روستای خودم زنوزق
اقلیم
زنوزق از نظرآب و هوایی جزو مناطق سردسیر ایران محسوب میشود که دارای زمستانهای سرد طولانی و بهار و پاییز نسبتا" سرد و تابستانهای معتدل میباشد .حدود ۶ ماه از سال یخبندان است . متوسط میزان بارندگی سالیانه حدود ۹/۳۹۷ میلی متر است .فروردین ماه با ۵/۶۷ میلی متر بیشترین و مرداد ماه با ۶/۴ میلی متر کمترین میزان بارندگی را دارند .میانگین دمای سالیانه ۷/۱۲ درجه سانتی گراد می باشد.
توپوگرافی
شکل روستا بصورت کوهپایه ای بوده و خانهها بصورت پلکانی در کنار هم قرار گرفته اند و بافت روستا یک بافت کاملا" متراکمی میباشد که این فرم روستا را می توان دلیلی بر امنیت و دوری از خطرات منطقه در شکل گیری روستا نام برد.
منابع تامین آب آشامیدنی و کشاورزی روستا
اب اشامیدنی روستا از سه چشمه تامین میشود که به یک منبع زمینی ۲۰۰ متر مکعبی هدایت گردیده وتوسط لوله کشی به داخل خانهها می رسد و بطور میانگین هر روز ۴ ساعت قابل مصرف است.
اراضی کشاورزی روستا نیز از چشمه کلستیرکه دارای آب دائمی است و چند چشمه کوچک که هر کدام چند قطعه محدود از اراضی را آبیاری می کنند، تامین میشود .
تعیین محدوده محلات و بررسی نطفه ها و مراکز محله
بطور کلی تفاوت عمده ای بین محلات شهری و روستایی وجود دارد و در محلات روستایی، مرکز محله و عناصر محله ای کمرنگتر میباشند. در روستای زنوزق چهار محله وجود دارد که به شرح زیر است:
۱) محله بدیر: این محله به سطح ۴۵۴۱۱متر مربع از شمال شرقی به محله سیدی و ازشمال غربی به محله آقابابا محدود می گردد. محله بدیر از غرب به گورستان روستا و از قسمت جنوب به باغات و زمینهای زراعی محدود می گردد.
۲) محله آقابابا: محله آقابابا ازشمال به ارتفاعات روستا که در قسمتی از این ارتفاعات نیز باغات وجود دارد محدود است. در قسمت شرقی و جنوبی این محله محلات سیدی و بدیر قرار دارند و در سطوح پایین دست به گورستان روستا محدود می گردد سطح این محله ۵۰۱۶۰متر مربع میباشد.
۳) محله سیدی: از شمال به محله آقابابا وازجهت شرقی به محله بدیرو قسمت نوسازمحله کده لر محدود می باشد. سطح محله سیدی ۸۰۸۵۵مترمربع می باشد.
۴) محله کوده لر : این محله را می توان گفت که قسمت نوساز روستا بوده و در فاصله ای از هسته اولیهٔ روستا قرار گرفته و سطح ۱/۹۹۶۳۰ مترمربع را به خود اختصاص داده است.
جمعیت
بر اساس آمار خانه بهداشت روستای زنوزق از ۲۰۱۰ نفر جمعیت روستا ۱۰۴۳نفر مرد و ۹۶۷نفر را زنان روستا تشکیل می دهند در نتیجه نسبت جنسی در این روستا ۸/۱۰۷می باشد یعنی در مقابل هر ۱۰۰زن حدود۸/۱۰۷مرد موجود میباشد .
ساختار سنی :
۱- تعداد جمعیت ۲۰ساله و پایینش ۸۶۳نفر بوده که ۹/۴۲٪از کل جمعیت را به خود اختصاص داده است.
۲- شمار افراد کمتر از ۴۰ ساله ۱۴۶۹نفر بوده که۰۸/۷۳٪جمعیت را شامل می گردد.
