تـــزریــقات
محل تزریق
- تزریق عضلانی ( intra muscular=im ) : نوک سوزن داخل عضله قرار گیرد.
- تزریق داخل وریدی (intra venous=iv ): نوک سوزن داخل ورید قرار گیرد.
- تزریق زیر جلدی (sub cutaneous = sc ): نوک سوزن حد فاصل زیر پوست و بالای عضله قرار گیرد.
- تزریق داخل جلدی ( intra dermal=id ):تزریق در پوست مانند تزریق پنی سیلین در پوست
- تزریق داخل صفاقی(intra protaneal= ip ):تزریق داخل صفاقی
- تزریق داخل مفصلی (intra articular= ia)تزریق داخل مفصلی
- تزریق داخل نخاعی (intra thecal or intra spinal) نوک سوزن را داخل مایع مغزی-نخایی فرو میکنیم, زمانی از این تزریق استفاده می کنیم که میخواهیم دارو از سد خونی- مغزی عبور کند.
کیفیت تزریقها
محلول تزریق عاری از میکروب است وبه این معنی است که هیچ گونه میکروب، ویروس یا ماده ارگانیک که به وسیله میکروبها ساخته میشود در محلول تزریقی وجود ندارد. لازم است که فشار اسمزی محلول تزریق با خون برابر باشد.
تزریق داخل وریدی
هدف از تزریق وریدی داروهایی هستند که باید فوری جذب شوند مثل داروهای محرک قلب و تنفس، سرمهاوداروهای بیهوش کننده وغیره که از این دسته می باشند.
فواید و مضرات تزریق وریدی iv
تزریق وریدی سریعترین روش مصرف دارو است. این روش میتواند برای داروها ی خوراکی که در بدن انسان به وسیلهٔ آنزیم تجزیه میشوند استفاده شود. میشود برای افرادی که بیهوش شدهاند از این نوع تزریق استفاده کرد. عوارض احتمالی این روش تزریق : احتمال عفونت بالا ، احتمال بریدگی رگ ، اثر زود هنگام دارو
ساختن محلول تزریقی
آب استریل مهمترین حلال برای ساختن مایع تزریق است. این آب به روش ویژهای ساخته میشود و عاری از میکروب، ویروس، مواد معدنی و مواد تب آور است. میتواند بجز آب از محلول ارگانیک برای ساختن تزریق استفاده شود.
تزریق عضلانی
رایجترین نوع تزریق آمپول به بیمار معمولاً به شیوه تزریق ماهیچهای است. هنگامیکه دارو جذب گوارشی ندارد یا به آن آسیب میزند یا پس از جذب در کبد به مقدار زیاد تخریب میشود مجبور به استفاده از روش تزریق هستیم. در بین روشهای مختلف تزریق چنانچه مقدار دارو زیاد باشد و یا بافتهای سطحی را تحریک کند و یا احتیاج به جذب سریعتر باشد آن را داخل ماهیچه تزریق میکنند.
نحوه تزریق
۱- معمولا سرنگ ۲-۵ میلی لیتری بکار میرود.
۲- شماره و طول سوزن بسته به نوع ماهیچه؛ محل تزریق یا میزان بافت چربی که ماهیچه مورد نظر را پوشانیدهاست و سن بیمار متفاوت میباشد. برای تزریق در ماهیچه سرینی (گلوتئال) معمولا از سوزن شماره ۲۰-۲۳ استفاده میشود و برای تزریق در ماهیچه دالی معمولاً از سوزن شماره ۲۳-۲۵ استفاده میشود.
محل تزریق
الف-ناحیه پشت سرینی (دورسوگلوتئال) برروی ماهیچههای ضخیم باسن:
محل تزریق در این ماهیچه معمولاً قسمت فوقانی خارجی یا ربع فوقانی خارجی باسن در حدود ۵-۸ سانتی متر پایین تر از کرست ایلیاک خواهد بود که به دو روش مشخص میگردد.
