...همه چيز در باره ايدز: علائم، مراحل؛ راه هاي پيشگيري و ...
در حالي كه كشورهاي پيشرفته جهان در طي چند دهه اخير مشكل بيماري هاي واگيردار را تا حد زيادي حل كرده و تمامي توان و امكانات خود را براي مبارزه با بيماري هاي غير واگير منجمله بيمارهاي قلبي – عروقي و سرطان ها متمركز كرده بودند ، ناگهان در سال 1981 ميلادي (1360 شمسي ) نوعي بيماري عفوني در دنيا پيدا شد كه به سرعت درهمه نقاط جهان گسترش پيدا كرد و اميد به ريشه كني بيماري هاي واگيردار را حتي در كشورهاي پيشرفته تبديل به يأس نمود. اين بيماري كه به صورت يك مشكل عمده بهداشتي خود را نشان دادAIDS نام دارد . در اين بيماري دستگاه دفاعي بدن شديداً دچار اختلال مي شود.
حدود 75تا 90 درصد آلودگي به ويروس ايدز در گروه سني 20 تا 45 سال اتفاق مي افتد كه سن تلاش و سازندگي و فعاليت اقتصادي است، افزايش ميزان مرگ و مير ناشي از آلودگي به ويروس ايدز و ابتلا به بيماري در جوانان و شير خواران ، طول عمر بسياري از كشورهاي جهانرا كاهش خواهد داد.ايدز)(Acquired Immune Deficiency Syndromeنوعي بيماري كشنده است كه در همه كشورهاي جهان، در گروه هاي سني متفاوتو نژادهاي مختلف، نه فقط در هم جنس بازان بلكه در هر دو جنس، مشاهده شده است. و در واقع ايدز يك مشكل جهانياستو به كشور و گروه خاصي اختصاص ندارد.
عامل بيماري نوعي ويروس است كه مبداء اوليه آن كاملاً مشخص نيست .
راه هاي عمده سرايت ايدز عبارت اند از :
تماس هاي جنسي (جنس مخالف – هم جنس بازان ) با افراد آلوده
تزريق خون و فراوردهاي آلوده آن، استفاده از سرنگ هاي مشترك ، بخصوص در بين معتادان تزريقي و بكار بردن ابزار و وسايل آلوده
انتقال از مادر آلوده به جنين
به طور كلي دو گروه سني بيشتر گرفتارايدزمي شوند:
بالغين در سنين 20تا 45 سال
شير خواران و نوزادان
مرگ و مير ناشي از ايدز در جوانان در كليه كشورهاي جهان به صورت يك مشكل خطرناك در آمده است. حدود 75تا 90 درصد آلودگي به ويروس ايدز در گروه سني 20 تا 45 سال اتفاق مي افتد كه سن تلاش و سازندگي و فعاليت اقتصادي است، افزايش ميزان مرگ و مير ناشي از آلودگي به ويروس ايدز و ابتلا به بيماري در جوانان و شير خواران ، طول عمر بسياري از كشورهاي جهانرا كاهش خواهد داد.
از آنجا كه ايدز يك مشكل بهداشتي نيست ، بلكه يك مشكل اجتماعي و فرهنگي است كه مسائل اقتصادي را نيز بدنبال دارد، لازم است همه سازمان هاي دولتي، غير دولتي و مردم در امر كنترل و پيشگيري از بيماري با هم همكاري و مشاركت نمايند. از آنجايي كه در حال حاضر واكسني م<ؤثر و درماني اساسي براي بيماري وجود ندارد ، تنها راه مبارزه با ايدز ، پيشگيري از آلودگي است.از آنجا كه ايدز يك مشكل بهداشتي نيست ، بلكه يك مشكل اجتماعي و فرهنگي است كه مسائل اقتصادي را نيز بدنبال دارد، لازم است همه سازمان هاي دولتي، غير دولتي و مردم در امر كنترل و پيشگيري از بيماري با هم همكاري و مشاركت نمايند. از آنجايي كه در حال حاضر واكسني مؤثر و درماني اساسي براي بيماري وجود ندارد ، تنها راه مبارزه با ايدز ، پيشگيري از آلودگي است .
