سرمقاله
این مطالب اولین سرمقاله وبلاگ www.festivalchto.blogfa.com ویژه جشنواره سراسری علمی، فرهنگی، هنری صنایع دستی و گردشگری استان گلستان است که هم اکنون فعال است. در ضمن امن ز اول مهر رسماْ کارمند سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان شده ام.
جهان امروز مدیون تمدن هایی است که طی اعصار متمادی، جهان فکری و خردورزی بشر را توسعه و گسترش داده اند. این توسعه و گسترش فکری بانیان و صاحبان تمدن ها بیش از همه خود را در محصولات و نمودهای قومی و تمدنی آن ها وجود دارد. نمودهایی که اکنون در موزه ها نشسته و یا هم چنان استفاده می شوند. و یا در کتاب ها و کتابخانه ها به دنبال آن می گردیم. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
صنایع دستی از تبار همین نمودهای فرهنگی و تمدنی هستند که از با آن ها می توانیم زیست تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و... اقوام و جوامع مختلف جهان را بشناسیم و بشناسانیم. بدین جهت صنایع دستی بخش مهمی از سابقه و هویت و شنلسنامه بشر را با خود دارد و به دوش می کشد. کشورها از صنایع دستی با دیگر کشورها آشنا می شوند. حتی صنایع دستی یکی از طق گفتگو محسوب می شوند. گفتمان صنایع دستی در حال حاضر گفتمان مسلط بر رویدادهای فرهنگی دنیا است.
کشور ایران که یکی از تمدن سازهای دنیا بشمار می رود و تاثیرات جدی را نیز در پدید آمدن دیگر تمدن ها داشته است، دارای صنایع دستی بسیاری است که نشان از ژرفا و گستردگی حوزه تمدنی ایران دارد. صنایع دستی ایرانی ثابت نموده است که می تواند در زندگی ماشینی امروز نیز کاربرد داشته باشد. به عبارت دیگر این صنایع دارای دو کارکرد جداگانه تزیینی و کاربردی هستند که این دو کمتر در صنایع دستی دیگر ملل مشاهده می شود. چنین ویژگی، قابلیت و توانمندی عظیمی را در جهانی شدن صنایع دستی ایرانی داده است.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور به عنوان متولی اصلی و رسمی صنایع دستی بر آن است زیرساخت ها و پیش نیازهای جهانی شدن صنایع دستی کشور را فراهم آورد. این راهبرد هم اکنون در صدر فعالیت ها و عملکردهای سازمان و سازمان های استانی قرار گرفته؛ به ویژه در استان گلستان که ایران کوچک نام گرفته است. این استان یکی از قطب های تولید صنایع دستی است.
استان گلستان با مساحتی بالغ بر 22 هزار كیلومتر مربع در جنوب شرقی دریای خزر واقع شده است كه از شمال به جمهوری تركمنستان، از جنوب به استان سمنان، از شرق به استان خراسان و از غرب به استان مازندران محدود است. جمعیت استان بر اساس سرشماری سال 1381حدود 000/600/1 نفر بوده كه 7/58 درصد آن درمناطق روستایی و 3/41 درصد در مناطق شهری ساكن هستند. جمعیت مذكور در 11 شهرستان، 18 شهر، 16 بخش و 45 دهستان قرار دارند.
جغرافیای طبیعی استان به نحوی است كه به سه بخش كوهستانی، دامنه ای و جلگه ای تقسیم شده و از نظر آب و هوایی دارای اقلیم مدیترانه ای و بیابانی است. قره سو، اترك و گرگانرود از رودهای پر آب استان محسوب می شوند و پیرگردكوه بلندترین كوه استان بوده و كوه های گلدین، اشهكوه، زریوان و خواجه قنبر از دیگر كوه های مهم استان بشمار می روند. در كنار كشاورزی كه محور اصلی فعالیت های اقتصادی مردم این استان است، دامداری، شیلات و صنایع تبدیلی نیز از رونق خاصی برخوردار است. از محصولات عمده كشاورزی منطقه متوان از گندم، پنبه، دانه های روغنی، غلات، توتون، برنج و... را نام برد. گلستان به علت دارابودن شرایط مساعد اقلیمی و زیست محیطی، از دوران پیش از تاریخ، دوران تاریخی و دوران اسلامی به عنوان یكی از استقرارگاه های بشری موردتوجه بوده و نتایج حاصل از كاوش های علمی باستانشناسی در مكان های باستانی حاكی از این مطلب است.
