استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف در انتخاب افراد

منابع اطلاعاتی مختلف برای انتخاب دام

اگردریک جامعه افراد متعلق به خانواده های مختلف باشند که از روی آن بتوان علاوه بر رکورد هر موجود (Pi) میانگین فنوتیپی فامیل ( mf) را نیز تعیین نمود و میانگین جامعه نیز P فرض شود؛ دراین حالت می توان انحراف مقادیر فنوتیپی هر موجود از میانگین جامعه را به شرح زیر نوشت:

Pi – P = (mf – P) + ( Pi – mf)

Pi – P انحراف رکورد هر فرد از میانگین جامعه

(mf – P) میزان انحراف رکورد فامیل از میانگین جامعه( Pf)

( Pi – mf) میزان انحراف رکورد هر فرد از میانگین( Pw)

پس درنتیجه داریم:

P= Pf + Pw

این مدل به خوبی نوع و میزان استفاده از رکوردخویشاوندان را درانتخاب موجودات باارزش ارثی بالا نشان می دهد.

بر اساس اهمیتی که ما برای Pf و Pw در نظرمی گیریم، انتخاب به روش های زیر صورت می گیرد:

اگر انتخاب صرفا بر مبنای رکورد خود موجود صورت گیرد، در حقیقت اهمیت مساوی به Pw و Pf داده شده است و به این نوع انتخاب، انتخاب انفرادی گفته می شود.

اگر در انجام عمل انتخاب صرفاً به میانگین فامیل اهمیت داده شود به این نوع انتخاب انتخاب بین فامیلی یا فامیلی گفته می شود.

ممکن است انتخاب صرفا برمبنای انحراف رکورد موجودات از میانکین فامیل Pw صورت گیرد و Pf در نظرگرفته نشود. به این نوع انتخاب، انتخاب داخل فامیلی گفته می شود.

ممکن است در انتخاب موجودات هر دو مقدار Pwو Pfدخالت داشته باشند ولی اهمیت آن ها یکسان نباشد به طوری که ترکیبی از آن ها بهترین منبع اطلاعات را تشکیل دهد. این حالت انتخاب به اسم انتخاب ترکیبی(Combined) مشهور است.

انتخاب انفرادی

در این نوع انتخاب،  تصمیم در انتخاب یا حذف یک موجود برای جفتگیری و تولید  نسل آینده صرفا بر اساس مقدار فنوتیپی خود موجود صورت می گیرد و میزان پیشرفت حاصله بر اثر انتخاب بستگی به درجه تطابق فنوتیپ خوب با ژنوتیپ مطلوب دارد. انتخاب انفرادی بسیارمعمول می باشد. رکورد خود فرد ارزش زیادی ندارد، مگراینکه نشاندهنده موقعیت نسبی فرد نسبت به سایرین در طبقه بندی تحت شرایط مشابه باشد.

 شایستگی فنوتیپی فرد برای صفات اقتصادی مهم(صفات کمی) بوسیله مقایسه فنوتیپ فرد با متوسط فنوتیپ تمام افراد گروهی که فرد از آن انتخاب شده است، تعیین می گردد.

رکورد خود فرد ارزش زیادی ندارد، مگراینکه نشاندهنده موقعیت نسبی فرد نسبت به سایرین در طبقه بندی تحت شرایط مشابه باشد.

v       مثال: فرض کنید:

 افزایش وزن روزانه برای یک دام به اندازه 2.5 پوند  و برای دام دیگری 1.5 پوند باشد،

میانگین افزایش وزن در جامعه 1.8 پوند باشد،

در اینصورت شایستگی فنوتیپی  دو فرد موردنظر برابر است با:

0.7= 1.8-2.5

0.3-=1.8-1.5

بعضی از اصلاح کنندگان ترجیح می دهند که ارزش فنوتیپی فرد را برای یک صفت به صورت درصدی از متوسط کل افراد موجود در آزمون بیان کنند که نسبت صفات نیز نامیده می شود و به صورت زیر محاسبه می شود.

100* متوسط گروه برای همان صفت/رکورد فرد برای یک صفت=نسبت صفات

 اگر وراثت پذیری برابر با: %50 باشد:

2/1 از برتری فرد اول و 2/1 از پستی فرد دوم برای افزایش وزن مربوط به محیط می باشد که به نتاج منتقل نخواهد شد.  متوسط فنوتیپ نتاج حیواناتی که از نظر فنوتیپی برتر هستند گرایش به برگشت به میانگین جامعه را دارد در صورتیکه متوسط فنوتیپی حیواناتی که از لحاظ فنوتیپی کمتر هستند تمایل به ترقی به میانگن جامعه را دارد.

اگر موجودات انتخاب شده به صورت گروهی با هم نگهداری و جفتگیری داده شوند، به این حالت انتخاب توده گفته می­شود.

