ازدواج آسان






اشاره

به همت معاونت تبلیغ و آموزشهاى کاربردى حوزه علمیه قم در تاریخ 17/12/85، همایش ازدواج با شرکت صاحب نظران و کارشناسان مربوط، در محل سالن اجتماعات دار الشفاء برگزار گردید. در این همایش، بحث و بررسى در خصوص ابعاد و اقسام مختلف ازدواج، در شش کمیسیون تحت عناوین: ازدواج آسان، کاهش التهاب جنسى، سن ازدواج، مشکلات جنسى جوانان و نوجوانان، خانمهاى مجرد و دختران سن بالا و ازدواج موقت انجام پذیرفت. در این شماره خلاصه اى از مطالب مطرح شده در کمیسیون ازدواج آسان، ارائه مى شود.
کمیسیون ازدواج آسان

موضوع بحث و گفتگو در این کمیسیون، بررسى موانع ازدواج جوانان و راههاى رفع آنها بود؛ به گونه اى که ازدواج به موقع و به آسانى برگزار شود.

کارشناسان و صاحب نظران حاضر در کمیسیون اتّفاق نظر داشتند که با ادامه وضع فعلى، بسیارى از جوانان تا چندین سال آتى ـ و حتى عده اى تا آخر عمر ـ از نعمت داشتن همسر و خانواده بى بهره خواهند ماند. علاوه بر اینکه آسیبهاى متعددِ روحى، روانى، جسمى، اعتقادى و اجتماعى، به گروهى از آنها یا خانواده شان وارد مى آید که متأسفانه در بعضى موارد غیر قابل جبران مى باشد.
موانع ازدواج آسان

موانع ازدواج آسان به همراه راهکارهاى آن در چهار قسمت؛ فرهنگى، اقتصادى، قانونى و اجتماعى مورد بحث و بررسى قرار گرفت.
الف. موانع فرهنگى

موانع فرهنگى که مهم ترین و اساسى ترین موانع ازدواج محسوب مى شود به شرح ذیل مى باشد.
1. لازم دانستن شغل و مسکن مناسب

در حال حاضر داشتن شغل و مسکن، اغلب به عنوان شرط لازم براى انجام ازدواج شمرده مى شود و این شرط عملاً مانع ازدواج بسیارى از جوانان مى گردد؛ به گونه اى که اگر باعث منتفى شدن ازدواج نشود، لااقل آن را سالها به تأخیر مى اندازد؛ چون واقعیت این است که میلیونها دختر و پسر آماده ازدواج وجود دارد، که فراهم نمودن میلیونها شغل و مسکن مناسب براى آنها در زمان کوتاه ممکن نیست.
2. رسومات مالى پرخرج

گاهى رسمهاى پرخرج از قبیل خرید طلا، لباس، مهریه سنگین، جهیزیه گران و مراسمهاى چند گانه، از یکسو و ابهام در میزان مخارج ضرورى از سوى دیگر، طرفین را وامى دارد تا چند برابر مقدار لازم، هزینه نمایند. از این رو این امور سهم بسزایى در تأخیر اقدام براى ازدواج دارند.
3. لازم دانستن زندگى تجملاتى و پرزرق و برق که گاهى توسط فیلمهاى سیما تشدید مى گردد.
4. عدم اهتمام لازم از سوى خانواده ها نسبت به ازدواج فرزندانشان

تصور عمومى بر این است که خانواده ها فقط به خاطر مشکلات مالى براى ازدواج فرزندان اقدام نمى کنند؛ در حالى که بسیارى از آنها خرجهاى فراوانى در موارد غیر ضرورى انجام مى دهند که اهمیت هیچ یک از آنها به اندازه ازدواج جوان نیست و براى تهیه آن نیز خود را به زحمت مى اندازند؛ به گونه اى که در بعضى موارد به قرض کردن و وام گرفتن نیز مبتلا مى شوند. مثلاً تغییر دکوراسیون منزل، تعویض وسایل و توسعه آن، سفرهاى زیارتى، سفرهاى خارج از کشور، خرید ماشین، تحصیل فرزند در مدارس غیر انتفاعى و دانشگاه آزاد، گرفتن معلم خصوصى، عمل جراحى به جهت زیبایى و ...: که هیچکدام ضرورى نیستند و مردم براى آنها خرجهاى فراوان مى کنند، در حالى که در همین زمان نه تنها براى ازدواج فرزندان اقدام نمى کنند، بلکه جهت تهیه مقدمات آن نیز تلاش نمى نمایند.