استان گلستان دارای قومیت های مختلف اعم از فارس، ترك، كرد، تركمن، بلوچ، قزاق، سیستانی و غیره است و افزون بر 20 قوم در این استان زندگی می كنند. اما در یك تقسیم بندی كلی مردم ساكن در این استان به سه گروه عمده فارس، تركن و مهاجر تقسیم می شوند. فارس ها در نواحی مركزی و جنوبی منطقه سكنی دارند و اكثریت جمعیت استان راتشكیل می دهند و به دو گروه فارس های بومی و مهاجر تقسیم می شوند. فارس های بومی استان بیشتر به گویش های گرگانی، كتولی و مازندرانی تكلم دارند. این گروه از مردم استان شیعه مذهب می باشند. گروه دوم تركمن ها هستند كه به دو تیره یموت و گوگلان تعلق دارند. آن ها سنی مذهب هستند و در نواحی شمالی منطقه در جلگه گرگان سكونت دارند و به زبان تركمنی تكلم می كنند. سومین گروه مهاجرین به این استان اغلب سیستانی، بلوچ، سمنانی و خراسانی می باشند. با وجود تنوع قومیتی، زبانی و مذهبی در این استان، مردم این خطه با وحدت و صلح و صفا به زندگی خود ادامه می دهند و نقطه اشتراك آن ها دین اسلام و فرهنگ ایرانی بوده و حلقه اتصال بین آن ها زبان فارسی و منافع جمعی و مشتركشان در بهروری این سرزمین حاصلخیز می باشد.
مهمترین صنایع دستی استان گلستان نیز شامل: قالی و قالیچه، پشتی های تركمن، سوزن دوزی های تركمن، جاجیم های كوهستانی گرگان، صنایع دستی روستایی و... است.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان در تلاش است صنایع دستی استان را به مردم استان و دیگر استان های کشور معرفی نماید و حتی زمینه های صادرات جهانی آن را نیز فراهم آورد که برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه های مختلف گامی است در جهت معرفی و ترویج این صنایع دستی.
جشنواره سراسری علمی، فرهنگی و هنری صنایع دستی استان گلستان که از تاریخ 30 آبان تا 4 آذر ماه جاری در تالار فخرالدین اسعد گرگانی برگزار خواهد شد. این جشنواره با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گلستان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان برگزار می شود.
کمیته اطلاع رسانی و تبلیغات ستاد برگزاری این جشنواره بر آن شد در اولین قدم اقدام به راه اندازی وبلاگ حاضر نماید تا بتوانیم اخبار و رویدادهای مربوط به جشنواره را در اسرع وقت و به روز به اطلاع شما خوانندگان گرامی برساند. امید آن که بتوانیم ارتباطی جدی و همه جانبه با خوانندگان عزیز به وجود آوریم.
سردبیر
مطالب مشابه :
همه چیز درباره دانشگاه آزاد صفادشت
با عرض ادب و احترام خدمت دانشجویان عزیز دانشگاه آزاد صفادشت آدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد
کدام واحدهای دانشگاه آزاد بدون کنکور دانشجو در مقطع کارشناسی می پذیرند .قسمت چهارم
کدام واحدهای دانشگاه آزاد بدون کنکور دانشجو در مقطع کارشناسی می پذیرند .قسمت واحد زرين دشت:
سرمقاله
دشت وحدت و صلح و صفا به زندگی خود استان گلستان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد
سالروز تاسیس واحد های دانشگاه آزاد اسلامی
سالروز تاسیس واحد های دانشگاه آزاد اسلامی مرکز آموزشی صفا شهر (۸/۲ واحد قیام دشت(۴/۱۲
پیامک ( اس ام اس ) محرم
دانشگاه ازاد نوراباد ممسنی تا كه بگيرم صفا، من ز صفای حسين از رونق دشت کربلا مانده هنوز
برچسب :
دانشگاه ازاد صفا دشت