رشته مدیریت صنایع:ضایعات قندی در صنعت تولید شکر

ضایعات قندی در صنعت تولید شکر

مقدار ضایعات قندی را در کارخانه های تولید شکر از چغندر قند بر حسب در صد وزن چغندر مصرفی بیان می کنند . به طور کلی این ضایعات را می توان به موارد زیر خلاصه کرد :

ضایعات ذخیره سازی و سیلوی چغندر ،ضایعات مربوطبه انتقال چغندر با آب و شستشوی چغندر ضایعات مربوط به انتقال چغندر با آب و شستشوی چغندر ضایعات قسمت شربت گیری از خلال ، ضایعات گل کربناسیون ، ضایعات اواپراسیون و کریستالیزاسیون ، ضایعات دملاس و ضایعات نا ملوم

1-ضایعات ذخیره سازی و سیلوی چغندر

قسمت اصلی ضایعات قندی در این مرحله به تنفس چغندر و فعالیتهای میکروبی است . از جمله عوامل موثر در میزان ضایعات سیلو ، درجه حرارت هوای اطراف سیلو ، درجه حرارت درون توده چغندر ، زخمی شدن و آسیب دیدگی چغندر ، وضعیت تهویه سیلو ، سطح چغندر ، الودگی چغندر می باشد . ضایعات مربوط به تنفس چغندر حدود 75 درصد کل ضایعات سیلو را تشکیل می دهد . ضایعات سیلو در برخی از کشورها مانند ایران بخش عمده از ضایعات صنعت تولید شکر را شامل می شود و در مواردی به بیش از یک درصد وزن چغندر مصرفی می رسد

به منظور کاهش ضایعات سیلو ، برنامه ریزی برای کاهش زمان گهداری چغندر و ضد عفونی سیلو هابا شیر آهک مفید خواهد بود .

2-ضایعات مربوط به انتقال چغندر با آب و شستشوی چغندر

این ضایعات وقتی که چغندر زخمی و صدمه دیده می شود . گذشته از قندی که در اثر خاصیت فشار اسمزی در زمان انتقال چغندر با آب از آن خارج می شود به منظور کاهش ضایعات در این مرحله باید که از صدمه دیدن چغندر جلوگیری کرد. آزمایشها نشان داده است که ضایعات قندی چغندر وقتی که چغندر از ارتفاع شش متری به درون سیلو تخلیه شود حدود 8 برابر زمانی است که چغندر از ارتفاع یک متری به درون سیلو تخلیه گردد ضایعات قندی انتقال چغندر با آب تا حدود 0/18 درصد وزن چغندر مصرفی ذکر می شود مجموع ضایعات قندی نگهداری چغندر در سیلو و ضایعات انتقال و شستشوی چغندر را به مجموع ضایعات قندی نگهداری چغندر در سیلو و ضایعات انتقال و شستشوی چغندر را به عنوان ضایعات سیلو در نظر می گیرند .

3- ضایعات قسمت شربت گیری از خلال

بخش عمده این ضایعات قندی مربوط به قند باقیمانده در تفاله و قند ضایع شده در اثر فعالیتهای میکروبی و آنزیمی در دیفیوزر است . مقدار قند باقیمانده در تفاله تر پرس شده به عنوان قسمتی از ضایعات معلوم ، اندازه گیری شده و در محاسبات ضایعات کارخانه در نظر گرفته می شود . مقدار ضایعات قندی تفاله برای مثال حدود 0/15 تا 0/25 در صد وزن چغندر مصرفی ذکر می شود . ضایعات مربوط به فعالیتهای میکروبی در دیفیوزر ، کاهش حا در نقاط مختلف دیفیوزر است .

