سیستمهای اطلاعات بیمارستان
سیستمهای اطلاعات بیمارستان
- Hospital Information System یا سیستم اطلاعات بیمارستانی. در معنای گسترده تر HIS را سیستم اطلاعاتی سلامت می گویند که یک نظام اطلاعاتی یکپارچه برای مدیریت و ذخیره و بازیابی اطلاعات بیماران می باشد.در این راستا عناوین مختلفی با رویکرد های مشابه جهت مدیریت اطلاعات بیمار است. از جمله :
- Health care Information System(HIS)
- Clinical Information System(CIS)
- Patient Data Management System(PDMS)
اهداف سیستمهای اطلاعات بیمارستانی
هدف از این سیستمها پشتیبانی از فعالیتهای بیمارستانی در سطوح عملی ، تاکتیکی و استراتژیک می باشد.به عبارت دیگر استفاده از سخت افزارها و نرم افزارهای کامپیوتری جهت جمع آوری ، ذخیره سازی ،پردازش ،بازخوانی و برقراری ارتباط با اطلاعات اداری در تمامی فعالیتهای بیمارستانی و بر آوردن تمام نیازهای مخاطبان می باشد .واقعیت اين است که امروزه یک بیمارستان نمی تواند همچنان بصورت سنتی کار پروسه پرونده بستری یا سرپائی بیمار را انجام دهد ، بنابراین برای افزایش دقت و تسریع در ارائه خدمات به بیمار ، تسريع در تشکيل و گردش پرونده دربيمارستان ، بازيابي سريع پرونده براي اهداف گوناگون همچون تحقيقات و مطالعه دانشجويان ذيربط و امکان استفاده آسان از مدارک پزشکي و... وجود HIS درهر بيمارستاني ضروری است. HIS تمامی این مسائل را برای بیمارستان حل می کند و بیمارستان را از یک سازمان سنتي به یک مرکز مدرن درمانی تبدیل می کند. البته سيستم اطلاعات بيمارستاني فقط در مسائل درماني خلاصه نمي شود. آنچه مسلم است بيمارستان سازماني متشكل از بخشها و واحدهاي كلينيكي و پاراكلينيكي است كه در كنار واحدهاي پشتيباني مجموعه واحدي را تشكيل داده و هدف مشخصي را دنبال مي كند. واحدهاي پشتيباني كه تحت عنوان MIS معروفند، زنجيروار به واحدهاي درماني متصل و همگي در راستاي ارائه خدمات به بيمار فعاليت مي كنند. بنابراين درمان و پشتيباني مكمل هم بوده و بعبارتي ساده تركيب HIS و MIS تشكيل سيستم كامل HIMS كه از آن به HMIS نيز نام برده شده را مي دهند. سيستمي كه كل سازمان يعني بيمارستان را تحت پوشش خود قرار مي دهد.
مزیتهای HIS در فرایندهای بیمارستانی
- ارتقاء سطح کارایی
- استفاده از فن آوریهای کامپیوتری
- حذف رویه های تکراری و غیر ضروری
- مدیریت زمان (پائین آوردن زمان پذیرش ، زمان ترخیص ، زمان انتقال بیمار ، زمان ORDER نویسی پزشكان و درخواستهای پاراکلینیکی ، زمان اخذ جوابها ، زمان مراجعه به اطلاعات قبلی پرونده)
- بالا بردن میزان دقت در درج اطلاعات و درخواستها که در حالت دستی ناخوانا و ... هست
- تسریع ارتباطات بین بخشی و در نهایت بالابردن میزان رضایت بیمار
- ارائه خدمات بهتر ، دریافت آمار و گزارشات روزانه و زمانی
- اطلاع از وضعیت درآمد و هزینه بیمارستان
- تنظیم و تعدیل نیروها ی انسانی
- بهبود کیفی وضع خمات درمانی
- استخراج آمار واطلاعات با روشهای سریعتر
- برقراری ارتباط با سیستمهای پزشکی
- رسیدن به یک بانک اطلاعاتی توزیع شده در سطح کشور و ایجادارتباط با شبکه های بهداشت جهانی
تاریخچه
یک سیستم اطلاعات بیمارستانی یا HIS ، عبارت است از یک سیستم کامپیوتری که برای مدیریت کلیه اطلاعات مربوط به بیمارستان اعم از اداری یا پزشکی ، به منظور کمک به مشاغل حرفه ای سلامت ، در انجام کارهایشان بطور موثر و کارآ طراحی می شود. سیستم اطلاعات بیمارستانی برای اولین بار در سال 1960 رشد و توسعه یافت و اکنون یکی از ضروری ترین بخش در مدیریت اطلاعات بیمارستان و اداره امور بیمارستانی به حساب می آید. در ابتدا سیستمها شامل کامپیوترهای مرکزی بودند که در انتهای پایانه ای به هم متصل می شدند. امروزه توسط میکروکامپیوترها کامپیوترهای شخصی یا PC تحت شبکه درآمده اند. سیستمها ، مسائل مربوط به بیماران و مدیریت و نگهداری کالاهای مورد نیاز بیمارستان را در کنترل دارند. امروزه سیستم اطلاعات بیمارستانی کلیه درخواستهای بالینی ، مالی و مدیریتی را یکپارچه و متمرکز کرده اند. به همین خاطر این سیستم ، سیستمهای پردازش اطلاعات بیمارستانی نیز نامیده می شوند.