پاسخ انتخاب در این حالت ازفرمول i*h2*δp=R  به دست می آید.

انتخاب برای صفات کیفی

فنوتیپ فردی اغلب برای برآورد ارزش اصلاحی حیوان برای صفات کیفی نظیر رنگ بدن و وجود یا فقدان شاخ به کار می رود.

وقتی تنها یک جفت ژن در ظهورصفتی دخالت داشته باشد، ژنوتیپ فرد هموزیگوت را براحتی می‌توان از روی فنوتیپش تشخیص داد. اما فنوتیپ افراد هموزیگوت غالب و هتروزیگوت شبیه به هم می باشد؛ پس ژنوتیپ فرد خالص را نمی توان از روی فنوتیپش تشخیص داد و اطلاعات درباره فنوتیپ خویشاوندان نزدیک نیز، کمک زیادی به تشخیص فنوتیپ می کند.

انتخاب برای صفات کمی

صفات کمی صفاتی هستند که به طور همزمان توسط جفت ژن های بسیار زیادی کنترل می‌شوند و تحت عوامل مختلف محیطی قرار می گیرند؛ به طوری که تمایز دقیقی بین فنوتیپ های افراد  در داخل یک گروه وجود ندارد .

در انتخاب برای صفات کمی، اصلاح گر سعی می کند، ژنوتیپ فرد از روی فنوتیپش برآورد کند. اگر چنین صفتی 100درصد قابل توارث باشد، فنوتیپ و ژنوتیپ فرد برای آن صفت یکسان خواهد بود.

انتخاب انفرادی برای صفات کمی که عمدتا با عمل غیرافزایشی ژن در ارتباط هستند

عمل غیرافزایشی ژن تمایل به کاهش وراثت پذیری و افزایش هیبرید ویگور دارد. معمولا انتخاب فردی در چنین صفاتی کمتر از صفات با توارث پذیری بسیار بالا انجام می‌گیرد. افراد برتر در جامعه به شدت هتروزیگوت بوده و افرادی که هموزیگوت هستند، از لحاظ فنوتیپی کمتر مطلوب هستند. چون به طور متوسط نتاج کمتر از والدین، هتروزیگوت هستند، نتاج والدین هتروزیگوت میل به برگشت به طرف میانگین را دارند،

ü        انتخاب برای چنین صفاتی  از طریق انتخاب انفرادی موفقیت آمیز نبوده و باید از روش های دیگری استفاده شود.

محاسبه ارزش ارثی

PBV یک حیوان، اندازه برتری ژنتیکی برآورد شده آن حیوان  در مقایسه با میانگین گروهی که از آن گروه انتخاب شده می باشد.

در این حالت ارزش ارثی  موجود مورد نظر نیز از فرمول زیر بدست می آید:

BVi= P + b* (Pi –P)

  BVi= ارزش ارثی موجود

P= میانگین جامعه برای صفت مورد نظر

b= ضریب رگرسیون ژنوتیپ فرد روی فنوتیپ خودش (در حالتی که یک صفت داشته باشیم برابر با h2می باشد.)

Pi= ارزش ژنوتیپی فرد انتخاب شده

در مواردی که به جای یک رکورد، چند رکورد داشته باشیم  b برابر با h2n می شود که فرمول آن به صورت زیر است:

h2n = QUOTE  

معایب انتخاب انفرادی

صفات اقتصادی مهمی از جمله تولید شیر، اشکالات زایمان و تولید تخم مرغ را فقط می توان در موجودات ماده مشاهده نمود و برای نرها نمی توان از این طریق انتخاب را انجام داد. همچنین در مواردی که وراثت پذیری کم باشد مقدار فنوتیپی موجودات نمی تواند معرف خوبی برای ارزش ارثی باشد و باید از منابع اطلاعاتی دیگری استفاده شود.

به طورکلی خویشاوندان یک موجود به سه دسته تقسیم می شوند:

پیشینیان

موجودات همزمان

نتاج موجود.

انتخاب شجره ای

در این نوع انتخاب آنچه مورد استفاده قرار می گیرد، شایستگی اجدادی است. به ندرت لازم می شود که انتخاب شجره ای را به اندازه انتخاب انفرادی مورد توجه قرار دهند؛ مگر آنکه وراثت پذیری صفت انتخاب شده کم بوده و شایستگی او شناخته تر شده باشد. اخیرا اطلاعات فنوتیپی، برای مشخص کردن شایستگی فنوتیپی افراد، در شجره نامه ها وارد می‌شود که به این شجره ها، شجره های توانی یا توان تولیدی می‌گویند.

چنانچه تفاوت انتخاب برای اجداد بتواند در شجره نامه وارد شود، یا رکورد توان تولیدی جد بتواند به صورت درصدی از متوسط توان تولیدی معاصرانش بیان شود، رکوردها ارزش پیش بینی کننده بیشتری خواهند داشت.

