حسابداری سنجش مسئولیت و تجزیه و تحلیل انحرافات
مسئولیت عبارتست از: الزام به پاسخگویی ، امکان مورد بازخواست قرار گرفتن ، توانایی به پاسخگویی در قبال اعمال یا تعهدات
تعهد نیز، منطقی در قبال اختیارات تفویض شده به یک فرد یا گروهی از افراد می باشد که در تصمیم گیریها و فعالیتهای سازمانی شرکت دارند.
حسابداری مسئولیت ، سیستمی جهت جمع آوری و گزارشگری اطلاعات درآمد و هزینه بر حسب حوزههای مسئولیت است . طراحی این سیستم بر این پیش فرض استوار است که مدیران می بایست مسئول عملکرد خود و زیر دستان شان و فعالیتهای انجام شده در مرکز مسئولیت خود باشند . حسابداری مسئولیت که اغلب به عنوان حسابداری سودآوری و حسابداری فعالیت نیز نامیده می شود دارای مزایای زیر است :
1- تفویض اختیار تصمیم گیری را سهولت می بخشد.
2- مدیریت را در بکار گیری مفهوم مدیریت بر مبنای هدف یاری می دهد.(در مدیریت بر مبنای هدف مدیران بر یک سلسله از اهداف توافق می کنند و سپس عملکرد هر مدیر در قیاس با میزان تحقق این اهداف ارزیابی می شود.)
3- 3 - مدیریت را در برپایی استانداردهای عملکرد، یاری می دهد. این استانداردها مبنای ارزیابی عملکردواقعی مدیران قرار می گیرد.
4- 4 - بکار گیری موثر مدیریت بر مبنای استثناء را تسهیل می بخشد که در آن ، توجه مدیران بر انحرافهای مهم از استانداردها و بودجه ، معطوف و متمرکز می گردد.
5- و لذا برای استقرار یک سیستم مؤثر حسابداری مسئولیت ، تحقق سه شرط اساسی زیر ضروری می باشد:
الف ) ساختار سازمانی باید به خوبی تعریف گردیده و مسئولیت مدیریت در همه سطوح سازمانی باید به روشنی تعیین و تفهیم گردد.
ب) استانداردهای عملکرد در مورد درآمدها ، هزینه ها و سرمایه گذاری باید به دقت تعیین و تعریف گردد.
ج) گزارشهای حسابداری مسئولیت یا گزارشهای عملکرد باید تنها شامل اقلامی باشد که توسط مدیر مراکز مسئولیت ، قابل کنترل اند و همچنین این گزارشها باید مواردی را که نیازمند توجه مدیریت است، برجسته نماید.
مراکز مسئولیت :
اساس سیستم حسابداری سنجش مسئولیت این است که هر یک از بخشهای تابعه واحد انتفاعی را نوعی مرکز مسئولیت محسوب و متناسب با وظائف محوله سازماندهی کنند و لذا سیستم حسابداری مسئولیتی که به خوبی طراحی شده باشد ، مراکز مسئولیت را در درون سازمان شناسائی و تعیین می کند. مرکز مسئولیت معمولا" به بخشی از واحد انتفاعی اطلاق می شود که مدیر آن ، مسئول حسابدهی در قبال نتایج مالی فعالیتهای آن بخش می باشد. مراکز مسئولیت را معمولا" می توان به چهار نوع به شرح زیر طبقه بندی کرد :
مرکز هزینه : بخشی از سازمان است که مدیر آن مسئولیت حسابدهی در قبال هزینه های انجام شده در آن بخش را بر عهده دارد. ًتجزیه و تحلیل انحرافاتً مبتنی بر هزینه های استاندارد و همچنین
ًبودجه انعطاف پذیرًابزارهای متداول در ارزیابی مراکز هزینه اند. مثلا" بخش رنگکاری یک کارخانه اتومبیل سازی را می توان یک مرکز هزینه به حساب آورد.
مرکز درآمد : بخشی از سازمان است که مدیر آن مسئولیت حسابدهی در آمدهایی را بر عهده دارد که به آن مرکز نسبت داده می شود. مثلا" بخش فروش بک شرکت تولیدی ، مرکز درآمد به شمار می آید.