تاریخچه HIS در ایران
ظهور سیستمهای اطلاعات پزشکی در ایران به دهه 1360بر می گردد. آزمایشگاههای تشخیص پزشکی در اتوآنالایزر و ذخیره نتایج آزمایشهای بیماران با فلاپی ¼ 5 اینچ و در نهایت چاپ نتایج بر روی فرمهای رایانهای ،در دهه 70 فعالیت بخش خصوصی در حوزه نرمافزارهای پزشکی و تولید اولین مجموعه نرمافزاری در بیمارستان از پذیرش تا ترخیص و مکانیزاسیون بیمارستانهای کشور مانند: هاشمینژاد تهران، طالقانی ارومیه، خاتمالانبیاء زاهدان، شهیدبهشتی زنجان، ابوذر اهواز، بیمارستان مهر، سجاد، طوس، جم، قلب شهید رجایی، مرکز قلب تهران و ...در اواسط همین دهه بخش دولتی نیز وارد عمل شده و سازمان تامین اجتماعی در آزمایشگاههای تحت پوشش خود ، شرکت ایزایران در بیمارستان فارابی و شهید دکتر چمران نیز به فعالیت در این حیطه پراختند. در دهه 80 در بخش دولتی فعالیتهای زیر به چشم می خورد که توجه بسیار زیاد دلتبه این سیستمها را در آن دید.
- ثبت سرطان
- برنامه لیستهای بیمه دیسکتی در آزمایشگاهها (تامین اجتماعی) با فرمت استاندارد
- مکانیزاسیون داروخانهها
- ظهور تکفا و تکفاب در سال 81 و 82
- استانداردهای متنباز
- دعوت از فعالان بخش خصوصی
- اعلام ویژگیهای فنی سختگیرانه و استاندارد HL7 v.3
- برگزاری کارگاههای آموزشی و همایش منطقهای در سال 83
- اجرای پروژههای متعدد کوچک و متوسط
- پروژههای مطالعاتی و تحقیقاتی
- طراحی و اجرای نمونههای آزمایشی مانند پورتال سلامت، ICD-10، پرونده رمز سلامتی، PSP، شناخت وضعیت اورژانس بیمارستان
- توسعه زیرساخت سختافزاری و شبکههای ارتباطی
- تدوین RFP سیستم اطلاعات بیمارستانی مناسب و امکانسنجی ایجاد کنسرسیوم
- نتیجهگیری: عدم توانمندی بخش خصوصی در تولید نرمافزار مناسب و برنامه توسعه HIS ملی با استفاده از یک محصول خارجی
- ایجاد مرکز تحقیقات و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات سلامت و تغییر نامه آن به مرکز تحقیقات الکترونیک و سلامت
- تدوین طرح پرونده الکترونیک بیمار
- ایجاد کمیته راهبری پایلوت طرح پرونده الکترونیک بیمار در بیمارستان امام خمینی تهران (با حضور آقای دکتر امامی رضوی)
- دریافت مجوز ترک تشریفات مناقصه از وزیر وقت
- قهر بخش خصوصی با بخش دولتی
- تغییر دولت در 84 و عدم فعالیت و تغییر مدیریت در سال 85
- عملاً طی سالهای 84 و 85 فعالیت چشمگیری در وزارت بهداشت در این زمینه به چشم نمیخورد. به جز: مصوبه شورای سیاستگذاری
- بررسی مشکلات و نیازهای وزارتخانه
- بیش از 80 نوع نرمافزار مختلف
- پشنهاد سازمان بهداشت جهانی در قالب یک استراتژی، (e-Health for Healthcare delivery)
- قانون برنامه چهارم توسعه ماده 88
- ایجاد مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات در سال 86
- تشکیل معاونت تحقیق و توسعه در سال 86
- گردآوری سوابق طرح و بررسی فعالیتهای تکفاب (کلیه فعالیتهای پژوهشی، متخصصین، اخبار، کتب و ...)
- اجرای فعالیتهای مطالعاتی و پژوهشی فشرده و گسترده
- تدوین کتب متعدد شامل
- مطالعه تطبیقی سلامت الکترونیکی در جهان (بررسی اجمالی 74 کشور و بررسی تفصیلی 4 کشور پیشرو)، سلامت الکترونیکی، اجزا و استانداردهای آن، پرونده الکترونیکی سلامت، مفاهیم، استانداردها و راهکار توسعه
- ارائه تعریف دقیق و علمی از EHR در ایران
- بومیسازی دانش انفورماتیک سلامت برای تبدیل به فناوری و محصول مناسب
- بررسی تجارب برتر دنیا، مفاهیم و استانداردهای بینالمللی مانند HL7، CCHIT، Open EHR، ISO 18308، ISO 13606 و سیستمهای کدگذاری حوزه سلامت (بیش از 105 سیستم کدگذاری) و تکنولوژیهای روز دنیا
- سیاست اعلامی: ارتقای HISهای موجود و اتصال به پرونده الکترونیکی سلامت
اجزاء یک سیستم اطلاعات بیمارستانی
توليد كننده هاي سيستم HIS اكنون دريافته اند كه اين سيستم به تنهائي جوابگوي خواسته هاي اداره كنندگان بيمارستان نيست و بايد MIS را به آن الحاق نمايند. از طرفي مديران بيمارستانها ديگر تنها به دنبال HIS براي مكانيزه نمودن سازمان خود نمي گردند. آنچه آنها مي خواهند يك HIMS كامل است كه علاوه بر حل مسائل بيمارستان بتواند به مسائل فرابيمارستاني يا بعبارتي ارتباطات برون سازماني نيز بپردازد كه در حوزه سلامت به EHR ختم مي شود.