هر چند بيماري ايدز در حال حاضر جزء مسايل حاد بهداشتي كشور ما نيست ، ولي افزايش موارد آلودگي و بيماري از سال 1366 به بعد كه اولين مورد آن در كشور شناخته شد ، ازيك سو، و قرار گرفتن ايران در منطقه آسيا كه هر سال به طور فزاينده اي مورد آن زيادتر مي شود ازسوي ديگر ، ايجاب مي نمايد با به كارگيري راه هاي مؤثر پيشگيري ، از انفجار اين آتشفشان خاموش جلوگيري شود . خوشبختانه وجود اعتقادهاي مذهبي و پاي بندي خانواده هاي ايراني به اصول و اخلاق اسلامي، خود يكي از راه هاي مؤثر كنترل و پيشگيري از آلودگي و بيماري است .
چون در بعضي از كشورهاي جهان به واسطه نبود امكانات ، تشخيص آزمايشگاهي ايدز مقدور نيست ، وجود بعضي از علائم زير در بزرگسالان و كودكان ممكن است نشانه اي از ايدز باشد.
متأسفانه بيماري ايدز درمان قطعي ندارد. براي عفونت هاي فرصت طلب و سرطان ها مي توان درمان هاي لازم را به كار برد و با داروهاي مخصوص دستگاه دفاعي بدن را تقويت نمود، اما تاكنون واكسن مؤثري براي جلوگيري از بيماري پيدا نشده است.ايدز در افراد بالغ
ايدز در شخص بالغ با وجود دست كم دو علامت اصلي ، همراه با حداقل يكي از نشانه هاي فرعي زير مشخص مي شود ، مشروط بر اين كه براي نارسايي ايمني و نقص دستگاه دفاعي بدن علت مشخص از قبيل سرطان ، سوء تغذيه شديد و يا ساير علل شناخته شده وجود نداشته باشد.
كاهش وزن بيشتر از 10 درصد
اسهال مزمن بيشتر از يك ماه
تب هاي متناوب يا ثابت بيش از يك ماه
سرفه پايدار به مدت بيش از يك ماه
عفونت پوستي منتشر همراه با خارش
تبخال هاي عود كننده
برفك دهاني
عفونت تبخالي مزمن پيشرونده و منتشر، بزرگ شدن عمومي غدد لنفي
در واقع بيماري ايدز ، مجموعه اي از علائم است كه در اثر نقص دستگاه دفاعي بدن انسان و علائم مربوط به عفونت هاي فرصت طلب ، خود را نشان مي دهد.
عامل بيماري زا ويروسي است كه قدرت آلوده كنندگي و سرايت پذيري بالايي دارد و به نام ويروس نقص ايمني انسان ياH.I.V ناميده مي شود، زيرا موجبات ضعف دستگاه دفاعي بدن انسان را فراهم مي آورد .
ويروس ايدز در بدن انسان مراحل مختلفي را طي مي كند كه يكي از آنها دوره فعاليت پنهاني است ، در اين مرحله ويروس در حال رشد و تكثير است و پس از آنكه شرايط از هر نظر آماده شد، حملات خود را شروع مي كند و سبب نابودي سلول هاي دفاعي و مرگ انسان مي شود. آلودگي به ويروس در تمام دوران زندگي انسان ادامه پيدا مي كند ..
بايد توجه داشت كه تنها سد مطمئن در مقابل گسترش آلودگي، رعايت سخت و قانونمند روابط جنسي و پاي بندي به اصول مقدس زناشويي و ارزش هاي اخلاقي در جامعه است.تنها خون، ترشحات جنسي مردانه و زنانه و شير مادر آلوده در انتقال بيماري دخالت دارد كه از اين راه ها آلودگي انتقال پيدا مي كند .
