برنامه چرخشی کوکسیدیوز
سلام امروز در مورد یک بیماری که در اکثر مرغداری ها دیده میشه ولی زیاد مهم تلقی نمیشه صحبت کنم این بیماری بیشتر باعث افت در وزن گیری و بالا رفتن ضریب تبدبل میشه ولی چون تلفات بالا نداره زیاد مورد توجه قرار نمیگیره . درمان قاطع برای بیماری وجود نداره و بهترین راه پیشگیری . برای پیشگیری حتما باید از برنامه چرخشی استفاده بشه چون اشتفاده از یک ضد کوکسیدیال باعث مقاومت میشه .
کوکسیدیوز همواره تهدیدی جدی برای طیور گوشتی میباشد . از نظر اقتصادی بایستی هم در حالت بالینی و هم در حالت تحت بالینی بطور مداوم توجه زیادی به بیماری شود . از آنجا که پروتوزوآهای مسبب کوکسیدیوز به راحتی در مقابل ضد کوسیدیال ها مقاوم میشوند ، یک برنامه چرخشی موثر بایستی اختیار شود .کوکسییوز باعث درگیری روده ها میشود . کوکسیدیوز ناشی از انگل هایی پروتوزوآاز جنس آیمریامیباشد .
طیور توسط 7 گونه درگیر میشود .مهمترین گونه ها برای جوجه ها ایمریا تنلا ( خون در مدفوع ) ، ایمریا آسرولینا (زخمهای سفید نردبانی شکل در قسمت ابتدایی روده ها ) و ایمریا ماکسیما (زخم های نقطه ای قرمز رنگ در قسمت میانیروده ها ) ایمریا میتیس که زخمهای تی÷یکی را نشان نمیدهد نمی باشند .
هر کوکسید یا برای همتا سازی نیاز به تهاجم به سلولهای رودهای دارد که نسل بعدی ، بعد از تخریب سلول های روده ای میزبان به صورت آزاد در میآیند و این بدان معناست که هر انگل ک.کسیدیایی که در جوجه موجود باشد میتواند باعث آسیب شود . وقتی تعداد کمی از انگلها پرنده را درگیر کنند ، علائمی کلینیکی بیماری نمایان نمیشود ولی تخریبی که در روده ها ایجاد شده باعث کمبود انرژِ ی و پروتئین و بالا رفتن ضریب تبدبل غذایی و در نهایت ضضر عهای اقتصادی میشود .اگر تخریب در روده ها گسترده باشد باعث زخم های متعدد ، اسهال و حتی توسط گونه های خاص باعث مرگ و میر هم میشود . از این رو نقطع قابل توجه در این است که همه گونه ها در طیور باعث مرگ و میر و بیماری های شدید نمی شود ، ولی همه گونه ها باعث کاهش راندمان و عملکرد میشوند . بعد از جایگزینی انگلها در داخل سلول های روده ها و قبل از اینکه در داخل مدفوع جوجه ها رویت شوند ، انگل ها به گونه های زنده به نام اووسیت تغییر شکل مییابند که آنها خیلی به سختی در مقابل دارو ها از میروند ، همین مقاومت اوسسیت ها دلیل اصلی برای آلودگی هر کدام از فارم ها میباشد .
کوکسیدیوزقبل از بالینی ( زخم ها بیماری و مرگ و میر ) شدن تحت بالینی است که باعث عملکرد گله میشود زیرا تخریب بافت روده باعث میشود تا پروتئین ها ی پلاسما به داخل روده نشت کنند و در نتیجه باکتریهای داخل روده محیط مناسبی برای رشد پیدا کنند . . در انگلستان مرغداران اظهار داشتند که کوکسیدیوز یکی از مهمترین عوامل برای بستر خیس میباشد و باید چرخشی صورت گیرد .
