کانسبت مدرسه باوهاوس مدرسه بوزار دانشکده هنر و معماری مشهور جهان

FRANK

FRANK

 

FRANK

کانسپتدرمعماری 

کانسپت

با تعریف  ساده می توان گفت  کانسپت ها  ایده هایی هستند که  عناصر  گوناگونی  در یک  جا گرد هم  میآورند. این عناصر  گوناگون  ، در متن این نوشتار؛ تفکرات ، تصورات و مشاهدات هستند. در معماری  کانسپت ، مسیری  است که طی آن نیازهای فیزیکی ، شرایط  محیطی و باورها به هم می پیوندند و به این  ترتیب  کانسپت ها  بخش مهمی  از روند  طراحی معماری  را شکل  می دهند.

 

این بحث ذریی تعیین جایگاه  کانسپت  در طراحی معماری به تعریف  انواع پنجگانه  کانسپت می پردازد که عبارتند از : قیاسی ، استعاری ، ذاتی ، پاسخ مستقیم (حل مشکل) و آرمانی

 

 

کانسپت ها:

همیشه کانسپت ها توسط  معماران پدید نمی آیند. شاید بهترین  نمونه  این موضوع  پاسخ لوکوربوزیه به کانسپت مورد نظر  کارفرما در ساختمان  کارگاه های  چوب در مرکز هنرهای بصری در دانشگاه هاروارد باشد. این مرکز  یک بخش  دانشجویی است که  نه تنها  برای  دانشجویان  رشته های  هنری  بلکه برای  سایرین  هم قابل استفاده است. کانسپت مورد نظر  مسولان دانشگاه اینچنین که اگر  دانشجویان  بیشتری  از فعالیت های مرکز با خبر  باشند و بتوانند جریان کار و زندگی  درون آن را مشاهده کنند آنگاه شرکت و حضور  آنها در  کارگاه ها متحمل تر خواهد  بود و لوکورنوریه  کانسپت را به اجرا در آورد : به این صورت او از درون  مسیر عبور پیاده موجود در سایت رمپی طراحی کرد که مانند تونلی  از درون  ساختمان  عبور می کرد. و امکان  مشاهده  بسیاری  از استودیوها و کارگاه ها را فراهم می آورد یک نگاره ،  یک الگو  یا ایده همین است  که در طول  طراحی پروژه  تکرار  می شود.  

ایده های فراسازمانده مربوط به  ترکیب بندی هندسی و سلسله مراتب  کلی  بخش های  مختلف  پروژه می باشد. طراحی شهری و طراحی  محیط های دانشگاهی  مثالهای شفاف و واضحی  هستند که  در آنها ابتدا یک الگو کلی  نظم دهنده ایجاد شده و به تدریج  تکمیل  می شود. یک ایده  فراسازمانده  به قسمت های مختلف تا جایی که  نظام کلی باشند  اجازه تنوع  و تغیر خواهد داد. 

در پروژه های یزرگ  گاهی طراحی  مسیرهای  عبور (سیرکولاسیون) در جای  ایده  فراسازمانده قرار می گیرند. برای مثال  در پروژه  نوره هوا و فضای واشنگتن – اثر هلموت ، اوباتا کاسابوم – ایجاد و توسعه  فضاها در اطراف  مسیرهای  عبور  انتخاب  هوشمندانه  طراحان  بوده و چرا که  این کار  آنها باعث  شده  تعداد بازدید کنندگان  از حداکثر  پیش بینی شده هم فراتر رود.

در قرن نوزدهم میلادی  در مدرسه  بوزآر فرانسه  روش  آموزش  متفاوتی  شکل گرفت که اسکیس  و( طرح ) ( خام) از فرآورده های  مفهومی  و گرافیکی  آن هستند در این  روش  دانشجویان  باید توانایی ارائه مفهومی خود را به سطوح  بالا ارتقاء  می دادند.  از آنها  خواسته  می شد تا ابتدا کانسپت و طرح  اولیه  را در چند ساعت  ابتدایی  کاربردی پروژه  مشخص کنند و تا انتها  به این طرح .وفادار بمانند.  ادوارد ب=لاربی بارنز برای توصیف  رابطه  کانسپت و دیاگرام  اولیه  با پروژه  کامل شده  و این که این کانسپت و دیاگرام  باید  ساده شده  آن پروژه  باشند از  اصطلاح  برگردان مترجمان  بی واسطه   بهره گرفت.  به عقیده  بارنز کانسپت یک پروژه  باید حتی  با یک  طراحی ساده  روی یک  دستمال  کاغذی هم  قابل  بیان و ارائه  باشد. به شکلی که  این دیاگرام  اولیه به وضوح  شفافیت ساختمان  تمام شده  روی همان دستمال  کاغذی  مشاهده کرد. به گفته او : یک بنا  می باید دارای  طرحی  قوی و معمارانه – نه مجسمه  شکل یا  نقاشی وار – باشد طرحی  که مرتبط  با فعالیت  درون ساختمان باشد ..................هر وقتی  از یک معمار  سوال می شود  که روی  چگونه  ساختمانی  کار می کنی؟ او باید بتواند به سرعت  طرحی ذهنی یا دیاگرامی  از ایده معمارانه خود ارائه کند.