چون ويروس ايدز نمي تواند به مدت طولاني در محيط خارج از بدن به حيات خود ادامه دهد ، تماس هاي عادي در محيط كار ، اجتماع و مدرسه باعث انتقال بيماري نمي شود؛ ويروس ايدز به شدت به حرارت حساس است.
شناخت راه هاي انتقال بيماري در پيشگيري از آلودگي بسيار مؤثر است .
ويروس مولد ايدز از چند راه عمده زير، از فرد آلوده به شخص سالم منتقل مي شود:
شايع ترين راه سرايت آلودگي، تماس جنسي است . ويروس ممكن است از فرد آلوده به شريك جنسي اش منتقل بشود(مرد به مرد، مرد به زن و زن به مرد). سرايت از زن به زن هم امكان دارد؛ آلودگي از راه تماس جنسي 80 درصد كل موارد را شامل مي شود كه بيشتر از 70 درصد آن از راه تماس با جنس مخالف و 10 درصد آن از طريق همجنس بازي است.
وجود بيماري هاي مقاربتي ديگر مانند سوزاك، سيفليس و همچنين زخم هاي دستگاه تناسلي ، خطر آلودگي را چند برابر خواهد كرد. بنابر اين توجه به اين مهم و درمان فوري آنها بايد مد نظر قرار گيرد . زنان، بيشتر در معرض خطر آلودگي به وسيله شريك جنسي خود قرار دارند ، زيرا احتمال انتقال از مرد به زن بيشتر از زن به مرد مي باشد.
قال عليٌ عليه السلام: مـَن تـَسَرَّعَ اِلـَي الشَّـهَـواتِ تـَسَرَّعَ اِلـَيهِ الآفاتُ.علي عليه اسلام فرموده است: آن كس كه در شهوات، تـُند رَوي كـُنـد، آفات و بلايا با سرعت به سوي او مي شتابد.سرايت از راه خون و فراورده هاي خوني
استفاده از خون و فراورده هاي خوني آلوده به ويروس ايدز، يكي ديگر از راه هاي انتقال است . با وجود اينكه قدرت آلوده كنندگي خون و فراورده هاي آن زياد است، خطر سرايت از اين راه 3 تا 5 درصد مي باشد ، زيرا نمونه هاي خون اهدايي به سازمان به دقت مورد آزمايش قرارمي گيرد و خون هاي آلوده پس از شناسايي مورد استفاده قرار نمي گيرد . به همين دليل در اكثر كشورهايي كه امكانات آزمايشگاهي براي اين كار وجود دارد، انتقال بيماري از طريق خون تقريباً غير ممكن شده است.
استفاده از سرنگ و سوزن آلوده به طور اشتراكي در معتادين تزريقي، يكي ديگر از راه هاي سرايت آلودگي است. چون استفاده از مواد مخدر عملي غير قانوني است و اكثر افراد معتاد داراي وضع مالي بسيار بدي هستند ، در نتيجه از سرنگ هاي استفاده شده ديگران استفاده مي كنند و از اين طريق اگر شخصي آلوده به ويروس ايدز باشد ، به راحتي آلودگي را منتقل مي كند .
ويروس ايدز از مادر آلوده به كودك ممكن است در دوران حاملگي ، هنگام وضع حمل و يا كمي بعد از زايمان انتقال يابد.
ميزان سرايت آلودگي از مادر به كودك 5 تا 7درصد است. آلودگي در بچه هايي كه به روش سزارين به دنيا آمده اند نيز ديده شده است . شير دادن يكي از راه هاي سرايت آلودگي است. ولي چون احتمال آن كم و مزاياي تغذيه با شير مادر بسيار زياد است ، اكثراً توصيه مي شود كه مادر به فرزند خود شير بدهد.
