ای دی اس ال چیست؟
ADSL چیست؟
مقدمه
با گسترش کاربرد اینترنت در سراسر جهان و نفوذ ابزارهای ارتباط با اینترنت به تمام بخشهای زندگی بشری، امکانات و فناوریهای استفاده از اینترنت و ابزارهای آن نیز به شکل چشمگیری در حال تغییر و تحول است و روزانه ابزارهای جدیدی برای استفادة کارآمدتر و سریعتر از اینترنت به عنوان بستری برای استفاده از آخرین فناوریهای روز به کاربران ارایه میشود. شاید بتوان یکی از دلایل این مسئله را تاثیر استفاده از اینترنت به عنوان ابزاری برای رشد و توسعه کشورها دانست.
به همین خاطر است که میزان استفاده از اینترنت توسط افراد یک جامعه به عنوان شاخصی برای میزان رشد و پیشرفت کشورها در نظر گرفته میشود و هر چه میزان استفاده از اینترنت توسط افراد و سازمانهای یک کشور بیشتر باشد، آن کشور توسعهیافتهتر خواهد بود. چه آن که، دسترسی سریع به اطلاعات به عنوان کلیدیترین عامل در عصر حاضر همیشه مورد توجه افراد و سازمانها و مؤسسات بوده است.
بر این اساس، استفاده از ابزارهای کارآمد برای اتصال به اینترنت و بهرهگیری از امکانات اینترنت برای دسترسی بسیار سریع به آخرین اطلاعات و دانش روز امری بسیار ضروری است. استفاده از فناوری ADSL که برای برقراری ارتباط پرسرعت و بدون قطعی با اینترنت، طراحی و در اختیار کابران قرار گرفته است، میتواند به خوبی پاسخگوی نیازهای یاد شده باشد و سهولت دسترسی مداوم به اینترنت را برای کاربران با سرعت قابل ملاحظهای فراهم سازد.
تعریف
ADSL یا خط دیجیتال نامتقارن از خانواده سرویسهای DSL است که بدون ایجاد خط جدید و با استفاده از پهنای باند استفاده نشدة خط تلفن ارایه می شود. این خطوط پرسرعت با نصب تجهیزاتی در مرکز تلفن کاربران واز سویی نصب مودم خاص در محل استقرار کاربر مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگیهای این خطوط عدم استفاده از خط تلفن است بعبارتی دیگر در زمان استفاده ، تلفن کاربر اشغال نمی شود، هزینه های تلفن را به همراه ندارد و کاربر می تواند همزمان با اتصال ازخط تلفن خود استفاده کند و درهمین حال سرعتی معادل ۴۰ برابرخطوط عادی را داشته باشد.
با بهرهگیری از فناوری ADSL یا Asymmetric Digital Subscriber Line کاربران قادر خواهند بود تنها با استفاده از یک خط تلفن، کامپیوتر و مودم ADSL بدون مشغول کردن خط تلفن، به صورت دایم و با سرعتی بالا به اینترنت متصل شوند. به سخنی دیگر، با استفاده از این فناوری، امکان استفادهی دو منظوره از یک خط تلفن فراهم میگردد تا ضمن استفاده از خط تلفن برای مکالمههای تلفنی، از آن برای برقراری ارتباط پرسرعت و بدون قطعی با اینترنت و بدون هزینهی پالس تلفن بهره جست.
در حقیقت، با استفاده از این فناوری، میتوان از یک خط تلفن افزون بر انتقال صوت، برای انتقال داده نیز استفاده کرد تا ضمن این که خط تلفن به صورت عادی برای کاربردهای مکالمه و ارسال و دریافت نمابر مورد استفاده قرار میگیرد، برای انتقال داده نیز به کار گرفته شود. افزون بر امکان استفادة دو منظوه از یک خط تلفن، آنچه که این فناوری را از دیگر فناوریهای اتصال به اینترنت متمایز ساخته، سرعت بالای آن است. به گونهای که میتوان با استفاده از ADSL با سرعتی تا ۴۰ برابر بیشتر از اتصال از طریق شمارهگیری تلفنی به اینترنت متصل شد.
در توضیح این فناوری و استفاده دو منظوره از یک خط تلفن باید گفت، اساس این فناوری بر مبنای استفاده از فضای خالی سیمهای مسی تلفن قرار دارد. بدین ترتیب که سیم مسی تلفن همانند لولهایست که هنگام استفاده از تلفن برای مکالمههای صوتی، تنها قسمت اندکی از فضای آن به کار گرفته و مشغول میشود.
بر این اساس، به سادگی میتوان از فضای استفاده نشده سیم مسی خط تلفن برای کاربردهای دیگر همچون انتقال دادهها آن هم با سرعت بالا و همزمان با انتقال اطلاعات صوتی بهره گرفت. نکتهی جالب توجه آن که برای این کار تنها استفاده از یک دستگاه مودم ADSL و یک دستگاه تفکیککننده Splitter کافیست و کاربران نیازی به استفاده از تجهیزات پیچیده و خاضی برای این منظور ندارند و تنها با به کارگیری این دو و اتصال آنها به رایانه و خط تلفن میتوانند به سادگی به ارتباط پرسرعت با اینترنت دسترسی یابند. نصب و راهاندازی این فناوری به سهولت انجام میشود و پس از به کارگیری آن، نیازی به شمارهگیری برای اتصال به اینترنت وجود ندارد و با روشن کردن دستگاه کامپیوتر، به طور مستقیم اتصال به اینترنت نیز برقرار خواهد بود.
