آشنايي با سازمان آيسسكو

 

مقدمه:


آيسسكو به عنوان يكي از مجامع علمي، فرهنگي و آموزشي وظيفه مهمي در ايجاد تعامل فرهنگي و علمي بين كشورهاي مسلمان بر عهده دارد. اين سازمان كه زائيده سازمان كنفرانس اسلامي است مي‌تواند نقطه روشني در بسط و گسترش علم و فناوري و فرهنگ در ميان ملل مسلمان و شناساندن دستاوردهاي آن به كشورهاي غيرمسلمان باشد. ارتباط تنگاتنگ آن با مجامع دانشگاهي و صاحبان علم و انديشه، بهره‌گيري از توان و ظرفيت دانشمندان و دانشگاهيان مي‌تواند نقطه شروع رشد و تعالي و بالندگي روزافزون آن در عرصه بين المللي باشد. از سوي ديگر كميسيون ملي آيسسكو در ايران نيز به عنوان نماينده اين سازمان مي‌بايست بيش از گذشته مورد توجه باشد، وراي يك سازمان اجرايي و دولتي به وظايف مصرح خود در اساسنامه و مقررات بپردازد و شوراي علمي خود را متشكل از دانشمندان و انديشمندان و جهان ديدگان قرار دهد تا جايگاه خود را هر چه بيشتر از گذشته بيابد. ترتيبي اتخاذ گردد تا پژوهشگران و انديشمندان ايراني بتوانند از مزاياي آيسسكو بيشتر بهره‌مند گردند.

تاريخچه:


سازمان اسلامي، آموزشي، علمي و فرهنگي (آيسسكو) پس از تصويب اساسنامه آن را در يازدهمين اجلاس وزيران خارجه كشورهاي عضو كنفرانس اسلامي در اسلام آباد در سال 1361 (ماه مه 1980) جهت هماهنگي و گسترش تعامل و همكاري‌هاي آموزشي، علمي و فرهنگي با الهام از اهداف و تعاليم عاليه اسلام ميان كشورهاي اسلامي تأسيس گرديد. اساسنامه سازمان در سال 1982 به تصويب رسيد و طي سال‌هاي 1986 تا 1997 در سه مرحله تصحيح برروي آن انجام گرفت. هم اكنون 51 كشور در اين سازمان عضويت دارند و مجمع عمومي اين سازمان در سالهاي 1982 تا 2002 در هشت مرحله تشكيل شده است.
اهداف سازمان عبارتند از:
1ـ تقويت و ترغيب همكاري ميان كشورهاي عضو و تحكيم آن در زمينه‌هاي آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات
2ـ توسعه علوم كاربردي و استفاده از فناوري پيشرفته در چارچوب آرمان‌ها و ارزش‌هاي جاودان و بلندمرتبه اسلامي
3ـ تحكيم درك و تفاهم ميان ملت‌هاي مسلمان و مشاركت در امور، دستيابي به صلح و امنيت جهاني به شيوه‌هاي گوناگون به ويژه آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات
4ـ حمايت از تكامل و ايجاد هماهنگي ميان مؤسسات تخصصي سازمان كنفرانس اسلامي در زمينه آموزش، فرهنگ و ارتباطات و تحكيم همبستگي يكپارچه اسلامي در ميان كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي
5ـ مطرح نمودن فرهنگ اسلامي به عنوان پايه و اساس برنامه‌ريزي آموزشي در كلية سطوح
6ـ تحكيم فرهنگ اسلامي، حفظ استقلال انديشه اسلامي در برابر تهاجم فرهنگي، عوامل انحراف، تخريب و پاسداري از خصوصيات بارز تمدن اسلامي
7ـ پاسداري از هويت اسلامي مسلمانان در كشورهاي غير اسلامي

اقدامات


اقداماتي كه آيسسكو براي دستيابي به اهداف مورد نظر خود انجام مي‌دهد به شرح ذيل است:
الف: فعاليت در جهت گسترش فرهنگ اسلامي و زبان قرآن كريم در سطح جهان ميان ملل غيرعرب زبان از طريق همكاري با سازمان‌هاي علمي، آموزشي و فرهنگي اتحاديه عرب و ساير سازمانها و نهادهاي اسلامي براي برنامه‌ريزي و حمايت از طرحهاي مصوب
ب : حمايت از سازمانهاي فعال در امور آموزشي، علمي، فرهنگي و ارتباطات براي گسترش اهداف سازمان
ج : حمايت از دانشگاهها، دانشكده‌ها و مؤسسات دولتي و خصوصي متخصص در زمينه مطالعات قرآني، زبان عربي و فرهنگ اسلامي و اصلاح برنامه‌هاي آموزشي، كتابهاي درسي و روشهاي تدوين آنها به منظور تحقق تكامل فرهنگي
د : تقويت مراكز و نهادهاي تخصصي براي حمايت از فعاليت‌هاي علمي و آموزشي افراد، سازمانها، انجمن‌هاي خيريه يا مراكز اسلامي فعال در ترويج فرهنگ اسلامي و تدوين قرآن كريم و زبان عربي تشويق و حمايت تلاشهاي كشورهاي عضو به تهيه برنامه هاي آموزشي فني و آموزش عملي از اين برنامه‌ها و نيز تشويق مخترعين و مبتكرين مسلمان
هـ: كمك به دانشگاههاي كشورهاي اسلامي و ساير كشورها و تشويق آنها به ايجاد كرسي‌ها، مؤسسات و گروههاي مطالعات و فرهنگ اسلامي و برقراري همكاري مؤثر ميان آنها
و : ترويج كارهاي تحقيقي و مطالعاتي براي توسعه و ارتقاء آموزش در كشورهاي اسلامي و القاي ويژگي اسلامي به تمامي ابعاد تمدن، هنر و فرهنگ
ز : برگزاري كنفرانس‌ها ، سمپوزيومها و سمينارها و تشويق به تأسيس نهادهاي آموزشي و علمي با همكاري دولتها، سازمان كنفرانس اسلامي و سازمانهاي فعال در زمينه‌هاي آموزش، علوم و فرهنگ

تشكيلات سازمان:

1ـ مجمع عمومي: مجمع عمومي آيسسكو متشكل از نمايندگان كشورهاي عضو سازمان اسلامي آيسسكو مي‌باشد كه از سوي دولتهاي كشورهاي عضو تعيين مي گردند كه معمولاً وزراي آموزش، علوم، فرهنگ و ارتباطات شركت مي‌نمايند. مجمع داراي يك دفتر است و در طي هر يك از جلسات سازمان مجمع عمومي، يك رئيس، سه معاون رئيس، يك گزارشگر و رؤساي كميته‌هاي كنفرانس را انتخاب خواهد كرد و همچنين دفتر كنفرانس شامل رئيس شوراي اجرايي نيز خواهد بود. هر يك از اعضاء محق به دادن يك رأي مي‌باشند. قطعنامه‌ها از سوي اكثريت اعضاي شركت كننده و رأي دهنده تصويب خواهد شد.
جلسات مجمع عمومي هر سه سال يكبار بطور منظم برگزار خواهد شد و در خصوص موارد ذيل مي‌توان جلسه ويژه برگزار نمود:
ـ قطعنامه مجمع عمومي
ـ درخواست از سوي شوراي اجرايي سازمان اسلامي آيسسكو
ـ درخواست از سوي يك سوم اعضاء
ـ يا درخواست از سوي دبير كل سازمان اسلامي آيسسكو تصويب شده از سوي حداقل يك سوم اعضاء.
دبير كل سازمان كنفرانس اسلامي، يا نماينده وي حق شركت در مجمع عمومي را دارند. همچنين نهادها و يا مؤسسات وابسته به سازمان كنفرانس اسلامي نيز طبق قوانين مربوط به اعضاء ناظر سازمان اسلامي آيسسكو حق شركت در جلسات مجمع عمومي را خواهند داشت و همچنين وزراي آموزشي كشورهاي عضو به علاوه هيأت همراه كه در حال حاضر 51 كشور مي‌باشد.
از جمله وظايف مجمع عمومي عبارتست از:
1ـ شرح خط مشي عمومي سازمان اسلامي آيسسكو
2ـ تصويب طرحهاي عمل، برنامه‌ها، تضمين و بودجه و پروژه‌هاي در دست اجراي سازمان
3ـ بحث در مورد گزارش‌ها و پيشنهادات ارائه شده از سوي اعضاء همچنين پيشنهادات صادره از سوي شوراي اجرايي و عملكرد مناسب آن
4ـ تصويب آئين‌نامه‌هاي مجمع عمومي
5ـ اصلاح و تصويب آئين نامه‌هاي مجمع، همچنين قوانين مالي سازمان اسلامي آيسسكو و قوانين پرسنلي. مجمع عمومي اجراي متون مقررات جاري در دبيرخانه عمومي سازمان كنفرانس اسلامي را مدنظر قرار خواهد داد.
6ـ بررسي تمامي موضوعاتي كه در چارچوب صلاحيت ديگر ارگانهاي سازمان كنفرانس اسلامي آيسسكو نمي باشد.
7ـ تعيين روابط كنفرانس اسلامي آيسسكو با ديگر سازمانهاي اسلامي، عربي و بين المللي و همچنين آژانسهاي دولتي تخصصي مطابق با مفاد موافقتنامه‌هاي دو جانبه كه بدين منظور منعقد گرديده‌اند.
8ـ بحث و تصويب پيش نويس بودجه و برنامه‌ها و همچنين حسابهاي مسدود سازمان اسلامي آيسسكو
9ـ تشكيل كميته‌هاي ويژه جهت انجام مطالعات مخصوص
10ـ انتخاب دبير كل سازمان اسلامي آيسسكو براي مدت 3 سال كه قابل تمديد مي‌باشد. آيين‌نامه مجمع عمومي، شرايط تعيين نامزدها و فرآيند انتخابات را مشخص مي‌نمايد.
11ـ تأييد نامزدي اعضاي شوراي اجرايي سازمان اسلامي آيسسكو كه اين افراد به غير از داشتن مهارت در امور اسلامي، علوم، تحصيلات، هنر، ادبيات و ارتباطات، بايستي تجارب و توانايي لازم جهت بعهده گرفتن، كنترل و اجراي وظايف مقرر شده از سوي شورا دارا ‌باشند.
تاكنون هشت اجلاس مجمع عمومي برگزار شده كه عبارتند از:
1ـ مجمع عمومي كازابلانكا 1982
2ـ مجمع عمومي اسلام آباد 1985
3- مجمع عمومي امان 1988
4ـ مجمع عمومي رباط 1991
5ـ مجمع عمومي دمشق 1994
6ـ مجمع عمومي رياض 15 تا 18 آذر 1376 (9ـ6 دسامبر 1997)
7ـ مجمع عمومي رباط 24ـ22 نوامبر 2000 ميلادي 4ـ2 آذر 1379 هجري شمسي
8ـ مجمع عمومي تهران 8ـ6 دي 1382
2ـ شوراي اجرايي: كه هماهنگ كننده و پيشنهاد دهنده مسائل و برنامه‌هاي عمل سازمان به مدت سه سال مي‌باشد، در هر سال يك بار با حضور نمايندگان كشورها و كميسيون‌هاي ملي (در سطح مديران و كارشناسان) تشكيل مي‌گردد. پيشرفت كارهاي اجرايي، برنامه‌هاي آينده، بودجه و حق السهم اعضا را بررسي و پس از توافق، نتيجة كار خود را براي تصويب نهايي به مجمع عمومي پيشنهاد مي‌نمايد.
شوراي اجرايي متشكل از يك نماينده از هريك از دولتهاي عضو مي‌باشد. رئيس مجمع عمومي مي‌تواند با حفظ سمت و به عنوان مشاور در جلسات شورا شركت نمايد.
دبيركل سازمان كنفرانس اسلامي يا معاون وي نيز مي‌تواند در جلسات شوراي اجرايي حضور يابد. مديركل سازمان اسلامي آيسسكو يا نماينده وي در جلسات شورا شركت مي‌كند. مديركل از همكارانش و نمايندگان ارگانهاي خارج از سازمان اسلامي آيسسكو دعوت مي‌نمايد تا در جلسات شورا به منظور ارائه توضيحاتي در زمينه كاري خويش حضور به هم رسانند.
دولتهاي عضو، نمايندگان خويش را در شوراي اجرايي از بين شخصيت‌هاي مسلمان توانا در زمينه‌هاي علمي، آموزشي، هنري، ادبيات و ارتباطات انتخاب مي‌نمايند. افرادي كه تجربه و شايستگي لازم به منظور عضويت در شورا، كنترل و اجراي موارد مطروحه را دارا باشند. هريك از دولتهاي عضو در هر لحظه مي‌توانند به تعويض نماينده خويش اقدام نمايند.
وظائف شوراي اجرايي عبارتست از:
" شورا مقررات داخلي سازمان اسلامي آيسسكو به استثنا مواردي كه در حيطه صلاحيت مجمع عمومي مي‌باشد را تدوين مي‌نمايد .
" شورا براساس پيشنهاد مديركل، معاون مديركل را براي يك دوره سه ساله كه تنها يك بار قابل تجديد مي‌باشد تعيين مي‌نمايد. شرايط نامزدي و معيارهاي انتخاب در مقررات داخلي شوراي اجرايي ذكر مي‌گردد .
" شورا به تهيه پيش‌نويس دستور كار جلسات كنفرانس عمومي بر مبناي پيشنهاد مديركل اقدام مي‌نمايد و به بررسي فعاليتهاي سازمان و ارزيابي بودجه پرداخته و نيز توصيه‌هاي مناسب را به مجمع عمومي ارائه مي‌دارد.
" شورا بر اساس قطعنامه‌هاي مجمع عمومي از تمامي مقررات ضروري به منظور اجراي برنامه‌هاي سازمان اسلامي آيسسكو به نحوي موثر توسط مديركل سازمان بهره مي‌گيرد.
3ـ اداره كل (دبيرخانه): مسئوليت اداره كل آيسسكو و تشكيلات اداري به عهده مدير كل است كه به انتخاب مجمع عمومي از ميان نامزدهاي كشورهاي عضو براي يك دوره قابل تمديد سه ساله انتخاب مي‌شود . وي مسئول و پاسخگوي عملكردها در برابر شوراي اجرايي و مجمع عمومي است. مديريت آيسسكو از سال 1982 لغايت 1991 بر عهدة آقاي پروفسور عبدالهادي ابوطالب بوده است و آقاي دكتر عبدالعزيز عثمان التويجري از عربستان سعودي از سال 1991 تا به امروز عهده‌دار مديريت آيسسكو بوده است.
مقر سازمان:


مقر اصلي آيسسكو در كشور مراكش (شهر رباط) قرار دارد. سازمان مي‌تواند براساس قطعنامه كنفرانس عمومي و پيشنهاد شوراي اجرايي مراكز، دفاتر يا مؤسساتي را كه وابسته به سازمان است در كشورهاي عضو داير نمايد كه تاكنون اين سازمان مبادرت به گشايش دو دفتر منطقه‌اي در شارجه (امارت متحده عربي) و تهران (دي ماه 1381) نموده است.
زبان‌‌هاي كاري سازمان

زبان‌هاي مورد استفاده سازمان اسلامي آيسسكو عربي، انگليسي و فرانسه مي‌باشد. در تفسير اساسنامه هر يك از سه زبان از اعتبار يكسان برخوردارند. در صورت بروز اختلاف در تغيير اساسنامه، تفسير دو زبان كه يكي از آنها عربي خواهد بود، ملاك قرار مي‌گيرد؛ در غير اينصورت ، متن اصلي اساسنامه سازمان ملاك خواهد بود.

