پلی اتیلن و انواع آن (PE and her sisters)

سلام

پلی اتیلن چیست؟ PE

پلی اتیلن از ترکیب یا بهتر بگوییم از پلیمریزاسیون تعداد زیادی مونومر اتیلن حاصل می شود. این پلیمریزاسیون در فشار های بالا از 100 تا 300 MPa و در دماهایی بالاتر از دمای ذوب پلی اتیلن تولید می شود.(عموما 170 تا 200 درجه سانتی گراد و حتی تا 250 درجه سانتی گراد). در چنین دما و فشار هایی گاز اتیلن بیشتر به صورت مایع در می آید و گاهی این دما از دمای بحرانی اتیلن هم فراتر میرود. در فرآیند تولید می توان از اکسیژن در غلظت های بسیار ناچیز (5 تا 300 ppm) به عنوان آغازگر و از آب و بنزن و سایر رقیق کننده ها به عنوان انتقالنده گرما استفاده کرد.
پلی اتیلن دامنه ی وسیعی از خواص مطلوب را در بر میگیرد. Tg بسیار پایین در حدود 120- درجه سانتی گراد و Tm نسبتا بالا در حدود 135 درجه سانتی گراد، باعث انعطاف پذیری و کاربرد این پلیمر در گستره وسیعی از دما ها شده است. بلورینگی بالا همراه با استحکام از جمله ویژگی های این پلیمر است. ساختار آلکان پلی اتیلن هم خواصی از جمله مقاومت خوب در حلال، مقاومت شیمیایی، حرارتی، اکسایش، آبی و الکتریکی را فراهم می کند.
تولید اقتصادی این پلیمر در صنعت منجر به ابجاد انواع پلی اتیلن (PE) خواهد شد که این محصولات براساس چگالی و نحوه ی پلیمریزاسیون به چندین دسته تقسیم می شوند:

  • پلی اتیلن خطی - HDPE (High Density PolyEthylene)
  • پلی اتیلن شاخه ای - LDPE (Low Density PolyEthylene)
  • پلی اتیلن با وزن مولکولی فوق العاده زیاد - UHMWPE (Ultra High Molecular Weight PolyEthylene)
  • پلی اتیلن خطی با چگالی کم - LLDPE (Linear Low Density polyEthylene

وجه تمایز اصلی این پلیمر ها ناشی از جرم های مولکولی متفاوت آن هاست ولی به طور خاص مشخصه های وجود دارد که گونه HDPE را از گونه LDPE  قابل تمایز میسازد.

PE_Process

HDPE با LDPE چه فرقی دارد؟

به طور کلی تفاوت در انواع PE از دو مورد ناشی می شود:

  1. نحوه ی پلیمریزاسیون
  2. استخلاف هایی که در مونومر پلی اتیلن به کار رفته است.
  • (LDPE): اگر به جای اتم‌های هیدروژن در  مولکول پلی اتیلن، یک زنجیر بلند از اتیلن به اتم‌های کربن متصل کنیم به  پلی اتیلن حاصل پلی اتیلن شاخه‌ای یا پلی اتیلن سبک (LDPE) می‌گویند. علت این است که چون چگالی آن به علت اشغال حجم بیشتر، کاهش می یابد. در این نوع پلی اتیلن مولکول های اتیلن به شکل تصادفی به یکدیگر متصل می‌شوند و ریخت و شکل بسیار نامنظمی دارند. چگالی آن بین 910ر0 تا 925ر0 است و تحت فشار و دمای بالا و اغلب با استفاده از پلیمریزاسیون رادیکالی تولید می‌شود. البته برای تهیهٔ آن می‌توان از پلیمریزاسیون زیگلر-ناتا (Ziegler-Natta polymerization) نیز استفاده کرد.
  • (HDPE): وقتی هیچ شاخه‌ای در مولکول وجود نداشته باشد آن را پلی اتیلن خطی (HDPE) می‌نامند. پلی اتیلن خطی سخت تر از پلی اتیلن شاخه ای است اما پلی اتیلن شاخه‌ای آسانتر و ارزانتر ساخته می‌شود. ریخت و شکل این پلیمر بسیار کریستالی شکل است. پلی اتیلن خطی محصول نرمالی با وزن مولکولی دویست تا پانصد هزار است که آن را تحت فشار و دماهای نسبتاً پائین پلیمریزه می‌کنند. چگالی آن بین ۹۴۱ر۰ تا ۹۶۵ر۰ است و آن را بیشتر به وسیلهٔ پلیمریزاسیون مشکل زیگلر-ناتا تهیه می‌کنند.

