آبادان

آبادان

 

آبادان با مساحت 2063 هکتار در جنوب باختری استان خوزستان جای گرفته است. این شهر با وجود پالایشگاه نفت، کارخانه پتروشیمی، و دسترسی به آب های آزاد نقش مهمی در اقتصاد کشور بازی می‌کند

رشد این شهر به دلیل وجود پالایشگاه بزرگ نفت، بر پایه اصول شهر سازی بوده است، چیزی که مرکز استان در دهه های اخیر از آن بی بهره بوده است. این شهر با بهره گیری از فرودگاه بین المللی، ایستگاه فرستنده رادیو، و تلویزیون با برنامه های برون مرزی، و دانشکده نفت، سال‌ها پیش از جنگ تحمیلی، از مهمترین، زیباترین، و خاطره انگیزترین شهرهای ایران به شمار می‌رفت.

جمعیت شهر آبادان طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۱۷٬۹۸۸ نفر  و جمعیت نسبی در هر کیلومتر مربع ۱۷۱ نفر است که بخشی از جمعیت آن بویژه در مناطق روستایی را ایرانیان عرب تشکیل می‌دهند. در آبادان یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های نفت جهان قرار دارد. نفت از اغلب مناطق خوزستان با لوله به این شهر میرسد و پس از تصفیه به کلیه جهان صادر می‌شود. نزدیکترین شهر به آبادان، خرمشهر است که حدود ۱۵ کیلومتر با این شهر فاصله دارد. خاک آبادان را آبرفت رودهای کارون و دجله (که به هم پیوسته‌اند) پدید آورده‌است. شهر آبادان درون خشکی ای است که گرداگردش رود است. این خشکی به جزیره آبادان شناخته شده‌است. شهر آبادان و همچنین بخش اروندکنار و نیمی از شهر خرمشهر در این جزیره‌اند.رودهای گرداگرد آبادان که همگی به خلیج فارس می‌ریزند از دو رود بزرگ‌تر پیشیاد دجله و کارون است. بزرگ‌ترین شاخه‌ای که از برخورد این دو رود پدید آمده‌است اروندرود است. بخش دیگر این رود که در آنسوی این جزیره روان است و اهمیت کمتری دارد بهمن‌شیر خوانده می‌شود. رود بهمنشیر در بخش‌هایی از گذرگاهش کارون هم خوانده می‌شود. . آبادان پر آب ترین شهر استان خوزستان است ولی در حال حاضر آب شرب و مصرفی مناسبی ندارد و مردم مجبورند از آب تصفیه کن استفاده کنند.

بیشتر مردم این شهر از آغاز ساخت پالایشگاه در این شهر از گوشه گوشه ایران و به ویژه از بخش‌های جنوبی،مرکزی و غربی کشور به این شهر کوچ کردند و با هم جامعه و فرهنگ این شهر را ساختند.نخستین مردمانی که در شهر آبادان جاگیر شدند از شمال خوزستان بودند.با رونق بیشتر این شهر مردم در جستجوی کار از جاهای دورتر به این شهر آمدند.بیشتر ایشان از استان فارس و بوشهر بودند.از آمیزش این مردمان جامعه،لهجه و فرهنگ آبادنی پدید آمد؛چنانکه لهجه آبادانی آمیزه‌ای از لهجه‌های مردمان سه نقطه پیش یاد است.اشغال ایران در جنگ دوم جهانی بر رونق و اهمیت این شهر استراتژیک افزود.در واقع عمده پیشرفت این شهر در دوره پهلویها و به ویژه دومین شاه این دودمان بود.با رویداد انقلاب اسلامی و پس از آن جنگ ایران و عراق این شهر رو به ویرانی نهاد و بسیاری از مردمش به شهرهای دیگر و به ویژه به بیرون از کشور کوچیدند و بیشتر آنان نیز دیگر بازنگشتند

امروز پس از گذشت 17 سال از پایان جنگ ایران و عراق – اثرات این جنگ خانمانسوز همچنان آبادان را در بر گرفته و با نظاره کردن نقاط مختلف شهر میتوان به این واقعیت پی برد.
آبادان امروز در معظلات اجتماعی قوطه میخورد .
فقر – اعتیاد – تکدی گری – فحشا – ایدز- نا امنی اجتماعی و اقتصادی – نبود امکانات اولیه زندگی – وجود فاصله طبقاتی بسیار بالا – از جمله این معظلات به شمار می آید.
و این در حالی است که هم اکنون پالایشگاه آبادان 50 درصد بنزین کشور را تامین میکند. و بندر آبادان سالانه حدود 120 میلیون دلار درآمد زایی برای کشور دارد.

نخستین فرستنده تلویزیونی آبادان در اسپند 1338 خورشیدی و تلویزیون ملی ایران در این شهر در سال 1349 برپا شد. دانشکده نفت آبادان در سال 1318 خورشیدی، سینما تاژ (سینما نفت) در سال 1324 و ساختمان یادمانی موزه آبادان در سال 1341 خورشیدی ساخته شدند.