پس مشکل بسیارى از والدین، مشکل مالى نیست؛ و اگر براى ازدواج فرزندشان به اندازه موارد فوق اهمیت مى دادند، این مشکل نیز تا حد زیادى رفع مى شد.
5. زود دانستن ازدواج براى تازه جوانان

بسیارى از خانواده ها بر این باورند که سن تازه جوانان براى ازدواج کم است؛ از این رو هر چند از نظر مالى مشکلى در آماده کردن شرایط ازدواج فرزندشان نداشته باشند، باز هم به ازدواج او اقدام نمى کنند.
6. عدم اظهار نیاز به ازدواج توسط جوانان

بسیارى از جوانان حتى آنها که در معرض انحرافات قرار مى گیرند، به خاطر خجالت و یا ترس از متهم شدن به ناپاکى، از اظهار نیاز به ازدواج امتناع مى ورزند و طبیعى است که در این صورت، والدین تصور مى کنند آنها نیاز ندارند و براى ازدواجشان اقدام نمى کنند.
7. ضعف انگیزه و یا عدم انگیزه براى ازدواج

متأسفانه یکى از موانع مهم ازدواج، ضعف یا از بین رفتن انگیزه ازدواج در جوانان است که علل مختلفى دارد:

آلوده شدن به انحرافات جنسى که دسترسى به آنها آسانتر از ازدواج است. (کسى که بارها ارتباط نامشروع و ارزان را امتحان کرده، لازم نمى بیند که خود را به زحمت انداخته و ازدواج کند)؛

انعکاس شکستهاى دیگران در رسانه ها؛

اعتقاد برخى پسران به کمبود دختران پاک (برخى از پسران به دلیل داشتن ارتباطات متعدد در موقعیتى قرار مى گیرند که احساس مى کنند هیچ دخترى دست نیافتنى نیست)؛

دیدن طلاق و کشمکشهاى خانوادگى بین اطرافیان؛

بالا رفتن سن (هر چه سن بالا مى رود، انگیزه براى ازدواج کم مى شود)؛

عدم توجه یا جهل جوان نسبت به ثمرات ازدواج.
8. ترس از ازدواج

عده اى از جوانان که انگیزه براى ازدواج دارند، از اقدام به ازدواج مى ترسند. بعضى از علتهاى ترس آنان عبارتند از:

وجود هزینه هاى سنگین و تجملاتى و مشکلات مالى در زندگى؛

انتظارهاى نابجا در زمان ازدواج و بعد از آن؛

احتمال انتخاب نادرست؛

امکان عدم تفاهم اخلاقى با همسر؛

تصور عدم توانایى در پذیرش مسئولیت خانواده.
9. اعتقاد به اینکه با وجود خواهر یا برادر بزرگ تر نوبت به بعدى نمى رسد.
10. اهمیت بیش از حد به تحصیل

متأسفانه در جامعه ما اهمیت به تحصیل در مواردى به قیمت فدا شدن ازدواج تمام مى شود، به عنوان مثال عده اى از دختران به خاطر درس خواندن به خواستگارها جواب رد مى دهند؛ اما بعد از فارغ التحصیل شدن به دلایلى همچون نبود فرد هم شأن از نظر تحصیلات، یا بالا رفتن سن و یا ... دیر ازدواج مى کنند و یا اصلاً موفق به ازدواج نمى شوند.
راهکارها

1. اقدام فرهنگى خصوصا از طریق رسانه ها در جهت تغییر نگرش عمومى که مبتنى بر توقعات نابجاى اقتصادى است.

