چگونگی ثبت اختراع.......!!!!!!
۱ - برای ثبت اختراع به کجا مراجعه کنیم؟
برای ثبت اختراع باید به اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی واقع در تهران، خیابان میرداماد، تقاطع بزرگراه مدرس- میرداماد، مراجعه شود.
۲- آیا به جز تهران ثبت اختراع در جای دیگری صورت میگیرد؟
خیر، در حال حاضر ثبت اختراع فقط در تهران و در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی انجام میگیرد.
3) چه نوع اختراعاتی قابل ثبتاند؟
اختراعاتی قابل ثبتاند که جدید بوده و حاوی گامی ابتکاری و دارای کاربرد صنعتی باشند.
4) چه نوع اختراعاتی از حیطه حمایت از اختراع خارج خواهند بود؟
موارد زیر از حیطه حمایت از اختراع خارجاند: 1) کشفیات، نظریههای علمی و روشها ریاضی 2) طرحها و قواعد یا روشهای انجام کار تجارت و آنچه برای فعالیتهای صرفاً فکری یا بازی کردن میباشند. 3) روش معالجه بدن انسان یا حیوان از طریق درمان یا جراحی و همچنین روشهای تشخیص بیماریها که روی بدن انسان یا حیوان انجام میگیرند.
5) برای ثبت اختراع چه مدارکی لازم است؟
برای ثبت اختراع باید مدارک زیر تکمیل و به اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تحویل گردد:
• اظهارنامه ثبت اختراع در 3 نسخه: اظهارنامـه ثبت اختـراع فـرم مخصوصـی است که جزء اوراق بهادار میباشد و متقاضی میبایستی از واحد گردش اوراق بهادار مستقر در اداره کـل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی آن را تهیه و نسبت به تکمیل و امضاء آن اقدام نماید (نمونهای از این فرم در انتهای پرسش و پاسخ آمده است)
• توصیف مشروح اختراع در 3 نسخه: اختراع مورد ادعای مختـرع بـاید به طور کـامل شرح داده شود. در شرح اختراع باید تمام جنبههای اختراع ادعایی به طور واضح بیان گردد. در تهیه شرح اختراع از کاغذای A4 استفاده شود.
• نقشههای اختراع در 3 نسخه: نقشه کامل اختراع باید با مرکب و از روی مقیـاس متـری تهیه و ذیل نقشهها را متقاضی یا وکیل او امضاء نمایند. نقشههای اختراع باید روی کاغذ 34 سانتیمتـر طـول و 22 سانتیمتـر عـرض رسـم گردند و فقط از یک روی کاغذ استفاده شود.
• ادعا در 3 نسخه: اینکه اختراع با ارائه راهحل عملی چه مشکلی را حـل مـیکنـد و چه مزایایـی دارد و اطلاعاتـی کـه میزان حمایت ناشی از حق ثبت را مشخص نماید.
• فتوکپی شناسنامه مخترع یا مخترعین
• قبض رسید بانکی حقالثبت اظهارنامه تقاضای ثبت اختراع
6) آیا برای ثبت اختراع حتماً باید خود مخترع اقدام نماید؟
خیر، تقاضای ثبت اختراع میتواند توسط وکیل متقاضی انجام شود. در این صورت تقاضانامه باید همراه اصل وکالتنامه با رونوشت یا فتوکپی برابر اصل شده ضمیمه اظهارنامه شود.
7) سیستم ثبت اختراع در کشور ما چگونه است؟
سیستم ثبت اختراع در کشور ما، سیستم اعلامی است. بر اساس این سیستم، ثبت اختراع طبق ادعای مخترع صورت میگیرد. یعنی ادعای مخترع مقرون به صحت تلقی شده و به شرط عدم سابقه ثبت، ادعای مخترع (با رعایت اینکه اختراع در حیطه حمایت ثبت قرار دارد یا خیر/ بند 4 پرسش و پاسخ) به ثبت میرسد.
8) اعتبار ورقه (سند) اختراع چند سال است؟
در حقوق ایران مدت اعتبار ورقه ثبت اختراع به تقاضای مخترع 5 یا 10 یا 15 و یا منتهی به 20 سال خواهد بود که باید صراحتاً در ورقه ثبت اختراع قید شود.
9) در صورت قبول یا رد اختراع چه اقداماتی انجام میگیرد؟
• در صورت قبول اختراع مراتب ثبت اختراع به صورت آگهی تهیه شده و جهت درج در روزنامه رسمی کشور تحویل متقاضی یا وکیل او میگردد. پس از درج در روزنامه رسمی یک نسخه از روزنامه به اداره مالکیت صنعتی ارائه و گواهینامه ثبت اختراع توسط اداره مزبور کامل شده و یک نسخه از توصیف، ادعا و نقشه اختراع ضمیمه و قیطانکشی شده با امضاء مدیر کل و ممهور به مهر اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تسلیم متقاضی یا وکیل قانونی او میشود.
