انواع دیوار
مقدمه
دیوار عبارت است از یک ساختار ممتد، یکپارچه، محکم و استوار که از جنس آجر، سنگ، بتن، چوب یا فلز و غیره باشد، که ضخامت آن در مقایسه با طول و ارتفاع نازک می باشد، ديوارها معمولا به عنوان مجزا کننده فضاها از یکدیگر به صورت اجزا یا اتاقها عمل میکنند یا به عنوان محافظ یک فضا هستند.علاوه بر اين، اين ساختار هاي عمودي، انتقال دهنده بار ساختمان به زمين مي باشند.
کاربرد ديوارها
• فضاسازي و خلق فضاهاي نوين
• محافظت از سرما و گرما
• ايجاد عايق صوتي
• ايجاد حريم خصوصي
• ايجاد حريم خصوصي محل مناسبي براي كار گذاشتن انواع لوله كشي ها و سيم كشي هاي برق
• تزئين و انجام كارهاي هنري:مانند گچ بري و نقاشي ديواري
• و...
تقسيم بندي
ديوارها را مي توان به انواع داخلي و خارجي تقسيم كرد.
از طرف ديگر ديوارها بر حسب تحمل فشار به چهار نوع تقسيم مي شوند:
- ديوار هاي خارجي حامل يا تحمل كننده بار
- ديوارهاي خارجي غير حامل
- ديوارهاي داخلي حامل
- ديوارهاي داخلي غير حامل
انواع ديوار(مصالح)
بسيار متنوع بوده و مهمترين انواع آن را به نحو زير ميتوان خلاصه کرد:
– ديوارهاي گلي
– ديواره هاي بتني
– ديوار خاکي متراکم شده
– ديوار ديافراگمي
– ديوار با شمعهاي صفحهاي
– ديوار پيش ساخته
– ديوارآجري
– ديوار کناف بندی شده
– ديوار پیش ساخته گچی
– ديوار برشی
و...
ديوارهاي گلي
ديوارهاي گلي و ترانشههاي پر شده از گل به عنوان عاملي کارآمد براي جلوگيري ازنشت آب در پي سدها ، حفاريهاي باز ، حفاري تونلها و سيستمهاي کنترل آلودگي ، روز به روز مصرف بيشتري پيدا ميکنند. روش احداث اين ديوارها به جز در تونلها ، به اين ترتيب است که ابتدا يک ترانشه حفر ميشود و براي اينکه ديوارهايي ترانشه در طول حفاري ريزش نکند، داخل آن را با گل رواني از بنتونيت پر ميکنند. در پايان حفر ترانشه ، اين گل روان با موادي که بتواند يک ديوار دايمي و نسبتا غيرقابل تراکم و نفوذ ناپذير را بسازد، تعويض ميشود.
ديوارآجري
دیوار یک آجره با پیوند کله و راسته:
1-اصولا پیوند کله و راسته ازنظر نما زیبا، اما از اتصالات ، دارای بندهای برش فراوان است. اندازه بند برشی در هرآجر راسته به اندازه 5 سانتی متر است که درواقع یک نیمه آجر خواهد شد.این بندها در تمامی رج ها و در امتداد یکدیگر تکرار شده و در مجموع سبب نقصان باربری دیوار می شود.
2-در این آجرکاری،شروع رج از نبش بوده و ابتدا کله نما و سپس راسته نما،بعدکله نما و به همین شکل تا آخر رج تکرار می شود.اگر شروع رج اول با دوسه قدی باشد،بعداز آن کله نما و سپس راسته نما و مجدا کله نما و تکرار پیوند تا آخرفراهم می آید.
3-اندازه لابند و لاریز در این دیوار ،یک چهارم طول آجراست.
پیوند بلوکی
پیوندهای آجری در فرم های گوناگون،بین کشورهای صنعتی دنیا متداول می باشد که بعداز پیوند آجرهای مربعی ایرانی ،متاسفانه امروزه منسوخ شده است.پیوند بلوکی وصلیبی آلمانی از تمام پیوندهایموجود امروزه صحیح تر است.این پیوند فاقد هر گونه بند برشی می باشد.
پیوند دیوار یک آجره بلوکی:
1-در پیوند بلوکی ضوابط پیوند یابی از پلان شطرنج مورد نظر می باشد.همچنین پلان سطح دیوار در ابعاد مورد نظر نیز مورد توجه است، با مراجعه به پلان شطرنجی که هر خانه مربع نمودار یک سر آجر می باشد،مجهول یابی پیوند به دست آمده و از ابعاد سطح دیوار آجری، بنایی می شود.
2-در پیوند بلوکی ،اولین رج تمام قطعات به کار رفته کله یا سر نما می باشد.دومین رج از نبش دیوار با شروع دو سه قدی و سپس آجر به شکل راسته نما یا دراز نما به کار می رود
دیوار 5/1 آجره کله و راسته:
1-این دیوار باربر است وپیوند آن در شروع از نبش ،از یک طرف آجر سرنماو بعد ازآن راسته نما و مجدداسرنما وتکرار راسته نما و سر نما تا پایان رج است .در طرف دیگر دیوار ،در پشت سر نما از نبش سه قدی که دارای طول به اندازه سه چهارم آجر است،استفاده می شود،سپس سرنما و بعد راسته نما ،مجددا سرنما و تکرار آن ها تا انتهای دیوار بنایی می شود.
2-برای پیوند در ساختن رج دوم ،فقط جای سه قدی از طرف پشت دیوار با آجر سر نمای سمت جلوی دیوار جابه جا شده را با قطعات آجر پشت دیوار جابه جا می سازیم.
دیوار 5/1 آجره کله و راسته در دو طرف آجر سر نما به اندازه یک کلوک بریده شده است.این شیوه آجرکاری باربری این دیوار را حدود 40درصد کاهش می دهد.همچنین دیوار 5/1 آجره، می تواند از یک طرف با نمای آجر قزاقی سفید وبا استفاده از شمشه ملات و اصطلاحاً «خندان» آجر کاری و بند کشی شود .مسلماً آجر کاری پشت کار که روی آن اندود می شود ،از آجر فشاری و در حالت اصطلاحاً «گری »بنایی خواهد شد.