كشورهاي عضو آيسسكو

طبق مفاد منشور آيسسكو، كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي (OIC ) پس از پذيرش منشور سازمان مي‌توانند به عضويت آيسسكو درآيند. همچنين كشورهايي كه عضو سازمان كنفرانس اسلامي نيستند و در اين سازمان به عنوان ناظر فعاليت ندارند نمي‌توانند عضو سازمان آيسسكو شوند. در حال حاضر 51 كشور اسلامي عضو اين سازمان هستند كه اسامي آنها بدين شرح است:
1ـ جمهوري آذربايجان، 2ـ اردن هاشمي، 3ـ امارات متحده عربي، 4ـ جمهوري اندونزي، 5ـ جمهوري اسلامي ايران، 6ـ جمهوري اسلامي پاكستان، 7ـ پادشاهي بحرين، 8ـ سلطان نشين برونئي دارالسلام ، 9ـ جمهوري خلق بنگلادش، 10 جمهوري بنين، 11ـ بوركينافاسو، 12ـ جمهوري بوسني و هرزگوين، 13ـ جمهوري تاجيكستان ، 14ـ جمهوري چاد ، 15ـ جمهوري تونس، 16ـ جمهوري جيبوتي، 17ـ پادشاهي عربستان سعودي، 18ـ جمهوري سودان، 19ـ جمهوري سورينام، 20ـ جمهوري عربي سوريه ، 21ـ جمهوري سيرالئون، 22ـ جمهوري سنگال، 23ـ جمهوري سومالي، 24ـ جمهوري عراق، 25ـ سلطان نشين عمان ، 26ـ جمهوري گابن، 27ـ جمهوري گامبيا، 28ـ جمهوري گينه، 29ـ جمهوري گينه بيسائو، 30ـ فلسطين، 31ـ جمهوري قزاقستان، 32ـ قطر، 33ـ جمهوري قرقيزستان، 34ـ جمهوري فدرال اسلامي كومور، 35ـ كويت، 36ـ جمهوري خلق سوسياليستي عربي ليبي، 37ـ جمهوري مالديو، 38ـ جمهوري مالي ، 39ـ مالزي، 40ـ جمهوري عربي مصر، 41ـ پادشاهي مراكش ، 42، جمهوري اسلامي موريتاني ، 43ـ جمهوري نيجر، 44ـ جمهوري يمن، 45ـ جمهوري توگو، 46ـ جمهوري دمكراتيك خلق الجزاير، 47ـ جمهوري فدرال نيجريه، 48ـ جمهوري لبنان، 49ـ ساحل عاج، 50ـ سومالي، 51ـ افغانستان
انتشارات سازمان :

نشريات و كتب سازمان آيسسكو عبارتند از:
ـ نشريه اسلام امروز به سه زبان عربي، فرانسه و انگليسي
ـ خبرنامه آيسسكو
ـ انتشار بيش از 300 كتاب تخصصي در زمينه‌هاي مختلف علمي، آموزشي و فرهنگي

بخش‌هاي سازمان


سازمان آيسسكو داراي بخش‌هاي متفاوت از جمله موارد ذيل مي‌باشد:
ـ بخش آموزش
ـ بخش علوم
ـ بخش فرهنگ و ارتباطات
ـ بخش روابط و همكاري‌هاي بين المللي
ـ مركز اطلاعات و اسناد

برنامه‌هاي سازمان


برنامه‌هاي شوراي اجرايي براي سالهاي 2004 تا 2006 عبارتند از:
الف) ارائه سيماي واقعي از اسلام و مسلمانان براي ساير ملل
ب ) ايجاد طرحهايي در جهت ارتقاء عدالت و فرهنگ صلح در سطح بين المللي
ج ) فناوري ارتباطات در خدمت توسعه كشورهاي عضو
طرح‌هاي سه سالة اخير مربوط به سالهاي 2006 ـ 2004 آيسسكو در برگيرندة 201 برنامه و 27 پروژه بزرگ مدني به شرح ذيل مي‌باشد:

بخش آموزش
برنامه هاي آموزشي به پنج دسته بزرگ ذيلاً تقسيم شده‌اند:
ـ آموزش بنيادين در راستاي توسعة پايدار
ـ سواد آموزي
ـ آموزش براي همه
ـ آموزش و جامعه خدماتي
ـ آموزش عالي
اين زمينه‌هاي علمي در برگيرندة‌ شماري از محورها، برنامه‌ها و فعاليت‌هاست.
برنامه‌هاي آموزشي شامل هفت پروژة عمدة ذيل مي‌باشد:
ـ پروژه مربوط به تأسيس دپارتمانهاي ويژة‌ فرهنگ اسلامي ، زبان عربي و دانشگاهها و مؤسسات مربوط به زبانهاي مسلمانان
ـ پروژة تأسيس مراكز آموزش و سرويس دهي زبان عربي در كشورهاي عضو غيرعربي زبان
ـ پروژة‌ سواد آموزي با استفاده از دستورالعمل اسلامي ـ قرآني استاندارد شده
ـ پروژة سواد آموزي دختران، زنان و كودكان بي‌سرپرست و خياباني
ـ پروژة‌ عموميت بخشي آشناسازي با انفورماتيك و اطلاعات با عنوان يك اساس مهم آموزشي
ـ پروژة اصلاح نوشتاري زبانهاي مسلمانان به سبك استاندارد قرآني
ـ پروژة عموميت بخشي استفاده از كامپيوتر در مدارس مناطق دور افتاده و روستايي
به طور كلي برنامه‌هاي سازمان اسلامي آيسسكو در بخش آموزش عبارتست از :
آموزش اسلامي و زبان عربي و زبان مردم مسلمان
" مدارس قرآني
" مدارس اسلامي عربي
" آموزش اسلامي و زبان عربي به صورت آموزش رسمي و غيررسمي
" توسعه معرفي آموزش اسلامي و زبان عربي و زبان مردم مسلمان در برنامه‌هاي آموزشي

آموزش و توسعه جامع
" آموزش و كار
" آموزش بين‌المللي در چارچوب بينش اسلامي
" آموزش زيست‌محيطي و بهداشت
" آموزش جمعيت در چارچوب بينش اسلامي
" تقويت آموزش و فعاليت‌هاي اجتماعي مطابق با اصول اسلامي، به ويژه در چارچوب موسسه‌هاي اسلامي

توجه بهآموزش رسمي و خاص
" آموزش پايه براي همه
" آموزش متوسطه
" آموزش فني و حرفه‌اي
" آموزش‌عالي و آموزش در سطح دانشگاه
" آموزش ويژه گروه‌ها با نيازهاي خاص

بخش علوم
برنامه هاي بخش علوم به شش زمينة عملي ذيل تقسيم پذير است:
ـ ايجاد ظرفيت‌هاي پژوهش‌هاي علمي
ـ تقويت ظرفيت هاي فني ـ تكنولوژيكي
ـ نيازهاي آموزش فني ـ تكنولوژيكي و علمي قرن بيست و يكم
ـ محيط زيست و توسعه پايدار منابع طبيعي
ـ علوم انساني و اجتماعي
ـ مركز ارتقاي پژوهشهاي علمي آيسسكو (ICPSR)
اين زمينه‌هاي علمي در برگيرنده شماري از محورها، برنامه ها و فعاليت‌هاست.
بطور كلي برنامه‌هاي سازمان اسلامي آيسسكو در بخش علوم عبارتست از :
آموزش فني و علمي
" برنامه‌ها و مواد درسي آموزشي فني و علمي
" تجهيزات علمي
" نيروي انساني در عرصه علوم و فن‌آوري