آبادان، در پی جنگ مورد یورش سنگین عراق قرار گرفت و پس از ویرانی های فراوان پس از عملیات بزرگ ثامن الائمه این شهر از محاصره آزاد شد. امروزه این شهر رو به ترقی و رشد نهاده و آینده ای درخشان را پیش رو دارد.

نام این شهر در گذشته «عبادان» بوده است. در سال ۱۳۱۴ طی مصوبه شورای وزرای وقت نام عبادان به آبادان تغییر یافت.

از محله‌های مشهور آبادان می‌توان به بریم، بوارده، اروسی (اروسیه)، فیه (fai'ie)، هزاری‌ها، هلندی‌ها، امیری، احمدآباد، شاه آباد، فرح آباد، میدان طیب و بهمنشیر اشاره کرد.

 

پالایشگاه نفت
رونق آبادان و گسترش آن تا به امروز به صنعت نفت مدیون است پس از یافت نخستین میدان نفتی در شمال خوزستان، در سال 1287 خورشیدی، منطقه آبادان به لحاظ داشتن آب کافی برای عملیات پالایش و دسترسی مناسب به آب های آزاد در خلیج پارس، جایگاه مناسبی برای ساخت پالایشگاه شناخته شد. از این رو ویلیام دارسی انگلیسی، فرستاده شرکت هندخاوری یک هکتار زمین در آبادان خریداری نمود و در سال 1298 خورشیدی، پالایشگاه آبدان بنیاد نهاده شد.

در فاصله یک سال از آغاز ساخت و ساز پالایشگاه، ساخت نخستین واحد مسکونی در شهر آبادان آغاز شد و به این ترتیب شهرنشینی در این جزیره آرام رو به پیشرفت نهاد. با آغاز بهره برداری از پالایشگاه، جمعیت زیادی از سراسر کشور به این شهر کوچ کردند و تا سال 1335 خورشیدی، جمعیت این شهر برابر با 226000 نفر شد که پس از تهران، بزرگترین شهر ایران محسوب می شد. با افزایش تولید پالایشگاه در سال 1324 خورشیدی،تبدیل به بزرگترین پالایشگاه نفت جهان شد.

اروندرود
بزرگترین جزیره اروندرود آبادان است. دیگر بنادر اروندرود خرمشهر، خسروآباد، و اروندکنار هستند. اروندرود از به هم پیوستن دو رود دجله و فرات در 150 کیلومتری شمال بصره، جایی در سمت راست جزیره های مجنون، تشکیل می شود. اروندکنار از این محل به سمت جنوب ایران امتداد یافته و مرز مشترک ایران و عراق را تشکیل می دهد. درازی اروندرود 175 کیلومتر و پهنای آن از 120 تا 500 متر می باشد.

موزه آبادان
در سال 1340، زنده یاد علی هانیبال در راه اندازه موزه آبادان با شرکت نفت همکاری نمود،گنبد مخطروطی این موزه با بلندی 22.5 متر، از گنبد آرامگاه دانیال نبی در شوش الگو گرفته است. آثاری از شوش باستان، دوره های صفوی و قاجاری شامل ظروف مفرغی، تندیس جانداران، و ابزار گوناگون، در این موزه به نمایش در آمده است. 

مسجد رنگونی ها
این مسجد به دست کارگران پاکستانی پالایشگاه آبادان در سال 1299 خورشیدی در زمین های شرکت نفت ساخته شد. رنگون، پایتخت کشور برمه است. ملوانان و مسافران کشتی های خارجی بسیاری در این مسجد نماز خوانده اند. این بنا با قدمت 88 سال دارای شبستان، حیاط اصلی، و موذنه است.
این مسجد به مسلمانان اهل سنت حنفی مذهب تعلق داد؛ متولی مسجد شیخ عبدالرشید مندل بود و امامین جماعت آن، شیخ قادری هندی، حاج آقا رنگونی و سپس محمد اسلم راجا بودند.
در آرایه های این مسجد از طرح های گچ بری برجسته به صورت روکش سیمانی استفاده شده است.

دانشگاه های آبادان

دانشگاه صنعت نفت آبادان


مطالب مشابه :


لیست دانشگاههای آزاد و دولتی

--- دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان --- - لیست دانشگاههای آزاد و دولتی - رشته ی مهندسی شیمی




‍Choromatogheraphy

دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان - ‍Choromatogheraphy - پژوهشکده مجازی گروه مهندسی شیمی دانشگاه آزاد




ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی سال 1392

دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان - ثبت نام کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی سال 1392




چگونگي تصفيه نفت خام

دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان - چگونگي تصفيه نفت خام - پژوهشکده مجازی گروه مهندسی شیمی




ثبت نام بدون آزمون

--- دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان --- - ثبت نام بدون آزمون - رشته ی مهندسی شیمی گرایش های




دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان در یک نگاه

--- دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان --- - دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبادان در یک نگاه - رشته ی




آبادان

با سلام در این وبلاگ من تلاش کرده ام که دین خود به شهر و وطنم آبادان را ادا کنم امیدوارم در




برچسب :