ديواره هاي بتني
اين نوع ديوار معمولا در حفاري پي ها يا به عنوان پوشش داخل تونلها ، مخصوصا در جاهايي که جلوگيري دايم از نفوذ آب لازم باشد، بکار ميروند. در سدها براي جلوگيري از فرار آب از زير سد ، ديوار بتني قايمي را از پايينترين قسمت سد تا لايههاي نفوذ ناپذير احداث ميکنند
ديوار خاکي متراکم شده
اين ديوارها ميتوانند به عنوان يک خاکريز همگن براي سد ، به صورت يک هسته در داخل سد يا ترانشهاي در پي سد ، که هسته آن با رس پر شده باشد، اجرا شوند.
ديوار ديا فراگمي
بتني نوع سازه دايمي است که توسط تکنيک ترانشههاي حاوي گل روان ايجاد ميشود. به اين منظور قطعهاي از ترانشه تا عرض 7 متر را تا عمق دلخواه حفر ميکنيم. در مرحله بعد يک شبکه (جوشن) فولادي پيش ساخته به داخل آن رانده ميشود. در کليه مراحل حفاري و راندن شبکه فولادي ، ترانشه توسط گل رواني که داخل آن ريخته ميشود، از ريزش محفوظ ميماند. در مرحله بعد گل روان توسط بتن جايگزين ميشود و پس از گرفتن بتن ، قطعه بعدي اجرا ميشود.
ديوار با شمعهاي صفحهاي
اين نوع ديوار ، که با راندن شمعهاي صفحهاي به داخل خاک ايجاد ميشود، موقعي از کارايي خوبي برخوردار است که قفل و بست بين صفحات کامل باشد و اين مسئلهاي است که در زمينهاي داراي
قلوه سنگ و قطعات درشت تر يا حاوي مواتع ديگر به خوبي امکان پذير نيست. با افزايش طول شمعها ، امکان خم شدن آنها در خلال راندن وجود دارد. اين نوع ديوار تا حدي ميتواند از نفوذ آب
جلوگيري کند. اين ديوار را معمولا براي نگاهداري ديواره بخشهاي حفاري شده بکار ميبرند. در خاکهاي با زهکشي آزاد ، ديوار بايد همراه با يک سيستم آبکشي باشد تا فشار جانبي وارده از
زمين و آب به ديوار شمعي کاهش يابد.
ديوارهاي پيش ساخته
پنل هاي ديواري پيش ساخته عايق دار متشكل از دو شبكه مفتولي و يك لايه عايق پلي استايرن ميباشد. در اين روش به جاي اينكه قطعات سنگين ديوار و بتن در كارخانه ساخته شده و بعد به هم متصل شوند ابتدا سازه به صورت شبكه هاي ميلگردي كه بين آنها يك لايه فوم پلي استايرن قرار ميگيرد ساخته ميشود و پانل هاي سبك در محل احداث ساختمان به هم متصل ميشود و ساختمان با پانل هاي سبك بر پا ميشود و سپس ديوارها و سقف و محل اتصالات بتنپاشي ميشوند.
صفحات ساندویچی ( 3d ) از یک لایه پلی استایرن به ضخامت حداقل 4 سانتیمتر و دو شبکه میلگرد جوش شده در دوطرف این لایه تشکیل شده است . برای انتخاب عرض و ارتفاع پانلها استفاده از مدل 30 سانتیمتر توصیه می شود ( عرض های 90 – 120 – 150 سانتیمتر و ارتفاع 270 و 300 سانتیمتر ) ، وزن متوسط هر صفحه با اندازه 300 * 150 سانتیمتر و بدون بتن سبک بوده و به سادگی توسط یک کارگر قابل حمل و نصب میباشد وسرعت عمل در نصب نیز قابل ملاحظه است.مقاومت صفحات در برابر آتش سوزی مناسب بوده و در جهت بهبود آن بکارگیری لایه مقاوم در برابر آتش سوزی توصیه می شود..با توجه به وجود لایه عایق بتن ، بکارگیری این صفحات علاوه بر بهبود خاصیت عایق حرارتی و صوتی بودن دیوارها باعث سبک سازی بنا خواهد شد که جدا از کاهش حجم مصالح مصرفی باعث کاهش جرم ساختمان خواهد شد .استفاده از این صفحات در پارکینگ ساختمانها ایجاد محدودیت نموده و لذا در شرایط لزوم تأمین پارکینگ در طبقات زیرین ساختمانها ، بکارگیری سیستم ترکیبی متشکل از اسکلت فلزی با بتن آرمه و صفحات ساندویچی به عنوان عامل جداکننده مورد توجه می باشد .با توجه به اطلاعات بدست آمده از کشورهای اروپایی ، غالب ساختمانهای اجرا شده به این روش در حد یک یا دو طبقه بوده است . لذا طرح و اجرای ساختمانها با تعداد طبقات بیشتر نیاز به مطالعات ویژه داشته و در اینصورت مطالعات مهندس طراح باید پاسخگوی شرایط آئین نامه های معتبر باشد .مزایای استفاده از پانلهای ساندویچی :
• سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
• سرعت حمل و نقل و سهولت پانلهای ساندویچی در ارتفاع• مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
• عایق در مقابل حرارت ، برودت ، رطوبت و صدا
• مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
• نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
• امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
• دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
• آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
• صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
• افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تأسیساتی آن
• عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
• بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
• عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تأسیسات ساختمان با کمترین هزینه
• عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .
• پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل 4 سانتیمتر ، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ ( سفیدکاری ) ، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود .
• حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی .
• حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد . بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود 1000 متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
• استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی ، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد . بطور مثال باصرف 17 کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد .
بخش اول :
ضوابط بارگذاری ، تحلیل ، طراحی و مصالح
1-1- گستره
1-2- مشخصات مصالح
1-2-1- شبکه جوش شده و مفتولهای قطری
1-2-2- لایه عایق میانی
1-2-3- بتن پاشیدنی
1-3- بارگذاری و تحلیل
1-4- طراحی ساختاری ( سازه ای )
1-4-1- کلیات
1-4-2- مقاومت خمشی
1-4-3- مقاومت برشی
1-4-4- مقاومت در خمش و بار محوری همزمان
1-4-5- چگونگی فولادگذاری ، قرارگیری مفتولها و پوشش بتن
1-4-6- بازشوها
1-4-7- معیارهای تحلیل و طراحی در برابر آثار زمین لرزه
1-1- گستره
ضوابط این مجموعه معیارها ، صفحات ساندویچی ( 3d ) و سازه های متشکل از این صفحات را در بر می گیرد .
صفحات ساندویچی پیش ساخته که از این به بعد صفحه نامیده می شود از دو لایه شبکه فولادی جوش شده تشکیل شده است که در بین آنها یک لایه عایق از نوع پلی استایرن قرار گرفته و توسط اعضای قطری به یکدیگر متصل شده اند . مقاومت و انسجام این صفحات بوسیله مفتولهای قطری جوش شده به شبکه دو طرف تأمین می شود .
این صفحات پس از بتن پاشی یا بتن ریزی بعنوان دیوارهای باربر داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قــرار می گیرند . سازه متشکل از صفحات ساندویــچی به سازه هایی اطلاق می شود که کلیه بارهای ثقلی و جانبی وارد بر آن توسط صفحات تحمل می شود . از این صفحات می توان بعنوان تیغه های غیر باربر الحاقی به سایر اجزای باربر نیز طبق ضوابط مربوط به دیوارهای جداکننده استفاده نمود .
مزایای استفاده از پانلهای ساندویچی
۱ - سبکی دیوارهای ساخته شده از پانلهای ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح
2- سرعت حمل و نقل و سهولت نصب و اجرای پانلهای ساندویچی در ارتفاع
۳ - مقاومت زیاد در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله
۴ - عایق در مقابل حرارت ، برودت ، رطوبت و صدا
۵ - مقاوم در برابر آتش سوزی بعلت وجود قشرهای بتونی طرفین پانل ساندویچی
۶ - نفوذناپذیری ساختمان در مقابل حشرات
۷ - امکان حمل و بکارگیری پانلهای ساندویچی در مناطق صعب العبور جهت احداث ساختمان بدون نیاز به کارگران متخصص
۸ - دستیابی به فضای مفید بیشتر بعلت ضخامت ناچیز دیوارهای پانل ساندویچی
۹ - آزادی عمل در اجرای طرحهای متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات
پیش ساخته پانلهای ساندویچی
۱۰ - صرفه جویی در هزینه پی سازی و اسکلت ساختمانهای بلندمرتبه بدلیل وزن اندک قطعات سقف و دیوار پانلهای ساندویچی
۱۱ - صرفه جویی در هزینه تهویه مطبوع ساختمان در تابستان و یا زمستان بدلیل جلوگیری از تبادل حرارت و یا برودت و در نتیجه صرف انرژی کمتر
۱۲ - افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاههای تأسیساتی آن
۱۳ - عدم نفوذ نسبی آلودگی صوتی و ایجاد آرامش برای ساکنین ساختمان در شهرهای بزرگ
۱۴ - بازگشت سرمایه گذاری در امور ساختمان سازی در کوتاهترین زمان
۱۵ - عبور دادن لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن به سادگی از زیر شبکه پانل و نصب چهارچوب دربها و کلاف فلزی پنجره ها قبل از بتن پاشی و کلاً اجرای تأسیسات ساختمان با کمترین هزینه
۱۶ - عدم نیاز به کنده کاری و تخریب تأسیساتی دیوارها و سقف و در نتیجه عدم ایجاد نخاله های انباشته که صرفه جویی در هزینه و وقت را بدنبال دارد .
۱۷ - پس از بتن پاشی طرفین پانلها با ضخامت حداقل 3 سانتیمتر ، پانلها بی نیاز از ملات گچ و خاک میباشد و با اجرای پلاستر گچ ( سفیدکاری ) ، دیوارها و سقف آماده برای نقاشی خواهد بود .
۱۸ - حذف نعل درگاه در سیستم پیشرفته پانلهای ساندویچی .
۱۹ - حمل و نقل پانلهای ساندویچی با هزینه اندک صورت می گیرد . بطور مثال یکدستگاه تریلر قادر است حدود 1000 متر مربع پانل سانویچی را حمل کند .
۲۰ - استفاده از دیوار و سقف پانلهای ساندویچی در ساختمان سازی ، بهره وری مناسب آهن آلات مصرفی را موجب میگردد . بطور مثال باصرف 17 کیلوگرم در متر مربع فولاد بصورت مفتول و میلگرد می توان یک واحد مسکونی یک طبقه را بنا کرد .
پانلهای سه بعدی چیست و چه کاربردی دارد:
این پانلها یاصفحات سه بعدی تشکیل گردیده از:
1 – هسته مرکزی که معمو لا از عایق پلی استایرن یا پلی اورتان و یا عایق پشم سنگ و بضخامت های 5 تا 10 سانتیمتر میباشد .
2- دو شبکه فولادی از مفتول بضخامت 3 میلیمتر چشمه های 8×8 سانتیمتر و بفاصله 1 تا 2 سانتیمتر از هسته مرکزی قرار داشته و بوسیله تعداد زیادی مفتول قطری بهم جوش برقی شده اند .
این پانلها در کارخانه به ابعاد مورد لزوم که نوع دیواری آن معمولا 1×3متر ی و نوع سقفی آن1×3 و80/0 × 3 متری میباشد تولید و سپس به محل نصب حمل میگردد . پس از نصب از دو طرف در نوع دیواری بابتن ریز دانه ویا بتن سبک به ضخامت 3 الی 4 سانتیمتر پوشش میگردد و در نوع سقفی پس از نصب روی آن بضخامت 5 الی 7 سانتیمتر بتن ریزی میشود .