در حال حاضر، فناوری ADSL امکان دریافت دادهها را با سرعتی تا حد ۸ مگابیت در ثانیه و ارسال دادهها را با سرعتی تا حد ۱ مگابیت در ثانیه فراهم میآورد که بیگمان با پیشرفت دانش و فناوری روز و با توجه به این که فناوری ADSL به سرعت در حال پیشرفت و فراگیر شدن است، امکان افزایش این سرعتها نیز وجود دارد.
گفتنیست، استفاده از راهکار اینترنت پرسرعت (ADSL)، بستر بسیار مناسبی را برای استفاده از آخرین امکانات و فناوریهای روز دنیا فراهم میسازد و کاربران به دلیل ارتباط پرسرعت و دایمی با اینترنت میتوانند از مجموعهی خدمات تکمیلی ADSL همچون امکان مشاهده فیلمها و برنامههای تصویری درخواستــی از طریق اینتـــرنت و تلویزیــــون خانگی (Video on Demand)، امکان استفاده از بازیهای اینترنتی (Gaming) و … بهره گیرند.
مزایای ADSL
در سالهای اخیر، سرویس ADSL به طور فزایندهای مورد تقاضای مشترکان اینترنت در سراسر جهان بوده است. نیاز به اینترنت پرسرعت و تمایل به استفاده از سرویسهایی که کاربردهای مختلف را متمرکز میسازند، تقاضا را افزایش داده است. اکنون در کل دنیا ADSL محبوبترین سرویس Broadband است. این محبوبیت به خاطر مزایای چشمگیر و بسیار زیادی است که این سرویس دارد. در ادامه به برخی از مزایای این نحوة برقراری ارتباط با شبکة جهانی اینترنت، اشاره میکنیم:
نصب سریع و آسان
اتصال دائم به اینترنت
حق اشتراک ماهانة ثابت
عدم اشغالی تلفن در زمان اتصال به اینترنت
امکان استفاده همزمان از اینترنت و تلفن و یا فاکس
دسترسی به اینترنت پرسرعت تا ۴۰ برابر خطوط معمولی
برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون نیاز به شمارهگیری
برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون هزینه پالس مکالمة تلفن
برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت برای ایجاد شبکه مجازی خصوصی – VPN
برقراری ارتباط پرسرعت با اینترنت بدون نیاز به استفاده از کابل اختصاصی جدید
برقراری ارتباط پر سرعت با اینترنت برای بهرهگیری از امکانات ویدیویی و صوتی در اینترنت و ویدیو کنفرانس
آمار استفاده از ADSL در جهان
این آمار توسط موسسه Point Topic در ۸ دسامبر ۲۰۰۶ منتشر شده است:
- در پنج قارة جهان، ۱/۱ میلیارد خط تلفن ثابت وجود دارد.
- از این تعداد خط، حدود ۸۶ میلیون آن به فناوری ADSL مجهز است.
در آمار دیگری نشان داده شده است که:
استفاده خطوط پرسرعت اینترنت ADSL درکشورهای آمریکایی:
§ در ۹ ماه اول سال ۲۰۰۶ حدود ؛ ۲۴ میلیون به مشترکین ADSL اضافه شده است.
§ به عبارتی هر هفته، بیش از پانصد هزار نفر در کل دنیا سرویس ADSL را انتخاب میکنند.
§ این سرویس تنها در آمریکای شمالی حدود ۵/۳ میلیون مشترک جدید به دست آورده است.
§ تعداد کل مشترکین آمریکای شمالی در پایان سپتامبر ۲۰۰۶ به ۱/۱۵ نفر میلیون رسیده است.
§ ایالات متحده به تنهایی با ۶/۱۲ میلیون نفر در صدر ایستاده است.
§ در کانادا نیز ۱۲۰ هزار مشترک اضافه شده که ۴۸ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
§ کشورهای آمریکای لاتین نیز در حال اضافه شدن به جمع استفاده کنندگان از ADSL هستند. در ۹ ماهة اول سال ۲۰۰۶، حدود ۲/۱ میلیون مشترک در این کشورها اضافه شده است که ۷۲ درصد رشد را نشان میدهد.
§ در میان این کشورها برزیل با جذب ۶۲۰ هزار مشترک گوی سبقت را از دیگران گرفته است.
§ البته سایر کشورهای این منطقه یعنی مکزیک، آرژانتین و پرو نیز شاهد افزایش ۵۰ درصدی مشترکان ADSL بودهاند.
استفاده خطوط پرسرعت اینترنت ADSL درکشورهای اروپایی:
§ میزان رشد در کشورهای اروپایی کمتر بوده است به دلیل آن که در این کشورها سرویس ADSL چند سالی است که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت اکنون کشورهای اروپایی از نظر منطقة جغرافیایی بزرگترین استفاده کنندگان از این سرویس هستند.
§ در اروپا اکنون ۵/۲۶ میلیون مشترک سرویس ADSL وجود دارد.
§ در ۹ ماهة اول سال ۲۰۰۶، حدود ۲۵/۹ میلیون مشترک در اروپا اضافه شده است.
