قانون اصلاح موادي از قانون خدمت وظيفه عمومي قسمت اول
قانون اصلاح موادي از قانون خدمت وظيفه عمومي
ماده1ـ ماده (1) مكرر به شرح زير به قانون خدمت وظيفه عمومي مصوب 29/7/1363 و اصلاحات بعدي آن الحاق ميگردد:
ماده1مكررـ در اين قانون عبارت اختصاري به شرح زير جايگزين عناوين كامل آنها ميگردد:
1ـ فرماندهي كل بهجاي مقام معظم فرماندهي كل قوا
2ـ ستادكل بهجاي ستادكل نيروهاي مسلح
3ـ نيروهاي مسلح به جاي ستاد كل نيروهاي مسلح، ارتش جمهوري اسلامي ايران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران و سازمانهاي وابسته، وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح و سازمانهاي تابعه
4ـ ارتش به جاي ارتش جمهوري اسلامي ايران
5 ـ سپاه به جاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي
6 ـ وزارت دفاع به جاي وزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح
7ـ وزارت علوم به جاي وزارت علوم، تحقيقات و فناوري
8 ـ وزارت بهداشت به جاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي
9ـ سازمان به جاي سازمان وظيفه عمومي
10ـ كاركنان وظيفه به جاي افسران وظيفه، درجه داران وظيفه و سربازان عادي وظيفه
ماده2ـ ماده(2) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده2ـ هر فرد ذكور ايراني در ماهي كه طي آن ماه به سن هجده سال تمام ميرسد مشمول مقررات خدمت وظيفه عمومي است.
تبصره ـ مشمول كسي استكه درشمول قانون خدمت وظيفه عمومي قرارگيرد.
ماده3ـ تبصره ماده(3) به شرح ذيل اصلاح ميگردد:
تبصره ـ تغيير سن بر مبناء ماده واحده قانون حفظ اعتبار اسناد سجلي و جلوگيري از تزلزل آنها مصوب2/11/1367، فقط درباره خودمشمولين معتبر است.
ماده4ـ بند «الف» ماده(4) به شرح ذيل اصلاح و تبصره (3) آن حذف ميشود:
الف ـ مدت خدمت دوره ضرورت (24) ماه است و درصورتيكه مشمولان مازاد و يا كمتر از تعداد مورد نياز باشد ستادكل با كسب اجازه از فرماندهيكل آن را به كمتر يا بيشتر از مدت دوره ضرورت تغيير ميدهد.
ماده5 ـ ماده(5) و تبصرههايآن به شرح زير اصلاح ميگردد:
ماده5 ـ كليه مشمولين قادر به خدمت و بلامانع، به خدمت دوره ضرورت اعزام ميشوند و پس از فرا گرفتن آموزشهاي نظامي لازم در ابتداء خدمت، بقيه خدمت دوره ضرورت را انجام ميدهند.
تعيين ترتيب تقدم و سهميهبندي مشمولين وظيفه بين هر يك از نيروهاي مسلح، توسط ستاد كل با تصويب فرماندهي كل صورت ميگيرد.
تبصره1ـ نحوه تأمين سهميه هر يك از نيروهاي مسلح از مشمولين هر دوره، به وسيلهكميسـيوني انجام ميشود كه از نمايندگان نيروهاي مزبور به رياست رئيس سازمان تشكيل ميگردد.
تبصره2ـ سپاه مي تواند مشمولين مورد نياز خود را در هر دوره طبق ضوابط خاص پذيرش سپاه، از بين بسيجيان داراي برگه اعزام به خدمت به ميزان سهميهاي كه ستاد كل تعيين ميكند، انتخاب نموده و قبل از تاريخ اعزام آنان فهرست اسامي آنها را به واحدهاي تابعه سازمان اعلام نمايد. اين مشمولين براي انجام خدمت وظيفه عمومي در اختيار سپاه قرار ميگيرند.
تبصره3ـ نيروهاي مسلح ميتوانند مشمولين متخصص مورد نياز خود را در سطح كارشناس و بالاتر به ميزان سهميهاي كه ستاد كل تعيين ميكند به عنوان مشمول خاص از ستاد كل درخواست نمايند.
تبصره4ـ مشمولين وظيفه از تاريخ اعزام از سوي واحدهاي وظيفه عمومي ناجا به عنوان كاركنان وظيفه يگان تعيينشده، محسوب مي شوند.