از جمله راههای جلوگیری از ضایعات قندی تفاله ، افزایش دادن کشش وزنی شربت خام در دیفیوزر است ، اما همان طور که بیان شد این کار تا حد ی مجاز می باشد و افزایش بیش از حد کشش وزنی ، ورود بیشتر ناخالصیها به شربت را سبب می شود تهیه خلال مناسب و اعمال پرس مناسب بر تفاله از راههای دیگر کاهش ضایعات قندی است . برای پرس شدن مناسب بر تفاله از راههای دیگر کاهش ضایعات قندی تفاله است . برای پرس شدن مناسب تفاله تنظیم ph آب دیفیوزر ضروری است این عمل در کاهش آلودگی میکروبی دیفیوزر نیز موثر می باشد .

4-ضایعات کل کربناسیون ( گل صافی خلا)

گلی که پس از مرحله کربناسیون در صافی خلا شربت جداسازی می شود مقداری قند دارد که به عنوان ضایعات معلوم کارخانه قابل اندازه گیری و محاسبه است . این ضایعات برای مثال به حدود 0/05 تا 0/1 درصد وزن چغندر مصرفی می رسد .

5- ضایعات مرحله اواپراسیون و کریستالیزاسیون

این ضایعات را می توان به دو دسته تقسیم کرد ، یکی ضایعات فیزیکی که شامل مواد قندی است که علت بالا بودن سطح شربت و ایجاد کف زیاد در اواپراتور ها و آپاراتهای پخت به همراه بخار خارج شده و وارد آب کندانس می شوند و در نهایت به فاضلاب می روند . برای کاهش این قسمت از ضایعات ، راه حل ، تنظیم سطح شربت در حد مناسب است قسمت دوم ضایعات شیمیایی است که عمدتا در اثر حرارت زیاد و نزول ph شربت با تجذیه قند ساکاروز و ایجاد قندهای انورت حادث می شود . برای کاهش ضایعات شیمیایی تنظیم و کنترل دما و ph در مراحل اواپراسیون و کریستالیزاسیون لازم می باشد قابل ذکر است که ضایعات فیزیکی و شیمیایی مراحل مذکور جزء ضایعات قندی نا معلوم کارخانه به حساب می آید .

6- ضایعات ملاس

چنانچه کارخانه فاقد تجهیزات قند گیری از ملاس باشد . بخش عمده ضایعات قندی کارخانه مربوط به ساکاروز وارد شده به ملاس خواهد بود در این حالت ، ضایعات قندی ملاس تا حدود 70 درصد کل ضایعات قندی فرآیند در کارخانه را شامل می شود و در کارخانه های فاقد سیستم قند گیری از ملاس در ایران مقدار ضایعات مذکور تا حدود 2- 2/5 و گاهی حتی 3 در صد وزن چغندر مصرفی می رسد .

راههای کاهش ضایعات قندی ملاس

امروزه ملاس نه به عنوان ضایعات بلکه به عنوان یکی از محصولات ارزشمند کارخانه های تولید شکر به حساب می آید و کاربردهای متعددی دارد

با این وجود باید به این نکته توجه داشت که هرچه مقدار وارد شده به ملاس بیشترباشد ، به همان نسبت از مقدار شکر تولیدی کاسته می شود . اگر اختلاف قیمت زیادی را که بین ملاس و شکر وجود دارد ، در نظر بگیریم نتیجه گیری می شود که در صورتی که مقدار قند ساکاروز وارد شده به ملاس کاهش داده شود و این ساکاروز به شکل شکر در آمده و به بازار عرضه می شود بسیار به نفع کارخانه خواهد بود . به همین دلیل محققین همواره در پی راههای کاهش دادن قند ساکاروز وارد شده به ملاس بوده اند . از جمله راههای کاهش ضایعات قندی ملاس موارد زیر است .

1 - تصفیه بهتر شربت خام و کاهش هر چه بیشتر ناخالصیها و استحصال شربت تصفیه شده با درجه خلوص بالاتر

2 - استفاده از روشهای تبادل یون به منظور کاهش یونهای شدیدا ملاس زا مانند یونهای سدیم و پتاسیم . فرآیند کوئنتین از روشهای عمده در این زمینه است .

