خلاصه فصل گزارش حسابرسی کتاب سازمان حسابرسی

مقدمه:

مهمترین و با ارزش­ترین خدمت حسابرسان گزاش مستقل و کارشناسانه آنهادر باره مطلوبیت صورتهای مالی است.در این گزارش حسابرسان صورتهای مالی را مورد برسی قرار می دهند حسابرسان با برسی صورتهای مالی باید یک اظها رنظر صریح و کتبی که با استفاده از شواهد به دست آمده است ارائه کنند .

 

گزارش استاندارد حسابرس:

الف-بیان این مطلب که رسیدگی­های حسابرسی طبق استانداردهای پذیرفته شده حسابرسی انجام شده است

ب-اظهار این نظر که صورتهای مالی صاحبکار طبق اصول پذرفته شده حسابداری به نحو مطلوب ارائه شده است.

­­

صورتهای مالی وافشا:

حسابرسان زمانی می­توانند گزارش خود را ارائه بدهند که مراحل حسابرسی به پایان رسیده باشد و اصلاحت لازم توسط صاحبکار انجام شده باشد و به تصویب مدیریت رسیده باشد .

 

صورتهای مالی مورد گزارش حسابرسان عبارت اند از:

الف-ترازنامه

ب-صورت سود زیان

ج-صورت سود زیان جامع

د-صورت جریان وجه نقد

یاداشت های توضیحی برای این است که اطلاعات کافی درباره اقلام ارائه شده در صورت­های مالی برای استفاده،استفاده کنندگان ارائه شده باشد

 

موارد افشا در یاداشت های توضیحی:

1-مبانی اندازه گیری و رویه­ها

2-اطلاعات تکمیلی در مورد اقلام ارائه شده در صورت های مالی

3-بدهی­های احتمالی وتعهدات

4-ارائه اطلاعات مهم برای تصمیم گیری استفاده کنندگان

 

اهداف گزارش حسابرسی:

1-اظهار نظر در مورد صورتهای مالی با استفاده از شواهد کسب شده

2-اظهار نظر به صورت شفاف در قالب یک گزارش کتبی همراه با توصیف مبنای آن

 

 

 

 

 

اجزای گزارش استاندارد حسابرسان:[1]

1-عنوان

2-مخاطب

3-مقدمه

 4-مسئولیت هیت مدیره در قبال صورتهای مالی

5مسئولیت حسابرس

6-اظهار نظر حسابرس

7-امضای حسابرس

8-تاریخ گزارش

9-نشانی حسابرس

 

 

 

 

1-عنوان:

عنوان کزارش حسابرس مستقل خود را از انوع گزارشهای که ملزم به رعایت آیین حرفه­ای نیستند جدا می کند که نشان استقلال حسابرس است.عنوان "حسابرس و بازرس قانونی"در مواردی وجود دارد که حسابرس هم کار حسابرسی را انجام می دهد و هم بازرس قانونی شرکت است.

 

2-مخاطب:

مخاطب گزارش میتواند هر شخص حقیقی یا حقوقی باشد  که حسابرس را برای انجام عملیات حسابرسی دعوت نموده است.مخاطب حسابرس عموما مجمع عمومی صاحبان سهام است.

 

3-مقدمه:

دربند مقدمه موارد زیر می آید:

1-نام واحد مورد رسیدگی

2-عناوین صورتهای مالی اساسی

3-تایخ و دوره های صورتهای مالی

4-یاداشت های توضیحی

 

 

بند مقدم به شکل زیر است:

"صورتهای مالی شرکت سجاد شامل ترازنامه به تاریخ 29اسفند ماه 1391 و صورتهای سود زبان،سود و زیان جامع و جریان وجوه نقد برای سال مالی  منتهی به تاریخ مزبور،و یاداشت های توضیحی 1 تا . . . توسط این موسسه حسابرسی شده اسست".

 

مسئولیت هیات مدیره در قبال صورتهای مالی:

در واحدهای تجاری هیات مدیره و ارکان مشابه مسئولیت تهیه صورتهای مالی را طبق استاندارد های  حسابداری وبرای مقاصد گزارش گری عمومی بر عهده دارند.