• در صورت رد اختراع، کتباً (برگ اخطار اداری) به متقاضی یا وکیل قانونی او ابلاغ میگردد. در این صورت متقاضی یا وکیل قانونی او میتواند، ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ رد اظهارنامه نسبت به تقدیم دادخواست و شکایت از تصمیم اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی به مراجع ذیصلاح قضایی مستقر در تهران اقدام نماید. چنانچه در مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ تصمیم اداره مالکیت صنعتی نسبت به تقدیم دادخواست اقدام نشود، دیگر ادعا در مراجع ذیصلاح قضایی مسموع نخواهد بود.
10) ارزیابی و تأیید علمی اختراع چیست و مرجع قانونی آن کجاست؟
منظور از ارزیابی و تأیید علمی اختراع جستجو و بررسی علمی سند اختراع توسط متخصصین مربوطه با استفاده از تجارب علمی، مشاورهها و بانکهای اطلاعاتی داخلی و خارجی است و طبق قانون این ارزیابی توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و از طریق مراکز علمی، تحقیقاتی کشور صورت میگیرد.
11) آیا ارزیابی و تأیید علمی اختراع اجباری است؟
خیر، اختیاری است. تقاضا برای ارزیابی و تأیید علمی اختراع هم میتواند از طریق شخص متقاضی و هم از طریق اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی صورت گیرد.
12) آیا ارزیابی و تأیید علمی اختراع هزینهای دربر دارد؟
در حال حاضر خیر.
13) آیا برای ارزیابی و تأیید اختراع شرایط خاصی وجود دارد؟
برای پذیرش تقاضای ارزیابی و تأیید علمی اختراع شرایط زیر ضروری است:
1-13) ثبت اولیه اختراع در مراجع حقوقی (اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی) و ارائه ورقه ثبت
2-13) ارائه تقاضای ارزیابی و تأیید علمی اختراع، همراه با مدارک کامل و مستند اختراع ثبت شده
3-13) ارزیابی و تأیید علمی اختراع بیش از 2 بار انجام نخواهد گرفت (بدین معنی که در صورت رد اعتبار علمی اختراع متقاضی تنها یکبار دیگر ارزیابی علمی آن توسط مرجع دیگری غیر از مرجع بررسی کننده اولیه، امکانپذیر است).
14) برای درخواست ارزیابی و تأیید علمی اختراع به کجا باید مراجعه کرد؟
برای درخواست ارزیابی و تأیید علمی اختراع لازم است که به ”اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری“ واقع در تهران، خیابان انقلاب، میدان فردوسی، خیابان فرصت جنوبی، شماره 71، طبقه پنجم مراجعه شود. علاوه بر اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری برای ارزیابی و تأیید علمی اختراع میتوان به مراجع منطقهای زیر نیز مراجعه کرد.
1) تهران بزرگ: سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران، دانشگاه تهران (واحدهای IP)
2) مرجع منطقهای مرکزی کشور، اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان (واحد IP)
3) مرجع منطقهای جنوب کشور، شیراز، دانشگاه شیراز (واحد IP)
4) مرجع منطقهای شرق کشور، مشهد، دانشگاه فردوسی مشهد (واحدIP )
5) مرجع منطقهای شمالغربی کشور، تبریز، دانشگاه تبریز (واحد IP)
15) برای درخواست حمایت از تکمیل اختراع و تجاری کردن اختراع به کجا میتوان مراجعه کرد؟
برای درخواست حمایت از تکمیل اختراع میتوان مستقیماً به ”مراکز رشد“ و برای تجاری کردن اختراع مستقیماً به ”پارکهای فناوری“ مراجعه کرد. علاوه بر موارد فوق، کلیه مراجع منطقهای (مراجع مندرج در بند 14) و اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری آماده راهنمایی و معرفی متقاضیان به مراکز رشد و پارکهای فناوری و دیگر نهادها و سازمانهای حمایت کننده از نوآوران، هستند. نشانی، تلفن و نمابر کلیه مراکز رشد و پارکهای فناوری را میتوان از اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری دریافت کرد.
16) آیا برای ثبت اختراع در خارج از کشور حمایت مالی صورت میگیرد؟
بله، مخترعینی که اختراعات آنها واجد شرایط زیر باشند میتوانند از حمایت مالی ثبت در خارج از کشور به میزان 50 درصد کل هزینه برخوردار شوند.
1-16) اختراع آنها در داخل کشور (اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی) به ثبت رسیده باشد.
2-16) ارزیابی و تأیید علمی از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (از طریق اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری و یا مراجع منطقهای مندرج در بند 14) دریافت کرده باشند.