 

کانسپت ها و طراحی معماری

 

شکل گیری  کانسپت پدیده ای  خود به خودی  نیست  بلکه نیازمند تلاشی متمرکز  برای گرد آوری و ترکیب  مسائل  مختلف است. گردآوری  این مسایل  کاری هوشمندانه  است کاری  به عقیده  بسیاری از  طراحان ، معماران ، منتقدان  نویسندگان هنرمندان متشکل از  10 درصد  الهام  و استعداد و 90 درصد پشتکار  و سخت کوشی است. شکل دهی کانسپت برای بسیاری  کاری نا آشنا است. همچنین دانشجویان  اندازه  فراگیری  و درک سایر  مباحث  طراحی  در این مورد  با  سختی مواجه اند.  در زمینه  تقویت  مهارت  کانسپت سازی سه مانع اصلی  وجود دارند.  اولین  مانع مربوط  به  چگونگی  برقراری ارتباط . دومین  مانع  مربوط به  کمبود تجربه و سومین  مانع مربوط  برقراری  سلسله مراتب هستند.

 

اولین مشکلی  که یک دانشجو  با آن مواجه می شود برقراری  ارتباط است. نکته جالب  در این  رابطه این است  یخت ترین  کار این این نیست که چگونه کانسپت خود را به دیگران  معرفی کنیم  بلکه چگونه  باید آن را برای  خود تشریح کنیم. به همین خاطر طراحان می آموزند ، تا قبل از تشریح ایده های خود  برای  دیگران  نوعی  دیالوگ  به عنوان  مترعه  در ذهن  خود برقرار سازند ، مشکل دیگر  برقراری  ارتباط گرافیکی  است متاسفانه  بسیاری  دانشجویان  در ترسیم  و طراحی  ایده  مورد نظر  خود اکراه  دارند. در معماری  هر آنچه  که قرار است ساخته شود می بایست  ابتدا  ترسیم گردد . پروسه ترسیم و طراحی باید  در مراحل  ابتدایی کارآغاز  شود تا  طرح پیشنهادی  و کانسپت آن بتوانند  دائما  نقد و اصلاح شوند.

 لویی کان  نوشته ای این نکته  را یاد آور می شود که مشکل  برقراری ارتباط  بین یک  ساختمان  منسجم در ذهن و طراحی های اولیه  بین همه  دانشجویان  عمومیت  دارد:

 

روزی  دانشجویی  جوان  نزد من آمد  تا سوالی بپرسد. او گفت  در ذهن  خود فضاهایی  پر جذبه را تجسم کرده . فضاهایی که جریان وار  بر می خیزند و شکل می گیرند. بدون آغاز و بدون  پایان . از جنس  ماده  یکپارچه  بدون  بست و اتصال  و به رنگ های  سفید و طلایی . و پرسید  چگونه است  که وقتی اولین  خط را بر روی  کاغذ قرار می دهد  رویای  او شروع  به رنگ  باختن می کند؟  این پرسش  خوبی است ... پرسشی است  در باب پیمایش  پذیرها و پیمایش  ناپذیرها .. برای  بیان دیده در معماری  و موسیقی  می بایست از ابزارها و امکانات  قابل سنجش  بهره گرفت. اولین  خطی که بر روی  کاغذ کشیده  می شود خود  میزانی است  از  آنچه  نمی توان  به طور کامل  آن را بیان کرد.

 

زمینه دوم مشکلات  و موانع  هم در  مواقع  توسعه یافته  همان قسمت  اول است. کانسپت ها  شکل است خصوصا  اگر موضوعی  تازه و ناشناخته  در معماری  باشند.  از آنجایی که بسیاری  از ساختمان شکل  دادن های  ساخته شده  از کانسپت  بی بهره اند و ازآنجایی که اکثر  منتقدان  و معماران  از نوشتن  درباره آنها خودداری می کنند. این مساله  که طراحان  پویا کانسپت  و درک  جایگاه  آنها در ساختمان ها نداشته باشند امری نسبتا بدیهی  به نظر می رسد.  به طور خاص علاقه ای  به  سومین  زمینه مشکلات را می توان  به مسائل  مربوط به  برقراری  سلسله مراتب  متناسب دانست. دانشجویان  پویا  بسیار با این گونه  مسائل  دست به گریبان هستند. که به علت  کمبود تجربه  به سختی می توانند  درباره شایستگی  کانسپت قضاوتی  صحیح داشته  باشند.  حال اینکه  معمار می تواند  قضاوتی  با تامل  داشته باشد. به طور کلی  درک روابط  موجود بین  ایده ها  و تصورات  و کانسپت ها  کمکی  شایان در زمینه  عبور از این  سه دسته  مانع  خواهد کرد.

 

 

کانسپت ها و ایده ها:

کانسپت ها از این نظر  که تفکراتی  حاصل از  ادراک  ما هستند  تشابه  زیادی با  ایده ها  دارند.  با این تفاوت  که  کانسپت ها  دارای یک  ویژگی خاص خود هستند. و آن این که  این تفکرات  معطوف  به راه های  گرد آوری  چند عتصر و ویژگی در یک کل دارد هستند. در معماری کانسپت همچنین  تعیین کننده چگونگی تاثیر گذاری جنبه های  مختلف نیازمندی های بنا بر طراحی  و ساخت  آن از طریق  اجتماع  در یک اندیشه  خاص است و کانسپت در معماری  موضوعی  هدفمند است . نتیجه تلاش  متمرکز  و خلاقانه  در یکپارچه  کردن  عناصری  به ظاهر  نا متشابه.