مهاجرت
برطبق نمونه برداری که در سال ۱۳۸۵از یکصد خانوار در روستا انجام شد(با همکاری آقایان: امین پروری و حامد اشتری) حرکات جمعیتی را اینگونه میتوان تحلیل کرد :
تعداد کل مهاجرین که در ۱۰ سال گذشته از یکصد خانوار نمونه گیری شده روستا را ترک کرده اند ۱۰۰ نفر بوده است. که ۶۰ نفر آن را مردان و ۴۰ نفر آن را زنان تشکیل می دهند، که نشان می دهد ۶۰٪ مهاجران مردان هستند که حدود ۵۹ درصد آنها صرفاً به خاطر پیدا کردن کار مهاجرت کرده اند و زنان که ۴۰٪ مهاجران را تشکیل می دهند تقریباَ ۱۰۰ درصد آنها به خاطر ازدواج روستا را ترک کرده اند. از این میان تنها ۳ نفر به خاطر سکونت در شهر و دسترسی به خدمات رفاهی در سطح بالا مهاجرت کرده اند. بقیه هم به علت عوامل فرهنگی، تحصیل و غیره مهاجرت نموده اند. بنابراین عامل اقتصادی در این روستا مانند اعلب مناطق دیگر بیشترین سهم را در علل مهجرت داشته است. از میان مردان ۲۶ نفر آنها هنگام مهاجرت مجرد بوده اند که اغلب به خاطر کار و تحصیل مهاجرت کرده اند. از میان ۱۰۰ نفر مهاجر آنها ۱۵ نفر از آنها دارای مهارت خاصی بوده اند اغلب نجاری و مبل سازی.
میانگین سن مهاجرین هنگام ترک روستا ۲۰ سال است که بیانگر این است که جوانان که نیروی فعال و مولد اقتصادی هستند روستا را ترک کرده اند و آنچه باقی مانده است سالخوردگان، خردسالان و زنان غیر فعال هستند که این وضعیت یعنی عدم تولید و عدم تشکیل سرمایه خودبه خود بیکاری را تشدید می کند.
میانگین سن مهاجرین مرد هنگام ترک روستا ۷۵/۲۲ بوده ولی این میزان برای مهاجرین زن حدود ۱۷ سال است که تقریباً ۱۰۰ درصد آنها ازدواج کرده و به تبعیت از همسرشان مهاجرت کرده اند.
مهاجرت نخبه گزین است چرا که همهٔ مهاجران نمی توانند در زندگی شهری جذب شوند و خود را با آن وفق دهند. لذا اکثر مهاجران با سواد بوده اند که ۴۰٪ آنها دارای مدرک دیپلم و ۸٪ آنها دارای تحصیلات عالی بوده اند.
عواملی که باعث مهاجرت روستائیان شده است عبارتند از :
الف) عوامل طبیعی : وقوع حوادث غیر منتظره طبیعی مثل سیل، زلزله، خشک سالی و قحطی.
ب ) عوامل اجتماعی : تحمل ناپذیر بودن نظام اجتماعی سنتی روستا به ویژه برای جوانان.
ج ) عوامل جمعیتی : رشد سریع جمعیت روستایی غیر متناسب با شرایط اشتغال و امکانات زراعی.
د ) عوامل فرهنگی : ارتباط خویشاوندی ساکنان شهر و روستا و جاذبههای فرهنگی و فکری در شهر.
هـ ) عوامل ارتباطی : جاذبهٔ رسانههای گروهی، سیستم حمل ونقل و مراکز فرهنگی شهر.
و ) عوامل سیاسی : شامل برخی برنامههای دولتی مثل جنگ، سدّسازی و ...
از بین عوامل ذکر شده در روستای زنوزق عوامل زیر صدق میکند :
الف) از میان عوامل طبیعی خشک سالی باعث شده عده ای زمینهای خود را فروخته و به شهر مهاجرت کنند. ب) عوامل اجتماعی نیز برای جوانان مطرح بوده است. ج) عوامل جمعیتی و عدم تناسب جمعیت و منابع از عوامل اصلی مهجرت در این روستا است. د) عوامل فرهنگی نیز تا حدودی دخیل بوده است که اغلب برای افراد تحصیل کرده مطرح است. هـ) عوامل ارتباطی که یکی از عوامل تسریع مهاجرت بوده است. و) از بین عوامل سیاسی احداث سد زنوز بر روی اراضی کشاورزی روستار زنوزق باعث مهجرت عده ای شد که یا از طریق فروش زمینهای خود به سد یا از طریق شاغل شدن آنها در جریان احداث سدّ به درآمدی رسیدند که توانایی مهاجرت یافتند. به طور کلی تلفیقی از عوامل فوق در مهاجرت اهالی روستای زنوزق مؤثر بوده است. اما عوامل مادر و اصلی مهاجرت عامل اقتصادی است که منشأ اصلی آن نیز بالا بودن میزان رشد جمعیت و مازاد نیروی فعال اقتصادی است.