3-16) وکیل قانونی خود را انتخاب و معرفی کرده باشند.
4-16) برای اختراع خود طرح کسب و کار (Business plan) تهیه کرده باشند.
5-16) فرمهای مربوط به WPIS را تکمیل کرده باشد.
6-16) مجوز حمایت مالی را از ”کمیته تخصصی ثبت اختراعات در خارج“ کسب کرده باشند.
برای آگاهی بیشتر از نحوه ثبت اختراعات در خارج از کشور و برخورداری از حمایت مالی، به دستورالعمل تهیه شده در این زمینه در اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری مراجعه شود.
17) برای دریافت اطلاعات بیشتر در همه موارد یاد شده بالا (16 پرسش و پاسخ) میتوانید
به اداره کل امور نوآوران و ارزشیابی فناوری واقع در تهران، خیابان انقلاب، میدان فردوسی، خیابان فرصت جنوبی، شماره 71، طبقه پنجم مراجعه فرمائید.
تلفن: 8318999 و نمابر: 8318999
ثبت اختراع به بیان دیگر:
متقاضیان ثبت اختراع در کشور جمهوری اسلامی ایران باید به اداره مالکیت صنعتی واقع در تهران- خیابان قائم مقام فراهانی- بالاتر از خیابان شهید مطهری-پلاک 222 مراجعه و نسبت به تشکیل پرونده اقدام نمایند. هر شخصیت حقیقی یا حقوقی که مدعی ابداع محصول صنعتی جدید باشد و یا وسیله جدیدی کشف نماید یا راه و روشی را برای بدست آوردن یک نتیجه یا محصول صنعتی کشف نماید، می تواند مورد اختراع خود را به ثبت رسانده و گواهی ثبت اختراع دریافت نماید.
در ایران ثبت اختراع به صورت اعلامی صورت می پذیرد. اعلامی بودن ثبت بدین معناست که اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی می تواند بدون بررسی طرح ارائه شده در خصوص جدید بودن اختراع آن را به ثبت برساند و تنها شرط آن این است که شخصی یا شرکتی قبلاً این مورد اختراع را در ایران به ثبت نرسانده باشد.
البته باید خاطر نشان کرد که گواهی ثبت اختراع در ایران به هیچ وجه برای قابل استفاده بودن و یا جدید بودن و یا حقیقی بودن اختراع سندیت ندارد.
مواردیکه را که در ایران نمی توان به ثبت رساند عبارتند از:
1-نقشه های مالی 2 - اختراعاتی که مخالف نظام عمومی و برخلاف عفت عمومی باشد 3- فرمول و ترکیبات دارویی
در کلیه مراحل ثبت اختراع در ایران حضور خود شخص متقاضی الزامی نمی باشد، بلکه وکیل قانونی او نیز می تواند مدارک لازم را تهیه و تکمیل نماید. در این صورت باید تقاضانامه همراه با اصل وکالتنامه با رونوشت یا فتوکپی برابر اصل شده ضمیمه اظهار نامه گردد.
متقاضی ثبت اختراع در ایران باید مدارک ذیل را جهت تشکیل پرونده ارایه کند:
1) فرم های مربوط به ثبت اختراع (اظهارنامه): این فرمها که در اصطلاح ثبت اظهارنامه خوانده می شوند جزو اوراق بهادار کشور می باشند. متقاضی ثبت اختراع این فرمها را از واحد گردش اوراق بهادار مستقر در اداره کل ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی در سه نسخه تهیه و آن را تکمیل و امضا می نماید. این فرمها باید به زبان فارسی تهیه و تنظیم شوند در شرایطی که متقاضی نتواند فرمها را به زبان فارسی برگرداند باید متن کامل آن را به زبان انگیسی یا فرانسه تهیه و خلاصه ای از طرح را به زبان فارسی تهیه نماید. از آنجاییکه فرمهای اظهارنامه محل کافی برای درج کلیه موارد خواسته شده را ندارد لذا مراتب بصورت ضمیمه به اظهارنامه الصاق می گردد.
2) شرح فنی اختراع - توصیف اختراع: متقاضی ثبت در ایران باید مورد اختراع خود را در برگه های A4بطور کامل و با ذکر تمامی جوانب شرح دهد و سپس آن را در سه نسخه تهیه و ضمیمه اظهارنامه نماید.
3) نقشه های اختراع: هدف از تهیه این نقشه ها این است که شرح فنی اختراع یا توصیف اختراع بیشتر قابل فهم باشد. از نقشه، سه نسخه تهیه و ضمیمه اظهارنامه می گردد. در ترسیم نقشه ها باید نکات ذیل رعایت شود:
• نقشه ها باید با مرکب و از روی مقایس متری کشیده شود.
