مطالبی پیرامون رشته مامایی
سلام به دوستای خوبم .
سال نو رو به همتون تبریک میگم و آرزوهامم همون ارزوهای کلیشه ای هست که همتونم میدونین و منم حوصله تایپ کردنش رو ندارم .
خدمت دوستان عرض کنم که از زمان تولد این وب تا به امروز کامنت های زیادی از دوستان با یک محتوا و مضمون برام اومده که دغدغه اکثر بچه های پشت کنکوری و اونایی هست که به تازگی در کنکور قبول شدند . اکثر دوستان میخوان بدونن رشته مامایی خوب هست یا بد ؟ بین این رشته و فلان رشته که قبول شدم کدوم بهتره ؟ آیا مامایی بازار کار خوبی داره ؟ با چه رتبه ای میشه مامایی با فلان سهمیه و ... قبول شد ؟ شما در کنکور چه رتبه ای و چه درصدهایی برای هر درس داشتی ؟ کدوم دانشگاهی ؟ آیا با سهمیه قبول شدی ؟ کدوم درسها رو بهتر بزنم رتبه بهتری میارم ؟ کدوم درسا برای مامایی مهم تره ؟ اصلا رشته مامایی چجور رشته ایه ؟ و سوالاتی از این قبیل .
بنابراین لازم دونستم تا این پست رو به پاسخ این دسته از عزیزان اختصاص بدم و انشاله در ترم های بعد که اطلاعات بیشتری از این رشته بدست اوردم مطلب این پپست رو بروز و ویرایش خواهم کرد .
ابتدای کلام عرض کنم که از اونجایی که خیلی از دوستان عادت به خواندن پروفایل و قسمت " ابوت " وبلاگ ندارند و فقط محض دیدن عنوان وبلاگ و یا حتی اونم نه ، بلکه صرف عبارات کلیدی که با آنها وارد وب شدند سوال خود را مطرح کرده و منتظر جواب می نشینند لازم میدونم که به اطلاع این دسته از دوستان بزرگوار برسونم که من دانشجوی ترم سه مامایی هستم و دو ترم قبل فقط مشغول پاس کردن دروس پایه بودم و از این ترم تازه وارد تخصص مامایی شده و به اصطلاح استارت زده ایم که ماما شدن رو آغاز کنیم . بنابراین اطلاعاتی که بهتون در زمینه نوع این رشته میدم در حد دانشجوی ترم سه و البته تحقیقات فراوانی هست که خودم قبل از ورود به این رشته از منابع مختلف بدست اوردم . به همین دلیل هم هست که میگویم هر ترم که اطلاعاتم از این رشته بیشتر بشه مطلب این پست رو ممکنه تغییر بدم تا خدای ناکرده راهنمایی اشتباه به کسی نکنم .
خب حالا به ترتیب شروع میکنیم :
رتبه و درصد های قبولی در این رشته ؟
رشته مامایی در زیرگروه یک رشته تجربی قرار داره و این به این معناست که بریا قبولی در این رشته درس زیست شناسی حرف اول رو میزنه . چون ضریب ۴ داره . بعد از اون شیمی خیلی مهم هست و بعد از اون فیزیک و ریاضی و ... در یک سطح و پایین تر قرار دارند . به جز زمین شناسی که در زیرگروه یک ضریب صفر داره . یعنی اگر زمین شناسی رو سفید بدین هیچ تاثیری در قبولی شما نداره . چون همونطور که احتمالا میدونید رتبه داوطلب در هر زیرگروه بطور مجزا محاسبه میشه و در انخاب رشته ی داوطلب ابتدا به این توجه میکنن که رشته های انتخابی داوطلب در کدام زیرگروه ها بوده و با توجه به رتبه مربوطه در هر زیرگروه قبولی یا مردودی داوطلب در هر رشته تعیین میشه . البته اینم بگم که چون کنکور رقابتی هست مطمئنا هر کسی که رتبه ی بهتری اورده باشه احتمال قبولی اش در یک رشته