مرکز سود : بخشی از سازمان است که مدیر آن مسئولیت حسابدهی در قبال سودهای تحصیل شده آن مرکز را بر عهده دارد . از آنجا که سود مساوی حاصل حاصل تفریق درآمد و هزینه است ، مدیران مراکز سود مسئولیت حسابدهی درآمدها و هزینه های منسوب به بخش مربوط به خود را عهده دار می باشند. مثلا" یک رستوران متعلق به زنجیره رستورانها را می توان مرکز سود تلقی کرد.
مرکز سرمایه گذاری : بخشی از سازمان است که مدیر آن مسئولیت حسابدهی سود تحصیل شده در بخش مربوط و سرمایه تخصیص یافته به آن را بر عهده دارد به بیان دیگر، مدیران این قبیل مراکز در مقابل سود حاصل از بکارگیری سرمایه تخصیص یافته مسئولیت حسابدهی دارند مثلا" یک بخش تابعه از یک شرکت سهامی بزرگ را می توا ن مرکز سرمابه گذاری محسوب کرد.
گزارشگری مسئولیت :
حسابداری سنجش مسئولیت برنامه ای است که دربرگیرنده تمامی سطوح مدیریت عملیاتی بوده که واحدهای حسابداری، هزینه یابی یا بودجه، اطلاعات فنی و تکنیکی لازم را به شکل گزارشات روزانه، هفتگی یا ماهانه در اختیار سطوح مزبور قرار می دهد. گزارشگری مسئولیت شامل مرحله گزارشگری حسابداری سنجش مسئولیت می باشد. در حقیقت " اطلاعات حسابداری سنجش مسئولیت " و " گزارشگری سنجش مسئولیت " عموما مترادف یکدیگرند. بگونه ای که در مفهوم حسابداری، گزارشگری نیز مستتر است و بلعکس.
گزارشگری سطوح مختلف مدیریت را می توان به گزارشگری ایفای مسئولیت و گزارشگری اطلاعات آگاهی بخش، تقسیم نمود. باتوجه به اینکه هر یک از این دو دارای هدفهای متفاوت هستند، تمایز بین آنها از اهمیت خاصی برخوردار است. گزارشهای ایفای مسئولیت همان گزارشهای پاسخگویی است که باتوجه به دو هدف زیر تنظیم می شود:
1. آگاه کردن مدیر و سرپرست از نحوه انجام وظایف در زمینه هایی که گزارشگر مسئولیت مستقیم دارد.
2. ایجاد انگیزه در مدیر و سرپرست به منظور انجام اقدامات مستقیم که به بهبود عملکرد منجر می شود.
گزارش اطلاعات آگاهی بخش، به منظور ارائه اطلاعات در زمینه های مورد توجه مدیر که الزاما در حیطه مسئولیت خاص شخص وی در رابطه با عملکرد گزارش دهنده نخواهد بود، تهیه می گردد.
گزارش اطلاعات آگاهی بخش دارای اهداف متفاوت و دامنه وسیع تر از گزارشات ایفای مسئولیت می باشد، در یک نظر چنین می توان نتیجه گرفت که گزارشهای ایفای مسئولیت به دلیل نیاز مبرم و فوری به انجام امور، نسبت به گزارشات آگاهی بخش از اهمیت بیشتری برخوردار است.
از طرف دیگر، چون گزارش آگاهی بخش در بلند مدت به پیشرفت و گسترش واحد تجاری مربوط می شود نیز دارای اهمیت است.
اقلام بهای تمام شده استاندارد و تجزیه و تحلیل انحرافها
یکی از مهمترین مراحل حسابداری سنجش مسولیت تعیین اقلام بهای تمام شده استاندارد و ارزیابی عملکرد واحدها از طریق مقایسه اقلام بهای تمام شده ( هزینه های ) واقعی با اقلام بهای تمام شده ( هزینه های استاندارد) است. اختلاف بین بهای تمام شده واقعی و استاندارد را انحراف می نامند و این انحرافها در سطح هر یک از مراکز هزینه محاسبه می گردد تجزیه و تحلیل این انحرافها ابزار کلیدی جهت اندازه گیری عملکرد یک مرکز هزینه است یک قلم بهای تمام شده استاندارد از طریق حاصلضرب مقدار یا کمیت استاندارد یک نهاده ( یا ورودی تولید ) به قیمت استاندارد آن محاسبه و تعیین می شود دو نوع انحراف در مورد اغلب اقلام بهای تمام شده قابل محاسبه است این انحرافات عبارتند از انحراف قیمت ( نرخ) و انحراف مقدار ( مصرف) .
