مدارس هوشمند
قرن۲۱ به سمتی میرود كه اكثر مشاغل به دانش و مهارتهای رایانهاى نیاز خواهند داشت. ورود به این عرصه به نوع جدیدی از آموزش نیاز دارد كه با آموزش سنتی كنونی بخصوص آنچه هم اكنون در مدارس ایران در جریان است همخوانی ندارد. مدتی است برخی كشورهای جهان به تاسیس مدارس الكترونیكى یا آنچه در کشور ما مصطلح شده مدارس هوشمند دست زده اند. الگوى اولیه این مدارس از كشور انگلیس گرفته شده است و كشور مالزی یكی از پیشتازان ایجاد این مدارس به شمار میرود. با این رویكرد کشور ما هم از سال 1383 طرحی را بصورت پایلوت در چهار مدرسه اجرا كرده است. دانشگاهها هم به نوع دیگری از آموزش تحت عنوان آموزش مجازی متمایل شدهاند.
در مدارس هوشمند رایانه در نحوه تدریس و ارزشیابی تاثیر میگذارد و برنامههای درسی را تا حدودی تغییر میدهد ولی در عین حال كاركردهای اجتماعی مدارس بر جای خود باقی میماند چون در روابط اجتماعی به دانشآموزان یاری میرساند.
در این مدارس دانشآموزان میآموزند انبوهی از اطلاعات را پردازش كنند و از این اطلاعات در جهت یادگیری بیشتر استفاده كنند. دانشآموزان حتی میتوانند با منابع علمی جهان و معلمان و بچههای مدارس دیگر ارتباط برقرار كنند.
در مدارس هوشمند معلمان میتوانند به جای اینكه تلاش كنند خودشان پاسخی براى پرسشهای دانشآموزان پیدا كنند، از آنها بخواهند پاسخ پرسشهایشان را در رایانه پیدا كنند و براى بقیه بازگو كنند. البته مدارس هوشمند این كارایى را نیز دارند كه به دانشآموزان نشان دهند چه اطلاعاتی در وب موثق است تا كودكان و نوجوانان ضمن دریافت اطلاعات درست تحت تاثیر تبلیغات سوء اینترنت هم قرار نگیرند. در نهایت به كارگیری رایانه به معلمان خوش فكر كمك میكند به دوره آموزش براساس كتاب محوری و سخنرانی تكگویانه معلم در كلاس خاتمه دهند و سیستم آموزشى را به شكل سیستم مشاركتی، مبتنی بر آموزش توانایىهاى پژوهش، جمعبندى، تحلیل و نتیجهگیری دانشآموزان تبدیل كنند.
در واقع مدرسه هوشمند مدرسهای فیزیكی است كه كنترل و مدیریت آن، مبتنی بر فنآوری رایانه و شبكه انجام میگیرد و محتوای اكثر دروس آن الكترونیكی و سیستم ارزشیابی و نظارت آن هوشمند است.
در چنین مدرسهای یك دانشآموز هوشمند، با صرف وقت بر روی موضوعات به شكل مستمر، منابع و قابلیتهای اجرایی خود را توسعه و تغییر میدهد و این نكتهای است كه به مسؤولان مدرسه اجازه میدهد تا با توجه به تغییرات بهوجود آمده و افزایش سطح اطلاعات دانشآموزان، آنها را برای اخذ اطلاعات جدید آماده نمایند.
هدف از ایجاد اینگونه مدارس عبارتست از:
- ارتقاء تواناییها و قابلیتهای فردی
- تربیت نیروی انسانی متفكر و آشنا به فنآوری
- افزایش ارتقاء و مشاركت مردمی
پیشنیازها جهت اجرای مدارس هوشمند
مدرسه هوشمند مدرسهای فیزیكی است كه كنترل و مدیریت آن، مبتنی بر فنآوری رایانه و شبكه انجام میگیرد و محتوای اكثر دروس آن الكترونیكی و سیستم ارزشیابی و نظارت آن هوشمند است.
در چنین مدرسهای یك دانشآموز هوشمند، با صرف وقت بر روی موضوعات به شكل مستمر، منابع و قابلیتهای اجرایی خود را توسعه و تغییر میدهد و این نكتهای است كه به مسؤولان مدرسه اجازه میدهد تا با توجه به تغییرات بهوجود آمده و افزایش سطح اطلاعات دانشآموزان، آنها را برای اخذ اطلاعات جدید آماده نمایند.