شجره نامه در انتخاب برای صفات کیفی

اگرتمام اطلاعات درباره ژنوتیپ‌ها و فنوتیپ های اجداد در دسترس باشد، مطالعه شجره‌نامه‌ها می‌تواند در مشخص کردن حامل‌های ژن مغلوب مؤثر باشد. به طور کلی دام ها بر این اساس فروخته می شوند که شجره آن ها پاک بوده و یا شجره آلوده ای داشته باشند. واژه شجره آلوده نیز درمورد حیوانی به کار می رود که دارای اجدادی باشد که نتاج با فنوتیپ نامطلوب یا بیمار تولید کنند که در این صورت نشان دهنده این است که حیوان مورد نظر عامل بیماری زا در ژنتیک خود داشته و حامل ژن مغلوب است.

شجره نامه در انتخاب برای صفات کمی

خویشاوندان هر فرد نسبت به غیرخویشاوندان ژن های مشترک بیشتری دارند، پس درنتیجه خویشاوندان برتر مشخص می کنند که فرد موردنظر نیز دارای ژن های برتر می باشد و او باید این شایستگی ها را به فرزندانش منتقل کند.

اینکه باید چه مقدار به رکوردهای توان تولیدی اجداد توجه شود به عوامل زیر بستگی دارد:

ü        درجه خویشاوندی بین موجود موردنظر با افراد موجود در شجره در میزان دقت این روش مؤثر است.

ü        درجه وراثت پذیری صفت

ü        همبستگی های محیطی میان حیوانات به کار رفته در این پیش بینی

ü        شایستگی اجدادی که در این پیش بینی به کار رفته شده اند، چقدر معلوم است.

v    پیش بینیPBV فرد بر اساس شجره:

PBVi= Pi + bi * (Pj –Pi)

                                                                                            وراثت  پذیری صفت

ضرایب رگرسیون

0.1

0.3

0.5

0.7

0.9

1.0

رکورد فرد

b1

0.1

0.3

0.5

0.7

0.9

1.0

رکورد والد

b2

0.05

0.15

0.25

0.35

0.45

0.5

رکورد والد بزرگ

b3

0.025

0.075

0.125

0.175

0.225

0.25

رکورد جد والد بزرگ

b4

0.012

0.038

0.062

0.088

0.112

0.125

 

اطلاعات این جدول نشان می دهد که هرچه وراثت پذیری بیشتر می شود، اطلاعات درباره توان تولیدی فرد نسبت به اطلاعات هر کدام از جدها در پیش بینی PBV آن ارزشمندتر است و رکوردهای اجداد به مقدار جزئی به دقت رکورد می افزاید و توجه به توان تولیدی در مورد خود فرد در مقایسه با رکوردهای توان تولیدی پدر، مادر و هر 4 جد بزرگش دقت بیشتری به انتخاب می دهد.

محاسن انتخاب شجره ای

ü        استفاده از آن ها اقتصادی است.

ü        در مورد صفات محدود به جنس می تواند مفید باشد.

ü        در مورد صفاتی که در سنین بالا و پس از کشتار حیوان آشکار می شود، سودمند باشد.

ü        در انتخاب برای صفاتی که در اوایل زندگی ظاهر نمی شوند به کار می روند.

ü        در مورد صفات با توارث پذیری کم می تواند به دقت انتخاب بیافزاید

معایب انتخاب شجره ای

ü        در بیشتر موارد، ممکن است مبنایی برای مقایسه رکورد پیشینیان وجود نداشته باشد. در این موارد میانگین نژاد را بر مبنای مقایسه قرار می دهند.

ü        انتخاب شجره ای برای انتخاب موجوداتی که پیشینیان آن ها مثل هم می باشند، درست نیست.

ü    یک شجره نامه ممکن است اغلب به علت طرز ترسیم یا عادت موردپسند عامه قرارگیرد نه به علت شایستگی حقیقی افراد؛ که ممکن است در زمان های مختلف عامه پسندی تفاوت پیدا کند.

ü        در مورد ژن های مغلوب، اغلب اشتباهات غیرعمدی و ناشناخته در شجره نامه وجود دارد که ممکن است منجر به ورود آلودگی به فامیل حیوان اصلاحی شود.

انتخاب بر اساس خویشاوندان غیرمستقیم

خویشاوندان غیرمستقیم آن هایی هستند که به طورمستقیم به یک فرد (مانند جدها) مربوط نمی شود. مانند پسرعمو، دخترعمو، پسردایی، دختردایی و مانند این ها.

 اطلاعات درباره خویشاوندان غیرمستقیم چنانچه کامل باشد، یک ایده ای از انواع ژن ها و ترکیبات ژنی فرد به ما می دهد.

اطلاعات از این نوع اکنون در برنامه ای ارزشیابی گوشت خوک مورد استفاده قرارمی گیرد.که این امر به این علت مورد استفاده قرار می گیرد که برای بدست آوردن اطلاعات درباره لاشه، حیوان باید کشتار شود.