(نرخ استاندارد – نرخ واقعی ) * مقدار ( مصرف ) واقعی = انحراف قیمت (نرخ)
AQ* (AP- SP ) = (AQ*AP) – (AQ*SP )
(2) (1)
انحراف مقدار یا مصرف به شرح زیر محاسبه می شود:
( مصرف استاندارد – مصرف واقعی ) * نرخ استاندارد = انحراف مقدار ( مصرف )
= SP * (AQ- SQ ) = (SP * AQ ) – ( SP * SQ )
انحرافهای مواد :
انحراف مربوط به قیمت خرید مواد به هنگام خرید مواد محاسبه و ثبت می شود . این انحراف بر مبنای مقدار خرید مواد محاسبه می شود . معمولا اداره خرید در مقابل بروز این انحراف مسول شناخته می شود . انحراف مصرف مواد بر مبنای مقدار مصرف واقعی مواد محاسبه می شود . و اداره تولید در مقابل بروز احتمالی این انحراف مسول است .
مثال 1 – شرکت تولیدی سهند از سیستم هزینه یابی استاندارد استفاده می کند اقلام متغیر بهای تمام شده محصول الف این شرکت به شرح ذیل است :
مواد مستقیم : 2کیلو – هر کیلو 3000 ریال
کار مستقیم : 1 ساعت – هر ساعت 5000 ریال
سربار متغیر : 1ساعت - هر ساعت 3000 ریال
طی خرداد ماه مقدار مصرف مقدار 25000 کیلو مواد اولیه به مبلغ 74750000 ریال خریداری شد و در همین مدت مقدار 20750 کیلو مواد جهت تولید 10000 واحد محصول مصرف گردید هزینه کار مستقیم در طی این ماه بالغ بر 49896000 ریال بود ( 10080 ساعت کار مستقیم ) و هزینه سربار متغیر 34776000 ریال می باشد.
لازم به تذکر است که خرید مواد در طی ماه معادل 25000 کیلو است در حالی که مقدار مواد مصرفی برای تولید برابر است با 20750 کیلو است لذا انحراف نرخ مواد با با توجه به مقدار خرید مواد یعنی 25000 کیلو محاسبه شده است در حالی که انحراف مصرف مواد با در نظر گرفتن مصرف واقعی 20750 کیلو محاسبه گردیده است به همین جهت ( به دلیل اختلاف مقدار خرید و مصرف ) انحراف کل مواد قابل مقایسه نیست
= AQ( AP – SP ) = (AQ * AP ) – ( AQ*SP ) انحراف نرخ خرید مواد
(3000 ریال ) (20000 کیلو – 20750 کیلو ) =
مساعد 250000 ریال = 75000000 – 74750000=
SP (AQ – SQ )= انحراف مصرف مواد
( 3000 ریال ) ( 20000 کیلو – 20750 کیلو ) =
نا مساعد 2250000 ریال = 60000000 – 62250000 =
انحرافهای کار :
هر دو انحراف مربوط به کار مستقیم ( انحراف نرخ و انحراف کارایی ) به هنگام استفاده از نیروی کار در تولید محاسبه و ثبت می شود نحوه محاسبه این انحراف ها مانند محاسبه انحراف های مواد است با این تفاوت که در مدل سه ستونی به جای کلمه مصرف از کلمه ساعت استفاده می شود همانگونه که قبلا گفته شد مدیریت تولید مسولیت بکارگیری نیروی انسانی ( تولید ) را دارد و در مقابل هزینه کار نیز باید جوابگو باشد و آن را توضیح دهد .