3 - استفاده از روشهای قند گیری از ملاس و بازیابی قند.

4 - اعمال روشهای مناسب کنترل فرایند پخت آخر . در این زمینه استفاده از موارد کاهش دهنده ویسکوزیته و تنظیم درجه خلوص مناسب برای پخت - مثلا در سیستم سه پختی ، درجه خلوص حدود 78-76 برای پخت سه ) توصیه می شود . پس از تخلیه پخت آخر ( ماسکویت آخر ) در رفریژرانت ، - کاهش دمای پخت تا حدود 38-48 درجه سانتیگراد و تنظیم مقدار آب پخت به صورتی که نسبت مواد غیر قندی به آب در پخت به حدود 3 برسد . از طرف برخی محققین پیشنهاد شده است . البته همان گونه که قبلا اشاره شد ، اضافه کردن آب به پخت برای کاهش ویسکوزیته روش مناسبی نیست ، - اما چنانچه این کار از روی ناچاری انجام شود باید به صورتی که نسبت مواد غیر قندی به آب در پخت آخر در حد 3 تنظیم گردد.

با توجه به اهمیت فرایند کوئینتین به عنوان یکی از روشهای کاهش ضایعات قندی ملاس به طور خلاصه به این روش اشاره می شود

فرایند کوئینتین

در این روش سعی می شود که با استفاده از سیستم های تبادل یون و رزینهای مخصوص ، یونهای بشدت ملاس را مانند سدیم و پتاسیم را از شربت غلیظ جداسازی کرده و آنها را با یون منیزیم که اثر ملاس زایی کمتری دارد ف جانشین کنند . برای این منظور ابتدا درجه حرارت شربت غلیظ را به حدود 83 تا 90 درجه سانتیگراد رسانده و آنرا از ستون رزینی که حاوی ون منیزیوم است عبور می دهد . بدین ترتیب یونهای ملاس زای سدیم و پتاسیم از شربت گرفته شده و یون منیزیم وارد شربت می شود . ستون رزینی پس از مدتی که کارکرد از یونهای سدسم و پتاسیم اشباع شده و باید مجددا احیاء شود برای این هدف جریان شربت را قطع کرده و بجای آن جریانی از محلول کلرومنیزیم را از ستون عبور می دهند تا یونهای منیزیم مجددا بر روی رزین مستقر مستقر شده و آماده استفاده شود .

فرایند کوئینتین بهتر است که بجای شربت غلیظ بر روی پساب پخت دو ، قبل از استفاده از ان در آپارات پخت سه ، اعمال شود . کاربرد فرایند کوئینتین بویؤه در صورتی که شربت رقیق با رزینهای محتوی یون سدیم سختی گیری شده باشد . ضروری تر خواهد بود ، چون در این حالت مقدار یون سدسم در شربت رقیق و شربت غلیظ بیشتر می شود .

ضایعات نامعلوم

معمولا در محاسبات راندمان و میزان ضایعات قندی کارخانه ، ضایعات سیلو به طور جداگانه محاسبه می شود در واقع ضایعات قندی گل کربناسیون و ضایعات قندی ملاس به عنوان ضایعات قندی معلوم در فرایند در نظر گرفته شده و سایر ضایعات قندی به عنوان ضایعات قندی نامعلوم در مرحله فرآیند محسوب می شوند . ضایعات قندی نا معلوم غالبا هر یک به طور جداگانه و مستقیما اندازه گیری و محاسبه نمی شود زیرا کار چندان ساده ای نیست بلکه پس از محاسبه راندمان و ضایعات قندی معلوم ، تخمینی از کل ضایعات قندی نا معلوم به عمل می آید. از جمله مواردی که جزء ضایعات نامعلوم در نظر گرفته می شوند ، ضایعات قندی ظاهری ناشی از خطای اندازه گیری پلاریزاسیون ،

ضایعات قندی ظاهری ناشل از خطای اندازه گیری پلاریزاسیون ، ضایعات انورسیون ساکاروز در مراحل مختلف فرایند ، ضایعات کاراملیزاسیون ، ضایعات کانیکی ( مثلا نشت یا سر ریز شدن از مخازن شربتها و پختها ) ، ضایعات فعالیتهای میکروبی در مراحل مختلف فرایند و ضایعات مراحل اواپراسیون و کربناسیون می باشد.

