عید قربان و غدیر در کلام امام خميني‌(ره)

عید قربان و غدیر  در کلام امام خميني‌(ره)

فاطمه متقي

* امام خميني(ره) درباره عيد قربان چنين فرموده‌اند:
"عيد قربان، عيدي است كه انسانهاي آگاه را به ياد قربانگاه ابراهيمي مي‌اندازد؛ قربانگاهي كه درس فداكاري و جهاد در راه خداي بزرگ را به فرزندان آدم و اصفيا و اولياي خدا مي‌دهد...

 
اين پدرِ توحيد و بت‌شكن جهان، به ما و همه انسان‌ها آموخت كه عزيزترين ثمره حيات خود را در راه خدا بدهيد و عيدي بگيريد. خود و عزيزان خود را فدا كنيد و دين خدا را و عدل الهي را برپا نماييد. به همه ما ذريه آدم فهماند كه مكه و مني قربانگاه عاشقان است و محل نشر توحيد و نفي شرك كه دلبستگي به جان و عزيزان نيز شرك است. "


* عيد سعيد قربان از اعياد بزرگ اسلام و ميعادگاه پيامبران عظيم الشان، از حضرت ابراهيم تا حضرت محمد صلى الله عليه و آله، بنيانگذاران توحيد و عدالت و رهبران صراط مستقيم عبوديت است .
عيدى كه انسان‌هاى آگاه را به قربانگاه ابراهيمى مى‌اندازد، قربانگاهى كه درس فداكارى و جهاد را در راه خداى بزرگ به فرزندان آدم و اصفياء و اولياى خدا مى‌دهد.


* عيد شريف فطر كه ضيافت الله است، مقدمه‌اى است براى عيد شريف قربان كه لقاءالله است. *

 و ابراهيم سلام الله عليه، عيد براى او، براى ذبيح الله است كه ثمره وجود خودش را حاضر شد كه فدا كند.


* نماز عيد قربان‏ از ديدگاه امام خميني‌(ره) مسأله 1516- نماز عيد فطر و قربان در زمان حضور امام عليه السلام واجب است و بايد به جماعت خوانده شود و در زمان ما كه امام عليه السلام غايب است، مستحب مى‏باشد و احتياط واجب آن است كه آن را به جماعت نخوانند، ولى به قصد رجاء مانع ندارد، و چنانچه ولىّ فقيه يا مأذون از طرف او اقامه جماعت نمايد اشكال ندارد

حضرت امام خمینی (ره) در مورد درست زنده نگه داشتن عید سعید غدیرخم می‌فرمایند:

 
«زنده نگه داشتن این عید، نه برای این است که چراغانی بشود و قصیده خوانی بشود و مداحی بشود. اینها خوب است؛ اما مسئله این نیست. مسئله این است که به ما یاد بدهند که چطور باید تبعیت کنیم. به ما یاد بدهند که غدیر، منحصر به آن زمان نیست؛ غدیر در همه اعصار باید باشد و روشی که حضرت امیر در این حکومت پیش گرفته است، باید روش ملتها و دست اندرکاران باشد. قضیه غدیر، قضیه جعل حکومت است. این است که قابل نصب است؛ والاّ، مقامات معنوی قابل نصب نیست.»


عید همگان


حضرت امام خمینی (ره)، عید غدیرخم را که کاشتن بذر ولایت در جان همه مسلمانان است، مختص گروه خاصی نمی‌دانست و در این باره می‌فرمود: «امروز که روز عید غدیر است، از بزرگ‌ترین اعیاد مذهبی است. این عید، عیدی است که مال مستضعفان است، عید محرومان است، عید مظلومان جهان است، عیدی است کهخدای تبارک و تعالی به وسیله رسول اکرم (ص)برای اجرای مقاصد الهی و ادامه تبلیغات و ادامه راه انبیا، حضرت امیر علیه السلام را منصوب فرمودند.»