§ از میان ۲۰ کشور برتر دنیا از نظر تعداد مشترکین ADSL و نیز نسبت استفاده از ADSL به خطوط تلفن، ۱۱ کشور از اروپا هستند که آمار قابل توجهی برای اروپا محسوب میشود.
§ در هلند ۵۲/۱۵ درصد از خطوط تلفن ثابت به سرویس ADSL مجهزند.
§ این رقم در فرانسه ۴۵/۱۵ درصد، در ایتالا ۴۱/۱۳ درصد و در آلمان ۱۱/۸۰ درصد بوده است.
استفاده خطوط پرسرعت اینترنت ADSL درکشورهای خاورمیانه:
§ کشورهای خاورمیانه نیز در استفاده از این سرویس ۵/۵۹ درصد رشد داشتهاند.
§ ترکیه با ۲۰۰ هزار افزایش مشترک، یکی از جایگاههای برتر را به خود اختصاص داده است.
§ کشورهای جنوب شرق آسیا نیز روند افزایشی خود را حفظ کردهاند. ۴ میلیون مشترک در این کشورها اضافه شده است.
§ برای اولین بار دو کشور کره جنوبی و تایوان علاوه بر چین و ژاپن به جمع ۲۰ کشور برتر راه یافتهاند.
§ جالب اینجاست که گرچه کره جنوبی از نظر تعداد مشترکان ADSL در جایگاه چهارم است اما ۸۸/۲۸ درصد از خطوط تلفن ثابت در این کشور، به این سرویس مجهزند که از این نظر کره جنوبی مقام اول را در اختیار دارد. با این حال این کشور همچنان روند صعودی خود را حفظ کرده است. پس با استفاده از آمار فوق میتوان به ترتیب زیر نتیجه گیری کرد:
ü آمریکا ۲۲ درصد
ü خاوردور ۴۵ درصد
ü اروپا حدود ۳۲ درصد
ü خاورمیانه و آفریقا تنها یک درصد!!!
پیش بینی آیندة خطوط پرسرعت
پیش بینی میشود که تا مارچ سال ۲۰10 تعداد استفاده کنندگان از این سرویس از مرز 2۰۰ میلیون نفر بگذرد. به این ترتیب 3۰ درصد از کل خطوط تلفن ثابت در سراسر دنیا مجهز به سرویس ADSL خواهد بود. نکتة دیگر این است که اکنون ۸۰ درصد کل مشترکان ADSL تنها در ۱۰ کشور زندگی میکنند اما باید به یاد داشت که این الگویی است که برای تمام فناوریهای پویا تجربه شده است.
در حقیقت به زودی شاهد خواهیم بود که این رشد فوق العاده به سایر کشورها نیز راه پیدا خواهد کرد و به نوعی تعادل خواهد رسید. نکتة دیگر که در پایان به آن اشاره می کنیم آن است که هنوز دو مانع اصلی برای رشد بیشتر این سرویس وجود دارد. اول محدودیتهای ناشی از فاصله است. برخلاف مودمهای معمولی که در فواصل بسیار دور نیز به خوبی کار میکنند، مودمهای ADSL در فواصل دور قابل استفاده نیستند. دیگر این که به دلیل افزایش تمایل به استفاده از سرویسهای مبتنی بر ویدیو باید به دنبال روشهایی بود تا بتوان به کاربردهایی که نیاز به پهنای باند بالاتر دارند، سرویس داد.
ADSL از دیدگاه فنی
در علم مخابرات، به محیطی که دادهها از آن انتقال مییابند، Media یا رسانه گفته میشود. زوج سیم، کابلهای کواکسیال (مثل کابل آنتن تلویزیون)، موجبرها (لولههایی فلزی با سطح مقطع مستطیل یا دایره شکل)، هوا و فیبرهای نوری مهمترین رسانههای مخابراتی هستند. برای هر رسانه، پارامترهایی به نام فرکانس قطع بالا و پایین تعریف میشود. و منظور از آنها حداکثر و حداقل فرکانسی است که آن رسانه میتواند با کیفیت مطلوب از خود عبور دهد. به اختلاف این دو فرکانس، پهنای باند یا Band Width میگویند. زوج سیم که در سیستم تلفن شهری استفاده میشود، ضعیفترین رسانة مخابراتی از این نظر میباشد و محدودة عبور فرکانسی آن از صفر تا حدود ۲ مگاهرتز میباشد. لکن در سیستمهای تلفن شهری (PSTN) فقط از ۴ کیلو هرتز این محدوده برای عبور صدا استفاده میشود و بقیة باند فرکانسی آزاد است، که موضوع ایدة اولیه ساخت و استفاده از DSL می باشد.
در سیستمهای Diap-Up از همان ۴ کیلوهرتز پهنای باند صوتی جهت انتقال داده استفاده میشود و با استفاده از پیشرفتهترین روشهای مدولاسیون دیجیتال و فشرده سازی اطلاعات، می توان حداکثر ۵۶ کیلوبیت اطلاعات را در یک ثانیه منتقل نمود. حال فرض کنید باند فرکانسی ما از ۴ کیلوهرتز به ۲ مگاهرتز افزایش پیدا کند، یعنی تقریبا ۵۰۰ برابر شود، واضح است که میزان انتقال داده را میتوان به شدت افزایش داد. برای ADSL در عمل معمولاً باند فرکانسی ۳۰ کیلوهرتز تا ۱۳۸ کیلوهرتز برای فرستادن اطلاعات و باند فرکانسی ۱۳۸ کیلوهرتز تا ۱/۱ مگاهرتز برای گرفتن اطلاعات استفاده می شود. در این صورت با توجه به روشهای مدولاسیون مورد استفاده، می توان به پهنای باند دیجیتالی معادل با ۸ مگابیت در ثانیه دست یافت که معمولاً برای بدست آوردن ضریب کیفیت سرویس دهی (QoS) بهتر، عملاً سرعتی حدود ۵/۱ تا ۲ مگابیت در ثانیه در اختیار کاربر قرار می گیرد.
