ماشين هاي كاشت و داشت
مقدمه : در زمانهاي قديم براي محفوظ نگهداشتن بذور ، آنها را در زير خاك پنهان مي كردند كه پس از گذشت مدتي مشاهده نمودن كه بذور محفوظ شده سبز گرديده است كه ازآن به بعد. انسان ها به كاشت و روئيدن ، پي بردند و با مرور زمان، وسائل مختلف كاشت تكميل و مجهزتر شد تا در سال 1823 چوبي كه داراي قطري بود و بذور در داخل آن ريخته شده بود توسط نخي متصل به دست فرد كارنده، در شيار ايجاد شده توسط شياركن چوب، مي افتاد و بذور نيز در تماس با خاك سبز مي شوند.
باگذشت زمان بذورپاشي هاي دستي ( پران) و دامي و تراكتوري( بذر كارهاي كششي) رايج گرديد.
عمليات دستگاه بذركار:
1- بازكردن شيار در خاك توسط شيار بازكنها ( فاروئر)
2- توزيع بذر از داخل مخزن كه توسط سيستم مخصوص يانوار، بذور بصورت يكنواخت توزيع مي شود( موزع)
3- انتقال بذر بداخل خاك ( لوله سقوط )
4- پوشانيدن بذر در خاك (پوشاننده )
5- فشردن بذر جهت تماس با خاك ( چرخ فشار)
6- دستگاههاي بذركار بدو شكل خطي كار و رديف كار مي باشند و فاصلة رديفها يا خط ها 15 تا 25 بوده فاصله بذور روي خطوط در خطي كارها، الگوي خاصي ندارند و گاهي تراكم بذور در كاشت مانع رشد علف هرز شده ، ليكن در رديف كار فاصله بذور از هم معين و مشخص ( انتخابي) مي باشد و سهولت در ورود ماشين آلات درزمان داشت را امكان پذير مي سازد و به اشكال تكدانه كار، كپه كار و مربع كار ساخته شده است.
نكته : براي كاشت گندم بهتر است از خطي كار استفاده گردد.
ساختمان بذركار:
1- مخزن : مخزن بذركار خطي كار ( كوديابذر) سراسري و يك تيكه است ( جداازهم) ولي مخزن بذور و كود در بذركار رديفي براي هر كارنده مستقل و مجزا بوده.
2- موزع ( توزيع كننده بذور) در خطي كارها بصورت شيار دار و چرخ دندانه ائي است وگودي و طول شيار در ميزان بذر مؤثر بوده و نيز در موزع چرخ دندانه ائي ، ابعاد دندانه تغيير دور دوراني صفحه ، در مقدار بذر مؤثر بوده وموزع در رديف كارها بصورت صفحه اي ، پياله اي .چرخ انگشتي، دريچه اي ، چرخي ، زنجيره اي مي باشد.
3- لوله سقوط ( خرطومي ، فلزي ، مارپيچي يا تلسكوپي ) انتهاي مخزن را به شيار داخل زمين مرتبط مي سازد و داراي حركت ارتجاعي با مانع داشته و اگر دستگاه فاقد لوله سقوط باشد، افتادن بذر از مخزن در حين حركت تراكتور، بذر در مكان مناسب قرار نمي گيرد.
4- شيار بازكن ها: كفشكي پله بلند براي خاكهاي سفت و كفشكي پله كوتاه براي خاكهاي نرم( جلوگيري از ريــزش خاك) بكارميرود و نيز به اشكال بشقابي، چاقوئي و چاقوئي بشقابي مي باشد.
نكتة: در بذركاري علوفه اي و يا كاشت چمن ، بدليل ريزبودن بذور آنها، عمق كاشت ناچيز است( حداكثر 5/2 سانتيمتر) لذا مي توان بذر را در سطح خاك پاشيده سپس توسط ماله يا با كشيدن گوني آنها را به زيرخاك منتقل ساخته، اگر با ماشين بخواهيم عمل كنيم ماشيني آن بصورت مخزن يك تكه منشوري بوده كه در زير مخزن كمي عقب تر غلطكهاي يك درميان مفرس تعبيه مي شود كه باعث كوبش بذر به خاك مي گردد.
روشهاي كاشت رديفي
1- كشت مسطح : مسطح مزرعه صاف است و كاشت بصورت خطي و قاعدتاً آبياري كم نياز داشته و در ايران رواج كمتر داشته مگر مناطق پر باران
2- كشت روي پشته: مناطقي كه داراي زه دار و نسبتاً سرد باشد، به اين شكل كه رطوبت در داخل جويها پائين رفته تا سرما گياه را اذيت نكند و همچنيـــن مناطقي كه پر آب هستند مي توان گياه را روي پشته ها كاشت.