اروسارینن و ادوارد لترتبی بارنز  دو معمار آمریکایی هستند که همواره  با کانسپت ها  در ارتباط  بوده اند.  سارنین  چنین پیشنهاد می کند :

هویت  یا بیان  تنها زمانی قابل انتقال  می شود که  کل  بنا به صورت یک  تعبیه جامع  درآید. مانند هر  اثر هنری  یک کانسپت ساده  و قوی باید بر کل کار غالب  باشد و تمام اجزا می بایست به شکل فعال بخشی  از این  حالت کلی  باشد. این مساله  در مورد  و اساسی ترین  و ابتدایی ترین عناصر مانند  پلان یا سیستم  سازه گرفت  تا متاخرترین آنها مانند  رنگ دیوارهای  داخلی  یا دستگیره های در صادق  است.  به عقیده  من این  هدف  یعنی بوجود آمدن  این  تعبیر جامع  والاترین  و مشکل ترین اهداف است و البته  باید بیش از هر چیز ما را به خود مشغول دارد.

بارنز هم دیدگاهی  مشابه ارائه می دهد:

در هر پروژه ای  فردیتی ذاتی  نهفته است و در حالت  ایده آل یک تفکر  قدرتمند مرکزی سایر  فعالیت ها را  ایتا یا روان این تفکرات در ارتباط با انسان در فضا است.

سناریوهای کانسپچوال ( مفهومی )

با توجه به اینکه  هر نوع بنایی می تواند  صدها نیاز خاص  خود داشته باشد که این  تازه غیر از  نیازها و اهدافی  است  که شخص  معماربر آن می افزاید.  دستیابی به کانسپت واحد که همه  این عناصر  را به هم همبسته  سازد  امری  بلند همتا و البته  بلند پروازانه  است. معماران درمقالات  و نوشته هایی مربوط به کانسپت های  طراحی  خود  مساله گره زدن  فاکتورهای  و تفکرات  مهم و تاثیر گذار  در طراح به هم را در نوعی  اشیا یا سناریئی کوتاه  مطرح می کنند.

وقتی هدف از ایجاد یک کانسپت فوق در پروژه  ترکیب اعضا مختلف در یک  کل واحد  باشد ، یک معمار می تواند  در نهایت  پروژه خود  را صورت  ترکیبی از چندین  کانسپت را مربوط  به اعضای  مختلف  سند این نوع  بینش در طراحی را افزایش می نامند.  در دیدگاه  افزایشی  عبارت است از  پرداختن  به هر بخش به صورت  مجزا با توجه به نیاز  آن و به تلاشی برای یافتن  یک کانسپت کلی.

 

بخش  دیدگر دیدگاه  متوجه معمار  و توجه او  به گستردگی  محتوای  کانسپت است.

 مارتین اگر چه به خاطر  علاقه وافرش به حضور کانسپت مشهور است. اما همواره  فقط  به شکلی  کلی در باره  کانسپت ساختمان هایش  صحبت  کرده.  برای مثال  در اطهار نظر  در مورد  ساختمان  مرکزی شرکت  جان دیگر  اگر چه  حکمت  اندیشه های نهفته در  پروژه را ارئه می کند اما  نتواند کمکی  به پاسخ دادن دیگران  سوالات اساسی  معماری  بلند سوالاتی از قبیل  این که  ساختمان  چند پاره  شده یا  اینکه چرا  ساختمان  در دو سوی  یک گودال قرار گرفته؟

 

مارتین  اغلب  فقط برای  یک یا دو جنبه کار کانسپت ارائه می کند و ساخت و رشد  سایر جنبه ها را  به شرایط  وا می گذارد. دیدگاه  دستیابی  به یک  کانسپت کلی همچنین  متشابه زیادی  به روش  مخلق  اسکیس اولیه  و وفاداری  به آن  تا انتها  که در  بوجود آمد دارد.

کانسیچوال مضمون کانسپت وسعت بیشتری  می دهد و موارد  بیشتری  را در آن میگنجاند و در نهایت  تصاویر  بیشتری از  پروژه پیش چشم  می نهد. سناریوی کانسیچوال  می تواند مشخص کند که چگونه  تمام ایده های  با اهمیتی  که ممکن  به طور  جداگانه  بیان کردند. می توانند  به شکل  مفصل تری  به رشته تحریر  درآیند.

سلسله مراتب کانسپت

 درک  رابطه تقدم  و تاخری موجود  بین تصور ، ایده ، کانسپت و سناریوی کانسپچوال  در واقع  سرآغاز  روند دستیابی  به کانسپتی مناسب  برای یک  بنا است . این رابطه  به این صورت ترتیب  داده می شود : تصور – ایده – کانسپت – سازیوی کانپچوال . که بر اساس  الگوی  افزایش  پیچیدگی ، متناسب  بودن و عمق فکری  است.  در مراحل  ابتدایی پروژه  همواره  فرصت  برای  متصور شدن  ایده ها  وجود دارد  خصوصا اگر  ذهن  توانایی  و تمایل  پذیرش  تفکرات  خلاقانه  غیر عادی  و پر تخیل  را که می توانند. راه حل و گره گشای  بسیاری از نیازها  باشند ،  داشته باشد . پس از این ، معماران  زمانی که  بیشتر با پروژه  آشنایی و از مسائل  آن آگاهی پیدا می کنند کم کم برخی از  تصورات  و ایده ها  را با اهمیت  تر و مناسب تر  از بقیه  تشخیص  می دهند.  سر انجام  شباهت ها و جذابیت های بالقوه  و دسته بندی  ایده ها  شکل می گیرند و بر پایه  این ملاحظات  مسیر  قطعی  انجام گرفتن  فعالیت ها در آینده  مشخص  خواهد شد.