پرونده الکترونیک بیمارستان (Electronic Health Records )
هر نوع اطلاعات مربوط به سلامت جسمی یا روانی یا وضعیت یک فرد که در سیستم های الکترونیکی ثبت می شود و برای کسب، انتقال، دریافت، ذخیره، باز یابی، اتصال و دستکاری داده های چند رسانه ای به منظور فراهم کردن مراقبت بهداشتی اولیه و خدمات بهداشتی مربوطه مورد استفاده قرار می گیرد .
پرونده الکترونیک سلامت شامل کلیه اطلاعات بهداشتی و درمانی دوران عمر یک فرد است که در داخل سیستم بهداشتی درمانی ایجاد و به صورت خصوصی ومحرمانه نگهداری می شود . این پرونده بصورت الکترونیکی برای ارائه کنندگان مجاز خدمات در هر مکان وزمان به منظور حمایت وپشتیبانی از ارتقاء کیفیت خدمات وی باید در دسترس باشد .پرونده الکترونیک سلامت یک
سیستم اطلاعات الکترونیکی ایمن وقابل توسعه است که استفاده کنندگان مجاز در مراکز بهداشتی درمانی در هر زمان به اطلاعات گذشته بیمار دسترسی دارند و اطلاعات درمانی جدید بیمار را نیز به آن اضافه می نمایند.
دسترسی به اطلاعات کامل بیمار در بهبود مراقبتهای بالینی و کاهش اشتباهات پزشکی بسیار مهم است . پرونده الکترونیک سلامت یک مجموعه متمرکز بلند مدت از اطلاعات مراقبت سلامت یک فرد است که برای تمام ارائه کنندگان خدمات در هر مرکز و در هر زمان قابل استفاده باشد و به عنوان قسمت اصلی یک سیستم اطلاعات سلامت یکپارچه محسوب می شود .سیستم هایی که دارای پرونده الکترونیک سلامت هستند این قابلیت را دارند که در حالیکه موجب بهبود سطح سلامت بیمار می شوند ، صدها ساعت در زمان صرفه جویی کنند وهزینه های مراقبت را نیز کاهش دهند . یک پرونده الکترونیک سلامت موجب تصمیم گیری بهتر در سیر درمان و توسعه نتایج درمانی شده وداده های بهتری را برای بهداشت عمومی و تحقیقات جمع آوری می کند ، اما فقط زمانی این اتفاق می افتد که برای ایجاد وتوسعه آن یک روش استاندارد انتخاب شده باشد.
انواع پرونده های الکترونیکی
- پرونده الکترونیکی پزشکی - Electronic Medical Record (EMR)
- پرونده الکترونیکی بیمار- Electronic Patient Record (EPR)
- پرونده کامپیوتری بیمار - Computerized Patient Record
- Computer Based Patient Record (CPR)
- پرونده الکترونیکی مراقبتهای بهداشتی - Electronic Health Care Record (EHCR)
- پرونده سلامت شخصی - Personal Health Record (PHR)
- پرونده پزشکی دیجیتال - Digital Medical Record (DMR)
- پرونده پزشکی رایانهای - Computerized Medical Record (CMR)
- پرونده الکترونیکی سلامت – Electronic Health Record
فواید پرونده الکترونیک سلامت
1.سهولت دسترسی به اطلاعات سلامت
- افزايش دسترسي به اطلاعات يكپارچه بيماران
بدون وجود پرونده الکترونیکی سلامت دسترسی به اطلاعات یکپارچه سلامت بسیار مشکل و حتی در بسیاری از موارد غیرممکن است. ازگزارشات متنوعی که می توان از اطلاعات یکپارچه سلامت بدست آورد می توان برای مقاصد مدیریتی، نظارت، و پژوهشی استفاده نمود.
- بهبود دسترسي مناطق دور افتاده و روستايي به مراقبت هاي سلامت
با ارائه دورا پزشكي و خدمات ديگر پرونده الكترونيكي سلامت، سطح کیفیت مراقبتهاي بهداشتي و درماني در مناطق دورافتاده و روستاها به طور چشمگيري افزايش می یابد.
- صرفه جويي در زمان بيماران و پرسنل سلامت
پرونده الکترونیکی سلامت با تسريع انجام خدمات بهداشتي درماني و جلوگيري از اقدامات تكراري و مراجعات بي مورد، در زمان بيماران و پرسنل سلامت صرفه جويي می نماید.