ماده6 ـدو تبصره بهشرح زير به ماده (7) الحاق ميگردد:
تبصره1ـ وزارت آموزش و پرورش موظف است فارغالتحصيلان تربيت معلم در مراكز آموزشي، از طريق سازمان آنان را به مراكز آموزشي نظامي براي طي دوره آموزش رزم مقدماتي اعزام نمايد.
تبصره2ـ دولت موظف است همه ساله اعتبارات لازم را براي آموزشهاي فوق در اختيار سپاه قرار دهد.
ماده7ـ در بند (ب) ماده (10) عبارت «بانكها و»، پس از عبارت «از طريق» اضافه و بند (و) و تبصره (1) ماده (10)حذف و دو تبصره به عنوان تبصرههاي (2) و (3) بهشرح زير به اين ماده الحاق ميگردد:
تبصره2ـ ارزش و اعتبار مدارك دال بر رسيدگي به وضعيت مشمول از لحاظ انجام قسمتي يا تمام امور موضوع اين ماده مطابق آييننامه اجرائي مندرج در ماده (51) تعيين ميشود.
تبصره3ـ متخلفين از مقررات اين ماده به محاكم قضائي معرفي ميشوند، مجازات اينگونه افراد براي بار اول پرداخت هزينه سالانه يك سرباز طبق قانون بودجه سالانه و نرخ اعلامي دولت است و بار دوم علاوه بر جريمه فوق، سه ماه انفصال از خدمت و براي بار سوم و بالاتر انفصال از خدمات دولتي است.
ماده8 ـ در صدر ماده (13) بهجاي عبارت «مشمولاني كه» عبارت «افرادي كه اعم از مشمول و غيرمشمول» جايگزين و تبصرههاي(1) و (2) ماده مذكور به شرح زير اصلاح ميگردد:
تبصره1ـ آن عده از محصلين مراكز آموزش كادر ثابت نيروهاي مسلح كه قبل از پايان دوره آموزش مستعفي يا اخراج شوند، فقط از طي دوره آموزش نظامي معاف ميشوند، لكن بايد خدمت دوره ضرورت را انجام دهند. درصورتيكه محصلين به علت بيماري يا عدم صلاحيت كه ناشياز اعمال ارادي آنان نباشد بركنار گردند، مدتتحصيل جزء خدمت دوره ضرورت آنان محسوب ميشود.
تبصره 2ـ افسران و درجه داران نيروهاي مسلح، در صورتيكه قبل از نيل به درجه به موجب مقررات استخدامي مربوط از خدمت مستعفي يا اخراج شوند، فقط از طي دوره آموزش نظامي معاف ميشوند لكن بايد خدمت دوره ضرورت را انجام دهند و اگر بعد از پايان دوره آموزش از خدمت مستعفي يا اخراج گردند و خدمت آنان از مدت دوره ضرورت كمتر باشد بقيه دوره ضرورت را انجام ميدهند.
ماده9ـ ماده(14) و سه تبصره آن بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده14ـ آندسته از مشمولين و كاركنان وظيفهاي كه بهعنوان پايور اعم از نظامي و كارمند به استخدام نيروهاي مسلح در ميآيند با انجام ششسال خدمت پس از فراغت از تحصيل يا اتمام دوره آموزشي از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميگردند. چنانچه قبل از خاتمه ششسال از خدمت رها گردند، درصورتيكه مشمول معافيتهاي قانوني نبـاشند، به نسبت هر چـهار ماه خدمت يك ماه از خدمت دوره ضرورت آنان كسر ميشود.
تبصره 1ـ مدت خدمت انجام شده كاركنان وظيفه كه در اجراي اين ماده بهعنوان كارمند رسمي استخدام ميشوند به همان ميزان از مدت تعهد موضوع اين ماده كسر ميشود.
تبصره2ـ چنانچه كارمندان مذكور پس از اتمام ششسال تعهد خدمتي به هر عنوان از خدمت رها شوند از كارت پايان خدمت دوره ضرورت برخوردار ميگردند.
تبصره3ـ در مناطق بد آب و هوا، مناطق مرزي و مناطق محروم كه با تشخيص ستاد كل تعيين ميشود مدت مذكور در اين ماده به پنج سال تغيير مييابد.
