موضوعات مطرح در استقرار كاربريهاي شهري

تعریف مکان :از نظر لغوی جای و جایگاه . به طور ساده می توانیم بگوییم مکان بخشی از فضای جغرافیایی است که در آن روابط اجتماعی و زندگی به وجود می آید .

تعریف مکانیابی:فعالیتی است جهت انتخاب مکانی مناسب برای کاربرد خاص ، که قابلیت ها و توانایی های یک منطقه را از لحاظ وجود زمین مناسب و کافی و نیز ارتباط آن کاربری خاص با کاربری های شهری را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد . در ارزيابي و انتخاب مكانهاي مناسب براي استقرار تمام كاربريهاي زمين شهري چهار موضوع مطرح است .1) سازگاري (Compatibilty)  2) ظرفيت ( Capacity)3) مطلوبيت (Desirability)4) وابستگي ( Depedency)

سازگاري :یعنی  دو نوع كاربري مجاور بايد هماهنگ بوده و مزاحمتي براي همديگر بوجود نياورند و حتي در بعضي مواقع به همديگر كمك كنند. براي هر فعاليتي با توجه به خصوصياتش ، حوزه نفوذ و اثر كذاري بايد تعريف گردد . در صورتي فعاليتهامي توانند كنار هم قرار بگيرندكه : آثار سوءبرهم نداشته باشند- خارج از حوزه نفوذ ديگري قرار گيرند.در اينصورت كاربريهاي تخصيص يافته سازگار محسوب مي شوند.

 مطلوبيت :در اين نوع رابطه بين سايت (زمين ومحل) با نوع فعاليت يا بعبارت ديگر رابطه زمين با كاربري مورد نظر مطرح است . يعني هر زميني براي كار بري ويژه اي مناسب است و هر كار بري زمين خاصي را مي طلبد كه در مكان گزيني مراكز خدمات شهري يك اصل مهم محسوب ميگردد .

ظرفيت : ظرفيت مكاني به عنوان يك اصل اساسي تعيين كننده محدوده سطوح مورد نظر مثلا سطوح آموزشی ، خواهد بود.اندازه و ابعاد اين سطوح بايد جوابگوي مورد نظر در  دو بعد جزئي وكلي باشد. مثلا در مورد سطوح آموزشی ، در بعد جزئي ظرفيت واحد آموزشي بايد باتعداد جمعيت استفاده كننده از آن واحد آموزشي و در بعد كلي ظرفيت كل واحدهاي آموزشي منطقه در مقاطع مختلف تحصيلي با جمعيت دانش آموزان آن منطقه متناسب باشد. فضاهاي يك واحد آموزشي در صورتي مي تواند بصورت بهينه مورد استفاده قرار گيرد كه داراي ابعاد و اندازه هاي متناسب با عملكردي كه مورد نظر است باشد. اين ابعاد و اندازه با توجه به ظرفيت واحد آموزشي متفاوت است .در هر ناحيه با توجه به شعاع دسترسي ، تراكم جمعيت دانش آموزي لازم التعليم ، سياست دولت و....مي توان تعداد و ظرفيت مورد نياز مكانهاي آموزشي ، پرورشي و ورزشي را تعيين كرد.اين نواحي معمولاًبه دو قسمت دايره اي و لانه زنبوري تقسيم مي شوند.

 وابستگي :اين نوع كاربريها مي توانند بصورت زنجيروار بهم وابسته باشند( درست بر خلاف نوع ناسازگاري كه مي توانند مخالف هم باشند و در كنار هم قرار گرفتنشان ممكن است به همديگر زيان برساند) در اين رابطه ، تاكيد بر اين است كه كاربريهابصورت زنجيروار بهم وابسته باشند.


مطالب مشابه :


مکانیابی با استفاده از GIS

انجام پروژه ها و آموزش gis - مکانیابی با استفاده از gis - مشاوره پایان نامه و پروژه های دانشجویی




معیار های مکان یابی در برنامه ریزی کاربری اراضی

انجام پروژه ها و آموزش gis - معیار های مکان یابی در برنامه ریزی کاربری اراضی - مشاوره پایان




مکان یابی در معماری(بررسی نمونه پروژه های )

انجمن علمی معماری دانشگاه آزاد خلخال - مکان یابی در معماری(بررسی نمونه پروژه های ) - وبلاگ




مکان یابی فضای سبز

مکانیابی های پیشنهادی . معابر پیاده و سواره و منابع آب . طبیعت در تعریف معماری منظر نقش مهمی




مکان يابي بهينه ایستگاههای آتش نشانی شهر شیراز با استفاده از GIS

انجام پروژه ها و آموزش gis - مکان يابي بهينه ایستگاههای آتش نشانی شهر شیراز با استفاده از gis




موضوعات مطرح در استقرار كاربريهاي شهري

انجام پروژه ها و آموزش gis - موضوعات مطرح در استقرار كاربريهاي شهري تعریف مکانیابی:




مقاله : ضرورت مكانيابي فضاهاي فراغت در شهر

انجام پروژه های معماری و عمران - مقاله : ضرورت مكانيابي فضاهاي فراغت در شهر - آرشیتکت




موضوع پروژه خود را انتخاب کنید-موضوعاتی در زمینه مهندسی صنایع

پاتوق مهندسی صنایع - موضوع پروژه خود را انتخاب کنید-موضوعاتی در زمینه مهندسی صنایع - مهندسی




تحلیل مکانی و GIS

انجام پروژه ها و آموزش gis - تحلیل مکانی و gis سابقه کارهای اجرائی در مکانیابی خدمات شهری




کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در مدیریت کلان شهری

انجام پروژه ها و آموزش gis - کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (gis) در مدیریت کلان شهری




برچسب :