وظیفه رسانه ها و انسانهاى فکور و شخصیتهاى دلسوز اجتماعى در این زمان، القاء دید واقع گرایانه به اقشار مختلف اجتماع در زمینه ازدواج است؛ که با توجه به عدم امکان فراهم شدن امورى از قبیل شغل و مسکن مناسب براى اکثر جوانان تا سالیان متمادى، نمى توان توقع حل این مشکل را از راه اقتصادى در کوتاه مدت داشت.

2. سوق دادن نگرش خانواده ها در جهت اهمیت فوق العاده دادن به ازدواج فرزندان

مهم ترین عاملى که در ازدواج جوانان نقشى بسزا دارد، خانواده است؛ چون در اکثر موارد تا خانواده نخواهد، به هیچ وجه ازدواج رخ نخواهد داد؛ گرچه دولت و تمام ارگانهاى مربوطه بخواهند که جوان به سروسامان برسد.

اگر خانواده ها واقعا بخواهند و حرکت کنند، این خواست و حرکت آنها، حتى دولت و کلّ جامعه را نیز حرکت خواهد داد.

این تغییر نگرش باید از طریق رسانه ها خصوصا صدا و سیما با تهیه و تولید مصاحبه، فیلمها و سریالهاى متناسب با این موضوع و همچنین توسط مبلّغان محترم در محافل و مجالس مذهبى، صورت پذیرد.

3. اعطاء بینش به جوانان در جهت تلاش براى رفع موانع فرهنگى ازدواج

در این راستا ابتدا باید خود جوان باور کند که با تعلّل و تأخیر انداختن ازدواج، نقد جوانى را از دست مى دهد، و در قدم بعدى براى رفع موانع آن تلاش کرده و سعى کند افکار خانواده اش را تغییر دهد و آنها را راضى کند که لااقل به خاطر شرایط کنونى دست از توقعات خود بردارند.

4. توجه دادن به خانواده ها در مورد صلاحیت تازه جوانها براى ازدواج

باید به خانواده ها توجه داد خدایى که در جوان احساس نیاز جنسى و عاطفى را بیدار کرده است، صلاحیت پاسخ گویى به آن را از راه ازدواج به وى عطا نموده است. در تازه جوان استعداد ذاتى پذیرش مسئولیت خانواده وجود دارد که باید با وارد شدن به مرحله عمل شکوفا شود، همانند ورزشکارى که تا وارد میدان تمرین عملى نشود، نمى تواند استعداد خود را شکوفا کند و در مسابقه برنده شود. تازه جوان، تا عملاً زیر بار مسئولیت نرود احساس مسئولیت او به فعلیت نمى رسد.

از این رو خانواده باید با ازدواج، او را در میدان زندگى وارد کرده و با همراهى او در این راه، به تدریج وى را براى پذیرش عملى مسئولیت خانواده آماده کند.

5. ممکن نشان دادن ازدواج آسان

مى توان با پخش نمونه هاى عملى از ازدواجهاى آسان از سیما در قالب مصاحبه و فیلم و برنامه هاى ترکیبى، ممکن بودن آن را به خانواده ها و خود جوانان نشان داد.

6. ترغیب شخصیتها و متمکنین به انجام ازدواج آسان (بدون خرج و مراسم سنگین) براى فرزندانشان در جهت فرهنگ شدن ازدواج آسان در جامعه.

7. سعى در رفع ترس جوانان از ازدواج

اغلب جوانان از شکست در زندگى مى ترسند. باید به آنها تذکر داد که احتمال شکست در بسیارى حرکتها وجود دارد؛ در این موارد باید سعى کرد با تدبیر، احتمال شکست را کاهش داد؛ نه اینکه از آن کارها صرف نظر کرد.