مثال 2
با استفاده از اطلاعات مثال 1 انحرافهای مربوط به هزینه کار مستقیم به طریقه زیر محاسبه می گردد :
AH( AR – SR) = انحراف نرخ کار
= (AH* AR ) – ( AH *SR )
( 5000 – 4950 ) ( 10080 ساعت ) =
مساعد 504000 ریال = 50400000 – 49896000 =
AH – SH ) SR )= انحراف کارایی
5000 * ( 10000 ساعت – 10080 ساعت ) =
نا مساعد 400000 ریال = 50000000 – 50400000=
انحراف های سربار متغیر :
انحراف های سربار متغیر به روشنی کاملا مشابه با روش محاسبه انحرافهای کار محاسبه می گردد . مدیریت تولید معمولا پاسخگوی انحرافهای احتمالی در هزینه های سربار متغیر است .انحرافهای مربوط به هزینه سربار ثابت به دلیل اینکه معمولا خارج از کنترل مدیریت تولید هستند از لحاظ مفید بودن جهت اعمال کنترل زیر سوال هستند
مثال 3 :
با استفاده از اطلاعات مثال 1 انحراف های مربوط به هزینه سربار متغیر در شکل زیر نشان داده شده است . ضمنا این انحرافها را به روش زیر نیز می توان محاسبه کرد:
AH ( AR – SR ) = ( AH * AR ) – ( AH – SR ) = انحراف هزینه سربار متغیر
( 3000 – 3450 ) ( 10080 ساعت ) =
نا مساعد 4536000 = 30240000 – 34776000 =
= ( AH – SH ) SR انحراف کارایی سربار متغیر
(3000 ) ( 10000 ساعت – 10080 ساعت ) =
نا مساعد 240000 ریال = 30000000 – 30240000 =
انحراف های سربار ثابت:
طبق تعریف سزبار ثابت در دامنه ای از فعالیت که دامنه مربوط نام دارد تغییر نمی کند و برعکس مقدار سربار ثابت در واحد محصول به تناسب سطح تولید تغییر می کند. جهت محاسبه انحرافهای سربار ثابت ضروری است که نرخ استاندارد سربار ثابت تعیین شود که این موضوع مستلزم این است که سطحی از فعالیت موسسه از قبل تعیین گردد این سطح فعالیت می بایست بر مبنای ورودیهای استاندارد اندازه گیری شود فرمول تعیین نرخ سربار ثابت به شرح زیر است
بودجه سربار ثابت
= نرخ استاندارد سربار ثابت
سطح فعالیت پیش بینی شده ( بودجه )
انحراف کل سربار ثابت در واقع نشان دهنده تخصیص بیش از حد یا کمتر از حد سربار است . این مبلغ عبارتست از اختلاف بین هزینه سربار ثابت واقعی و هزینه سربار ثابت تخصیص یافته به تولید ( که معمولا بر مبنای ساعت کار مستقیم استاندارد برای تولید واقعی تخصیص می یابد )
جمع کل انحراف سربار ثابت ترکیبی است از انحراف هزینه سربار ثابت ( بودجه انعطاف پذیر ) و انحراف ظرفیت سربار ثابت .
"انحراف بودجه سربار ثابت " . این انحراف عبارتست از اختلاف بین هزینه واقعی سربار ثابت و سربار ثابت پیش بینی شده ( بودجه شده ) . این انحراف تحت تاثیر سطح تولید نیست . سربار ثابت طبق تعریف با سطح فعالیت تغییری نمی کند انحراف بودجه یا هزینه سربار صرفا ناشی از تغییرات احتمالی در سطح قیمت ها و یا وقایعی نظیر تعمیرات پیش بینی نشده است .
" انحراف ظرفیت سربار ثابت " . این انحراف زمانی بوجود می آید که سطح واقعی فعالیت با آنچه که مبنای تعیین نرخ استاندارد جذب سربار ثابت بوده است تفاوت داشته باشد . یک نکته مهم آنکه در محاسبه نرخ جذب سربار ثابت سطح فعالیت پیش بینی شده برای سال در فرمول مربوطه در مخرج کسر منظور میگردد در واقع انحراف ظرفیت سربار ثابت نشان دهنده عدم توفیق شرکت در رسیدن به سطح فعالیت پیش بینی شده است و ممکن ممکن است نتیجه عدم موفقیت شرکت در نیل به اهداف فروش و یا بیکاریهای ناشی از ضعف مدیریت و برنامه ریزی و یا از کار افتادگی ماشین آلات باشد .