 

بند مسئولیت هیات مدیره در قبال صورتهای مالی به شکل زیر است:

"مسئولیت تهیه صورتهای مالی یاد شده طبق استاندارد های حسابداری،با هیات مدیره است؛ این مسئولیت شامل طراحی،اعمال و حفظ کنترلهای داخلی مربوط به تهیه صورتهای مالی است به گونه ای که این صورتها عاری از تحریف با اهمیت ناشی از اشتباه یا تقلب باشد" .

 

مسئولیت حسابرس:

1-اظهار نظر در صورتهای مالی طبق استاندارد های حسابرسی است و بدین وسیله مسئولیت حسابرس از هیات مدیره جدا میشود.

2-گزاش حسابرس باید بیان کننده رعایت آیین حرفه ای باشد و اطمینان دهد که برای جلوگیری از تحریف با اهمیت برنامه ریزی کرده است

3-حسابرسی شامل روشهای برای کسب شواهد حسابداری درباره مبالغ و دیگر اطلاعات افشا شده در صورتهای مالی

4-روش حسابرسی به قضاوت حسابرس در مورد خطر تحریف صورتهای مالی است وباید با به کار بردن کنترل داخلی مناسب روش حسابرسی مناسب را برگزیند

5-ارزیابی اصول و رویه های حسابداری استفاده شده در صورتهای مالی

6-ارزیابی براوردهای به عمل آمده توسط هیات مدیره

7-ارزیابی کلیت ارائه صورتهای مالی

8-تصریح این مطلب که آیا شاهد کسب شده برای اظهار نظر کافیست یا نه

 

انواع گزارشهای حسابرس:

1-گزارش تعدیل نشده:

الف-گزارش مقبول(موافق)

2-گزارش تعدیل شده:

الف-نظر مشروط

ب-نظر مخالف(مردود)

ج-عدم اظهارنظر

 

گزارش مقبول:

نظر مقبول در مواقعی صادر میشود که حسابرس به این نتیجه برسد که صورتهای مالی از تمام جنبه های با اهمیت طبق استانداردهای حسابداری تهیه شده اند و محدویت رفع نشده ای در دامنه رسیدگی ها وجود نداشته باشد

نظر مشروط:

یک اظهار نظر مثبت است و بیانگر ان است که صوتهای مالی در مجموع گمراه کننده نیست گزارش مشروط زمانی صادر می شود که صورتهای مالی انحراف با اهمیتی از اصول پذیرفته حسابداری داشته یا محدودیتهای برای اجرای روشهای رسیدگی حسابرسان به وجود امده است.مسائل موجود هر چند که با اهمیت نباشد نباید مطلوبیت صورتهای مالی را تحت تائثر قرار دهند.

 

نظر مخالف(مردود):

این یک نظر منفی و بیان کننده این استکه صورتهای مالی به نحو مطلوب ارائه نشده است.حسابرس هنگامی نظر مخالف ارائه میکند که نقص های صورتهای مالی گمراه کننده باشد.و علت نظر مخلف باید در بندهای توضیحی شوند .

 

 

عدم اظهار نظر:

حسابرسان به دلیل وجود محدودیت های قابل ملاحظه در دامنه رسیدگی قادر به اظهار نظر در باره مطلوبیت صورتهای مالی نیستند عدم اظهار نظر نه نظر منفی و نه نظر مثبت است و تنها بدان معناست که حسابرس مبنای کافی برای اظهار نظر ندارند.

 

اهمیت:

هر زمان نقصهای با اهمیت در صورتهای مالی صاحبکار وجود داشته باشد،حسابرسان باید گزازش خود را مشروط کنند،و تنها در در صورتی میتوان گزارش موافق ارائه کرد که نواقص موجود در صورتهای مالی بی اهمیت باشد اصطلاح با اهمیت متوان چنین تعریف شود: "انقدر مهم که بر تصمیمات استفاده کنندگان منطقی صورتهای مالی اثر بگذارد".

 

تحریفهای بسیار با اهمیت در صورتهای مالی:

زمانی که نقصهای صورتهای مالی چنان با عمده باشد که ارائه مشروط نامناسب گردد،حسابرسان باید نظر مردود اظهار کند.تمایز بین یک مسئله که که آیا مطلوبیت صورتهای مالی را تحت تاثیر قرار میدهد یا نه به قضاوت حرفه ای حسابرس بستگی دارد .