انواع پانلهای سه بعدی دیواری
1- پانل سه بعدی دیواری باربر
2- پانل سه بعدی دیواری غیر باربر
پانلهای سه بعدی دیواری
پانلهای دیواری بار بر رادر دیواره سوله ها ، ساختمانهای صنعتی ، دیوارهای محوطه،ساختمانهای بدون استفاده از سازه فلزی یا بتن آرمه(که معمولا یک یا دو طبقه و برای انبوه سازیها میباشد) و . ..استفاده مینمایند .
پانلهای دیواری غیر باربر را در دیوارهای خارجی و داخلی کلیه ساختمانهائیکه دارای سازه فلزی یا بتنی هستند ، اجرا مینمایند و بدلیل سبک وعایق بودن و . . . در برجها و سوله ها بسیار کار برد دارد.
مراحل نصب دیوارهای پیش ساخته(دیوارهای یونولیتی)
این دیوار دو نوع است:5 سانتی متری و10 سانتی متری .این دیوارها از یک لایه پلی استایرن به ضخامت حداقل3 سانتی متر و در یک شبکه میله گرد جوش شده در دو طرف این لایه تشکیل شده است که از دو طرف با دو لایه بتن پاشی(از نوع تر)با ضخامت حداقل 4سانتی متر(دیوار باربر) و حداقل 3سانتی متر(دیوار غیر باربر) همراه شده است.این دیوارها علاوه بر سبکی وزن عایق حرارتی، رطوبتی وصوتی نیز می باشد.
این دیوارها اغلب بر روی شناژ ساختمان که سطح مسطحی دارد اجرا می شود اما اگر اجرای این دیوار در قسمتی از ساختمان اجرا شود که شناژ ندارد ابتدا یک لایه ملات در قسمتی که قرار است دیوار
اجرا شود می ریزند بعد روی ان دو عدد نبشی 4یا 6 سانتی متری به فاصله مورد نیاز قرار می دهند.
در مر حله بعد این دیوارها بوسیله میلگردهای2 یا 3 میلی متر وبه فاصله10 سانتی متری از هم توسط نقطه جوش از هر دو طرف به همدیگر متصل می شود و روی نبشی ها گذاشته می شود و اتصال بین دو پانل توسط شبکه میلگرد بافته شده به صورت تخت صورت می گیرد.
.
اتصال این دیوارها در کنج نیز به وسیله اتصال 90 درجه می باشد که در هر دو طرف به وسیله جوش به یکدیگر متصل می شود.
اتصال این دیوارها در محل قرار گیری در و پنجره به صورت U شکل می باشد.
برای جلوگیری از رانش این دیوار در موقع زلزله از چهار طرف میلگرد شماره8 ،که طول آن50 الی 80 سانتی متر است به اسکلت اصلی ساختمان جوش داده می شود.
در مرحله بعد به دلیل اینکه این پانل ها آب را به خود جذب نمی کنند ابتدا یک لایه ملات روی ان پاشیده می شود و بعد از خشک شدن آن لایه اصلی ملات را به وسیله دستگاه می پاشند و به وسیله شمشه تراز سطح ان را تراز می کنند.
مزاياي استفاده از ديوارهاي پيش ساخته
1.كاهش وزن آهن و بتن مصرفي به ميزان قابل ملاحظه
2.افزايش سطح زيربناي مفيد
3.كاهش زمان اجرا به ميزان 50%
4.كاهش وزن ديوار جانبي و سقف
5.مقاومت در برابر زلزله به دليل پيوستگي و عدم ايجاد آوار به دليل سبكي
6.ذخيره انرژي گرمايشي سرمايشي و مقاومت خوب صوتي و رطوبتي
7. مقاوم در برابر فشار باد
8. سهولت نصب تاسيسات مكانيكي و الكتريكي به علت پيش بيني مسير مناسب
9. قابليت حمل آسان در مناطق صعب العبور جهت ساخت ويلا و كلبه
پانل سه بعدي
در هر ساختماني قابل استفاده است.به جاي ديوارهاي آجري,سفالي و غيره و براي کف و سقف در ويلاها و ساختمان هاي دو طبقه بدون داشتن اسکلت.در ساختمان هاي بلندتر از دو طبقه به صورت مختلط با سيستم قاب بتني يا فلزي قابل استفاده مي باشد
پارتشين چوبي
ديوارها معمولا ساختارهاي جامدي هستند كه جدا كننده فضاها و يا محافظ يك فضا هستن علاوه بر اين، اين ساختار هاي عمودي،انتقال دهنده بار ساختمان به زمين مي باشند.
ديوارها را مي توان به دو نوع داخلي و خارجي تقسيم كرد.
از طرف ديگر ديوارها بر حسب تحمل فشار به چهار نوع تقسيم مي شوند:
ديوار هاي خارجي حامل يا تحمل كننده بار
ديوارهاي خارجي غير حامل
- ديوارهاي داخلي حامل
- ديوارهاي داخلي غير حامل
- ديوارهاي ساختماني معمولا به دو منظور اصلي ساخته مي شوند:
تكيه گاهي براي سقف باشند و فضا را تقسيم كنند.
همچنين محافظي ايجاد كنند براي حفظ حريم خصوصي و در امان بودن از شرايط مختلف آب وهوايي.
ديوارها هم عايق بندي مي شوند و هم محل مناسبي براي كار گذاشتن انواع لوله كشي ها و سيم كشي هاي برق هستند.
از طرف ديگر،از ديرباز محل مناسبي براي تزئين و انجام كارهاي هنري- مانند گچ بري و نقاشي ديواري- نيز محسوب مي شوند.
نوع ديگري از ديوارهاي خارجي،حصار ها هستند كه در فضاي باز قرار مي گيرند ومعمولا از حداقل ضخامت برخوردار هستند و اغلب از چوب،سنگ و آهن ساخته مي شوند.
امروزه براي تسريع در انجام كارها، معمولا از اجزائ پيش ساخته بيشتر استفاده مي شود.و يكي از اين موارد در كارهاي ساختماني،ديوارهاي گچي پيش ساخته مي باشد.
