عفونتهای بیمارستانی در ایران رو به افزایش است
جامعه > سلامت - عفونتهای بیمارستانی به تازگی مورد توجه وزارت بهداشت قرار گرفته است. اما از نظر آمار شیوع اینگونه عفونتها نمیتوان سخنی گفت چون نظام مراقبت مناسبی که بتواند اطلاعات لازم در این زمینه ارائه دهد وجود ندارد.
بسیاری از بیماران بستری در بیمارستانهای کشور پس از گذراندن دوره بیماری و کسب بهبودی در بیمارستانهای کشور، هنگامی که به منزل میروند باید با پدیدهای خطرناک به نام عفونت بیمارستانی، مبارزه کنند که حاصل روزهای حضور در بیمارستان است.
عفونتهای بیمارستانی یکی از معضلات و مشکلات بیمارستانهای تمام کشور است. میزان وقوع این عفونتها که از حداقل 9/1 درصد تا بیش از 25 درصد گزارش شده عمق فاجعه را نشان میدهد. دکتر امیر یزدانپرست، مدیر گروه علوم آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی ایران یکی از مشکلات بهداشتی بیمارستانها را مهار عفونتهای قارچی میداند و میگوید: «عفونتهای قارچی بیمارستانی در سالهای اخیر افزایش یافته است.»
او از بیماریها به عنوان عوامل مستعدکننده عفونتهای قارچی نام میبرد و میافزاید: «باید از تجویز نادرست آنتیبیوتیکها جلوگیری و بهداشت دست با ماده ضدعفونیکننده را اجرا کرد.»
عفونت بیمارستانی، مشکلی جهانی
در قرن 21 به دلیل افزایش روزافزون تعداد بیماران متبلا به نقض ایمنی، بدخیمی، بیماریهای مزمن، ایدز و گسترش واحدهای مراقبتهای ویژه، بروز عفونت بیمارستانی یکی از مهمترین مشکلات واحدهای بهداشتی درمانی محسوب میشود. از طرف دیگر مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها هم مشکل را به دلیل ایجاد و افزایش ارگانیسمهای مقاوم و مهاجم افزایش دادهاند.
دکتر غلامعلی صادقینژاد متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری با اشاره به جهانی بودن عفونت بیمارستانی میگوید: «این گونه عفونت به عفونتی گفته میشود که به صورت محدود و یا منتشر در اثر واکنشهای بیماریزای مرتبط با خود عامل عفونی و یا سموم آنها در بیمارستانها یا شرایط بیمارستانی ایجاد میشود به شرطی که 48 تا 72 ساعت بعد از پذیرش بیمار به وجود آید.
مصرف بیرویه آنتیبیوتیک
مصرف آنتیبیوتیک در ایران به مرحله هشدار رسیده است و سبب بیاثر شدن برخی از انواع این دارو شده است. به عقیده کارشناسان به علت مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها در کشور و مقاومت میکروبی نسبت به این داروها، نسل اول آنها مانند پنیسیلین و آمپیسیلین در حال بیفایده شدن است که میتواند به شدت سلامت شهروندان را تهدید کند.
دکتر صادقینژاد، با اشاره به وضعیت هولناک عفونت بیمارستانی در کشور میگوید: «مصرف آنتیبیوتیک برای بهبودی بیماری لازم است در صورتیکه بهینه کردن انتخاب و طول مدت مصرف آنتیبیوتیک امری جدی است که پزشکان و بخش درمانی بیمارستانها به آن توجه ندارند.»
اما موضوع مهم دیگری که در کنار رشد شدید مصرف آنتیبیوتیکها عفونت بیمارستانی را افزایش داده عدم ضدعفونی دقیق و اصولی در کشور است. براساس مطالعاتی که در کتاب راهنمای سازمان کشوری مراقبت از بیماریهای عفونی منتشر شده مشخص شده در سال 80، 260 مورد، سال 82، 463 مورد،سال 83، 798 مورد و در سال 84 نزدیک 849 مورد عفونت بیمارستانی در کشور وجود داشته است.
