با هدف اسكان مردم پس از وقوع حوادث طبيعي خانههاي موقت ساخته شد
خانههاي موقت ساخته شد
كشور ما به لحاظ وقوع انواع حوادث طبيعي در ردههاي نخست دنيا قرار دارد. از همينرو لازم است براي مبارزه و خنثيسازي اثرات حوادث طبيعي پيشبينيهاي لازم از قبل صورت بگيرد.
يكي از اين پيشبينيها ساخت خانههايي است كه بتوان در مواقع بروز بحران ناشي از حوادث طبيعي، افراد را در آنها اسكان داد. مركز تحقيقات ساختمان و مسكن وابسته به وزارت مسكن و شهرسازي با اين رويكرد اقدام به طراحي سيستم اسكان موقت سريعالاحداث كرده است.مركز تحقيقات ساختمان و مسكن در حال حاضر نمونه آزمايشي مسكن موقت سريعالاحداث را طراحي و ساخته است.اين نوع مسكن با توجه به ضرورت وجود سيستم ساختماني سبك، سريعالاحداث و موقت با قابليت ساخت و برچيدن، به گونهاي كه امكان استفاده از آن به دفعات و در مكانهاي متفاوت ميسر باشد، به ويژه پس از وقوع سوانح و بلاياي طبيعي، طراحي و ساخته شده است. مجري سيستم اسكان موقت سريعالاحداث مهندس مژگان نيكروان مفرد بوده است.
براي اسكان يافتن، طي زمان بازسازي، بايد واحدهاي ساختماني موقت در اختيار افراد قرار بگيرد. اين ساختمانها بايد طوري باشند كه حداقل آسايش و ايمني را براي ساكنان آن ايجاد كنند. از اين رو طرح خانههاي سريعالاحداث موقت با هدف استفاده از مصالح و امكانات موجود در كشور، بدون وابستگي به كارخانههاي خارج، با قابليت توليد انبوه و صنعتي مورد مطالعه و بررسي قرار گرفت، اين سيستم داراي اسكلت لولهاي است و كليه قطعات آن به صورت پيشساخته قابل توليد در كارخانه و قابل انبار شدن هستند. در اينجا، نمونه آزمايشي ارائه شده به عنوان گزينه نهايي انتخاب و پس از انجام دادن محاسبات و رفع اشكالات ممكن، تكميل شده و براي توليد، به مرحله اجرا درآمد. روشن است كه اين سيستم ساختماني با برنامهريزي ميتواند براي انواع ساختارهاي موقت، نظير درمانگاه، مدارس عشاير، اردوگاه، كارگاههاي موقت، كمپينگ و بسياري موارد ديگر استفاده شود. اين سيستم، با هدف ارائه نمونهاي از يك سيستم ساختماني سبك با قابليت احداث و برچيده شدن اجرا شده است.
ويژگيها و مزاياي سيستم
سيستم ساختماني ارائه شده سيستمي مدولار است يعني از قابليت مونتاژ در جهات مختلف و تنوعپذيري برخوردار است. اجزاي ساختماني اين سيستم، در ايران وجود دارد و تمامي اين اجزا، از توليدات آشنا، متعارف و متداول در كشور محسوب ميشوند، همچنين امكان ساخت اجزاي طراحي شده اين سيستم در ايران مهيا بوده و ميتوان آنها را به شكل انبوه و صنعتي توليد كرد. اجزاي تشكيلدهنده سيستم از محصولات داخلي تامين ميشود، نيازي به وارد كردن سيستم از خارج ندارند. ساختار اسكلت، سيستم لولهاي است و قسمت اتصالدهنده اجزا جزو متعلقات قطعه لولهاي است. تعداد قطعات تشكيلدهنده ساختار اسكلت سيستم از نظر ابعاد آن بسيار محدود است. در اين سيستم تمامي لولههاي اسكلت داراي قطر و ضخامت يكسان است. در اين سيستم محدود بودن تعداد قطعات، براي توليد صنعتي و انبوه آن، يك مزيت محسوب ميشود و با وجود محدود بودن تعداد قطعات موردنياز براي ساخت اسكلت در اين سيستم، از تركيبهاي گوناگون آنها ميتوان مساحتها و پلانهاي متنوعي را طراحي كرد. سيستم احداث موقت سريعالاحداث براساس آييننامه 519 و با مقاومت در برابر باد و برف طراحي شده است. نتايج تحقيقات انجام شده بر روي طراحي اين سيستم نشان ميدهد: انواع متفاوتي از پيهاي سبك و حتي آماده را ميتوان براي اين مسكن موقت و انواع گوناگوني از مصالح را ميتوان براي ساخت كف مورد استفاده قرار داد.شكل ساختار اسكلت و بام آن بسته به نوع انتخاب متناسب با شرايط ميتواند به حالتهاي صاف، شيبدار و گهوارهاي باشد و اين سيستم با وجود آن كه براي مقاومت و پايداري سازهاي محاسبه شده است، ليكن سبك بوده و براي مساحتي برابر 36مترمربع حدودا 674كيلوگرم محاسبه شده كه وزن اسكلت آن براي هر مترمربع برابر 18كيلو گرم است. اين وزن براي ساختاري با سقف از دو طرف شيبدار كه ارتفاع كف تا سقف آن تا پايينترين قسمت زير سقف برابر 80/2متر در نظر گرفته شده است و ارتفاع بلندترين قسمت سقف 20/4متر است، محاسبه شده است.