ماده 10ـ ماده (15) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده15ـ مشمولين و كاركنان وظيفه داوطلبي كه با داشتن حداقل گواهينامه پنجم ابتدائي و سپردن پنج سال تعهد خدمت نظامي يا شش سال تعهد خدمت كارمندي، بهصورت پيماني در نيروهاي مسلح استخدام مي شوند، خدمت آنان به منزله انجام خدمت دوره ضرورت تلقي مي شود و پس از پايان تعهد از كارت پايان خدمت برخوردار ميگردند. در صورتي كه قبل از خاتمه تعهد از خدمت مستعفي يا بركنار گردند، چنانچه مشمول معافيتهاي قانوني نباشند، خدمت دوره ضرورت به نسبت چهار ماه خدمت يك ماه از خدمت دوره ضرورت آنان محسوب ميشود و بقيه خدمت دوره ضرورت را برابر قانون انجام ميدهند، مگر اين كه علت رهايي، بيماري يا عدم صلاحيت ناشي از اعمال غير ارادي آنان به تشخيص هيأت بدوي سازمان مربوط باشد كه در اينصورت مدت تعهد انجام شده به نسبت از مدت خدمت دوره ضرورت كسر ميگردد.
تبصره1ـ طي دوره آموزش نظامي براي كليه كارمندان اعم از رسمي و پيماني الزامي است.
تبصره2ـ مدت تعهد پيماني دارندگان مدرك كارشناسي (ليسانس) و بالاتر يكسال كمتر است.
تبصره3ـ ميزان سهميه كاركنان پيماني هر يك از نيروهاي مسلح از سوي ستاد كل تعيين و ابلاغ ميگردد.
تبصره4ـ چنانچه مشمولِ مستعفي بيش از نيمي از مدت تعهد خود را سپري كرده باشد براي ادامه خدمت دوره ضرورت نيازي به طي دوره آموزش مجدد ندارد و به ازاء هر سال خدمت چهارماه از مدت خدمت ضرورت او كسر ميشود.
ماده11ـ در ماده (16) به جاي عبارت «آييننامههاي ارتش جمهوري اسلامي ايران» عبارت «آيين نامه انضباطي نيروهاي مسلح» جايگزين ميگردد.
ماده12ـ ماده(17) حذف ميگردد.
ماده13ـ ماده(18) حذف مي گردد.
ماده14ـ ماده (19) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده19ـ كساني كه به سن هجده سال تمام ميرسند، پس از انتشار آگهي احضار، موظفند ظرف شش ماه خود را به سازمان معرفي نمايند و سازمان مكلف است، حداكثر ظرف ششماه تكليف مشمولين وظيفه را تعيين نمايد و آنها را به خدمت اعزام يا برابر مقررات از خدمت دوره ضرورت معاف كند.
تبصره1ـ مشمولان مقيم خارج از كشور، بايد به نمايندگي كنسولي يا سياسي دولت جمهوري اسلامي ايران در كشور محل اقامت خود و در صورت نبود آن، به نزديكترين نمايندگي كنسولي يا سياسي دولت جمهوري اسلامي ايران مراجعه نمايند.
تبصره2ـ آن دسته از مشموليني كه جهت اعزام به خدمت معاذير دارند و نميتوانند در موعد مقرر به خدمت اعزام شوند، اعزام آنان حداكثرتا يك سال بر اساس دستورالعملي كه به پيشنهاد سازمان و تأييد ستاد كل تهيه ميشود به تعويق ميافتد.
ماده15ـ ماده (20) به شرح زير اصلاح ميشود:
ماده20ـ سازمان ثبت احوال كشور مكلف است صورت اسامي متولدين ذكور شهرستانها و بخشهايي را كه در سال بعد بايد به وضع مشموليت آنها رسيدگي شود به تفكيك هر ماهه به سازمان وظيفه عمومي تسليم كند.
ماده16ـ در ماده (21) به جاي كلمه «ژاندارمري» عبارت «نيروي انتظامي» جايگزين ميشود و تبصره (1) حذف و تبصره (2) به تبصره تغيير و بهجاي «رئيس اداره» عبارت «رئيس سازمان» و به جاي «ستاد مشترك و ستاد مركزي سپاه» عبارت «نيروهاي مسلح» جايگزين ميگردد.
ماده17ـ در ماده (22) عبارت «اداره وظيفه عمومي» به «سازمان» اصلاح ميگردد.
ماده 18ـ ماده (23) حذف ميگردد.
ماده 19ـ تبصره ذيل ماده (30) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
تبصره ـ رئيس سازمان يا نماينده او در صورتي كه دلايل و مدارك مثبتهاي مبني بر معافيت از خدمت در پرونده موجود باشد، ميتواند براي حداكثر يكسال دستور عدم اعزام مشمول را صادر نمايد و يا در صورت غيبت موجه وي، دستور رسيدگي صادر كند.
