تغذیه و رژیم درمانی کاهش و افزایش وزن

تغذیه و رژیم درمانی کاهش و افزایش وزن

ورود به لینک زیر فقط برای افراد بالای ۱۸ سال مجاز میباشد !!

star-ziba.gif اینجا کلیک کنید و زیباترین کالای نفیس ایرانی را برای خود انتخاب نمایید  star-ziba.gif

لوپوس يك بيماري خود ايمني است كه با التهاب بافت پيوندي به ويژه در مفاصل همراه مي باشد. سيستم ايمني دراين بيماران به جاي حمايت از فرد به بدن او حمله مي نمايد و علت ايجاد بيماري را توليد زياد اينترفرون 1 و ديگر عوامل سايتوتوكسيك بيان مي كنند. علا‍ئم اين بيماري شامل خستگي مفرط ،درد، و التهاب مفاصل ، تب بدون علت،قرمزي هاي پوستي ، زخم هايي در دهان و اختلالات كبدي مي باشد.لوپوس يك بيماري خود ايمني است كه روي همه ارگان ها اثر مي گذارد . اين وضعيت  موجب اختلال در عملكرد كليه ها مي شود كه نتيجه آن دفع پروتئين مي باشد.

health.jpg

در زنان در سنين باروري، اين بيماري ايجاد مي شود. داروهايي مانند پروكايناميد، هيدرالازين ، متيل دوپا و كلرپرومازين موجب بروز علايمي شبيه لوپوس مي شوند.در يك بررسينشان داده شد كه آلودگي محيط و فضوات صنعتي موجب افزايش خطر ابتلا به لوپوس مي شود.همچنين قرار گرفتن درمعرض اشعه ماوراء بنفش نور آفتاب ، محركي در بروز غلايم پوستي اين بيماري مي باشد.

تغذيه درماني در بيماري لوپوس

تاكنون ر‍‍ژيم غذايي خاصي براي اين بيماري شناخته نشده است و با توجه به شزايط هر فرد، يك رژيم غذايي  براي او تجويز مي شود.نياز به پروتئين به علت اختلال در عملكرد كليه و نيز مصرف داروهاي استروئيدي تغيير مي كند. سديم و مايعات به دلايل گفته شده بايد محدود گردد دريافت انرژي بايد به گونه اي باشد كه وزن نرمال حفظ گردد.محدوديت انرژي، پروتئين و چربي مي تواند موجب كاهش قابل توجه در عملكرد گليه و دفع پروتئين زياد از ادرار گردد.

در مطالعه اي كه بر روي گروه كوچكي از بيماران انجام شد،افزودن روزانه 30 گرم دانه برزك كه داراي اسيد چرب مي باشد ،موجب بهبود عملكرد كليه در انها گرديد.مصرف غذاهايي كه غني از اسيد چرب امگا-3 مي باشد در كاهش التهاب ناشي از لوپوس موثر است. علاوه بر اين آنتي اكسيدانها نيز مي تواند در كاهش علايم مربوط به لوپوس بسيار موثر باشد.

7592255913fea906465212138ba0f028.jpg

طبق تحقيقاتي افرادي مبتلا به لوپوس داراي آلرژي غذايي بيشتري نسبت به ساير افراد مي باشند.اكثر مطالعات نشان داده اند كه مصرف گوشت گاو و لبنيات موجب عكس العملهاي آلرژيك در افراد مبتلا به لوپوس شده است. شير گاو داراي پروتئين كازئين مي باشد كه موجب تحريك سيستم ايمني مي شود. به همين دليل اكثر بيماران مبتلا به لوپوس دچار عدم تحمل به شير و لبنيات مي باشند.كم خوني در اين بيماران بسيار شايع مي باشد،اما كم خوني آنها بدون ارتباط با دريافت آهن است.

مصرف آنتي اكسيدان ها مانند ويتامين C،  E ،بتا كاروتن و سلنيوم ، به بهبود علايم لوپوس كمك مي كند. سيگار نكشيدن ارتباط قابل توجهي با افزايش ريسك پيشرفت لوپوس دارد

***********************************************

دکتر رضا آمری نيا:چاقى بيمارى مزمنى است كه به علت نامتعادل بودن ميزان دريافت انرژى از راه غذا و ميزان مصرف يا سوخت انرژى در نتيجه فعاليت بدنى به وجود مى آيد. در واقع چاقى يك اختلال پيچيده تنظيم اشتها و سوخت و ساز مواد غذايى در تبديل به انرژى است كه توسط عوامل زيست محيطى خاصى كنترل مى شود.
• معيار تشخيص چاقى بر چه مبنايى است
براى تشخيص چاقى از اندازه گيرى بى ام آى (BMI=body mass index) استفاده مى شود كه از تقسيم وزن (كيلوگرم) بر قد (متر) به  دست مى آيد. البته عوامل ديگرى هم در تقسيم بندى چاقى از نظر شدت موثر است كه از جمله مى توان به توزيع چربى در قسمت هاى مختلف بدن، دور كمر، دور مچ دست و ميزان جثه افراد اشاره كرد. معيار BMI براى سنجش چاقى در بزرگسالان است و در كودكان بسته به سنين مختلف فرمولاسيون هاى متفاوت ارائه شده است.