ديوارهاي گچي پيش ساخته
گچ همواره توسط بشر در فن ساختمان سازی مورد استفاده قرار گرفته است. گروه های باستان شناسی قدمت استفاده از گچ را در معماری و طرح های تزئينی به ۷۰۰۰ سال پيش از ميلاد مسيح نسبت داده اند. امروزه گچ همچنان به علت ويژگيهای مختلف چون شکل پذيری، مقاومت، فراوانی و دارا بودن مزايای ديگر، با استفاده از ماشين آلات مدرن، تهيه مي شود و موارد استفاده فراوانی در صنعت ساختمان دارد.
علاوه بر استفاده از گچ برای مصارف تزئينی و يا به عنوان روکش نهايی ديوار های داخلی (به منظور ايجاد يک سطح کاملاً صيقلی)، کشور های مترقی، استفاده مهم تری را از آن به وجود آورده اند و آن استفاده از پانل های جدا ساز برای چيدن کليه ديواره های داخلی ساختمان می باشد.
علاوه بر ديوارهاي گچي، سقف های گچی پيش ساخته نيز با رنگ ها، ابعاد و طرح های متنوع، امروزه در اکثر بناهای مسکونی و اداری مورد استفاده بوده و به علت دارا بودن مواد اوليه طبيعی و عدم استفاده از مواد شيميايی، هر روز بيش از پيش مورد استقبال متخصصان و دست اندر کاران صنعت ساختمان قرار می گيرد.
ديواره هاي گچي معمولا در دو مدل يك سوراخه و دو سوراخه به ابعاد ٦/٦٦*۵۰ سا نتيمترو به ضخا مت ا ستا ندارد ۱۰ سا نتيمتر عرضه مي گردد .قطر سوراخ ها در نوع تك سوراخه ۴۵ ميليمتر ودر نوع دوسوراخه ٣۰ ميليمتر مي با شد.
سطح اين پا نل ها كا ملاًصيقلي بوده ودر چهار طرف آن داراي كام وزبا نه ا ست كه سرعت ، كيفيت ومقاومت ديواره نصب شده را به حداكثر مي رسا ند . ديوارهاي گچي براي كليه فضا هاي داخلي ساختمان شا مل سرويسهاي بهدا شتي وآشپزخا نه توليد مي گردند . در ضمن به دليل مجوف بودن ، وزن اين پا نل ها سبك بوده ، عا يق حرارتي و صوتي نيز مي باشند.
مزا ياي پا نل هاي پيش سا خته گچي :
- ارزانترين مصالح
- سبك ترين مصالح : با توجه به جدول مقا يسه اي وبا در نظر گرفتن وزن ملات ، گچ وخاك وگچ ، وزن هرمترمربع ديوارگچي ۸۳ كيلوگرم ا ست كه در مقايسه با ديگر مصالح بين ۵۵ ٪ تا ۷۴ ٪ سبك تر مي با شد . همچنين با توجه به اينكه قدرت تخريب زلزله، به حا صل شتاب وارده زلزله به زمين مورد نظر و جرم سازه آن ارتباط دارد ، لذا سبك كردن وزن سا ختمان يكي از راه هاي موثر براي بهينه شدن سازه مي با شد .
- صرفه جويي در مصرف آهن : با در نظرگرفتن كاهش قا بل ملاحظه در وزن ديوارهاي داخلي با استفاده از پا نل هاي گچي، چنا نچه سازه اي با در نظرگرفتن اين پا نل هاي براي كليه ديوارهاي داخلي سا ختمان طراحي ومحا سبه مي گرددكا هش حداقل ۴ تا ۶ كيلوگرم درمترمربع ، در وزن آهن مصرفي در ساختمان ، به آسا ني ميسر ا ست .
- سريع ترين اجرا : يك بنّا ويك كارگر مي توا نند به طورمتوسط روزا نه ۵۵ مترمربع ديوارگچي را نصب نما يند . (تا ۸۵ مترمربع در روز نيز ا مكان پذ يرا ست) در حالي كه براي نصب ديگرمصالح نياز به يك بنّا و دو كارگربوده ومتوسط اجراي روزا نه بين ۲۰ الي ۴۰ مترمربع مي با شد ، لذا نه تنها سرعت نصب پا نل هاي گچي بسيار بالا تر از ديگر مصالح مي با شد (۳۸ ٪ تا ۱۷۵ ٪ سريع تر) ، بلكه اجرت نصب آن نيز بسيار كمترا ست ۴۳% الي ٧۱ % ارزان تر از ديگر مصالح.
- صرفه جويي در هزينه ملات : در حالي كه براي هريك از مصالح ديگر بين ۱۵ الي ٦۰ كيلوگرم در مترمربع ملات ما سه وسيمان مورد نياز است ، در اجراي يك مترمربع پا نل گچي فقط يك كيلوگرم ملات گچ وسريش مخصوص مي شود .
- صرفه جويي در هزينه گچ وخاك : پا نل هاي گچي نيازي به گچ كاري ندارد ومي توان با اجراي صحيح د يواره ومطا بق د ستورات كارخا نه روي آ نرا مستقيماً نقا شي ويا با كا غذ ديواري پوشش داده ويا كا شي كاري نمود ، لذا به علت عدم نياز به گچ وخاك تا حد ود ۱۰۰ كيلوگرم در مترمربع وزن كل ديواركا هش مي يا بد كه اين رقم در محا سبا ت سا ختما ني رقم قا بل توجهي مي با شد .
- ا فزايش سطح مفيد : در اجراي ديواره با مصالح سنتي به د ليل گج كاري وخاك ، ضخا مت يك ديوارخالي به طور متوسط ۱٧ سا نتيمتر مي با شد (۱۰ سا نتيمتر ضخا مت د يوار به علاوه ۵/٣ سا نتيمتر ضخا مت گچ وخاك وگچ در هر طرف ديوار) در حالي كه در اجراي د يوار پار تيشن با پا نل هاي گچي ضخا مت د يوار بين ۱۰ الي ۱۱ سا نتيمتر مي گردد (۱۰ سا نتيمتر ضخا مت د يواره ودرصورت نياز ۵/۰ سا نتيمترگچ در هر طرف) لذا با يك محا سبه ساده مشا هده مي شود كه همين صرفه جويي نه تنها كيفيت آپارتمان سا خته شده توسط سازنده را ارتقاء مي دهد ، بلكه به تنها يي چند ين برابر هزينه ديوارچيني را به صورت افزايش مفيد به سازنده وخريدار باز مي گردا ند .
