طرح احداث هنرستان موسیقی ترکمن در ترکمن صحرا

یاسر کُر: برای اینکه فقط حرف نزده باشیم و برای حل مشکلات شهری گام موثری برداشته باشیم، از این پس پیشنهادهایی تخصصی، به منظور توسعه شهری و گردشگری شهرستان بندرترکمن خواهیم داد،

http://www.bornanews.ir/Media/Image/Gallery/1182/634411387742966850.jpg

پیشنهاد شماره (2): طرح احداث هنرستان موسیقی ترکمن در ترکمن صحرا

قابل توجه مسئولین دلسوز منطقه http://hamsaz.net/wp-content/uploads/2011/05/558orchestra-558x250.jpg

اختصاصی عصر نوین: ﻳﻜﻲ از ﻣﺴﺎﻳﻞ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﻣﻬﻢ در ﻫﺮ ﺟﺎﻣﻌﻪ اي ﻫﻨﺮ و آﻣـﻮزش ﻫﻨـﺮ ﻣـﻲ ﺑﺎﺷـﺪ. ﭼـﺮا ﻛـﻪ ﻧﻴﺮوي ﺣﻴﺎت و ﺷﺎدﻣﺎﻧﻲ در ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺗﺰرﻳﻖ ﻛﺮده ﺑﺎﻋﺚ ﻧـﺸﺎط و آراﻣـﺶ اﻋـﻀﺎي ﺟﺎﻣﻌـﻪ ﻣﻲ ﮔﺮدد در اﻳﻦ ﻣﻴﺎن ﻫﻨﺮ اول ﻳﻌﻨﻲ ﻣﻮﺳﻴﻘﻲ ﺟﺎﻳﮕﺎه وﻳﮋه اي را دارد ﭼﺮا ﻛـﻪ ﺑﻴـﺸﺘﺮﻳﻦ اﺛﺮات در ﺑﺎز ﺷﺪن ذﻫﻦ و ﺑـﺎﻻ ﺑـﺮدن ﻗـﺪرت ﻓﺮاﮔﻴـﺮي ﺑـﺮاي ﻣﺤـﺼﻼن و اﻳﺠـﺎد ﺛﺒـﺎت ﺷﺨﺼﻴﺖ و ﺑﺎﻻ ﺑﺮدن اراده و اﻋﺘﻤﺎد ﺑﻪ ﻧﻔﺲ و ﺟﻠﻮﮔﻴﺮي از اﻓﺴﺮدﮔﻲ در ﺑـﻴﻦ ﺟﻮاﻧـﺎن و آﺣﺎد ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻣﻲ ﮔﺮدد.

دانستنی هایی از موسیقی ترکمنی

مدتی است که موسیقی ترکمن در ایران در جشنواره‌های داخلی‌ای چون نوروز، دهه‌ی فجر و جشنواره‌ی اقوام اجرا می‌شود. ایرانیان کم و بیش با موسیقی ترکمن آشنا هستند و در حال حاضر وضعیت این موسیقی در ایران مثبت می باشد.

دوتار و کمانچه که ترکمن‌ها به آن قیجاق می‌گویند، آلات اصیل موسیقی ترکمن هستند. موسیقی ترکمن به شکل سنتی از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته است. آوازه‌خوان ترکمن راوی منظومه‌های قدیمی و عاشقانه‌ای است چون "زهره و طاهر"، "شاه‌صنم غریب" و اسطوره‌های تاریخی‌ای چون "گوراوغلی".

اوغلان بخشی در مسابقه ترانه‌های فولکلوریک دنیا در پراگ مقام اول را به دست آورد

یکی از مشهورترین چهره‌های کنونی موسیقی ترکمن محمد‌گلدی گلدی‌نژاد، معروف به "اوغلان بخشی"، استاد موسیقی گنبدی است. ترکمن‌ها به نوازنده دوتار و خواننده‌ای که مرحله استادی را پشت سر گذاشته باشد، "بخشی" می‌گویند و اگر کسی در سنین پایین به چنین درجه‌ای برسد، او را "اوغلان بخشی" خطاب می‌کنند، یعنی پسربچه‌ای که به مقام "بخشی" رسیده است.