fg-nutrition1.jpg


•علل چاقى چيست
همانطور كه در ابتداى بحث اشاره شد عوامل بسيار زيادى در بروز چاقى موثر هستند اما به طور عمده علت هاى شناخته شده به قرار زير است.
الف - علل ژنتيكى: بين ۷۰ - ۲۵ درصد از تغييرات غيرطبيعى در وزن بدن ناشى از مسائل مربوط به ژن است. علت بالا بودن طيف حداقل و حداكثر ذكر شده تفاوت منابع علمى و كتب مرجع چاقى است ولى در كل بايستى اذعان داشت كه نقش عوامل ژنتيكى در چاقى ثابت شده است و با توجه به مطالعات خانوادگى كه هم خوانى BMI را در منسوبين درجه اول نشان داده است، اين موضوع به اثبات رسيده است كه نقش اختلالات ژنتيكى چيزى غيرقابل انكار است. طبق تحقيقات انجام گرفته مشخص شده است كه عواملى چون سوخت وساز پايين در حال استراحت، اثر حرارتى كم مواد غذايى و يا عدم سوخت وساز كامل چربى به همراه تمايل زياد بدن بر اثر استفاده از كربوهيدرات ها (مواد قندى) به عنوان سوخت مى توانند زمينه ژنتيكى چاقى را نشان دهند.
ب- عوامل محيطى: اختراعات و ابداعات مختلف در جهت راحتى انسان به طور غيرمستقيم سبب افزايش چشمگير چاقى در دنيا شده است. اتومبيل، آسانسور، پله برقى، ماشين هاى لباسشويى و ظرفشويى، دستگاه هاى كنترل از راه دور، مايكروويو و هزاران مورد ديگر همگى انسان را از تحرك بازداشته و از طرف ديگر غذاهاى آماده، رستوران ها و توليد مواد غذايى در بسته بندى هاى بزرگ مثل سس مايونز خانواده، چيپس خانواده و... عوامل مساعدى براى حركت كمتر و مصرف بيشتر را فراهم آورده است به طور كلى داده هاى فوق بيانگر اين مطلب است كه افزايش شيوع چاقى در دو يا سه دهه اخير ممكن است ناشى از كاهش در مصرف انرژى باشد كه با كاهش مساوى در دريافت انرژى نبوده است.
ج- بيمارى ها: بسيارى از بيمارى ها با توجه به مكانيسم آنها باعث چاقى مى شود. كم كارى غده تيروئيد سبب كاهش هورمون هاى تيروئيدى مى شود كه اين هورمون ها نقش بسيار مهمى در سوخت وساز مواد غذايى در بدن دارند و كم شدن آنها باعث ذخيره سازى چربى و در نتيجه چاقى مى شوند. بيمارى هاى ديگرى چون اختلالات عصبى _ عضلانى، بيمارى هاى استخوان و مفاصل به صورت غيرمستقيم و از طريق كاهش فعاليت باعث چاقى مى شوند. اختلال در هورمون هاى جنسى چه در زنان و چه در مردان ممكن است تعادل متابوليكى بدن را به هم زده و يكى از عوارض خود را با چاقى نشان دهد.
د- داروها: بسيارى از داروها در افزايش وزن نقش دارند. اين اثرات ممكن است مستقيم باشد مثل داروهاى ضدباردارى يا كورتون ها و يا در اثر پيامدهاى ناشى از دارو باشد مثل داروهاى ضدافسردگى و ضداضطراب كه با ايجاد خواب آلودگى و بى تحركى سبب كاهش در مصرف انرژى مى شوند.
ه _ اختلالات عصبى و مشكلات روانى: كه با توجه به غيرفعال كردن افراد سبب چاقى شده و مصرف داروهاى مختلف اين اثرات را دوچندان مى نمايد.
• روش هاى درمان چاقى چيست؟
امروزه روش هاى بسيار زيادى براى درمان اين بيمارى خطرناك ارائه شده است كه موثرترين، مقبول ترين، علمى ترين و سالم ترين آنها در ذيل توضيح داده مى شود:
الف _ رژيم درمانى: شايع ترين روش براى كم كردن وزن رژيم درمانى است. رژيم هاى مختلفى ارائه شده است كه در نوع خود داراى مزايا و معايب خاص خودشان هستند. مشهورترين آنها رژيم هاى گياهخوارى، رژيم اتكينز، رژيم اورنيش و رژيم اندروويل است كه خلاصه اى از آنها توضيح داده مى شود. در رژيم گياهخوارى كه خود به چند زيرگروه تقسيم مى شود افراد از مصرف محصولات حيوانى خوددارى مى كنند. در اين نوع رژيم بعضى از افراد حتى از محصولات غيرزنده حيوانات چون تخم مرغ استفاده نمى كنند. با توجه به اينكه بسيارى از مواد غذايى مورد نياز بدن در محصولات حيوانى است و عدم دريافت آنها ممكن است عوارض مهلكى ايجاد كنند امروزه اين نوع رژيم ها بايستى همراه با مكمل هاى مختلف غذايى باشد به طور مثال آهن موجود در گياهان از جمله اسفناج از نوع غيرقابل جذب براى بدن بوده در صورتى كه آهن قابل جذب براى بدن از نوع آهن موجود در پروتئين هاى حيوانى از جمله گوشت قرمز است. بنابراين در صورت عدم دريافت مكمل هاى آهن ممكن است عوارضى چون ريزش مو و كم خونى ها ايجاد شود.در رژيم پروفسور اتكينز كه در چهار مرحله انجام مى شود مصرف كربوهيدرات ها تقريباً در حد صفر و مصرف چربى ها و پروتئين ها آزاد است. در اين نوع رژيم مصرف هرگونه مواد قندى از جمله نان،  برنج، شيرينى و قند ممنوع است كه البته در ابتدا روش موفقى به نظر مى رسد ولى با توجه به اينكه مصرف بالاى مواد غذايى پرچرب عوارض بسيار زيادى از جمله مشكلات قلبى _ عروقى، فشار خون و مسائل مربوط به گرفتگى عروق خونى را به همراه دارد امروزه منسوخ شده است. جالب است كه گفته مى شود پروفسور اتكينز به علت عوارض رژيم غذايى خودش جان خود را از دست داده است.
در رژيم غذايى دكتر اورنيش مصرف سبزيجات و مواد غذايى كم چرب توصيه مى شود. در اين سبك از رژيم غذايى گفته شده كه حبوبات، ميوه جات،  غلات و سبزيجات را مى توان به هر مقدار كه خواست خورد. رژيم غذايى دكتر اندروويل توصيه به كم خورى و ورزش است. در اين سبك رژيمى توصيه شده از كربوهيدرات ها يا مواد قندى مى توان صرفاً از غلات، لوبيا، جو و به مقدار كم برنج مصرف كرد. از چربى ها از نوع تك اشباع مثل زيتون، ماهى و دانه هاى روغنى و از پروتئين ها مواد پروتئين گياهى از جمله حبوبات و سويا بايستى مصرف شود.
در اين سبك رژيم مصرف شير ممنوع است. در انتها بايستى ذكر كنم كه امروزه سالم ترين نوع رژيم غذايى استفاده از هر پنج گروه مواد غذايى يعنى كربوهيدرات ها، چربى ها، پروتئين ها، املاح معدنى و ويتامين ها در مقادير تعيين شده توسط پزشك تغذيه هست، چرا كه بدن ما به همه انواع مواد غذايى نياز دارد و حذف يك ماده غذايى ممكن است در درازمدت سبب عوارض خطرناكى شود.
ب- رفتار درمانى: امروزه تغيير و اصلاح رفتار هاى غلط تغذيه اى در صف اول درمان چاقى قرار دارد. همان طورى كه در بحث علل محيطى چاقى ذكر شد زندگى ماشينى سبب افزايش چشمگير چاقى در سطح جهان شده است و تغيير رفتارهاى غذايى و تطابق آن با تكنولوژى پيشرفته باعث بى تحركى همراه با مصرف بالاى مواد پرانرژى شده كه در نهايت معضل چاقى را ايجاد كرده است. نمونه اى از تغيير در رفتارهاى بد غذايى براى درمان چاقى ذكر مى شود:
۱- از خوردن غذا جلو تلويزيون، راديو و كامپيوتر بپرهيزيد چرا كه حواستان پرت شده و ميزان غذايى كه مى خوريد خيلى بيشتر از مورد نيازتان خواهد بود.
۲- تند غذا نخوريد چرا كه قبل از احساس سيرى مواد غذايى بيشترى در داخل معده انباشته مى شود. خوردن آهسته غذا سبب مى شود كه قند خون در حين خوردن بالا رفته و مركز اشتها مهار شود.
۳- از پله به جاى آسانسور يا پله برقى استفاده كنيد.
۴- ريموت كنترل دستگاه هاى الكترونيكى (دستگاه هاى كنترل از راه دور) را از دور و بر خود جمع كنيد و براى روشن و خاموش كردن دستگاه هاى الكترونيكى حركت كنيد.
۵- اتومبيل خود را كمى دورتر از مقصد پارك كنيد و مقدارى از راه را پياده روى كنيد.
۶- از بشقاب هاى كوچك براى غذا استفاده كنيد چرا كه بشقاب بزرگ حجم غذاى بيشترى را مى گيرد و شما براى جلوگيرى از اسراف مجبور خواهيد بود بيشتر از حد مورد نياز غذا بخوريد.
۷- هنگامى كه گرسنه هستيد به خريد نرويد چون ممكن است از تنقلات و شيرينى جات بيشتر خريد كنيد.
۸- سعى كنيد وقتى خريد مى رويد پول زياد با خود نبريد چرا كه مواد غذايى بيشترى خريد مى كنيد و چه بسا كه مواد خريدارى شده ضرورى هم نباشد. به كارمندان توصيه مى كنم اواسط و اواخر ماه براى خريد بروند چرا كه در اوايل ماه كه حقوق دريافت كرده اند ممكن است خريد زيادى داشته باشند.
۹- اگر به رستوران مى رويد سعى كنيد يك غذا را براى دو نفر سفارش دهيد.
۱۰- اگر براى شام مهمان داريد در انتها باقى مانده غذا را در ظرفى ريخته و به ميهمانتان بدهيد تا به منزل ببرد چرا كه ماندن آنها باعث مى شود شما بيشتر از معمول بخوريد تا مواد غذايى باقى مانده فاسد نشود.
ورزش: يكى از موثر ترين روش ها براى كم كردن وزن داشتن رژيم غذايى توام با يك فعاليت مناسب ورزشى است. تحقيقات نشان داده رژيم غذايى همراه با ورزش تاثير بيشترى نسبت به انجام تك تك آنها دارد. ورزش سبب مى شود كه قسمت هاى مختلف بدن با توجه به فعاليتى كه انجام مى دهند به طور متناسب لاغر شوند. توصيه به ورزش هاى ايروبيك مى شود چرا كه در اين نوع ورزش دو خاصيت شدت و سرعت كم باعث مى شود سوخت غالب براى توليد انرژى چربى ها باشند افزايش شدت و سرعت ورزش باعث مى شود سهم كربوهيدرات ها در توليد انرژى بالا رود چرا كه كربوهيدرات ها اكسيژن كمترى براى آزاد  شدن انرژى شان نياز دارند و سريع تر انرژى آزاد كنند كه بتوانند جبران سرعت بالاى ورزشى را داشته باشند. براى كم كردن وزن ورزش هاى استقامتى پيشنهاد مى شود كه راحت ترين در دسترس ترين و كم هزينه ترين ورزش پياده روى است به شرط اينكه پيوستگى آن حفظ شود يعنى رفتن به خريد، نگاه كردن ويترين و هر نوع توقف از تاثير آن مى كاهد.
د- درمان دارويى: تعداد و انواع داروهاى لاغرى كه در كتب مرجع تغذيه معرفى شده اند انگشت شمار بوده و كلاً به دو دسته اصلى و البته چند زيرگروه فرعى تقسيم مى شوند. گروه اول داروهاى ضد اشتها هستند كه با تحريك توليد هورمون هاى سروتونين و ساير كاته كولامين ها باعث مهار مركز اشتها مى شوند. اين داروها عوارضى چون افزايش فشار خون، افزايش ضربانات قلبى و اضطراب داشته و در نهايت در صورت مصرف بى رويه سبب سكته هاى قلبى يا مغزى مى شوند. گروه دوم داروهايى هستند كه باعث جلوگيرى از جذب چربى در دستگاه گوارشى مى شوند. اين داروها تاثيرى در جذب كربوهيدرات ها ندارند و فقط چرب ۳۰ درصد از چربى هاى مصرف شده را مهار مى كنند. عوارض اين داروها اسهال چرب و كمبود ويتامين هاى محلول در چرب چون ويتامين A، D، E و K است كه هركدام در نوع خود سبب عوارض خطرناكى در بدن مى شوند. از داروهاى گروه اول اورليستات يا زنيكال و از گروه دوم سيبورترامين را مى توان نام برد. دسته ديگرى از داروهاى ضد چاقى وجود دارد كه با افزايش حجم در معده سبب پر شدن معده و احساس سيرى مى شود. اين داروها كه به آگار آگار موسوم هستند پس از مصرف در معده باز شده و معده را پر مى كنند و جايى براى مواد غذايى باقى نمى ماند. مصرف داروهاى لاغرى بايستى زير نظر پزشك تغذيه و همراه رژيم مناسب غذايى باشد چرا كه به تنهايى تاثير مهمى را ايفا نخواهد كرد.
ه- جراحى: جراحى به عنوان آخرين قدم براى درمان چاقى به شمار مى رود. اعمال جراحى در چاقى به دو گروه تقسيم مى شود: گروه اول جراحى هايى است كه منجر به درمان بيمارى چاقى مى شود و گروه دوم اقداماتى است كه در جهت زيبايى به كار مى رود. اقدامات جراحى مربوط به گروه اول شامل دستكارى در مسير دستگاه گوارش و محدود  كردن حجم معده و يا كوتاه كردن مسير جذب مواد غذايى است كه باعث كم رسيدن مواد مصرفى به بدن مى شود. از اين نوع جراحى مى توان از Gastroplasty، Banded- Roux- En- y Gastric bypass و Gastric bypass نام برد.
گروه دوم از اقدامات جراحى مربوط به زيبايى فرد چاق است كه در دو شكل انجام مى شود كه در هر دو شكل چربى اضافى انباشته شده در قسمت هاى مختلف بدن ازجمله شكم، تخليه شده كه البته جزء درمان چاقى محسوب نمى شود و تخليه چربى يا به طريق abdominoplasty صورت مى پذيرد كه با تيغ جراحى شكم باز و چربى ها خارج مى شود و يا به روش liposuction است كه با تجهيزات مخصوص چربى از شكم به صورت مكشى خارج مى شود.
روش هاى جراحى ديگرى هم براى درمان چاقى پيشنهاد شده است كه ازجمله آنها جراحى فك بيمار و ثابت كردن آن است كه در نتيجه آن فرد چاق دهانش به اندازه كافى باز نشود و نتواند از حجم زياد غذاها استفاده كند. به اين روش محدود كردن فك هاى صورت گفته شده (Jaw Wiring) و عمل مذكور را Maxillomandibular Fixation مى نامند.
در آخر توصيه مى شود سالم ترين و عملى ترين و البته موثر ترين روش در كاهش وزن داشتن رژيم غذايى مناسب همراه با فعاليت بدنى و تغيير در رفتارهاى غلط تغذيه اى است. تبليغات وسيعى در زمينه داروهاى مختلف لاغرى، كمربند هاى لاغرى، چسب هاى لاغرى و هزاران مورد ديگر مى شود ولى همگى اين روش ها قابل تامل و بررسى است چرا كه در كتب عملى و مرجع تغذيه اين روش ها مورد تائيد نيست و ممكن است عوارض خطرناكى را به دنبال داشته باشد.
لينک مقاله در روزنامه: http://www.sharghnewspaper.com/850212/html/home.htm