انحراف ظرفیت سربار ثابت از طریق فرمول زیر محاسبه می شود :
(سربار ثابت تخصیص یافته )*(سربار ثابت بودجه شده )= انحراف ظرفیت سربار ثابت
یا
نرخ استاندارد سربار ثابت * (ساعات استاندارد مجاز - سطح فعالیت پیش بینی شده )=
زمانی که سطح فعالیت پیش بینی شده از ساعات استاندارد مجاز ( برای تولید واقعی ) افزون تر باشد انحراف ظرفیت نامساعد است چرا که شاخصی است جهت بکارگیری ظرفیت به میزانی کمتر از آنچه که پیش بینی شده است .
در مورد سربار ثابت انحراف کارایی وجود ندارد دلیل ان هم این است که سربار ثابت فارغ از این که منابع مولد بطور کارا بکار گرفته شوند یا نه تغییر نمی کند به طور مثال مالیات بر اموال ‘ بیمه و اجاره کارگاه تحت تاثیر کارایی تولید قرار ندارند .
مثال 4 – هزینه سربار کارخانه شرکت تولیدی آذرخش بر مبنای ساعت کار مستقیم به محصولات تخصیص می یابد . ظرفیت تولیدی نرمال شرکت 1300 ساعت کار مستقیم در ماه است که بر این اساس نرخ استاندارد هزینه های سربار ثابت و متغیر به شرح ذیل محاسبه می گردد :
نرخ استاندارد سربار متغیربرای هر ساعت کار مستقیم 2000 ریال
نرخ استاندارد سربار ثابت برای هر ساعت کار مستقیم 5000 ریال
بودجه سربار ثابت بالغ بر 6500000 ریال در ماه است .
طی ماه خرداد 1378 وقایع زیر اتفاق افتاده است :
1- هزینه های واقعی سربار ( برای 1350 ساعت کار مستقیم ) عبارت بود از :
سربار متغیر 2853000 ریال
سربار ثابت 6725000 ریال
2- ساعات کار استاندارد مجاز برای تولید واقعی 1250 ساعت بود ( 1 ساعت 1250 عدد تولید )
( ساعات استاندارد تولید واقعی - ظرفیت پیش بینی شده ) = انحراف ظرفیت سربار ثابت
نرخ استاندارد سربار ثابت *
نامساعد 250000 ریال = 5000* (1250- 1300)
روش تجزیه و تحلیل سربار کارخانه :
تجزیه وتحلیل انحراف سربار کارخانه شامل روشهای 2 ‘ 3 و یا 4 انحرافی است که البته انتخاب هر یک از روشها به میزان اهمیت مبالغ این انحرافها در قیاس با هزینه های مربوط به این تجزیه وتحلیلها بستگی دارد . این روشها در زیر نشان داده شده است .
تجزیه و تحلیل دو انحرافی فقط دو نوع انحراف را مقایسه می کند که عبارتند از انحراف بودجه و انحراف ظرفیت به این معنی که :
انحراف بودجه سر بار ثابت + انحراف بودجه سربار متغیر = انحراف بودجه( قابل کنترل )
انحراف کارایی سربار متغیر + انحراف ظرفیت سربار ثابت = انحراف ظرفیت ( حجم )
روش 3 انحرافی سه نوع انحراف را مقایسه می کند که عبارتند از : انحراف بودجه یا انحراف هزینه ‘ انحراف کارایی ‘ و انحراف ظرفیت یا حجم ‘ بنابراین :
انحراف بودجه سربار ثابت + انحراف بودجه سربار متغیر = انحراف بودجه ( هزینه)
انحراف کارایی سربار متغیر = انحراف کارایی
انحراف ظرفیت سربار ثابت = انحراف ظرفیت ( حجم )
روش 4 انحرافی ‘ چهار نوع انحراف را به شرح ذیل محاسبه می کند :
1- انحراف بودجه سربار متغیر
2- انحراف بودجه سربار ثابت
3- انحراف کارایی سربار متغیر
4- انحراف ظرفیت سربار ثابت
بودجه انعطاف پذیر و گزارشهای عملکرد
بودجه انعطاف پذیر ابزاری مفید برای کنترل هزینه هاست . در قیاس با بحث بودجه بندی که در فصل ششم ارائه گردیده ‘ بودجه انعطاف پذیر دارای مشخصات زیر است :
1- معمولا این نوع بودجه بندی را زمانی مورد استفاده قرار می دهند که طیفی از سطوح فعالیت ( به جای یک سطح مشخص از فعالیت ) وجود داشته باشد .
