به بهانه پاسداشت یگانه نامی که از او درس شرافت و انسانیت آموختم : زنده یاد دکتر شکوهی

زندگی‌نامه دکتر حسین شکویی

دکتر حسین شکوئی، در سال ۱۳۱۲ در تبریز دیده به جهان گشود. او پس از اتمام تحصیلات ابتدائی در مدرسه شمس، وارد دوره دبیرستان شده و نزد بزرگانی چون «عباس دیهیمی» و «استاد تقی میرفخرایی» مدرس زبان فرانسه در دانشگاه تبریز به کسب دانش پرداخت.

حسین شکوئی به سال ۱۳۳۴ در دانشگاه تبریز در رشته تاریخ و جغرافیا مشغول به تحصیل شد. استاد قاضی، استاد ادیب طوسی، دکتر منوچهر مرتضوی و دکتر جهانگیر صوفی از جمله اساتید وی در این مقطع تحصیلی هستند که او از آنها به نیکی یاد می‌کرد.

پس از گذراندن دوران تحصیلی مدرک کارشناسی خود را در رشته تاریخ و جغرافیا از دانشگاه تبریز (۱۳۳۷)، مدرک کارشناسی ارشد را از دانشگاه تهران (۱۳۴۶) و مدرک دکترای تخصصی خود را در رشته جغرافیای انسانی از دانشگاه استانبول (۱۳۵۷) دریافت کرد.

دکتر حسین شکوئی بیش از ۱۰ سال در دانشگاه تبریز تدریس می‌کرد و در سال ۱۳۶۴ پس از عزیمت به تهران در دانشگاه تربیت مدرس مشغول به تدریس شد و می‌توان او را در ردیف اولین پایه‌گذاران دوره دکترای رشته جغرافیا در دانشگاه تربیت مدرس معرفی کرد.

او در طول دوران علمی خود رساله‌ها (در سطح دکتری) و پایان‌نامه‌های (در سطح کارشناسی ارشد) زیادی را راهنمایی کرده‌اند. ایشان در مجامع مختلف علمی از قبیل فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، هیأت رئیسه انجمن جغرافیدانان ایران، شورای‌عالی سمت، سرپرستی کمیته جغرافیا در وزارت فرهنگ و آموزش عالی و...، عضویت فعالی داشتند و پس از مدتها تلاش در راه علم، توانستند به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار کشور (در جغرافیا) معرفی شوند.

همچنین در سال‌های ۱۳۷۲ و ۱۳۷۶، استاد نمونه دانشگاه تربیت مدرس شناخته شدند و کتاب‌های تألیفی ایشان در سال‌های ۱۳۶۷ و ۱۳۷۵ به عنوان کتاب‌های برگزیده سال جمهوری اسلامی ایران معرفی شد.

دکتر حسین شکوئی از جمله اساتیدی است که سالهای عمر خود را به مطالعه، پژوهش و تدریس دانشگاهی گذرانده و نتیجه علاقه وی به تحصیل و تدریس در رشته جغرافیا، ۴۴ سال سابقه تدریس در دانشگاه و انتشار کتاب‌ها و مقالات مختلف بوده‌است.

دکتر شکوئی پس از سال‌ها تلاش علمی در شهریورماه ۱۳۸۴ در بیمارستان مهرداد تهران دار فانی را وداع گفت. پیکر استاد فقید بر دوش صدها تن از دانشجویان، اساتید و علاقمندان استاد بزرگوار، در گورستان بهشت‌زهرا تهران، در قطعه هنرمندان به خاک سپرده شد.