دوره قاعدگي:

دکتر رضا آمری نيا: ديسمنوره يا قاعدگي دردناك به دو دسته تقسيم مي شود در نوع اوليه اين بيماري كه در شروع دوران قاعدگي در خانمهايي كه به سن بلوغ مي رسند ديده مي شود معمولاٌ پس از گذشت چند سال از سنين بلوغ و بالاخص پس از زايمان از شدت آن كاسته مي شود. در نوع ثانويه اين بيماري بعلت بيماريهاي لگن از جمله اندومتريوز ايجاد مي شود.

  ترشح نوعي اسيدهاي چرب شبه هورموني بنام پروستاگلاندين باعث انقباض عضلات رحم مي شود و باعث بروز ديسمنوره مي گردد.

اندومتريوز بيماري است كه در آن سلولهاي رحم در خارج از رحم رشد مي كنند. اين سلولها معمولاٌ تحت تاثير هورمونهاي زنانه قرار مي گيرند. با اين حال بعلت خونرساني بيشتر در اين ناحيه التهاب و درد بوجود مي آيد.

  نيبروئيد رحمي‘ تومورهاي عضلاني هستند كه در صورت افزايش فعاليت هورمونها بالاخص استروژن بهنگام بلوغ ديده مي شوند اين تومورها در خانمهايي كه در سنين باروري هستند ديده مي شوند. تومورهاي مذكور بدخيم نيستند.

  قرص هاي ضد بارداري با افزايش سطح استروژن خون مي توانند از علل اين بيماري باشند علايم اين بيماري شامل احساس پري مثانه‘ تكرر ادرار و قاعدگي بسيار دردناك است.

  منورلژي حالتي از قاعدگي بسيار دردناك است كه لازم است علت آن سريعاٌ تشخيص داده شده و درمان شود چراكه در غير اين صورت بعلت شدت خونريزي كمبود آهن ايجاد شده و براي جبران و پيشگيري از عوارض آن بايستي از داروهاي مكمل آهن استفاده كرد از علل مهم اين بيماري كمبود ويتامين A ‘ استفاده از IUD و كم كاري غده تيروئيد است.

  آمنوره به حالتي گفته مي شود كه در آن قاعدگي بسيار نامنطم بوده و ياحتي قطع مي شود. علت اصلي اين بيماري مصرف كم چربي و يا استفاده از رژيم هاي غذايي بسيار كم چرب مي باشد.

  استروژن هورموني است كه دوره هاي قاعدگي را تنظيم مي كند ساختمان اين هورمون از چربي و كلسترول تشكيل شده است و بنابراين مقدار چربي كافي براي ساخت و تثبيت اين هورمون در بدن لازم است روغن زيتون منبع بسيار مناسبي براي اين نوع چربي است.

  در اثر فعاليت هورمونهاي جنسي در دوران قاعدگي احتباس مايعات در بدن ايجاد مي شود كه توصيه مي گردد با مصرف محدود مواد شور و نمك و همچنين انجام ورزشهاي مناسب از اين مسئله پيشگيري شود.

  چربي هاي اشباع شده كه در تخم مرغ و گوشت به فراواني موجود است سبب افزايش مشكلات مربوط به قاعدگي دردناك مي شود بنابراين توصيه مي شود در اين دوره از مصرف اينگونه مواد پرچرب پرهيز گردد. روغن هسته انگور سبب جلوگيري از انقباضات دردناك رحمي مي شود.