8. توجه دادن به خانواده ها در خصوص آثار منفى مهریه سنگین

بسیارى از خانواده ها تصور مى کنند با قرار دادن مهریه سنگین براى دخترشان، پایدارى زندگى او را تضمین کرده اند؛ در حالى که در آموزه هاى دینى ما زنى که مهرش بالا باشد، شوم خوانده شده و این حقیقتى است که دین، آن را به ما ارائه نموده و رعایت آن، مانع از هم پاشیدگى خانواده است. چه بسا خانواده هایى که فقط به خاطر همین موضوع با بحران مواجه مى شوند و یا وصلتهایى که فقط به خاطر آن سر نمى گیرد و عواقب بدى را به دنبال مى آورد.

9. فعال سازى صاحبان سخن و قلم در جهت تسهیل ازدواج

10. عدم پخش برنامه هایى که جوانان را از ازدواج باز مى دارد

بیش تر اوقات صدا و سیما نزاع زوجین را به تصویر کشیده و باعث تأثیر منفى در ذهن جوانها و خانواده هایى که قصد ازدواج براى آنها را دارند، مى شود. این برنامه ها با ایجاد رعب و وحشت در دل جوانان، تا حدود زیادى آنها را از اقدام به ازدواج باز مى دارد.

11. آشنا کردن مردم با نظر دین در مورد آسان گیرى ازدواج و همچنین ارتقاء سطح ایمان آنان

در صورت بالا رفتن ایمان، دنیا، تجملات و تشریفات آن برایشان بى ارزش خواهد شد.

12. بررسى سیره اهل بیت علیهم السلام در مورد ازدواج آسان و بیان آن

13. اصلاح فرهنگ شغلى

باید جوانان را توجیه و ترغیب کرد که با در نظر گرفتن استعداد، علاقه و امکانات خود شغلى را انتخاب کنند؛نه اینکه تا یافتن پُست و شغل دولتى بى کار بمانند. البته باید در جهت تطبیق فرهنگ جامعه با این تفکّر نیز اقدام کرد.

14. نقد فرهنگ غلط لزوم ازدواج فرزند بزرگ تر قبل از کوچک تر

15. نقد باور اهمیت بیش از حد به تحصیل براى دختران و توصیه به ازدواج و ادامه تحصیل بعد از آن.
ب. موانع اقتصادى
1. کمبود شغل مناسب

با توجه به لازم شمرده شدن شغل مناسب براى ازدواج، جوان بدون اینکه شغلى مناسب و آبرومند داشته باشد، نخواهد توانست براى ازدواج اقدام کند. متأسفانه در شرایط فعلى براى همه جوانان شغل مناسب وجود ندارد و همین مسئله به پیچیده تر شدن مشکل ازدواج کمک کرده است.

البته در کنار علت اصلى، علل دیگرى نیز هست که به سختى کار مى افزاید؛ مانند اشتغال دختران که فرصت شغلى پسران را کم مى کند و به خاطر راضى شدن آنان به حقوق کم، سطح دستمزدها پایین مى آید. 
2. نداشتن مسکن مناسب

در حال حاضر وضعیت مسکن غیر عادى است؛ به طورى که نمى توان با اتکاء به دریافت یک حقوق معمولى، امیداور بود که بعد از گذشت چند سال از زندگى، موفق به خرید مسکن شد و از طرفى داشتن سر پناه براى شروع زندگى از واجبات شمرده مى شود. پس هر فرد باید مدت زیادى از عمر خود را براى تهیه خانه صرف کند، تا بتواند در اواخر جوانى با داشتن خانه شخصى به خواستگارى برود.