2.کاهش خطاهای پزشکی
- كاهش خطا در نسخه نويسي
پرونده الكترونيكي سلامت با هشدارهاي به موقع به پزشك و همچنين خوانايي نسخه الكترونيكي و جلوگيري از اشتباه در تحويل دارو موجب كاهش خطا در نسخه نويسي ميشود.
- کاهش خطا در تفسير نتايج آزمايشات و تصاوير تشخيصي
با توجه به اينكه متخصصان رادیولوژی ميتوانند علاوه بر آزمايش يا تصاوير تشخيصي بيمار به سوابق بيماري هاي حال و گذشته وي و تصاوير و آزمايشات قبلي وي نيز دسترسي داشته باشند ميتوانند آزمايشات و تصاوير را بهتر تفسير نمايند.
- كاهش آزمايشات و نسخه هاي تكراری
با پزشكان از سوابق بيماران مطلع شده و از آزمايشات و نسخه هاي تكراري و بي مورد پرهيز مينمايند. با اين كار صرفه جويي در هزينه داروها و آزمايشات به طور چشمگيري صورت ميگيرد.
3.نقش موثر در درمان بیماران
- بهبود نتايج درمان
با آگاهي بيشتر كادر درماني از سوابق پزشكي بيمار تشخیص پزشکان دقیقتر شده و در نتیجه درمان مناسبتری انجام خواهد شد. همچنین با جلوگيري هوشمند از اشتباهات نسخه نويسي و تحويل دارو، نهایتا نتايج درمان بهبود خواهد یافت.
- افزايش مشاركت بيمار در مراقبت از خودش در منزل
با استفاده از زيرساخت پرونده الكترونيكي سلامت و انجام خدمات مراقبت در منزل توسط اين سيستم، بيماران داراي بيماري هاي مزمن (مانند دیابت و فشارخون بالا) ميتوانند اطلاعات مورد نظر پزشكانشان را در پرونده الكترونيكي سلامت خود قرار داده و پزشك خود را مطلع نمايند. به اين ترتيب علاوه بر اینکه نياز به مراجعه به پزشك كاهش می یابد، مشارکت بیماران در فرایندهای مراقبت از خودشان نیز افزایش می یابد.
4.تسهیل در آموزش و پژوهش
- تسهیل در آموزش پزشکی
پرونده الکترونیکی سلامت، مستندات بالینی متعددی را برای اساتید پزشکی فراهم می سازد تا آنان بتوانند از این موارد برای تدریس به دانشجویان خود استفاده نمایند. به این ترتیب کیفیت آموزش پزشکی به طرز چشمگیری افزایش خواهد یافت.
- تسهیل در پژوهشهای حوزه سلامت
با ایجاد امکان یکپارچه سازی اطلاعات سلامت توسط پرونده الکترونیکی سلامت، تسهیل زیادی در پژوهش های حوزه سلامت اتفاق می افتد بطوریکه بسیاری از پژوهش هایی که عملا بدون وجود این سیستم امکان پذیر نیستند، به راحتی میسر میگردد. در واقع پرونده الکترونیکی سلامت بستر اطلاعاتی بسیار مناسبی برای تولید و مدیریت دانش پزشکی به شمار میرود.
5.مدیریت و نظارت
- بهبود مدیریت منابع انسانی و فیزیکی در حوزه سلامت
با استفاده از گزارشات مدیریتی پرونده الکترونیکی سلامت می توان از پرسنل سلامت و امکانات پزشکی به طرز بهینه ای استفاده نمود. به این ترتیب پرونده الکترونیکی سلامت به عنوان ابزاری مفید برای مدیریت منابع انسانی و فیزیکی در نظر گرفته می شود.
- بهبود مديريت بيماري هاي مسري
با استفاده از سيستمهاي هشدار سريع پرونده الكترونيكي سلامت و سرويس هاي مديريت بحران، مديريت شيوع بيماري هاي مسري بهبود می یابد. موارد مورد نظر برای هشدار (مثلا مرگ یک بیمار مبتلا به انفلوانزا) در سیستم تعریف می شود تا در صورت وقوع این موارد، سیستم بطور خودکار هشدارهای لازم را به مراکز مرتبط ارسال نماید.
- بهبود نظارت بر خدمات بهداشتی درمانی
دسترسی مسولین نظارت بر خدمات بهداشتی درمانی به سیستم پرونده الکترونیکی سلامت و امکان انجام گزارشات نظارتی موجب می شود تا کیفیت نظارت بر این خدمات افزایش یابد. به این ترتیب امکان وقوع تقلب های شایع در فرایندهای بهداشتی درمانی کاهش خواهد یافت.