انتخاب بر اساس آزمون برادران و خواهران

این روش انتخاب به این معنی است که یک فرد به منظور اصلاح نژاد بر اساس متوسط فنوتیپ برادران و خواهران نگهداری یا حذف می شود. آزمون تنی ها یا ناتنی ها در واقع آزمون نتاج یک یا دو والد نیز می باشد، ولی در کاربرد به دلیل متفاوت بودن مدت زمان لازم نسبت به آزمون نتاج فرق می‌کند.

ناتنی ها، خواهران و برادرانی هستند که یک والد مشترک دارند و تنی ها، خواهران و برادرانی هستند که همگی از لحاظ دو والد مشترک هستند.

اصول محاسبه PBV با حالت انتخاب شجره و نتاج یکسان است.

دقت انتخاب بر اساس فنوتیپ خواهران و برادران

دقت انتخاب فرد عبارت است از همبستگی بین ژنوتیپ فرد و میانگین فنوتیپی خواهران و برادران تنی یا ناتنی اش.

v       دقت انتخاب بر اساس فنوتیپ خواهران و برادران به عوامل زیر بستگی دارد:

a)        وراثت پذیری صفتh2

b)       درجه خویشاوندی برادران و خواهران    (R)                 

c)        تعداد خواهران و برادران(n)

d)       درجه همبستگی بین فنوتیپ های خواهران و برادران(t)

چنانچه اگر همبستگی محیطی بین خواهران و برادران صفر باشد:t = Rh2                         

نکته قابل توجه این است که در صورتی که رکوردهای تعداد زیادی از برادران و خواهران مورد توجه قرار گیرد و وراثت پذیری صفتی نیز زیاد باشد، دقت انتخاب افزایش می یابد.

ü        صرف نظر از تعداد خواهران و برادران و میزان وراثت پذیری صفت، دقت انتخاب هیچگاه بیشتر از 50درصد نمی شود.

انتخاب برادران و خواهران تنی

برادران و خواهران تنی بدلیل این که یک محیط مادری مشابهی از زمان لقاح تا از شیرگیری دارند، باعث کاهش دقت آزمایش می شوند.

برای برادران و خوهران تنی در فرمول t برابر با  Rh2نبوده و برابر با + C2 t = Rh2 می‌باشد که در این فرمول C2 سهم اضافه شده اثرات مادری است.

•       PBV فرد از رابطه زیر به دست می آید:

در جایی که صفت هم در فرد و هم در برادران و خواهران اندازه گیری می شود، رکوردهای توان تولیدی هر دو می‌تواند در محاسبه PBV مورد استفاده قرار گیرد:

محاسن انتخاب موازی

   در مورد صفات مربوط به کیفیت لاشه، صفات محدود به جنس برای انتخاب گاوهای شیری نر در مورد صفات شیری یا خروس برای صفات تخمگذاری، بدست آوردن اطلاعاتی در مورد مرگ و میر، مقاومت به بیماری و باروری می­توان از این روش استفاده کرد.

روش انتخاب شجره ای در مورد صفات محدود به جنس یا صفاتی که در سنین بالا و یا شاید پس از کشتار حیوان آشکار می شود، می تواند سودمند باشد. همچنین درجه خویشاوندی بین موجود موردنظر با افراد موجود در شجره نیز در میزان دقت این روش مؤثر است. یکی از بزرگترین معایب انتخاب شجره ای این است که ممکن است در بیشتر موارد مبنایی برای مقایسه رکورد پیشینیان وجود نداشته باشد. در این موارد میانگین نژاد را مبنای مقایسه قرار می دهند. همچنین علاوه بر این انتخاب شجره ای برای انتخاب موجوداتی که پیشینیان آن ها مثل هم می باشند، درست نیست.

انتخاب بین فامیلی

یک فامیل معمولا شامل گروهی از موجودات است که با هم رابطه ژنتیکی داشته باشند و به آن ها خویشاوند گفته شود.

در انتخاب فامیلی معمولا هر فامیل به عنوان یک واحد محسوب می شود که ممکن است بر اساس میانگین فنوتیپی افراد تشکیل دهنده آن به طور کمل رد یا انتخاب گردد. وقتی وراثت پذیری صفت پایین باشد، در این صورت واریانس محیطی در مقایسه با واریانس ژنتیکی بالاست. در این حالت انتخاب فامیلی سودمند خواهد بود.

معمولا بهترین روش در این مورد کاهش دادن واریانس محیطی است؛ بدین طریق که پیش از شروع برنامه اصلاح نژادی شیوه دامداری را باید تغییر داد. راه دیگر کم کردن واریانس محیطی بالا این است که همه افراد یک خانواده که بالاترین مقادیر فنوتیپی را دارند برای مقاصد به نژادی نگه داشت.