2- بودجه انعطاف پذیر اصولا طبیعتی پویا دارد .
مثال : جهت تشریح تفاوت بودجه ایستا و بودجه انعطاف پذیر فرض کنید که واحد تولیدی شرکت الف تولید 6000 عدد محصول را برای شهریور ماه 1378 به عنوان بودجه پیش بینی کرده است . بودجه کار مستقیم و سربار متغیر ( یا هزینه های تبدیل ) این واحد به شرح زیر است :
شرکت الف
بودجه کار مستقیم و سربار متغیر
واحد تولیدی – برای شهریور ماه 1378
بودجه تولید 6000 واحد
تولید واقعی 5800 واحد
کار مستقیم 39000 ریال
سربار متغیر :
کار غیر مستقیم 6000 ریال
ملزومات مصرفی 900 ریال
تعمیرات 300 ریال
------------
جمع 46200 ریال
فرض کنید شرکت فقط قادر به تولید 5800 واحد محصول بوده است . چنانچه روش بودجه بندی معمولی
( ایستا ) مورد استفاده قرار گیرد گزارش عملکرد واحد به شرح زیر خواهد بود :
شرکت الف
گزارش عملکرد بر مبنای بودجه ایستا
واحد تولیدی – برای شهریور ماه 1378 ارقام به هزار ریال
بودجه واقعی انحراف
-------- ------- -------
تولید (به عدد ) 6000 5800 200 نامساعد
---------- ------- ------
کار مستقیم 39000 38500 500 مساعد
سربار متغیر :
کارغیر مستقیم 6000 5950 50 مساعد
ملزومات مصرفی 900 870 30 مساعد
تعمیرات 300 295 5 مساعد
------ ------ ---
جمع هزینه های تبدیل 46200 45615 585 مساعد
با استفاده از فرمول بهای تمام شده – حجم و تهیه مجدد بودجه بر مبنای سطح فعالیت 5800 واحد ( تولید ) گزارش عملکرد واحد به شرح زیر تهیه خواهد شد :
شرکت الف
گزارش عملکرد واحد تولیدی
برای شهریور ماه 1378 ( ارقام به هزار ریال )
تولید پیش بینی شده ( بودجه ) 6000 واحد
تولید واقعی 5800 واحد
بودجه واقعی
فرمول بهای تمام شده – حجم 5800 واحد 5800 واحد انحراف
----------------------------- -------------- ------------ ---------
کار مستقیم 6.5 برای هر واحد 37700 38500 800 نامساعد
سر بار متغیر:
کار غیر مستقیم 1 برای هر واحد 5800 5950 150 نا مساعد
ملزومات مصرفی 15/ 0 برای هر واحد 870 870 ........
تعمیرات 05 / 0 برای هر واحد 290 295 5 نا مساعد
--------- ------- ------- -----------
جمع 0 7/7 44660 45615 955 نامساعد
توجه کنید که کلیه انحرافها نا مساعد هستند در حالی که در گزارش عملکردی که بر مبنای بودجه ایستا تهیه شده بود همه انحرافهای مساعد نشان داده می شد
گزارشگری بخشی و رویکرد حاشیه سود در تسهیم هزینه ها
تسهیم هزینه ها یکی از موضوعات مهم در حسابداری مدیریت و در مقوله گزارگری بخشی است . گزارشگری بخشی عبارتست از فرایند گزارشگری فعالیت های بخشهای مختلف یک سازمان مانند واحد ها و ادارات کل خطوط محصول یا مناطق فروش رویکرد حاشیه سود به دلیل اینکه بر چگونگی گرایشهای اقلام بهای تمام شده و قابلیت کنترل آنها تاکید دارد ابزار ارزشمندی در این نوع گزارشگری است استفاده از این رویکرد در ارزیابی عملکرد بخشها و اخذ تصمیمات مناسب در این موردبسیارسودمند است .