"اوغلان بخشی" به‌عنوان خواننده‌ی برتر جشنواره آموزشگاه‌های سراسر کشور انتخاب شد. او در خرداد ماه ۱۳۸۳ در جشنواره‌ی شیراز نیز رتبه‌ی اول خوانندگی را کسب کرد و در بهمن ماه ۱۳۸۴ در جشنواره‌ی بین‌المللی موسیقی دهه‌ی فجر، عنوان منتخب برتر جشنواره را به خود اختصاص داد. این خواننده‌ی ترکمن در سال ۲۰۰۸ ایران را در"جشنواره جهانی موسیقی فولکلور جوانان" در پراگ نمایندگی کرد و به مقام نخست دست یافت. اوغلان بخشی حتی در مسابقات آوازخوانی و موسیقی سال ۲۰۱۲ در ترکمنستان جایگاه نخست را کسب کرد.

خبرگزاری ایرنا درباره زندگی این هنرمند جوان می‌نویسد که گلدی‌نژاد نوازندگی دوتار و آوازخوانی را در سن ۶ سالگی آغاز کرد، در سن ۹ سالگی به درجه‌ی استادی موسیقی ترکمن دست یافت و این درجه از سوی بزرگان موسیقی ترکمن‌های ایران و ترکمنستان به وی داده شد.

موسیقی ترکمن، از آموزش سنتی تا نت‌آموزی

غفار گلدی‌نژاد، پدر"اوغلان بخشی" و مدیر آموزشگاه موسیقی ترکمن در گنبد کاووس، نیز از جمله هنرمندانی است که در سال‌های گذشته توانسته است با اجرای کنسرت‌ در کلان‌شهرهای ایران موسیقی ترکمن را معرفی کند. به نظر او به‌رغم این تلاش‌ها موسیقی ترکمن هنوز هم برای ایرانی‌ها به اندازه‌ی کافی شناخته شده نیست.

 اجرای موسیقی ترکمن در جشن ۲۷۹‌مین سالروز تولد مختومقلی فراغی، شاعر ترکمن

مدیر آموزشگاه موسیقی ترکمن در گنبد درباره‌ی فعالیت‌‌های خود می گوید: «من از سال ۱۳۵۸ دوتار را و پس از آن کمانچه را آموختم. حدود ۳ سال آموزش اصولی موسیقی را در ترکمنستان فرا گرفتم و به همت شادروان نورمحمد گوکلانی، دبیر فرهنگی اداره ارشاد گنبد کاووس، توانستم گروه موسیقی "مختومقلی" را تشکیل بدهم. در سال ۱۳۸۰به عنوان دبیر انجمن موسیقی ترکمن در گنبد "انجمن موسیقی ناظارلی محجوبی" را تاسیس کردم. در سال ۱۳۸۳ با دریافت مجوز در "آموزشگاه آزاد موسیقی اوغلان بخشی" به عنوان مدیرعامل و مربی، به همراه پسرانم جیحون و محمد گلدی، به آموزش هنرجویان مشغول هستم.»

آقای غفارنژاد می گوید که برای نخستین بار در آموزشگاه موسیقی خود موفق شده است به شکل مدرن تئوری و نت موسیقی ترکمن را به هنرجویان تعلیم دهد.

حمایت خانه‌ی موسیقی ایران از موسیقی ترکمن‌ها

دبیر انجمن موسیقی ترکمن در گنبد، در ادامه‌ی صحبت‌هایش گفت: «پسر من، اوغلان بخشی، سال‌هاست در سطح ایران رتبه‌ی اول را در موسیقی محلی و قومی کسب کرده و در مسابقات جهانی هم موفق شده رتبه نخست را نصیب ایران بکند. اگر شورای راهبردی موسیقی کشور این امکان را به پسرم نمی‌داد و او را به مسابقات جهانی نمی‌فرستاد، امکان معرفی موسیقی ترکمن را نداشتیم و به لحاظ بعد تبلیغاتی هم شهرتی کسب نمی‌کردیم. انجمن موسیقی ایران، خانه موسیقی ایران و همچنین وزارت ارشاد اسلامی با ما همکاری کردند. برای موسیقی اصیل ترکمن ارزش زیادی قائل می‌شوند. ما در ایران در شهریور ماه امسال نخستین کنسرت اوغلان بخشی را هم برگزار کردیم.»