هدف از ایجاد اینگونه مدارس عبارتست از:
رشد همه جانبه دانشآموزان (ذهنی ، جسمی ، عاطفی و روانی)ارتقاء تواناییها و قابلیتهای فردی
تربیت نیروی انسانی متفكر و آشنا به فنآوری
افزایش ارتقاء و مشاركت مردمی
تجهیزات مورد نیاز مدارس هوشمند
با توجه به اهداف مدرسه هوشمند و با توجه به نوع جهتگیری آن در تربیت دانشآموزان، نیاز به تجهیزات و امكاناتی دارد كه در مدارس سنتی کمتر بدان توجه شده است. این تجهیزات شامل موارد زیر است:
تجهیزات سختافزاری و شبكه شامل:
- سرور- رایانه شخصی به تعداد مورد نیاز
- چاپگر و اسكنر
- تجهیزات Active / Passive شبكه
- پهنای باند متناسب برای شبكه WAN و LAN
تجهیزات نرمافزاری شامل:
- وب سایت- نرمافزارهای پایه
- نرمافزارهای آموزشی چند رسانهای
- نرمافزارهای كاربردی
- نرمافزار اتوماسیون اداری
- تجهیزات تامین برق اضطراری
برای ایجاد این نوع مدارس ابتدا باید یك برنامه دراز مدت را مدنظر داشت به عنوان مثال مدرسهای که امروز به نام هوشمند ایجاد میشود ممكن است حتی بیشتر از 10 سال طول بكشد تا ابزار خود را که شامل زیرساخت ارتباطی، محتوای مناسب، آموزش معلمین، تغییر روشهای آموزشی و فرهنگسازی والدین است، كامل کند.
هوشمند درس بخوانید
مدرسه هوشمند مدرسه ای است که به جهت ایحاد نمودن محیطی منظم و بهبود نظام مدیریتی و تربیت بهتر دانش آموزان طراحی شده است.
از آنجایی که آموزش مهمترین رکن استوار و پایداربودن یک کشور به حساب می آید، هرچه سران کشورها به این امر بیشتر اهمیت دهند مسلما رشد آنها بیشتر خواهد شد.
حقیقت این است که با رشد علم و دانش آن طور که در دوران امروز پیش می رود درس خواندن با روش سنتی جای خود را به انواع مدرن می دهد.
اما نوع مدرن چیست؟ آموزش مدرن ابتدا با وجود وسایل و تکنولوژی های جدید شکل گرفت به طور مثال روزگاری استفاده از تخته و گچ هم مدرن به حساب می آمد، سپس استفاده از CD و DVD های آموزشی نیز به این لیست اضافه شد در نهایت این رشد تا سطحی بود که مدارسی با شرایطی خاص را عنوان نمودن و نام آنها را مدارس هوشمند نامیدند.
مدرسه هوشمند
پس از ارائه پیشنهادهای گوناگون، مدرسه هوشمند را در نهایت این گونه تعریف کردند و به ثبت رساندند:
مدرسه هوشمند مدرسه ای است که به جهت ایحاد نمودن محیطی منظم و بهبود نظام مدیریتی و تربیت بهتر دانش آموزان طراحی شده است.
اما خصوصیات این مدارس
* در این مدارس تولید محتوای درسی با استفاده از نرمافزارهایی مانند PowerPoint و Flash توسط معلمان و البته دانشآموزان بهشکل گستردهای انجام می پذیرد.
* در حقیقت رکن اصلی این مدارس رایانه است!
* دانش آموزان هرکدام دارای یک کامپیوتر هستند که به کامپیوتر اصلی مدرسه و بعد از آن به کامپیوتر معلم متصل است و تمامی سیستم ها به دنیای مجازی یا همان اینترنت متصل است.
* کتابخانه مدرسه به صورت آنلاین بوده همیشه دردسترس دانش آموز است امتحان ها را خود کامپیوترها می گیرند و خود آنها تصحیح می کنند.
در مدارس هوشنمد فیلم کلاس بر روی CD یا بر روی فلش مموری ریخته می شود و هر روز به دانش آموزان داده می شود تا آنها امکان مرور کلاس را داشته باشند
* فیلم کلاس بر روی CDیا بر روی فلش مموری ریخته می شود و هر روز به دانش آموزان داده می شود.* هر مدرسه برای خود سایتی دارد که همه اخبارها و نتایج نمرات دانش آموزان بر روی سایت می رود.
* در این نوع مدارس فضای یاد گیری برای دانش آموزان محدود نیست و آنها می توانند از مفاهیم دروس خود بیشتر گام بردارند و بیشتر یاد بگیرند چون آنها فقط در مدرسه نیستند و با دنیا در ارتباط هستند.