مینیات و انتقاد از خود :

مساله  بر گزیدن  فرمی  مناسب  برای یک کانسپت  در مقایسه  با نقدی  که خود کانسپت  در طول شکل گیری آن  انجام می پذیرد. در سطح  پایین تری  از اهمیت قرار می گیرد. در چنین  دیالوگی  انتقادی  مهم ترین سوال  می تواند  چنین باشد که آیا  این ایده  مناسب  چنین پروژه ای  هست؟ در نهایت  خود کانسپت و راهکاری  که ارائه خواهد کرد باید  متناسب با نیازهای  پروژه  و آمیخته  با فعالیت  های بنا باشد.

در پرسش  از مناسب بودن  مورد جالب  دیگیر هم  وجود د ارد و آن  این که  آیا اساسا  نیازی به  کانسپت ها برای  همه انواع  ساختمان ها هستند؟ آیا آنها  فقط برای  بخشی از بنا ها مناسب اند؟ در بحث ها  و اظهار نظر هایی که  معماران  و منتقدین  ارائه  داده اند این مساله  که آیا همه  بناها  از نظر  کالبدی  و تندیس  گونگی  دارای اهمیت  هستند یا خیر. و این که  ساختمان هایی  باید برجسته تر و چه ساختمان هایی باید  در پس زمینه قرار  گیرند. مورد بررسی  قرار گرفته. جورج بیرد -  معماری در شهر تورنتو – این گونه  پاسخ می دهد : کانسپت ها  در ساختمان های کم  اهمیت تر  اندازه ساختمان  های برجسته  مهم هستند. او بر روی پروژه های  ساده ای  را دارد که درآنها  رسیدن به کانسپتی  مناسب  به منظور ایجاد  فشردگی  و نظم کافی  برای  ساختن یک  معماری خوب  امری حیاتی  بوده ،  برای مثال  در یکی از  پروژه هایش  الحاق  فضایی  جدید به  یک خانه  کوچک بوده  کانسپت او  حفظ  گرمی نزدیکی  فاز موجود  بوسیله  تقویت  حس  مسیحیت  طرح  پیشنهادی  اش بود.

 انواع پنجگانه کانسپت:

1- به طور کلیس پنج نوع کانسپت وجود دارند : کانسپت های 1-قیاسی (نگاه به  دیگر  چیزها) –2-استعاری ( نگاه به انتزاعات)  3-جوهری( نگاه به  ماورای  نیازهای  برنامه) -4برنامه ای ( نگاه به  نیازها  و اهداف خواسته شده) 5- ایده آل گرا ( نگاه به  ارزش های مطلق)

کانسپت قیاسی

از پنج گونه ذکر شده  مقایسه  احتمالا  متداول  ترین راه  شکل دادن کانسپت ها ست. مقایسه  روابط عینی  موجود  بین  اشیا را آشکار  می کند.  اگر موضوعی  حضور تمام  ویژگی های  مورد نظر  را در خودش داشته باشد آنگاه  می تواند به  عنوان  الگویی برای طراحی  پروژه  در نظر گرفته  شود.  تا قبل  از ظهور  مکتب  مدرن  معماران   تصور  می کردند  که همه  شاه کارهای  معماری  در  شهر بوجود  آمده اند.  و وظیفه  معمار در این میان  این بود که  در یابد  کدام  بنای  قدیمی می تواند  الگویی مناسب  برای پروژه  در حال  طراحی باشد. زمانی  اصلی ترین  الگوی  قابل قبول  برای کلیسا ها و کالج ها و دانشگاه ها گوتیک ، برای  بانک ها  ، دوریک  یونانی  و برای  ساختمان های  مقر حکومت  سنت پیتر در نظر گرفته می شود.

نمونه های برخی از این  مقایسه ها  بیش از  بقیه یافت می شوند.  یکی از  راج ترین  آنها  الگوی  خیابان  روستایی یا همان  گذری  سر پوشیده  در میان  مغازه ها  است.  مانند گالریا  در طراحی  خوابگاه  دانشگاه  آلبرتا در  ادمونتون  است. در  این جا  واحد های دانشجویان  مجرد و دانشجویان  مزدوج  در کنار هم  قرار داده شده اند. آپارتمان ها در امتداد  یک گذر  داخلی با  سقفی  مخفی  وار که  نور را فراهم  می کند  قرار گرفتند.  در طراحی  پروژه  صحت  و نحوه  انجام گیری  این  مقایسه  مورد توجه  معماران  قرار داشته  است و  در این رابطه  در برخی  از موارد  بهینه سازی  هم انجام  داده اند که نمونه  آن استفاده  از پنجره های تانل داری  است که به درون  گذر باز می شوند. آنها در مراحل  ابتدایی  کار دریافتند که دید پرسپکتیوی  امتداد گذر  فاقد  زندگی  و رنگارنگی  نمونه هایی است که  قبلا  بررسی کرده اند.  چیزی که  در تصاویر  به جای مانده اند بندهای آویز لباس های  رنگارنگ  در ذهن آنها  وجود داشت  ولی طرحشان  فاقد آن  بود. به منظور  بازنمائی  این پویایی بصری  آنها پنجره های مخصوصی مشرف  به گذر  طراحی کردند. پنجره هایی  که در آنجا  پانل هایی مسلب و رنگارنگ  و نه  شیدکوست  بودند و وقتی  گشوده  می شوند  علاوه بر  جریان  هوای  اضافی  برای داخل  نمایی از جریان  حرکت  و فعالیت  در گذر را هم  مورد نظر  معماران را بوجود آورده.  یک نمونه  دیگر  پروژه تری تاپس