تحقيق و نشر در زمينه علوم و فن‌آوري
" حمايت از تحقيقات در زمينه‌هاي گوناگون علوم و فن‌آوري
" افزايش نشر نتايج تحقيقات علمي

همكاري و هماهنگي در زمينه تحقيق علمي و تكنولوژيكي
" افزايش روابط متقابل ميان دانشمندان و مسلمانان
" تحكيم همكاري و انسجام ميان دانشمندان موسسات و مراكز تحقيق تكنولوژيكي
" تحكيم همكاري ملي، منطقه‌اي و بين‌المللي در زمينه تحقيق علمي و تكنولوژيكي
مراكز تحقيق علمي، دانشگاه‌ها و بخش توليد
" افزايش انتقال نتايج تحقيقات علمي به بخش توليد

علم، فن‌آوري و جامعه. رويارويي با چالش‌هاي قرن بيست و يكم
" متداول كردن علوم و فن‌آوري
" فن‌آوري در خدمت توسعه
" منابع آب و شيلات در دنياي اسلامي
" موضوعات اخلاقي در عرصه علوم و فن‌آوري



بخش فرهنگ و ارتباطات
برنامه هاي بخش فرهنگ و ارتباطات به چهار بخش عملي ذيل تقسيم مي‌شود:
ـ فرهنگ اسلامي
ـ بُعد فرهنگي توسعه پايدار
ـ فرهنگ در جهان اسلام : وحدت در عين تنوع
ـ اطلاعات و ارتباطات در جهان اسلام
اين زمينه‌هاي عملي در برگيرنده محورها و برنامه‌ها و فعاليت‌هاي خاص خود مي‌باشند .
برنامه هاي فرهنگي و ارتباطاتي همچنين در برگيرنده ده پروژه مدني ذيل مي‌باشد :
ـ پروژه سرمايه‌هاي فرهنگ اسلامي
ـ پروژة‌ ارتقاء فرهنگ عدالت و صلح
ـ پروژه حمايت از فعاليت‌هاي دايرة المعارف اسلامي
ـ پروژة حمايت از دهة‌ اطلاعات و فرهنگ ارتباطات در جهان اسلام
ـ پروژة تأسيس مراكز توليد و آموزش سمعي ـ بصري و چندرسانه‌اي محلي
ـ پروژة توسعه و گسترش پايگاه‌هاي ملي در زمينه آموزش، علوم و فرهنگ در جهان اسلام
ـ پروژة‌تأسيس مركز محلي آموزش كپي رايت (حق مؤلف)
ـ پروژة مراكز مطالعاتي
ـ پروژة زنان كارآمد
ـ پروژة نظارت اسلامي بر افق‌هاي فرهنگي
به طور كلي برنامه‌هاي سازمان اسلامي آيسسكو در بخش فرهنگ و ارتباطات عبارتست از :
ميراث تمدن و فرهنگ اسلامي
" ميراث مادي
" ويژگي‌هاي تمدن اسلامي
" موزه‌ها و ابنيه تاريخي
" موسسات فرهنگي و تاريخي
" ميراث معنوي
" نسخ خطي اسلامي
" زبان‌هاي مردم مسلمان
" ابعاد تمدن اسلامي
" اشكال عمده تفكر اسلامي
" ميراث شفاهي اسلامي
فرهنگ اسلامي و توسعه جامع
" گسترش فرهنگ اسلامي در توسعه جامع
" صنايع دستي، فرهنگي و هنري
گفتگوها و مبادلات فرهنگي
" مبادلات فرهنگي و انسجام ميان مسلمانان
" گفتگو ميان كشورهاي اسلامي
" گفتگو ميان فرهنگ اسلامي و فرهنگ‌هاي دنيا
ارتباطات در جهان اسلام
" خط‌مشي‌ها و ابزار ارتباطاتي در كشورهاي اسلامي
" روش‌هاي كاري در زمينه اطلاعات و ارتباطات
" ساختارهاي مبادلات فرهنگي ميان كشورهاي مسلمان
بطور كلي برنامه‌هاي عمل آيسسكو براي سالهاي 2004 ـ 2006 در جدول زير خلاصه مي‌شود:

برنامه‌هاي عمل آيسسكو براي سالهاي 2004 ـ 2006

1

آموزش و پرورش اصيل ـ برنامه آموزشي اصيل در خدمت توسعه پايدار ـ حمايت از مؤسسات عربي ـ اسلامي
در خدمت توسعه پايدار ـ آموزش پرسنل شاغل در مؤسسات آموزشي اصيل ـ زبان عربي و زبان ملتهاي ملسمان

2

سواد آموزي ـ استراتژيهاي سوادآموزي، برنامه ها و گزارشات ـ تكنولوژي در خدمت سواد آموزي
ـ استحكام مكانيسم‌هاي سواد آموزي ـ ارتقاء مشاركت در زمينه سوادآموزي

3

آموزش براي همه ـ تحقيقات و برنامه‌ريزي آموزشي ـ برنامه آموزشي كتابها و تكنولوژي آموزشي مدارس
ـ اقتصاد آموزش ـ تكنولوژي آموزشي ـ معلمان و مديريت مدارس

4

آموزش عالي ـ تنوع بخشي به ساختارهاي آموزش عالي ـ آموزش عالي و خدمت به فرهنگ اسلامي
ـ آموزش عالي و بازار كار ـ توسعه آموز عالي در كشورهاي عضو

5

ايجاد ظرفيتهاي پژوهش ـ ايجاد جامعه‌اي بر پايه اطلاعات علمي ـ بهره‌برداري از نتايج تحقيقات جهت قابليت‌هاي فني
علم ـ ايجاد توانمندي براي اجراي تحقيقات

6

تقويت قابليت فناوري ـ تقويت زيربناي توسعه فني ـ ترويج فناوري انرژي‌زا
ـ تكنولوژي پراهميت جهت خوداتكائي ـ ايجاد توانمنديهاي بيوتكنولوژي

7

نيازهاي آموزشي فني و ـ همگامي با توسعه آموزش علوم الكترونيك ـ گسترش يادگيري الكترونيكي در آموزش علوم
علمي قرن بيست و يكم ـ مواد آموزشي الكترونيكي و كتابخانه‌هاي ديجيتال ـ محيط زيست و توسعه پايدار منابع طبيعي

8

حفاظت از محيط زيست ـ حفاظت از محيط زيست و مبارزه با بلاياي طبيعي ـ بسوي توسعه پايدار منابع طبيعي
ـ ايجاد توانمندي در مديريت منابع آب ـ حفاظت از منابع اقيانوسي

9

علوم انساني و اجتماعي ـ تشويق به پژوهش در علوم انساني و اجتماعي ـ مسايل انساني و اجتماعي عصر حاضر
ـ جهاني سازي و حفظ صلاح ـ مسايل اخلاقي، ارتباط با علوم و فناوري

10

هويت فرهنگي جهان ـ ميراث معنوي اسلام ـ هنر و ادبيات در جهان اسلام
اسلام ـ ميراث مادي اسلامي

11

بعد فرهنگي توسعه ـ سرمايه گذاري فرهنگي ـ فرهنگ اسلامي و توسعه پايدار
پايدار ـ فرهنگ براي همه