 

افزودن عبارت توضیحی به اظهار موافق:

افزودن یک عبارت توضیحی یک ایراد تلقی نمی شود زیرا از مسئولیت حسابرسان نسبت به صورتهای مالی نمی کاهد.این عبارت توضیحی شامل تاکید بر یک مطلب خاص در سایر بندهای توضیحی است 

 

اتکا بر کار سایر حسابرسان:

ممکن است حسابرس اصلی برای کار حسابرسی به کار سایر حسابرسان اتکا شود.این حالت بشتر در مورد شرکتهای صادق است که از صورتهای مالی تلفیقی استفاده می کنند و ممکن است حسابرسی شرکت فرعی توسط موسسات حسابرسی دیگر انجام شود یا اینکه توسط شعب دیگر این موسسه حسابرسی انجام شود

 

 

حسابرس اصلی میتواند در نگارش اظهار نظر خود:

1-اشارهای به کار سایر موسسات حسابرسان نکنند؛ در مورد حسابرس اصلی تمام مسئولیت کار حسابرسی را بر عهده میگرند

2-به کار سایر حسابرسان اشاره شود؛در این حالت مسئولیت بین موسسات حسابرسی تقسیم میشود

3-گزارش خود را مشروط کنند؛حسلبزس اصلی مجبور نیست به کار سایر حسابرسان اتکا کند و میتواند کار سایر حسابرسان را برسی کند و در صورتی که با مخالفت صاحبکار روبرو شوند میتوانند گزارش خود را به دلیل محدودیت در دامنه رسیدگی مشروط کنند.

 

ابهام:

وقتی ما نمیدانیم یک رویداد احتمالی اثر با اهمیت بر صورتهای مالی دارد یا نه یعنی ابهام وجود دارد وباید یک بند توضیحی به منظور وجود داشتن ابهم به گزارش خود اضافه کنیم چناچه مدیریت برای یک رویداد احتمالی که قابل براورد و منطقی باشد ذخیره گرفته نشود حسابرس میتواند گزارش خود را مشروط یا حتی مردود کند

مواردی که باعث اضافه شدن یک بند به گزارش حسابرسی میشود.

 

1-ابهام در تداوم فعالیت:

اگر حسابرسان با برسی صورتهای مالی به این نتیجه برسند که شرکت نمتواند به فعالیت خود تداوم ببخشد حسابرسان باید پس بند اطهار نظر یک بند دیگر اضافه کنند و دلایل اینکه شرکت نمی تواند فعالیت خود را در آینده تداوم ببخشد را ذکر نماید.

 

2-عدم یکنواختی در کاربرد اصول پذیرفته شده حسابداری:

تغییر در اصول حسابداری حتی اگر باموفقت انجام شود باعث تعدیل گزارش حسابرسان میشود. تغییر از یک اصل پذیرفته شده به یک اصل پذیرفته شده دیگر باعث شرطی شدن گزارش نمیشود.اما رفتن به یک اصل پذیرفته نشده حسابداری باعث گزارش مشروط یا مردود خواهد شد.

 

3-تاکید بر یک موضوع خاص:

حسابرسان ممکن است به دلیل اینکه بخواهد یک موضوع خاص مثل معامله با اشخاص وابسته در گزارش خود بیاورند یک بند قبل یا بعد از بند اظهار نظر اضافه کنند.

 

4- انحراف موجه از اصول حسابداری:

در موارد نادری ممکن است شرکت ها برای ارائه مطلوبتر صورتهای مالی از اصول پذیرفته شده حسابداری منحرف شوند حسابرس باید با اضافه کردن یک بند توضیحی قبل یا بعد بند اظها نظر،انحراف به وجود آمده را اشاره کنند.

 

اظهار نظر مشروط:

اظهار نظر مشروط مسئولیت حسابرسان را محدود می کند.نظر مشروط بیانگر این است که به استثنای نقص های موجود در صورتهای مالی و محدودیت در دامنه رسیدگی ،صورتهای مالی به نحو مطلوب ارائه شده است.در اظهارنظر مشروط  حسابرس یک بند توضیحی،پس از بند دامنه رسیدگی به گزارش حسابرسی اضافه میشود و در آن دلایل شرطی را ذکر نماید. تعیین مشرط بودن یا نبودن به قضاوت حرفه ای حسابرس بستگی دارد.در گزارش مشروط باید باید کلمه با "استثنای"ذکر شود.