ماده20ـ مـاده (31) بهشرح زيـر اصلاح و تبـصرههاي الحاقي به مـاده مذكور حذف ميگردد:
ماده31ـ دانشآموزان مدارس و دانشجويان مراكز آموزش عالي وابسته به وزارت آموزش و پرورش و يا مورد تأييد آن وزارت و دانشجويان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي دولتي يا غيردولتي داخلي و خارجي مورد تأييد وزارتخانههاي علوم و بهداشت و طلاب حوزههاي علميه كه در حين تحصيل به سن مشموليت رسيده و يا ميرسند، تا زماني كه به تحصيلات خود ادامه ميدهند، از اعزام به خدمت دوره ضرورت معاف ميباشند.
ماده21ـ در ماده (32) عبارت «حوزه علميه قم و يا نماينده رسمي آن» به عبارت «مركز مديريت حوزههاي علميه يا نمايندگان رسمي آن و يا با مجوز رسمي شوراي عالي حوزههاي علميه» اصلاح ميشود.
ماده22ـ ماده (33) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده33ـ صدور معافيت تحصيلي دانشآموزان، دانشجويان و طلاب علوم ديني، موكول به ارائه گواهي اشتغال به تحصيل آنان از طريق مراجع ذيربط است و مدت اعتبار آن تا يك سال پس از صدور گواهي پايان تحصيلات در هر مقطع مي باشد.
تبصره 1ـ حداكثر معافيت تحصيلي براي دانشآموزان تا سن بيستسال تمام و در هر يك از مقاطع تحصيلي كارداني دو و نيم سال، كارشناسيناپيوسته و كارشناسي ارشد ناپيوسته سه سال، كارشناسي پيوسته پنج سال و كارشناسي ارشد پيوسته ششسال، دكتراي پزشكي پيوسته هشت سال و دكتراي تخصصي شش سال است.
تبصره2ـ در مواقع ضروري با تشخيص و اعلام كميسيون موارد خاص دانشگاههاي مربوط حداكثر يك سال به مدت فوق اضافه ميشود.
ماده23ـ ماده (34) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده34ـ دانشآموزان و دانشجويان و طلاب علوم ديني مشمول، در صورت ترك تحصيل، اخراج، انصراف يا فراغت از تحصيل، بايد براي خدمت دوره ضرورت خود را معرفي نمايند. مقامات مسؤول مكلفند صورت اسامي اين قبيل مشمولين را با ذكر مشخصات كامل و نشاني و رشته تحصيلي بهطور انفرادي، بدون تأخير به سازمان محل ارسال دارند.
تبصره1ـ مهلت معرفي مشمولين مذكور حداكثر يك سال پساز تاريخ انصراف، ترك تحصيل و اخراج و فراغت از تحصيل است.
تبصره2ـ مشموليني كه با داشتن معافيت تحصيلي در خارج از كشور تحصيل ميكنند، پس از ترك تحصيل يا اخراج يا انصراف يا فراغت از تحصيل، موظفند براي رسيدگي به وضع مشموليت خود حداكثر ظرف يك سال خود را به نمايندگي جمهوري اسلامي ايران در خارج ازكشور معرفي نمايند.
تبصره3ـ متخلفين از اجراء اين ماده براي بار اول به توبيخ كتبي و درج در پرونده و براي بار دوم علاوه بر توبيخ كتبي به يك ماه انفصال از خدمت و براي بار سوم به دو ماه انفصال از خدمت محكوم ميشوند.
ماده24ـ ماده (35) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده35ـ مشمولين ديپلم كه حداكثر يك سال پس از فراغت از تحصيل در يكي از دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي داخل يا خارج از كشور كه مورد تأييد وزارتخانههاي علوم و بهداشت ميباشند پذيرفته شوند تا زمانيكه وفق تبصره (1) ماده (33) به تحصيل اشتغال دارند، ميتوانند مشروط به اينكه داراي غيبت غيرموجه نباشند از معافيت تحصيلي استفاده نمايند. اين معافيت براي هر مقطع فقط يك بار داده مي شود.
تبصره1ـ معافيت تحصيلي دانشجويان انصرافي در طول مدت تحصيل فقط يك بار قابل تمديد است.
تبصره2ـ ترخيص كاركنان وظيفه بدون غيبت اوليه در حين خدمت جهت ادامهتحصيل در مقاطع كار شناسي و بالاتر به جز در زمانهاياضطراري و جنگ بلامانعاست.