 استعارات و تشبیهات (کانسپت های استعاری)

استعارات ، مانند  مقایسه ها ، به آشکار کردن  روابط بین  اشیا می پردازند. با این  تفاوت که  این روابط  بیشتر  انتزاعی  هستند تا  عینی در واقع  تشبیهات ، استعاراتی هستند  که از  واژه هایی چون  مانند و همانند  برای بیان این  روابط  استفاده  می کند.  تشبیهات  و استعارات  تشخیص  امکان  ارتباط  میان  الگوهاست مقایسه ها روابط عینی  را مد نظر قرار دارند.

چارلرمور  در بحثی  اذهار می کند که او علاقه  دارد ساختمان  ها مانند ژئود باشد و این  تشبیه  خود را در سناریویی چنین بست  می دهد:

در سیحونز آلیز ایالات جورجیا  آپارتمان های  ساحلی  بیانگر  چنین  تصویری (ژئود مانند)  هستند. در  بیرون  عظیم الجثه  اما در درون  مجموعه ای  دیوارهای  رنگی و تزیین  شده شاد است که فضایی درونی  را احاطه کرده اند.

 

ژئود  نمونه یک  استعاره  کاسچپوال  است که نشان می دهد  چگونه  یک ساختمان  می تواند  همزمان  دو تصویر  داشته باشد. یک ساختمان  می تواند در  نمای بیرون مناسب  با ویژگی های محیط  همسایگی  اش  و در درون  تصویری  متفاوت  مثلا  مفرح یا  دراماتیک  به اقتضای  کاربری  اش داشته  باشد.  مثال های  دیگری از این  دست را می توان  در کتاب در مرح معماری  نوشته آقای جیوپونتی  پیدا کرد. تعریف آواز معماری  خود یک  تشبیه  است: معماری  مانند یک کریستال است از دیگر استعارات  تشبیه های  جالب  توجه  در این کتاب  می توان : اوبلسیک  یک راز است فواره یک نغمه است ، در یک  دعوت  است ، کولوناد یک همصدایی است ، یا  خانه یک  رویا است ، اشاره کرد

 

جوهری (کانسپت های جوهری)

 جوهره ها در واقع چکیده و متمرکز شده جنبه های مختلف مسایل  پیچیده  هستند و باز تابنده  اندیشه های درونی این جنبه ها هستند. استنفورد  اندرسون  درباره  علاقه  لویی کان  به جان  مایه ها  و استفاده  او از استعارات  چنین می نویسد :

 

کان علاقه مند به فرم ها  و هستی  اشیا است. به جوهره آنها و عناصر و بیانگری  آنها ، او می گوید من همواره به طبیعت  پدیده ها فکر کنم و به ظهور  و تبدیل آنها به  نهایتشان ......... هر ساختمانی در واقع  پاسخی است  به آنچه  برایش  اندیشیده  شده و فضای  آن مشخص  کننده جایگاه  انسان هاست.

 

اولین  وظیفه هر معمار این است  که برنامه ای  را دریافت میی کند و برگردان فضایی آنها را ارائه دهد و به این ترتیب  لابی یعنی فضایی برای  ورود راهرو  یعنی  یک گالری  و بودجه  یعنی اقتصاد.

 

طراحان  برای جستجو ی جوهره پروژه  و بیان آن در قالب کانسپت روش های  بسیاری  دارند. این جستجو  در واقع  تلاشی برای  رسیدن به ایده هایی است که  قسمت های  مختلف یک  کانسپتپروژه  را به هم می پیوندد و به عقیده  کان دیده  هایی که  طراح  را قادر می سازد بر شرایط  موجود  مسلط  شود و  آنچه  را که باید  به سرانجام  برساند. یک راه  عملکردی  (پراگماتیک)  عبارت است از  بررسی  برنامه و مشخص  کردن  سلسله مراتب  موجود  با این  فرض  که اصلی ترین  مساله (جوهره) آن است  که در این سلسله  مراتب  در جای  نخست  باشد.  در نهایت  نتیجه چنین بررسی ای می تواند  در غالب  تحلیلی  از برنامه  و یا یک  دیاگرام  گرافیکی ارائه شود.