حدود35 - 25 درصد (يك سوم) نوزاداني كه از مادر آلوده به ويروس ايدز متولد مي شوند ، قبل از تولد ، هنگام تولد و يا در دوران تغذيه از شير مادر آلوده مي گردند. در كودكان، آلودگي به ويروس ايدز به سرعت به طرف ايجاد بيماري ايدز پيشرفت مي كند و شانس زنده ماندن كودك هم كم است .
پيوند اعضاء از بافت هاي افراد آلوده، خال كوبي و سوراخ كردن گوش توسط سوزن و وسايل آلوده ، استفادهازمسواك و تيغ ريش تراشي شخص بيمار و ختنه با وسايل آلوده نيز را راه هاي ديگر سرايت بيماري است. (روي هم رفته استفاده از وسايل بهداشتي شخصي ديگران حتي افراد سالم نيز عاقلانه و بهداشتي نيست چه رسد به استفاده از وسايل شخص بيمار مبتلا به ايدز). از راه هاي تنفسي ، گوارشي و يا از طريق تماس هاي معمولي خانوادگي و يا محيط كار ، دانشگاه ، مدرسه و اردوگاه هاي جمعي كاري و يا تفريحي ، انتقال گزارش نشده است.
ويروس بيماري ايدز ، از راه هاي زير قابل سرايت نيست:
تماس معمولي افراد در منزل يا اجتماع با بيمار
دست دادن
استفاده از وسايل غذا خوري مشترك : بشقاب، ليوان، قاشق و چنگال و…
استفاده از استخرهاي عمومي يا توالت عمومي
بغل گرفتن و يا بوسيدن صورت
عطسه و سرفه
دستگيره در، گوشي تلفن و ميله اتوبوس
استفاده از البسه دست دوم
آب و غذا
تماس با اشك و عرق بيمار
استفاده از وسيله نقليه مشترك
نيش حشرات
گروه هاي زير بيشتر در معرض خطر قرار دارند :
كساني كه پيوند هايكليه يا ... داشته انديااز دياليزهاي مكرر استفاده مي كنند و رعايت احتياط هاي همه جانبه را نمي كنند .
كساني كه نياز به خون و فراورده هاي خوني بيشتري نياز دارند (به علت بيماري هاي نظير هموفيلي، تالاسمي و…)
معتادين تزريقي كه از سرنگ و سوزن به طور مشترك استفاده مي كنند(كه اين مسئله در زنداني ها بيشتر مشاهده مي شود).
همسران افراد مبتلا.
شركاي جنسي افراد مبتلا.
افرادي كه شركاي جنسي متعدد دارند .
زنانروسپي.
هم جنس بازان و يا زن و مردي كه تماس هاي جنسي خارج از روابط زناشويي دارند .
مبتلايان به هپاتيت(ورم كبد) يا مبتلايان به سل.
خالكوبي هاي دسته جمعي .
مبتلايان به بيماري هاي آميزشي و به خصوص افراد داراي زخم هاي تناسلي .
ملوانان و رانندگان عبوري ا زمرزها.
فرزندان مادران آلوده .
جوانان
آلودگي به ويروس ايدز دليل ابتلا به بيماري ايدز نيست، ولي سرانجام تقريباً به طور اجتناب ناپذيري به بيماري ايدز منتهي مي شود. مقصود از آلودگي به ويروس ايدز اين است كه ويروس وارد بدن انسان شده ولي هنوز تغييراتي كه علائم بيماري را به بار مي آورد ، ايجاد نكرده است.