 تالیفات

  • فلسفه جغرافیا، انتشارات دانشگاه تبریز، که بعدها انتشارات گیتاشناسی آن را تجدید چاپ کرد و اکنون چاپ دوازدهم کتاب منتشر شده‌است. اولین چاپ کتاب در سال ۱۳۴۹ بوده‌است.
  • جغرافیای شهری، جلد اول و دوم، دانشگاه تبریز، این دو کتاب اکنون در دانشگاه پیام نور تدریس می‌شوند. چاپ اول این دو کتاب در سال ۱۳۵۲ بوده‌است.
  • شهرک‌های جدید ۱۳۵۳، دانشگاه تبریز، این کتاب اکنون بسیار نایاب است.
  • حاشیه‌نشیان شهری، ۱۳۵۵، دانشگاه تبریز، از اولین کتاب دربارة اسکان غیررسمی و حاشیه‌نشینی در ایران است. این کتاب نیز اکنون نایاب است.
  • جغرافیای کاربردی و مکتب‌های جغرافیایی، انتشارات آستان قدس رضوی، چاپ اول: ۱۳۶۵.
  • مقدمه‌ای بر جغرافیای جهانگردی، انتشارات مؤسسه تحقیقات اجتماعی و علوم انسانی،تبریز، فروردین ماه ۱۳۵۴، این کتاب نیز بسیار نایاب استو.
  • محیط‌زیست شهری، ۱۳۵۵، دانشگاه تبریز، این کتاب نیز نایاب است.
  • جغرافیای اجتماعی شهرها، اکولوژی اجتماعی، انتشارات جهاد دانشگاهی، اولین کتابی است در ایران که به مفاهیمی چون «گتوهای شهری» می‌پردازد. چاپ نخست کتاب در سال ۱۳۶۶ بوده و تاکنون چندین مرتبه چاپ شدهاست.
  • دیدگاه‌های نو در جغرافیای شهری، انتشارات سمت، ۱۳۷۳.
  • اندیشه‌های نو در فلسفه جغرافیا، جلد اول، انتشارات گیتاشناسی، ۱۳۷۵.
  • اندیشه‌های نو در فلسفه جغرافیا، جلد دوم، فلسفه‌های محیطی و مکتب‌های جغرافیایی، انتشارات گیتاشناسی، چاپ اول، زمستان ۱۳۸۲.


 جوایز

  • مدال درجه یک فرهنگ (رتبه اول در دوره لیسانس).
  • کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در دو نوبت سالهای ۱۳۶۷ و ۱۳۷۵.
  • استاد نمونه کشور در سال ۱۳۷۴
  • استاد نمونه دانشگاه تربیت مدرس در سال ۷۲ و ۷۶.
  • چهره ماندگار جغرافیا در سال ۱۳۸۳


مطالب مشابه :


دانشگاه آزاد طراحی شهری

طراحی شهری لیست دروس تئوری که در اولویت اول مطالعه * بچه­ ها من خودم رتبه 1 علوم تحقیقات




معرفی رتبه اول مسابقه طراحی مجتمع تجاری صنعت ساختمان رشت

و ساختمان به گونه ای كه ساختمان مورد نظر هم به عنوان یك نماد شهری رتبه اول: گروه طراحی:




طراحی فضای شهری در دانمارک

رتبه: جایزه اول مسابقه را نیز در همان دانشگاه در رشته طراحی شهری با رتبه عالی به




طرح های برگزیده مسابقه طراحی شهری و معماری میدان ضلع قبله - نویسنده : مسعود جوادی

نتایج مسابقه طراحی شهری و معماری میدان ضلع قبله ، اعلام شد. رتبه اول: شرکت مهندسین مشاور




ارتباط طراحی شهری با میزان شادکامی شهروندان

دانمارک حائز رتبه اول و رتبه بین طراحی شهری با شادکامی شهروندان




سید هادی میرمیران و آثارش

طراحی شهری رتبه اول جایزه بزرگ معمار سال ۱۳۸۲ برای ساختمان كانون وكلای تهران و رتبه




معرفی رتبه اول مسابقه طراحی مجتمع تجاری صنعت ساختمان رشت

به گونه ای كه ساختمان مورد نظر هم به عنوان یك نماد شهری مطرح رتبه اول: گروه طراحی:




به بهانه پاسداشت یگانه نامی که از او درس شرافت و انسانیت آموختم : زنده یاد دکتر شکوهی

برنامه ریزی و طراحی شهری. جغرافیای شهری، جلد اول و دوم، دانشگاه تبریز (رتبه اول در




برچسب :