12

فرهنگ در جهان اسلام ـ فرهنگ اسلامي، وحدت و جدائي ـ تمدنها و فرهنگها و مذاهب الهي
بين يكپارچگي‌وگوناگوني ـ اقدامات فرهنگ اسلامي در غرب ـ تفاهم درك متقابل

13

همكاري بين المللي ـ پيگيري اجراي قراردادهاي منعقده با مجامع بين المللي و اسلامي عربي ـ توسعه مؤسسات آموزشي،
علمي و فرهنگي در كشورهاي اسلامي
ـ يافتن شركاي جديد براي حمايت از سازمان

14

اطلاعات و ارتباطات ـ آگاهي جديد نسبت به تهديدات ناشي از جهاني سازي ـ صنايع ارتباطات و اطلاعات و مهارتهاي
حرفه‌اي منابع انساني
ـ برنامه‌ريزي و قانونگزاري و پژوهش در زمينه اطلاعات و ارتباطات در جهان اسلام ـ جهان اسلام
چشم‌انداز ارتباطات و اطلاعات بين المللي


بخش روابط و همكاري‌هاي بين المللي
برنامه‌هاي روابط و همكاري‌هاي خارجي به چهار زمينه ذيل تقسيم مي‌شود.
ـ همكاري‌هاي بين المللي ، اسلامي، عربي
ـ گسترش و توسعه مؤسسات آموزشي، علمي، فرهنگي ـ اجتماعي مستقر در قدس شريف
ـ گسترش و توسعه مؤسسات آموزشي، علمي، فرهنگي ـ اجتماعي و اطلاعاتي در سارايوو
ـ همكاري با كميسيون‌هاي ملي
چهار زمينه كاري فوق دربرگيرنده محورها، برنامه‌ها و فعاليت‌هاي خاص خودش مي‌باشد.

همكاري با سازمانهاي بين المللي و منطقه‌اي


سازمان اسلامي آيسسكو بيش از 131 توافق نامه همكاري با سازمانهاي اسلامي ـ عربي، بين المللي، منطقه‌اي منعقد نموده است كه از جمله اين سازمانها مي توان سازمانهاي ذيل را نام برد:
سازمان ملل متحد، سازمان كنفرانس اسلامي ـ سازمان آموزشي، علمي ـ فرهنگي ملل متحد (يونسكو)، سازمان بهداشت جهاني، سازمان مالكيت معنوي جهاني ، كميسارياي عالي پناهندگان سازمان ملل، برنامة عمران سازمان ملل، بانك توسعه اسلامي، صندوق توسعه اقتصادي عرب در آفريقا، كميته‌ همكاري‌هاي علمي و فناوري، سازمانهاي وزراي آموزش آسياي جنوب شرقي، جامعه اسلامي بين‌المللي، مجمع جهاني مسلمين، سازمان بين المللي خيريه اسلامي، سازمان فراخوان اسلامي، سازمان اسلامي علوم پزشكي، سازمان آموزشي، فرهنگي علمي اتحاديه عرب، كميته آموزش كشورهاي حوزه خليج، بنياد تفكر عربي، بنياد جهاني انجمن خيريه قذافي، مؤسسه بين المللي تفكر اسلامي، مركز تحقيقات تاريخ، هنر و فرهنگ اسلامي، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، سازمان جهاني مهاجرت، بنياد تفكر اسلامي آل البيت، شوراي منطقه‌اي آموزش و آموزش بزرگسالان در آفريقا، مؤسسه جهان عربي، اتحاديه آموزشي بين المللي، مركز آموزش و تحقيقات مديريت و توسعه آفريقا، مركز تكنولوژي علم و فضاي آفريقا و فرهنگستان علوم جهاني.

مركز اطلاعات و اسناد


برنامه‌هاي مركز اطلاع رساني و اسناد به شرح ذيل است:
ـ ارتقاء سطح تكنولوژي مدرن اطلاع رساني، ارتباطات و اسناد در كشورهاي عضو
اين برنامه ها شامل محورها، فعاليت‌ها و عملكردهاي خاص خود مي‌باشند.
ـ برنامه‌ريزي، مطالعات و ارزيابي
برنامه‌هاي مربوط به برنامه ريزي، مطالعات و ارزيابي شامل فعاليت‌هاي ذيل مي‌باشد:
برنامه‌ريزي، مطالعات و مكانيزمهاي ارزيابي
اين نوع از فعاليت‌ در برگيرنده محورها، برنامه‌ها و فعاليت‌هاي خاص خود مي‌باشد.
كتابخانه
كتابخانه آيسسكو خدمات مختلفي را در قالب كتابها، منابع به اعضاي سازمان و نيز محققان و فرهنگستان‌هاي مختلف خارج از سازمان ارائه مي دهد.

اطلاع رساني
بخش اطلاع رساني سازمان آيسسكو مجلة علمي و ادواري (Islamtoday) و فصلنامه "آيسسكو" را به سه زبان عربي، انگليسي و فرانسه منتشر مي‌كند. سازمان آيسسكو همچنين مجموعه فعاليت‌هاي خود را از طريق خبرگزاريها، روزنامه‌ها و مجلات مهم و ايستگاه‌هاي راديويي و تلويزيوني مستقر در كشورهاي عضو و چند پايتخت كشورهاي عربي تحت پوشش قرار مي‌دهد.
بخش اطلاع رساني همچنين به انتشار اطلاعات مربوط به سه زبان كاري عربي، انگليسي، فرانسه مي‌پردازد. همچنين اين بخش داراي شبكه‌هاي ارتباطي و همكاري وسيعي با بسياري از رسانه‌هاي مختلف جهان اسلام مي‌باشد.


پروژه‌هاي مهم مدني سازمان (توسعه )



بعنوان بخشي از همكاري هاي آيسسكو در راستاي توسعه آموزشي، علمي، فرهنگي و ارتباطاتي در جهان اسلام، اين سازمان درصدد برآمده است تا به تدوين شماري از پروژه‌هاي مهم مدني يا توسعه‌گرايانه بپردازد كه قرار است براساس مراحل زمان بندي شده به كار گرفته شوند.
" برنامه ويژه اسلامي براي سوادآموزي و آموزش پايه همگاني در كشورهاي اسلامي (اين برنامه مبين همكاري‌هاي يونسكو با كنفرانس جهاني آموزش براي همه مي‌باشد كه در "ژامتين" تايلند در سال 1990 برگزار گرديد).
" برنامه آموزش پايه و آموزش توسعه منابع انساني در كشورهاي اسلامي (اين برنامه در راستاي همكاري با سازمان ملل متحد سازمان كنفرانس اسلامي و آژانس هاي تخصصي‌اي مي‌باشد كه در زمينه توسعه منابع انساني فعاليت دارند).
" همسان سازي زبان نوشتاري كشورهاي مسلمان و تبديل آن به رسم الخط قرآني (در هفده كشور آفريقايي زبان اين عمل صورت پذيرفته است و يك نوع ماشين تايپي توليد و در بين كشورهاي علاقمند توزيع شده است؛ حروف‌هاي تايپ دستي ويژه‌اي نيز براي اين زبانها تعبيه شده است و اين سازمان قصد دارد تا مرحلة دوم اين پروژه را در آسياي مركزي با همكاري بانك توسعه اسلامي، جامعه اسلامي بين المللي و همكاري‌هاي مؤسسه مطالعاتي و تحقيقاتي عربي سازي رباط ـ باس به اتمام رسانند) .
" روزآمد سازي برنامه هاي درسي آموزش علمي و فني (فيزيك، شيمي، رياضيات، زيست‌شناسي براي مقاطع تحصيلي راهنمايي، دبيرستان و دانشگاه‌) .