با توجه به اینکه باند فرکانسی ۰ تا ۴ کیلوهرتز که برای انتقال سیگنالهای صوتی تلفنی استفاده می شود، در ADSL دست نخورده باقی مانده است، مشترک میتواند در عین اتصال به اینترنت تماسهای تلفنی خود را نیز بر قرار سازد. برای این کار یک سوکت که در واقع یک فیلتر پایین گدز (LPF) است، روی هر پریز تلفن نصب میشود تا از ورود سیگنالهای فرکانس بالا به داخل دستگاه تلفن جلوگیری شود. (در صورت موجود بودن سیم کشی مجزا برای دیتا می توان از یک Splitter مرکزی نیز استفاده کرد.) همچنین برای اتصال به اینترنت از طریق DSL به یک مودم DSL احتیاج دارید که نوع معمولی آن قیمتی حدود 20۰ دلار دارد.
و اما ببینیم در مرکز تلفن چه اتفاقی می افتد: سوئیچهایی که در مراکز مخابرات برای برقراری ارتباط تلفنی نصب شده اند، به هیچ عنوان توانایی عبور فرکانسهای بالای ۴ کیلو هرتز را ندارند. لذا هر اتفاقی که قرار است بیفتد، باید قبل از ورود زوج سیم مشترک به سیستمهای مخابراتی تلفن شهری بیفتد. برای این کار دستگاههایی به نام DSLAM یا DSL Acsess Multiplexer در مرکز مخابرات کار گذاشته میشود. این دستگاه توسط فیلترهای فرکانسی، باند ۴ کیلوهرتز اول هر زوج سیم را به سمت سوئیچهای مخابراتی میفرستد و بقیة پهنای باند را برای اتصال به اینترنت استفاده میکند. هر DSLAM پذیرای صدها زوج سیم از طرف مشترکین بوده و در نهایت از سوی دیگر با یک اتصال با پهنای باند خیلی زیاد به اینترنت متصل است و به این طریق تا وقتی که این پهنای باند اشباع نشود، مشترکین میتوانند با سرعت بالا و یکنواخت از اینترنت استفاده کنند و از آن لذت ببرند.
مزيتهاي تكنولوژي DSL (در حوزه شبكه ديتا)
تكنولوژي DSL ، از جمله تكنولوژيهايي است كه در سالهاي اخير در حوزه مخابرات ظهور كرده است. هدف از ارايه اين تكنولوژي، پاسخ به تقاضاي روزافزون مشتركين جهت استفاده از سرويسهاي پر سرعت ديتا است كه هر روزه در اينترنت ارايه ميگردند. با توجه به رو به گسترش بودن شبكه ديتا كشور و لزوم انتخاب تكنولوژي مناسب، در زير نگاهي كوتاه به اين تكنولوژي و برخي كاربردهاي آن خواهيم داشت
در دهههاي اخير، ظهور"شبكههاي ديتا"، تحولي عظيم درحوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات به وجود آورده است؛ مقرون به صرفه بودن، فراگير بودن، در دسترس بودن و قابليت توسعه و تنوع سرويسهايي كه روي اين بستر كار ميكنند، تقاضا براي استفاده از آن را روز به روز افزايش ميدهد.
از طرف ديگر، وجود سرويسهايي كه به پهناي باند زياد براي انتقال ديتا نياز دارند، ارايهكنندگان سرويسهاي اينترنت را براي تخصيص پهناي باند مورد نياز كاربران و همچنين كيفيت سرويسهاي ارايه شده، با چالش جدي مواجه كرده است.
مقايسة راهحلهاي گوناگون:
در سالهاي اخير، انواع راهحلهاي مختلف از طرف سازندگان تجهيزات شبكه جهت تخصيص پهناي باند بالا به مشتركين ارايه شده است؛ اما اين راهحلها داراي مشكلات جدي بوده است كه از اهم آن ميتوان به عدم مديريت صحيح روي زيرساخت و همچنين هزينة بالاي آن اشاره كرد كه هر مشتركي قادر به پرداخت آن نميباشد. از اين رو اكثر سازندگان تجهيزات شبكه، بر آن هستند كه علاوه بر اراية راهحلهايي كه نياز پهناي باند مشتركين را برطرف مينمايد، بتوانند مديريت مناسبي را روي زيرساخت اعمال كنند.
از مهمترين تكنولوژيهايي كه در سالهاي اخير براي پاسخ به اين نياز ظهور كرده، ميتوان به مودمهاي كابلي، TI و E1 اشاره كرد كه توانستهاند با بكارگيري تكنولوژيهاي پيشرفته در انتقال اطلاعات، سرعت تبادل اطلاعات را تا حد بسيار خوبي بالا ببرند. اما مشكل اين روشها، هزينة بالاي آنهاست كه باعث ميشود مشتركان نتوانند به آن دسترسي داشته باشند و فقط ارايهكنندگان سرويس، يعني ISP ها قادر به پرداخت اين هزينه هستند.