3- داخل جوي: مناطقي كه خشك و كم آب هستند گياه را در داخل جوي مي كارند تا بيشتر آب را جذب نمايد و همچنين در مناطقي كه زمين شور است بدليل صعود نمك بر روي پشته ها، بهتر است گياه در داخل جوي كاشته شود.
غده كارها و نشاء كارها
با ساخت ماشينهاي سيب زميني كار، كاشت سيب زميني كه كاري طاقت فرسا دستي بود به فراموشي سپرده شده است اين ماشين داراي گردونه اي است كه روي آن قاشقك يا چنگال تعبيه شده است كه غده را ضمن حمل كردن از مخزن در فواصل معين در دل خاك قرارداده و دستگاه بدليل سنگيني زمين، بيشتر دنباله بند مي باشد و حداقل داراي 2 چرخ حامل، شيار بازكن ( كفشكي يا بشقابي) پوشاننده ( بشقابي ) و يك سكو تاشو، جهت نشستن و نظارت بركار دستگاه و يا بارگيري مي باشد.
دستگاه نشاء كار، كاشت نشاء گوجه فرنگي ، بادمجان ، فلفل ، برنج و توتون را انجام مي دهد و از 2 بشقاب مدور چرخان تشكيل شده و با چرخش آنهاو باز شدن آن دو در يك نقطه. كارگر نشاء را در داخل آن قرار داده و ضمن ادامه چرخش ، صفحه باز شده و نشاء در خاك قرار گرفته ( از طرف6 ريشه ) نوع جديد تر آن نشاء را در گلدانهاي مخصوص كه از موادغذائي پر است كاشته و ماشين توأماً گلدان و نشاء را درون خاك قرار مي دهد.
بذرپاشها:
در گذشته هاي نه چندان دور ، كاشت بذور با پاشش بذر با دست از كيسه اي كه به گردن زارع آويزان بود انجام مي شد كه بعد از مدتي يك صفحه پرآن در زير آن كيسه قرار دادند كه با چرخاندن آن بذور با سرعت در شعاع چند متري پاشيده مي شد. و سپس بذر پاش ماشين( تراكتوري ) صفحه اي و يا پاندولي به بازار عرضه گشت.
3 نكته مهم در الگوي پخش در بذر پاشي مهم است:
1- انحناء پره ها
2- زاويه قرار گرفتن پره ها( محل استقرار پره ها)
3- ارتفاع دستگاه از زمين.
انواع ماشين آن بصورت سوار كار ( با محور پي تي او،) كششي ( حركت دستگاه از چرخش محور چرخهاي دستگاه تأمين مي شود) موتور گـــــرد ( حركت از موتور مستقل تأمين مي گردد).
داشت: طولاني ترين مرحله عمليات كشاورزي است و بمنظور با لا بردن توليد و بازده محصولات كشاورزي با راههاي مختلف مي باشد و مواد غذائي براي گياه از همه مهمتر، ازت، فسفر، پتاس، و آب و هوا بوده،كه فسفر و پتاس را قبل از كاشت و يا هم زمان كاشت به خاك اضافه كرده و چون ازت زود حل مي شود مناسب است بعد ازكاشت و يا مراحل مختلف رشد گيــاه ( كود سرك) اضافه نمود،
مسئله مهم در داشت وجود علفهاي هرز و آفات و حشرات است كه موجب از بين بردن مواد غذائي خاك و نيز افت كمي و كيفي محصول را بهمراه داشته كه موارد لازم در اين مرحله عبارتند از:
1- كنترل علف هاي هرز( مكانيكي، شيميايي)
2- كنترل حشرات ( شيميايي ، بيولوژيكي)
3- كودپاشي ( شيميايي ، دامي)
4- آبياري ( كرش، نشتي، تحت فشار)
5- سله شكني و تنك كني
با عمليات وجين كاري كه بادفع علفهاي هرز انجام مي شود بمنظور سست نمودن لايه سطحي خاك، جهت نفوذ رطوبت بوده و نيز با عمل قطع لوله هاي مؤئين در خاك، رطوبت موجود حفظ مي شود ، ماشين آن بنام كليتواتور داراي تيغه هاي پنجه غازي و بيلچه اي است.
جهت مبارزه با علفهاي هرز در اطراف گياه اصلي ، 3 نكته مهم را با ماشين رعايت نمود: كنترل مسيرحركت حين رانندگي تراكتور، استفاده از تيغچه هاي نيمه و اتصال حائل يا سپر.
