انواع سيستمهاي توزيع

سيستم‌هاي شعاعي

سيستم نوع شعاعي ساده ترين و يكي از عمومي‌ترين نوع مورد استفاده است و شامل تغذيه كننده‌ها (فيدرها) و مدارهاي شعاعي مجزا بوده كه از پست يا منبع منشعب مي‌شوند. معمولا هر فيدر سطح معيني را تغذيه مي‌كند. فيدر (تغذيه كننده) شامل قسمت اصلي يا تنه مانندي است كه با ترانسفورماتور توزيع مرتبط است و از آنجا انشعابات اصلي يا فرعي خارج مي‌شود.

معمولا انشعابات فرعي از طريق فيوز به مدارهاي فشار متوسط اصلي متصل مي‌شود، به طوري كه يك اتصالي در انشعابات فرعي، نمي‌تواند باعث قطع برق در سرتاسر تغذيه كننده بشود. اگر فيوز از رفع اتصالي خط عاجز بماند يا اتصالي در تغذيه كننده اصلي توسعه يابد كليد قدرت در پست يا منبع باز خواهد شد و سرتاسر تغذيه كننده را بي‌برق خواهد كرد. براي پايين نگه داشتن وسعت و مدت قطعي برق، تجهيزاتي جهت جدا كردن تغذيه كننده در نظر گرفته مي‌شود، به طوري كه قسمت‌هاي سالم هر چه سريع‌تر دوباره برق‌دار شود. براي به حداكثر رساندن سرعت برق‌دار كردن مجدد، در هنگام طراحي و ساخت از ارتباط اضطراري به تغذيه كنندههاي مجاور استفاده مي‌شود. بنابراين هر قسمتي از تغذيه كه مشكلي نداشته باشد، مي‌تواند به تغذيه كننده‌هاي مجاور متصل شود. اغلب براي جلوگيري از اضافه‌بار در فيدرها در زماني كه قسمت‌هايي از فيدرهاي مجاور و معيوب به آنها وصل مي‌شوند، در آنها ظرفيت ذخيره‌ پيش‌بيني مي‌شود.

در بيشتر حالات، غير همزماني بارها بين تغذيه كننده‌هاي مجاور به اندازه كافي موجود بوده تا نيازي به نصب ظرفيت اضافي براي مواقع اضطراري نباشد.

سيستم‌هاي حلقوي

 راه ديگري كه طول قطعي برق را محدود مي‌سازد، استفاده از تغذيه كننده‌هايي است كه به صورت حلقوي طراحي شده و امكان تغذيه از دو سو را براي مصرف كننده‌هاي بحراني فراهم مي‌سازد. در اينجا اگر تغذيه از يكسو دچار مشكل شود، تمام بار تغذيه كننده از سوي ديگر جريان مي‌گيرد. به شرطي كه ظرفيت ذخيره كافي در تغذيه كننده در نظر گرفته شود. اين نوع سيستم امكان دارد در حالت عادي به صورت حلقوي باز يا حلقوي بسته عمل كند.

حلقوي باز

 در سيستم حلقوي باز، بخش‌هاي متعدد تغذيه كننده از طريق وسايل جدا كننده (فيوز، كليد و غيره) به همديگر متصل شده و بارها هم به بخش‌هاي فوق متصل شده‌اند و هر دو سر تغذيه كننده به منبع تغذيه متصل شده است. در يك نقطه از پيش‌ تعيين شده‌اي از فيدر، وسيله جدا كنده به صورت باز نصب مي‌گردد. اساسا سيستم حلقوي باز از دو فيدر تشكيل مي‌شود كه انتهاي آنها به وسيله جدا كننده‌اي مانند فيوز، كليد و يا كليد قدرت به هم مرتبط شده باشد.

به هنگام وقوع اتصالي، بخشي از مدار فشار متوسط كه اتصالي در آنجا خارج داده‌است، از دو طرف قطع مي‌شود و تداوم سرويس‌دهي به قسمت سالم به اين صورت انجام مي‌شود كه ابتدا حلقه در نقطه‌اي كه در حالت عادي باز گذاشته شده است، بسته مي‌شود و سپس كليد قدرت در پست  ديگر وصل مي‌شود.

چنين حلقه‌هايي در حالت عادي بسته نمي‌شوند، وقتي اتصالي باعث باز شدن قطع كننده ها (يا فيوزها) در دو طرف شوند، سرتاسر تغذيه كننده بي‌برق شده و معلوم نمي‌شود كه اتصالي كجا رخ داده است. وسايل جدا شده بين بخش‌ها به صورت دستي باز و بسته مي شوند و مي‌تواند فيوزها، جدا كننده‌هاي فيوزدار (كات اوت) يا كليدهاي نسبتا ارزان باشد.