مى توان با پخش نمونه هاى عملى از ازدواجهاى آسان از سیما در قالب مصاحبه و فیلم و برنامه هاى ترکیبى، ممکن بودن آن را به خانواده ها و خود جوانان نشان داد
3. عدم توان براى خریدهاى سنگین و مراسمهاى پرهزینه

خریدهاى سنگینى از قبیل خرید حلقه، سرویس طلا، کت و شلوار، لباس عروس، لوازم آرایش، آینه شمعدان و غیره، آن هم در حد عالى و برگزارى مراسم متعدد و پرخرج براى عقد و عروسى، همگى در کندتر شدن روند ازدواج نقش دارند. به دلیل اینکه باید مدتى طولانى سپرى شود تا جوان پول لازم را براى این خرجها جمع کند.
4. نداشتن جهیزیه مناسب

بسیارى از خانواده ها به خاطر عدم توانایى در تهیه جهیزیه گران قیمت، خواستگار دخترشان را رد مى کنند.
راهکارها

1. ایجاد فرصتهاى شغلى مناسب براى جوانان و محدود شدن اشتغال دختران توسط دولت؛

2. حل مشکل مسکن جوانان توسط دولت؛

3. کم کردن هزینه هاى مربوط به مراسمات و خریدهاى ازدواج با اختصاص سالن و فروشگاههاى مخصوص و ...؛

4. ترغیب خیّرین براى کمک به ازدواج جوانان.

نکته مهم: آنچه مسلم است لزوم اقدام دستگاههاى ذى ربط براى رفع موانع اقتصادى ازدواج جوانان مى باشد تا بتوان مشکل را حل نمود، لکن یک نگاه واقع بینانه به ما مى گوید وقتى جمعیت جوان در آستانه ازدواج کشور میلیونها نفر است، با همه تلاشها ـ حتى اگر بتواند مشکل همه را حل کند ـ سالیان سال از عمر جوانان براى رسیدن به شرایط لازم؛ مانند شغل و مسکن مناسب، در تجرد خواهد گذشت.

بنابراین ناگفته پیداست که راههاى اقتصادى، توان حل کامل و به موقع مشکل ازدواج جوانان را ندارد و در نتیجه باید راهکارهاى فرهنگى مورد توجه و عنایت ویژه قرار گیرد؛ چون در سایه تغییر فرهنگى، علاوه بر اینکه ازدواج، آسان خواهد شد، از بسیارى خرجهاى بى مورد نیز جلوگیرى به عمل خواهد آمد.
ج. موانع قانونى
1. نادیده گرفتن جایگاه ازدواج در زمان تحصیل

از دیگر موانع ازدواج، تحصیل است و مهم ترین علت آن، عدم لحاظ جایگاه ازدواج در نظام تحصیلى کشور ما مى باشد.

توضیح مطلب اینکه: گرچه تلاشهاى قانونى براى حل مشکل ازدواج جوانان در دوران تحصیل شده و مى شود؛ ولى حقیقت مطلب آنست که مشکل از برنامه ریزى اولیه در مورد تحصیل ناشى مى شود؛ زیرا ازدواج در دوران تحصیل دیده نشده است، از این رو کسى که در وقت تحصیل ازدواج مى کند نه تنها امتیازى ندارد، بلکه در مواردى حتى از سیر طبیعى تحصیل اخراج مى شود؛ همانند اخراج دختران دبیرستانى ازدواج کرده از مدارس روزانه.

تحصیل در دانشگاه نیز همین گونه است؛ و گرچه ازدواج در این مهم ترین عاملى که در ازدواج جوانان نقشى بسزا دارد، خانواده است؛ چون در اکثر موارد تا خانواده نخواهد، به هیچ وجه ازدواج رخ نخواهد داد؛ گرچه دولت و تمام ارگانهاى مربوطه بخواهند که جوان به سروسامان برسد

دوران اشکال ندارد؛ اما چون ازدواج در دوران دانشجویى مورد نظر قانون گزاران نبوده، نه تنها براى مواردى همچون درآمد براى اداره زندگى مشترک و مسکن و انتقال به محل زندگى همسر هیچ پیش بینى صورت نگرفته، بلکه در مواردى همچون تحصیل در دانشگاه آزاد باید هزینه هاى گزاف پرداخته شود.
2. نادیده گرفتن جایگاه ازدواج در زمان سربازى

سربازى از موانع بزرگ براى عده زیادى از جوانان است که شغل دارند و آماده ازدواج هستند، اما به خاطر عدم انجام خدمت سربازى، خانواده دختر با ازدواج آنها مخالفت مى کند.