* در این نوع مدارس معلم و دانش آموزان با کمک یکدیگر درس را بیان می کنند و در واقع معلمان تنها سرنخی به دانش آموزان می دهند و دانش آموز خود راه را پیدا می کند میتواند همزمان در اینترنت جستجو کند و مسیر را بیابد.
* اما مشکل عمده ای که وجود دارد هزینه ی بالای این مدارس است.
اگرچه آنچه که مسلم است آن است که هرچه بیشتر برای یادگیری علم هزینه کنیم هیچگاه هزینه مصرفی از بین نمی رود بلکه چندین برابر آن جایگزین خواهد شد.
اگرچه هوشمند سازی و استفاده از اینترنت و کامپیوتر به شیوه های گوناگون به دانشگاه ها و دانشجویان کمک کرده است اما کمتر در مدارس اتفاق افتاده است به طور مثال ، دانشگاه های سوئد مانند دانشگاه استکهلم با معضلی که بسیاری از دانشجویان کشور خودمان هم با آن روبه رو بودند رو به رو شدند که آن اعتراض دانشجویان در تصحیح اوراق بود که اساتید به طور یکسان به تصحیح اوراق نمی پردازند و به بین عامیانه سلیقه ای عمل میکنند.
از آنجایی که تمامی امتحانات را به صورت تستی و با دخالت کامپیوتر نمی توان تصحیح کرد تصمیم بر آن شد که پس از تصحیح اوراق توسط اساتید برگه های تصحیح شده اسکن شده بر روی سایت در اختیار همه دانش آموزان قرار می گیرد تا آنها امکان مقایسه با هم را داشته باشند و اگر بر فرض به دو فرد با پاسخ یکسان امتیاز متفاوتی داده شده دانشجویان بتوانند به راحتی و با استناد به برگه های همکلاسی ها اعتراض کنند.
و اما اولین مدرسه هوشمند در مالزی ساخته شد این کشور ادعا کرد که قصد دارد تا سال 2020 در تمامی مدارس کشورش این روش را پیاده سازی کند و در حقیقت تمامی مدارس خود را هوشمند سازد.
این موضوع در کشورهای متعددی مطرح شده است به طور مثال چند روز پیش وزیر اقتصاد ترکیه طی مذاکراتی که با مدیران مایکروسافت و اپل داشت توافقی به عمل آورد که در 4 سال به 15 میلیون دانش آموز ترکیه یک تبلت داده شود البته تیمی هم از شرکت مایکروسافت به ترکیه سفر کردند که در پیاده سازی این طرح کمک کنند اما هنوز مشخص نیست که مایکروسافت می خواهد تبلت ها را عرضه کند یا اپل ! به هر حال 15 میلیون عدد قابل توجهی است تا مسبب رقابت این دو شرکت گردد.
منابع:
مرکز آموزش الکترونیکی موسسه تبیان
Overview of Electronic Communications in Schools, written by: Information Technology in Education Project
Quality Education Division, EMB
wratt
How fast does electricity travel
http://www.aqrschool.com
http://www.behsamanco.com
مطالب مشابه :
پکیج نرم افزاری مدیریت مدارس هوشمند پویان
پکیج نرم افزاری مدیریت مدارس هوشمند پویان شامل بیش از 30 عنوان نرم افزار تحت وب و شبکه است که
مدارس هوشمند
انجمن تکنولوژی آموزشی دانشجویان ایران - مدارس هوشمند - آشیانه ای برای هم فکری،تعامل و هم
مدارس هوشمند
تکنولوژی آموزشی - مدارس هوشمند - آشنایی با رشته تکنولوژی آموزشی(ed=Educational Technology , ir=Iran)
شبکه هوشمند مدارس ایران
زیـست پـژوهان گنبـد کـاووس - شبکه هوشمند مدارس ایران - وبلاگ علمی، آموزشی و خبری زیست شناسی
186 - مدرسه هوشمند چیست؟ هوشمند سازی مدارس - سیستم مدیریت هوشمند
ساخت ، روش ، اندیشه - 186 - مدرسه هوشمند چیست؟ هوشمند سازی مدارس - سیستم مدیریت هوشمند - چیست؟
لیست قیمت تجهیزات
هوشمندگسترالبرز-تجهیزات هوشمندسازی مدارس - لیست قیمت هوشمند گستر البرز | .: Weblog Themes By
هوشمندسازی مدارس
گزارش دبیر؛ لیست نتایج آزمون و پیشرفت تحصیلی، شامل درصد عملکرد و رتبه در درس مدارس هوشمند:
آزمون يار نگارش دانش آموزي
مدارس هوشمند • برگزاری آزمون شامل صدور کارت ،برچسب صندلی ، لیست مراقبین و پاسخ برگ های
برچسب :
لیست مدارس هوشمند