HDPE

  • (UHMWPE): پلی اتیلنی با وزن مولکولی بین ۳ تا ۶ میلیون است که با پلیمریزاسیون کاتالیستی متالوسن تولید می شود. مادهٔ مزبور از فرآیند پذیری دشوارتری برخوردار بوده ولی خواص آن عالی است. هنگامی که از طریق تشعشع یا با استفاده از مواد افزودنی شیمیایی، این پلیمر تماما شبکه‌ای شود، پلی اتیلن یاد شده دیگر گرما نرم نخواهد بود. این ماده با پخت حین قالب گیری یا بعد از آن یک گرما سخت واقعی با استحکام کششی، خواص الکتریکی و استحکام ضربهٔ خوب در دامنهٔ وسیعی از دماها خواهد بود. از آن برای ساخت فیبرهای بسیار قوی استفاده می‌کنند حتی در صورت ممکن است در آینده آن را جایگزین کولار (نوعی پلی آمید) در جلیقه‌های ضد گلوله کنند؛ و همچنین صفحات بزرگ آن را می‌توان به جای زمین‌های اسکیت یخی استفاده کرد.
  • (LLDPE): هرگاه طی کوپلیمریزاسیون مونومر اتیلن با مونومر آلکیل شاخه دار، کوپلیمری با شاخه‌های هیدروکربن کوتاه بسازیم به آن پلی اتیلن خطی با چگالی کم گویند و از آن اغلب برای ساخت اشیای شبیه فیلم‌های پلاستیکی ( مثل کسیه فریزر) استفاده می‌کنند.

منبـــــــــــــــــــــع: w w w . W i k i p e d i a . o r g
                        اصول بسپارش جرج ادین


مطالعه بیشتر در: w w w . P o l y p e d i a . i r


مطالب مشابه :


Principles of Polymerization - اصول بسپارش

تکنولوژی پلیمرها - Principles of Polymerization - اصول بسپارش - معرفی محصولات و کاربرد پلیمرها




کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر

منابع دانشگاهي شيمي پليمر(شيمي پليمر، اصول مهندسي پليمريزاسيون) اصول بسپارش جلدهاي 1و2




منابع آزمون کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر 93

اصول بسپارش جلدهای 1و2: تألیف جورج ادیان، ترجمه حسین امیدیان و مهدی وفائیان. مبانی مهندسی




منابع کارشناسی ارشد

شيمي پليمر(شيمي پليمر، اصول مهندسي پليمريزاسيون) اصول بسپارش جلدهاي 1و2: تأليف جورج اديان




منابع کارشناسی ارشد

· اصول بسپارش تاليف جرج اديان · · اصول طراحي و تحليل در انتقال جرم تاليف سعيد




منابع آزمون کارشناسی ارشد مهندسی پلیمر

اصول بسپارش جلدهای 1و2: تألیف جورج ادیان، ترجمه حسین امیدیان و مهدی وفائیان. مبانی مهندسی




بروبچه هایی که تو کارشناسی ارشد قراره شرکت کنید این لازمتون میشه....

اصول بسپارش جلدهاي 1و2: تأليف جورج اديان، ترجمه حسين اميديان و اصول عمليات انتقال جرم:




ظرفیت های کارشناسی ارشد رشته پلیمر

اصول بسپارش جلدهای 1و2: تألیف جورج ادیان، ترجمه حسین امیدیان و اصول عملیات انتقال جرم:




مصاحبه با رتبه یک دکتری سال 92 رشته شیمی پلیمر

(اصول بسپارش) جلد اول ، کتاب مبانی شیمی پلیمر انتشارات پیام نور تالیف دکتر انتظامی را




پلی اتیلن و انواع آن (PE and her sisters)

اصول بسپارش جرج ادین . مطالعه بیشتر در: w w w . P o l y p e d i a . i r. برچسب‌ها: پلی اتیلن,




برچسب :