 

تاکید  زیاد بر این جان مایه ها و ریشه های اصلی  بر خلاف  یک نگرش  فلسفی دیگر  درباره  خلاقیت  در معماری است که اتفاقا  در قرن بیست هم  طرفداران  زیادی  داشت. این نگرش بر پایه این عقیده  قرار گرفته  که هر معمار  باید  با خلاقیت  و ذهنیت  خاص خود  به آفرینش  بپردازد .کسانی چون فرانک  لوید رایت یا اروسارنین و والتر گروپیوس ( از موسسین با وهاوس) از حامیان  این فلسفه  بوده اند.  گرایش عمومی  به استفاده  از منابع و نمونه هایمعماری  پیشین – چه تاریخی  و چه متاخر – به جای  نمونه های  بومی  هم عصر از زمان ظهور  لویی کان  در دهه 60 به عنوان  یک طراح  فرم ها  مجددا  مورد توجه  قرار گرفت . او صریحا معماری  روم  باستان  و آثار  لوکوربوزیه  را  منابع  اصلی  الهام  خویش  بر شمرد. اگر چه  او هیچ وقت  درباره  معاصرینش به  صراحت  سخنی نگفته  بود اما  در زمانی که مشغول  طراحی  ساختمان  کتابخانه  آکادمی  ارکستر  بود از  کتابخانه  طراحی شده  بوسیله  هیواستابینز  در دانشکده  پزشکی  هاروارد  با عنوان  کتابخانه  ای بسیار خوب  یاد کرد.  با مقایسه  بین پلان ها  و فضاهای  داخلی میتوان  شباهت های  زیادی  بین آن دو  را دید.  نمونه دیگر  جستجو  برای کانسپت های  جوهره  گرا  را می توان  آثار جان  پورتمن  مشاهده کرد. معروفترین  کارهای  او هتل هایی با فضاهای  دراماتیک  و مربع هستند. در کانسپت کارهای  او تصاویر ذهنی  و علاقه های او  توجه به  کاربردهای بنا  و هر کجا  که ممکن  بوده طراحی  که ممکن بوده  طراحی شهری  ای متناسب  با شهر  موجود را  مشاهده کرد. لابی های  چند طبقه هتل های او – خصوصا  در هتل هایت در سان فرانسیسکو – در اصل امکانی عمومی  هستند  که هم  متعلق  به خود  هتل  و هم متعلق  به شهر  هستند.  درک بالای پورتمن  از آنچه  که می تواند  توجه مردم  را جلب نماید  و آنها را به وجود  بیاورد ، را در جزئیات  کار او دید.

 

لارس  لروپ روش  عملکرد دیگری  ارائه می کند. روش  او در واقع  ترکیبی از کانسپت مقایسه ای  و جوهره ای  است. هنگامی که  او صورت  مساله  طراحی  جدیدی  را دریافت  می کند ابتدا  چند نمونه  مشهور  را که خصوصیات  موجود در آنها مشابه  جنبه های مختلف  صورت مساله ی  خودش  دست را مشخص  می کند و عکسهایی  از این نمونه ها که هر کدام  حداقل  یکی از ویژگی های مورد نظر  او را در  خود دارند  انتخاب می کند.  سپس او در  چند مرحله  به تحلیل  این تصاویر  می پردازد.  سخت  او از روی هر تصویر  مجددا  طراحی می کند  و به ویرایش   آن ها می پردازد  تا ویژگی  مد نظرش  را برجسته  سازد.  این ویژگی ها  به تدریج  به صورت  فرضیاتی ذهنی  ای درسی آیند  که هر کدام  در حکم یک  درس طراحی  هستند.  این فرضیات  به هم  افزوده  می شوند تا در نهایت  مجموعه آن ها  هدایت  کننده  طرح  پیشنهادی  او باشند.

 

سمبل ها زیر مجموعه ای از  جوهره ها هستند . سمبل ها بیانگر  این مطلب هستند  که جان  مایه ها می توانند  فرم ها و تصاویر قابل  درک برای عموم  تجسم یابند. با این  حال  چرا باید  کسی  تلاش  کند تا  طرح یک  ساختمان  رابرای  سمبل سازی – که شاید  نه چندان  مهم هم باشد – فورد  استفاده  قرار دهد؟  پاسخ این  است که سمبل  ها در  تصاویری  هستند که  پاسخ های  برای انگیزه های بصری  ایجاد می کنند.  بنابراین  همواره در  ارتباط با  انتظاراتی  هستند که  از بنا می رود.  یک ساختمان  می تواند همزمان  مکانی برای  انجام یک فعالیت  و سمبلی  برای آن  باشد.

 

پاسخ مستقیم  و حل مساله (کانسپت های برنامه ای)  

همه کانسپت تصویرگر  در جوهره  نماد فعالیت درون  ساختمان  نیستند . کانسپت ها  می توانند  حول  مسائل عملکردی تری  شکل بگیرند . در حالی که  توانایی  حل  صورت مساله های کار فرما  مایه  مباهات  بسیاری از  معماران است. اما درحقیقت  عده کمی  هستند  که می توانند نگرشی عملکردی همراه  با خلاقیت  به  حل این  صورت  مساله داشته باشند و اکثرا  هنگام ارائه راه حل های خلاقانه  به مسائل  ابتدایی  کارکرد  و توجهی  می کنند.

 

جیواوباتا بحث  پیرامون  طرح  پیشنهادی  اش برای  فوره  هوا  فضا  در  واشنگتن  بر اهمیت  داشتن این مطلب که  در پروژه های معظم  حل کردن  کدام مساله اساسی تر است تاکید می کند. اهمیت  این مساله  زمانی دو چندان  می شود که  فاکتور  اقتصادی  پروژه  حساس  افزایش  هزینه ها  در اثر  تورم  وجود داشته  باشد.