امکانات آموزشی
روستای زنوزق با داشتن مدرسه ابتدائی دخترانه و پسرانه همچنین مدرسه راهنمایی دخترانه و پسرانه که به صورت دو شیفتی اداره می شوند، و نیز دبیرستان دخترانه(که در حال حاضر به علت پایین بودن آستانهٔ جمعیتی دهستان بلا استفاده مانده است)، فاقد دبیرستان پسرانه می باشد. در حال حاضر به علت کم بودن جمعیت دانش آموزان دبیرستانی پسر این دانش آموزان برای تحصیل به دبیرستان شهر زنوز می روند عدهٔ اندکی هم جهت تحصیل در مدارس نمونه دولتی با رشتههای فنی و حرفه ای به شهر مرند مراجعه می کنند.
لازم به ذکر است هر ساله در مقطع راهنمایی حدود ۲۵-۱۵ نفر از روستای درق به روستای زنوزق می آیند.
جمعیت فعال و غیر فعال اقتصادی
براساس آمار خانه بهداشت سال ۱۳۸۵ در روستای زنوزق از ۱۶۲۸ نفر جمعیت ۱۰ ساله و بالاتر حدود ۷۵۳ نفر یعنی ۴۶٪ از نظر اقتصادی فعال هستند.
تحلیل نتایج نمونه برداری کل جمعیت نمونه گیری شده (جامعه آماری) از ۴۸۸ نفر جامعهٔ اماری افراد بالای ۱۰ سال ۴۳۴ نفر یعنی ۹/۸۸٪ را افراد فعال اقتصادی تشکیل می دهند. جمعیت فعال اقتصادی آن مشتمل بر ۴۶ نفر بیکار در جستجوی کار و ۱۰۳ نفر شاغل همچنین جمعیت غیرفعال اقتصادی آن را ۱۳۹ نفر محصّل و ۱۲۳ نفر خانه دار تشکیل می دهند.
از تعداد ۱۰۳ نفر شاغلین ۲۲ نفر آنها دارای دو شغل هستند که فروشندگانی که به کارهای کشاورزی و کارگری می پردازند یا کشاورزانی که به خاطر کوتاه بودن دورهٔ کار کشاورزی به کارگری و واسطه گری می پردازند، را شامل می شود. ۶۸ (۶۶٪) نفر از شاغلین در خود روستا کار می کنند ۱۴ نفر، ۵/۱۳٪ در شهر زنوز که اکثراً کارگرند یا در حمل ونقل بار و مسافر مشغول اند و ۷ نفر در شهر مرند ۷/۶٪ در حمل ونقل و فروشندگی مشغول به کارند.
مطالب مشابه :
دشت بهار خوزستان کجا بود ؟
کوه شه در شمال و رشته کوه گچی در جنوب مشرف به صحرای خوزستان تا غرب روستای گزین روستای
کوه شهرک تامیین آب روستای حسام آباد
وبلاگ حسام آباد ابرج - کوه شهرک تامیین آب روستای حسام آباد - تقدیم به حسام آبادی های عزیز
اسکان و تشکیل روستاهای هفتکل
تیره های بور بور و شکرلو و طایفه ایگدر در روستای برم و امیرلو درروستاهای گزین
شعر به زبان ترکی <<یاز گلدی>>
روستای قره داش شهرستان ماهنشان - شعر به زبان ترکی <<یاز ذووق ایله گَزین چؤل لری ای اهل
داستانهای اهالی روستای هرزویل (قسمت اول)
تیشه بر اندیشه - داستانهای اهالی روستای هرزویل (قسمت اول) (گزین گو یی ها) رگباری از
با اجرای رتبه بندی ،فرهنگیان افزایش حقوق بیشتری خواهندداشت.
عکس دانش آموزان روستای گزین سومار در سال 53. جنگ و شهادت وجوانی جواد رستمی صالح فرخی
روستا های فراشبند
گزین = روستاهای داراب == فیض اباد -دولت اباد -بهادران- درنگانه -سعادت اباد-بریسکان - روستای
روستای خودم زنوزق
وبلاگ تخصصی صنایع غذایی - روستای خودم زنوزق - مهندس امین بایرامی
فهرست روستاهای استان فارس
گزین ; روستاهای روستای فرج بیگی ; روستای درهشور ; گلکویه ; مزایجان ; دهنو ; دبیران ; دروا ;
معرفی آباده طشک- دوران قبل از اسلام
در اطراف شهر کنونی آباده طشک، روستای طشک، جزین « دو دروازه دارد شهر گزین یکی در جلو
برچسب :
روستای گزین