از طرف ديگر، اگر تكنولوژي ISDN را كه در چند سال اخير به عنوان يك سرويس مناسب در اختيار كاربران قرار گرفت، مورد ارزيابي قرار دهيم، متوجه ميشويم كه اين تكنولوژي با اينكه پهناي مناسبي را در اختيار كاربران قرار ميدهد، به دليل عدم استفادة بهينه از پهناي باند زيرساخت شبكة ديتا، نتوانست به روند رو به رشد خود ادامه دهد. بر همين اساس، سازندگان تجهيزات شبكه با توجه به تقاضاي روزافزون پهناي باند، كه بايد ارتباط بين مشتركين و مراكز مخابراتي و همچنين مراكز مخابراتي و زيرساختار شبكه ديتا را برقرار سازد، به تازگي تكنولوژي DSL را براي حل اين مشكلات معرفي كردهاند. با استفاده از تكنولوژي DSL ، مشكل پهناي باند كاربر و ISP بخوبي حل ميشود و از طرفي با توجه به سادگي نصب تجهيزات و كم بودن هزينة استفاده از اين سرويس، به نظر ميآيد در كشور ما هم مانند اكثر نقاط دنيا، استقبال عمومي از اين سرويس خوب باشد.
DSL چيست؟
ميتوان گفت DSL يا Digital Subscriber Line تكنولوژي مخابراتي است كه با استفاده از زوج سيم مسي تلفني كه بين مشتركين و مراكز تلفني مخابراتي وجود دارد، بستري جهت انتقال اطلاعات با سرعت بالا براي كاربران ايجاد ميكند. زيرساختي كه DSL جهت انتقال اطلاعات بين مشتركين و مراكز تلفني استفاده مينمايد، همان زوج سيم مسي است كه در ميليونها خانه و مركز تجاري وجود دارد و بنابراين براي راهاندازي و استفاده از آن، نيازي به سيمكشي مجدد نيست. در واقع با توجه به اينكه ايجاد بسترهاي مخابراتي، هزينههاي گزافي دربرخواهد داشت، استفاده از بستر موجود، يكي از برتريهاي مهم اين تكنولوژي نسبت به ديگر تكنولوژيهاي همراستاي آن است.
برخي ويژگيها و كاربردهاي DSL:
اين تكنولوژي بسياري از مشكلاتي را كه در سيستمهاي مشابه وجود دارد، با استفاده از خواص سيستمهاي ديجيتال، حل ميكند. به عنوان مثال، ميتوان با استفاده از خطوط DSL ، اطلاعات صوت و ديتا را به صورت همزمان ارسال كرد. بهطوريكه كاربران هنگام گشتوگذار در اينترنت، قادرند از همان خط ارتباطي كه زوج سيم مسي تلفني است، براي برقراري ارتباط تلفني استفاده نمايند. همچنين، برقراري ارتباط ديتاي
دايم، يكي ديگر از مزيتهاي استفاده از خطوط DSL است؛ به اين معني كه ارتباط مشترك با اينترنت به صورت always -on ارايه ميگردد و نيازي به شمارهگيري و انجام عمليات سيگنالينگ نيست. اين در حالي است كه در مودمهاي آنالوگ، حداقل 20 تا 40 ثانيه صرف برقراري يك ارتباط ميگردد و اين ارتباط هم ممكن است در ادامه قطع گردد.
يكي از مهمترين مزاياي DSL نسبت به سيستمهاي قبلي، ميزان پهناي باند قابل دسترسي با اين تكنولوژي است؛ پهناي باندي كه خطوط DSL در اختيار كاربران قرار ميدهند، Kbps 144 تا Mbps1.5 است كه در مقايسه با پهناي باند Kbps56 مودمهاي آنالوگ، انتقال اطلاعات را 2.5 تا 25 برابر سريعتر امكانپذير ميكند. بنابراين كاربران با استفاده از چنين پهناي باندي، ميتوانند از سرويسهايي كه به پهناي باند زياد نياز دارند، استفاده كنند. از جملة اين سرويسها ميتوان به كاربردهايي مانند فيلمهاي ويدئويي، بازيهاي شبكهاي، برنامههاي كاربردي، كنفرانس ويدئويي، آموزش از راه دور، خريد و بروزكردن نرمافزارهاي كاربردي (مانند انواع سيستم عاملها) اشاره كرد. البته سرعت انتقال اطلاعات در خطوط DSL به فاصلة بين محل مشترك و مركز مخابرات تلفني كه سرويس DSL از آنجا تهيه شده، بستگي دارد. به اين معنا كه هرچه اين قاصله بيشتر باشد، سرعت خط كمتر خواهد بود.
DSL چگونه كار ميكند؟
همانطور كه در شكل(1) مشاهده ميگردد، تمام زوجسيمها از محل مشتركين به مراكز مخابراتي كشيده ميشود. اين خطوط هرچه به CO ها ( Central Office ) نزديكتر ميگردند، مجموعة بزرگتري از زوج سيمها را پديد مي آورند.