 

شرط در رابطه با اصول حسابداری:

ممکن است حسابرسان با اصول استفاده شده موافق نباشند و گزارش را مشروط کنند یا با افشا را راعایت نکرده باشد  که باعث مشرط شدن می شود.

 

 

محدودیت در دامنه رسیدگی:

محدودیت در دامنه رسیدگی موقعی به وجود می آید که حسابرس نتواند برنامه حسابرسی خود طبق روال عادی اجرا کند و محدودیت های توسط صاحبکار به وجود بیاید که میتوان منجر به صدور گزارش مشروط یا مردود شود. اگر اثر با اهمیت بر صورتهای مالی  بگزارد یا محدودیت از سوی صاحبکار باشد گزارش مردود خواهد بود.

 

دو یا چند شرط:

در برخی از موارد ممکن است که گزارش به دو با چند دلیل مشروط شودت در  مثلا هم محدودینت در دامنه رسیدگی باش و هم پیروی  نکردن از اصول حسابداری. در این حالت اگر بر مطلوبیت صورتهای مالی اثر بگذارد یا حسابرس نتواند به یک اظهار نظر کلی برسد گزارش مشروط ا عدم اظهار نظر می نامید .

 

اظهار نظر مخالف:

اگر حسابرس به این به این نتیجه برسد که صورتهای مالی وضعیت مالی،عملکرد مالی و گزارش وجه نقد طبق اصول حسابداری نباشد گزارش مردود میشود.وباید شواهد خود را برای مردود شمردن گزارش بیاورد .اگر اظهار نظر مشروط به حد کافی هشدار دهنده نباشد باید گزارش مشروط ارائه کند.در گزارش مردود حسابرس باید دلایل اظهار نظر مشروط و اثار اصلی اظهار نظر مردود را بر وضعیت مالی و عملیات صاحبکار پس از بند اظهارنظر بیاورد.

 

 

عدم اظهارنظر:

عدم اظهار نظر،اظهار بی نظری است در هر کار حسابرسی عدم اظهارنظر در در مواردی لازم می شود که محدودیت اساسی در دامنه رسیدگی وجود داشته باشد یا شرط دیگری مانع از رعایت استانداردهای پذیرفته شده حسابرسی توسط حسابرسان گردد.

 

تحمیل محدودیت اساسی در دامنه رسیدگی:

اگر محدودیت در رسیدگی شدید باشد حسابرس باید بجای گزارش گزارش مشروط،گزارش عدم اظهار نظر بدهد. بند اظهارنظر این گزارش با گزارشهای دیگرکاملا متفاوت است چون حسابرس نظری نمدهدو تنها بیان می کند که نظری ندارد

 

تحمیل محدودیت توسط صاحب کار:

استانداردهای حرفه ای مقرر می دارد اگر محدودیت ها توسط صاحبکار باشد  حسابرس باید  گزارش عدم اظهارنظر ارائه کند.چون گزارش عدم اظهارنظر فایده ای برای صاحبکار ندارد و فقط باعث تحمیل هزینه حسابرسی میشود صاحبکار سعی میکند با حسابرس همکاری کند و مانع گزارش عدم اظهارنظر شود.

 

 

عدم اظهارنظر بخاطر ابهام:

در صورت وجود ابهام با اهمیت به دلیل کافی نبودن افشا در صورتهای مالی حسابرس هم مییتواند گزاش مشروط ارائه کند و گزارش عدم اظهار نظر.

 

عدم اظهارنظر جایگزین نظر مشروط نیست:

عدم اظهارنظر در موقعی صادر می شود که حسابرس اطلاعات کافی برای رسیدن به نظر قطعی ندارد وقتی حسابرس به این نتیجه رسیده باشد که باید گزارش مردود اعلام کند نباید گریز از مردود مشروط اعلام کند.