- سطح ا ستا ندارد وكاملاً صيقلي : چون پا نل هاي گچي توسط ما شين آلات ا توما تيك ودقيق توليد مي گردند، لذا سطح آنها كا ملا ًصيقلي بوده ، ا بعاد پا نل هاي ا ستا ندارد وا تصالات (كام وزبا نه) كا ملاً دقيق مي با شند وبه همين علت ضايعات اين پا نل ها بسيار كم وا جراي آنها در مقا يسه با ديگر مصالح بسيار دقيقتر ا ست .
- عايق صدا : پا نل هاي گچي به دليل مجوف بودن عا يق بسيار خوبي در برابر صدا هاي گوناگون مي با شد .
- عايق حرارت : پا نل هاي گچي عايق بسيار موثري در مقا بل حرارت وسرما مي با شند .
- نصب آسان تا سيسات : با ا ستفاده از پا نل هاي گچي به را حتي مي توان لوله هاي آب وبرق را از سورا خهاي آن به طور ا فقي عبور داده ونيازي به لوله خرطومي نمي با شد .
- حمل آسان : پا نل هاي گچي در پا نل هاي مخصوص بسته بندي شده وبه محل كارگاه سا ختما ني حمل مي گردد .( هر پالت شا مل ٨ يا ۱٢ مترمربع پانل گچي مي با شد( لذا به بهترين نحو در محل كارگاه سا ختما ني تخليه ويا توسط جرثقيل به محل د لخواه قا بل حمل مي با شد .
مراحل اجراي ديوار گچي پيش ساخته
ترسيم :درمحل مورد نظر با ا ستفاده از ريسمان اولين خط را ترسيم مي نما يند. خط دوم را موازی با خط اول وبه فا صله مطابق با پهنای ديواره گچی رسم مي كنند.
به همين روش کليه خطوط را رسم مي شوند محل قرارگيری چهارچوب را محا سبه مي كنند.
نصب بلوکها :
عمودی بودن بلوکها با دو بند عمودی کنترل خواهد شد و بند ها را توسط تراز به صورت کا ملاً عمودی نصب مي كنند. چسب را با ا ضا فه کردن پودر چسب به آب تا به د ست آمدن يک خمير يکنواخت تهيه مي كنند.
اولين بلوک را به صورت کامل وبا قرار دادن نوار باريکی از چسب در لبه های آن و داخل شکاف لبه آن در محل خود نصب مي نمايند و با قراردادن چسب روی زبا نه لبه های بلوک نصب را ادامه مي دهند.
رديف بودن وعمودی بودن کامل بلوکها را با ا ستفاده از يک خط کش بنا ئی کنترل مي كنند.در زمان خشک شدن چسب رديف بودن و عمودی بودن بلوکها با ا ستفاده از گوه های چوبی ثا بت نگهداشته می شوند.
رديف د وم بلوکها را با تغيير محل نسبت به رديف اول نصب مي كنند. با توجه به اينکه لبه های رديف دوم نسبت به رديف اول به ا ندازه حد اقل ،سه برابر پهنای بلوکها فا صله با شد. برای اينکا ر اولين بلوک رديف دوم را نصف کرده و دراولين مکان نصب مي كنندو بلوکهای بعدی را به صورت کا مل نصب مي نمايند. رديف بودن وعمودی بودن بلوکها را منظماً درطول عمل نصب کنترل مي كنند.
نصب را با توجه به يکی در ميا ن بودن خطوط بين بلوکها ادامه مي دهند.
نصب ديواره ی دوم، عمود بر ديواره ی اول :
اگر ديواره دوم عمودی به ديواره اول بايد نصب شود و دو ديواره در يکد يگر قفل می شوند، محل خالی برای نصب ديواره دوم رايک رديف درميان درنظرمي گيرند. محل خالی را به اندازه قطر بلوک + ۱ سا نتيمتر محا سبه مي كنند.
محل های خالی را دقيقا ًرديف با يکديگر ايجاد كرده بلوک های ديواره عمود به ديواره اول را چسب زده ودر محل خود نصب مي نمايند.
بعد از نصب قسمت آغازين ديواره دوم ،چهار چوب در را با قراردادن آن روی تکيه گاه به ارتفاع کف آينده وبه صورت عمودی در محل خود قرار مي دهند. عمودی و ا فقی بودن چهارچوب راکنترل مي نمايند.
قسمتهای فرورفته کناره چهارچوب را به مقدار زياد با چسب آغشته نموده به صورتی که بعد از قرارگرفتن بلوک ها در محل خود مقدار اضا فه چسب خارج شود.پايه های نصب چهار چوب را آماده مي كنند.
پنجه های پايه نصب چها ر چوب را در محل خود قرار داده وآن را روی لبة بلوک ميخ مي كنند. در هر رديف از بلوک ها يک پايه نصب مي شود.
نصب ديواره عمودی در نيمه قطر ديواره اول :
فضا ئی معادل حداکثر نصف قطر بلوک را در پهنای آن خالی مي كنند.
يک رديف در ميان ،ديواره دوم داخل نيمه خالی شده ديواره اول می شود.کليه سطوح در تماس را به مقدار زياد چسب مي زنند.
نصب ديواره ، با زاويه برجسته همراه با در:
رديف پا ئينی را با د قت در رديف بودن وعمودی بودن آن نصب مي كنند.زاويه را به صورت يک در ميان نشان داده شده در تصاوير ايجاد مي نمايند.
ادامه ديواره دردو طرف محل به صورت يکنواخت با قسمت ديگر ديواره نصب می شود. بعضی از چهارچوب ها قابليت نصب بعد از اتمام ديواره را دارا می با شند.
درقسمت زاويه ، يک رديف در ميان بلوک ها را حدوداً يک سا نتيمتر کوتاه تر در نظر گرفته مي شود . اين نکته با عث گچکاری منا سب تر هنگام اتمام کار می شود.
بعد از نصب هر رديف عمودی ورديف بودن ، بلوک ها را کنترل مي شود.