اهمیت وضرورت ایجاد پرونده الکترونیک سلامت
حفظ و نگهداری دقیق و کامل پرونده ها قسمت اساسی مدیریت درمان بیمار می باشد. افزایش تخصص در مراقبت های بهداشتی و مهاجرت و سفر افراد(به هر دلیلی درمانی،کاری،سیاحتی و...) موجب افزایش تفکیک و فروپاشی مدارک و پرونده های بهداشتی سنتی شده است.یادداشت ها و مدارک پزشکی در مکان ارائه خدمات بهداشتی بوجود می آید و همان جا نگهداری می شود.این تفکیک یادداشت ها و مدارک از نظر پزشکی نامطلوب است.این موارد منجر به دوباره کاری در جمع آوری اطلاعات مربوط به سابقه ی بیماران،ابهام در روند خدمات بلند مدت بالینی،دوباره کاری در تست های آزمایشگاهی و مطالعات تشخیصی،تاخیر در انجام تست ها و درمان های مورد نیاز و ضروری و هم چنین آزردگی خاطر، نارضایتی و نگرانی بیماران در مورد کیفیت و سالم بودن خدمات می شود.تکنولوژی های جدید نظیر پرونده های الکترونیک سلامت،ابزارهایی را جهت سهولت به اشتراک گذاری اطلاعات ارزشمند بهداشتی برای ارائه دهندگان مراقبت بهداشتی و در نتیجه افزایش کیفیت مراقبت و بهبود سلامت جامعه را در اختیار گذاشته است.دسترسی به چنین اطلاعاتی به این معنی است که مشتریان و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی تصمیمات را بر اساس اطلاعات در وضعیت بهتری (کامل تر،دقیق تر،امن تر،در دسترس ترو...) اتخاذ می کنند.
ماهیت و محتوای پرونده الکترونیک سلامت
پرونده الکترونیک سلامت در بر گیرنده ی اطلاعات مراقبت بهداشتی است که در طول حیات فرد(حتی می تواند قبل از تولد و پس از مرگ را هم شامل شود) به صورت الکترونیکی،باهدف پشتیبانی از مراقبت مستمر با کیفیت بهتر،آموزش و پژوهش ذخیره شده است. در واقع پرونده الکترونیک سلامت تمام عملکردهای یک پرونده سنتی را با کیفیت بهتر پوشش می دهد.
پرونده الکترونیک سلامت یک منبع واحد و منسجم،یکپارچه و کامل از اطلاعات بهداشتی بیماران فراهم می سازد.
مسائلی از قبیل: درمان،تجویز،نتایج آزمایشات،اثرات تشخیصی،اطلاعات ژنتیکی مهم،تصاویر پزشکی،اطلاعات مربوط به محیط و اطلاعات مراقبت های بهداشتی در آن گنجانده می شود. پرونده ی بهداشتی بیماران شامل اسناد اصلی و اولیه خدمات تدارک دیده شده در تمام مراکز مختلف مراقبتی می باشد.پرونده الکترونیک سلامت برای هر فرد یک پرونده ی محرمانه ی مادام العمر از سابقه ی بهداشتی فرد و مراقبت از وی در یک سیستم بهداشتی فراهم می کند.این پرونده به صورت الکترونیک در دسترس ارائه دهندگان خدمات بهداشتی و هر فرد مجاز در هر مکان و در هر زمان قرار خواهد گرفت تا از مراقبت با کیفیت بالا حمایت شود،ایجاد پرونده الکترونیک سلامت در سراسر کشور موجب توسعه ی کیفی خدمات بهداشتی می شود.
چالش هاي ايجاد پرونده الكترونيك سلامت (EHR)
موسسه پزشكي آمريكا گزارش كرد كه بر اساس آمارها 98000 تا 290000نفر سالانه در اين كشور در اثر خطاهاي پزشكي جان خود را از دست مي دهند. اين ميزان هشتمين عامل مرگ و مير در آمريكا را به خود اختصاص داده و نشان مي دهد كه ميزان مرگ و مير در اثر خطاهاي پزشكي بيشتر از تصادفات با موتور سيكلت، سرطان سينه و ايدز بوده است. بروز چنين مواردي علاوه بر خدشه دار كردن اصل كيفيت مراقبت بيمار، هزينه ي زيادي نيز به مراكز مراقبتي تحميل مي كند. طي تحقيقات بعمل آمده بروز خطاي پزشكي مي تواند 6/4 روز افزايش طول مدت اقامت و در نتيجه 5/5 ميليون هزينه در پي داشته باشد. در ميان صنعت نوپاي تكنولوژي اطلاعات بهداشتي كه ازسيستمهاي حمايت از تصميم گيري باليني، انبار داده ها DW تا پرونده هاي الكترونيكي را در بر مي گيرد، پرونده الكترونيك سلامت HER ابزاري است كه با اتكا به سيستمهاي حمايت از تصميم گيري CDDS بصورت هشدار دهنده، يادآوري كنند، نقد كننده، تفسير كننده، پيش بيني كننده، تشخيصي ، پيشنهاد دهنده و تجويز الكترونيكي دستورات پزشك COPE نقش موثري در كيفيت مراقبت ايفا كرده است. در اين راستا شناسايي موانعي از قبيل داده ها، اطلاعات، زير ساخت، استانداردهاي تبادل داده ها و پردازش كدها و فهرست واژگان اين سيستم ها از اهميت ويژه اي برخوردار است. به علت چالش ها و پيچيدگي هاي EHR، ايجاد اين سيستم استراتژي هدفمندي را مي طلبد، چرا كه EHR تغييراتي را بر شيوه انجام امول تحميل خواهد كرد كه مستلزم سازگاري و انطباق با فرايند هاي باليني است. لذا ايجاد سيستمهاي موثر EHR همكاري گروه هاي مختلفي ازجمله ارائه دهندگان، كاربران، طراحان و متخصصان مديريت اطلاعات بهداشتي (مدارك پزشكي) را ضرورت مي بخشد. براي ايجاد EHR اولين گام، ارتقا، بهبود و مهندسي مجدد فرايندهاي انجام امور مي باشد. دومين امر، حدف مقاومتهايي است كه در برابر بكارگيري كامپيوتر در نظام مراقبتي وجود دارد. از انجا كه كاربران نقش اساسي در طراحي، راه اندازي و بكارگيري اين سيستمها خواهند داشت مي بايد از همان ابتداي امر درگير اين فعاليتها باشند. تحقيقات نشان مي دهد كه 40% سيستمهاي كامپيوتري جديد بوسيله كاربران اعم از پزشكان، پرستاران ، مديران متخصصان مراقبتي بايكوت مي شوند. از اين رو منطقي است كه كاربران قبل از بكارگيري در خصوص مزاياي و نحوه بكارگيري اين سيستمها آموزش هاي لازم را دريافت كنند. اساسي ترين و آخرين نكته در ايجاد اين سيستمها، همگرا ساختن و هماهنگي بين سازمانهاي استاندارد سازي مي باشد كه مشاركت و همكاري تمامي گروه هاوسازمان هاي ذينفع را مي طلبد.