 

 2 


موارد استفاده از تفاله چغندر

اسنفاده از تفاله بعنوان خوراك دام:

-- تفاله چغندر جهت خوراك دام به دو صورت مي توان مورد استفاده قرار مي گيرد

۱- تفاله خشك : تفاله خشك بطوريكه در آزمايشات متوالي نشان داده شده ماده اي است كه چنانچه همراه با مواد دانه اي مانند بلغور - سبوس و ذرت به دام داده شود داراي ارزش بيشتري ذر مقايسه باجيره هاي دانه اي خواهد بود . هرگز نبايد تفاله خشك را بعنوان تنها ماده هيدروكربنه به دام دا زيرا در اينصورت تفاله خشك تمام ارزش خود را نشان نخواهد داد ولي در صورتيكه تفاله را با مواد دانه اي مخلوط كرده و در دسترس دام بگذارد هم مواد دانه اي بهتر جذب خواهد شد و هم از نفخ شكم جلوگيري مي شود و همچنين ثابت شده است كه در توليد شير بيشتر نيز موثر مي باشد يكي از علل مهم پر ارزش بودن تفاله در دامداريها اينستكه وقتي تفاله با مواد دانه اي مخلوط ميگردد و باعث ميگردد كه دامها به ميزان بيشتري از غذاهاي داده شده استفاده نماييد و بدين ترتيب باعث يك ازدياد وزن مداوم و بدون وقفه ميگردد.

۲- تفاله آبدار : تفاله آبدار معمولا در گودالهي كم عمق بسيار بزرگي ذخيره مي شوند اين گودالها عبارتست از يك زمين فرش شده كه با ديواره هاي بسيار محكم محصور شده است . در اين گودالها در تفاله آبدار آبدار يك فرمانتاسيون اسيدي انجام ميگيرد و سپس با فواصل مناسبي بطوريكه تفاله پوسيده نشود مصرف ميگردد . تفاله سيلو شده خيلي بيشتر از تفاله اي كه در هواي آزاد گذاشته شده باشد ميماند و از اين لحاظ بر تفاله سيلو نشده ارجحيت دارد .

-- استفاده از تفاله در ساخت چسب پكتين :

اساس توليد پكيتن از تفاله بدين صورت است كه ماده خشك تفاله - تقريبا محتوي ۴۰٪ مواد پكتيك و و آرابان است كه در آب سرد غير قابل حل بوده ولي در گرما بتدريج حل مي شود . مواد فوق در دماي بالاتر از ۱۰۰ ( بكمك گرم كردن آب در يك اتو كلاو ) سريعا حل مي شود و پس از ۲۰ دقيقه حرارت دادن در دماي ۱۲۵ - ۱۳۰ درجه يانتي گراد و فشار ۴/۲- ۸/۲ اتمسفر تقريبا تمام مواد پكتيك و آرابان تفاله وارد فاز محلول ميگردد. با جدا كردن محلول مواد پكتيك از مواد غير قابل حل تفاله به كمك پرس كردن و بعد تغليظ محلول تا ۵۰٪ ماده خشك توده وسكوز چسبندهاي بدست مي آيد همان كه همان چسب پكتين است . رنگ چسب پكتين كدر و قدرت چسبندگي آن از قدرت چسبندگي چسبهاي معمولي مثل دكسترين و ضمغ آراييك كمتر است ولي چسب پكين براي صنايع نساجي و چاپ چسب كاملا مناسبي است