به دليل اثر مغناطيسي كه اين خطوط بر روي يكديگر ميگذارند، ارسال سيگنالهاي ديتا از اين خطوط در سرعتهاي بالا، به خوبي امكان ندارد. براي رفع اين مشكل، از تكنولوژي DSL استفاده ميشود.
از طرف ديگر، با توجه به اينكه مشكل تداخل در نزديكي CO ها نسبت به محل مشتركين، بسيار حادتر است (تعداد سيمها در CO ها به مراتب بيشتر از محل مشتركين است) و همچنين ميزان اطلاعاتي كه به سمت مشتركين سرازير ميگردد، بسيار بيشتر از اطلاعاتي است كه از مشتركين به سمت CO ها ارسال ميشود، (به علت اينكه كاربر اكثر اوقات با ارسال يك اطلاعات كم، مثلا يك كليك، حجم وسيعي از اطلاعات را دريافت ميكند)، طراحان به فكر ساخت سيستمهايي برپاية DSL افتادند كه به صورت نامتقارن عمل نمايند؛ يعني سرعت اطلاعات ارسالي به CO ها، كمتر از اطلاعات دريافتي باشد. به اين ترتيب از طرفي به دليل فركانس كم اطلاعات ارسالي، تضعيف كمتري در محل CO ها به وجود ميآيد و از طرف ديگر در پهناي باند صرفهجويي ميگردد.
همانطور كه در شكل(2) مشاهده ميشود، در محل كاربر، ميتوان تجهيزات مختلفي را از قبيل تلفن، فاكس و رايانه بر روي خطوط DSL قرار داد. همچنين، ميتوان به جاي يك رايانه، تعدادي رايانه را كه به يك شبكة محلي متصل هستند، با استفاده از تجهيزاتي بنام سوييچ يا هاب به خط DSL متصل نمود.
اطلاعات تلفني و فاكس توسط Splitter از اطلاعات ديتا جدا ميگردد تا درصورت از كار افتادن خط ديتا، خط تلفني برقرار بماند. هر مشترك براي استفاده از سرويسهاي DSL ، بايد حداكثر در فاصلة 6 كيلومتر از CO قرار داشته باشد.
تمام اطلاعات ارسالي مشترك (شامل ديتا و تلفن)، به سمت CO ارسال ميگردد و در آنجا از هم جدا ميگردد؛ اطلاعات صوتي تلفني به سمت سوييچهاي تلفني هدايت شده و وارد شبكه PSTN ميگردد و سيگنالهاي ديتا از طريق تجهيزات DSLAM ، به سمت ISP ها هدايت شده و از آنجا وارد شبكة اينترنت ميگردد. به اين ترتيب، مشتركين از هر دو سرويس ديتا و تلفن در آن واحد استفاده مينمايند.
قابل ذكر است كه نصب اين تجهيزات نياز به افراد متخصصي دارد تا به محل مشترك رجوع كرده و سختافزار مورد نظر را نصب كنند.
خواص DSL:
بنا بر آنچه تاكنون بيان شد، ميتوان ويژگيهاي تكنولوژي DSL را به صورت زير برشمرد:
1. سرويس هميشگي ( Always-on service ) و عدم نياز به شمارهگيري
2. ايجاد بستري پرسرعت براي ارتباط تلفني/ اينترنتي به طور همزمان
3. ارسال اطلاعات، با سرعتي معادل 25 برابر مودمهاي آنالوگ فعلي
4. مقرون به صرفه بودن براي مشتركين
5. قطع نشدن خط درهنگام ارتباط با اينترنت
6. قابليت ارايه به صورت اتصالات و سرعتهاي مجزا (در محدودة Kbps144 تا Mbps1.5 )
معايب DSL:
البته با وجود مزاياي اشاره شده، برخي محدوديتها نيز در استفاده از اين تكنولوژي وجود دارد:
1. محدوديت ارايه مشتركيني كه در فواصل بيش از مقدار مجاز قرار دارند
2. لزوم نصب تجهيزات خاص در محل مراكز تلفني
3. عدم امكان ارايه بهترين شكل صوت روي اين بستر در حال حاضر
مقايسه انواع تكنولوژيهاي DSL با سيستمهاي قبلي
براي مقايسة ملموستر تكنولوژي DSL با سيستمهاي قبلي، در جدول زير به مقايسة زمان انتقال اطلاعات با استفاده از اين سيستم پرداختهايم:
تحليل:
با توجه به مباحثي كه مطرح شد، با بكارگيري صحيح و كامل شبكة DSL ، ميتوان مشكل كندي خطوط مشتركين را در دسترسي به سرويسهاي پرسرعت ديتا، حل نمود
البته اين تكنولوژي هنوز در ابتداي راه قرار دارد و استفادة از آن در بسياري از كشورها از جمله در ايران فراگير نشده است؛ بهگونهاي كه تكنولوژيهاي موجود مانند مودم كابلي و ISDN (سرويسي كه صوت، ديتا و ويديو را منتقل مينمايد و ميتواند سرعتهاي مختلفي را تا Kbps 144 در اختيار مشتركين قرار دهد، اما به دليل عدم تخصيص صحيح پهناي باند و ضعف مديريت پهناي باند در زيرساخت، ادامة رشد آن با چالش جدي روبروست)، به عنوان رقيب DSL مطرح هستند. اما با توجه به امتيازاتي كه اين تكنولوژي نسبت به تكنولوژيهاي همردة خود دارد (مانند استفاده از شبكة تلفني موجود براي انتقال داده و هزينة كم راهاندازي)، انتظار ميرود در آينده نهچندان دور، در سطح كشور توسعه يابد. همچنين نوظهور بودن استفاده از اين تكنولوژي، اين امكان را به ما ميدهد كه همگام با ديگر كشورها، سرويسهاي DSL را ارايه كنيم. بنابراين لازم است تا مقدمات گسترش آن، در ابعاد مختلف فني، مديريتي، قانوني و غيره در كشور فراهم گردد.