 مواد مغذي مفيد براي قاعدگي دردناك:

 - ويتامين A       - ويتامين C                       - بيوفلاونئوئيد                  - ويتامين E

- نياسين              - كلسيم                      - منيزيوم                        - روغن هسته انگور

 مواد غذايي مفيد براي قاعدگي دردناك:

 - ماهي پرچرب                - ماهي قزل آلا                - ماهي سارديني            - ميوهاي تازه

- تن ماهي جنوب (ماهي اقيانوس)             - آناناس                         - حبوبات

- سبزي تازه                    - مارچوبه                       - هويج                           - جو

- آجيل                           - لوبيا و باقلا                   - روغن زيتون                   - زنجبيل و دارچين

دكتر"رضا آمري‌نيا"روزدوشنبه درگفتگو با خبرنگار ايرنا افزود:براين اساس،استفاده از داروهاي لاغري نبايد به‌عنوان نخستين گام بلكه آخرين راه در افرادي كه دچار چاقي مفرط (چاقي‌كشنده) هستند، با تجويز پزشك مصرف شود.

وي با اشاره به انواع داروهاي لاغري ، گفت: داروهاي لاغري شامل سه گروه داروهاي كاهنده اشتها، داروهاي دافع چربي و داروهاي حجم گيرنده در دستگاه گوارش است.

اين مشاور تغذيه و رژيم درماني افزود:داروهاي كاهنده اشتها از جمله
"سيبوترامين" و "فنترامين" با تاثير بر مركز اشتها و در حقيقت تاثير بر روي هورمون
"سروتونين" سبب كاهش اشتها مي‌شود.

وي‌گفت: مصرف اين دارو داراي عوارض زيادي همچون اضطراب، افزايش ضربان قلب، افزايش فشار خون و تنگي نفس بوده و به همين دليل مصرف آن در افراد بالاي ‪ ۵۰‬سال و مبتلايان به بيماري آسم و بيماري‌هاي قلبي- عروقي ممنوع است.

آمري‌نيا اظهارداشت:داروهاي دافع چربي از دستگاه گوارش ازجمله "اورلي استات" يا"زنيكال" با تاثير بر آنزيم‌هاي روده‌اي مانع جذب ‪ ۳۰‬درصد چربي‌هاي خورده شده مي‌شود اما اين دارو تاثيري در دفع كربوهيدرات‌ها ندارد.

اين مشاور تغذيه و رژيم درماني افزود: مصرف اين دارو عوارضي همچون اسهال چرب، كمبود ويتامين‌هاي محلول در چربي از جمله ويتامين ‪ E ،A‬و ‪ D‬را به دنبال دارد.

وي ، گروه سوم داروهاي لاغري را نيز داروهاي حجم‌گيرنده دستگاه گوارش از جمله تركيبات "آگار" دانست كه با پر كردن حجم معده سبب بروز احساس سيري در فرد شده و عوارض خطرناكي را به دنبال دارد.

آمري‌نيا يادآورشد:داروهاي متفرقه كه در تركيباتشان از موادي همچون هورمون‌هاي تيروئيد يا تركيبات " آمفتاميني " و يا ساير تركيبات هورموني استفاده شده با افزايش سوخت و ساز بدن سبب لاغري فرد مي‌شود.

اين متخصص افزود: مصرف اين گروه از داروها با توجه به ايجاد اختلال در سيستم طبيعي هورموني بدن ، مورد تاييد مراجع علمي نيست و مصرف داروهاي مختلف گياهي نيز براي درمان چاقي و كاهش وزن ، با توجه به مكانيسم اثر ناشناخته آن‌ها توصيه نمي‌شود.

لينک مصاحبه در خبرگزاری: http://www.irna.ir/fa/news/view/line-12/8503016481165502.htm

يك مشاور تغذيه و رژيم درماني بر جدي گرفتن عوارض مصرف داروهاي لاغري تاكيد كرد و گفت: تعريق،سردرد،افزايش فشار خون،سرگيجه،كم‌خوابي و خشكي شديد دهان از عوارض داروهاي لاغري است كه حتي مي‌تواند منجر به مرگ شود.

داروهاي لاغري

دكتر"رضا آمري‌نيا"روزدوشنبه درگفتگو با خبرنگار ايرنا افزود:براين اساس،استفاده از داروهاي لاغري نبايد به‌عنوان نخستين گام بلكه آخرين راه در افرادي كه دچار چاقي مفرط (چاقي‌كشنده) هستند، با تجويز پزشك مصرف شود.

وي با اشاره به انواع داروهاي لاغري ، گفت: داروهاي لاغري شامل سه گروه داروهاي كاهنده اشتها، داروهاي دافع چربي و داروهاي حجم گيرنده در دستگاه گوارش است.

اين مشاور تغذيه و رژيم درماني افزود:داروهاي كاهنده اشتها از جمله
"سيبوترامين" و "فنترامين" با تاثير بر مركز اشتها و در حقيقت تاثير بر روي هورمون
"سروتونين" سبب كاهش اشتها مي‌شود.

وي‌گفت: مصرف اين دارو داراي عوارض زيادي همچون اضطراب، افزايش ضربان قلب، افزايش فشار خون و تنگي نفس بوده و به همين دليل مصرف آن در افراد بالاي ‪ ۵۰‬سال و مبتلايان به بيماري آسم و بيماري‌هاي قلبي- عروقي ممنوع است.

آمري‌نيا اظهارداشت:داروهاي دافع چربي از دستگاه گوارش ازجمله "اورلي استات" يا"زنيكال" با تاثير بر آنزيم‌هاي روده‌اي مانع جذب ‪ ۳۰‬درصد چربي‌هاي خورده شده مي‌شود اما اين دارو تاثيري در دفع كربوهيدرات‌ها ندارد.

اين مشاور تغذيه و رژيم درماني افزود: مصرف اين دارو عوارضي همچون اسهال چرب، كمبود ويتامين‌هاي محلول در چربي از جمله ويتامين ‪ E ،A‬و ‪ D‬را به دنبال دارد.

وي ، گروه سوم داروهاي لاغري را نيز داروهاي حجم‌گيرنده دستگاه گوارش از جمله تركيبات "آگار" دانست كه با پر كردن حجم معده سبب بروز احساس سيري در فرد شده و عوارض خطرناكي را به دنبال دارد.