برنامه‌ريزي استراتژيك آينده‌نگر



در سطح برنامه‌ريزي استراتژيك آينده‌نگر به منظور توسعة آموزشي، علمي و فرهنگي جهان اسلام، آيسسكو هشت استراتژي مهم زير را به عنوان استراتژي دانش از ديدگاه اسلام تدوين كرده است:
1ـ استراتژي ارتقاي آموزش در كشورهاي اسلامي، سومين كنفرانس عمومي آيسسكو، عمان، 1988)
2ـ استراتژي فرهنگي جهان اسلام (ششمين نشست كنفرانس اسلامي، داكار، 1991)
3ـ استراتژي توسعه علم و فناوري در كشورهاي اسلامي (هشتمين نشست سران عضو كنفرانس اسلامي، تهران، 1997)
4ـ استراتژي فعاليت‌هاي فرهنگي اسلامي در غرب (نهمين نشست سران سازمان كنفرانس اسلامي، دوحه، 2000)
5ـ استراتژي بهره‌گيري از مغزهاي نخبه مهاجر مقيم غرب (بيست و نهمين نشست وزراي امور خارجه كشورهاي عضو سازمان كنفرانس اسلامي. خارطوم، 2002)
6ـ استراتژي انسجام و وحدت مذاهب اسلامي (دهمين نشست كنفرانس اسلامي، پوترجاياي، مالزي، (2003)
7ـ استراتژي گسترش بيوتكنولوژي در كشورهاي اسلامي (دومين كنفرانس وزراي آموزش عالي و تحقيقات علمي، تريپولي، 2003)
8ـ استراتژي مديريت منابع آب در كشوهاي اسلامي (دومين نشست وزراي آموزش عالي و تحقيقات علمي، تريپولي، 2003)

فهرست موافقت‌نامه‌هاي همكاري سازمان‌آموزشي، علمي و فرهنگي اسلامي "آيسسكو" (2004-1984)

ـ نشست همكاري بين آيسسكو و دولت پادشاهي مراكش (1988)
ـ يادداشت تفاهم آيسسكو و دبيرخانه مركزي سازمان كنفرانس اسلامي OIC ، جده ( 1984)
ـ موافقت‌نامه همكاري آيسسكو و سازمان ملل متحد، نيويورك (1996)
ـ نشست همكاري آيسسكو و دولت امارات متحده عربي در ارتباط با گشايش دفتر منطقه‌اي آيسسكو در شارجه (2001)
ـ نشست همكاري آيسسكو و دولت جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با گشايش دفتر منطقه‌اي آيسسكو در تهران (2003)
ـ نشست همكاري سازمان اسلامي و دولت اسلامي كومور

"مؤسسات و مراكز تخصصي سازمان ملل متحد"
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان آموزشي، علمي، فرهنگي ملل متحد (يونسكو)، پاريس (1984)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان بهداشت جهاني، ژنو (1989)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان مالكيت معنوي جهاني، WIPO ژنو، (1989)
ـ موافقتنامه همكاري با كميسارياي عالي پناهندگان ملل متحد UNHCR، ژنو، (1991)
ـ موافقتنامه همكاري با صندوق بين‌المللي توسعه كشاورزي IFAD ، رم (1995)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان توسعه صنعتي ملل متحد UNIDO، وين، (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با صندوق جمعيت ملل متحد UNFPA، نيويورك (1996)
ـ يادداشت تفاهم با صندوق كودكان سازمان ملل متحد UNISEF، نيويورك (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با برنامه‌هاي محيط زيست سازمان ملل متحد ، UNEP، نايروبي (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با برنامه‌هاي توسعه سازمان ملل متحد UNDP ، نيويورك (1997)
ـ يادداشت تفاهم با سازمان جهاني هواشناسي WMO ، ژنو (1997)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان بين‌المللي مهاجرت IOM ، ژنو (2003)


سازمان‌هاي بين‌المللي، منطقه‌اي و درون منطقه‌اي:

ـ موافقتنامه همكاري با سازمان آموزشي، فرهنگي و علمي اتحاديه عرب، ALECSO، تونس (1984)
ـ موافقتنامه همكاري با مركز بين‌المللي تمدن‌هاي بانتو، CICIBA، ليبريا (1985)
ـ موافقتنامه همكاري با دفتر عربي آموزش كشورهاي حوزه خليج فارس
ـ موافقتنامه همكاري با بانك توسعه اسلامي، IDB ، جده (1987)
ـ موافقتنامه همكاري با كميسيون‌هاي ملي آموزش، فرهنگ و علوم عرب، رباط (1988)
ـ موافقتنامه همكاري با كميته دائمي همكاري‌هاي علمي و فناوري سازمان كنفرانس اسلامي، COMSTECH، اسلام آباد (1989)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان وزراي آموزش و پرورش كشورهاي آسياي جنوب شرقي، SEAMEO ، بانكوك (1992)
ـ موافقتنامه همكاري با بانك عربي توسعه اقتصادي آفريقا، ABEDA، خارطوم (1994)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان اسلامي علوم پزشكي، كويت (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با مركز عربي متون پزشكي، ACMEL ، كويت (1997)
ـ موافقتنامه همكاري با بنياد بين‌المللي انرژي، ليبي (1998)
ـ پروتكل آموزش بين‌المللي تگزاس، ايالات متحده آمريكا (1999)
ـ موافقتنامه همكاري با آكادمي عربي علوم نظامي نايف
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان بين‌المللي كشورهاي فرانسوي زبان ، IOF ، پاريس (2001)
ـ موافقتنامه همكاري با شبكه جهاني انرژي تجديدپذير بريتانيا، WREN، لندن (2001)
ـ موافقتنامه همكاري با مركز تحقيقات تاريخ، هنر و فرهنگ اسلامي، IRCICA ، استانبول (2001)
ـ موافقتنامه همكاري با استراتژي بين‌المللي مقابله با بلاياي طبيعي آفريقا ، (ISDR/Africa)، نايروبي (2004)
ـ يادداشت تفاهم كميسيون علم و فناوري در راستاي توسعه پايدار جنوب، COMSATS، اسلام آباد (2004)


سازمان‌هاي محلي (غيردولتي) (NGO):

ـ موافقتنامه همكاري با انجمن فراخوان اسلامي جهاني، تريپولي (1984)
ـ موافقتنامه همكاري با شوراي ملي فرهنگ عربي، رباط (1986)
ـ موافقتنامه همكاري با مجمع جهاني اسلامي، مكه مكرمه (1987)
ـ موافقتنامه همكاري با آكادمي علوم جهان سوم، TWAS، (1989)
ـ موافقتنامه همكاري با آكادمي اسلامي علوم، IAS ، عمان (1989)
ـ موافقتنامه همكاري با انجمن دانشگاه‌هاي اسلامي، عمان (1992)
ـ پروتكل همكاري با مؤسسه بين‌المللي تفكر اسلامي، IIIT، ويرجينيا (1993)
ـ موافقتنامه همكاري با سازمان فراخوان اسلامي، خارطوم (1994)
ـ پروتكل همكاري با سازمان خيريه اسلامي بين المللي، IICO ، كويت (1994)
ـ پروتكل همكاري با آكادمي سلطنتي تحقيقيات تمدن اسلامي (بنياد اهل البيت) پادشاهي اردن هاشمي (1996)
ـ پروتكل همكاري با انجمن خيريه ابوظبي، دولت امارات متحده عربي (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با شوراي منطقه‌اي آموزش و پرورش و سوادآموزي بزرگسالان در آفريقا (CREEA) (1997 )
ـ موافقتنامه همكاري با بنياد شرق ـ غرب، فرانسه (1997)
ـ يادداشت تفاهم با شبكه‌هاي ا.اي.سي، مالزي (2002)
ـ موافقتنامه همكاري با بنياد جهاني انجمن‌هاي خيريه القذافي، ليبي (2002)
ـ پروتكل همكاري با شبكه آنلاين اسلام، قطر (2002)
ـ يادداشت تفاهم با بنياد تفكر عرب، بيروت (2002)
ـ موافقتنامه همكاري با مؤسسه جهان عرب، پاريس (2002)
ـ پروتكل همكاري با مركز مطالعات اندلس و گفتگوي تمدن‌ها ، رباط (2003)