در اختیار داشتن سرعت همان چیزی است که همیشه در پی آن هستیم. فنآوری ADSL پاسخی است به آنها که به سرعت احتیاج دارند تا با استفاده از آن زودتر به هدف برسند، و از دیگر روشهای دسترسی با استفاده از مودمها و خطهای تلفن به ستوه آمدهاند و در پی آن هستند تا با استفاده از این راهکار و با سرعت مطلوب به پاسخ خود برسند. ADSL تکنولوژی جدیدی است که بر بستر کابل تلفن قدیمی و آشنای خودمان عمل میکند. نصب یک سیستم ویژه در داخل پست مخابراتی هر منطقه، مشترکین تلفن آن منطقه را به سادگی و بدون نیاز به هر نوع دخل و تصرف سختافزاری و یا نرمافزاری، از این سرویس بهرهمند مینماید.
از این سادهتر ممکن نیست
این تکنولوژی بهترین و بیشترین سرعت را بدون نیاز به تدارک زیرساختهای جدید ممکن ساخته است. استفاده از سیمکشیهای موجود تلفن بدون نیاز به اتصال به دستگاههای حجیم و پیچیده، کار مصرفکننده را بسیار راحت مینماید. برای داشتن یک اتصال ADSL در محل مصرفکننده تنها نیاز به یک مودم ویژه است. پس از برقراری ارتباط، تنها هزینه ثابت خط ADSL به شکل ماهانه و با توجه به پهنای باند دریافتی به عنوان هزینه دریافت میشود. محبوبترین تکنولوژی باند پهن در جهان یعنی DSL بیش از 30 میلیون مشترک تا پایان بهار 2004 به کاربران اینترنت افزوده و تعداد بهرهمندان جهانی را به 78 میلیون در کل رسانده که این رشد بیش از دو برابر دیگر روشهای متکی بر پهنای باند بوده است. تکنولوژی DSL یکی از انواع انتقال پرسرعت بوده است که با تلفن معمولی شما را قادر میسازد تا ضمن دسترسی به اینترنت پرسرعت از امکان دریافت صدا و تصویر با کیفیت بالا استفاده کنید. نوع دیگر همین تکنولوژی ADSLDSL است، که در این روش سیستمهای سختافزاری ویژه (DSLAM) باید در پستهای مراکز مخابراتی نصب گردند. پس از نصب این سیستمها و با استفاده از کابلهای تلفن، سرویس قابل راهاندازی میشود، بدین لحاظ از نظر هزینه برای دولت و مصرفکننده بسیار قابل قبول است. زیرا هزینه کابلکشی مجدد به هیچیک از طرفین تحمیل نمیشود. مصرفکننده این سرویس تنها به یک مودم ADSL احتیاج دارد. است که یکی از انواع فن آوری چگونه کار میکند
با استفاده از زوج سیمهای مخابرات برای تلفن خانگی ما تنها از یک پانصدم امکانات بالقوه این سیمها استفاده میکنیم و مابقی بلااستفاده میماند. ADSL پهنای باند 1.1 مگاهرتزی خطوط مسی را به کانال های 4 کيلوهرتزی تقسيم می کند و آخرين کانال را جهت ارسال صدا و فاکس معمولی تخصيص می دهد و 256 کانال ديگر را برای انتقال دو طرفه اطلاعات استفاده می کند; به اين ترتيب که 64 کانال را برای خط ارسال اطلاعات و 128 کانال ديگر را جهت دريافت اطلاعات استفاده می کند. در بهترين حالت اگر 192 کانال 4 کيلو هرتزی موجود را استفاده کند، در تئوری سرعت بايد به حدود 9 مگابيت در ثانيه برسد.
در حال حاضر سرعت خطوط ADSL در بهترين حالت 2 مگابيت در ثانيه می باشد.در عمل، اين خطوط اطلاعات زنجيره وار ديجيتال را به اطلاعات پارالل در دو سر انتقال اطلاع تبديل می کنند. دقيقا مشابه کاری که در مودم های خطوط عادی انجام می شود.
سرعت انتقال اطلاعات در محدوده ذکر شده به عواملی از جمله فاصله ارتباطی و نوع سيم استفاده شده بستگی دارد.حال با استفاده از سختافزارهایی که بتوانند دادهها را فشردهسازی، ارسال و دریافت نمایند میتوانیم این قابلیت بلااستفاده را هم به کار بگیریم. یکی از این سختافزارها در پست مخابرات نصب و دیگری در محل استفادهکننده نصب میشود. ارتباط از طریق سیم تلفن قبلی شما برقرار میشود بدون اینکه اختلالی در ارتباطات تلفنی بوجود آید. حالا به شرط اینکه مودم همیشه به خط وصل و روشن باشد ارتباط شما با اینترنت همیشه برقرار خواهد بود در عین حال اینکار برای مکالمات تلفنی مشکلی پیش نمیآورد.