--- استفاده از تفاله در تهيه وانيل

وانيل اولين ماده خوشبوئي است كه در صنايع غذايي در دنيا مورد استفاده قرار گرفته است و اساس تهيه وانيل از تفاله بدين صورت است كه قارچ مخصوص را بر روي تفاله چغندر كشت مي دهنند و از آن وانيل بديت مي آورند .بگفته آقاي مارسل آستر رئيس آزمايشگاه بيولوژي وابسته به NRA مستقر درشهر مارسي (( براي تهيه وانيل - تفاله چغندر يك ماده اوليه ايده ال است)) تفاله در همه جا به فراواني يافت شده بهاي آن بسيار ارزان است از لحاظ اسيد فنوليك بسيار غني است نسوج تشكيل دهنده آن خاصيت چوبي ندارد و تفاله به آساني هيدروليز مي شود . مراحل ساخت وانيل به صورت زير است : اولين مرحله اين فرآيند عبارتست از آزاد كردن اسيد فروليك كه تقريبا ۹۰٪ اسيد فنوليك در تفاله را تشكيل مي دهد. در مرحله بعد انتخاب قارچ مخصوصي به نام PYCNOPORUS CINNALARINATOUS است كه ان قارچ داراي اين قدرت است است كه عناصري را كه در تركيبات سلولي خود حاوي هسته هاي مواد معطر هستند مي تواند تغيير شكل داده و آزاد نمايد . پس از تماس با تفاله چغندر در مدت چند روز رشته هاي قارچ اسيد فرميك موجود را به وانيل و ساير ملكولهاي معطر تبديل مي نمادي

--- موارد استفاده از باگاس نيشكر

بعنوان سوخت : متداولترين روش استفاده از باگاس بعنوان سوخت در كوره هاي بخار است و بخار است و خاكستر حاصله از سوخت باگاس همراه با گل بعنوان سوخت در كوره هاي بخار است و خاكستر حاصله از سوخت باگاس همراه با گل صافي بعنوان كود مصرف مي شود

--- صنعت كاغذ سازي

صنعت كاعذ سازي كه از اجزاء لاينقك در كاخانجات فند از نيشكر مي باشد . در حال حاضر كشورهاي آمريكا و پرواز نظر تهيه كاغذ از باگاس در سطح جهاني از اهميت ارزش بالائي برخودار بوده بطوريكه انواع كاغذها از باگاس در اين كشورها تهيه ميشود .

--- ساخت نوعي چوب مخصوص سقف و ديدار ساختمان :

طرز كار بدين نحو است كه ابتدا باگاس همراه با سود پخته شده ورزين - موم - پكتوسلولز همراه باگاس از آن جدا شده و خمير حاصل كه به FELTING مشهود مي باشد - پس از افزودن مواد مخصوص براي جلوگيري از نفوذ آب و رشد موريانه در ابعاد و ضخامت قالب گيري و خشك شده و بعنوان الوار در سقف و ديوار ساختمان استفاده مي شود نوع بخصوصي از اين چوب مخصوص عايق كردن ساختمانها از صدا موارد استفاده قرار مي گيرد .در آمريكا با افزايش آهك و سيمان به خمير مخصوص باگاس نوعي آجر ساختماني تهيه مي شود كه علاوه بر سبكي بخاطر جلوگيري از نفوذ صدا و حرارت بسيار مورد توجه قرار گرفته است . اين آجريا چوب مخصوص با نام تجارتي
CELOTEX به بازار عرضه شده است

--- تهيه PITH

همانطوريكه قبلا اشاره شد در شستشوي باگاس قبل از تهيه چوب CELOTEX مقدار زيادي از ذرات بسيار ريز قسمتهاي داخلي ني از الياف جدا ميشود كه با جمع آوري و خشك كردن آنها ماده بسيار و متخلخل در مقياس هزاران تن بدست مي آيد كه كلا در صنايع توليد كننده مواد منفجره مورد استفاده قرار ميگيرد .

