مالیات تکلیفی چیست؟
جهت اطلاع و آگاهی دانشجویان عزیزی که با مفهوم مالیاتهای تکلیفی آشنایی ندارند :
همانطوریکه از مفهوم لغوی مالیاتهای تکلیفی بر میآید بحث انجام یک تکلیف مطرح میباشد و مقصود،فرایند پرداخت نوعی مالیاتست که انجام آنرا قانون بر عهده اشخاصی معین بصورت تکلیف قرار داده است. این اشخاص معین طبق قانون قبل از پرداخت هر وجهی به اشخاص ثالث ، مکلفند مبالغی که میزان آنرا نیز قانون مشخص نموده از وجوه مزبور کسر و و بطور علی الحساب در موعد مقرر بحساب سازمان امور مالیاتی واریز نموده و مابقی را ضمن کسر سایر کسورات در وجه آن اشخاص ثالث پرداخت نمایند.بنابر این سه عنصر کارفرما (کسی که تکلیف بعهده اوست) و مالیات و اشخاص ثالث در این میان نقش دارند.به چندنوع مالیاتهای تکلیفی در قانون اشاره شده که به شرح ذیل سه نمونه آنرا، برای درک بهتر مفهوم این نوع مالیات برمیشمرم.
1-ساده ترین نوع مالیات تکلیفی همان مالیات بر حقوق کارمندان یا کارگران و پرسنل (بعنوان اشخاص ثالث)یک وزارتخانه،سازمان،موسسه،بنگاه اقتصادی و شرکتها و سایر اشخاص حقیقی و حقوقی (بعنوان کارفرما)است که باید بموجب قانون همه ماهه از حقوق پرسنل کسر و در مهلت مقرر قانونی بحساب سازمان امورمالیاتی واریز گردد.در واقع دریافت اینگونه مالیات خارج از اختیار کارمندان بوده و سهل الوصول ترین نوع دریافت مالیات میباشد.
2- حتماً تا بحال در برابر نام کارفرما واژه پیمانکار شنیده اید.پیمانکار کسی است که کارفرما طی قراردادی، انجام اموری را به وی محول نموده و مطابق قرارداد به ازاء میزان خدماتی که ارائه میدهد اجرت یا حق الزحمه خود را از کارفرما دریافت میکند.در اینجا پیمانکار همان شخص ثالث بوده و کارفرما مکلف است قبل از هر پرداختی به پیمانکار درصدی از ناخالص پرداختی را(( بعنوان علی الحساب)) کسر و بحساب سازمان امور مالیاتی واریز نماید. در این مثال باز مسئولیت دریافت و پرداخت مالیات مذکور بعهده و تکلیف کارفرما بوده و ((خارج از اراده و اختیار پیمانکار)) میباشد.این نوع مالیات موضوع ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم بوده که تا قبل از شهریور سالجاری بمیزان 5% ناخالص دریافتی پیمانکار بوده که بعداز تاریخ ذکر شده بمیزان 3% اصلاح گردید.
3-مالیات موضوع تبصره9 ماده 53 قانون مالیاتهای مستقیم:
نوعی دیگر از مالیاتهای تکلیفی مالیات بر اجاره املاک مانند زمین ،ساختمان و مغازه بوده که قانون پرداخت آنرا بصورت تکلیف ،بعهده مستاجر قرار داده تا همه ماهه قبل از پرداخت مال الاجاره در وجه موجر ابتدا درصدی از آنرا که باز بموجب قانون تعیین گردیده از آن کسر و در مهلت قانونی بحساب مربوطه واریز و مابقی آنرا به موجر پرداخت نماید.شاید برایتان این شبهه پیش بیاید که پس چرا زمانی که شما مستاجر بودید این تکلیف را انجام نمیدادید. دلیل آن این است که این نوع مالیات ( مالیات بر اجاره املاک )زمانی مورد نظر قانونست که مستاجر یک وزارتخانه،موسسات و شرکتهای دولتی،نهادهای انقلاب اسلامی،شهرداریهاو سایر شرکتها و اشخاص حقوقی باشد.پس اگر مستاجر یک شخص حقیقی بود تکلیفی برای کسر و واریز مالیات از مال الاجاره پرداختی به موجر ندارد.(دوستان لازمست اشخاص حقیقی و حقوقی را بدرستی بشناسند )
دانشجویان عزیز! مستدعی است در خصوص انواع دیگر مالیاتهای تکلیفی به کتاب قانون مالیاتهای مستقیم مراجعه و مطالعه نمایند .در صورت وجود ابهام یا سوال حقیر پاسخگو ی شما خواهم بود.
مطالب مشابه :
مالیات تکلیفی چیست؟
مالیات پشتوانه توسعه - مالیات تکلیفی چیست؟ - وبلاگ اطلاعات تخصصی و آموزش مالیاتی
فرق مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد چیست؟
مالیات تکلیفی قسمتی از مالیات بر درآمد اشخاص است که تکلیف کسر و پرداخت آن طبق احکام قانونی
فرق مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد چیست؟
انجام خدمات حسابداری - فرق مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد چیست؟ - انجام کلیه امور حسابداری
مالیات تکلیفی
مالیات تکلیفی چیست؟ جهت اطلاع و آگاهی دانشجویان عزیزی که با مفهوم مالیاتهای تکلیفی آشنایی
فرق مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد چیست؟
مالیات تکلیفی قسمتی از مالیات بر درآمد اشخاص است که تکلیف کسر و پرداخت آن طبق احکام قانونی
تاریخچه وصول مالیات در ایران
مالیات تکلیفی چیست فرق مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد
کد اقتصادی چیست؟
انجام خدمات حسابداری - کد اقتصادی چیست؟ - انجام کلیه امور حسابداری و مالی واحدهای تجاری و
مالیات تکلیفی وانواع آن
آموزش عملی حسابداری و خدمات مالی - مالیات تکلیفی وانواع آن - - آموزش عملی حسابداری و خدمات مالی
برچسب :
مالیات تکلیفی چیست