استفاده همزمان از چندین روش انتخاب نیز متداول است. در صورتی که میانگین رابطه ژنتیکی اعضای فامیل بالا ولی شباهت مشهود بین آن ها کم باشد، انتخاب فامیلی بسیار ثمربخش خواهد بود.

انتخاب داخل فامیلی

اگر همبستگی محیطی بین افراد هر خانواده خیلی زیاد باشد در آن صورت انتخاب بر اساس میانگین فامیل بیهوده خواهد بود. در این گونه موارد انتخاب باید بین افراد هر خانواده و در داخل خانواده ها به طور مجزا انجام ظود که به نام اتخاب داخل فامیلی معروف است.

روش انجام انتخاب داخل فامیلی به این ترتیب است مه موجودات داخل هر فامیل که انحراف رکورد آن ها از میانگین فامیل خود بیشترین باشد، انتخاب می گردند که در حقیقت معکوس انتخاب فامیلی می باشد.

نکته ای که در اینجا باید به آن توجه کرد این است که اگر انتخاب انفرادی و فامیلی در موردی مؤثر واقع نشودسایر روش ها نیز مؤثر نیستند. با مقایسه حالات مختلف می توان پی برد که انتخاب انفاردی می تواند مؤثرتر از انتخاب فامیلی و داخل فامیلی باشد؛ به علت اینکه میزان انحراف معیار فنوتیپی در این حالت بیشترین مقدار را دارا می باشد.

آزمون نتاج

این روش کاربرد وسیعی در اصلاح دام دارد. مفهوم اصلی این روش انتخاب این است که  ارزش ارثی یک موجود از روی رکورد فرزندان او بدست می آید و اصلاح کننده با استفاده از میانگین رکورد نتاج  موجود مورد نظر در مقایسه با رکورد نتاج سایر موجودات (در شرایط محیطی ثابت) تصمیم به حذف و یا انتخاب موجود مورد نظر می کند.

از این روش انتخاب در مورد صفات محدود به جنس(انتخاب گاو نر برای تولید شیر)، صفات لاشه و صفاتی که وراثت پذیری کمی داشته و در نتیجه دقت انتخاب انفرادی در این مورد بسیار کم باشد، استفاده می گردد.

انجام دادن آزمون نتاج هنگامی امکان پذیر است که حیوان به سن بلوغ جنسی رسیده باشد. برای آزمون نتاج یک حیوان نر باید آن را با چندین حیوان ماده آمیزش داد. نرهایی که برای آزمون نتاج نگه داری می شوند، قبلا بر اساس معیارهای دیگری به غیر از صفت مورد نظر انتخاب شده اند. هرچه تعداد نتاج برای هر موجود مورد آزمون بیشتر باشد برآورد ارزش ارثی او نیز دقیق تر خواهد بود.در این حالت اشتباهاتی ناشی از عوامل محیطی کم بوده و سبب پیش بینی بهترارزش ارثی موجود موردنظر می گردد.

در آزمون نتاج گاو نر برای مقایسه تولید دختران گاو نر با سایر گاوهای ماده ابتدا از روش مقایسه هم گله ای ها(Herdmate  Comparesion)استفاده می گردید. ولی بعدا روش مقایسه هم گله ای های تصحیح شده (Modified HMC) یا ICC  استفاده شد. در این روش دختران گاو نر مورد نظر با دختران گاوهای نر دیگر مقایسه می شوند و برای اثرات گله، سال و فصل (Herd-Year- Season or HYS)  تصحیح انجام می گیرد. گاهی اوقات از ICC به عنوان قابلیت تولید هم یاد می شود.

 ارزش ارثی نرهای مورد آزمون از فرمول زیر محاسبه می گردد.

BVi= P + b * (P0 –P)

BVi= ارزش ارثی حیوان نر

P= میانگین گله ای که نتاج در آن پرورش یافته اند

P0= میانگین نتاج نر مورد آزمون

n= تعداد نتاج نر مورد آزمون

آزمون نتاج برای صفات کیفی

برای ایجاد یک لاین یا گله همخون خالص اصلاحی برای یک صفت غالب، یا برای حذف تمام افرادی که ژن مغلوب را دارند و دانستن ژنوتیپ افراد هتروزیگوت مهم می باشد. کارآمدترین کاربرد آزمون نتاج برای صفات کیفی، تعیین هموزیگوت یا هتروزیگوت بودن فردی است که فنوتیپ غالب دارند.

وقتی حیوان مورد نظر در جریان بعضی آزمون های نتاج، تعداد فرزندان بیشتری تولید کند بدون اینکه نتاج دارای فنوتیپ مغلوبی داشته باشد، به احتمال بیشتری می توان گفت که حیوان مرو دآزمون غالب خالص است.