حلقوي بسته

 در جايي كه درجه بالاتري از قابليت اطمينان موردنظر است، فيدر به صورت حلقوي بسته مورد بهره‌برداري قرار مي‌گيرد. در اينجا معمولا وسايل جدا كننده كليدهاي قدرت بسيار گران قيمت مي‌باشد. قطع كننده‌ها به وسيله رله‌هايي تحريك مي‌شوند تا فقط براي باز كردن كليدهاي قدرت واقع در دو طرف قسمت معيوب عمل نمايند، بقيه قسمت تغذيه كننده سرتاسري برق‌دار باقي مي‌ماند. در بيشتر نمونه‌ها، فعاليت مناسب رله فقط به وسيله سيم‌هاي راهنما صورت مي‌گيرد كه از كليد قدرتي به كليد قدرت ديگر كشيده مي‌شود كه نصب و نگهداري آن پرهزينه مي‌باشد. در برخي نمونه‌ها، اين سيم‌هاي راهنما از طريق اجاره خطوط تلفن صورت مي‌گيرد.

به خاطر پايين نگه داشتن هزينه‌ها، مي‌توان فقط بين قسمت‌هاي معين حلقه تغذيه كننده، كليد قدرت نصب كرد و طبق معمول وسايل جدا كننده ارزان قيمت بين قسمت هاي مياني نصب نمود. به همين خاطر است كه با وقوع يك اتصالي پيدا شد وسايل جدا كننده واقع در دو سر بخش اتصالي باز شده و بخش‌هاي سالم به وسيله بسته شدن كليدهاي قدرت مناسب دوباره برق‌دار مي‌شود.

سيستم‌هاي فشار متوسط شبكه‌اي (غربالي)

 اگر چه مطالعات اقتصادي نشان داده است كه سيستم شبكه‌اي (غربالي) طرف اوليه در بعضي از شرايط ممكن است كم هزينه تر و پايدارت از سيستم شعاعي باشد، در عمل تعداد كمي از شبكه‌هاي غربالي در طرف اوليه مورد بهره‌برداري قرار گرفته‌اند و فقط چند مورد از آنها در سرويس‌دهي باقي مانده‌اند. اين سيستم از طريق به هم پيوستن شبكه‌هاي فشار متوسطي كه به طور عادي در سيستم‌هاي شعاعي يافت مي‌شود تشكيل شبكه يا غربال (مش) را مي‌دهند. شبكه به وسيله چندين ترانسفورماتور قدرت تغذيه مي‌شود كه ترانسفورماتورها به نوبه خود از خطوط فوق توزيع و انتقال در ولتاژهاي فشار قوي تغذيه مي‌شوند. يك كليد قدرت كنترل شده با رله‌هاي جريان معكوس و وصل مجدد خودكار بين ترانسفورماتور و شبكه قرار دارد و سيستم فشار متوسط شبكه‌اي را از جريان اتصالي تغذيه شده از ترانسفورماتور، ناشي از وقوع اتصالي در خطوط فوق توزيع و انتقال محافظت مي‌نمايد. اتصالي‌ها در بخش‌هاي فشار متوسط كه شبكه راتشكيل مي‌دهند، به وسيله كليد قدرت و فيوزها جدا مي‌شود.

اين نوع سيستم، پست‌هاي معمولي و تغذيه كننده‌هاي طولاني فشار متوسطي اصلي را حذف كرده و آنها را با تعدادي زيادي از پست‌هاي كيوسكي (واحد) جايگزين نموده كه به طور حساس (استراتژيكي) در سرتاسر شبكه قرار مي‌گيرد. بدين وسيله مشكل دستيابي به زمين اضافي و ضروري در پست‌هاي معمولي را حل كرده است. علاوه بر آن، مشكل نگهداري و بهره‌برداري مناسب تنظيم كننده‌هاي ولتاژ (در جايي كه آنها وجود دارند) در تغذيه كننده‌هاي فشار متوسط به هم پيوسته راتجربه كرده است.


مطالب مشابه :


لیست اول پایان نامه های کارشناسی و کارشناسی ارشد برق

مهندسی برق قدرت و پایان نامه برق قدرت - لیست اول پایان نامه های کارشناسی و کارشناسی ارشد برق




تجهیزات پست : ترانسفورماتور قدرت

پایان نامه پروژه های رشته برق - تجهیزات پست : ترانسفورماتور قدرت - ارائه کلیه پروژه ها




انواع سيستمهاي توزيع

انجام كليه پروژه‌هاي درسي و پايان نامه‌ها در رشته مهندسي برق قدرت و كنترل پذيرفته مي‌شود.




پروژه های برق - سری 7

انجُمن پروژه و پایان نامه - پروژه های برق - سری 7 - برق قدرت - پست های انتقال و فوق توزیع ;




پایان نامه آسانسور و بررسی موتورهای آن

مهندسی برق قدرت و پایان نامه برق قدرت - پایان نامه آسانسور و بررسی موتورهای آن - پایان نامه




برچسب :