جلسه پنجم ( اصول برنامه ریزی شبکه)
مثالی از یک پروژه:
رفتن به محلی در خارج از شهر ، انتخاب منظره و گرفتن عکس
نام فعالیت |
شرح |
زمان (روز) |
A |
رفتن به محل |
1/2 |
B |
انتخاب منظره و گرفتن عکس |
1/2 |
C |
ظهور فیلم و چاپ عکس |
3 |
D |
تهیه قاب |
1 |
E |
قاب گرفتن عکس |
1/2 |
نکته ها:
* یکی از نارسایی های نمودار های میله ای (گانت) این است که وابستگی فعالیت ها به خوبی در نمودارهای گانت مشهود نیست. * در نمودارهای شبکه، وابستگی ها وارتباطات بین فعالیت ها به روشنی مشهود هستند. * نمودارهای میله ای از این مزیت بر خوردارند که فعالیت ها در آنها با مقیاس زمان نشان داده می شوند . بنابراین ،زمان هر فعالیت و زمان کل پروژه از آنها قابل برداشت است. * در نمودارهای شبکه طول فعالیت ها رابطه و نسبتی با زمان ندارد . برای رفع نارسایی مربوط به عدم امکان تشخیص زمان فعالیت ها در نمودارهای شبکه، می توان آنها را با مقیاس زمان رسم نمود. چنین نمودارهای در حقیقت تلفیقی از نمودارهای گانت وشبکه هستند ،و مزایای هر دوی آنها را در بر دارند . یک پروژه ، با هر ماهیتی ، قابل تقسیم به چند یا چندین فعالیت (کاروعمل) است.این عملیات ممکن است با ترکیب های متفاوتی از فن آوری ، نیروی انسانی ، زمان و تجهیزات اجرا شوند. برای انتخاب بهترین ترکیب در اجرای کارها ،ممکن است عامل مهم و مورد نظر ، زمان یا هزینه ، یا تلفیقی از این دو عامل باشد. موازنه زمان و هزینه : با کاربرد روش ها و فن آوری های گوناگون می توان زمان لازم برای اجرای پروژه ها را، تغییر داد .بدیهی است چنین تغییراتی در زمان پروژه ،باعث ایجاد تغییرات در هزینه لازم برای انجام پروژه خواهد گردید.
* در صورتی که برای انجام یک پروژه زمان حداقل و حداکثری در نظر گرفته شود ،اجرای پروژه در حداقل زمان باعث خواهد شد که هزینه های مستقیم آن افزایش زیادی داشته ، ولی هزینه های غیر مستقیم آن از حد معمول کمتر باشد . * در صورتی که پروژه با شرایطی انجام شود که حداکثر زمان ممکن را در بر گیرد ، هزینه های غیر مستقیم آن زیاد شده ، ولی هزینه های مستقیم پروژه در حد معمول خواهند بود. GERTویا PERT،CPM کدام روش ها برای چه نوع پروژه هایی مناسبت دارند؟قبل از شروع این موضوع ،مناسب است در ابتدا انواع فعالیت های ممکن در پروژه ها ،به صورتی که در این بحث مورد نظر است ،تقسیم بندی شوند .
با توجه به احتمال اجرای فعالیت ها در یک پروژه ، آنها را به دو گروه تقسیم می کنند:
1-فعالیت های معین
2-فعالیت های احتمالی
فعالیت های معین:
در یک پروژه ، تعدادی از فعالیت ها هستند که در زمان برنامه ریزی مشخص است که به طور قطعی و مسلم این فعالیت ها انجام خواهند شد .عملیات نصب شیشه روی پنجره ها ، پی کنی ،دیوار چینی از گروه فعالیت های معین هستند.
فعالیت های احتمالی:
در مقابل فعالیت های معین ، در یک شبکه ممکن است اموری وجود داشته باشند ،که با وجود اینکه احتمال انجام آنها وجود دارد ولی این احتمال ، صد درصد نیست .به عبارت دیگر ،انجام چنین فعالیت های ممکن است در طول اجرای پروژه الزامی شده ،ونیز ممکن است احتیاجی به انجام آنها نباشد.
برای مثال در یک پروژه تعمیرات اساسی یک کارخانه ،قبل از توقف ماشین ها و بازرسی قطعات درونی آنها نمی توان گفت که ایا این قطعات احتیاج به تعویض شدن دارند،یا اینکه باید صرفا بر روی آنها عملیات ساده تعمیر و سرویس انجام شود .
