صنعت حمل و نقل 1

ترابری انتقال انسان و کالاست از جایی به جای دیگر. این واژه از پیشوند پارسی ترا- به‌ معنی فراسو و آنسو، و واژهٔ بری از فعل بردن ساخته شده است. پیشوند ترا- از پیشوندهای کهن زبان پارسی است که در پارسی باستان نیز همین‌گونه کاربرد را داشته است. ترابری از دید واژگانی به معنی بردن به آنسوی دیگر است.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

رشتهٔ ترابری دارای جنبه‌های گوناگونی است. در یک رده‌بندی کلی می‌توان آن را به سه بخش زیرساخت، وسایل نقلیه، و بهره‌برداری بخش نمود. زیرساخت شامل شبکه‌های ترابری (جاده‌ها، خطوط راه‌آهن، راه‌های هوایی، راه‌های آبی، خطوط لولهٔ حمل مواد، و غیره) مورد استفاده و همچنین گره‌ها یا پایانه‌ها (مانند فرودگاه ها، ایستگاه‌های راه آهن، ایستگاه اتوبوس، و بندرها) است. وسایل نقلیه عموماً در شبکه‌ها حرکت می‌کنند، مانند خودرو‌ها، قطار‌ها، و هواپیما‌ها. بهره‌برداری، دربرگیرندهٔ فعالیتهایی است که کنترل سامانه را انجام می‌دهند (مانند چراغ‌های راهنمایی و شیب‌سنج‌ها، خط گردان‌های راه‌آهن، کنترل شدآمد هوایی، و جز اینها)، و همچنین سیاست‌هایی مانند چگونگی ادارهٔ امور مالی ترابری (مانند استفاده از عوارض جاده ای یا مالیات سوخت در ترابری بزرگراهی). در حالت کلی، طراحی شبکه در حوزهٔ مهندسی عمران و برنامه‌ریزی شهری، طراحی وسایل نقلیه در حوزهٔ مهندسی مکانیک و گرایش‌های تخصصی آن، مانند مهندسی دریا و مهندسی هوا-فضا، و بهره‌برداری‌ها نیز معمولاً ویژه‌گرانه (تخصصی) شده‌اند؛ هرچند که ممکن است متعلق به پژوهش بهره‌برداری یا مهندسی سامانه‌ها باشند.

 

شیوه‌ها، ترکیبی از شبکه‌ها، وسایل نقلیه، و بهره‌برداری، و شامل پیاده رفتن، سامانه خودرو/بزرگراه، ریلی، و ترابری دریایی (کشتی‌ها، راه‌های آبی، و کنترل شدآمد هوایی) هستند.

 

غیر انسانی: جابجایی با نیروی حیوانات

هوانوردی

ترابری کابلی

ترابری انتقالی

ترابری با نیروی انسانی

ترابری پیوندی

ترابری جاده‌ای موتوری

ترابری غیرجاده‌ای موتوری

جابجایی سریع شخصی (شبیه یک سرویس تاکسی خودکار)

ترابری لوله‌ای

ترابری ریلی (راه ‌آهن)

ترابری دریایی

ترابری فضایی‌

ترابری در دیگر گویال‌ها (سیاره‌ها)

ترابری‌های پیشنهادشده برای آینده

 

ترابری و ارتباطات

 

ترابری و ارتباطات جایگزین و مکمل یکدیگرند. با اینکه ممکن است ارتباطات کاملاً پیشرفته بتواند جایگزین ترابری شود و شخص به جای دیدن کسی از نزدیک، به او تلگراف، تلفن، دورنگار یا ایمیل بزند، ثابت شده است که این شیوه‌های ارتباطی در واقع در کل ارتباط دوطرفه بهتری را ایجاد می‌کنند. پیشرفت در ترابری بدون ارتباطات غیرممکن است. ارتباطات برای سامانه‌های ترابری پیشرفته حیاتی و ضروری‌ است، از خطوط راه‌آهن دارای یک خط که می‌خواهند در هر دو جهت از آنها قطار عبور کند تا کنترل خطوط هوایی که همواره باید از محل هواپیما در آسمان اطلاع داشته باشد. بنابراین، مشاهده شده است که افزایش و پیشرفت یکی، به توسعهٔ بیشتر دیگری می‌انجامد.

 

ترابری؛ انرژی، و محیط زیست

 

ترابری یکی از بخش‌های عمده و اصلی مصرف‌کنندهٔ کارمایه (انرژی) است. بیشتر ترابر‌ها از سوخت‌های هیدروکربنی استفاده می‌کنند. اگر این سوخت‌ها ناقص بسوزند، تولید آلودگی می‌کنند. با وجود اینکه وسایل نقلیه در ایالات متحده نسبت به گذشته به علت مقررات زیست‌بومی آلودگی کمتری ایجاد می‌کنند، اما در عمل این امر به دلیل افزایش تعداد ترابرها (وسایل نقلیه) و میزان استفاده‌ای که از هر یک از آنها می‌شود، بی‌اثر شده است. سوخت‌های کم‌آلوده‌کننده می‌توانند آلودگی را کاهش دهند. در حال حاضر معمول‌ترین سوخت کم‌آلوده‌کننده گاز مایع است. هیدروژن نیز یک سوخت کم‌آلوده‌کننده است؛ حتی از گاز هم کمتر هوا را آلوده می‌کند.

 

یک روش دیگر بالا بردن کارایی وسایل نقلیه است، که کاهش آلودگی و اتلاف را به‌وسیلهٔ ایجاد کاهش در مصرف کارمایه به همراه دارد. اگر امکان بهره‌گیری از نیروی الکتریسیته در ترابرها وجود داشته باشد، موتورهای الکتریکی بهترین و کاراترین گزینه هستند. راه دیگر تولید کارمایه با استفاده از ‌یاخته‌های سوختی است که کارایی‌شان دو تا پنج برابر موتورهای گرمایشی مرسومی است که در ترابرها وجود دارند. یک روش ترکیبی و بسیار موثر طراحی ترابرهای زمینی به شکلی است که مقاوت هوا در مقابل آن‌ها کم شود، زیرا این وسایل هفتادوپنج درصد از کارمایهٔ خود را صرف غلبه بر مقاومت هوا می‌کنند. روش دیگر بازیافت انرژیی است که در اثر ترمز از دست می‌رود؛ به‌کارگیری این روش نیازمند یک ترابر پیچیده‌تر است.


مطالب مشابه :


چگونه خلبان شویم؟ چگونه مهندس هوافضا شویم؟

دانشگاه علمی- کاربردی کاربردی صنعت هوانوردی مشهد/ مرکز آموزش علمی




صنعت حمل و نقل 1

دانشگاه جامع علمی کاربردی صنعت دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد 2 و 22 وبلاگ هوانوردی .




(1) Aircraft Maintenance

3.مرکز آموزش صنعت هوانوردی مشهد(علمی مشهد(علمی کاربردی) در دانشگاه جامع علمی




معرفی دانشگاه علمی کاربردی

معرفی دانشگاه علمی کاربردی مهندسی پرواز ، هوانوردی p.p.l، تعمیر و نگهداری (صنعت) در حد




خلبان مهدی دادپی عنصر کوشنده وفعال صنعت هوانوردی به ملکوت اعلی پرکشید S

دانشکده های صنعت هوانوردی تهران,مشهد که در حال حاضر کاربردی طبیعی دانشگاه




عکسهایی از لحظه سقوط هواپیما

اطلاعات جامع برای شرکت در رشته های صنعت هوانوردی مشهد در موقع فرود دانشگاه علمی




برچسب :