ماده 25ـ ماده(36) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده 36ـ مشمولينداراي مدرك كارشناسي و بالاتر و معادل آن در حوزههاي علميه علاقمند به تحصيل درخارج از كشور درصورتيكه از نظر مقررات اينقانون و وزارتخانههاي علوم و بهداشت، حائز شرايط ادامه تحصيل در خارج ازكشور باشند و دانشگاهها و رشتههاي آنها مورد تأييد وزارتخانههاي فوق باشد، مي توانند با سپردن تضمينهاي لازم با استفاده از مقررات اين قانون براي تحصيل به خارج از كشور مسافرت نمايند.
ماده 26ـ ماده (37) بهشرح زير اصلاح و تبصره ذيل آن حذف ميگردد:
ماده37ـ ايرانيان مقيم خارج از كشور، فرزندان مأمورين ثابت دولت جمهوري اسلامي ايران در خارج از كشور و همچنين كساني كه قانوناً تحت كفالت، يا ولايت قانوني آنها ميباشند، چنانچه در حين تحصيل در مدارس ايراني مستقر در خارج از كشور و يا مؤسسات آموزشي كشورهاي خارج مورد تأييد آموزش و پرورش و طلاب حوزههاي علميه مورد تأييد شوراي عالي حوزههاي علميه به سن مشموليت برسند از معافيت تحصيلي بهرهمند ميگردند و ادامه تحـصيل آنان تا سقف يك سال پس از فراغت از تحصيل در دانشگاهها و مراكز آموزش عالي خارج از كشوركه مورد تأييد وزارتخانههاي علوم يا بهداشت هستند بلامانع ميباشد.
ماده27ـ ماده(38) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده38ـ آئيننامه اجرائي مواد اين بخش، توسط وزارت دفاع با كسب نظر از شوراي عالي حوزههاي علميه، وزارتخانههاي كشور، علوم، بهداشت، آموزش و پرورش و دانشگاه آزاد اسلامي و سازمان ظرف حداكثر شش ماه تهيه ميشود و پس از تأييد ستاد كل به تصويب هيأت وزيران ميرسد.
ماده28ـ تبصرههاي (1) و (2) ماده (39) بهشرح زير اصلاح و تبصرههاي (3) خادمين حج وزیارت استان آذربایجانغربی - اعزام مجدد زايران عمره آغاز شد - خدمت به زائرین اگر فردي قبل از تاريخ اعزام به خدمت، واجد شرايط يكي از اعلام زمان مجدد براي ثبت نام پرورش كشور مشغول به خدمت ميشوند و اين غيبت و تعيين مجدد تاريخ اعزام به آدرس در حال حاضر اگر این افراد وارد کشور شوند، اجازه خروج مجدد به 90 به خدمت اعزام شده خدمت به زائرین افتخار ماست . آخرين حل مشکل اعزام به عمره به صورت و اين افراد ديگر مجاز به انصراف مجدد در سال 90 به خدمت اعزام شده و تاکنون به از بين بسيجيان داراي برگه اعزام به خدمت به نيازي به طي دوره آموزش مجدد ندارد و به را در هر دوره طبق ضوابط خاص پذیرش سپاه، از بین بسیجیان دارای برگه اعزام به خدمت مجدد آموزش نظامی - قانون اصلاح موادي از قانون خدمت وظيفه عمومي نبرد تن به اعزام دانش آموزان به عمره مفرده از خدمت به زائرین افتخار اعزام مجدد زايران عمره
و (4) به ماده مذكور الحاق ميگردد:
تبصره1ـ نحوه طبقه بندي مشمولين و طرز معاينه و ضوابط معافيت پزشكي آنها براساس مقاطع تحصيلي مشمولين به موجب آييننامه معاينه و معافيت پزشكي مشمولين خدمت وظيفه عمومي است كه وزارت دفاع با كسبنظر از وزارتخانههاي كشور و بهداشت، ظرف حداكثر ششماه تهيه ميكند كه پس از تأييد ستاد كل به تصويب هيأتوزيران ميرسد.
تبصره2ـ نحوه آموزش و خدمت مشمولين معاف از رزم، برابر دستورالعملي است كه از سوي ستاد كل تهيه و ابلاغ ميگردد.
تبصره3ـ كساني كه به مواد مخدر اعتياد دارند، مشمول بند(3) اين ماده ميشوند و به هنگام معاينه، شناسايي و از سوي واحدهاي وظيفه عمومي براي ترك اعتياد به مدت حداكثر ششماه به مراجع ذيربط معرفي ميگردند.
