چک لیستهای کنترل و تضمین کیفیت
مهندسی نرم افزار و تولید نرم افزاری با کیفیت بالا
مهندسی نرمافزار، یک روش علمی ، ریاضی و اقتصادی
برای تولید نرمافزارها است که بر اساس آن، نرمافزار در طی یک فرایند علمی، تجزیه
و تحلیل، طراحی، پیادهسازی، آزمایش و پشتیبانی میشود. بکارگیری مهندسی نرم
افزار برای پیادهسازی نرمافزارهایی که اهداف مهم و حیاتی دارند یک ضرورت
است.
در مهندسی نرم افزار برای ساخت یک سیستم نرم افزاری سه فرآیند مهم تاثیر گذار می باشند:
1-فرآیند توسعه:(Development Process) سازماندهی فعالیتها است برای ساخت یک سیستم.
2-فرآیند مدیریت:(Management Process) انتخاب افراد،تجهیزات و فرآیندهاست برای توسعه یک سیستم و کنترل و نظارت بر روند اجرای پروژه.
3-فرآیند پشتیبانی:(Maintenance Process) کنترل و پشتیبانی نرم افزار پس از تولید آن.
در فرآیند توسعه هدف آن است که یک سیستم با مشخصات خواسته شده تولید شود.فرآیند توسعه از مرحله طرح یک راه حل مفهومی برای مساله خواسته شده (مطالعه امکان سنجی) آغاز شده، پس از دریافت خواسته ها و بررسی سیستم ، طراحی صورت گرفته و در نهایت این طراحی با کمک ابزارهای پیاده سازی تبدیل به یک سیستم واقعی می شود. هدف این فرآیند آن است که از یک سو برآورده ساختن نیازهای کاربران و از سوی دیگر کیفیت '8)7/. ناسب عملکرد سیستم تضمین گردد و بنابراین بایستی حاوی مکانیسم هایی برای اعتبار سنجی نرم افزار(خروجی مطابق با خواسته هاValidation) و وارسی پذیری نرم افزار(صحت عملکرد خروجی )باشد.
با فرض اینکه تمامی نرم افزار های ایجاد شده بر اساس ،فرآیند مهندسی نرم افزار تولید شده باشند ، باز هم با هم تفاوت هایی دارند . مسئله تفائت بین نمونه ها برای تمام محصولات تولید شده توسط انسان وجو دارد . تفاوت های بین نمونه ها ممکن است بدون کمک تجهیزات دقیق اندازه گیری ابعاد فنی و مهندسی آن امکان پذیر نباشد اما حتی با دستگاه هایی که به اندازه کافی هم دقیق :/.. حساس نیستند بازهم به این نتیجه می رسیم که هیچ دو نمونه نرم افزاری شبیه هم نیستند . آنچه در این میان اهمیت دارد و باعث وضوح این تفاوت ها می شود ، کیفیت نرم افزار هاست .
کیفیت
کیفیت در معنی عام آن به مفهوم خصوصیت یا صفتی از یک شی است.در مورد یک شی،کیفیت اشاره به خصوصیاتی از قبیل رنگ،شکل،اندازه و...دارد و در مورد یک نرم افزار شامل درجه پیچیدگی درونی الگوریتم های آن، تعداد خطوط برنامه نرم افزاری،ارتباطات داخلی زیر برنامه ها و ... می شود.
کنترل کیفیت
کنترل کیفیت شامل مجموعه ای از بازبینی ها،مرورها و آزمایشات استفاده شده طی فرآیند مهندسی نرم افزار به منظور اطمینان از انطباق محصول با نیازمندی هایی است که برای آن ساخته شده است.کنترل کیفیت می تواند به صورت خودکار،به صورت دستی و یا به صورت ترکیبی از تکنیک ها و روشهای خودکار و دستی صورت پذیرد.