قسمت با لای درب را با بريدن دو بلوک به شکل حرف L نصب مي كنند.
محل های خالی شده لبه را با گچ پر کرده، آهن نبشی را در محل خود نصب وثابت مي كنند.زاويه را با گچ پر کرده سپس آن را يکنواخت وصاف مي نمايند.
اضافات گچ را با تکيه روی آهن نبشی برداشته و برای اتمام کار آهن نبشی را با برس خيس تمييز مي نما يند.
پارتیشن ها:
مدرنیته و گذر زمان انسان را به ابداع و اختراعات مفیدی واداشته که از جمله این ابداعات برای حل مشکل کمبود فضا و تفکیک آن به فضاهای کاربردی پارتیشن می باشد.البته در زمان قدیم نیز استفاده از پارتیشن و المان های جدا کننده نیز مرسوم بوده که اغلب آنها از جنس چوب بودند و بیشتر در معماری کهن شرق از این پارتیشن ها استفاده می شد. اما مصرف این گونه المان ها امروزه دیگر فقط به علت زیبایی بخشیدن به فضا نبوده بلکه بیشتر به منظور بهینه سازی و نهایت استفاده از فضا استفاده می شود. همچنین در ادارات برای خصوصی کردن محیط کار کارمندان با توجه به مقام و رتبه های مختلف کاربری فراوان دارد، که به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم.
پارتیشن های مدولار فلزی:
این نوع پارتیشن ها از معمول ترین نوع بوده و بیشترین استفاده را از آنها به خصوص در ادارات انجام می دهند. این پارتیشن ها از جنس فلز و شیشه بوده که توسط بست ها و پروفیل های پلاستیکی که شکل هندسی دارند به یکدیگر متصل می شوند.این المان ها هم از لحاظ سرعت انجام در نصب و هم قیمت بسیار مقرون به صرفه بوده به همین جهت استفاده از این پارتیشن ها بسیار متداول گشته است.
پارتیشن های چوبی:
یک نوع دیگر از پارتیشن هاست که معمولاً به صورت دوجداره ساخته می شود که هم خاصیت آکوستیکی دارد و هم جلوه بخش فضا می باشد. این نوع پارتیشن از لحاظ زمان مدتی بیشتر و از لحاظ قیمت گران تر از دیگر پارتیشن های موجود در بازار می باشد ؛ به همین دلیل بیشتر در موارد و فضاهای خاص مورد استفاده قرار می گیرند. البته امروزه برای کاهش قیمت و سهولت در اجرا به جای چوب از MDF با روکش های متفاوت استفاده می کنند.
پارتیشن های گچی پیش ساخته:
نوع دیگر دیوارهای جدا کننده این نوع پارتیشن ها می باشد که از جنس گچ بوده و به صورت آماده و در ابعاد مختلف موجود می باشند. این نوع پارتیشن ها به راحتی قابل اجرابوده و قابلیت شکل پذیری و خاصیت آکوستیکی نیز دارند.
سهولت در اجرا ، سبکی و زیبایی از مزایای این پارتیشن ها می باشد. این نوع دیوارها به دیوارهای خشک Dry walls معروف بوده که با اتصالات مخصوص به خود در فضا نصب می گردند.
پارتشین های شیشه ای:
این مدل از پارتیشن ها به تازگی مرسوم شده و بیشتر از هر چیز دیگر جنبه تزئینی دارند و با چسب های مخصوص سیلیکونی و بست های پلاستیکی نصب و اجرا می گردند
. بلوک های شیشه ای در مکان های مختلف اداری , تجاری, فروشگاه ها , منازل مسکونی , استخر ها , سرویس های بهداشتی , رستوران ها و تریا ها , به عنوان پارتیشنهای منتقل کننده ی نور , در نمای خارجی ساختمان ها , در دیواره ها , سقف , کف , موارد نور پردازی و... کاربری دارند
پارتشين شيشه اي
ديوارهاي جداکننده
ديوارهاي جدا کننده ي کناف ، ديوارهاي غير باربري هستند که براي تقسيم فضاهاي داخلي ساخديوارهاي جدا کننده ي کناف که براي تقسيم فضاهاي داخلي ساختمان استفاده مي شوند اين
ساختار شامل قابهاي فولادي سبک ساخته شده با مقاطع U , C بوده که صفحات روکش دار گچي در يک يا چند لايه ، به وسيله پيچ مخصوص بر روي آنها نصب مي شوند. درزهاي ميان اين صفحات به وسيله ي نوار و بتونه ي مخصوص درزگيري شده، به نحوي که در انتهاي کار، سطحي يکپارچه و بدون درز که قابليت رنگ آميزي و کاشي کاري يا هر نوع پوشش نهايي ديگري خواهد داشت، حاصل مي گردد.تمان استفاده مي شوند .
دیوار پوششی کناف
این نوع دیوار ها جهت بازسازی و ترمیم دیوارهای بنائی جدید و ایجاد فضاهای تاسیساتی در ساختمان به کار می رود که دارای دو نوع می باشد:
1.دیوار پوششی با سازه:در این ساختار صفحات روکش دار گچی توسط پیچ مخصوص بر روی زیر سازی فولادی نصب می گردد.درز میان صفحات به وسیله نوار و بتونه درزگیری می شود.این زیر سازی می تواند به صورت مستقل یا متصل از دیوار اجرا شود.فضای خالی میان صفحه گچی و دیوار امکان استفاده از لایه عایق و عبور و دسترسی به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی را میسر ساخته است.در این ساختار،غایق حرارتی در فاصله آزاد میان صفحه روکش دار گچی و دیوار زمینه (17 تا73 میلیمتر) قرار داده می شود. وجود فاصله آزاد،علاوه بر ایجاد فضای مناسب جهت نصب لایه عایق با ضخامت های مختلف؛ راه حل مناسبی جهت غلبه بر مشکلات اجرائی دیوار زمینه مانند ناشاقول بودن دیوار و حذف شیار زنی جهت عبور تأسیسات الکتریکی و مکانیکی محسوب می شود. از مزایای دیگر این ساختار، امکان اجرا در دیوارهای با شرایط زمینه متفاوت و اجرای پوشش های با ارتفاع 10 متر می باشد.قرار گیری تأسیسات در فضای خالی دیوار و دفن نشدن آن در داخل دیوار،علاوه بر رفع مسئله خوردگی و کاهش هزینه تعمیرات،دسترسی به تأسیسات و تعمیرات و نگهداری را در مرحله بهره برداری را در مرحله بهره برداری نیز آسان می کند.