اجزاء سیستمیک اطلاعات بیمارستانی يا HIS
- CIS)) Clinical Information System) یا سیستم اطلاعات بالینی
- FIS)) Financial Information System) یا سیستم اطلاعات مالی
- LIS)) Laboratory Information System) یا سیستم اطلاعات آزمایشگاه
- NIS)) Nursing Information Systems) یا سیستم اطلاعات پرستاری
- PIS)) Pharmacy Information System) یا سیستم اطلاعات داروئی
- PACS)) Picture Archiving Communication System) یا سیستم ارتباطی و بایگانی تصاویر دیجیتال سی تی اسکن و سونوگرافی و رادیولوژی
- RIS)) Radiology Information System) یا سیستم اطلاعات رادیولوژی
نگاه به لیست فوق نشان میدهد که یک سیستم اطلاعات جامع متشکل از چه اجزائی می باشد. پیشرفت در تکنولوژی کامپیوتر و توسعه استانداردهای تبادل اطلاعات از قبیل HL7 و دایکام ، به سهولت به کار مدیریت و یکپارچه سازی سیستمها کمک می کند. سیستم اطلاعات بیمارستانی نمی تواند بعنوان موفقیت تلقی شود مگر با دخالت کلیه کاربران استفاده کننده از آن . بنابر این فاکتورهای فردی (کاربر) و جمعی ، در طراحی آن بسیار مورد توجه بوده است. فقط این عوامل هستند که موجب می شوند همه چیز درست شود البته به شرط آن که تربیت کافی و آموزشهای لازم در مورد سیستم به کاربران داده شود.
سیستم اطلاعات بالینی(CIS)
سیستمی کامپیوتری که به هدف مدیریت اطلاعات بالینی بیمار طراحی شده است. این سیستم ممکن است محدود به یک مکان خاص مثل آزمایشگاه باشد و یا به صورت گسترده تمام جنبه های اطلاعات بالینی را با قابلیت حمایت از تصمیمات یا داده کاوی دربرگیرد مانند پرونده الکترونیک سلامت.
مزایا :
- دسترسی راحت به اطلاعات بیمار و کمک به تدوام مراقبت
- خوانا بودن اطلاعات
- کاهش خطاهای دارویی و بالا رفتن امنیت بیمار
سیستم اطلاعات مالی(FIS)
سیستمی کامپیوتری که با هدف مدیریت امور اقتصادی بیمارستان طراحی شده است. این سیستم به مدیریت هزینه ها، خرید و فروش ها و امور حقوقی و دستمزد کارکنان را کمک می کند.
مزایا :
- تعیین حقوق و دستمزد : تعیین تمام پرداخت ها به کارمندان
- حسابداری : محاسبه هزینه ها و پردازش فاکتورها و پرداختها در بیمارستان
- مدیریت مطالبات
- مدیریت قرارداد خرید و فروش ها
سیستم اطلاعات آزمایشگاهی(LIS)
سیستمی است که اطلاعات آزمایشگاهی مانند هماتولوژی، بیوشیمی و پاتولوژی و... را مدیریت کرده و گزارشات حاصل از آن را به پرونده الکترونیک یا صورتحساب بیمار ارسال می کند.
مزایا :
- مدیریت بیماران: جزییاتی مشابه تاریخ پذیرش، پزشک معالج، شماره پذیرش، اطلاعات مربوط به نمونه بیمار مثل نوع نمونه، بخش بستری، تاریخ دریافت نمونه و مشخصات تکنسین آزمایشگاه در این سیستم مدیریت می شود.
- پشتیبانی از تصمیمات: دستورات آزمایشگاهی را می توان از طریق ICD و LOINC طبقه بندی کرد
و با مطابقت با نتایج بهترین شیوه آزمایش در رسیدن به تشخیص را کشف نمود.