قالَ عليٌ عليهِ السَّلامُ : مَن اَطاع َ نَفسَهُ في شـَهَواتـِها فـَقـَد اَعانـَها عَلي هَلـَكـَـتـِها.علي عليه السلام فرموده است: آن كس كه نفس خود را در شهوات ناروايش اطاعت نمايد، عملاً به تباهي و هلاكت خويش كمك كرده است.يكي از اولين راه هاي شناخت يك بيماري ، شناخت علائم و مراحل مختلف سير بيماري است. با اين شناسايي مي توان از گسترش و توسعه بيماري در مراحل اوليه جلوگيري نمود .علائم آلودگي بيماري ايدز بسيار پيچيده است و داراي مراحل چندي است كه الزاماً همه آنها در افراد آلوده مشاهده نمي شود. اين مراحل عبارت اند از:
در اغلب موارد در صورتي كه تعداد كافي ويروس ايدز وارد بدن فردي شود ، بعد از چند هفته علائمي نظير تب ، گلودرد، بزرگي غدد لنفاوي، درد مفاصل و عضلات ، سر درد، ضعف و بي حالي، بي اشتهايي ، تهوع و استفراغ، كاهش وزن، اسهال و گاهي دانه هاي جلدي يا تظاهرات عصبي ظاهر مي گردد. اين علائم اختصاصي نبوده و شباهت كاملي با نشانه هاي بسياري از بيماري هاي ديگر دارد . چون خود به خود ظرف يك تا دو هفته بهبودي حاصل مي گردد ، كمتر اتفاق مي افتد كه بيماري دراين دوره تشخيص داده شود.
به علاوه از هنگام ورود ويروس ايدز تا مثبت شدن نتيجه آزمايشگاهي كه نشانگر آلودگي فرد است حدود 2 تا 12 هفته و گاهي تا 16 ماه طول مي كشد. در اين فاصله زماني ، فرد، آلودهاست و ممكن است سايرين را آلوده كند و متأسفانه به روش هاي آزمايشگاهي فعلي نمي توان به وجود آن پي برد.
بدون علامت: پس از بهبودي خود به خودي مرحله حاد، بيمار وارد«مرحله بدون علامت» مي شود كه برحسب نوع ويروس آلوده كننده از10 تا 17 سال طول مي كشد. در اين مدت شخص آلوده هيچگونه علامتي از بيماري را بروز نمي دهد و به ظاهر كاملاً سالم است ولي براي ديگران آلوده كننده مي باشد. اين مرحله نزد كودكان كوتاه تر است و در اين مرحله شخص ديگران را مبتلا مي كند. در اين دوره آزمايش H.I.V مثبت است. كنترل انتشار ويروس در اين مرحله مشكل مي باشد.
بزرگي منتشر و پايدار غدد لنفاوي: دراين مرحله غدد لنفاوي به صورت بزرگ شده و به شكل قرينه و بدون درد در بيش از دو نقطه بدن به جز ناحيه كشاله ران ظاهر مي شودوحداقل 3 ماهبه همينباقي مي مانند.
مرحله قبل از ايدز و حالات وابسته به ايدز: قبل از بروز علائم نهايي ايدز در بيمار ، عوارضي ظاهر مي شود كه به آن علائم مربوط به ايدز مي گويند و عبارت اند از :
كاهش وزن بيشتر از 10 درصد وزن سابق
اسهال به مدت بيشتر از يك ماه
تب به مدت بيشتر از يك ماه
عرق شبانه
خستگي، بي حالي و ضعف
اين علائم را مقدمه استقرار كامل ايدز كه پايان طيف بيماري مي باشد، به حساب مي آورند . در برخي موارد، بي قراري، بي اشتهايي، دل دردو سردرد وجود دارد و تغييرات عصبي منجر به از دست دادن حافظه و آسيب اعصاب محيطي مي شود. اين علائم معمولاً متناوب است ولي كاهش وزن در اكثر بيماران وجود دارد و پيش رونده هم مي باشد . بسياري از بيماران در اين مرحله دچار ضايعات پوستي، مخاطي و ضايعات دائم يا عود كننده دهني و يا ناحيه تناسلي به علت ويروس هاي مختلف مي شوند.
ايدز: ايدز به مرحله نهايي آلودگي ايدز گفته مي شود. در اين مرحله به علت كاهش شديد قدرت دفاعي بدن، شخص، مستعد ابتلا به بسياري عفونت ها و سرطان ها مي شود كه علائم بسيار متنوعي دارند و در نهايت بيمار را از پاي در مي آورند.