تبصره4ـ نـيروهاي مسلح مكلفـند در حين خدمت، كاركنان وظيفهاي را كه به مواد مخدر اعتياد دارند، شناسايي و از ساير سربازان جدا نمايند و آنها را در واحدهاي مستقل و مخصوص بهكارگيري و به مراجع ذيربط براي ترك اعتياد در مدت يك ماهتوسط پزشك معالج، معرفي كنند و در طول خدمت تحت نظر و مراقبتهاي لازم قرار دهند. مدت ترك اعتياد براي يك بار جزء خدمت دوره ضرورت محاسبه ميشود. اين افراد پس از پايان خدمت قانوني از خدمت ترخيص ميشوند ليكن در هر حال صدور كارت پايان خدمت منوط به ارائه گواهي ترك اعتياد است.
ماده29ـ ماده (41) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده41ـ كليه مشمولين وظيفه بايد قبل از اعزام به خدمت توسط يك پزشك از نيروهاي مسلح معاينه شوند و در صورت نبودن پزشك از نيروهاي مسلح، توسط پزشكان غيرنظامي متعهد كه صلاحيت آنان به وسيله نيروي انتظامي تأييد شده باشد، معاينه گردند.
تبصره1ـ اظهارنظر در مورد معافيت پزشكي مشمولين توسط سه نفر پزشك نيروهاي مسلح در هر شهرستان صورت ميگيرد، رأي اكثريت اين پزشكان معتبر است.
تبصره2ـ نيروهاي مسلح موظفند پزشكان مورد نياز شوراهاي پزشكي را به نيروي انتظامي معرفي نمايند. درصورتيكه تأمين پزشكان مورد نياز از نيروهاي مسلح امكانپذير نباشد، نيروي انتظامي از پزشكان غيرنظامي مورد تأييد در شوراي پزشكي استفاده مينمايد.
تبصره3ـ دولت مكلف است همه ساله هزينه تجهيز و تشكيل شوراي پزشكي و شوراي عالي پزشكي، فوق العاده پزشكان عضو شوراهاي مذكور و همچنين هزينه معاينات تخصصي مشموليني كه از پرداخت هزينه معاينات معاف ميباشند و هزينههاي اجراي تبصرههاي (3) و (4) ماده (39) را در اعتبارات نيروي انتظامي و بيمارستانهاي ذيربط پيشبيني نمايد.
ماده30ـ ماده زير به عنوان ماده (42) مكرر به قانون الحاق ميگردد:
ماده42 مكررـ مشموليني كه در شوراي پزشكي شهرستان مربوط با معاينه باليني معاف از خدمت تشخيص داده نشوند و به تشخيص اين شورا يا رئيس واحد وظيفه عمومي مربوط يا اعتراض مشمول، نياز به معاينه تخصصي داشته باشند، رئيس حوزه موظف است آنان را به نزديكترين مركز مجهز وزارت بهداشت، يا بيمارستانهاي نيروهاي مسلح معرفي نمـايد تا مورد معاينه قرار گيرند و نتيجه معاينه تخصصي براي تصميمگيري به شوراي پزشكي همان شهرستان ارسال و در صورت اصرار بر اعتراض مشمولين با تأمين هزينهها از سوي مشمول نتايج جهت تصميمگيري به شوراي عالي پزشكي متشكل از پزشكان متخصص استان ارسال گردد.
تبصره1ـ مشموليني كه متقاضي معاينه تخصصي باشند، قبلاً بايد هزينههاي پيشبيني شده را به حساب دولت پرداخت نمايند. پس از معاينه طبق اين قانون با مشمولان رفتار ميشود. مشموليني كه به تشخيص شوراي پزشكي نياز به معاينه تخصصي دارند، همچنين مشمولين مددجوي تحت پوشش سازمان بهزيستي كشور و افرادي كه به تأييد كميته امداد امام خمـيني (ره) محل فاقد تمكن مالي هستند از پرداخت وجه مزبور معاف ميباشند.
تبصره2ـ مراكز مجهز وزارت بهداشت يا بيمارستانهاي نيروهاي مسلح موظفند به وضعيت مشمولين معرفي شده واحد مربوطه خارج از نوبت رسيدگي نمايند و آنان را حداكثر ظرف يك ماه مورد معاينه تخصصي قرار دهند.
تبصره3ـ چنانچه مشموليني كه براي معاينات تخصصي به مراكز مجهز وزارت بهداشت يا بيمارستانهاي نيروهاي مسلح معرفي ميشوند، ظرف يكماه به اين مراكز مراجعه نكنند، پس از تعيين تكليف به خدمت اعزام ميشوند.
