ويژگيهاي اقتصاد جديد

ويژگيهاي اقتصاد جديد     
گذار اقتصاد جهاني از اقتصاد سخت افزار به اقتصاد نرم افزار و وجود ارتباطات روبه رشد و کامپيوترها و... همه نشانه هاي ورود ما به اقتصاد جديدي است. اين اقتصاد جديد داراي سه ويژگي خاص است که عبارتند از جهاني و همه گير، شامل چيزهاي نرم، غيرملموس و پيچيده نظير انديشه ها و آرا، اطلاعات و روابط و به نحوي خاص مرتبط و به هم پيوسته. اين سه ويژگي نوع جديدي از بازار و جامعه را به وجود مي آورد؛ نوعي بازار و جامعه اي که در شبکه هاي الکترونيکي جامع، همه گير و همه جانبه ريشه دارد.

شبکه ها، تقريبا در هر اقتصادي وجود داشته است اما شبکه هاي امروزي که در اثر پيشرفت تکنولوژي، توسعه و تکثير يافته اند، آن چنان تأثير ژرفي در زندگي ما گذاشته اند که واژه شبکه به محوري تبديل شده که تفکر و اقتصاد ما حول آن سازمان مي يابد. قرن اتم گذشته است، نماد قرن بيست و يکم، شبکه گسترده جهاني (اينترنت) است.

کار اقتصاد جديد ارتباطات است؛ ارتباطاتي عميق و گسترده. تمامي دگرگوني هاي حاضر وآينده به مسير بنيادين و شيوه خاص و اساسي اي که ما ارتباطات را متحول و دگرگون مي سازيم، بستگي دارد. ارتباطات، بنياد اجتماع، فرهنگ، انسانيت و هويت فردي ما و تمامي نظام هاي اقتصادي است به همين دليل است که شبکه ها اين قدر اهميت دارد. ارتباطات آن قدر به فرهنگ و خود جامعه نزديک است که تبعات تکنولوژيکي و آثار فن آوري آن فراتر از چرخه بخش هاي صرفا صنعتي است. ارتباطات و ابزار وابسته آن کامپيوتردر تاريخ اقتصادي، موردي ويژه است نه به آن دليل که بخش کاري و تجاري پيشتاز و مدرن زمان است، بلکه به آن خاطر که تأثيرات فرهنگي، تکنولوژيکي و مفهومي آن، درعمق حيات ما رخنه کرده است.اقتصاد جديد با موجوديت ها و نهادهاي فرار و سبک همچون اطلاعات، روابط و ارتباطات، حق طبع و نشر، سرگرمي، امنيت و نظايرآن سروکار خواهد داشت.

اقتصاد کشورهاي پيشرفته در حال کم کردن از حجم و وزن خود و تغيير جهت به سمت دنياي نرم افزار است. اغلب کالاهاي صادراتي ايالات متحده، تنها طي شش سال يعني از سال  ????  -????، ??  درصد از وزن خود را به ازاي هر دلارارزش، از دست داده است. همچنين در همين مدت تعداد افرادي که چيزهاي ملموس يعني کالا و سخت افزار مي ساختند، يک درصد کاهش يافت در حالي که شمار اشخاصي که به ارايه خدمات (غيرملموس ها) اشتغال داشتند، ??  درصد رشد داشت.

جهان نرم افزار، کامپيوترها، سرگرمي ها و ارتباطات راه دور، اکنون به صنعتي به مراتب عظيم تر از تمام زمينه ها وغول هاي قديم از قبيل ساختمان، فرآورده هاي غذايي يا اتومبيل سازي شده است. براي اثبات ادعاي فوق مي توان گفت: در چند دهه گذشته شرکت جنرال موتورز، ثروتمند ترين شرکت دنيا بود اما سال هاست که شرکت مايکروسافت پرارزش ترين شرکت جهان است. مايکروسافت سازنده نرم افزار و جنرال موتورز سازنده سخت افزاراست. جانشيني مايکروسافت به جاي جنرال موتورز، نشان دهنده چرخشي در اقتصاد جهاني و حرکت از دنياي سخت ها به دنياي نرم ها است. اين بخش جديد مبتني بر دانش و اطلاعات بيش از  ??  درصد کل اقتصاد آمريکا را در برگرفته است.

اقتصاد جديد با وجود تفاوت هايش با اقتصاد قديمي، تنها در يک جنبه هنوز اشتراک دارند. تهاتر که يکي از بدوي ترين اشکال بازرگاني است، از ميان نرفته است. اقتصاد تهاتري در تمام طول عمر کشاورزي و عصر صنعتي جاري بوده و امروزه هم رواج دارد. بيشتر آنچه روي شبکه گسترده جهاني واقع مي شود، در واقع معاوضه و تهاتر است.
اقتصاد شبکه اي، فرصت ها را در مقياسي که هرگز روي زمين ديده نشده، ايجاد و آزاد خواهد کرد. اقتصاد شبکه اي مرحله اي منحصر به فرد از توسعه اقتصادي است.
 