آزمون نتاج برای حیوانات توله زا در مقایسه با حیوانات تک زا خیلی راحت تر است. در گونه هایی که فقط تولید یک نوزاد می کنند، آزمون نرها عملی تر است، اما در حیوانات توله زا هم پدر وهم مادر می ‌توانند آزمون نتاج شوند.

در تمام گونه هایی که پدر می‌تواند با دخترانش آمیزش کند، می توان حیوان را برای تمام ژن های زیان آوری که پدر ممکن است دارا باشد، آزمون نتاج شود. سایر آمیزش های آزمایشی برای یک ژن خاص مزیت دارند. به طورکلی نرهای آزمون نتاج شده  که ثابت شده است عاری از ژن های نامطلوب  مغلوب هستند، می توانند در یک مقیاس وسیع برای تلقیح مصنوعی یا برای ایجاد لاین های همخون استفاده شوند.

آمیزش یک فرد با دختر خودش معایب بالا بودن درجه همخونی و تعداد زیاد دخترهای مورد نیاز رادارد. بویژه در نژادهایی که یک نوزاد تولید می کنند. اما از مزایای آن این است که دخترانی که با نر جفتگیری می کنند نیز  برای تمام ژنهای مغلوبی که ممکن است از پدران خود به ارث برده باشند، تست می شوند.

تعداد نتاج مورد نیاز برای انجام آزمون نتاج

برای مفید بودن آزمون نتاج باید تعداد کافی فرزند برای هر والد مورد آزمون قرار گیرد. همچنین تعداد نرهای زیادی باید مورد آزمون قرار گیرند تا یک یا چند حیوان برتر پیدا شوند.

چنانچه یک نر یا ماده با 35-23 رأس از فرزندان مخالف خود آمیزش کند و فرزندان حاصل همگی از نظر فنوتیپی نقصی نشان ندهند، در این صورت با احتمال زیادی می توان گفت حیوان موردنظر از لحاظ ژنتیکی سالم بوده و از لحاظ جایگاه صفات موردنظر خالص می باشد.

آمیزش یک حیوان ماده با این تعداد فرزند به خصوص درمورد تک‌زاها، کاری غیرممکن است.

در مورد نرها نیز در حالت آمیزش طبیعی، پس از این تعداد آمیزش هم حیوان نر پیر شده است و هم حداقل 25درصد از نتاج تولیدی همخون می باشند. اما با انجام تلقیح مصنوعی تولید تعداد کافی از دخترها در یک فصل جفتگیری برای آزمون نتاج نر ممکن می شود. در حیواناتی مانند خوک نیز که در هر زایش حداقل 8 فرزند تولید می کند تست نتاج با آمیزش طبیعی ممکن است.

آمیزش یک نر با خواهران ناتنی اش

آمیزش یک نر با خواهرهای ناتنی اش، روشی از آزمون نتاج برای اثبات عاری بودن حیوان نر از نظر ژن مغلوب به ارث رسیده از والد مشترک است.

 اگر نر مورد نظر با 23 رأس از خواهرهای ناتنی مختلف خودش آمیزش کرده و هیچ فرزند هموزیگوت مغلوبی تولید نکند، می توان با 95 درصد اطمینان گفت که او عاری از هرژن مغلوبی است که ممکن است از والد مشترکشان دریافت کرده باشد. اگر این نر با 35 تا رأس از خواهرهای ناتنی آمیزش کند و هیچ نتاج مغلوب هموزیگوتی تولید نکند، به احتمال 99 درصد عاری از ژن های مورد آزمون می باشد.

از چنین آمیزش هایی تنها 25 درصد از نتاج همخون خواهند بود.

•         نکته:

این آزمون حیوان نر را در مورد ژن های مغلوبی که ممکن است از والد غیرمشترک با خواهران ناتنی دریافت کرده باشد، تست نمی کند.

آمیزش یک نر با خواهران تنی اش

آمیزش یک نر با خواهران تنی اش می تواند او را برای هر ژن مغلوبی که می تواند از هر دو والد دریافت کرده باشد، مورد آزمون قرار دهد، مشروط به اینکه به اندازه کافی خواهران تنی متفاوت در دسترس باشد(تعدادخواهران و برادران تنی کافی برای تست نتاج 35-23 رأس برای گاو و 5-7 رأس برای خوک می‌باشد). در مورد گاو این تعداد هیچ گاه موجود نمی باشد ولی در مورد خوک قابل در دسترس می‌باشد که البته نتاج تولیدی 25 درصد همخون می‌باشند.

چنانچه فراوانی نسبی آلل مغلوب در جامعه زیاد باشد:

اگر فراوانی ژن مغلوب در جامعه خیلی پایین باشد، احتمال ثابت کردن اینکه یک نر عاری از ژن مغلوب است خیلی پایین می باشد(در شرایط عملی فراوانی ژن مغلوب زیان آور در جمعیت پایین می باشد).