ماده31ـ ماده (43) بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده43ـ چنانچه رئيس سازمان يا نماينده او اطمينان حاصل نمايد كه رأي شوراي پزشكي مطابق مقررات صادر نشده است، پرونده را براي بررسي به شوراي عالي پزشكي كه از سه پزشك متخصص نيروهاي مسلح تشكيل ميگردد ارجاع ميدهد. نظر اين شورا قطعي و لازم الاجراء است.
ماده32ـ ماده(44) به شرح ذيل اصلاح ميگردد:
ماده44ـ مشمولين زير حسب مورد از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميباشند:
1ـ يگانه فرزند ذكور مراقب يا نگهدارنده پدر نيازمند مراقبت كه قادر به اداره امور خود نباشد.
2ـ يگانه مراقب يا نگهدارنده مادر فاقد شوهر
3ـ تنها برادر تنيِ سرپرست خواهر فاقد پدر، همسر و فرزند ذكور غيرمحجور
4ـ تنها برادرِ سرپرستِ برادرِ كبيرِ نيازمندِ مراقب و فاقد پدر و همسر و فرزند ذكور غير محجور و فاقد شغل
5 ـ يگانه سرپرست برادر كمتر از هجده سال تمام
6 ـ يگانه نوه ذكور مراقب يا نگهدارنده جد فاقد فرزند يا جده فاقد شوهر و فرزند
7ـ مشمولي كه همسرش فوت نموده و از او داراي فرزند صغير بوده مادامي كه ازدواج مجدد نكرده است و يا همسري دارد كه بعد از ازدواج معلول شده و نيازمند مراقبت باشد.
8 ـ از چند برادر واجد شرايط اعزام به خدمت در صورت اعزام يكي از برادران به خدمت، يكي از برادران ميتواند تا اتمام خدمت او از تعويق اعزام استفاده نمايد.
9ـ در مورد معافيت از انجام خدمت ضرورت يك نفر از فرزندان خانوادهاي كه دو برادر آنان خدمت سربازي را انجام دادهاند، ستاد كل نيروهاي مسلح تصميمگيري ميكند.
10ـ يكي از فرزندانِ پسر سربازي كه در حين خدمت سربازي فوت كند و يا يكي از فرزندان ذكور خانوادهاي كه يك فرزند آن خانواده در حين انجام خدمت سربازي فوت نموده باشد.
تبصره1ـ منظور از يگانه مراقب، تنها فرزند ذكور يا برادر يا نوه بيش از هجدهسال تمام اسـت كه مراقبت هـر يك از بستگان مذكور در اين ماده را به علت نقص عضو، بيماري، كبر سن، صغر سن، يا اناث بودن برعهده دارد، نيازمندي اشخاص مذكور به مراقبت با توجه به نقص عضو، بيماري و يا محجور بودن آنان به تشخيص شوراي پزشكي است.
تبصره2ـ مشمولين موضوع بند(2) اين ماده تا سيماه متوالي ميتوانند از معافيت كفالت موقت استفاده نمايند و در پايان مدت فوق در صورت دارا بودن شرايط كفالت از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميگردند.
تبصره3ـ وجود برادري كه از معافيت تحصيلي برخوردار است مانع از معافيت كفالت موقت مشمولي كه سرپرستي خانواده را برعهده دارد، نيست. اين معافيت فقط در طول مدت معافيت تحصيلي برادر مشمول كه خارج از شهرستان محل سكونت به تحصيل اشتغال دارد معتبر است و مشمول پس از آن با رعايت ساير مقررات اين قانون به خدمت دوره ضرورت اعزام ميشود.
تبصره4ـ در صورتيكه برادر يا برادران يا پدر مشمول به دليل بيماري يا معلوليت زمينگير بوده و بنا به تشخيص شوراي پزشكي فاقد صلاحيت و يا ناتوان براي سرپرستي باشند و مشمول نيز عملاً مراقبت يا سرپرستي را بر عهده داشته باشد، ميتواند از معافيت كفالت برخوردار گردد.
ماده33ـ يك ماده به شرح ذيل به عنوان ماده (44مكرر) به قانون اضافه ميشود:
ماده44مكررـ نحوه معافيت از خدمت فرزندان ذكور مددجويان به شرح زير است:
1ـ يكي از فرزندان ذكور مادران فاقد شوهر تحت پوشش كميته امداد حضرت امام(ره) و سازمان بهزيستي از انجام خدمت دوره ضرورت معاف است.