 
ارزش مولا علی (ع)

 
حضرت امام خمینی (ره) معتقد بود که بزرگیِ عید غدیر، از وجود با برکت علی (ع) است و می‌فرمود: «مسئله غدیر، مسئله‌ای نیست که بنفسه برای حضرت امیر یک مسئله ای پیش بیاورد؛ حضرت امیر مسئله غدیر را ایجاد کرده است. آن وجود شریف که منبع همه جهات بوده است، موجب این شده است که غدیر پیش بیاید. غدیر برای ایشان ارزش ندارد؛ آنکه ارزش دارد، خود حضرت است که دنبال آن ارزش، غدیر آمده است. خدای تبارک و تعالی که ملاحظه فرموده است که در بشر بعد از رسول خدا (ص) کسی نیست که [آنچه] دلخواه است انجام بدهد،مأمور می‌کند رسول خدا (ص) را که این شخص را که قدرت این معنا را دارد که عدالت را به تمام معنا در جامعه ایجاد کند و یک حکومت الهی داشته باشد، این را نصب کن.»


الگوی حکومت اسلامی


همه حکومتها به الگو و نمونه نیاز دارند تا بر اساس آن، رابطه بین حاکم و مردم مشخص شود و حکومت، وظایف خود را به درستی انجام دهد. حضرت امام خمینی (ره) بر این عقیده بود که غدیر، الگوی حکومت اسلامی را معیّن کرد. ایشان در این باره می‌فرمود: «روز عید غدیر، روزی است که پیغمبر اکرم (ص) تکلیف حکومت را معیّن فرمود و الگوی حکومت اسلامی را تا آخر تعیین فرمود که حکومت اسلام، نمونه اش عبارت از یک همچو شخصیتی است که در همه جهات مهذّب، در همه جهات معجزه است. و البته پیغمبر اکرم (ص) این رامی‌دانستند که به تمام معنا کسی مثل حضرت امیر (ع) نمی‌تواند باشد، لکن نمونه را که باید نزدیک به یک همچو وضعی باشداز حکومت ها، تا آخر تعیین فرمودند.».
امروز که روز عید غدیر است، از بزرگ‌ترین اعیاد مذهبی است. این عید، عیدی است که مال مستضعفان است، عید محرومان است، عید مظلومان جهان است، عیدی است که خدای تبارک و تعالی به وسیله رسول اکرم (ص) برای اجرای مقاصد الهی و ادامه تبلیغات و ادامه راه انبیا، حضرت امیر (ع) را منصوب فرمودند.


حکومت یا مقام معنوی


گروهی، خام اندیشانه می‌پندارند که مسئله غدیر، مربوط به مسائل معنوی امام علی (ع) است و ربطی به خلافت و حکومت ایشان بعد از پیامبر اسلام (ص) ندارد؛ ولی حضرت امام (ره) با ردّ این مدّعا می‌فرمود: «نصب حضرت امیر به خلافت، این طور نیست که از مقامات معنوی حضرت باشد؛ مقامات معنوی حضرت و مقامات جامع او این است که غدیر پیدا بشود». ایشان سپس در ادامه می‌فرمایند: «اینکه در روایات ما... غدیر را آن قدرازش تجلیل کرده‌اند، نه از باب اینکه حکومت یک مسئله‌ای است. حکومت آن است که حضرت امیر به ابن عباس می‌گوید که: به قدر این کفش بی قیمت هم پیش من نیست، آنکه هست، اقامه عدل است. آن چیزی که حضرت امیر (ع) و اولاد او می‌توانستند در صورتی که فرصت بهشان بدهند، اقامه عدل را به آن طوری که خدای تبارک و تعالی رضا دارد، انجام بدهند؛ لکن فرصت نیافتند.»


ولایت کلی


حضرت امام خمینی (ره) بر روی مقام ولایت کلّیِ امامان معصوم (ع) خیلی تأکید می‌کرد. ایشان در سخنان خود، این ولایت را غیر از مسئله خلافت و حکومت می‌دانست که در عید غدیر خم مطرح شد. به نظر مرحوم امام (ره)، این ولایت کلی، همان امامت و از اصول مذهب تشیع است که کسی که به آن معتقد نباشد، تمام اعمال نیک خود را باطل کرده است. ایشان در این مورد می‌فرمود: «آن چیزی که برای ائمه ما قبل از غدیر مطرح بوده است، این یک مقامی است که مقام ولایت کلی و امامت است اگر کسی آن ولایت کلی را قبول نداشته باشد، اگر تمام نمازها را مطابق با همین قواعد اسلامی شیعه هم به جا بیاورد، باطل است؛ این غیر از حکومت و از اصول مذهب است»