خاص بیشتره . فرض کنید ۶۰ نفر اول کنکور سراسری همه رشته پزشکی دانشگاه تهران رو انتخاب کرده باشن . از طرفی ظرفیت پذیرش این دانشگاه در رشته پزشکی ۵۰ نفره . سیستم سازمان سنجش نفر اول رو بررسی میکنه و میبینه پزشکی تهران زده . پس قبولش میکنه و میره . نفر دوم به همچنین . همینطور تا نفر پنجاهم . اما به نفر پنجاه و یکم که رسید میبینه ظرفیت دانشگاه در این رشته تکمیله پس این انتخابش رو رد میکنه و میره تا ببینه انتخاب دومش چی بوده . پس منظور از رقابتی بودن کنکور و در عین حال خوب بودن رتبه این هست . بهرحال زیست و شیمی رو باید دست کم ۷۰ بزنید . دروس عمومی دست کم ۴۰ - ۵۰ و دروس ریاضی و فیزیک هم دست کم ۳۰ رو باید بزنید . البته اگر زیست یا شیمی رو نمیتونید مثلا بالاتر از ۵۰ - ۶۰ بزنید و از طرفی دروس دیگه بخصوص ریاضی و فیزیک رو بالاتر بزنید بازم میشه گفت در همون سطح قرار دارید . باید یه توازنی بین درصدهای دروس مختلف برقرار باشه .
درمورد رتبه قبولی هم باید بگم تا سالی که من کنکور داشتم هنوز کنکور سراسری و ازاد با هم داداش نشده بودن و هر کدوم جداگانه کنکورش رو برگزار میکرد . اما از رتبه قبولی در این وضعیت که کنکورها مشترک شده خبر ندارم . اون موقع که جدا بودن برای دانشگاه دولتی روزانه با سهمیه منطقه یک رتبه قبولی دست کم باید ۱۰۰۰ می بود . ولی در شهرستان هایی که در مناطق ۲ و ۳ و ... قرار میگرفتن رتبه های ۳۰۰۰ و ۴۰۰۰ و در این حدود هم قبول بودند . در مورد کنکور ازاد هم که با تراز داوطلب سنجیده میشه که برعکس رتبه ، هر چقدر تراز بالاتر باشه بهتره . برای رشته مامایی دانشگاه ازاد تهران تراز داوطلب باید دست ۵۸۰۰ الی ۶۰۰۰ می بود . اگر تراز مثلا ۷۰۰۰ به بالا داشت پزشکی هم قبول بود .
مامایی دانشگاه دولتی یا ازاد ؟
من خودم در دانشگاه ازاد تهران درس می خونم و با توجه به شرایطی که در دانشگاه خودم هست این سوال رو پاسخ میدم .
درمورد منابع و رفرنس های درسی ، لیست ارائه دروس و چارت دروس در ترم های مختلف تحصیلی ، سرفصل دروس آموزشی و آنچه که مصوب شورای عالی آموزشی کشور هست ، کیفیت و نحوه ارایه دروس ، امکانات و بهره مندی مطلوب دانشجو ، محیط آموزشی و دایره امتحانات و نحوه برگزاری امتحانات و انتخاب واحد و اساتید مجرب و در کنار همه ی این ها حتی برنامه های فرهنگی ، اجتماعی ، دانشجویی ، علمی ، پژوهشی ، تحقیقاتی ، و ... همه و همه نه تنها دانشگاه ازاد با دانشگاههای ممتاز دولتی هم پا هست که در برخی موارد میتونم بگم بهتر هم عمل میکنه . بنابراین هیچ فرقی بین اونا از این نظر نیست و اینکه بگید حالا دانشگاه ازاد قبول شدم برم یا نرم شک نکنید . یاداوری میکنم که من باتوجه به شرایط دانشگاه خودم پاسخ دادم . اما شک ندارم که هیچ دانشگاه علوم پزشکی نمیتونه در وضعیت نامساعدی باشه . نه اینکه حلزوما عالی باشه . حداقل دیگه در وضعیت مطلوب میتونه باشه . چون دروس علوم پزشکی بدون امکانات و کیفیت مناسب پاسخگوی نیاز دانشجویانی که در این رشته ها تحصیل میکنن نیست .