آمري‌نيا يادآورشد:داروهاي متفرقه كه در تركيباتشان از موادي همچون هورمون‌هاي تيروئيد يا تركيبات " آمفتاميني " و يا ساير تركيبات هورموني استفاده شده با افزايش سوخت و ساز بدن سبب لاغري فرد مي‌شود.

اين متخصص افزود: مصرف اين گروه از داروها با توجه به ايجاد اختلال در سيستم طبيعي هورموني بدن ، مورد تاييد مراجع علمي نيست و مصرف داروهاي مختلف گياهي نيز براي درمان چاقي و كاهش وزن ، با توجه به مكانيسم اثر ناشناخته آن‌ها توصيه نمي‌شود.

لينک مصاحبه در خبرگزاری: http://www.irna.ir/fa/news/view/line-12/8503016481165502.htm

نقش تغذيه در سلامت دهان و دندان

بخش اول : مواد غذايي

دکتر رضا آمری نيا: آشاميدنى ها و تعداد وعده  هاى غذايى با تاثيرى كه بر روى ميكروب هاى موجود در محيط دهان و دندان مى گذارند، نقش مهمى را درتكامل دندان و لثه و همين طور نسوج و ساختار استخوانى محيط دهان و همچنين پيشگيرى از انواع بيمارى هاى دهان و دندان دارند كه عمدتاً اين تاثيرات به شكل سيستميك است. كمبود ويتامين  هاى B ،B12، C، ريبوفلاوين، فولات ها و مواد معدنى چون روى، آهن و در كاهش روند ترميم نسوج دهانى موثرند. به همان نسبت كه كمبود مواد يادشده در شكل گيرى و سلامت دهان و دندان موثر است متقابلاً شكل و سلامت حفره دهان نيز در دريافت مواد فوق و استفاده از آنها نقش دارند يا به عبارتى مى توان گفت اين دو وضعيت به گونه اى به هم وابسته اند. بيمارى هاى دهان عمدتاً در پى پوسيدگى دندان ها ايجاد مى شود. فقدان يك يا چند دندان و يا بى دندانى كامل در بيماران بالاى ۶۵ سال رايج است كه اين خود تاثير بسزايى در تغذيه اين دسته از افراد دارد كه علاوه برآن باعث اخلال در رشد، تكامل، بقا و ساختار حفره دهانى مى شود. جزئيات اشاره شده در ذيل بخشى از اين مشكلات را مطرح مى سازد. بيمارى هاى پريودنتال به صورت يك بيمارى موضعى و سيستميك محسوب مى شود. كمبود موادى مانند ويتامين  هاى A ،C، E، فولات ها و بتاكاروتن و املاح معدنى چون كلسيم، فسفر و روى در ايجاد بيمارى يادشده نقش موثرى دارند. سرطان  هاى دهان كه اغلب در اثر استفاده بيش از حد در مصرف تنباكو و الكل رخ مى دهد با اينكه از سويى باعث افزايش نياز به كسب انرژى و مصرف مواد غذايى در بيمار مى شود از طرف ديگر مشكل توانايى در خوردن و تغذيه را براى وى به ارمغان مى آورد كه اين عمدتاً مى تواند ناشى از روش  هاى درمانى مانند جراحى ها، راديوتراپى، شيمى درمانى و ساير موارد درمانى باشد. از بيمارى هاى حاد و مزمن ديگرى كه مى توانند در توانايى خوردن تاثير منفى داشته باشند مى توان به ديابت كنترل نشده اشاره كرد كه توام با سندرم سوزش زبان، برفك و خشكى دهان است همچنين مشكلات دهانى ناشى از نقص سيستم ايمنى از قبيل سندرم اكتسابى نقص ايمنى (ايدز) است.
• نقش تغذيه در تكامل دندان
تكامل دندان هاى شيرى در ماه دوم و سوم جنينى آغاز مى شود و معدنى شدن آنها در ماه چهارم جنينى تا دهه اول زندگى فرد ادامه دارد. مواد غذايى كه جنين از مادر دريافت مى نمايد نقش موثرى در تشكيل و تكامل ساختار دندان ها در مرحله قبل از رويش آنها دارد. تشكيل دندان ها با معدنى شدن ماتريكس پروتئينى آنها همراه است. در عاج، پروتئين به صورت الياف كلاژن هستند كه براى ساخت آنها وجود ويتامين C ضرورى است و يتامين D جزء اساسى جهت تشكيل بلور هاى هيدروكسى آپاتيت از كلسيم و فسفر است، فلورايد نيز با اضافه شدن روى بلور هاى هيدروكسى آپاتيتيك لايه مقاوم به پوسيدگى را روى دندان ها ايجاد مى  كند. تغذيه و رژيم غذايى در تمام مراحل تكامل، رويش و بقاى دندان موثر است. پس از رويش تغذيه نقش موثر و مداومى در تكامل و تقويت و معدنى شدن مينا و بقيه اجزاى دندان دارد. نقش موضعى مواد غذايى مصرفى به ويژه از طريق كربوهيدرات هاى تخميرشدنى و تعداد دفعات مصرف غذا كه در پى آن توليد اكسيد هاى آلى توسط باكترى هاى دهان از اين مواد موجب پوسيدگى مى شود را نبايد فراموش كرد كه در طول زندگى فرد رژيم غذايى نقش موثرى را در دندان ها، استخوان ها، پايدارى نسوج دهان و مقاومت در مقابل عفونت و افزايش عمر دندان ها دارد.
• پوسيدگى دندانى
پوسيدگى دندان يكى از رايج ترين بيمارى هاى عفونى است و براساس گزارشات پنج برابر رايج تر از آسم است. در نتيجه تقريباً ۲۰درصد  تا ۵۰درصد بچه  هاى ايالات متحده ۸۰درصد دندان هايشان پوسيده است. بررسى پوسيدگى دندان ها نشان مى دهد كه بچه هايى كه والدين آنها حداقل تا ليسانس تحصيل كرده اند كمتر از بچه هايى كه والدين آنها كمتر از ليسانس هستند به پوسيدگى دندان ها مبتلا هستند. ايجاد پوسيدگى به عواملى چون تركيبات مينا و عاج، محل قرارگيرى دندان ها، نوع و ميزان بزاق، وجود شيارها و حفرات در تاج دندان بستگى دارد و تركيبات بزاق را هم بايد به آن اضافه كرد. بزاق  هاى الكالوئيدى اثر پيشگيرانه دارند به همان ميزان كه بزاق اسيدى موجب افزايش خطر پوسيدگى مى شود روش زندگى نيز در اين پديده موثر است. اينكه نقش جداگانه اى براى عوامل تغذيه خانوادگى، الگوى تغذيه با عوامل ژنتيكى در عين مطرح بودن قائل باشيم كار دشوارى است. باكترى ها عامل اساسى در ايجاد پوسيدگى هستند.
• عوامل تغذيه اى موثر بر ايجاد پوسيدگى
تعداد دفعات مصرف كربوهيدرات هاى قابل تخمير، نوع تغذيه، تعداد دفعات غذا خوردن، تركيبات مواد غذايى و آشاميدنى، مدت زمان تماس دندان با مواد غذايى و آشاميدنى. كربوهيدرات هاى قابل تخمير ماده ايده آل براى باكترى ها هستند و فرآورده  هاى اسيدى ناشى از آنها موجب كاهش PH بزاق به پايين تر از ۵/۵ مى شوند كه زمينه مناسب را براى توليد پوسيدگى فراهم مى  آورند. مواد قندى تخمير شونده در چهار گروه از شش گروه مواد غذايى موجود هستند. ۱- حبوبات۲- ميوه ها۳ - فرآورده هاى لبنى۴ - مواد قندى. با وجود اينكه بعضى سبزيجات نيز شامل مواد قندى تخمير شدنى هستند ولى گزارشى مبنى بر پوسيدگى زايى آنها ارائه نشده است. موادى چون نشاسته كه بالقوه داراى قابليت تخمير هستند موجب كاهشPH بزاق به كمتر از ۵/۵ مى شود. بيسكويت، كراكر، چيپس، نان و انواع ميوه ها (تازه، خشك و كمپوت) و همچنين آب ميوه ها نيز پوسيدگى زا هستند.