نسل‌های مختلف بخشی‌های ترکمن در ایران

سبحان قلیچ‌تغانی، آگاه به موسیقی ترکمن‌صحرا، می گوید که آموزش موسیقی ترکمن به شکل سنتی در گذشته از کودکی آغاز می‌شد؛ شاگردان طی سالیان متمادی در حضور استاد نواختن دوتار و فراگیری اشعار، ترانه‌ها و مضامین داستان‌ها و اسطوره‌ها را به شکل سمعی و بصری می‌آموزند

قلیچ‌تغانی گفت: «درمیان نسل‌های پیشین استادان بخشی ‌چون ناظارلی محجوبی، خوجه بخشی، قزاق پنق، آنه محمد کتوکی، خوجه شرقی، بایلی تکه، دوردی طریک و همچنین استادان دوتار و کمانچه چون آراز مراد آرخی، آراز کلته و برادران گرکزی، بایجی یمودی و رحمان‌قلیچ یمودی را داریم که توانستند هنر و دانسته‌های خود را به نسل بعدی انتقال دهند.»

قلیچ‌تغانی افزود: «پس از آن ما شاهد حضور نسل جدیدی از بخشی‌ها و هنرمندانی چون دکتر مجید تکه، یوسف دیبایی و آنه بردی وجدانی، منصور صبوحی، اراز محمد شیرمحمدلی و رجب راوشی بودیم که دانسته‌های هنری خود را با تحصیلات مدرن درهم آمیختند. توسعه رسانه‌های جدید بویژه رادیو و تلویزیون و آشنایی این نسل با موسیقی ملل دیگر توانست افق دید هنری این هنرمندان را گسترش دهد. اما نسل کنونی ما که بویژه هنرمند جوانی چون محمد‌گلدی گلدی‌نژاد نمونه‌ی آن است، توانست به علم و نت موسیقی دست یابد و آن را به مشتاقان موسیقی ترکمن هم تعلیم دهد.آرزوی ترکمن‌های ایران تأسیس هنرستان موسیقی استاما به عقیده‌ی قلیچ‌تغانی، برای رشد و توسعه موسیقی ترکمن در کشور بایستی ارگان‌های دولتی، بخصوص وزارت ارشاد، به تاسیس مرکز آموزشی موسیقی ترکمن کمک کنند. وی همچنین تاکید کرد که دولت باید بیمه‌‌ی اجتماعی بخشی‌های نسل قدیم را نیز تامین کند.

غفار گلدی‌نژاد، مدیر آموزشگاه موسیقی ترکمن درگنبد کاووس، نیز گفت: «قبلا موسیقی ترکمن سینه به سینه نقل شده اما حالا ما تلاش می‌کنیم که آن را به صورت علمی در ایران آموزش دهیم. ما آرزو می‌کنیم که در آینده بتوانیم در دانشگاه‌های ایران موسیقی ترکمن را تدریس کنیم و در استان گلستان و ترکمن‌صحرا دانشگاه موسیقی ترکمن را بنیان بگذاریم.»

گلدی‌محمد گلدی نژاد مشهور به اوغلان بخشی نیز گفت: «من بهترین دوران زندگی خود را از والدین و وطنم دور افتادم تا فنون موسیقی ترکمن را به شکل مدرن و آکادمیک آن یاد بگیرم تا بتوانم به مشتاقان آن آموزش بدهم.»

آرزوی اوغلان بخشی هم احداث هنرستان موسیقی ترکمن در ایران و آموزش و تدریس این موسیقی به شکل مدرن است.