برتریهای فنی DSL
اتصال دائم و بیوقفه و مطمئن به شبکه مخابرات و شبکه جهانی اینترنت برقرار است – هزینه ثابت ماهانه بدون هزینه نصب (کمتر از 400000 ریال برای 256Kbps )[ حجم ارسال و دریافت محدوده و هزینه ای ندارد ] – تجهیزات تحویلی به مشتری رایگان است – فاصله زمان درخواست تا تحویل سیستم کوتاه میشود – از حداقل تجهیزات در محل کار یا خانه استفاده میشود – سرعت سیستم به قدری بالا خواهد بود که سرویسهای دیگر اینترنت نیز مانند صوت و تصویر متحرک، برای استفاده در دسترس خواهند بود – نیاز به کابلکشی مجدد نیست – می توان بیش از یک نفر از هر اتصال استفاده نمود- در شرایط ایدهآل (نبود نویز بر روی سیمها، فاصله کم تا مرکز مخابراتی) حداکثر سرعت دریافت 8Mbps و سرعت ارسال 1Mbps خواهد بود – اداره و کنترل کارهای چنین اتصالی نیز به سادگی همان کاری است که با تلفن منزل انجام میدهیم _ به علت سرعت بالا (دریافت و ارسال) امکان برقراری جلسات و سمینارهای مجازی با سهولت میسر است – بازشدن راه برای انجام پروژههایی مانند دولت الکترونیک، پزشکی الکترونیک، آموزش سمعی بصری الکترونیک، شبکه اختصاصی الکترونیک و مجموعه وسیعی از دیگر کاربردهای الکترونیک – مسافت 8/1 کیلومتری تحت پوشش شبکه برای تامین سرعت 8 Mbps – ارائه انواع سرویسهای مختلف براساس بستر شبکه DSL مانند VODSL، Video on demand، VOIP.
مآخذ:
1. DSL Source Book, Beth Gage
2. www.paradyne.com
3. www.bitpipe.com
مطالب مشابه :
اینترنت پرسرعت تعرفه adsl (ای دی اس ال اینترنت پرسرعت)
اینترنت پرسرعت تعرفه adsl (ای دی اس ال اینترنت پرسرعت) ... STM1 به شركتهاي مخابرات استاني و شركتهاي داراي مجوز PAP تحويل ميشود صرفاً جهت استفاده براي
منوهای مربوط به ثبت نام ADSL از طریق سامانه 2020
اداره مخابرات شهرستان تفرش - منوهای مربوط به ثبت نام ADSL از طریق سامانه 2020 - قوانین ومقررات ... ۳- جهت بررسی ای دی اس ال ویا منوی تلفن ثابت (منوی کاربری).
شرکت مخابرات ایران
اینترنت ADSL رشت - شرکت مخابرات ایران - اینترنت پرسرعت شاتل shatel. ... ای دی اس ال رشت ADSL · شرکت مخابرات ایران. یکشنبه هشتم مرداد ۱۳۹۱. نوشته شده
مخابرات به مشترکین ای-دی-اس-ال (84) مبلغی پرداخت میکند
24 دسامبر 2009 ... شركت مخابرات ايران بزودي وجوه اضافه پرداخت شده مشتركان اينترنت ... ضمن اینکه مشترک ای-دی-اس-ال در سال ۸۴ لزوما صاحب امروز تلفن نیست!
مشکلات موجود در ارتباط adsl و نحوه رفع آن(مخصوصاًadslمخابرات)
در اين مرحله لازم است كه تمام دستگاه هاي مخابراتي ( تلفن، فكس، caller ID و . .... مطمئن شوید که قبل از راه اندازی و استفاده از سرویس ( ای دی اس ال) این نویز بر روی خط
راهنمای خرید ، بین طرح های اینترنت پرسرعت مخابرات
در این پست ، طرح های اینترنت پر سرعت مخابرات بررسی می شود. در حال حاضر شما می ... مودم اي دي اس ال -ADSL MODEM GNET AD1501 1T1R - b/g/ ADSL MODEM
مراحل نصب مودم ADSL
در مورد نصب مودم اي دي اس ال. مراحل نصب مودم ADSL ... :ADSL 1- اگر اين چراغ به طور ثابت روشن باشد نشان دهنده وصل شدن به مخابرات ميباشد. 2-اگر اين چراغ چشمك بزند
آموزش راه اندازی مودم ای دی اس ال
5 فوریه 2014 ... من براتون روش راه اندازي مودم اي دي اس ال را قرار دادم. که ديگه نيازي ... توجه براي راه اندازي مودم بايد حتما در مخابرات استانتون اشتراک گرفته باشيد.
ای دی اس ال چیست؟
سايت تخصصي كامپيوتر + شبکه+ پروژه+ مقاله - ای دی اس ال چیست؟ ... در علم مخابرات، به محیطی که دادهها از آن انتقال مییابند، Media یا رسانه گفته میشود. زوج سیم،
تفاوت های وایمکس با ADSL چیست؟
من از ای دی اس ال مخابرات استفاده میکنم سرعتش 256 هستش سرعت دانلود هم تا اواخر فروردین 92 بین 140 و 150 بودولی دیگه تقریبا از اواخر فروردین سرعت دانلودش
برچسب :
ای دی اس ال مخابرات