ضرورت اصلي و محوري اقتصاد عصر صنعتي، بالا بردن بهره وري بود. تمامي جنبه هاي يک موسسه صنعتي-از ماشين هاي آن گرفته تا ساختار سازماني آن- چنان ساخته شده بود که کارآيي توليد اقتصادي را بالا ببرد، ولي امروزه، بهره وري تقريبا يک محصول جانبي، فرعي و بي معني اقتصاد شبکه اي است. ضرورت اصلي و محوري اقتصاد شبکه اي، تقويت ارتباطات است.


شبکه در واقع ساختاري براي توليد ارتباطات است. شبکه ها، ارتباط و همبستگي را با خود حمل مي کنند. هر نوع ارتباط در شبکه موجد يک رابطه است. ارتباطات راه دور و جهاني شدن، حالت عادي ارتباطات را تشديد کرده و افزايش مي دهد و به يک حالت فراارتباطي در وراي مسافت هاي طولاني، در تمام اوقات، در هر مکان و به هر طريق تبديل مي کند. ارتباطات و روابط جديد، نقش کارکنان و مشتريان را به وحدت و اشتراک نزديک مي کند. با اين روابط جديد، شرکت و مشتري يکي جلوه مي کند.اينترنت به درهم شکستن ارتباطات و روابط قديمي بين توليدکنندگان کالاها و مصرف کنندگان خدمات ادامه مي دهد. امروزه، توليدکنندگان مصرف مي کنند و مصرف کنندگان توليد.


قصد تکنولوژي شبکه اي شده، هوشمندتر کردن مشتري است و برنده واقعي در اقتصاد جديد کسي است که هوشمندترين مشتريان را دارد. ويژگي هاي اين فرهنگ اقتصادي جهاني، مالکيت غيرمتمرکز و تساوي حقوق ناشي از منابع معرفت و دانايي، به جاي منابع پول و ثروت است. در اين فرهنگ، تاکيد بر جامعه باز و ازهمه مهم تر، اتکاي گسترده بر ارزش هاي اقتصادي، به عنوان مباني تصميم گيري در تمامي طبقات و حرفه هاي اجتماعي است.


منابع پول و سرمايه که در عصر صنعتي، در نزد چند بانک و نزد چند فرد سرمايه دار گردآمده بود، اکنون به ميليون ها حساب بانکي، صندوق هاي تعاوني و سرمايه گذاري هاي خصوصي، در سراسر جامعه تجزيه و تقسيم شده است. برگزيده ها و بانک هاي متمرکز، سرمايه يعني موتور سرمايه داري را در انحصار خود داشتند. بانکداران، دارايي هاي خود را وام مي دادند و از اين وام ها صنعت بيرون مي آمد ولي با افزايش دانش و ارتباطات، سرمايه گذاران دريافتند که مشارکت ها - يا سرمايه گذاري هايي که در آن ها سرمايه گذار در ريسک سهيم است - در درازمدت، ثروت بسيار بيشتري را عايد مي کند.


تکنولوژي، گذر از وام دادن به سوي سرمايه گذاري را شتاب داده است.شبکه ها، فرهنگ سهام و سهام داري را تبليغ مي کنند و پيش مي برند. مالکيت سازمان ها به هزار نقطه و محل تجزيه و تقسيم شده است. هزينه هاي معاملاتي تملک سهام جزء و مشارکت در رؤياها و بلند پروازي هاي کسان ديگر، چنان رو به سقوط است که مالک شدن بخشي از سهام بسياري از شرکت ها، مستقيم يا غيرمستقيم ، امري ممکن و شدني است.زماني که در يک صندوق تعاوني سرمايه گذاري مي کنيد، در واقع در کار صدها هزار نفر از افراد ديگر، سرمايه گذاري کرده ايد. شما ثروتي را که خودتان ايجاد کرده، بذر توليد بهروزي ديگران مي کنيد. ممکن است شما تنها بخش ناچيزي از يک تشکيلات بزرگ اقتصادي را مالک باشيد، ولي مي توانيد به آساني مالک بخشي از موسسات، در مالکيت ميليون ها نفر باشد. اين همان عدالت شبکه اي است.چهره شبکه از درون همين مالکيت پراکنده ظاهر مي شود.