قانون گزار سرباز را مجرد و نان خور پدر و مادر فرض کرده و او را براى دو سال، به خدمت تقریبا مجانى فرا خوانده است.

واضح است که این سربازى نوعى سربارى است؛ به علت اینکه سرباز در این مدت حتى توان اداره خود را ندارد، تا چه رسد به اینکه در صورت ازدواج بتواند زندگى خود و همسرش را اداره کند، و در نتیجه خانواده باید متکفل مخارج او باشد. پس در حقیقت سربار خانواده است.
راهکارها
1. ایجاد تسهیلات در تحصیل

راه حل اصلى در این مورد، ایجاد جایگاه قانونى براى ازدواج در ضمن تحصیل است. در این صورت کلیه ملزومات ازدواج در این دوران در قانون پیش بینى خواهد شد و در نتیجه ازدواج و تشکیل زندگى در دوران تحصیل به راحتى ممکن خواهد شد.

تدابیر زیر براى حل مشکل ازدواج در دوران تحصیل قابل انجام است:

الف. تغییر قانون «اخراج دختران ازدواج کرده از مدارس» به «اخراج افراد بر هم زننده امنیت اخلاقى مدرسه»؛ به این معنى که بجاى اخراج دختران ازدواج کرده هر کس با رفتار یا گفتار یا پوشش و آرایش و یا آوردن عکس و فیلم و ... زمینه تحریک جنسى عاطفى دیگر دانش آموزان را فراهم کند، چه مجرد و چه متأهل، اخراج شود. 

ب. اولویت دادن به متأهلان در پذیرش براى تحصیلات عالى

ج. امتیاز دادن به دانشجویان متأهل از قبیل:

مرخصى ازدواج؛

پرداخت کمک هزینه توسط دانشگاه و باز پرداخت در طول دوران اشتغال؛ 

امکان انتقال دانشجو به دانشگاه نزدیک محل سکونت به دلیل ازدواج؛

کم کردن هزینه تحصیل براى متأهلین؛

تأمین اشتغال متأهلین در هنگام تحصیل؛

ایجاد و تخصیص خوابگاههاى متأهلى.
2. در نظر گرفتن تسهیلات در سربازى

براى تخفیف مشکل سربازى باید تسهیلات زیر در نظر گرفته شود:

الف. بخشیدن یا کم کردن مدت سربازى متأهلان، یا کم کردن ساعات حضور در محل خدمت به حدى که مانع اشتغال نشود؛

ب. ایجاد اشتغال براى سربازان در محل خدمت، از راه ایجاد باید جوانان را توجیه و ترغیب کرد که با در نظر گرفتن استعداد، علاقه و امکانات خود شغلى را انتخاب کنند؛نه اینکه تا یافتن پُست و شغل دولتى بى کار بمانند

کارگاههاى اقتصادى و...؛

ج. مرخصى ازدواج براى سربازان مجرد؛

د. اعطاى وام ویژه به سربازان متأهل؛
د. موانع اجتماعى
1. پیدا نکردن مورد مناسب براى ازدواج؛
2. اشتغال دختران.

پیامدهاى اشتغال دختران عبارتست از:

انگیزه آنان براى ازدواج، به دلیل تأمین مالى کم مى شود.

با عدم ازدواج به خاطر اشتغال، سن آنها بالا مى رود و خواستگارشان کم تر مى شود و شانس آنها براى ازدواج کاهش مى یابد.