• متقاضی ثبت اختراع یا وکیل قانونی او باید ذیل نقشه ها را امضا نماید.
• نقشه ها باید در کاغذهای 34 سانتیمتر طول و 22 سانتیمتر عرض تهیه شود.
• در کشیدن نقشه ها باید فقط از یک روی کاغذ استفاده شود.
4. ادعای مخترع: در این قسمت متقاضی ثبت اختراع توضیحاتی در رابطه با چگونگی اختراع خود بیان می نماید. یعنی اینکه اختراع انجام شده چه مشکلی را حل می نماید و چه را ه حل جدیدی را ارائه می نماید. در این قسمت متقاضی باید سه شرط ثبت اختراع یعنی جدید بودن، ابتکاری بودن و صنعتی بودن مورد اختراع خود را بطور کامل توضیح دهد و همچنین میزان حمایت ناشی از حق ثبت اخترا ع را مشخص نماید. ادعای مخترع باید در سه نسخه تهیه و به امضای خود شخص یا وکیل قانونی او برسد و ضمیمه اظهارنامه شود
5) فتوکپی شناسنامه مخترع یا مخترعین
6) قبض صندوق اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی حاکی از پرداخت وجوه لازم
اما در مورد حمایت از مخترعین، سازمان صنایع و معادن به منظور حمایت از مخترعین ، ساز و کارهای خوبی را فراهم تموده است که با مراجعه به سازمان یا ادارات مرتبط، میتوانید از کم و کیف آن مطلع شوید .
اما ثبت اختراع در كشور ما در چه جایگاهی است؟
قانون ثبت علائم تجاری و اختراعات ایران درسال 1310 به تصویب رسیده است. این قانون علیرغم ضعفهایی كه دارد، نشان دهنده قدمت و كهن سالی این مقوله در ایران است. اما در تمام سالهای گذشته، این قانون نتوانسته است هیچ كدام از دو فایده فوقالذكر را برای كشور ما به همراه داشته باشد. ثبت اختراع در ایران تنها با دید شهرت علمی برای مخترع نگریسته شده است، لذا نه حمایت قانونی از حقوق مخترع و جلوگیری از استفاده غیرمجاز از اختراع او مورد توجه قرار گرفته است، نه اختراعات ثبت شده كمك چندانی به رشد و توسعه صنایع كردهاند.
علاوه بر این، آموزش مفهوم ثبت اختراع نیز ضعیف بوده است، به گونهای كه بسیاری از مدیران، كارشناسان و پژوهشگران، حتی آشنایی مقدماتی با این مقوله ندارند و شاید برخی از فناوریهایی كه لیسانس آنها در قبال پرداخت هزینههای گزاف از دیگر كشورها خریداری میشود، عملاً دوره حمایت قانونی را سپری كرده و استفاده تجاری از آنها با همان اطلاعات افشا شده حین ثبت، و البته بدون نیاز به پرداخت هر گونه هزینهای امكانپذیر باشد.
لذا در كل چنین به نظر میرسد كه مقوله كهنسال ثبت اختراع در ایران هنوز در مراحل جنینی است و شاید نیاز به انكوباتوری برای تولد آن باشد.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
مطالب مشابه :
چگونگی ثبت اختراع.......!!!!!!
(نمونهای از این فرم در توصیف اختراع: است، به گونهای كه بسیاری از مدیران
اختراعات - تعریف اختراع
بعنوان مثال اگر شخصی وسیله ای اختراع فرم نمونه از توصیف و نقشه اختراع
ثبت اختراعات در خارج از کشور
معمولاً برای توصیف بهتر اختراع نمونه سند اختراع ای قبل از اختراع وجود
راهنمای ثبت الکترونیکی اظهارنامه
خلاصه ای از توصیف اختراع خود دو و یا سه نمونه مشابه اختراع خود را با کلید واژه
قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتیو علائم تجاری مصوب1386
توصیف ادعا، خلاصهای از توصیف اختراع صنعتی میتواند نمونه واقعی یا ماکتی از
تلمیح در نمونه ای از اشعار سهراب
تلمیح در نمونه ای از توصیف وی از پر بیراه نیست اگر بگوییم که چرخ زندگی شهری با اختراع
پژوهش در قلمرو تجربه
نمونههایی از توصیف: البته در برخی موارد میتوانیم گزینش مسئلهای را از این ثبت اختراع.
نمونه سوال تاریخ هنر ایران
- دو نمونه از به دلیل انتساب اختراع دستگاه آثار دوره نوسنگی در چه منطقه ای از
مقاله ای در مورد انشا - نگارش در پایه ی اول راهنمایی
هاي خاصّي را اختراع ای از بچّه ها هر آرايه چند نمونه از كتاب درسي يا
برچسب :
نمونه ای از توصیف اختراع