مؤسسات علمي و فرهنگي:

ـ عقد قرارداد با مؤسسه زبان‌ها و تمدن‌هاي شرقي، پاريس GRLM/INALCO (1989)
ـ پروتكل همكاري با دانشگاه بين‌المللي آفريقا، خارطوم (1993)
ـ يادداشت تفاهم با دانشگاه كوردوبا، اسپانيا (1993)
ـ موافقتنامه همكاري با بانك اطلاع رساني بين‌المللي كشورهاي فرانسوي زبان، پاريس (1993)
ـ يادداشت تفاهم با مركز مطالعات اسلامي آكسفورد، آكسفورد (1994)
ـ پروتكل همكاري با مركز مطالعات خاورميانه و خاورنزديك، وابسته به مركز مطالعات شرق‌شناسي و آفريقايي، دانشگاه لندن (1994)
ـ موافقتنامه همكاري با دانشگاه الازهر، مركز بين المللي اسلامي مطالعات و تحقيقات جمعيت شناختي، جمهوري عربي مصر (1996)
ـ پروتكل همكاري با مؤسسه تمدن اسلامي، مسكو، فدراسيون روسيه (1996)
ـ پروتكل همكاري با دانشكده مطالعات اسلامي سارايوو، بوسني هرزگوين (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با دانشگاه الزيتون، جمهوري تونس، (1996)
ـ پروتكل همكاري با دانشگاه آزاد القدس، فلسطين (1997)
ـ پروتكل همكاري با دانشگاه ملك فيصل، چاد (1997)
ـ پروتكل همكاري با مركز فناوري اطلاع رساني منطقه‌اي و مهندسي نرم‌افزار، مصر (1998)
ـ موافقتنامه همكاري با كتابخانه ملي وين (1999)
ـ موافقتنامه همكاري با مؤسسه بين‌المللي سوادآموزي "ILI " ـ پنسيلوانيا، ايالات متحده آمريكا (2000)
ـ موافقتنامه همكاري با دانشگاه اسلامي نيجر (2002)
ـ يادداشت تفاهم با بنياد فرهنگي گفتگوي تمدن‌هاي المنصور، صنعا (2003)
ـ موافقتنامه همكاري با مؤسسه فناوري‌هاي اطلاع رساني آموزش يونسكو، (IITE) مسكو (2003)
ـ موافقتنامه همكاري با مركز مطالعات و تحقيقات اسلامي شاهزاده عبدالمحسن بن جلاوي، شارجه (2004)

مؤسسات و مراكز اسلامي خارج از كشور:

ـ پروتكل همكاري با فدراسيون سازمان‌هاي اسلامي اروپا، مادريد (1996)
ـ پروتكل همكاري با شوراي اسلامي آلمان (1996)
ـ پروتكل همكاري با فدراسيون انجمن‌هاي اسلامي اسپانيا (1996)
ـ پروتكل همكاري با مؤسسه اسلامي لاي يستر انگلستان (1996)
ـ پروتكل همكاري با شوراي عالي مسلمانان بلژيك (1996)
ـ پروتكل همكاري با موسسه فرهنگي ـ اسلامي تاگرا در گرانادا (1996)
ـ پروتكل همكاري با مركز اسلامي ميلانو (1996)
ـ پروتكل همكاري با مركز اسلامي اسپانيا (1996)
ـ پروتكل همكاري با مركز اتحاديه اسلامي استكهلم (1996)
ـ پروتكل همكاري با مؤسسه اسلامي اسپانيا (1996)
ـ پروتكل همكاري با مؤسسه اسلامي اطلاع رساني ايتاليا (1997)
ـ پروتكل همكاري با مركز اسلامي تورنتو، كانادا (1997)
ـ پروتكل همكاري با كميته اسلامي اسپانيا، مادريد (1998)
ـ موافقتنامه همكاري با بنياد خيريه امام الخويي، لندن، (1998)
ـ موافقتنامه همكاري با مؤسسه فرهنگي عرب در آرژانتين، (2000)
ـ يادداشت تفاهم با انجمن اسلامي آمريكاي شمالي ، ((ISNA)ا، ايالات متحده آمريكا ، 2001)
ـ موافقتنامه همكاري با كنفرانس جهاني مذاهب ايالات متحده آمريكا، (2002)
ـ موافقتنامه همكاري با شوراي مسلمانان بريتانيا، لندن، (2003)
ـ موافقتنامه همكاري با شوراي دانشمندان بوسني و هرزگوين، (2003)

مؤسسات ملي:

ـ موافقتنامه همكاري جهت اجراي برنامه اميرقطر جهت اشاعه زبان عربي و فرهنگ اسلامي، (منعقد شده بين آيسسكو و كميسيون ملي قطر، 1986)
ـ پروتكل همكاري با آژانس همكاري بين‌المللي پادشاهي مراكش (1988)
ـ موافقتنامه همكاري با وزارت ورزش‌، هنر و فرهنگ جمهوري مالي (مركز احمدبابا تيمبوكتي، (1988)
ـ موافقتنامه همكاري با وزارت آموزش عالي و تحقيقات علمي و آموزش كادر علمي پادشاهي مراكش (1995)
ـ موافقتنامه همكاري با شوراي اسلامي ملي ساحل عاج، (1996)
ـ تفاهم نامه همكاري با وزارت آموزش جمهوري يمن (1996)
ـ پروتكل همكاري با مؤسسه آموزش ضمن خدمت معلمان عرب در "كانو" و وزارت آموزش و پرورش نيجريه، (1996)
ـ پروتكل همكاري با وزارت فرهنگ پادشاهي مراكش (1996)
ـ پروتكل همكاري آيسسكو و دولت چاد جهت تأسيس "مركز تعليم و تربيت آيسسكو در چاد" (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با انجمن خيريه قطر (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با "انجمن الاصلاح" بحرين (1996)
ـ موافقتنامه همكاري با انجمن اسلامي بحرين (1996)
ـ پروتكل همكاري با وزارت جوانان و ورزش پادشاهي مراكش(1997)
ـ پروتكل همكاري با وزارت كار و امور اجتماعي پادشاهي مراكش (1997) و (2003)
ـ پروتكل همكاري با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي ايران (1997)
ـ يادداشت تفاهم با دولت سورينام (1998)
ـ پروتكل همكاري با آژانس همكاري فني تونس(1998)
ـ موافقتنامه همكاري با بخش فرهنگ و اطلاع‌ رساني شارجه، امارات متحدة عربي (1998)
ـ موافقتنامه همكاري با انجمن علمي سلطنتي(اردن ،1999)
ـ موافقتنامه همكاري آيسكو و دولت كومور (2000)
ـ موافقتنامه همكاري با وزارت امور مذهبي بحرين (2000 و 2003)
ـ موافقتنامه همكاري با صندوق كشورهاي عربي حوزه خليج فارس براي سازمان‌هاي گسترش ملل متحد
ـ موافقتنامه همكاري با بنياد الحريري لبنان(2001)
ـ دومين يادداشت تفاهم با دولت جمهوري يمن(1996 ـ2001)
ـ موافقتنامه همكاري با دبيرخانه مركزي وقف، كويت(2002)
ـ پروتكل همكاري با صندوق مالي همكاري‌هاي فني مصر در آفريقا (2002)
ـ يادداشت تفاهم با وزارت آموزش عالي پادشاهي عربستان سعودي (2003)
ـ موافقتنامه همكاري با وزارتخانه ملي اسلامي