به هنگام جذب در بازار کار هم هیچ فرقی بین فارغ التحصیلان این دو دانشگاه نیست و آنچه ملاکه فقط سواد فرد است که آن هم از روی معدل کل کارشناسی میفهمن . مگر اینکه در دوران کارآموزی لیاقت زیادی از خود نشون بدین که همونجا هم استخدامتون کنن یا جایی موقتا مشغول بکار بشید تا شایستگی تون ثابت بشه و ...
رشته مامایی یا رشته دیگری که قبول شدم ؟
در این مورد بهتره بگم اول از همه به هیچ چیز فکر نکنید مگر علاقه شخصی خودتون .
در وهله بعدی اگر دیدین واقعا علاقه تون به هر دو یا چند درس یکسانه توصیه میکنم در مورد رشته های دیگه هم تحقیق کنید و بعدا تصمیم گیری کنید . چون شما الان در مرحله ای هستین که دارین زندگی خودتون رو تا اخر عمر رقم میزنید . بخصوص اگر وارد بازار کار هم بشید . مگر اینکه بعدا راهتون رو عوض کنید و به رشته های دیگه یا حتی شغل های دیگه روی بیارین .
در ادامه در مورد رشته مامایی توضیح دادم .
رشته مامایی خوب یا بد ؟
در این مورد بهتره اول به سراغ کسانی برید که درس خود را تمام کرده و در این حیطه مشغول به فعالیت شدند یا حداقل از دانشجویانی که مشغول گذراندن واحد های کارآموزی در عرصه هستن بپرسید . اگر از ماماهای مشغول به کار میپرسید ترجیحا آنهایی را انتخاب کنید که در حیطه تخصصی مامایی فعالیت میکنن . چون بسیاری از ماما ها بخاطر مشکلات کاری یا ... بعنوان نرس در بخش پرستاری کار میکنن .
اما نظر من در مورد این رشته اینه که رشته مامایی در ابتدا یکسری لوازم اساسی میخواد . از آن جمله علاقه قلبی ، عشق به کار ، تلاش و پشتکار ، صبر و حوصله بالا ، اخلاق پزشکی بسیار نیکو بخصوص در وقت زایمان طبیعی ، سرعت عمل بالا در عین خونسردی ، قدرت تصمیم گیری و اعتماد به نفس خوب ، رابطه احتماعی خوب و ... که البته در این بین چیزی که از همه مهم تره همون علاقه و صبر و حوصله ست . اگر اینا رو داشته باشید کافیه .
این رشته با سختی هایی همراه است که در ابتدا ممکنه براتون ناخوشایند باشه اما بعدا که به همه چیز عادت کردین و کار رو خوب یاد گرفتین حتی این سختی های اول راه هم براتون شیرین و پر از خاطره میشه . در عین حال پر از لطافت و زیبایی و تجلی قدرت الهی و زیبایی ها و شگفتی های خلقت است .
این رشته در سرتاسر زندگی جنسی یک خانم تاثیر بسزایی دارد و از طرفی این بعد از زندگی اش میتواند ابعاد دیگری از زندگی او را تحث تاثیر خود قرار دهد . بنابراین اگر در این قسمت از زندگی که برای خانم ها نقش واقعا حیاتی را ایفا میکند علم و سواد کافی را داشته باشیم در حقیقت توانسته ایم از بروز بسیاری از مشکلات احتمالی در ابعاد دیگر زندگی مان جلوگیری کنیم .
رشته مامایی پیرامون این مسایل است : مشاوره ازدواج ، مشاوره پیش از بارداری ، مراقبت های دوران پارداری ، حین زایمان و بعد از بارداری ، مراقبت از کودک تا شش سالگی ، مشاوره و درمان بیماریهای زنان ، مشاوره از ابتدای زمان بلوغ یک دختر تا آخر عمرش ، اعمال روش های پیشگیری از بارداری و مسائلی از این قبیل .