حدود 25 درصد افراد پس از 5 سال ،25 درصد پس از 10 سال و حدود 25 درصد پس از 15 سال از ورود ويروس به بدن دچار ايدز مي شوند . يعني در مجموع حدود 75درصد افراد آلوده پس از 15سال به مرحله ايدز مي رسند.
در مورد اين مسئله كه بالاخره 25 درصد باقيمانده چه سرنوشتي دارند و چه زماني وارد مرحله ايدز مي شوند بحث وجود دارد. ولي آنچه كه مسلم است فرد آلوده ، حتي اگر ديرتر هم وارد مرحله بيماري شود، همواره براي سايرين آلوده كننده باقي مي ماند.
ايدز بر روي تمامي دستگاه هاي و اندام هاي بدن مانند تنفس، گوارش، عضلاني، عصبي، پوست و مخاط ، گوش و حلق و بيني و …اثر مي گذارد.
پس از رسيدن به مرحله نهايي ايدز، متوسط طول عمر در بالغين حدود 5/2 سال است و بيمار نهايتاً به علت يكي از عفونت هاي فرصت طلب و يا سرطان ها از پا در مي آيد .
بيماري ايدز تمامي دستگاه هاي بدن را گرفتار مي كند. با تشخيص به موقع و به جا و به دنبال آن با به كار بستن درمان هاي نگه دارنده و مراقبت هاي صحيح مي توان تا حد قابل توجهي از مشكلات بيمار كاست و شرايط مناسب تري را براي زندگي وي فراهم نمود.
متأسفانه بيماري ايدز درمان قطعي ندارد. براي عفونت هاي فرصت طلب و سرطان ها مي توان درمان هاي لازم را به كار برد و با داروهاي مخصوص دستگاه دفاعي بدن را تقويت نمود، اما تاكنون واكسن مؤثري براي جلوگيري از بيماري پيدا نشده است.
چوناينبيماري واكسن و درمان مؤثري ندارد و آلودگي به ويروس ايدز نهايتاً به بيماري ايدز منتهي مي شود كه كشنده است ، بنابراين تنها راه مبارزه ، به كار بردن روش هاي پيشگيري از آلودگي است كه عبارت اند از:
به منظور پيشگيري از سرايت بيماري از راه تماس جنسي:
خويشتن داري و دوري از تماس هاي جنسي مشكوك، در دوران تجرد،
پاي بند به اصول اخلاقي و خانوادگي پس از ازدواج،
وفاداري به همسر و عدم بي بندوباري و پرهيز از انحراف جنسي و روابط جنسي غير مطمئن،
استفاده از كاندوم،
اجتناب از رابطه جنسي مقعدي.
با كنترل خون و فراورده هاي خوني،احتمال سرايت آلودگي از اين راه بسيار كم مي شود.
اجتناب از استفاده مجدد از سرنگ هاي يك بار مصرف و عدم استفاده از سرنگ هاي مشترك.
استفادهنكردن از مسواك مشترك و به كارنبردن تيغ ريش تراش يك بار مصرف ديگران .
در حال حاضر تنها راه پيشگيري از سرايت آلودگي مادر به فرزند ، عدم بارداري زن آلوده و استفاده از وسايلپيشگيري از حاملگي است.
نقش بيماري هاي مقاربتي در شيوع ايدز
بيماري هاي مقاربتي از بيماري هاي خيلي شايع در جهان هستند. اين بيماري ها به طور عمده در نتيجه تماس جنسي با فرد آلوده و يا از طريق مادر آلوده به كودك منتقل مي شوند، ولي ممكن است استفاده از سرنگ و سوزن مشترك در معتادان تزريقي نيز سبب ابتلا به اين بيماري ها گردد.
براساس برآورد سازمان بهداشت جهاني بيشتر از 330 ميليون مورد جديد بيماري هاي مقاربتي قابل درمان از جمله سوزاك و سيفيليس سالانه در دنيا بروز مي نمايد و در واقعه روزانه شاهد بروز حدود يك ميليون مورد جديد از بيماري هاي مقاربتي در جهان هستيم.