•     در آزمون نتاج برای یک ژن مغلوب زیان آور مشخص، بعضی اوقات این امکان پذیر نمی باشد؛ چون آن ها ممکن است تا سن بلوغ زنده نمانند یا باروری بسیار پایینی داشته باشند. در این حالت افرادی که تولید نتاج مغلوب می کنند قطعا هتروزیگوت می باشند. اگر افراد هتروزیگوت در انتخاب مطلوب باشند، ژن مغلوب با فراوانی بالایی در جامعه حفظ خواهد شد.

 

•         مثال: اگر فراوانی یک ژن مغلوب درجمعیت 0.25 باشد احتمال اینکه فرد انتخابی هتروزیگوت باشد، برابر است با:

0.375 =(0.75*0.25)2

•         احتمال تولید شدن یک حیوان هموزیگوت مغلوب برابر است با:

0.095=(0.95*0.05)2

آمیزش نتاج برای صفات کمی

اصول درگیردر آزمون نتاج این است که هر نتاج 1/2از توارثش را از هر یک از والدینش دریافت می کند. و این 1/2، ارزش اصلاحی والدش است. آزمون نتاج می تواند در پیش بینی دقیق تر PBV یک صفت کمی به کار رود که با افزایش تعداد نتاج آزمون شده برای یک والد مشخص و محاسبه میانگین این نتاج، می‌توان یک برآورد قابل تکرار ارزش اصلاحی والد را بدست آورد.

دو یا چند فرزنداز لحاظ ژنتیکی با همدیگر فرق دراند، چون آن ها ژن های یکسانی را ممکن است دریافت نکنند، مگراینکه والد از لحاظ تمام ژن ها هموزیگوت باشد. این موضوع به این دلیل است که تعداد زیاد آلل های درگیر در بروز ژن، در تفرق گامت ها منجر به انتقال ترکیبات ژنی مختلف به فرزندان و تفاوت در آن ها می شود که خطای مندلی نامیده می شود. نتاج یک والد همچنین به دلیل تفاوت های محیطی نیز با یکدیگر فرق خواهند داشت.

مواردی که باید درآزمون نتاج رعایت شود:

•         نرها و ماده های انتخاب شده برای آزمون نتاج باید تساوی انتخاب شوند.

•         جیره ها و عملیات خوراکدهی استاندارد باشد.

•         تمام نتاج یک نر منحصر به فرد در یک اصبل تغذیه نشوند.

•         تا جایی که مکن است، گروه های مختلف والدی که در محیط یا مکان تقریبا یکسانی پرورش یافته اند مقایسه شوند.

•         در صورتیکه ممکن باشد گروه های والدی که در یک سال یا یک فصل از سال متولد شده‌اند، با هم مقایسه شوند.

•     درصورت امکان بیماری های نتاج یک والد ویژه و برتر و پست تر بودن آ نها در آزمون وارد شود(باعث تعدیل خطای مندلی و محیطی برای هر گروه نری می شود).

تعداد زیادتر نتاج وارد شده در آزمون برآورد BV آن ولد را دقیق تر می کند.

آزمون نتاج حیوانات توله زا شامل بعضی از عوامل است که این عوامل در آزمون نتاج والدهای تک زا لازم نیست. توله های حاصل از یک زایش 0.5 با هم همخون هستند. توله های حاصل از یک زایش شباهت بسیار بیشتری از لحاظ ژنتیکی، برای صفات کمی، نسبت به توله های حاصل از زایش های مختلف دارند؛ چون یک محیط یکسانی را از زمان لقاح تا زمان از شیرگیری داشته اند.

تلاقی گری های دوجانبه

•     تلاقی گری دوجانبه شامل تعیین کردن ارزش اصلاحی دو یا چند نر توسط آمیزش دادن آن ها در زمان های مختلف با دو یا چند گروه مشابه ماده ها و مقایسه کردن نتاج هر نر می باشد. تلاقی گری های دوجانبه باعث کاهش اهمیت اثر مادری می شود. می‌تواند تحت شرایط عملی برای آزمون نتاج خوک و طیور به کار رود؛ چون حیوان ماده می تواند در طی سال چندین نتاج، که خواهر و برادران تنی و ناتنی هستند، تولید کنند.

•     مثال: تعداد 10 خوک ماده و دو خوک نر(A,B) موجود است؛ در فصل بهار ماده خوک های 5-1 را با A و 10-6 با B آمیزش می دهند و در پاییز ماده خوک های 5-1 با  Bو 10-6 با A

ü    آزمون نتاج در مقایسه با انتخاب فردی، در سطوح پایینتر وراثت پذیری، نسبتا دقیق هستند. آزمون های نتاجی که به طور مناسبی طراحی شده اند، بسیاری از خطاهای محیطی میان گروه های مختلف نتاج را برطرف خواهند کرد.