دکتر بیژن محمودی، فوقتخصص بیماریهای عفونی در گفتوگو با خبر میگوید: «عفونت از شخص یا وسیلهای منتقل میشود. برای همین تمام فعالیتهایی که بر روی بیمار انجام میشود باید عاری از میکروب باشد که یکی از مهمترین عوامل آن شستوشوی دست کارکنان است. اما متأسفانه در بسیاری از بیمارستانها کارکنان بخشهای حساس از جمله ICU و CCU تنها به ضدعفونی ساده وسائل اکتفا میکنند که سببساز مشکلات پزشکی و... برای بیمارستان و بیماران میشود.»
بهداشت بیمارستان، موضوعی فراموش شده
عفونتهای بیمارستانی از جمله مقولاتی است که به تازگی مورد توجه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته است.
اما از نظر آمار شیوع اینگونه عفونتها نمیتوان سخنی گفت چون به گفته مسئولان وزارت بهداشت و درمان نظام مراقبت مناسبی که بتواند اطلاعات لازم در این زمینه ارائه دهد وجود ندارد.
دکتر مژده رمضانی سرپرست اداره ارزشیابی مراکز درمانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره استانداردهای لازم جهت کنترل عفونتهای بیمارستانی میگوید: «در بخشهای مختلف بیمارستانی اعم از جراحی یا داخلی باید خطمشیهای اساسی جهت کنترل عفونت وجود داشته باشد.»
او در ادامه میافزاید: «کلیه پرسنل و کارکنان بیمارستانها اگر از آموزشهای مناسب بهره برده باشند در کنترل عفونت موفقترند.»
بسیاری گمان میکنند مقابله با عفونت بیمارستانی تنها با بودجه و هزینههای کلان امکانپذیر است اما راحتترین راه برای مقابله با این معضل شستوشوی دستها توسط پزشکان و پرستاران پس از هر معاینه است. رسمی که در اکثر بیمارستانهای کشور از میان رفته و سبب شده یکچهارم بیماران بستری در بیمارستانهای کشور را به اینگونه عفونتها مبتلا کنند.
سال |
80 |
82 |
83 |
84 |
عفونت بیمارستانی |
260 |
463 |
798 |
849 |
مطالب مشابه :
روش های کنترل عفونت در بیمارستانهای صحرایی
راه های انتقال عفونت بیمارستانی. سرپرست بخش، طبق خط مشی کمیته کنترل عفونت با توجه
استاندارهای مرتبط با کنترل عفونت های بیمارستانی
از اتاق رختکن و خط قرمز مرتبط با کنترل عفونت بیمارستانی. خط مشی و روشی در
عفونت های بیمارستانی – کنترل عفونت
عفونت های بیمارستانی – کنترل کنترل عفونت. خط مشی کلی کمیته کنترل عفونت بیمارستان
قوانین ایزولاسیون بیماران
اتخاذ خط مشی عملی برای کارشناسان کنترل عفونت عفونت بیمارستانی ساده ترین از
عفونت بيمارستاني چیست؟
ـ كاهش خط انتقال عفونت از پرسنل شاغل دستورالعمل های بهداشتی و کنترل عفونتهای بیمارستانی
عفونت هاي بيمارستاني و كنترل آن 7
بعضي از خط مشي ها براي اجرا در كل بيمارستان و عفونت هاي پوستي شديد با استرپتوكوك هاي
عفونتهای بیمارستانی در ایران رو به افزایش است
عفونت های بیمارستانی یا داخلی باید خطمشیهای اساسی برده باشند در کنترل عفونت
خط مشی روش صحیح دارو دادن
هدف ومحتوای خط مشی: کاهش خطا های بیمارستانی. روش اجرای خط کنترل عفونت آمپول
خط مشي : ارتباط موثر در زمان تحویل بیمار
استریلیزاسیون و کنترل عفونت; عفونت های بیمارستانی ; خط مشي :
استاندارهای مرتبط با کنترل عفونت های بیمارستانی
استاندارهای مرتبط با کنترل عفونت با کنترل عفونت بیمارستانی. خط مشی و روشی در
برچسب :
خط مشی کنترل عفونت بیمارستانی