شرایط شغلی در شرکت نفت
مدتی پیش مطلبی با عنوان «شرایط شغلی در عسلویه» (نوشته مهندس علی احمدی) رو در این وبلاگ منتشر کردیم که با استقبال خوبی مواجه شد. به همین دلیل از یکی دیگه از دوستان خوبم، مهندس مهرداد ستوده که بیشتر از ۸ سال تجربه کار در صنعت رو دارن درخواست کردم برای کاملتر شدن آشنایی ما در رابطه با شرایط شغلی در شرکت نفت، مطلبی در این زمینه تهیه کنن و ایشون هم زحمتش رو کشیدن که جا داره همینجا ازشون تشکر کنم.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
انسان در زندگی انتخابهای متعددی را پیش رو دارد اما انتخابهای مهم و سرنوشتساز زیاد نیستند. از جمله این انتخابها میتوان به انتخاب رشته تحصیلی، محل زندگی، انتخاب شغل و... اشاره کرد. در برخی از این موارد، انتخاب تا حدود زیادی بر عهده شخص میباشد ولی انتخاب شغل تابع پارامترهای متعددی است. در کشورهای جهان سوم ایجاد اشتغال یکی از دغدغههای اصلی دولتمردان میباشد و جوانان ساکن در این کشورها میبایست در انتخاب شغل بسیار هوشمندانه عمل نمایند. یک جوان در کشور ما معمولاً بزرگترین آرزویش ورود به دانشگاه است ولی خیلیها وقتی وارد دانشگاه شدند، متوجه میشوند رشتهای را که انتخاب کردهاند مورد علاقه آنان نیست و ممکن است از این بابت هزینههای جبرانناپذیری پرداخت نمایند. بعد از پایان تحصیلات، هدف شاغل شدن و تأمین مایحتاج خانواده است ولی بارها پیش میآید که شخص بعد از وارد شدن به یک رشته کاری یا استخدام در یک سازمان دولتی یا خصوصی متوجه میشود که نمیتواند با محیط کار کنار بیاید و به جای «عشقورزیدن» به کار میبایست آن را «تحمل» کند و هزینه این انتخاب اشتباه به مراتب سنگینتر از انتخاب اشتباه رشته تحصیلی است، زیرا او مجبور است بهترین دوران زندگی خود را با یک ذهنیت منفی و رنج، در محیطی بگذراند که هیچ علاقهای به آن ندارد. به همین جهت تصمیمگیری با چشم باز در رابطه با شغل و مشاوره با افراد آگاه در این زمینه اهمیت خاصی مییابد.
اگر قرار باشد روی صحبت ما فقط با فارغالتحصیلان مهندسی شیمی و زیرشاخههای آن باشد، باید عرض کنم در چشمانداز آینده ایران، بهترین بازار کار را فارغالتحصیلان این رشته دارند. بالاترین دلمشغولی یک محصل مهندسی شیمی این است که آینده شغلی او چه خواهد بود؟ کدام شرکت از زیرمجموعههای وزارت نفت را انتخاب کند؟
بهتر است که برای اشتغال در وزارت نفت اصلاً عجله نکنید، چرا که اگر راه را اشتباه بروید تغییر محل خدمت در این وزارتخانه، کار بسیار دشواری است. شما باید در وهله اول روحیه خودتان را به طور کامل واکاوی و شناسایی نمایید و سپس موقعیت و وضعیت خانوادگی خود را بشناسید. هروقت به صورت واقعی به این شناخت رسیدید، میتوانید یک انتخاب صحیح داشته باشید. به عنوان مثال باید مواردی از قبیل وضعیت اقتصادی، میزان وابستگی به خانواده، میزان علاقهمندی به کار در اجتماع و محیط شهری، میزان علاقهمندی به کار در محیطهای صنعتی و بیابانی، میزان علاقهمندی برخورد با اربابرجوع و... را مشخص کنید.
در وزارت نفت سه نوع زمانبندی شغلی داریم:
مطالب مشابه :
شرایط شغلی در شرکت نفت
به مدرک تحصیلی و سابقه کاری یک پایه حقوقی برای او مشخص شرکت نفت فلات قاره ضریب
26 درخواستی که 250 هزار کارمند از وزیر نفت دارند؛
منتفی شدن بخشنامه عدم انتقال کارکنان رسمی شرکت ضریب حقوقی نفت • بهبود وضعیت حقوقی
بازار داغ پیشنهادهای افزایش حقوق کارکنان روی میز وزیر نفت
(وبلاگ تخصصی صنعت نفت 400 هزار و ضریب 2 بدون همکاران در شرکت فلات قاره و
برنامه جدید وزارت نفت برای کارکنان شرکتهای خصوصی شده
افزایش ضریب حقوقی با توجه به سختی ادامه فعالیت این شرکت ها با صنعت نفت در زمینه تامین
منابع مطالعاتی جهت آمادگی آزمون دکتری
حقوق نفت و گاز شرکت نفت فلات قاره 1- اعمال حقوقی دکتر ناصر
تبیین حقوقی بیمه نفت ایران
تبیین حقوقی بیمه نفت ایران تازه ترین نظریه های مشورتی اداره حقوقی ، روزنامه رسمی ۱۳۹۳
رشته حقوق نفت و گاز
حقوق نفت و گاز شرکت نفت فلات قاره متون حقوقی : law text به همراه ترجمه
قراردادهای مشارکت در تولید نفت
افزایش ضریب بازیافت . از لحاظ آثار حقوقی (اغلب شرکت ملی نفت کشور میزبان)
7 ویژگی قراردادهای جدید نفتی/ ایران به غولهای نفت پاداش میدهد
مطالعات اقتصادی و حقوقی داخلی شرکت نفت نمی توان کل بخش منظور افزایش ضریب بازیافت و
عناوین پیشنهادی جهت موضوع پایان نامه دکتری و کارشناسی ارشد حقوق
پایین دستی در صنعت نفت حقوقی ادغام شرکت های و راهکارهای حقوقی افزایش ضریب
برچسب :
ضریب حقوقی شرکت نفت