مؤسسات اطلاع رساني:

ـ موافقتنامه همكاري با مؤسسه عالي روزنامه‌نگاري پادشاهي مراكش (1995)
ـ موافقتنامه همكاري با راديو و تلويزيون عرب، آرت (1997)
ـ موافقتنامه همكاري با مركز اشاعه محصولات سينمايي ملي ايتاليا در خارج از كشور، ايتالس پتاكولا، 1997)
ـ موافقتنامه همكاري با خانه تقريب مذاهب اسلامي، لبنان (1999)

مصوبات هشتمين اجلاس مجمع عمومي آيسسكو (تهران 8ـ6 دي 1382)

ـ اشغال كوه‌هاي جولان سوريه توسط اسرائيل محكوم شد و طبق اين مصوبه ضرورت پايان بخشيدن به اين اشغال و احترام به قوانين بين الملل تصويب شد.
ـ با رأي اكثريت، مدير كلي جناب آقاي التويجري براي دو دوره سه ساله تمديد شد.
ـ قانون ممنوعيت حجاب در مدارس و محل كار در فرانسه مورد انتقاد شديد قرار گرفت.
ـ سند "استنباط شيوه‌هاي تعامل كشورهاي عضو آيسسكو با تحولات جهاني" بر اين اساس كه پيوند و تعامل با تحولات جهاني بستگي تام به برنامه‌ريزي دقيق و ارتقاء همكاري و همياري با سازمان‌هاي بين المللي دارد، ارائه شده از سوي مدير كل آيسسكو، مورد تأييد و تصويب قرار گرفت.
ـ پادشاه عربستان مقدار معتنابهي كمك مالي جهت احياي فعاليت‌هاي مؤسسات فرهنگي عراق به آيسسكو اهدا نمود.
از بدهي‌هاي ايران بابت حق عضويت‌ها بعد از مذاكرات، قراردادي امضاء گرديد كه طبق آن 500 هزار دلار براي تأسيسات آموزشي، علمي و فرهنگي شهر بم، 1 ميليون دلار بابت هزينه‌هاي دفتر منطقه‌اي آيسسكو در تهران و ساير پروژه‌هاي داخلي كاسته شد و همچنين نيمي از بقيه بدهي مورد بخشودگي قرار گرفت و در نهايت بدهي هاي موجود به كمتر از 455 هزار دلار تقليل يافت.
ـ توافقنامه همكاري بين آقاي دكتر التويجري، مدير كل آيسسكو و جناب آقاي محمدي عراقي رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي منعقد و امضاء شد.
ـ گزارش مالي و بستن حساب‌هاي 2002 ـ 2000 و گزارش دفتر مميزي و كميته مالي و شرح بودجه‌ها و هزينه‌ها تا پايان سال 2003 مورد تصويب قرار گرفت و تلاش هاي ملي مدير كل مبني بر صرفه جوئي در هزينه ها مورد تأئيد قرار گرفت.
ـ متن نهائي شده برنامه عمل سه ساله 2006 ـ 2004 كه بعد از بحث ها و بررسي‌ها مورد تأييد اعضاء شوراي اجرائي قرار گرفته بود به تصويب رسيد.
ـ تصميم شوراي اجرائي مبني بر به تعويق انداختن طرح شبكه تلويزيوني ماهواره‌اي اسلامي مورد تصويب قرار گرفت.
ـ گزارش مدير كل آيسسكو در مورد فعاليت‌هاي سازمان در فاصله بيست و سومين و بيست و چهارمين نشست شوراي اجرائي مورد تصويب قرار گرفت.
ـ تجاوز اسرائيل و تخريب مؤسسات آموزشي، علمي و فرهنگي در قدس شريف و سراسر فلسطين محكوم شد و قدس شريف به عنوان پايتخت كشور مستقل فلسطين مورد تأئيد قرار گرفت.
ـ تصويب تصميمات شوراي اجرايي مبني بر حمايت آيسسكو از مؤسسات آموزشي، علمي و فرهنگي در بوسني هرزگوين
ـ تصويب تصميمات شوراي اجرايي مبني بر حمايت آيسسكو از مؤسسات آموزشي، علمي و فرهنگي در سومالي
ـ با همكاري دولت انتقالي اسلامي افغانستان و در چارچوب برنامه عمل سه ساله، به اجرا گذاشتن طرح‌هاي حمايتي نسبت به مؤسسات آموزشي، علمي و فرهنگي افغانستان مورد تصويب قرار گرفت.
به علت شرايط خاص، افغانستان از حق عضويت معاف گرديد.
ـ افزايش كمك آيسسكو و درخواست كمك از كشورهاي عضو آيسسكو و مؤسسات دولتي و غيردولتي در جهان اسلام به منظور بازسازي مؤسسات آموزشي، علمي، فرهنگي و ارتباطات در افغانستان مورد تصويب قرار گرفت.
ـ طرح تأسيس مجلس جوانان ارائه شده توسط دولت جمهوري اسلامي ايران مورد تصويب قرار گرفت.
ـ تدوين طرح‌هاي حمايتي از مؤسسات آموزشي، علمي و فرهنگي در عراق مورد تصويب قرار گرفت.
ـ تصميمات شوراي اجرائي مبني بر حمايت مالي آيسسكو و درخواست كمك از كشورهاي عضو و مؤسسات دولتي و غيردولتي در جهان اسلام به منظور بازسازي مؤسسات آموزشي، علمي و فرهنگي در عراق مورد تصويب قرار گرفت.
ـ عراق به علت شرايط حاد و بحراني‌اش از پرداخت حق عضويت معاف گرديد.
ـ در چارچ


مطالب مشابه :


آشنايي با سازمان آيسسكو

ترتيبي اتخاذ گردد تا پژوهشگران و انديشمندان ايراني تشويق مخترعين و كه اسامي




ترك ها و ايران

ايراني ها و بخصوص هموطنان حسين جوان از مخترعين ليزر، پروفسور جواد اسامي شهرهاي




همه چیز در مورد خوشنویسی

نگاشت- فضل‌بن سهل مروي ايراني وزير 37- قرمه كه اين اختلاف اسامي منسوب به مخترعين هر




آذربايجان پيشرو عرصه فرهنگ ايران

مخترعين ليزر و اسامي بزرگ مرداني چون ميرزا فتحعلي آخوند زاده ( نويسنده نخستين رمان




بررسي حقوقي مالكيت فكري در ايران

1-1- سوابق توجه قانونگذار ايراني و تجارتي و اسامي تجادي و مخترعين




شگفتى‌ها و عجايب در آفرينش حيوانات 1:

حال اين انتساب اختراع به مخترعين ، يك انتساب مجازى است . فرهنگ نام‌‌ها و اسامي ايراني.




160 توصيه براى موفق بودن

حال مى خواهيم درباره يك فرد موفق ايرانى ان از مخترعين اين و اسامى كتابهايى




فرد موفق

حال مي خواهيم درباره يك فرد موفق ايراني ان از مخترعين اين كنيد و اسامي




قانون مالياتهاي مستقيم (3)

امور و دعاوی داوری قضاوتی - قانون مالياتهاي مستقيم (3) - لطفاً جهت هماهنگی و تعیین وقت ملاقات




برچسب :