ضمن اینکه لازم میدونم این نکته رو هم متذکر بشم که در برخی موارد اورژانسی که حین مراقبت های قبل ، حین و پس از بارداری بوجود میاد ، یا برخی موارد اورژانسی که حین درمان بیماری های زنان و اختلالات جنسی ممکنه ایجاد بشه و در عین حال از دایره وظایف یک ماما خارج است ، وظیفه اون ماماست که شخص رو به پزشک متخصص زنان ارجاع بده تا اقدامات پزشکی لازم برای رفع مورد اورژانسی توسط پزشک بعمل آید . همین طور منظور از مراقبت کودک تا سن شش سالگی ، این نیست که درمان هر نوع بیماری یا رفع هر گونه مشکلی در کودک تا شش سالگی بعهده ماماست . مهمترین وظیفه ماما در این سنین ، واکسیناسیون کودک ، بررسی رشد و نمو ، بررسی وضعیت سلامت کودک ، ناهنجاری ها و ... است . اگر چه در برخی موارد ماما قادر به درمان برخی مشکلات کودک است اما مهمترین وظیفه ماما در این حیطه آن است که علائم اولیه بیماری یا مشکلی خاص در کودک را تشخیص داده و یا مشکوک به اختلالی خاص شود که در این صورت نیز وظیفه ماماست تا کودک را به پزشک متخصص نوزادان و کودکان ارجاع دهد .
در کل رشته خیلی مفیدیه و اطلاعات پزشکی خیلی زیادی کسب میکنین که بسیار در زندگی تون تاثیر گذاره . ضمنا ماما ها میتونن از وزارت بهداشت مجوز تاسیس مطب بگیرن و و در مطب شخصی خود مشغول به کار بشن . ماما ها دارای شماره نظام از وزارت بهداشت شده و با مهر خود میتونن دسته ای از داروها رو که به حیطه ی کاری خودشون مربوط میشه تجویز کنن و درخواست یکسری از آزمایش ها رو نیز که باز به حیطه مامایی مربوط میشه بدهند . نسخه ماما ها رو بیمه هم قبول میکنه و از این نظر مشکلی ندارند . ماما ها نمیتونن بعد از اتمام تحصیل تخصص زنان و زایمان بگیرند . چون تخصص گرفتن فقط برای کسانی است که یک دوره هفت ساله پزشکی عمومی را همراه با طرح و دوره ها انترنی گذرانده باشند . رشته مامایی تا مقطع دکترا گرایش داره . در مقطع کارشناسی گرایش نداره . در مقطع کارشناسی ارشد گرایش هایی مثل آموزش مامایی ، بهداشت مادر و کودک ، به تازگی مشاوره مامایی و ... داره ، در مقطع دکترا هم گرایش هایی نظیر بهداشت باروری ، سکسولوژی ( رفتار شناسی جنسی ) و ... داره که در حال حاضر در ایران فقط گرایش بهداشت باروری تدریس میشه که آن هم به تازگی و از سال ۸۵ آغاز شده است .
برای اطلاعات بیشتر در مورد این رشته , در منوی کنار وبلاگ , آیتم " پیوندهای روزانه " , لیستی از وبسایت هایی قرار دارد که اکثر آنها معرفی کامل و جامعی از این رشته و آینده آن داشته اند . بر روی نام وبسایت ها کلیک کنید تا هر کدام باز شوند .