طبق گزارش منابع معتبر جهاني، بيماري هاي آميزشي در دنيا رو به افزايش است و نظر به مسري بودن اين بيماري ها و عوارض ناشي از عدم درمان و پيشگيري آن، كنترل بيماري هاي آميزشي ضروري مي باشد.
چون بيماري هاي منتقله از راه تماس جنسي موضوع حساسي است و صحبت كردن آشكار در مورد آنها، در كشورهاي مختلف از جمله ايران آسان نيست و سبب بدنامي مي شود، بيماران يا به موقع براي درمان مراجعه نمي كنند و يا براي درمان به درمانگران سنتي مراجعه مي كنند. لذا به خوبي معالجه نمي شوند و سبب انتقال و گسترش بيماري مي شوند.
در صورت بي توجهي و عدم درمان به موقع اين بيماري ها، ممكن است عوارض جدي مانند نازايي، حاملگي خارج از رحم، سرطان گردن رحم، خونريزي شديد و پارگي لوله هاي رحمي پيش آيد كه منجر به مرگ هم مي شود. در دو سوم يا بيشتر زنان باردار مبتلا به سيفيليس اوليه، عفونت از طريق جفت به جنين سرايت مي كند. عواقب بيماري هاي آميزشي فقط به خود بيماران محدود نمي شود. اگر زنان باردار مبتلا به بيماري هاي آميزشي شوند، ممكن است پي آمدهايي نظير، سقط خود به خود، تولد زودرس، مرده زايي، مرگ داخل رحم، تولد با وزن پايين و عفونت چشم ها و ريه ها در جنين و نوزاد ايجاد شود.
ابتلا به بيماري هاي آميزشي، خطر آلودگي به ويروس ايدز را افزايش مي دهد و موجب بروز بيماري ايدز و مرگ بيماران مي شود.
ابعاد فاجعه در جهان (اهميت ملي، بين المللي و جهاني)
در جهان سالانه حدود 8/5 ميليون مورد جديد آلودگي به ويروس ايدز پيدا مي شود كه اين رقم در سال هاي 1999 و 2000، به بالاتر از 5/6 ميليون خواهد رسيد . به علاوه مرگ و مير سالانه از 5/2 ميليون نفر در سال هاي1999 و 2000به 3 ميليون نفر مي رسد كه چهارمين علت مرگ در جهان، و اولين علت مرگ در جهان سوم، و بيشترين علت مرگ در گروه سني جوان، فعال و در سراسر جهان است.
اولين مورد بيماري ايدز در ايران در سال 1366 در يك كودك 6 ساله هموفيل كه از فاكتورهاي انعقادي وارداتي آلوده به ويروس ايدز استفاده كرده بود ، مشاهده شد.
برابر آخرين بررسي هاي انجام شده، تا تاريخ اول مهر ماه 1378 تعداد 1804 مورد آلودگي به ويروس ايدز شناسايي شده است كه 237 مورد آن به مرحله ايدز رسيده و از اين عده 203 نفر فوت شده اند.البته براساس برآورد سازمان جهاني بهداشت، موارد آلودگي حدود 8000 نفر پيش بيني مي شود.
موارد ياد شده در بالا از راه هاي زير آلوده شده اند:
69 درصد در اثر استفاده از سرنگ و سوزن اشتراكي (معتادين تزريقي)
13 درصد از راه تماس جنسي.
11 درصد از راه خون و فراورده هاي خوني .
1 درصد از مادر آلوده(به كودك) و مواردي هم نامشخص بوده است.
ايدز بلاي جامعه معاصر است . در حال حاضر ايدز تنها بيماري است كه در همه كشورهاي جهان، چه غني و چه فقير ، به عنوان يك مشكل حياتي مطرح است.