انحراف بعد از غدیر


پس از واقعه مهم غدیر خم و برگزیدن امام (ع) به جانشینی رسول خدا (ص)، عده ای به فاصله اندکی، این مسئله را نپذیرفتند و (ع) را از خلافت کنار گذاشتند. این کنار گذاشتن معصوم و برگزیدن غیر او، اندک اندک خطی انحرافی پدید آورد؛ به طوری که بعدها معاویه ها و یزیدها خلافت و حکومت را به دست گرفتند و آن را به سلطنت تبدیل کردند. امام خمینی (ره)، این انحرافها را سرچشمه گرفتاری های کنونی دنیای اسلام می‌داند و می‌فرماید: «انحرافاتی که بعد از غدیر خم پیدا شد و ماها هم غفلت کردیم همه نه بسیاری از ماها، اکثریت شاید غفلت کردند و ما را کناره گیر کردند، نگذاشتند که در امور مسلمین دخالت بکنیم، اسباب این گرفتاری هایی شده است که الان در سرتاسر کشورهای اسلامی داریم می‌بینیم، در همه جا این مسائل هست.»


درست زنده نگه داشتن غدیر


شادمانی کردن و مجلس گرفتن در اعیاد اسلامی، عملی نیکوست؛ ولی نیکوتر آنکه، در مورد بزرگی آن عید بیندیشیم. حضرت امام خمینی (ره) در مورد درست زنده نگه داشتن عید سعید غدیرخم می‌فرمایند: «زنده نگه داشتن این عید، نه برای این است که چراغانی بشود و قصیده خوانی بشود و مداحی بشود. اینها خوب است؛ اما مسئله این نیست. مسئله این است که به ما یاد بدهند که چطور باید تبعیت کنیم. به ما یاد بدهند که غدیر، منحصر به آن زمان نیست؛ غدیر در همه اعصار باید باشد و روشی که حضرت امیر در این حکومت پیش گرفته است، باید روش ملتها و دست اندرکاران باشد. قضیه غدیر، قضیه جعل حکومت است. این است که قابل نصب است؛ والاّ، مقامات معنوی قابل نصب نیست.»

 


مطالب مشابه :


عید سعید غدیر خم

در زیر به نمونه هایی از روایاتی که حادثه غدیر حادثه بزرگی است و عید غدیر عیدی بزرگ و شاید




عید غدیر خم عیدولایت و امامت بر شما مبارک

عید غدیر خم چه عیدی خوب تر از عید دانلود دفترچه راهنمای ثبت نام مدارس نمونه




مقاله ی درمورد عید غدیر خم

مقاله ی درمورد عید غدیر خم در زیر به نمونه حادثه غدیر حادثه بزرگی است و عید غدیر عیدی




عید قربان و غدیر در کلام امام خميني‌(ره)

این عید، عیدی است که مال همه حکومتها به الگو و نمونه نیاز دارند «روز عید غدیر




عید غدیر در کلام امام خمینی (ره)

عید غدیر در این عید، عیدی است که مال همه حکومت ها به الگو و نمونه نیاز دارند تا




عید غدیر در کلام حضرت امام خمینی(ره)

عید غدیر در این عید، عیدی است که مال همه حکومتها به الگو و نمونه نیاز دارند تا




عید غدیر خم مبارک

عید غدیر خم مبارک چه عیدی بهتر از عید غدیر روش هاي مبارزه نمونه وار شاه




عید سعید غدیر خم

در زیر به نمونه هایی از روایاتی که حادثه غدیر حادثه بزرگی است و عید غدیر عیدی بزرگ و شاید




مجموعه اس ام اس ویژه عید غدیر خم

مجموعه اس ام اس ویژه عید غدیر خم نمونه سوالات درس جغرافی چه عیدی بهتر از عید غدیر




برچسب :