- ردیابی بیمار
- تضمین کیفیت: تضمین انجام آزمایشات با استفاده از استاداردهای موجود
- مدیریت گزارشات آزمایشگاهی
- تعیین بارکاری
سیستم اطلاعات پرستاری(NIS)
سیستمی کامپیوتری که داده های بیماران در انواع موسسات مراقبتی با هدف دسترسی سریع و به هنگام پرستاران به اطلاعات بیماران و بهبود مراقبت آنها مدیریت می کند.
ویژگی ها :
- امکان پرونده نویسی بیماران: پرستاران می توانند علایم حیاتی، ارزیابی وضعیت بیمار، طرح مراقبت
و گزارشات پرستاری را به صورت ساختمند یا تمام متن وارد سیستم کنند.اطلاعات در مخزن اصلی
اطلاعات ذخیره و قابل بازیابی است.
- تهیه شیفت و گردش کار پرستاران :حضور وغیاب و هزینه اثربخشی پرستاران
- یکپارچگی داده های بالینی: اطلاعات بالینی تمام ارایه دهندگان مراقبت توسط پرستاران قابل
بازیابی، بررسی، و تحلیل شده و به یک برنامه مراقبت یکپارچه تبدیل می شود.
- پشتیبانی از تصمیمات بالینی: این ماجول را می توان به منظور یادآورنده ها، رهنمودهای ارتباط دهنده
علایم ونشانه ها به بیماری ها، عوامل و اتیولوژی بیماری ها، دسترسی آن لاین به منابع پزشکی درNIS گنجاند.
مزایا:
- بهبود بارکاری و عملکرد پرستاران: صرفه جویی در اصلاح فهرست اسامی و تهیه شیفت کاری
- پرستاران به ایجاد ترکیبی از مهارت ها
- برنامه ریزی مراقبتی بهتر: صرفه جویی در زمان برنامه ریزی منجر به وقت بیشتر برای تهیه برنامه
- کامل تر و ارزیابی های اصولی تر می شود.
- مدیریت بهتر داروها: نسخه های الکترونیکی خواناتر و در نتیجه خطای دارویی کمتر
سیستم اطلاعات داروخانه(PIS)
سیستمی کامپیوتری پیچیده ای که با هدف براورده کردن نیازهای بخش داروخانه بیمارستان طراحی شده است و بر درونداد و چگونگی کاربرد داروها در بیمارستان نظارت دارد.
مزایا:
- سیستم مدیریت تجویز دارویی: سیستم هنگام دریافت دستورات دارویی آنها را با رفرنس دارویی
مطابقت می دهد و تجویز برای بیماران سرپایی و بستری را مدیریت می کند.
- مدیریت انبار و فهرست موجودی: داروسازان به منظور تضمین کمیت و کیفیت در تولید داروها به
- فهرست موجودی به روز و مستمر نیازمندند.
- تهیه گزارشات مربوط به هزینه خرید و توزیع دارو و میزان بهره برداری از داروها
- کمک به سیستم اطلاعات مالی (FIS) در تهیه صورتحسابهای مالی
سیستم ارتباطات و بازیابی تصاویر(PACS)
سیستمی است که ذخیره، پردازش و مشاهده تصاویر رادیولوژی و اطلاعات مربوط به آن را برای پزشکان تسهیل می کند.معرفی سرویس گیرنده / سرویس دهنده ، بهبود تصویر برداری دیجیتال و فناوری های شبکه سازی ، همراه با پیشرفت واستاندارد HL7 و DICOM باید PACS در کنار سیستم های اطلاعاتی رادیولوژی (RIS) راه حلایده آلی برای مدیریت تصاویر رادیولوژیک است.
مزایا:
- دسترسی سریع به اطلاعات حیاتی که منجر به کاهش زمان تشخیص می شوند(اورژانس و اتاق عمل).
- حذف هزینه های ناشی ذخیره و امحا فیلم های رادیولوژی
- به اشتراک گذاردن تصاویر در بین سایر رادیولوژیست ها و دیگر پزشکان
- ذخیره، انتقال و بازیابی ایمن اطلاعات از طریق پایگاههای اطلاعاتی
سیستم اطلاعات رادیولوژی(RIS)
سیستمی است که به ذخیره، تحلیل و بازیابی اطلاعات رادیولوژی کمک می کند.از دهه 1970 بکار گرفته شد و در دهه 1990 با PACS یکپارچه گردید.
ویژگی ها:
- مدیریت بیماران: مدیریت گردش تصاویر وگزارشات و ذخیره و بازیابی آنها در/از پرونده الکترونیک
سلامت توسط کارکنان واحد رادیولوژی
- تهیه جداول تعیین نوبت بیماران بستری و سرپایی
- ردیابی بیمار: تمام مراجعات بیماران در مراجعات قبلی، فعلی و آتی به واحدهای رادیولوژی از پذیرش تا ترخیص ثبت می شود.
عملکرد های دیگر HIS ازمنظری دیگر
مديريت بيمار : بخشي از برنامه كه مراحل مختلف از زمان پذيرش تا ترخيص بيمار را شامل مي شود.
پاراکلینیک : مربوط به بخشهاي پاراكلينيكي آزمايشگاه و راديولوژي. دريافت كليه درخواستهاي آزمايش و راديوگرافي و پاسخگوئي به آنها با ورود به اين قسمت امكانپذيرخواهد بود.