در آزمون نتاج حداقل 5 یا بیشتر از نتاج لازم است تا همان دقت انتخابی را که از یک رکورد توان تولیدی خود فرد بدست می آید، فراهم آورد. اگر یک درجه بالاتری از دقت موردنیاز باشد، تعداد نتاج بیشتری باید در آزمون وارد شود.

معایب انتخاب بر اساس آزمون نتاج

•         آزمون نتاج به طور قابل توجهی فاصله نسل را افزایش می دهد،

•         میزان پیشرفت انجام گرفته در انتخاب برای اثرات افزایشی ژن در طی یک دوره چندساله را کاهش می دهد.

•     مثال: آزمون نتاج برای وزن یکسالگی در مقایسه با انتخاب بر اساس توان تولیدی فرد به دو سال اضافی و در مقایسه با آزمون نتاج کامل برای صفات مادری به دو سال و نیم زمان اضافی نیاز است.

•     آزمون نتاج چند والد، هزینه آزمون کردن را بسیار بالا می برد گه تحت شرایط عملی مکان پذیر نیست. البته اگر حیوان طی آزمون نتاج مشخص شود که ارزش اصلاحی بالایی دارد، برای طی زیادی برای اصلاح نژاد مورد استفاده قرار می گیرد، تا زمانی که یک جایگزین برتر شناسایی شود.

انتخاب برای قدرت ترکیب پذیری مخصوص

انتخاب برای قدرت ترکیب پذیری مخصوص، به این معنی است که وقتی عمل غیرافزایشی ژن مهم باشد، انتخاب برای بهره گیری از هیبریدویگور اعمال می شود. افزایش شاستگی برای این صفات معمولا بستگی به هتروزیگوسیتی از طریق تلاقی گری دارد که منجر به هیبریدویگور می شود. اما در مورد عمل ژنی غلبه، انتخاب بر اساس فرد در بهبود دادن صفات در داخل یک نژاد مؤثر خواهد بود.

در آمیزش والدین هتروزیگوت با همدیگر، فقط درحدود 50%نتاج هتروزیگوت خواهند شد. پس به طور متوسط، نتاج افراد هتروزیگوت نسبت به والدین خود پست تر هستند. هتروزیگوسیتی بستگی به این دارد که والدین در جهت های مخالف یا برای الل های مختلف، هموزیگوت باشند. در توارث صفات کمی، تعیین حیواناتی که برای ژن های مختلف در جهت های مخالف هموزیگوت باشند از روش فنوتیپ غیرممکن است.

روش هایی برای پیدا کردن لاین هایی که در تلاقی بهترین ترکیب نتاج را تولید می‌کنند:

•         محتمل ترین روش برای هیبرید ذرت استفاده می شود.

•          مراحل آن به صورت زیر می باشد:

a.        تشکیل چند لاین مختلف هموزیگوت توسط پرورش خویشاوندی شدید

b.        آزمون آن ها در تلاقی ها برای تعیین اینکه کدام لاین ها تولید بهترین نتاج لاین کراس را می‌دهند.

در کل دو  لاین همخون تولیدکننده برترین نتاج در تلاقی با همدیگر، آن هایی هستند که در جهت های مخالف برای ژن های زیادی هموزیگوت باشند. این لاین های خالص برای تلاقی های دوباره در سال های بعدی، برای تولید دام های تجاری نگه داری می شوند، و بر اساس نتاج تولیدی در دور های قبلی ممکن است انتخاب شوند.


مطالب مشابه :


ازدواج فامیلی

انتخاب + آگاهی شاید تا به حال بیش از صد مورد زوجینی را دیده ام که با هم فامیل بوده اند و در ۳




انتخاب نام برای فرزندم

فرزندان آدم (علیه السلام) و تربیت - انتخاب نام برای فرزندم - برای اطلاع از مسایل تربیتی




بازی اسم فامیل

با عرض سلام خدمت شما و تشکر از انتخاب تان من مینا دهش مدیر وبلاگ Maxsoft Co هستم. من (فارغ التحصیل




خانواده: اطمینان و امنیت یا تعصب و محدودیت

در شرق،انتخاب همسر بوسیله فامیل و اقوام قویا رهبری و کنترل می شود.فامیل مانند صافی ایست که




اسم و فامیل خودت رو بده عکس همسر آیندت رو ببین

اسم و فامیل خودت رو بده عکس همسر آیندت رو آقا و خانمش رو انتخاب می کنیدبعد گزینه




استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف در انتخاب افراد

ژنتیک و اصلاح - استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف در انتخاب افراد -




اسامی ترکمن ها / انتخاب اسم در بین ترکمن ها

اسامی ترکمن ها / انتخاب اسم موقع زایمان یک زن، بچه ها و زنان فامیل گوش بزنگ و منتظر




اساسنامه صندوق

بچه های فامیل هیات مدیره برای یک دوره یکساله انتخاب میشود و انتخاب مجدد انها در دوره




برچسب :