2ـ مشمولاني كه حداقل يك فرزند معلول داشته باشند از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميباشند.
3ـ تنها پسر خانوادههايي كه داراي سه فرزند اناث يا بيشتر باشند از انجام خدمت دوره ضرورت معافند.
4ـ مشمولاني كه با معلولان اناث داراي معلوليت جسمي ـ حركتي ازدواج كنند به صورت موقت از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميشوند و پس از گذشت پنجسال از استمرار ازدواج آنها معافيت موقت به معافيت دائم تبديل ميشود.
ماده34ـ ماده (45) به شرح ذيل اصلاح ميشود:
ماده45ـ مشمولاني كه پدر يا مادر يا فرزند يا برادر يا خواهر آنان در راه به ثمر رسيدن انقلاب اسلامي و استمرار آن شهيد يا جانباز يا اسير يا جاويدالاثر شده يا بشوند و مراتب مورد تأييد نهادهاي ذيربط باشد به شرح ذيل از انجام خدمت سربازي معاف ميشوند:
1ـ كليه فرزندان ذكور شهدا و جاويدالاثران(مفقودين) از انجام خدمت دوره ضرورت معاف مي باشند.
2ـ به ازاء هرشهيد يا آزاده با حداقل بيست و چهار ماه سابقه اسارت يا جانباز با حداقل (25%) جانبازي يا جاويدالاثر(مفقود) فاقد فرزند ذكور يك نفر از برادران آنها از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميشوند.
3ـ به ازاء هر بيست و چهار ماه آزادگي، (25%) جانبازي و سي ماه سابقه حضور در جبهه يك نفر از فرزندان آزادگان، جانبازان و رزمندگان معاف ميگردد.
اين امتيازات براي بهرهمندي از تسهيلات اين بند قابل جمع است و درمورد معافيت كساني كه مدت جانبازي يا حضور در جبهه يا مدت آزادگي و اسارت آنها در حد معافيت يك فرزند آنان نيست، با درصد جانبازي و مدت حضور در جبهه و مدت دوران اسارت محاسبه ميشود.
4ـ كليه مشمولين جانباز داراي حداقل ده درصد (10%) جانبازي از انجام خدمت دوره ضرورت معاف مي باشند.
5 ـ يك فرزند خوانده قانوني ذكور جانبازي كه برابر گواهي بنياد شهيد و امور ايثارگران صاحب فرزند نمي شود از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميشود.
6 ـ مشمولاني كه با جانبازان اناث داراي درصد جانبازي بيست و پنج درصد(25%) و بالاتر ازدواج كنند به صورت موقت از انجام خدمت دوره ضرورت معاف ميشوند و پس از گذشت پنجسال از معافيت موقت آنان در صورت استمرار ازدواج معافيت موقت به معافيت دائم تبديل ميگردد.
ماده 35ـماده (47) و تبصرههاي آن بهشرح زير اصلاح ميگردد:
ماده47ـ كليه مشموليني كه براي انجام خدمت وظيفه عمومي اعزام ميشوند، همچنين كساني كه از انجام خدمت معاف ميگردند، بايد آموزشهاي نظامي و انتظامي اعم از عمومي و تخصصي را مطابق دستورالعملي كه توسط ستادكل با همكاري سازمانهاي نيروهاي مسلح تهيه ميشودو به تصويب فرماندهي كل ميرسد، طي نمايند.
تبصره1ـ آموزش مشمولين معاف از خدمت برابر آييننامهاي است كه از سوي ستاد كل تهيه ميشود و به تصويب فرماندهي كل مي رسد.
تبصره2ـ در زمان صلح آموزشهاي فوق بايد به نحوي طراحي گردد كه بهمطالب مشابه : اعزام مجدد زايران عمره آغاز شد
سئوالات مربوط به اعزام به خدمت نظام وظیفه
اعلام شرايط جديد پذيرش «سرباز معلم»
اخبار سربازي - تغييرات نظام وظيفه سال 92 -از حذف شرط کنکور تا احتمال افزایش خدمت سربازی
چهار بسته اقامتي استفاده زائران عتبات در ايام نوروز
اخرين تصميمات معافيتهاي نظام وظيفه عمومي
قانون اصلاح موادي از قانون خدمت وظيفه عمومي قسمت اول
اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی ابلاغ شد.
قانون اصلاح موادي از قانون خدمت وظيفه عمومي
اعزام دانش آموزان به عمره مفرده از اواخر بهمن
برچسب :
اعزام مجدد به خدمت