تضمین کیفیت
هدف تضمین کیفیت فراهم نمودن روشی به منظور اطلاع از کیفیت محصول است. توجه به این نکته حائز اهمیت است که رضایت مندی مشتری در به کارگیری سیستم های نرم افزاری بر اساس بررسی های صورت گرفته به ترتیب زیر تعریف گردیده است:
رضایت مندی مشتری= محصول خواسته شده+ تحویل بر مبنای بودجه وزمان بندی + کیفیت خوب
هزینه کیفیت
هزینه کیفیت شامل تمام هزینه های صرف شده برای رسیدن به کیفیت و یا انجام فعالیت های مربوط به آن است . هزینه های کیفیت می توانند به هزینه های مربوط به پیشگیری ، شکست و ارزیابی تقسیم شوند . هزینه های پیشگیری شامل آموزش ،وسائل و تجهیزات آزمایش و برنامه ریزی کیفیت است . هزینه شکست مربوط به دوباره کاری تعمیر و تحلیل وضعیت شکست خواهد شد و هزینه ارزیابی مشتمل بر بازبینی فرآیندها وآزمایش خواهد بود.
کیفیت نرم افزار
مدیران و خبرگان دنیای نرم افزار بر این عقیده اند که کیفیت بالای محصول نرم افزاری به صرفه جویی در هزینه و ارتقاء همیشگی سطح نرم افزار منتج می شود.این در حالی ست که تمام توسعه دهندگان نرم افزاری توافق دارند که دستیابی به نرم افزارهای با کیفیت ،بابلاترین هدف در ایجاد و ساخت سیستم های نرم افزاری ست.اما کیفیت نرم افزار چگونه تعریف می شود؟کیفیت نرم افزار مطابق با نیازهای عملیاتی و استانداردهای توسعه نرم افزار تعریف و تدوین می گردد و در این میان توجه به سه اصل زیر اهمیت دارد.
1-استانداردها ، مجموعه ای از معیارهای توسعه را تعریف می کنند و چنانچه این معیارها بدرستی دنبال نشوند ، نتیجه آن فقدان کیفیت خواهد بود.
2-چنانچه یک نرم افزار منطبق بر نیازهای اصلی خود باشد اما نیازهای جانبی خود را (مانند سهولت کاربری پشتیبانی مناسب) را برآورده نسازد،کیفیت نرم افزار حاصل نگردیده است.
3-نیازمندی های نرم افزار و آنچه که نرم افزار برای آن طراحی و پیاده سازی گردیده است ، مبنای اندازه گیری کیفیت است . عدم تطبق نرم افزار با نیازمندی های آن موجب عدم کیفیت نرم افزار خواهد شد.
مطالب مشابه :
چک لیستهای کنترل و تضمین کیفیت
اساس آن، نرمافزار در طی یک فرایند علمی، تجزیه و تحلیل، طراحی، پیادهسازی تضمین کیفیت.
سیستم مدیریت کیفیت
های سری iso 9000 کاملا عمومی بوده و در تمام بخشهای صنعت و خدمات قابل پیاده سازی تضمین کیفیت
پیاده سازی سیستم های نظام مدیریت کیفیت
پیاده سازی سیستم های نظام مدیریت کیفیت . پس از حدود یک دهه بحث تضمین کیفیت ( Quality Assurance )
استاندارد کیفیت , ایزو...
های سری iso9000 کاملا عمومی بوده و در تمام بخشهای صنعت و خدمات قابل پیاده سازی تضمین کیفیت
کیفیت ساختمان به مدت 10 سال تضمین می شود
کیفیت ساختمان به مدت 10 سال تضمین می امضای تفاهم نامه پیاده سازی نظام جامع بیمه های
محاسبه هزینه های کیفیت
مشخص است که هر سازمانی با پیاده سازی متولی اصلی هزینه های کیفیت معمولا واحد تضمین کیفیت
برچسب :
پیاده سازی تضمین کیفیت