با اشتغال دختران، فرصتهاى شغلیِ عده اى از پسران از بین مى رود و نمى توانند ازدواج کنند.
3. تحصیلات دانشگاهى دختران

تحصیلات دانشگاهى شانس ازدواج دختران را کم مى کند؛ چون دختر حاضر نیست با پسرى که داراى تحصیلات پایین تر از خود است ازدواج کند و تازه اگر هم او قبول کند، ممکن است پسر به خاطر احتمال ایجاد مشکل در آینده قبول نکند. در نتیجه دختر باید منتظر بماند تا پسرى که سن و تحصیلاتش از او بالاتر است به خواستگاریش بیاید.
4. بیش تر بودن تعداد دانشجویان دختر نسبت به پسر

بیش تر بودن تعداد دانشجویان دختر موجب از بین رفتن شانس ازدواج با شرایط دلخواه است؛ زیرا فقدان پسران با تحصیلات و شرایط سنى مناسب، احتمال ازدواج دختران را پایین مى آورد.

علل مختلفى در این امر مؤثر بوده است از جمله اینکه امکان هر چند بار شرکت در کنکور براى دختران وجود دارد؛ اما پسران در صورت قبول نشدن، باید سربازى بروند.
5. تحصیل دختران در رشته هاى نامتناسب با روحیات زنانه

بسیارى از پسران مایل نیستند همسر آنان مثلاً مهندس معدن یا کشاورزى باشد که مجبور است در معدن، مشغول کار شود و یا به محلهاى روستایى و دور رفت و آمد کند. بنا بر این دخترانى که در مثل این رشته ها تحصیل کرده اند در مواردى مجبورند بین شغل و ازدواج، یکى را انتخاب کنند.
راهکارها

1. سامان دهى مشاوره ازدواج و همسریابى در جهت ایجاد امکان یافتن مورد مناسب براى ازدواج؛

2. لزوم محدود شدن اشتغال دختران؛

3. ایجاد سهمیه بیش تر در دانشگاه براى پسران؛

4. مساوى شدن تعداد دفعات امکان شرکت دختران و پسران در کنکور؛

5. ممنوع شدن تحصیل دختران در رشته هاى مخالف با روحیات زنانه.





پدیدآورنده: واحد احیاء سنتهاى حسنه
مبلغان :: مهر و آبان 1386، شماره 96


مطالب مشابه :


صندوق قرض الحسنه فاميلي آسان حساب

حـسـابـدار - صندوق قرض الحسنه فاميلي آسان حساب - حـسـابـدار پرداخت وام:




دانلود رايگان صندوق قرض الحسنه فاميلي آسان حساب كاري از گروه آسان دانلود

طوفان زرد - دانلود رايگان صندوق قرض الحسنه فاميلي آسان حساب كاري از گروه آسان دانلود




ازدواج آسان

تداوم بصيرت - ازدواج آسان - تداوم د. اعطاى وام ویژه به سربازان




نرم افزار فارسی صندوق قرض الحسنه فامیلی آسان حساب

hesabdar7 - نرم افزار فارسی صندوق قرض الحسنه فامیلی آسان حساب - دانلود رایگان نرم افزار،کتاب




دانلود نرم افزار ايجاد صندوق قرض الحسنه خانوادگي آسان حساب

حسابدار برتر - دانلود نرم افزار ايجاد صندوق قرض الحسنه خانوادگي آسان حساب - پرداخت وام:




ازدواج آسان

آداب ازدواج - ازدواج آسان - اين وبلاگ در مورد آداب شرعي عروسي و شب زفاف و مسائلي ديگر در اين




نرم افزار حسابداری قرض الحسنه فامیلی بایوتک + دانلود

پرداخت وام و بازپرداخت اقساط و دفترجه اقساط . قابلیت تعریف ضامن برای وام




وام فوری مصوبه ای 11 % به همه مردم.فروش و تحویل فوری محصولات ایران خودرو و سایپا

نمایندگی مجازفروش فوری سایپاوایران خودرو - وام فوری مصوبه ای 11 % به همه مردم.فروش و تحویل




برچسب :