2.دیوار پوششی بدون سازه:در این ساختار صفحات رو کش دار گچی پوشش شده بالایه عایق
پلی استایرن یا پشم معدنی(در ضخامت های مختلف) استفاده می شود.
این صفحات توسط چسب خمیری مخصوص پرلفیکس مستقیما به دیوار متصل می گردد.درز میان صفحات به وسیله نوار و بتونه درزگیر مخصوص درزگیری می شود.
مزاياي ديوارهاي جداکننده
• سبک و ايمن در برابر زلزله
• داراي رفتار ميانقابي مناسب در زلزله
• عايق حرارت، صوت و رطوبت
• مقاوم در برابر آتش مستقيم تا سه ساعت
• کاهش هزينه هاي سازه و فونداسيون، با توجه به کاهش بار مرده ساختمان
• انعطاف معماري بالا
• نصب سريع و آسان
• قابليت رنگ آميزي بلافاصله پس از نصب
• دسترسي و تعميرات آسان تاسيسات
• قابلت ترميم و تعويض
• دورريز بسيار کم مصالح
• اجراي سطوح وسيع با حداقل مصالح مصرفي
• افزايش سطح مفيد در زيربناي ساختمانها، با توجه به ضخامت کم ديوارها
• حمل و نقل آسان و ارزان
انواع ديوارهاي جداکننده
ديوارحفاظتی
در اثر عبور راه آهن از مناطق كوهستاني و مجاورت با رودخانه ها بمنظور حفظ و تحكيم خاكريز و بستر خط از ديوارهاي مختلف استفاده مي گردد. اين ديوارها بيشتر بصورت وزني بوده و برحسب محل بصورت بتني يا سنگي احداث مي گردد كه در بيشتر مناطق راه آهن بصورت سنگي است
ديوار بالي
ديواري است كه بصورت حاده نسبت به پايه ها در طرفين پل ساخته مي شود ودر مواردي كه اب مسير خود را بدون كمك ديوار مي تواند طبي كند ، جلوي ريزش خاكريز را ميگيرد.
ديوار برگشتي
دبواري است كه بطور موازي با محور خط وعمود برپايه ها ساخته ميشود كه بر روي پلهاي كوچك با خاكريز بلند مورد استفاده قرار ميگيرد.
ديوار ربع مخروطي
اين ديوار در مواقعي كه ارتفاع پايه ها زياد باشد از شسته شدن خاكريز طرفين پايه جلوگيري مي نمايد.
ديوار هدايت آب
اين ديوار از فاصله دور سيلابها را جمع كرده و بهدهانه پل هدايت مينمايد. در مواقعي بكرا ميرود كه حوزه آبريز تقريباً سطح نو در بارنگي هاي شديد ممكن است سيلاب بطرف خاكريز حركت و به آن آسيب برساند.
ديوار ضامن
براي جلوگيري از رانش خاكريز در پاي خاكريز ها احداث ميشود و چنانچه شيب طبيعي زمين خيلي زياد باشد از ديوار ضامن از خشكه چيني پشت استفاده مي شود.
دیوار حايل
اين ديوار ها در جلوي ترانشه ها احداث ميگردد. و چون زمين پشت ديوار دست نخورده و طبيعي است و چسبندگي لازم را دارد ابعاد اين ديوار از ديوار ضامن كوچكتر است .
دیوار حائل
ديوار پوششي
براي پوشش ترانشه هايي كه جنس سخت دارند بكار مي رود فشار وارده به ديوار پوششي خيلي ناچيز است
ديوار ساحلي
اين ديوارها در ساحل رودخانه جهت هدايت آب به دهانه پل و جلوگيري از پخش شدن آب در مواقع طغيان رودخانه معمولادر خط الزامي ساحل ايجاد مي شود
ديوار گابيون
عبارت است از خشكه چيني نظم در داخل توريهاي فلزي مكعب مستطيلي كه به منظور جلوگيري از حركت خاك و شسته شدن پاشنه خاكريزها و غيره بكار مي رود
ديوار رسوبگير
ديواري است كه بصورت مشبك و وزني در مسيل بالاست پلها به منظور جلوگيري از حركت
مطالب مشابه :
آشنائی با انواع رادیاتور و نحوه کارکرد عملکرد آن
رادیاتورها از نظر شکل ظاهری به سه دستهی پره ای یک بلوک میگویند ها دارای شیشه دوبل
انواع دیوار
چسب روی زبا نه لبه های بلوک نصب را های شیشه ای: و متعلقات و طریقه بکار گیری دیگر
مشخصات تابلو ها
این گونه تابلو ها ی برق بلوک ساختمانی ترمینال ها نصب می شود. طریقه شیشه ای یا
فروش هیدروژن خلوص بالا برای کارخانجات شیشه فلوت و سایر تولیدی ها
Iran Glass Industry - فروش هیدروژن خلوص بالا برای کارخانجات شیشه فلوت و سایر تولیدی ها
مواد و مصالح عایق كاری صوتی ساختمان ها
باشدو با توجه به ضریب انتقال حرارت، سبکی وزن، سهولت برش، سهولت نصب شیشهای طریقه
طرح سیستم لوله کشی گاز
وسیله ای است که فشار شبکه اصلی را · محل نصب و تجاری و یا مجتمع بلوک های بلوک
انواع پمپ ها و کاویتاسیون
فایبرگلاس(الیاف شیشه ای).بلوک شیشه ای نصب تجهیزات می شود و این طریقه محاسبه و
توصیه های مهم در طراحی آسانسور
سانتی متر باید نصب گردد . طریقه آجر یا بلوک کرکره ای و شیشه ای ، دوربین های
برچسب :
طریقه نصب بلوک شیشه ای