دارو درمانی افت فشار خون

دارو درمانی افت فشار خون

افت فشارخون به شرايطي گفته مي‌شود که ميزان فشارخون پايين‌تر از ميزان فشارخون طبيعي براي آن فرد است. به‌طور کلي، از آنجا که تعريف خاصي براي افت فشارخون وجود ندارد، جمع‌آوري اطلاعات دقيق در مورد شيوع اين بيماري دشوار است. جالب آن است که در برخي از بيماران‌ هايپوتنشن يا همان افت فشارخون، وضعيت طبيعي است و بيماران با فشار سيستوليک بين 90 و 100 ميلي‌متر جيوه حتي بيشتر از افرادي که فشارخونشان طبيعي محسوب مي‌شود، عمر خواهند کرد. در بيماراني که فشارخون کمتر از 120 بر 80 ميلي‌متر جيوه دارند و از علايمي نظير منگي، سبکي سر و تشنگي شديد رنج مي‌برند بررسي‌هاي دقيق‌تري لازم است زيرا چنين علايمي نتيجه پرفيوژن ناکافي ارگان‌هاي حياتي است که در صورت ادامه مي‌تواند به آسيب جدي اين ارگان‌ها منتهي شود. در موارد جدي‌تر ممکن است بيمار از حال برود و دچار سنکوپ شود. در برخي از بيماران افت فشارخون مي‌تواند يک وضعيت ناتوان‌کننده باشد. نکته ديگر آنکه افت ناگهاني فشارخون، تهديدکننده حيات است. مطالعه‌اي که اخيرا در ايرلند انجام شده نشان داده است که افت فشارخون وضعيتي و نيز افت فشارخون پس از صرف غذا از جمله شايع‌ترين علل قلبي سنکوپ محسوب مي‌شوند.

افت فشارخون پس از صرف غذا

فردي مبتلا به افت فشارخون پس از صرف غذا شناخته مي‌شود که افت فشارخون سيستوليک حداقل 20 ميلي‌متر جيوه‌اي يا حتي بيشتر را طي 120 دقيقه پس از صرف غذا تجربه کند. هرچند افت فشارخون پس از صرف غذا و افت فشارخون وضعيتي، دو مقوله جداگانه هستند، يک فرد ممکن است از هر دوي آنها رنج ببرد. افت فشارخون پس از صرف غذا در سالمندان و مبتلايان به پارکينسون يا يک بيماري سيستم اتونوم شايع‌تر است. فرض بر آن است که افت فشارخون پس از صرف غذا به دنبال يکي از مکانيسم‌هاي زير ايجاد مي‌شود: آزادسازي پپتيدهاي گشادکننده عروق در لوله گوارش، عدم کفايت رفلکس بارورسپتورها، تنگ شدن عروق محيطي، افزايش خونرساني نواحي شکمي پس از صرف غذا. حجم، محتوا، زمان مصرف و دماي غذاي مصرفي در بروز افت فشارخون پس از صرف غذا تاثيرگذار است. گزينه‌هاي درماني موجود براي اين عارضه محدود و نامطمئن هستند. به خصوص در سالمندان هيدراتاسيون بيماران در پيشگيري از افت فشارخون پس از صرف غذا اهميت زيادي دارد. داروهايي نظير کافئين و اوکتروتايد (Octreotide) براي اين منظور تجويز مي‌شوند. آکاربوز فقط جنبه تحقيقاتي داشته است.

کافئين: شواهد موجود در زمينه کاربرد کافئين در درمان افت فشارخون پس از صرف غذا ضد و نقيض هستند. چنين به‌نظر مي‌رسد که کافئين اثرات گشادکننده‌هاي عروقي را آنتاگونيزه مي‌کند، اما مکانيسم اثر آن به درستي مشخص نيست. اگر کافئين قبل از غذا مصرف شود، در برخي از بيماران اين قابليت را دارد که ميزان افت فشارخون پس از صرف غذا را کاهش دهد. دوز موثر کافئين در اين زمينه 60 تا 200 ميلي‌گرم (معادل مصرف يک تا دو فنجان قهوه) است.

اوکتروتايد: فوايد استفاده از اوکتروتايد در سالمندان و افراد با نارسايي اتونوم به اثبات رسيده است. چنين به نظر مي‌رسد که اثرات آن ناشي از افزايش مستقيم جريان خون داخل شکمي و بلوک هورمون‌هاي پانکراس و روده است. البته اوکتروتايد داروي گران‌قيمتي است و به صورت تزريق زير پوستي 25 تا 50 ميکروگرم تک‌دوز قبل از غذا تجويز مي‌شود.

ساير داروها: تعدادي از داروها از جمله ميدودرين (Midodrine)،? دي‌هيدروارگوتامين، ايندومتاسين، ديفن‌هيدرامين، سايمتيدين، فلودروکورتيزون و وازوپرسين در مطالعات تحقيقاتي در زمينه اثربخشي در پيشگيري و درمان افت فشارخون پس از صرف غذا موردبررسي قرار گرفته‌اند.