______________________________________________
ماما کیست؟
ماما در استاندارد بینالمللی به کسی گفته میشود که دوره تحصیلی این رشته را در دانشگاهی معتبر گذرانده و مدارک و مجوزهای لازم را کسب کرده باشد. در کشور ما رشته مامایی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد که این افراد بعد از فارغالتحصیلی پروانه کار کسب میکنند و با عضویت در سازمان نظام پزشکی و گرفتن کارت عضویت و شماره نظام پزشکی میتوانند در مطبها، بیمارستانها و مراکز درمانی مشغول به کار شوند. وظایف ماما در درجه اول مراقبتهای دوران بارداری، انجام زایمان طبیعی و مراقبتهای پس از زایمان است اما در حال حاضر مامایی نوین در دنیا وظایف گستردهتری را بر عهده ماما گذاشته تا جایی که شعار سال ۲۰۰۷ این است: «امروز بیش از هر زمان دیگری جهان به ماما نیاز دارد». بر اساس این شعار امروز ماما، باید در همه دوران زندگی یک زن همراه او باشد و خدمات مامایی باید در دسترس همه زنان و دختران کشورهای مختلف قرار بگیرد. بنابراین حرفه مامایی از بدو تولد تا زمان پیری و یائسگی زنان میتواند بسیاری از مشکلات آنها را حل و از بسیاری از مشکلات جلوگیری کند. به عنوان مثال اگر دختران جوان و نوجوان در سنین بلوغ درباره تغییرات این دوره و رفتارهای مرتبط با این تغییرات، از آموزش ماما در مدارس برخوردار شوند، در آینده کمتر دچار مشکلات باروری خواهند شد. یا اینکه زوجهای جوان میتوانند قبل از ازدواج برای مشاوره به مراکز بهداشتی مراجعه کنند و از ماما در زمینه سلامت جنسی و روانی خود مشاوره بگیرند و آموزشهای لازم را دریافت کنند، پس از ازدواج نیز مشاورههایی قبل از بارداری توسط ماما انجام میشود و غربالگری بیماریهای پرخطر انجام میشود تا مواردی که ممکن است به حاملگی ناهنجار منجر شود یا مادر را در معرض خطر قرار دهد، شناسایی شوند. در مراحل قبل از بارداری ماما برای مطمئن شدن از سلامت مادر و بچه توصیههای لازم را به زوج میکند و آزمایشهای ضروری را انجام میدهد تا بارداری سالم صورت بگیرد. پس از بارداری مهمترین آموزشهای این دوران توسط ماما به مادر ارائه میشود تا بارداری سالمی داشته باشد و برای زایمان آماده شود. بعد از پایان بارداری زمانی که مادر به مرحله وضع حمل میرسد، چنانچه بارداریاش مشکلی نداشته باشد، زایمان به طور طبیعی توسط ماما انجام میشود. بعد از زایمان نیز مادر و نوزاد میتوانند تا ۴۰ روز تحت مراقبت مداوم ماما باشند و پس از این دوره نیز مادر میتواند از خدمات تنظیم خانواده که توسط ماما ارائه میشود، استفاده کند. به این ترتیب که ماما روش مناسب پیشگیری از بارداری را به مادر و همسرش آموزش بدهد. به طور کلی خانمها در هر برههای از زندگیشان اگر مشکلات مرتبط با بیماریهای زنان داشته باشند میتوانند به ماما مراجعه کنند. ماما بیماریهای شایع زنان را درمان میکند و اگر نیاز به خدمات تخصصیتر داشته باشد، بیمار را به متخصص زنان ارجاع میدهد. مثلا در زمینه غربالگری بیماریهای شایع زنان از جمله سرطانهای زنان و عفونتهای دستگاه تناسلی ماما به راحتی میتواند طبق شرح وظایفی که دارد اقدامات لازم را برای بیمارش انجام دهد. حتی در دوران میانسالی هم زنان میتوانند از خدمات ماما استفاده کنند، مثلا برای حل مشکلات یائسگی، استفاده از مشاورههای مامایی بسیار مفید است تا گذر از دوره بارداری به دوران یائسگی سالمتر و راحتتر صورت بگیرد. ● فرق ماما با متخصص زنان چیست؟ این دو حرفه به هم پیوستهاند و میشود گفت مکمل یکدیگرند. اما تفاوتی که وجود دارد این است که متخصص زنان اول دوره طب عمومی را میگذراند و بعد تخصص میگیرد و به این دلیل باید بیشتر موارد غیر طبیعی و مشکل را اداره کند مثل مواردی که نیاز به جراحی یا مراقبتهای تخصصی داشته باشد یا در مورد بیماریهایی که درمان طولانیمدت دارند. ولی ماما بارداری و زایمان طبیعی را بر اساس روند فیزیولوژیک آن اداره میکند، بیماریهای شایع را درمان میکند و موارد مشکل را به متخصص زنان ارجاع میدهد. در واقع حل تمام مشکلات جزئی و روزمره زنان در زمینه بهداشت جنسی و باروریشان در تمام طول زندگی جزو شرح وظایف ماما محسوب میشود و زایمان طبیعی نیز بر عهده ماماست، در حالی که درمان بیماریهای سخت زنان و زایمان به شیوه سزارین کار پزشکان متخصص زنان است.