یک لب باسن را با خطوط فرضی به چهار قسمت تقسیم کنید در این هنگام شما با لمس کرست ایلیاک از انتخاب محل صحیح تزریق که به اندازه کافی بالا میباشد مطمئن شدهاید. انتخاب محل تزریق بدون لمس کرست ایلیاک روش مطمنی نخواهد بود.این عضله در کودکان کم تر از 2 سال به دلیل عدم تحرک کافی مکان مناسبی جهت تزریق نمی باشد و احتمال آسیب به اعصاب سیاتیک این نواحی وجود دارد.
ب- ناحیه ونتروگلوتئال بر روی ماهیچه سرینی متوسط: برای تعیین محل تزریق برروی این ماهیچه در بیمار میباید کف دست خود را بر روی تروکانتر بزرگ قراردهید به طوری که انگشتان وی متوجه سر بیمار باشد. معمولاً دست راست برای ران چپ به کار رفته و از دست چپ برای ران راست استفاده میشود. انگشت سبابه بر روی بر جستگی فوقانی قدامی استخوان نشیمنگاهی قرار گرفته و انگشت میانی دست به طرف عقب کشیده شود به طوری که لبه کرست ایلیوم را لمس کنید سپس با انگشت خود به باسن آن فشار میآورد. محل تزریق در این حالت مرکز مثلثی خواهد بود که با انگشت سبابه؛ میانی و لبه کرست ایلیاک تشکیل شدهاست. این محل برای کودکان و بزرگسالان قابل استفاده میباشد. بیمارمی تواند در وضعیت به پشت خوابیده قرارگیرد در این حالت بهتر است زانوها و لگن خم شده باشد تا ماهیچه مربوطه شل شود حجم قابل تزریق ۱-۵ میلی لیتر میباشد.
ج- ماهیچه پهن داخلی (وستوس لترالیس)؛ ثلث این ماهیچه محل مناسبی برای تزریق خواهد بود که با تقسیم فاصله بین تروکانتر بزرگ و برجستگی خارجی زانو به سه قسمت و انتخاب ثلث میانی آن به دست میآید. این محل برای کودکان و بزرگسالان مورد استفاده میباشد بیمار میتواند در وضعیت خوابیده به پشت یا نشسته قرار گیرد.
د- ماهیچه دالی: سطح خارجی این ماهیچه اغلب برای تزریق واکسن استفاده میشودمطالب مشابه :
دستورالعمل تزریق آمپول کلگزان
شود بایستی بصورت زیر جلدی عمیق تزریق شود deep subcutaneous و شدن محل تزریق می گردد زیرا
تـــزریــقات
محل تزریق. تزریق تزریق زیر جلدی (sub cutaneous = sc ): نوک سوزن حد فاصل زیر پوست و بالای عضله قرار
آموزش تزریقات
۱ـ زیر جلدی sc محل تزریق نبایستی ادماتو ، ملتهب ، دارای خال گوشتی ، علائم مادرزادی و
نکات قابل توجه تزریق انسولین در بیماران دیابتی
محل تزریق انسولین: تزریق انسولین به صورت زیر جلدی (زیر پوستی) شیوه تجویز: تزریق زیر جلدی.
آموزش تزریقات
۱ـ زیر جلدی sc برای اطمینان از اینکه دارو در محل مورد نظر تزریق شود هر کدام از روشهای فوق
دستورالعمل تزریق آمپول کلگزان CLEXANE
شود بایستی بصورت زیر جلدی عمیق تزریق شود deep subcutaneous و شدن محل تزریق می گردد زیرا
تزریق داخل عضلانی در کودکان Vastus lateralis muscle - ventrogluteal muscle
تزریق زیر جلدی: محل تزریق زیر جلدی به سن کودک بستگی دارد، معمولا در نوزادان،کودکان نوپا از
آموزش تزریقات
۱ـ زیر جلدی sc محل تزریق نبایستی ادماتو ، ملتهب ، دارای خال گوشتی ، علائم مادرزادی
واکسن
دو تزریق زیر جلدی اغلب ندول کوچکی در محل تزریق ظاهر شده اما بتدریج ناپدید می گردد.
برچسب :
محل تزریق زیر جلدی