ميليون ها رشته سرمايه گذاري، سرتاسر اين چشم انداز را در مي نوردد. معدود افرادي، مالک سهام زيادي هستند، ولي اکثريت درآمد سهام، به صورت حساب هاي بانکي کوچک پراکنده است. قسمت عمده سهام در ايالات متحده را، صندوق هاي بازنشستگي شهروندان عادي و در کل ميليون ها نفر در اختيار دارند.کارگران آمريکا به راستي به طور دسته جمعي، مالک ابزار توليد هستند. اين عدالت و انصاف شبکه اي، به وسيله تکنولوژي شبکه اي مقدور شده است.امروزه، ردگيري، نگهداري حساب ها و نقل و انتقال پول و ثروت و نسبت درصد مالکيت افراد، فقط از آن جهت قابليت وقوع يافته که محاسبات کامپيوتري و ارتباطات گسترده راه دور، هزينه هاي معاملات را به سطحي ناچيز رسانده است.


در فرهنگ جديد و عادلانه سهام و سهام داري، چندين گرايش وجود دارد که هر يک از آن ها با تکنولوژي حاکم و فراگير شبکه اي بسط و توسعه مي يابد.
اول اين که توسعه و گسترش مالکيت، درست همانند خود اقتصاد، جهاني مي شود. در چند سال گذشته، اروپا ناگهان سيلي از پول را به درون بازار سهام تزريق کرده است. اروپايي ها، فرهنگ سهام را کشف کرده و يک شبه، صدها ميليارد دلار از ثروت هاي بلااستفاده خود را در شبکه مالکيت سهام سرمايه گذاري کرده اند. سرمايه گذاران هم به طور همزمان، ميلياردها دلار را به خزانه هاي بازارهاي نوظهور در آسيا و آمريکاي لاتين واريز مي کنند. امروزه، تقريبا هر سرمايه گذار، سهامدار صندوق تعاوني، در شرکتي که در خارج از کشور خود او فعاليت دارد، سهم يا سهامي دارد.


دوم اين که، با آسان ترشدن معاملات و افت هزينه هاي معاملاتي، توزيع مالکيت سهام دقيق تر و وسيع تر از هميشه خواهد بود. امکان سرمايه گذاري هاي کوچک تر، در انواع بيشتري از فعاليت ها، به وجود خواهد آمد. هزينه پايين نگهداري حساب تعداد زياد پرداخت هاي زودبازده و تندگردش بدين معناست که تکنولوژي شبکه اي مي توان سرعت گردش پول را در يک چنين برنامه هاي غيرمتمرکز مايکروفاينانس، شتاب بيشتري مي دهد. تصور يک صندوق تعاوني پر عايدات مبتني بر صدها هزارکارآفرين جهان سومي، موجود و يا در حال ظهور چندان دشوار نيست.


سوم اينکه همان نوع تمرکززدايي دقيق در شرکت هايي که سهام آن ها، به طور عمومي معامله مي شود، در شرف وقوع است. طي دهه  ????، قريب به چهارهزار شرکت در ايالات متحده عام و عمومي شد. سرمايه همين شرکت ها، اخيرا در اثر سرمايه گذاري بسياري از سهامداران جزء تامين شده، به نحوي که مجموعا در حدود???  ميليارد دلار از سهام شرکت هاي مذکور را خريدند.

 


مطالب مشابه :


پولشويي و اثرات اقتصادي آن

موسسه آموزش عالی فن و دانش به نحوي رشد و توسعه موسسه آموزش عالی غیر




ويژگيهاي اقتصاد جديد

موسسه آموزش عالی فن و دانش ساوه موسسه آموزش عالی فن و دانش درصد رشد داشت.




روند تکامل مدیریت

موسسه آموزش عالی موسسه آموزش عالی فن و دانش اولین مقولات کلیدی که باعث تعویق رشد و




تورم چيست

موسسه آموزش عالی فن موسسه آموزش عالی فن و دانش ديدگاه پول‌گرايان رشد عرضه پول




تأثیر فناوری اطلاعات بر مدیریت کیفیت جامع

موسسه آموزش عالی فن و آموزش عالی فن و دانش طرز چشمگیری افزایش یافته و رشد و توسعه آن




تمرین های درس اقتصاد خرد

موسسه آموزش عالی موسسه آموزش عالی فن و دانش انتخاب کدام یک از نقاط شکل رو به رو رشد




مدیریت دانش

موسسه آموزش عالی فن و دانش ساوه - مدیریت دانش - گروه مدیریت




علل ناکامی مدیریت کیفیت جامع

موسسه آموزش عالی فن و موسسه آموزش عالی فن و دانش متغیر همراه با رشد انتظارات




معرفی موسسه آموزش عالی مازیار رویان

- رشد و تعالي سطح فرهنگ و دانش جامعه در زمينه هاي مختلف علمي موسسه آموزش عالی




نقش رسانه‌ها در کنترل جامعه

موسسه آموزش عالی فن و دانش ساوه - نقش رسانه‌ها در کنترل جامعه موسسه آموزش عالی فن و دانش




برچسب :