الهه متولی-روزنامه تهران امروز
از سایت ویستا نیوز
______________________________________________
پ.ن : متنی که در ادامه میخونید معرفی مختصری از حرفه مامایی و ماماست که از کتاب " اصول و فنون مامایی و روش کار در اتاق عمل و زایمان " تالیف " زهرا تذکری " و " آسیه موحدپور " عینا اقتباس شده است :
تعریف مامایی و ماما - مامایی 1 شاخه ای از طب است که با مراقبت از زنان طی حاملگی ، زایمان و 6 هفته دوران نقاهت پس از زایمان سروکار دارد (لغت نامه آکسفورد، 1996 ، ص 454).
ماما 2 نیز طبق تعریف مشترک فدراسیون بین المللی زنان و مامایی (FIGO) 3 و کنفدراسیون بین المللی ماماها (ICM) 4 که در سال 1992به تصویب نهایی سازمان جهانی بهداشت (WHO) 5 نیز رسید، فردی است که در یک برنامه تعلیماتی شناخته شده در کشوری که در آن به سر می برد، پذیرفته شده، با موفقیت سلسله درس های تعیین شده، مربوط به مامایی گذرانده، شایستگی لازم را کسب نموده و به طور قانونی پروانه انجام کار مامایی را اخذ کرده است.
از سال 1990، کنفدراسیون بین المللی ماماها و نیز سازمان بهداشت جهانی، روز 15 اردیبهشت را که نیمه فصل بهار (فصل زایش و رویش است) را به عنوان روز جهانی ماما انتخاب کردند. در ایران نیز از سال 1376 این روز گرامی داشته می شود.
صفات ماما - برای این که یک ماما بتواند وظایف خود را انجام دهد، باید از سلامت کافی جسمی، روانی و اجتماعی برخوردار باشد. پس داشتن تغذیه صحیح، رعایت بهداشت فردی و بالاخره استفاده از یونیفرم تمیز و مرتب و کفش های راحتی و کم سر و صدا لازم و ضروری است. اخلاص در عمل و تقوی یعنی کار برای رضای خدا، رازداری (یعنی اسرار محل کار و بیماران را حفظ کند)، صداقت، همدلی، همدردی، جدیت، خونسردی، قابل اعتماد بودن، تمیز بودن، داشتن انضباط، سرعت عمل، تواضع، امانتداری، ایثار، اعتدال، وقت شناسی، اخلاق مناسب، اجتهاد (یعنی در رشته ی خود تخصص و تبحر کافی داشته باشد) از صفات یک مامای خوب است.
قوانین بین المللی اخلاق در مامایی - هر مامایی باید در انجام خدمات خود آگاهی کافی داشته و همواره اطلاعات و مهارت خود را ارتقاء بخشد.
همواره عالی ترین شرایط را در خدمات و رفتار خود لحاظ نماید.
عقاید بیماران خود را محترم شمارد.
از همکاری در انجام کارهای غیراخلاقی امتناع ورزد.
با شرح وظایف مامایی آشنا باشد.
موارد خلاف را گزارش نماید.
به همکاران بهداشتی خود اعتماد داشته باشد.
در برابر کار انجام شده حقوق دریافت کند.
از اسم و عنوان خود جهت کارهای تبلیغاتی و تجاری استفاده نکند.
با سایر پرسنل بهداشتی همکاری کافی داشته باشد.
به سازمان ها و گروه های بهداشتی جهت رفع نیازهای بهداشتی انسان ها یاری رساند.
به آیین و عرف جامعه تعمداً بی اعتنایی ننماید.