مشخصا" باید گفت که رویکرد حاشیه سود در تسهیم هزینه ها بر فرضیات اساسی زیر استوار است :
1- هزینه های ثابت بسیار کمتر ز اقلام متغیر ، تحت کنترل یا قابل کنترل هستند.
2- هزینه های ثابت "مستقیم "و هزینه های ثابت "عمومی"باید به روشنی تفکیک گردند.
هزینه های ثابت مستقیم ،اقلامی هستند که بتوان آنها را مستقیما" به بخش یا واحد مشخصی از یک سازمان نسبت داد، در حالیکه هزینه های ثابت عمومی اقلامی هستند که نمی توان آنها را به واحد خاصی از سازمان مربوط دانست.
3- هزینه های ثابت عمومی را باید در گزارش سود و زیانی که با استفاده از رویکرد حاشیه سود و به تفکیک بخشها تهیه می گردد، به عنوان غیر قابل کنترل مشخص نمود.هر گونه کوششی جهت تسهیم اینگونه هزینه ها به بخشهای مختلف سازمان، بر اساس مبانی فرضی و دلخواه، از روشهای حسابداری سنجش مسئولیت خواهد کاست. این عمل، به ارزیابی غیر منصفانه عملکرد و انحراف در تصمیمات مدیریت منجر خواهد شد.
مراکز سرمایه گذاری و ارزیابی عملکرد واحدها :
جهت برقراری یک سیستم مزایای بهروری برای مدیران و اعمال کنترل بر عملیات به منظور تحقق اهداف سازمانی‘ داشتن امکان و توان ارزیابی و اندازه گیری عملکرد یک ضرورت انکار ناپذیر است . یک واحد غیر متمرکز در واقع یک مرکز سرمایه گذاری است که مسولیت منابع سرمایه گذاری شده( داراییهای عملیاتی ) و سود عملیاتی مرتبط با آن را بر عهده دارد . دو سنجه جهت اندازه گیری عملکرد یک مرکز سرمایه گذاری وجود دارد که بطور وسیعی مورد استفاده قرار می گیرند . این سنجه ها عبارتند از :
" نرخ بازده سرمایه گذاری ( (ROIو سود مازاد (RI ) “
نرخ بازده سرمایه گذاری (ROI)
نرخ بازده سرمایه گذاری سود خالص را به ارزش داراییهایی که سرمایه گذاری شده است ( بکار گرفته شده است ) ارتباط می دهد . به عبارت دیگر :
مطالب مشابه :
خطای استاندارد برآورد و تفسیر آن
انحراف استاندارد نمرات y در یک سطح x مشخص به عنوان خطای استاندارد برآورد در نظر فرمول: *sy : se
حسابداری سنجش مسئولیت و تجزیه و تحلیل انحرافات
اختلاف بین بهای تمام شده واقعی و استاندارد را انحراف می فرمول بهای تمام شده
شاخص های پراكندگي
انحراف استاندارد که بین این تابع با تابع لجستیک دارد با اضافه کردن مقدار ثابت در فرمول
آزمونهای معناداری و “اندازه ی اثر”
حوزهی وسیعی از فرمول Mj میانگین جامعهی j ام از بین k گروه است و δ انحراف استاندارد
سوال دوم:کوواریانس چیست؟
با توجه به فرمول کوواریانس میتوان گفت که میانگین و هم بر اساس انحراف استاندارد
حسابداری سنجش مسئولیت و تجزیه و تحلیل انحرافات
اختلاف بین بهای تمام شده واقعی و استاندارد را انحراف می نامند و گیری شود فرمول تعیین
آمار و احتمالات
که فرمول آن عبارت است از ضریب اما در محاسبه انحراف استاندارد، خطای طبقه بندی به دلیل
محاسبه حجم نمونه با فرمول کوکران
فرمول کوکران. یکی می دهند بسته به میانگین و انحراف استاندارد مورد نظر و در دسترس از نمونه
بولينكر باندBollinger Band
نوسانات بر اساس انحراف استاندارد ، که حرکت ساده هم در فرمول انحراف استاندارد
تست های صنعتی ارشد به همراه جواب تشریحی
با دقت در دو فرمول انحراف ترکیب و انحراف مصرف: نرخ استاندارد * ترکیب استاندارد) = انحراف
برچسب :
فرمول انحراف استاندارد