بيماري ايدز در همه كشورهاي جهان، در گروه هاي سني متفاوت، نژادهاي مختلف و در هر دو جنس مشاهده مي شود. ايدز تنها يك مشكل بهداشتي نيست، بلكه يك مشكل اجتماعي فرهنگي است.
بيماران مبتلا به ايدز بي نهايت آسيب پذيرند. به علت پيش داوري و ترس از سرايت بيماري، اين بيماران در مورد انتخاب مسكن، شغل، مراقبت هاي بهداشتي و حمايت عمومي مورد تبعيض قرار مي گيرند. رفتارهاي نامناسب و تحقيرآميز، موجب انزواي بيمار گشته، فرصت آموزشي را از وي مي گيرد. وحشت مرگ، وحشت طرد و تنهايي، وحشت انگ اجتماعي، اخراج كارگران مبتلا و بدنامي از طرف دوستان، آشنايان و خانواده، سبب مي شود آنهايي كه گمان مي كنند ممكن است آلوده باشند، وضعيت خودشان را تا جايي كه مقدوراست مخفي نگهدارند كه اين خود موجب گسترش آلودگي مي شود. به همين دليل اين بيماران بايد از خدمات حمايتي از قبيل حمايت قانوني و مالي، مشاوره اي و خدمات بهداشتي درماني برخوردار گردند.
در بعضي جوامع مانند كشور ايران كه آلودگي در سطح خيلي پائين است، هنوز مشكلات اقتصادي و اجتماعي، خود را نشان نداده است ولي در آينده شايد چنين نباشد. بايد بدانيم اين مشكلات در كنار ماست و ما را تهديد مي كند، زيرا كشور ما در منطقه آسيا واقع است كه پرجمعيت ترين منطقه جهان است و براساسبرآورد سازمان بهداشت جهاني با دارا بودن پايين ترين معيارهاي اقتصادي و انساني، امكان همه گيري آلودگي و بيماري ايدز در قرن بيست و يكم در آن زياد است. بايد توجه داشت كه تنها سد مطمئن در مقابل گسترش آلودگي، رعايت سخت و قانونمند روابط جنسي و پاي بندي به اصول مقدس زناشويي و ارزش هاي اخلاقي در جامعه است.
مطالب مشابه :
دوره كشوري اسكان اضطراري جمعيت هلال احمر در ساوه آغاز شد
ساوه و ساوجی ها - دوره كشوري اسكان اضطراري جمعيت هلال احمر در ساوه آغاز در ساوه رونمایی
خطر بالقوه بيماريهاي عفوني براي مسافران
شكل كمتر شايع بيماري اوليه بيماري در آنها است در اردوگاههاي
بيماري ارتفاع
تشديد اين بيماريها عموما در اردوگاههاي يک وضعيت شايع ديگر در
بهار با پوست چه ميکند؟
• بيماريهاي گزش ساس بهخصوص در زندانها، اردوگاه بيماري شايع بعدي كه بيشتر
آنفلوآنزا
شديدترين و گستردهترين اپيدمىها را و اردوگاههاى نظامى شايع با بيمارى در
نوپديدي هپاتيت هاي ويروسي 1
ها در بين از بيماري در اردوگاه هاي بستري در بخش بيماري هاي
جنبههاي باليني آنفلوانزاي A
پزشکی بالینی - جنبههاي باليني آنفلوانزاي a - پزشکی بالینی تجهیزات | وبلاگ ها
اصطلاحات آزادگان در اسارت
لقبي بودكه به صدام حسين كافر اختصاص داشت و در صحبتهاي ها شايع شده بود كه در اردوگاه ها
ویروس فلج اطفال
مدارس يا اردوگاه ها يا که بيماري در آنها شايع است روش هاي زير در
نوپديدي هپاتيت E و انچه باید در مورد راههای پیشگیری از هپاتیت E بدانيم
ها در بين از بيماري در اردوگاه هاي بستري در بخش بيماري هاي
برچسب :
بيماري هاي شايع در اردوگاه ها