 

اظهارنظر متفاوت در باره هر یک از صورتهای مالی:

حسابرس می تواند درباره هر یک از صورتهای مالی مانند ترازنامه، صورت سود زیاد  نظر موافق،مخالف یا عدم اظهارنظر ویا مشروط  ارائه کند.

 

 


نمونه گزارش:

گزارش مقبول:

گزارش حسابرس مستقل

به مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت نمونه

ترازنامه شرکت نمونه در تاریخ 29اسفند 1391 و صورت سود زیان و سودوزیان جامع وجریان وجوه نقد ان برای سال مالی منتهی به تاریخ مذبور ،همراه با یاداشت های توضیحی یک تا ... پیوست،مورد حسابرسی این موسسه قرار گرفته است.مسئولیت صورتهای مالی با هیئت مدیره شرکت و مسئولیت این موسسه اظهارنظر نسبت به صورتهای مالی مذبور بر اساس حسابرسی انجام شد است

حسابرسی این موسسه بر اساس استاندارد های حسابرسی انجام شده است.استانداردهای مذبور ایجادب میکند که این موسسه حسابرسی را چنان برنامه ریزی کند که از نبود تحریفی با اهمیت درصورتهای مالی اطمینان معقول به دست آید.حسابرسی از جمله رسیدگی نمونه ای به شواهد پشتوانه مبالغ و اطلات مندج در صورتهای مالی است.حسابرسی همچنین شامل ارزیابی اصول و رویه ها حسابداری استفاده شده و برآورد عمده بعمل آمده توسط هیات مدیره و ارزیابی کلیت ارائه صورتهای مالی است.این موسسه اعتقاد دارد که حسابرسی انجام شده مبنای معقولی برای اظهارنظر فراهم میکند.

به نظر این موسسه،صورتهای مالی یاد شده در بالا،وضعیت مالی شرکت نمونه را در تاریخ 29 اسفند 1391 و نتایج عملیات و جریان وجوه نقدآن را برای سال مالی منتهی به تاریخ مذبور ،از تمام جنبه های با اهمیت،طبق استانداردهای حسابداری به نحو مطلوب نشان می دهد.

23خرداد 92   موسسه حسابرسی میزان



[1]استانداردهای حسابرسی در سال 89 مورد تجدید نظر قرار گرفت.آخرین باری که استانداردهای حسابرسی مورد تجدید ارزیابی قرار گرفت در سال 84 بود.متون اکثر کتابها بر اساس استانداردهای سال 84 است اما این تقسم بندی بر اساس استانداردهای سال 89 است.در استاندارد جدید بند دامنه رسیدگی به دو بخش مسئولیت هیئت مدیره در قبال صورتهای مالی ومسئولیت حسابرس  تقسیم شده است.


مطالب مشابه :


خلاصه فصل گزارش حسابرسی کتاب سازمان حسابرسی

حسابداری - خلاصه فصل گزارش حسابرسی کتاب سازمان حسابرسی - آموزش حسابداری




گزارش کار در شهرداری...

حسابداری - گزارش کار در شهرداری ث ـ تهيه گزارشها و صورتهاي مالي و ترازنامه و گزارش تفريق




نمونه گزارش حسابرسی

دانشجوی حسابداری - نمونه گزارش حسابرسی - مطالب درمورد حسابداری و وپروژه و - دانشجوی




نحوه تهیه گزارش کارآموزی

حسابداری - نحوه تهیه گزارش کارآموزی - تقدیم به همه علاقمندان رشته حسابداری - حسابداری




گزارش پایان کارآموزی آژانس هواپیمای جهان نما بابل

حسابداری - گزارش پایان کارآموزی آژانس هواپیمای جهان نما بابل - نویسنده:علیرضا حسین پور




گزارش کارآموزی اداره پست

حسابداری - گزارش کارآموزی اداره پست - حسابداری فصل اول: آشنایی با مکان کارآموزی. مقدمه




گزارش کارآموزی کارخانه لبنیات آشنا

حسابداری - گزارش کارآموزی کارخانه لبنیات آشنا - حسابداری پروژه کارآموزی ( دوشنبه هفدهم




گزارش کارآموزی کارخانه سیمان

حسابداری - گزارش کارآموزی کارخانه سیمان - حسابداری فصل اول:آشنایی با مکان کارآموزی. مقدمه




برچسب :