مسئولیت ها و شرح وظایف ماما - در دوران بارداری ماماها مراقبت های قبل، حین و بعد بارداری را بر عهده دارند و در دوران غیربارداری عمدتاً کار ماما آموزش و مشاوره است. ولی تغییرات سیستم های مراقبتی بهداشتی به توسعه نقش های مامایی و عملکرد وی در حیطه های مختلف ختم شده، به طوری که امروزه بسیاری از مسئولیت های زیر را ماماها عهده دارند:
مراقبت های قبل، حین و بعد از زایمان (شامل شرح حال، انجام معاینات فیزیکی به همراه مانورهای لئوپولد و معاینات ارزیابی لگن، توزین، کنترل علائم حیاتی، انجام آزمایشات روتین و تشخیص بارداری، مشاوره، درخواست سونوگرافی و آموزش تغذیه و بهداشت دوران بارداری، تجویز داروهای مجاز...)، بررسی رشد فیزیکی نوزاد، ارزیابی عوامل خطر بهداشتی، مشاوره و ارتقای سلامت، تنظیم خانواده، آموزش بهداشت، آموزش تغذیه شیر مادر و غذاهای تکمیلی، آموزش واکسیناسیون، شرکت در برنامه های آموزش مداوم برای روزآمد کردن اطلاعات و مهارت های مامایی؛
ولی هنوز هم مهم ترین وظیفه ماما کمک به مادر جهت انجام زایمان می باشد.
محیط های کاری ماما - طبق کنفدراسیون بین المللی ماماها در سال 1992، محل فعالیت ماماها در بیمارستان ها، درمانگاه ها، واحدهای بهداشتی، دفاتر کار و هر سرویس بهداشتی دیگر است. ولی همان گونه که مسؤولیت های مامایی گسترده شده، محیط های کاری وی هم متنوع گشته که عبارتند از: مطب های خصوصی، زایشگاه ها، درمانگاه ها، بیمارستان، مدارس، محیط های بهداشت حرفه ای، منازل، دانشگاه ها، کارخانه ها و ... اما بزرگترین گروه ماماها در زایشگاه ها، بیمارستان ها و درمانگاه ها خدمت می کنند.
1.Obstetrics or Midwifery
2.Obstetrix or Midwifer
3.International Fedration of Gynecology and Obstetrice
4.International Confedration of Midwives
5.World Health Organization
مطالب مشابه :
تراز رشته شهرهای دانشگاه ازاد سال 90
تراز رشته شهرهای دانشگاه ازاد مامایی قسمت اول یه وبلاگ برای مشاوره دانش آموزان و
نمره ی تراز چیست ؟
تراز لازم برای قبولی در رشته مهندسی مكانیك سیالات سمنان حدود 5700 می مامایی تهران
کارنامه مامایی از کنکور سال 1390
البته هدف اصلیم ایجادکلبه ای حقیر برای در در اینجا نیز لازم است از تراز مامایی
نمره تراز چیست ؟
تراز لازم برای قبولی در رشته مهندسی مكانیك سیالات سمنان حدود 5700 می مامایی تهران
وضعیت مصاحبه.شرایط . هزنیه و تراز لازم برای دوره های بین الملل مازندران - رامسر
البته هدف اصلیم ایجادکلبه ای حقیر برای در خدمات مامایی. تراز لازم برای دوره
مطالبی پیرامون رشته مامایی
کدوم درسا برای مامایی تهران تراز داوطلب تا اقدامات پزشکی لازم برای رفع مورد
تست زني كنكور
تراز لازم برای قبولی در رشته مهندسی مكانیك سیالات سمنان حدود 5700 می مامایی تهران
با چه رتبه ای چه رشته ای قبول می شوم !!!
برای تهيه ي نسخه ي كاغذي کتاب . به
منتخب کارنامه پذيرفته شدگان کنکور ۸۹ ( گروه تجربي - سهميه منطقه سه)
مامایی -دانشگاه با رتبه ها،تراز،زيرگروههاي مرتبط با دانشگاهی برای
نحوه ثبت نام برای کنکور پزشکی و غیرپزشکی دانشگاه ازاد در سال 92
البته هدف اصلیم ایجادکلبه ای حقیر برای در در اینجا نیز لازم است از یکی از خدمات مامایی.
برچسب :
تراز لازم برای مامایی