داروخانه : دريافت درخواستهاي داروئي و ثبت اطلاعات مربوط به پاسخگوئي به آنها در اين قسمت صورت مي گيرد .
انبار : براي انجام عمليات انبارداري.
آمار و گزارشات: کارکرد بخشها، پاراکلینیک، مراجعات بستری،و سرپایی، اقدامات جراحی و بیهوشی با نمایش نمودار.
حسابداري : اقدامات لازم جهت تسويه حساب نهائي با بيمار ، صدور صورتحساب و اجازه ترخيص از بيمارستان و همچنين تعريف اطلاعات اصلي حسابداري در اين قسمت صورت مي گيرد.
بيمه : براي انجام امور كارشناسي بيمه ها.
كارانه : محاسبه كاركرد پزشكان
درمانگاه:كليه امور مربوط به مراجعين درمانگاه از قبيل ويزيت پزشكان، تزريقات، آزمايشگاه، راديولوژي... به صورت سرپايي در برمي گيرد.
مددكاري: بيماراني كه خواستار تخفيف درصورت حساب هستند، پس از درخواست ، حسابداري درخواست و پرونده آنها را به مدد كاري ارجاع مي دهد، مددكاري پس از تحقيق اگر بيمار مورد نظر حائز شرايط خاص بود از منابع مالي مشخص در صورت حساب تخفيف لازمه را اعمال مي نمايد .
مدارك پزشكي: كد گذاري كليه اعمال جراحي و تشخيص هاي بيماري بر اساس كتابICD.9, ICD.10 صورت مي گيرد .
تجهیزات پزشکی: ثبت تاریخ تولید، خرید و مدت گارانتی دستگاه برای پشتیبانی سرویسهای دیگر و در صورت لزوم ثبت سایر اطلاعات مربوط به شرکت مربوطه
كاركنان : شامل پرونده كاركنان بيمارستان (پرونده هاي پرسنــلي الكترونيكي ) .
چارت فيزيكي بيمارستان : اطلاعات مربوط به ساختار بيمارستان شامل دپارتمانها ، بخشها ، اتاقها و...
اجزای سازمانی HIS
- قبل از پذیرش
- ارجاع، گزارش عملکرد قبلی
- رزرو تخت بیمار
- موارد اورژانس
- سیستم های نوبت دهی
- اطلاعات هویتی
- نوع پذیرش، درخواست ها
- داده های اداری – مالی (Administrative) و بالینی (Clinical)
- قانونی (رضایت نامه ها، ...)
- مراقبت های داخلی
- خدمات پرستاری
- دستورات و معاینات پزشکان و دستیاران
- تغذیه
- تصویربرداری ها
- مدیریت CSR
- کنترل عفونت ها
- مشاوره ها
- درمانگاه ها و بیماران سرپایی
- امور دارویی
- آزمایشگاه
- داروخانه
- رادیولوژی
- اتاق عمل
- بخش های بستری
- مدارک پزشکی / پرونده پزشکی-پرستاری
- بستری / ترخیص
- سرپایی
- خلاصه پرونده
- امور مالی و حسابداری
- Follow up
- فنی و مهندسی
- خدمات
- امنیت و حراست
- اموال و انبارداری
- مطالعات موردی
- پژوهش های گذشته نگر و آینده نگر
- نظارت و پایش پروتکل ها
- پذیرش
- عملک
مطالب مشابه :
ازدحام مراجعه به بيمارستان فارابي از طريق سيستم نوبت دهي گويا حل شد
ازدحام مراجعه به بيمارستان فارابي از طريق سيستم نوبت دهي علوم پزشکي تهران
بیمارستان های تخصصی چشم پزشکی سطح کشور
نوبت دهی تلفنی. معرفی فارابی تهران. ۲- بیمارستان بامشکلات وسختیهای نوبت گیری و نوبتهای
لیست بیمارستان های تهران ، آدرسهای بیمارستانهای تهران ، Tehran's Hospitals
بیمارستان فارابی ، تامین بیمارستان قلب تهران . آدرس : تهران ، کارگرشمالی ، نرسیده به آل
سیستمهای اطلاعات بیمارستان
شرکت ایزایران در بیمارستان فارابی و شهید دکتر امام خمینی تهران نوبت دهی;
تلفن وآدرس فرهنگسراهای تهران
تصمیم به تجمیع برخی سرویس دهی های سامانه نوبت گیری تلفن وآدرس فرهنگسراهای تهران.
قیمت بلیت اتوبوس بینشهری/جدول
تصمیم به تجمیع برخی سرویس دهی های پذیرش الکترونیکی بیمارستان چشم پزشکی فارابی. تهران
کتاب اطلاعات توریستی کشورهای جهان
تصمیم به تجمیع برخی سرویس دهی لیست نمایشگاه های داخلی سال 1392 تهران. سامانه نوبت گیری
اصول گزارش نویسی در پرستاری
دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني تهران. دهی به یکدیگر نوبت کاری در بیمارستان
اسامی آموزشگاه های مجاز برای ثبت نام گواهینامه رانندگی
تصمیم به تجمیع برخی سرویس دهی لیست نمایشگاه های داخلی سال 1392 تهران. سامانه نوبت گیری
برچسب :
نوبت دهی بیمارستان فارابی تهران