 

صورت مساله  اصلی  در موزه هوا فضا سیر کولاسیون  چگونگی  هدایت  جمعیتی  بزرگ  است و کانسپت ارائه  شده عبارت است از  یک گذر  دو طبقه  که تعدادی  فضای بسته  نمایشگاهی  را به هم مرتبط می کند . همچنین  سه سالن  چند طبقه  برای  نمایش  جاذبه های اصلی موزه  طول مسیر  قرارداده شده اند.  بازدید کنندگان   موزه  در مورد ترتیب  بازدید خود دارای  حق  انتخاب  هستند و البته علت  این است که  مجموعه  موجود  در موزه بزرگ  تر چیزی  است که بتوان  یکباره همه  آن را مورد  بازدید قرار داد. پس از ارزیابی  الگوی  سیرکولاسیون  موجود که  بازدیدکنندگان  را به جای جای موزه هدایت  می کرد مشخص  شود که  در سال اول  موزه دو برابر  مقدار پیش  بینی شده  بازدید کننده داشت.  بدون این طرح  سیرکولاسیون  ساختمان  قطعا  کارایی موجودش  را نمی داشت و احتمالا  میلیون ها  بازدید کننده را  نامید می کرد.

 

ایده آل ها (کانسپت های  ایده آل گرا):

 

بر خلاف  انواع قبلی  کانسپت ها  که در آنها  معمار می بایست  به درون  پروژه  و یت پروژه های  مشابه  بنگرد تا کانسپت مناسب  را پیدا کند ، در این نوع  خود معمار  مفهومی  جدید را به درون  پروژه  می برد.  اگر این کانسپت او  انتخاب  صحیحی  باشد به خاطر  بنوعش مورد  تعیین  قرار می گیرد و اگر  این چنین  نباشد به خاطر  این پیش  فرض غلط  صلاحیت  و شایستگی  او زیر سوال  خواهد رفت. ایده آل ها در واقع  نماینده  نهایت  اهداف و رویاهای  یک معمار هستند.

 

برای مثال  کانسپت ایده آل  یک معمار  می تواند  در رابطه با مصرف  بهینه انرژی  در ساختمان  باشد که  در این  صورت  موارد  زیر را در ساختمان  اجرا کرد : دسته بندی  فضاها  ، با توجه به  نیاز فضاها به گرما ، عدم  طراحی  پنجره  در قسمت  پشتی  ساختمان  که می توان  آن را به  سمت  خودش  بتدهای سرد قرار داد:

 

زاویه دار کردن  سطوح نصب  به منظور  نصب کولکتورها و طراحی  برای  خود کفایی کل سیستم.

 

نمونه  تاثیر ایده آل ها بر شکل گیری کانسپت  را می توان در کارمیس ون  در روهر مشاهده  کرد. کانسپت ایده آل  میس برای  ساختمان  عبارت است از  فضایی بزرگ ، باز و جدا نشده که او آن را فضای جهانی خواند  و این  فکر را برای  هر پروژه ای  که طراحی  می کرد  صحیح می دانست.  چنین فضایی  برای بناهایی چون  اتحادیه های دانشجویی ، کتابخانه ها ، ساختمان های آموزشی  بسیار مناسب  بودن ایده آل های می توانند تاثیر  مثبت  زیادی  داشته  باشند  و اگر معماران  در پروژه ها  به آنها  رجوع نکنند  و از آنها  در شکل  دادن  کانسپت ها  بهره  نگیرند.  در واقع کار  را سخت تر  کرده اند.  تجارب  قبل آنها  و مهارت های   ذهنی نشان – پروژه جدید – کمکی نخواهد  کرد و همکاری  را  می باید  از مرحله  طراحی های  بسیار  ابتدایی آغاز  و این  نه به  نفع  کارفرما  و نه به نفع  معمار  خواهد بود.  معمارانی  که این توانایی  و انعطاف پذیری  را داند  که دو پروژه  های مختلف  با  ایده آل  های متفاوتی  کار کنند در ارائه  خدمات  به کارفرما ی خود  دراری برتری هستند.

چکیده  بحث :

تصورات ، ایده ها ، کانسپت ها ، و سناریوهای  کاسپچوال  در مجموع  زنجیره ای  را می سازند  که می تواند  یکی از  مبانی  مهم در طراحی  معماری  باشد. کانسپت ها  عناصر  مختلف  طراحی  را در یک  کل منسجم  گرد هم  می آورند  و معماران را قادر  می سازند  که با هدایت  منابع  و توانایی های خود  آنها  را در طراحی  جنبه های  مهم یک  پروژه به کار  گیرد.  سنایورهای  کاسپچوال  خود  مجموعه ای  از چند کانسپت  قابل  قبول هستند  که می توانند  برای تشریح  و ارائه  نظرات  بین  معمار  با کارفرما  و همچنین  معمار  با خودش  به کار گرفته شوند.  شایستگی  و مناسب بودن  یک کانسپت  در عوامل  اساسی  به شمار  می آید.  بدون  وجود پروسه  در طراحی  نقد آن ممکن است  به طور کلی پنج کانسپت وجود دارد : مقایسه ( یا روابط عینی) – استعاره ( یا روابط انتزاعی) – جوهره ( یا جنبه های ذاتی) – برنامه ای ( یا  پاسخ عملکردی) – ایده آل (یا ارزش های خارجی)

 

مهم ترین  نکته ای  که باید  بدانیم  این است که جستجو  برای کانسپت های مناسب  و به کارگیری  آنها در طراحی  معماری  همواره  به خلق  معماری ای خوبی کمک  خواهد کرد.

