نفت خام

search?hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=


نفت از بزرگترین خدمتگزاران بشر است. نفت برای ما روشنایی و گرما بوجود میی آورد و برای اتومبیل ها، تراکتورها، هواپیماها و کشتی ها تولید نیرو می کند. بدون نفت تقریبا همه ی ماشین ها از کار می افتند. از نفت خام بنزین، پارافین، روغن های سوخت و روغن های نرم کننده، گریس، موم، آسفالت و بسیاری از فرآورده های دیگر به دست می آید.

نفت خام چیست؟

واژه ی انگلیسی نفت PETROLEUM از زبان لاتین گرفته شده و به معنای روغن سنگ است.

نفت چگونه بوجود می آید؟

دانشمندان معتقدند نفت از گیاهان و حیواناتی پدید آمده که قرن ها پیش، در اطراف یا در میان دریاهای گرم، زندگی می کردند. این گیاهان یا حیوانات پس از آن که مردند، در عمق دریا روی هم انباشته گردیدند. سپس با گذشت زمان، میلیون ها تن ماسه و گِل نیز روی آن ها را پوشانید. بر اثر فشار، این ماسه ها و گل ها رفته رفته به سنگ تبدیل شدند، و آن حیوانات و گیاهان نیز در لابلای آن ها به صورت مایع سیاه رنگی در آمدند، و در همان جا ذخیره شدند.

از سوی دیگر، گاهی برجستگی هایی که در پوسته ی زمین آشکار می شود، کف برخی از دریاها بالا آمده، به زمین خشکی مبدل می گردند. در چنین جاها گاهی مقداری از آن مایع سیاه رنگ به بیرون رخنه می کرد و بشر را متوجه وجود نفت خام می نمود.

هزاران سال است که نفت خام مورد استفاده ی بشر بوده است. مردمی که در زمان های گذشته می زیستند، مانند چینیان و مصریان، از نفت در پزشکی نیز استفاده می کردند. مدتها پیش از دوران مسیحیت، در هندوستان نفت را می سوزاندند و از آن روشنایی به دست می آوردند. در روزگار قدیم، از نفت برای ساختن مشعل استفاده می کردند. با قیر و آسفالت نیز آجرها را به هم می چسباندند، زنبیل های رطوبت ناپذیری هم می ساختند، منافذ چوب های کشتی را با آن می گرفتند.

سرخپوستان نفت خام را در خیلی کارها به مصرف می رساندند، ولی چون مردم سقید پوست قدم به آمریکا نهادند، مصرف نفت را محدود کردند و این روغن معدنی را در امور پزشکی به کار بردند. نفت خام که از زمین خارج می شود، اگر به همان صورت اصلی خود بماند، بسیار کم می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

از این رو باید آن ها را تصفیه کرد. نفت را تصفیه یعنی تقطیر می کنند، زیرا که نفت ترکیبی از چیزهای جامد، مایع و گاز می باشد.

در تصفیه  که به کمک حرارت انجام می گیرد، مواد گوناگونی از نفت خام جدا می شود. زیرا هر یک از این مواد در درجه ی معینی از حرارت می جوشد و یا تبدیل به گاز می شود. نخستین چیزی که از نفت به دست می آید بنزین است، سپس پارافین، بعد گاز و بعد از آن هم نفت سوخت و روغن های نرم کننده که این ها همه به ترتیب از نفت خام تولید می شوند.


تاثیر درجه حرارت بر وزن مخصوص نفت خام

از عواملی که سبب تغییر در وزن مخصوص نفت خام می‌شوند، تغییرات دما است. یعنی با بالارفتن دما ، وزن مخصوص کمتر شده و به درجه A. P.I افزوده می‌شود. همچنین بالا رفتن درجه حرارت اثر معکوس بر روی ویسکوزیته نفت خام می‌گذارد.

انواع مختلف نفت برحسب A.P.I

  • نفت سنگین با 10 الی 20 درجه A.P.I
  • نفت متوسط با 20 الی 30 درجه A.P.I
  • نفت سبک با بیش از 30 درجه A.P.I
وزن مخصوص نفت‌ها بستگی به ماهیت هیدروکربورهای مختلف دارد. هر قدر مقدار گاز محلول در روغن بیشتر باشد، چگالی آن کمتر خواهد بود. بنابراین پارافین‌ها دارای پایین ترین چگالی و نفتیک‌ها کمی بالاتر و آروماتیک‌ها بالاترین چگالی را دارند.

ضریب انبساط نفت خام

ضریب انبساط نفت خام از 6.1x10-4 الی 8.3x10-4 در نوسان بوده که با کاهش چگالی ، ضریب انبساط آن افزایش می‌یابد.

ارزش حرارتی و گرمایی ویژه نفت خام

ارزش حرارتی پایین نفت بین 9000 الی 11000 کیلوکالری است. گرمای ویژه نفت در دمای معمولی از 0.35 الی 0.55 کیلوکالری به کیلوگرم درجه است، که در صورت ازدیاد درجه حرارت به مقدار آن افزوده می‌شود.

نقطه اشتعال نفت

نقطه اشتعال نفت نیز به مقدار مواد زود جوش آن مربوط است، و می‌تواند از صفر الی 200C باشد. لذا در حمل و نقل نفت خام به دلایل ایمنی ، قسمتی از زودجوش‌ها را پایدار نموده و نقطه اشتعال را بالا می‌برند.

نقطه سفت شدن نفت خام

نقطه سفت شدن نفت خام عبارتست از دمائی که در آن خاصیت جاری شدن نفت خام به اتمام می‌رسد. این دما در حمل و نقل و انبارکردن نفت اهمیت بسزائی دارد.

پالایش نفت خام

از تصفیه یا پالایش نفت خام می‌توان فرآورده‌های زیادی بدست آورد، که قابل فروش در بازار باشند. نخستین گام در پالایش نفت خام عمل تقطیر است. تحمیل حرارت‌های زیاد در موقع تقطیر باعث تجزیه و شکسته شدن مولکول‌های نفت شده و اشکالاتی در ادامه پالایش نفت بوجود می‌آورد، که از عواقب آن ، ضایع شدن مواد و افزایش هرینه را می‌توان نام برد.



مطالب مشابه :


نفت خام

مهندسی شیمی و کمیکار - نفت خام - Chemical Engineering - مهندسی شیمی و کمیکار. نفت خام چیست




تاریخچه کمیکار و مسابقات کمیکار

کمیکار چیست؟ مسابقات کمیکار فعالیتی دانشجویی است که به منظور بهبود درک دانشجویان از دروس




مهندسي شيمي وكميكار

مهندسی شیمی و کمیکار - مهندسي شيمي وكميكار - Chemical Engineering - مهندسی شیمی و کمیکار چیست




قوانین هفتمین دوره مسابقات كشوري کمیکار

مهندسی شیمی و کمیکار - قوانین هفتمین دوره مسابقات كشوري کمیکار - Chemical Engineering - مهندسی شیمی و




کرلیان چیست؟

مهندسی شیمی - کرلیان چیست؟ کمیکار ; حل تمرین حرارت سری 3 ; تمرین انتقال حرارت1 ; pfd , p&id چیست؟




PFD , P&ID چیست؟

مهندسی شیمی - pfd , p&id چیست؟ - وبلاگ تخصصی انجمن علمی مهندسی شیمی دانشگاه کمیکار ; pfd , p&id چیست؟




برچسب :