--- تهيه موم مايع :

موم بدست آمده از شستشوي باگاس نيز پس از افزودن موادي كه انرا به صورت مايع نگه ميدارد هموژنيزه و در ابعاد وسيع براي پوشاندن سطح ميوه بخصوص مركبات و سيب قبل از ورود به سردخانه استفاده مي شود .

--- تهيه آلفاسلولز :

از ذرات بسيار ريز باگاس كه اصطلاحا به آن BAGACILO با گاسيلو مي گويند جهت توليد آلفا سلولز استفاده ميشود كه ماده اصلي يك نوع پارچه پلاستيكي بنام رايون ميباشد ضمنا مشتقات ديگر آلفا سلولز در تهيه مواد منفجره استفاده مي شود

--- تهيه پلاستيك

نوع ديگري از پلاستيك بنام والايت كه توسط يك كمپاني آمريكاي ------ ازباگاس تهيه شده كه بيشترين مورد مصرف آن تهيه صفحه مخصوص گرامافون مي باشد.

تهيه خوراك دام :

ابتدا باگاس را به بصورت خمير درآورده و ۲۲.۵ ٪ از اين خمير با افزايش ۲ ٪ اوره و ۴۶٪ ملاس و ۱۱٪ سويا و ۱۸.۵٪ ذرت خوراك دامي تهيه مي شود كه مي تواند به عنوان يك جيره كامل مصرف شود.

توليد فورفورال و مشتقات آن :

از محصولات ديگري كه از باگاس بدست مي آيد فورفورال مي باشد بدين ترتيب كه خمير باگاس به نسبت يك به ده با اسيدسولفوريك ۳٪ مخلوط و در درجه حرارت ۱۵ درجه سانتيگراد به مدت يك ساعت نگهداري مي شود پس از تصويه وتقطير ماده بي رنگ و فرار فوفورال با فرمول شيمياي ------ بعنوان حلال در صنايع پلاستيك سازي و توليد رنگ مورد استفاده قرار مي گيرد از مشتقات فورفورال و استن به نسبت هاي مختلف دوماده به نام هاي فورفوريل ايدين و در فورفوريل ايدين بدست مي آيد كه اين دو ماده با هم و با فورفورال به نسبت هاي مختلف تركيب شده توليد پولي مرهائي مينمايد كه به عنوان چسب در تهيه پودر ريخته گري - در كارهاي ساختماني و به عنوان رنگ هاي ضد خورندگي مورد استفاده قرار مي گيرد كه از جمله معروفترين اين پلي مرها ملامين مي باشد كه براي تهيه ظروف غذا و براي عايق كردن ظروف فلزي مورد استفاده قرار ميگيرد .

از مشتقات ديگر فرفورال كه با اسيد سولفوريك بدست مي آيد مانند هيدروفورآميد و يا فورال اكريليك و فوران اكروئلين بعلت دارا بودن خواص قارچ كشي كه در داروسازي گياه پزشكي استفاده مي شود . محصول ديگري از فورفورال از همين خانواده بعنوان علف كش مورد استفاده قرار مي گيرد .

--- تهيه گاز متان

بدين نحو عمل مي شود كه ابتدا باگاس توسط ديوكسين DIOXANE با فرمول بصورت خمير در آمده و پس از افزودن باكتريهاي توليد كننده اتريم CELLULOYTIC - ۰.۰۳ كلوتاميك اسيد مورد تخمير قرار گرفته و از هر كيلو گرم باگاس حدود ۲۰۰ سي سي گاز متان با درجه خلوص ۶۸٪بدست مي آيد كه مي توان بعنوان سوخت استفاده مي شود

تهيه قند چوب يا XYLOSE

دريافت ديواره نيشكر يك ماده آلي بنام XYLOSE وجود دارد كه با روش تخمير از باگاس جدا شده و سپس با هيدروليز به XYLOSE يا قند چوب دارد با روش تخمير از باگاس جدا شده و سپس با هيدروليز به XYLOSE يا چوب كه يك قند ۵ تايي با فرمول شيميايي ميباشد - توليد مي شود كه به علت شيريني براي افرادي مبتلا به ديابت مورد استفاده قرار مي گيرد . ضمنا در صنعت رنگ سازي و چرمسازي نيز مورد استفاده قرار مي گيرد .