 

 

  مدرسه باوهاوس 

    

SAGHY

 

کشور آلمان برخلاف انگلستان و آمریکا از منابع غنی اولیه برخوردار نبود. بنابراین مجبور بود به دانش و خلاقیتِ منابع انسانی خود روی بیآورد. آلمانی ها براین اساس مجبور شدند تا به یک نظام نرم افزاری در هنر و معماری توجه کنند.

پیشینه نظری مکتب آلمان ، مکتب ورک بود : این مکتب اعتقاد به دمیدن روح تازه در محصولات بی جان و جامد ماشینی داشت. به همین خاطر آنان می خواستند که هنرمندان به طرف حرفه ای گری در صنعت بروند.

آلمانیها برای اعتلای هنرهای کاربردی کشورشان برنامه تازه ای ریختند. " هانری وان " ریاست مدرسه را به عهده داشت و بعد از وی " والترگروپیوس"  که خود معماری جوان اما پیشگام در معماری مدرن بود عهده دار سرپرستی باوهاوس شد.(1933- 1919)

سران مدرسه باوهاوس : والترگروپیوس . هانری وان دوولد. مارسل بروئر. یوهانس ایتن. پل کله . واسیلی کاندینسکی. موهولی ناگی

فلسفه اصلی باوهاوس

1-  پیوند هنر با صنعت بود ؛ که قبل ازآن اکسپرسیونیست ها این ایده را مطرح کرده بودند.

از نظر آنان هنرمندان و معماران باید ایده ها ، تکنیک ها ، مواد و فرمهای جدید را تجربه کنند تا بتوانند هنرو معماری خود را با عصر تحولات ماشینی هماهنگ کنند.

2- آلمان باید هنرمندان و معماران حرفه ای و عملکردی تربیت کند.

3- باید مباحث تئوریک به روشمندی در طراحی ختم شود.

پس وظیفه اصلی گروپیوس این بود که برای محصولات صنعتی آلمان در کارگاه های این مدرسه طرح های نو ومفید تهیه کند.

به اعتقاد باوهاوس " ماشین"  وسیله ای مدرن برای طرح است و این مدرسه می کوشید خود را با ماشین و تحولات عصر ماشین هماهنگ سازد.

هدف گروپیوس این بود که نوعی صنعتگر- معمار تربیت کند؛ یعنی کسی که ضمن کار و عمل معماری را بیاموزد و نه با کتاب و پشت میزنشستن. ازنظر او معماری در وادی عمل معنی پیدا می کرد ومطالعات نظری می توانست نقش پشتیبان را برعهده داشته باشد.

باوهاوس مرکب از چندین کارگاه برای کارهای دستی بود : کارگاه نجاری و.... بود.

 ساختار آموزشی در باوهاوس به سه بخش تقسیم می شد :

آموزش های پایه و بنیادی

آموزش های فرم شناسی

آموزش های کارگاهی و عملی

شاگردان در آغاز ورود به باوهاوس می بایستی در دوره (پیش درس) یا فورکورس به تحصیل مشغول شوند و شایستگی های لازم را برای ورود به فضای اصلی درس پیدا کنند.

" ایتن"  که برای دانشجویان هنر


مطالب مشابه :


پذیرش کارآموز در حوزه معماری سازمانی و معماری نرم افزار

معماری سرویس گرا (SOA) - پذیرش کارآموز در حوزه معماری سازمانی و معماری نرم افزار - Service Oriented




کارآموزی کارشناسی معماری

آتلیه معماری - کارآموزی کارشناسی معماری (فعالیتهایی که کارآموز در محل کارآموزی انجام




گزارش کارآموزی کارآموزی ساختمان مسکونی 8 طبقه بتنی

پایان نامه معماری - گزارش کارآموزی کارآموزی ساختمان مسکونی 8 طبقه بتنی - کارآموز:




کارآموزی

کارآموز: حامد خاک بدیهی است که عدم توجه به مسائل تئوری معماری، محاسباتی و تأسیساتی در




آگهی جذب کارآموز خانم در یک شرکت فنی مهندسی در زمینه نفت وگاز دردفتر اهواز

آگهی استخدام - آگهی جذب کارآموز خانم در یک شرکت فنی مهندسی در زمینه نفت وگاز دردفتر اهواز -




گاهی به دوره کارشناسی ارشد معماری دانشگاه Temple در فیلادلفیا

بانک مطالب معماری - گاهی به دوره کارشناسی ارشد معماری دانشگاه Temple در فیلادلفیا - معماران




دانلود رایگان گزارش کارآموزی مقطع کارشناسی+کامپیوتر-نرم افزار

» مهندسی عمران و معماری » کتاب




مدرسه باوهاوس

مهندسی معماری و عمران-Architect & Civil - مدرسه باوهاوس - مطالب جدید و بروز معماری و عمران - مهندسی




نگاشت صد و پنجاه و هشتم

معماری , خلق اثر نو داشته باشند فرم های گزارش کارآموزی تنها با نامه تاییدیه قبول کارآموز




کانسبت مدرسه باوهاوس مدرسه بوزار دانشکده هنر و معماری مشهور جهان

معماری - کانسبت آزاد شدن نیروی خلاقه کارآموز ، شناختن مواد و مصالح طبیعی . آشنا شدن با




برچسب :