خلاصه اجرايي طرح مذکور: 


مراحل كار – مراحل راه اندازي

1. دريافت  مجوز:

الف – ارائه درخواست جهت صدور مجوز تأسيس

ب – دريافت فرم تقاضا، تكميل آن و تحويل به سازمان به همراه مدارك مربوطه

ج – صدور مجوز تأسيس

2. دريافت مجوز راه اندازي

الف – ارائه درخواست راه اندازي با تصوير مجوز تأسيس به سازمان

ب – طرح موضوع راه اندازي در شوراي نظارت بر امور آموزشگاه های موسیقی

ج – (در صورتيكه مصوبه شوراي نظارت مذكور مثبت بود)

تكميل فرم فضاي پيشنهادي – فرم كروكي و ارائه به سازمان

د – ارائه اسامي پيشنهادي و اعلام نظر سازمان

ه – انتخاب اسم و صدور مجوز راه اندازي (استقرار) جهت تهيه و نصب تابلو و ثبت نام از علاقمندان به موسیقی

 

درآمد طرح:

ساعت کار آموزشگاه از 9 صبح تا 9 شب در نظر گرفته شده است. در کل 6 کلاس برای برگذاری کلاسها فعال می باشد.

در هر ساعت آموزش عملی 4 هنرجو آموزش می بیند. در کلاس نظری 20 نفر هنرجو در هر ساعت آموزش می بیند. روزهای جمعه و ایام تعطیلات رسمی آموزشگاه نیز تعطیل می باشد.

درآمد کلاسهای خصوصی که استاد به منزل هنرجو می رود معادل 10% تعداد هنرجویان حضوری محاسبه می گردد و 50% شهریه در این مورد سهم آموزشگاه می باشد.

آموزشگاه می بایست در نظر داشته باشد که در مراسم خاصی که در هر ماه از سال اعم از جشن ها  و... رخ می دهد از هنرجویان فعال خود برای اجرای گروهی موسیقی به زبان شیرین ترکمنی استفاده لازم و مفید را به عمل آورده و برنامه های خاص دیگر اعم از شرکت در مسابقات و... را مورد توجه قرار دهد.

به امید آن روزی که موسیقی ترکمنی برای همه ی مردم جهان نامی آشنا باشد.

طرح احداث هنرستان موسیقی ترکمن در ترکمن صحرا

با جزئیات کامل (مراحل راه اندازی، توجیه اقتصادی، تاسیسات، تجهیزات اداری و..)


//www.bargozideha.com/static/portal/55/558119-716277.jpg

//www.bargozideha.com/static/portal/58/583710-340849.jpg

//www.bargozideha.com/static/portal/84/842930-847641.jpg


مطالب مشابه :


معرفي رشته موسيقي از شاخه فني وحرفه اي گروه هنر -14

هنرستان موسیقی از سال اول راهنمایی شروع و پایان آن سوم دبیرستان می باشد که مجموعا 6 سال




هنرستان موسیقی؛ حلقه فراموش شده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی!

مترجم کتاب های موسیقی می افزاید:« با توجه به اینکه هنرجو در سن پایین وارد هنرستان می شود نمی




هنرستان هنرهای زیبا

شب هنرستان موسیقی . روز یکسنبه مورخ 23 اردیبهشت ماه جاری مراسم جشن هنرستان موسیقی شیراز




ادرس هنرستانهاي موسيقي و هنري در سراسر كشور

http://www.tmbs.ir/webui/index.aspx هنرستان موسيقي پسران منطقه 11 روبوری تالار وحدت - هنرستان موسیقی




طرح احداث هنرستان موسیقی ترکمن در ترکمن صحرا

╬╬╬ اخبار استان گلستان ╬╬╬ - طرح احداث هنرستان موسیقی ترکمن در ترکمن صحرا - آموزشی، سیاسی




تاریخچه هنرستان و هنرکده موسیقی ملی

تاریخچه هنرستان و هنرکده موسیقی ملی . به منظور حمايت و پيشرفت هر چه




ارکستر هنرستان

ارکستر هنرستان موسیقی سلیمانیه. به رهبری کاوه فقیه زاده مقدمه: مطلبی که مشاهده می فرمایید




برچسب :