به دليل سبكي قطعات ساخته شده به شكل قاب و حتي يونيت، ساخت و جابهجايي آنها توسط افراد به هر مكان امكانپذير است.ارتفاع كف تا سقف براي حداكثر ميزان رضايتمندي روي ارتفاع 70/2 تا80/2 متر است.
امكان نصب سيستمهاي گرمايش و سرمايش درون ساختمان ميسر بوده و نصب در و پنجره براي ساختمان امكانپذير است و تعداد آن را ميتوان به دلخواه تعيين كرد.در طراحي فضاهاي داخل، قطعات، حمل و نصب قطعات، به ابعاد انسان ايراني توجه شده است.پس از برپايي اسكلت سيستم، ميتوان تا زمان نصب اجزاي پوشش بدنه، آن را با پوششهايي نظير چادر احاطه كرد و ساختار اين سيستم ساختماني براي احداث سريع و برچيده شدن طراحي شده است.اين سيستم براي استفادههاي مكرر برنامهريزي شده است. هزينه تمام شده آن هر چقدر تمام شود، براي تعداد دفعاتي كه مورد استفاده قرار ميگيرد، از نظر اقتصادي مقرون به صرفه خواهد بود. تمامي قطعات پيشساخته و قابل جايگزيناند و سيستم را ميتوان در بستهبنديها نگهداري كرد.
تمامي قطعات ساختار سيستم قابل علامتگذارياند و استفاده از مصالح گوناگون براي صرفههاي اقتصادي نيز قابل تنظيم است. حداقل امنيت فيزيكي جهت ايجاد امنيت فكري و رواني براي ساكنان با پوششهايي نظير چادر و مانند آن تامين شده است و براي ساكنان، با نصب در با قابليت قفل شدن كه احساس امنيت و ايمن بودن را براي افراد و متعلقات آنها تامين كند، امكانپذير است.
بستهبندي قطعات و انبار كردن آنها امكانپذير است. امكان استفاده از مصالح مختلف براي قطعات پوشش بدنه و سقف براي سازگاري با اقليم در شهرهاي مختلف كشور ميسر است. ساخت ساختمان مورد نظر از طريق كاتالوگ و آموزش نحوه ساخت آن در محل نيز امكانپذير است.
منبع:دنیای اقتصاد
مطالب مشابه :
اسكان اضطراري و سرپناه موقت
• در اردوگاههاي موقت حداقل مصرف آب 15 -20 ليتر • در طراحي اردوگاه ميزان مساحت لازم
مطالبی در مورد دکتر جهانشاه پاکزاد مولف کتاب راهنمای طراحی فضای شهری
شهيد بهشتي 1360-1359- مکانيابي و طراحي اردوگاهها جهت اسکان موقت مهاجرين جنگي در .
دوره كشوري اسكان اضطراري جمعيت هلال احمر در ساوه آغاز شد
ساوه و ساوجی ها - دوره كشوري اسكان اضطراري جمعيت هلال احمر در ساوه آغاز شد - - ساوه و ساوجی ها
اساتید معماری
(طراحي شهري بهشتي 1360-1359- مكانيابي و طراحي اردوگاهها جهت اسكان موقت مهاجرين موقت
با هدف اسكان مردم پس از وقوع حوادث طبيعي خانههاي موقت ساخته شد
خانههاي موقت اقدام به طراحي سيستم اسكان موقت سريع عشاير، اردوگاه، كارگاه
کلیات بلایا
اسکان اضطراری و اردوگاه محل هاي موقت ، اقدامات كه در قسمت هاي طراحي و سرپرستي قرار
اردوگاه موصل
اردوگاه موصل تقريباً در هاي طراحي شده در بغداد ، در نقشه هاي زودگذر و موقت
به قدرت رسيدن بلشويکها در روسيه
الکساندر کرنسکي ، رئيس دولت موقت روسيه طراحي شده به اردوگاه هاي کار
الزامات ایمنی در شهرها و روستاها در برابر حوادث طبیعی
ايجاد اردوگاه اسكان موقت هاي طراحي شده از سوي و اسكان موقت آسيب ديدگان
برچسب :
طراحي اردوگاه موقت