افت فشارخون وضعيتي

آکادمي نورولوژي آمريکا و انجمن بيماري‌هاي اتونوم اين کشور افت فشارخون وضعيتي را کاهش فشارخون سيستوليک به ميزان حداقل 20 ميلي‌متر جيوه يا دياستوليک حداقل
10 ميلي‌متر جيوه طي 3 دقيقه پس از ايستادن تعريف کرده‌اند. درمان موثر افت فشارخون وضعيتي بسيار اهميت دارد. افت فشارخون وضعيتي ممکن است ناشي از عوامل نوروژنيک يا غيرنوروژنيک باشد. در مجموع علل ايجادکننده افت فشارخون وضعيتي به
4 گروه دارويي، اختلالات اتونوم، هايپوولمي و اختلالات متفرقه طبقه‌بندي مي‌شوند، بنابراين درمان افت فشارخون وضعيتي عبارت است از برطرف کردن علت زمينه‌اي و کنترل علايم. به عنوان اولين قدم به بيمار توصيه کنيد از نمک و مايعات بيشتري استفاده کند. در مرحله بعدي فهرستي از تمام داروهاي مصرفي بيمار تهيه کنيد. هر کدام از داروهاي مورد استفاده بيمار ممکن است عامل ايجاد افت فشارخون وضعيتي باشد. در برخي از موارد افت فشارخون وضعيتي نتيجه مصرف ترکيبي دو داروست. اگر قطع مصرف داروي مقصر و جايگزين کردن داروي ديگر پرسودتر از ادامه مصرف آن نبود، روش‌هاي ديگر غلبه بر افت فشارخون وضعيتي بايد مورد بررسي قرار گيرند. دارودرماني براي اين منظور بسيار سودمند است.

فلودروکورتيزون: اين دارو يک مينرالوکورتيکوييد است که حجم مايع خارج عروقي بدن و حساسيت آلفا-آدرنرژيک را افزايش مي‌دهد. دوز معمول 1/0 تا 2/0 ميلي‌گرم در روز است اما مي‌توان آن را تا 6/0-4/0 ميلي‌گرم در روز افزايش داد. از آنجا که اين دارو ممکن است تجمع بيش‌ازحد مايع در بدن و‌هايپوکالمي با يا بدون ‌هايپومگنزمي ايجاد کند، تجويز دوزهاي پايين آن ايمن‌تر است. در مصرف‌کنندگان دوزهاي بالاي فلودروکورتيزون تجويز مکمل‌هاي پتاسيمي اجتناب‌ناپذير است.

ميدودرين: ميدودرين يک پيش داروي غيرفعال است که در نتيجه هيدروليز طي مصرف خوراکي اين دارو دزگليميدودرين (Desglymidodrine) تبديل مي‌شود. دزگليميدودرين 15 مرتبه از ميدودرين فعال‌تر است. اين ماده فعال به عنوان يک تنگ‌کننده عروقي عمل مي‌کند و در درمان افت فشارخون وضعيتي نوروژنيک کاربرد دارد، اما اين دارو در بيماران با افت فشارخون وضعيتي ناشي از کاهش حجم مايعات بي‌اثر است.

پيريدوستيگمين: اين دارو در دوزهاي 30 تا 60 ميلي‌گرم در روز براي درمان افت فشارخون وضعيتي خفيف کاربرد دارد. مي‌توان در موارد شديد بيماري آن را با 5 ميلي‌گرم ميدودرين ترکيب کرد.

منبع: نشریه سپید شماره ۲۹۴، دکتر شیرین میرزازاده


مطالب مشابه :


معرفی سایت معاونت پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

معرفی سایت معاونت پرستاری درمان و آموزش پزشکی معاونت غذا و دارو علوم پزشکی قزوین




سایت های وزارت بهداشت

سفارش سایت; اتاق عمل قزوین ; سفارش معاونت غذا و دارو معاونت غذا و




دارو درمانی افت فشار خون

هرچند افت فشارخون پس از صرف غذا و افت معاونت غذا و دارو لیست و آدرس سایت




كارگاه تدوين و پايش برنامه عملياتي در معاونت غذا و داروي اهواز

كارگاه تدوين و پايش برنامه عملياتي در معاونت غذا و داروي اهواز معرفی سایت و وبلاگ های




مطالب مربوط به هفته سلامت ۱۳۹۰-قسمت دوم

اداره سلامت و تندرستی اداره کل آموزش وپرورش استان قزوین و در موردی دارو: انتظار می




سرفصل دروس علوم و صنایع غذایی

معاونت غذا و دارو دنیای موادغذایی. وب سایت های صنایع واحد قزوین.




شبکه بهداشت و درمان ماهشهر در نخستین ارزشیابی شبکه های بهداشت و درمان استان رتبه نخست را کسب کرد

اتاق عمل قزوین ; سفارش سایت; معاونت غذا و داروی خبره معاونت غذا و دارو




هنرمندان خوشنویس استان قزوین

سایت روز ملی قزوین; نظام مهندسی استان قزوین ; معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی قزوین ;




دانلود فیلم های صنایع غذایی-صنعت غذایی کشور

معاونت غذا و دارو واحد قزوین. منبع و پسورد فایل: سایت بسیار خوب :




دومین همایش بین المللی مدیریت و اقتصاد دارویی ایران - ۳۰ اردیبهشت تا ۱ خرداد ۹۴ - تهران

برگزار کنندگان: انجمن علمی مدیریت و اقتصاد دارویی ایران، سازمان غذا و دارو سایت انجمن +




برچسب :