برنامه چرخشی یکی از عواملی است که در مستقر کننده ها کوکسیدیوز اثر مهمی دارد . پیشگیری آنتی کوکیسیدیال با انجتم نکات بهداشتی و افزودن داروهای ضد کوکسیدیوز ( کو کوکسیدیو استات نامیده میشود ) در جیره صورت میگیرد .انواعع کوکسیدیو استاتها عبارتند از لازالوسید ، سالینو مایسین ، موننسین ، ناراسین ، دیکلازوریل ، روبنیدین ، سمدورامایسین ، دکوکوینات و ماکسیبان میباشد تفاوتهایی در نوع شیمیایی یا سنتتیک بودن آنها وجود دارد دیکلازوریل و روبنیدین و نیکاربازین در ماکسیبان از دسته دارو های یونیفوره هستند .تفوت یونیفره و شیمیایی در فعالیت آنتی باکتریال آنهاست معمولا شیمیایی کارایی بیشتری دارد .
کوکسیدی استاتهای شیمیایی سریعتر مقومت کوکسیدیایی ÷یدا میکنند به همین دلیل در دوره های کوتاه استفاده میشوند .گروهیونیفره در مقایسه با گروه شیمیایی در نوع عملکرد تفاوت دارند . یونیفر ها به محض شکستن کوسیدیا میگریزند این مزیت باعث کندی پیشرفت کوکسیدیا میشود .
یونیفر ها به سه کلاس تقسیم میشوند با نام های تک ظرفیتی ( سالینو مایسین ، موننسین ، ناراسین ) تک ظرفیتی گلیکوزیدی ( مادورامایسین و سمدورامایسین ) و دو ظرفیتی (لازالوسید ) تمام یونیفر ها با اختلال در بالانس فشار اسمزی داخل کوکسیدی ها آنها را از بین میبرند .مقاومت متقابل بین یونیفر های کلاشس های متفاوت محدود میباشد و از طرف دیگر مقاومت متقابل مابین یونیفر های یک کلاس ثابت شده است . این را به خاطر بسپارید که انتخاب یونر فر های متفاوت از کلاس های مختلف و نه از همان کلاس در طول دوره استفاده از کوکسیدیو استات های خاص امکان ÷ذیر است . با این روش میزان مقاومت کوکسیدیای در فارم با چرخش زمانی استفاده از یک کلاس به کلاس دیگر یا بهکار گیری کوکسیدیو استات شیمیایی کاهش مییابد بنا بر این با استفاده ساده ومنطقی طبق قاعده از کوکسییو استات های شیمیایی و یونیفره و چرخش از یک کلاس آنتیکوکسیدیال به کلاس دیگر به منظور جلوگیری از مقومت ، قبل از وقوع مقاومت میتوان امکان حیات طولانی مدت را تامین نمود .
استفاده از واکسن به عنوان یک راه دیگر
سه نوع واکسن وجود دارد
1- واکسن قابل تزریق غیر فعال شده ( واکسیناسیون والدین و انتقال آنتی بادب به فرزندان )که بیشترین ایمنی را دارد
2- واکسن زنده ضعیف نشده
3- واکسن ضعیف شده
مطالب مشابه :
فرمالین در خوراک طیور
فرمالین در خوراک طیور. استفاده از فرمالین 37% به میزان 5/2 کیلوگرم در تن و مدت 14 روز جهت کنترل
واکسن های نیوکاسل ایران
تخصصی ترین وبلاگ طیور - واکسن های نیوکاسل ایران - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
علل ایجاد بستر خیس در طیور
تخصصی ترین وبلاگ طیور - علل ایجاد بستر خیس در طیور - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
تداخلات دارویی در درمان طیور
تخصصی ترین وبلاگ طیور - تداخلات دارویی در درمان طیور - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
آمانتادین
تخصصی ترین وبلاگ طیور - آمانتادین - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
پروبیوتیک ها را بشناسید
تخصصی ترین وبلاگ طیور - پروبیوتیک ها را بشناسید - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
بیوتکس
تخصصی ترین وبلاگ طیور. به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش
برنامه چرخشی کوکسیدیوز
تخصصی ترین وبلاگ طیور - برنامه چرخشی کوکسیدیوز - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
سندرم مرگ ناگهانی (سکته ) sds
تخصصی ترین وبلاگ طیور - سندرم مرگ ناگهانی (سکته ) sds - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
مدیرت تغذیه
تخصصی ترین وبلاگ طیور - مدیرت تغذیه - به تخصصی ترین وبلاگ طیور خوش آمدید
برچسب :
تخصصی ترین وبلاگ طیور