لينک خبر در روزنامه: http://www.sharghnewspaper.com/850324/html/home.htm

تمايز بين مواد پوسيدگى زا، متوقف كننده پوسيدگى و ضدپوسيدگى بسيار بااهميت است. نتايج مطالعات نشان داده است كه ميزان اسيدى كه از تخمير مواد غذايى توسط باكترى ها ايجاد مى شود به اندازه قندى كه در آن ماده وجود دارد بستگى دارد. پوسيدگى زايى همچنين مى تواند تحت تاثير عوامل ديگرى مانند حجم و ميزان بزاق توليد شده در فرد، تعداد وعده  هاى مصرف غذا، تركيبات مواد غذايى مورد استفاده، ميزان تشكيل پلاك ميكروبى و ميزان استعداد ژنتيكى فرد قرار گيرد. مواد غذايى متوقف كننده پوسيدگى يا آن دسته كه توسط ميكروب هاى پلاك قابل سوخت و ساز نيستند PH بزاق را به پايين تر از ۵/۵ كاهش نمى دهند اين مواد شامل پروتئين هايى چون تخم مرغ، ماهى، گوشت، بعضى سبزيجات و آدامس  هاى بدون قند هستند. شيرين كننده  هاى غيركربوهيدراتى از قبيل ساخارين، سيكلامات ها و اسپارتام نيز جزء اين گروه هستند. بعضى از شواهد دال بر اين است كه گروه اخير به علت اينكه مواد مورد نياز را در اختيار استرپتوكوك قرار نمى دهند متوقف كننده پوسيدگى هستند.مواد غذايى ضدپوسيدگى، موادى هستند كه هنگام استفاده از آنها جذب غذا هاى اسيد و ژنتيك توسط باكترى ها مختل مى شود. الكل  هاى پنج قندى جزء اين دسته محسوب مى شوندزيرا توسط آميلاز بزاق تجزيه نمى شوند. مكانيسم عمل آنها شامل فعاليت  هاى ضدميكروبى عليه استرپتوكوك موتان است. تاثير آدامس از  طريق ترشح بزاق است كه منجر به افزايش فعاليت خنثى سازى بزاق و در پى آن افزايش زدودن كربوهيدرات هاى تخمير شونده از سطح دندان مى شود. آدامس  هاى بدون قند از طريق افزايش جريان بزاق در كاهش پوسيدگى موثر هستند. توصيه مى شود پس از غذا هاى حاضرى يا وعده  هاى غذايى مورد استفاده قرار گيرند تا احتمال پوسيدگى را كاهش دهند در عين حال امكان معدنى شدن مجدد بخش  هاى تخريب شده دندان نيز افزايش مى يابد. در واقع مكانيسم ضدپوسيدگى گزيليتول موجود در آدامس جايگزين شدن آن به جاى كربو هيدرات هاى تخميرشونده رژيم غذايى است. استرپتوكوك موتان قادر به متابوليزه كردن گزيليتول نيست. از ديگر مواد ضدپوسيدگى پنيرها مى توان از پنيرچدار و سوئيسى نام برد.
• عوامل موثر بر پوسيدگى زايى مواد غذايى
مواد حاوى كربوهيدرات هاى تخمير شونده نقش عمده اى در عمليات تخريبى باكترى ها در توليد پوسيدگى دارند. پوسيدگى زايى به اجزاى تشكيل دهنده ماده غذايى وابسته است به عبارتى به شكل تركيبات ماده غذايى و اينكه همراه با چه ماده ديگرى مورد استفاده قرارگيرد و مدت زمان تماس آن با دندان و تعداد دفعات مورد استفاده بستگى دارد.
شكل و فرم ماده غذايى و پايدارى آن نقش مهمى در ميزان پوسيدگى و كاهش PH دارد. شكل و فرم ماده غذايى مشخص كننده مدت زمان تماس آن در دهان با دندان ها است كه تاثيرگذار بر مدت كاهش PH يا روند توليد اسيد است. مايعات به سرعت از دهان شسته مى شوند و قابليت چسبندگى كمترى دارند و بالعكس مواد غذايى جامد مانند كراكر، چيپس، شيرينى ها و دانه  هاى خوشبو كننده دهان كه حاوى قند هستند موجب افزايش زمان تماس دهان با قند مى شود. قوام ماده غذايى بر چسبندگى آن موثر است. مواد جويدنى مانند آدامس گرچه حاوى ميران قند بالايى است ولى تحريك توليد بزاق، چسبندگى كم نسبت به مواد جامد يا غذا هاى چسبنده مثل اسنك ها و كراكرها و چيپس ها كه ساكاروز كمى دارند، از ضرر كمترى برخوردارند. مواد غذايى حاوى درصد فيبر بالا به علت اينكه كربوهيدرات تخمير شونده كمى دارند نيز متوقف كننده پوسيدگى هستند مانند پاپ كورن (ذرت بوداده) و سبزيجات خام.
مواد نشاسته اى كه توسط آميلاز بزاق قابل تخمير هستند هرچه مدت ماندگاريشان در دهان بيشتر شود ميزان پوسيدگى زايى آنها افزايش مى يابد. هنگامى كه اين مواد بين دندان ها گير مى كنند فرصت بيشترى دارند تا توسط آميلاز بزاق هيدروليز شوند. تكنيك  هاى بررسى شده بيانگر آن است كه برخى از باكترى ها نشاسته ها را سريعاً تخمير مى كنند و از طريق هيدروليز ناقص يا با كوچك كردن اندازه قطعات آنها باعث ايجاد پوسيدگى مى شوند. اگر چه آب نبات هاى حاوى قند باعث افزايش سريع در ميزان قند حفره دهانى مى شود كه توسط باكترى ها هيدروليز مى شود، ولى اثر اينها كوتاه مدت است. مواد غذايى حاوى كربوهيدرات ساده و دسرها (مانند چيپس سيب زمينى، نان خشك، شيرينى، كيك، نان روغنى شيرين )براى مدت طولانى غلظت قند دهان را به مرور افزايش مى دهند زيرا اين غذاها اغلب به سطوح دندان ها مى چسبند و نسبت به آب نبات ها مدت طولانى ترى دردهان باقى مى مانند.
در تركيبات غذايى محصولات لبنى به خاطر كلسيم، فسفر، قابليت پوسيدگى پايينى دارند. مطالعات نشان داده است كه پنير و شير وقتى با موادپوسيدگى زا مصرف مى شود به بافر كردن PH اسيد كمك مى كند. پنير بخصوص پنير چدار خصوصيات ضد پوسيدگى زايى دارد و ترشح بزاق را تحريك مى كند كه پلاك راكم كند. خوردن پنير با كربوهيدرات هاى قابل تخمير مثل دسر در انتهاى يك وعده غذا ممكن است پوسيدگى زايى غذا را كم كند. حبوبات كه مقدار قابل ملاحظه اى كربوهيدرات قابل تخمير ندارند و چربى و فيبر آنها زياد است پوسيدگى را متوقف مى كنند. غذا هاى پروتئينى مثل غذا هاى دريايى ماهى، گوشت و تخم مرغ و مرغ، همچنين چربى هايى مثل روغن مارگارين و كره نباتى پوسيدگى را متوقف مى كنند.