احتمال اجرای فعالیت ها در یک پروژه:
بنابراین در زمان برنامه ریزی پروژه ،عملیات (تعویض قطعات درونی ماشین ها ) و (تعمیر قطعات درونی ماشین ها )،هر دو در شبکه نشان داده می شوند،ولی هر یک از این دو عملیات( بر حسب نتیجه ای که از فعالیت بازرسی قطعات به عمل آمده است )امکان دارند اجرا شده ویا نیازی به اجرایشان احساس نشود . فعالیت های دارای زمان معین: فعالیت های دارای زمان معین آنها هستند که زمان اجرای آنها تقریبا ثابت و مشخص بوده و یا دارای نوسانات و تغییرات کمی می باشد.برای مثال ،زمان اجرای اغلب فعالیت های که در زیر پوشش سقف اجرا می شوند (وبنابراین تغییرات جوی اثرات قابل توجهی بر زمان اجرای آنها ندارد)جزء این گروه می باشند.
فعالیت های دارای زمان احتمالی: در یک پروژه ممکن است فعالیت هایی وجود داشته باشند که زمان اجرای آنها ثابت نبوده وحتی در موارد بسیاری ،زمان اجرای آنها نسبت به حد متوسط ،کاهش یا افزایش زیادی را نشان دهد .برای مثال ،فعالیت های جاده سازی در فصول بارندگی ودر محل های پر باران یا در مواردی ، امور مربوط به پروژه های پژوهش و توسعه دارای زمان های احتمالی هستند.
نکته:
متاسفانه در موارد بسیاری ،فعالیت ها قابل قرار گرفتن در یک گروه به خصوص نیستند .به این معنی که مثلا از نظر زمان اجرا دارای منحنی فرکانس نسبی با آن مقدار گستردگی نیستند که بتوان آنها را جزء دسته فعالیت های دارای زمان احتمالی قرار داد . در عین حال میزان انحراف زمان آنها نسبت به حد متوسط ،آن قدر کم و قابل اغماض نیست که بتوان این فعالیت ها را جزء گروه فعالیت های دارای زمان معین نامید . در چنین شرایطی، تنها نظریه و قضاوت مسئولین پروژه می تواند در تشخیص نوع این فعالیتها موثر باشد. CPM , GERT, PERT برای پروژه ؟ - برای پروژه های فاقد فعالیت ها و زمان های احتمالی ،کاربرد روش CPM تناسب بیشتری دارد. -برای پروژه های فاقد فعالیت های احتمالی ،ولی دارای زمان های احتمالی روش PERTمناسب تر است -برای پروژه های دارای فعالیت های احتمالی ،کاربردGERT مناسبت بیشتری دارد.منبع درس:حاج شیر محمدی، علی،"مدیریت و کنترل پروژه"انتشارات جهاد دانشگاهی ،واحد صنعتی اصفهان،چاپ بیست و دوم، 1390
مطالب مشابه :
کنترل پروژه
برای عضویت در خبرنامه مهندسی و مدیریت ساخت پروژه آدرس ایمیل را بدون عبارت ".www" وارد نمایید
جلسه پنجم ( اصول برنامه ریزی شبکه)
مدیریت و کنترل پروژه. تعاون پروژه ایست که فراگیری مدیریت نوین و کنترل آن استمرار دارد.
مدیریت، برنامهریزی و کنترل پروژه
مدیریت، برنامهریزی و کنترل پروژه کاوه جوانیkaveh [email protected]. چکیده میخواهیم
PRINCE2
هر آنچه پیرامون مدیریت و کنترل پروژه و نرم افزارهای مربوطه می
کنترل هزینه ها در پروژه های ساختمانی
مدیریت و كنترل پروژه - کنترل هزینه ها در پروژه های ساختمانی - مدیر وبلاگ : محسن کهتری pishgamiran
واژگان کلیدی در مدیریت پروژه
هر آنچه پیرامون مدیریت و کنترل پروژه و نرم افزارهای مربوطه می
استـــاندارد ICB
هر آنچه پیرامون مدیریت و کنترل پروژه و نرم افزارهای مربوطه می
چطوری برنامهریزی و کنترل پروژه رو یاد بگیرم و وارد بازار کار بشم؟
بیشترین سوالی که تا حالا از من شده، اینه که چطوری میشه برنامهریزی و کنترل پروژه رو یاد
گامهای برنامه ریزی و کنترل پروژه
مدیریت و كنترل پروژه - گامهای برنامه ریزی و کنترل پروژه - مدیر وبلاگ : محسن کهتری pishgamiran.rozblog.com
برچسب :
مدیریت و کنترل پروژه