بذر فشان يا كودپاشي ادوات تأمين مواد غذايي براي گياه ( كود پاشي همانند ادوات بذركار مي باشند: ) ( كود را در سطح مزرعه بر اثر نيروي گريز از مركز بصورت پران پاشيده مي شود. كودكارها( كود توسط موزع و لوله سقوط در دل خاك قرار مي گيرد)
كود ريز ( همانند كودكارها بوده و فاقد لوله سقوط وموزع مي باشد و كود مستقيماً از سوراخ مخزن در روي سطح خاك مي ريزد
نكتة مهم: در كودپاشي الگوي پخش مهم است كه اگر رعايت نشود ،عمل همپوشاني براي هر رفت و برگشت در مزرعه كامل نبوده و يا اينكه ، همپوشاني تكرار مي گردد ( مصرف بيش از حد) و به عبارتي در سطح زمين ناهمواري هائي مشاهده مي شود كه دو تنظيم بايد انجام شود:
1- تنظيمات طبق دستورالعملهاي دستگاه
2- با انجام روش آزمايشي مزرعه اي ضمناً در يكنواختي توزيع كود، ارتفاع دستگاه از سطح زمين و سرعت شعاع پرتاب را نيز مراعات كرد.
سمپاش ها يا پاشنده ها: كـــود يا سم را بصور مايع يا پودري مي پاشند و از مواد شيميايي براي كنترل علف هرز و مبارزه با آفات استفاده مي شود.
1- مايع پاشها: دستي ( اندازه هاي مختلف از امشي خانه تاتلمبه هاي دستي در گلخانه ها) - موتوري ( پشتي ، زنبه اي ، تراكتوري )
2- گردپاشها ( بيشتر در باغات و درختان)
3- گاز پاشها( بيشتر در جاهاي سرپوشيده)
4- گاهي براي مبارزه با دفع علفهاي هرز از كلتيواتور استفاده نمي شود ، بلـــــكه با شـعله افكني ( سمپاشي پشتي ) ، آنها را از بين مي برند به اين خاطر كه اولاً بذور بعضي از علفهاي هرز براحتي بر اثر مواد شيميايي از بين نمي روند. حتي اگر خود گياه از بين رود ثانياً بعضي از گياهان هرز مثل مرغ پس از خشك شدن و يا با مبارزه شيميايي از بين رفته ولي ريشه شان در خاك باقي مانده كه با سوزاندن موجب از بين رفتن آن مي گردد.
در سمپاشي با تراكتور ( داراي تيريابوم افشانك) نيز الگوي پخش مهم بوده :
1- استقرار افشانك در روي بوم ( زاويه دار يا مستقيم)
2- فاصله بين افشانكها
3- ارتفاع تير يا بوم افشانكها از زمين
نكته: اگر هنگام كار پاشش انجام نگرفت، سوپايهاي دستگاه را بازرسي نمود. و در خاتمه هر عمليات سمپاشي دستگاه را تميز و شستشو نمود،و قطعاتي كه نياز به روغن كاري دارد روغن كار نمود.
مطالب مشابه :
" سيب زمينی شيرين 1 " ( sweet potato 1 )
كاشت سيب زميني بخاطر داشته باشيد كه سوراخ هاي زهكش ته گلدان --- سيب زميني شيرين در
" سيب زميني ترشي " ؛ "Jerusalem artichoke"
از سيب زميني ترشي در شيوه در اراضي مورد نظر كاشت و يا منفرد در گلدان ها مي
" سيب زمينی شيرين 3 " ( sweet potato 3 )
قدرت آنتي اكسيداني كل در سيب زميني كاشت واريته هاي آب در داخل خاک گلدان می
استفاده از نشا در تولید سبزیجات
سال ها پيش، نشاها در گلدان هاي سفالي در عمق كاشت توسط يك در نشاي سيب زميني و
کشت خيار و گوجه فرنگي و توت فرنگي
به ياد داشته باشيم مدت قرار گرفتن نشاء در گلدان نبايد از حد معمول گوجه فرنگي و سيب زميني
كلم گل
پس از برداشت سيب زميني و گوجه فرنگي كه در اواخر را در گلدان هاي كاشت در محل
گل نرگس
شايع در چمن ميوه کاری درخت سيب درخت زير زميني ميتوان در گلدان كاشت و
ماشين هاي كاشت و داشت
وبلاگی با این آدرس پیدا نشد ممکن است آدرس وبلاگ را اشتباه وارد کرده باشید و یا وبلاگ حذف شده
درباره آناناس چه ميدانيد؟
روز يكبار آب اضافه كنيد تا ريشه بزند بعد 4 هفته ميتوان آن را در گلدان كاشت. سيب زميني
برچسب :
كاشت سيب زميني در گلدان