گوگان
گوگان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش گوگان واقع شدهاست. جمعیت این شهر بر پایهٔ سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۱۰٬۹۴۹ نفر بودهاست که از این لحاظ نوزدهمین شهر پرجمعیت استان آذربایجان شرقی و دومین شهر پرجمعیت شهرستان آذرشهر -پس از مرکز شهرستان- محسوب میگردد
نام قدیم این شهر «گاوگان» بودهاست که بعدها به «گوگان» تغییر نام دادهاست. شهر گوگان در ۴ کیلومتری غرب آذرشهر، ۶۰ کیلومتری جنوب غرب تبریز و ۶۹۴ کیلومتری شمال غرب تهران واقع شدهاست. این شهر در ساحل شرقی دریاچهٔ ارومیه واقع شدهاست و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۳۴۰ متر میباشد.
از محصولات تولیدی گوگان میتوان به گردو ، سير ،پیاز و... اشاره کرد که به نقاط مختلف کشور صادر میشود. پیششماره تلفنی این شهر ۰۴۱۲ میباشد. شهر گوگان در سال ۱۳۳۶ خورشیدی با ارتقای درجه از روستا به شهر، صاحب شهرداری دولتی شدهاست و هماکنون یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی محسوب میگردد
این شهر در قرن هفتم قبل از میلاد مسیح مرکز اقتصادی ماد به شمار می آمد و ظاهرا مستقل بود و در آن قبیله ای به نام دالیان زندگی میکردندکه در سرزمین ماننا از ایلات نیرومند غرب ایران به حساب می آمد .
بطوریکه این کشور گاهی مستقل و زمانی تحت حکومت اورتویا قرار داشت و نقطه کشمکش دائمی میان آنها بود.
همچنین این شهر در گذشته ای نه چندان دور در مسیر جاده ابریشم قرار داشت و زائران مرقد مطهر امام حسین (ع) به قصد کربلا از این مسیر رفت و آمد میکردند
به نقل از یادداشتهای آقای سید رامین اسبقی ، گوگان از دیدگاه تاریخ و جغرافی نویسان : هانری راولین سون (افسر انگلیسی در حدود سال 1254 هجری قمری) می نویسد: در دوره های خیلی قدیم ناحیه گوگان در ردیف مراکز بسیار زیبا و خرم آن روزگار بوده است و از چندین دهکده آباد و پیوسته به هم تشکیل شده است. روزبهی و ترقی گوگان را باید از آنجا قیاس و محاسبه کرد که معمولاً میزان مالیات هر خانواده 8 تا 9 تومان به پول روزگاران قاجاریه (شاهزاده عباس میرزا) بوده است.
این جغرافی دان آماری دقیق از باغها و وضعیت معاش گوگان ارائه نموده است و می گوید باغداران و بازرگانان در مقابل هر طناب زمین یا 96 ذرع مبلغ یک پناباد (ده شاهی و نصف یک ریال) به دولت مالیات می دادند.
چالز استوارت جغرافیدان و جهانگرد انگلیسی در سال 1251 قمری (1835 میلادی) به ایران آمده و اینگونه می نویسد: عطر گل سنجد به قدری در هوا آمیخته بود که هر مسافری را از خود بیخود می کرد ، هوا پاک و طرب افزا و آسمان صاف به محیط اطراف و دشت گوگان لطفی وصف ناپذیر بخشیده بود ، خاک زمینهای حاصلخیز و مستعد، آب کافی ، چشمه ها ، رودخانه ها و چاهها ، هوای معتدل ، فعالیت مردم گوگان ، همه و همه گوگان را به صورت یک منطقه زراعی در آورده بود. و یکی از مراکر کشاورزی ، باغداری و دامپروری آذربایجان محسوب می شود.
یاقوت حموی سیاح و جهانگرد رومی در باره گوگان می نویسد: ده نجیر جان یا اخیر جان (اخی جهان) یکی از روستاهای نزدیک گاوگان در 3 کیلومتری آن قرار دارد که درقدیم شاه نشین بود و خزانه شاه در حدود قوم باغی (باغی نزدیک روستای فیروز سالار) به زیر خاک فرو رفته و پادشاه ترک آن دیار کرده است.
یکی از بزرگترین و قدیمی ترین روستاهای بخش ، روستای تیمورلو می باشد که بنابر شواهد و قراین و نقل قول قدما حدوداً 13 قرن سابقه تاریخی دارد. وجود سنگ نوشته های بزرگ در روستا و وجود قبرستان مجوسان در کنار قبرستان بزرگ روستا و نیز مقبره دو نفر از شهیدان صدر اسلام در اراضی بالوجای تیمورلو و حفاریهایی که در سطح روستا در عمق ده متری انجام شده و وجود سفالها و تنورها حاکی از این ادعاست که در اثر پس روی و پیشروی آب دریاچه ارومیه به دفعات مکرر زیر آب رفته و تخریب و بازسازی شده است.
در زمان حمله مغول گوگان نیز مانند سایر شهرهای ایران مورد تجاوز و قتل و غارت قرار می گیرد ، در زمان هلاکو خان که شهر مراغه پایتخت ایلخانیان شده بود گوگان و دهستانهای اطراف آن به علت آب و هوای خوش و باغستانهای پر میوه جهت استراحت و خوشگذرانی مورد توجه خانان مغول قرار می گیرد . بعد از زوال ایلخانان به احتمال قوی خزائن خانان مغول پای کوه قزل داغ در میان دره ای به خاک سپرده می شود
از آثار تاريخي آن مي توان به مسجد جامع گوگان ، حمام تاريخي گوگان ، حمام تاريخي روستاي فيروزسالار ، مسجد حضرت ابوالفضل گوگان ، گورستان تاريخي روستاي تيمورلو و از مناطق ديدني آن مي توان به ائل ميداني ، شور سو ، شوشه لي تپه ، صديق خاتون ، زينب خاتون و باغهاي زيباي گردوي آن اشاره كرد.
در دامنه كوههاي روستاي دستجرد بخش گوگان، مقبره زينب خاتون ، يكي از همسران پيامبر اسلام واقع شده كه در زمان حمله اعراب به ايران و اشغال آذربايجان به اين مكان آمده است. همچنين آثاري از سربازان دوره صدر اسلام نيز در نزديكي اين مقبره باقي مانده است.
البته اينها تنها بخشي از داشته هاي گوگان بود كه توانستم گردآوري كنم ولي ديگه ديگه ...
مطالب مشابه :
گوگان
توان به مسجد جامع گوگان ، حمام تاريخي گوگان ، حمام تاريخي روستاي فيروزسالار ، مسجد حضرت
گردشگري گوگان
گردشگري گوگان 1-مخزن تغذيه مصنوعي فيروز سالار: درياچه مصنوعي فيروزسالار كه به منظور
برچسب :
فيروزسالار