11980912927_8609270699_L600.jpg

چاق .. رژیم غذایی .. برنامه رژیم غذایی .. کاهش وزن


ترتيب خوردن و تركيبات غذايى روى پتانسيل ايجاد پوسيدگى موثر است. موز به علت اينكه حاوى كربوهيدرات قابل تخمير است با توجه به چسبنده بودن آن پوسيدگى زا است ولى وقتى با غلات و شير خورده مى شود كمتر ايجاد پوسيدگى مى كند. شير قابليت چسبندگى ميوه را كمتر مى كند. كلوچه خشك وقتى با پنير خورده مى شود كمتر پوسيدگى زا است تا زمانى كه به تنهايى خورده مى شود. مصرف پنير و شير در انتهاى وعده غذايى و يا چنانچه توام باكربوهيدرات استفاده شود به علت قابليت بافرى آنها ضمن مطبوع كردن غذا موجب كاهش پوسيدگى مى شود. مصرف مواد غذايى پوسيدگى زا توام با نوشابه احتمال توليد اسيد را افزايش مى دهد. زمانى كه يك كربوهيدرات قابل تخمير مصرف  مى شود كاهش PH باعث تسريع در فعاليت تخريبى مى شود كه در ظرف ۱۵-۵ دقيقه شروع شده و تا ۳۰دقيقه اثر آن باقى مى ماند. وعده  هاى خوراكى بين غذايى عمدتاً حاوى كربوهيدرات  هاى قابل تخمير بالايى است كه اين امر احتمال ميزان پوسيدگى زايى آنها را به مراتب بيشتر از وعده  هاى اصلى غذا در بردارد. خوردن چندين شيرينى در يك زمان كه به دنبالش مسواك بزنيد و دهان را با آب شست وشو دهيد كمتر پوسيدگى زاست تا اين كه در طول روز چندين بار و هر بار يك شيرينى بخوريد.

لينک مقاله در روزنامه: http://www.sharghnewspaper.com/850329/html/home.htm 


مطالب مشابه :


انواع ميوه ها و مزاج آن ها

طب سنتی و اسلامی - انواع ميوه ها و مزاج آن ها - ما همچنان که از مرگ می ترسیم برای مردن نوبت می




تغذیه و رژیم درمانی کاهش و افزایش وزن

ميوهاي تازه آدامس هاى بدون قند از طريق افزايش جريان بزاق در كاهش پوسيدگى موثر هستند.




فواید انار

ميوهاي است سرشار از ويتامين و به دقت کنید که آب انار بدون شکر و فاقد فروکتوز( نوعی قند)




گیاهان دارویی

ميوهاي است سرشار از شفاف ، نازک و بدون ترک ترنجبين و آب قند استفاده مى‌کنند




معرفی کامل ویتامین ها (همه چیز در باره ی ویتامین ها )

اگر بدون توجه به اختلالات وقتي محققان ژاپني سطوح بيوتين و قند خون بيماران ديابتي




هندوانه

ميوهاي آه از هند آمده يا ساقه آن ٣ تا ٥ متر، بدون آرك با که ميزان قند آن به حد اکثر




پوشش های خوراکی

مقالات تکنولوژی قند. مقالات تکنولوژی فيلم ها بدون بو، درخشنده، ترد وكمي شور هستند.




نياز بانوان به ورزش

در بانواني كه معتاد به مصرف نوشيدنيها هستند استفاده از چاي ميوهاي و قند خون و بدون غذا




برچسب :