شکلهای مصرف تفاله

همان طور که بیان شد،تفاله چغندر قند به علت داشتن مواد قندی، مواد پروتءینی و اسیدهای آمینه، ترکیبات آلی مختلف، الیاف، سلولز، همی سلولز و مواد معدنی مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، فسفات و…. از ازرش تغدیه ای مناسب برای دامها برخوردار است، این ارزش با اضافه کردن ملاس به تفاله فزونی می یابد. به هر حال تفاله با شکلهای مختلف توسط دامداران از کارخانه خریداری می شود:

-تفاله تر با پرس کم: مقدار ماده خشک آن غالبا" حدود 12تا18 درصد است و گرچه برای مصرف مستقیم دام مناسب است، اما به علت بالا بودن رطوبت سریعا" فاسد می شود.

- تفاله تر پرس شده: میزان فشرده سازی آن بیشتر بوده ولذا درصد ماده خشک آن 18تا20 وگاهی به 24 درصد می رسد.قابلیت نگهداری این نوع نیر اندک است.

تفاله تر با پرس شدید: درصد ماده خشک آن به 35تا40 درصد می رسد و قابلیت نگهداری آن نسبت به انواع قبلی بهتر است.

-تفاله خشک ملاس دار: مقدار ماده خشک آن به 88تا90 و گاهی تا95 درصد می رسد. این نوع تفاله معمولا" به صورت تفاله خشک پرک، تفاله خشک انگشتی یا تفاله خشک بلوکی برای فروش به دامداران عرضه می شود.

-گاهی در کارخانه های تولید خوراک دام، تفاله های خشک با مکملهای غذایی دیگری مانند پودر استخوان و پودر گوشت و سایر مواد مغذی مخلوط شده و با ماده خشک حدود 88 تا 90 در اختیار دامداران قرار می گیرد.

 


مطالب مشابه :


شرکت قند و شکر

· سایر فرآورده های باگاس شامل فورفورال ـ آلفا تولید کاغذ از باگاس ، فارغ از




شرکت کشت و صنعت کارون

فرآورده های فرعی کارخانه عبارتند از باگاس تولید نئوپان و خوراک دام و کاغذ و فورفورال




روشهای نوین بازیافت وکاربردهای جدید ضایعات کارخانجات قندوشکر

صنایع کاغذ سازی، تولید نئوپان ، تخته ، فورفورال و استفاده از باگاس در تولید مواد عایق




فورفورال

كلمه فورفورال از لاتين مي آيد و در مانند باگاس نيشكر در طي يك تولید کننده پرده




موارد استفاده از تفاله چغندر

طراحی و تولید از محصولات ديگري كه از باگاس بدست مي محصول ديگري از فورفورال از




چندسازه چوب پلاستیک (4)

ساخت محصولاتی مانند فورفورال سالهای آتی میزان باگاس تولید شده از مرز 5/3 میلیون تن




لیست طرح های توجیهی قابل دانلود ( طرح توجیهی رایگان)

40- خوراک دام از باگاس. 41- تولید رینگ 17- تولید فورفورال از ضایعات




رشته مدیریت صنایع:ضایعات قندی در صنعت تولید شکر

مقدار ضایعات قندی را در کارخانه های تولید شکر از از باگاس بدست از فورفورال از




مقاله های کشاورزی

توليد ام دي اف از باگاس نيشكر در حالت تهيه فورفورال و مشتقات آن كه بعنوان




ارائه و دانلود طرح توجیهی تولید و کسب کار و کارآفرینی مشاوره وام و ضمانت بانکی سود بیشتر و مشاغل پر

طرح توجیهی تولید آلفا سلولز از باگاس و تولید نخ از و کار فورفورال از




برچسب :