مدیر پروژه دنا : دنا ، ارتقاء یافته سمند نیست ، یک محصول جدید است!

 این سوالات بیشتر حول محور «سمند بودن یا نبودن دنا» می‌چرخید و برخی ازاین خبرگزاری‌ها اعتقاد داشتند «دنا» مدلی جدید از سمند است.از همین رو به سراغ مدیر پروژه «دنا» رفتیم، تا در مورد داستان طراحی این خودرو بپرسیم و پاسخ ابهامات مربوطه را از زبان وی بشنویم. رحیمی در این مورد عنوان می‌کند که پلت فرم «دنا» ارتقا یافته پلت فرم سمند است.

چه شد که ایران خودرو یکباره به فکر طراحی و تولید «دنا» افتاد؟

چندان یکباره هم نبود! ( cariran : طی یک پروژه 9 ماهه ) ایران خودرو همواره به فکر تولید محصولات جدید بوده و هست. ما از وقتی که بحث کاهش پلکانی تعرفه واردات مطرح شد، سعی کردیم به خاطر حفظ بازار خود محصولات ( cariran : دقیقا کدام محصولات ؟ روآ سال ؟ رانا ؟ ) جدید ارائه کنیم، که «دنا» هم یکی از آنهاست. از آنجاکه می‌بایست هم استراتژی ایران خودرو را مورد توجه قرار می‌دادیم و هم محدودیت‌های مالی شرکت را در نظر می‌گرفتیم، پروژه «دنا» را تعریف و از آذر ماه 87 نیز فاز مطالعاتی آن را آغاز کردیم( cariran : به گفته یکی از طراحان دنا ، این پروژه حداکثر 9 ماه زمان برده است و ایران خودرو تاکید بسیاری روی جدی گرفتنش نداشته ). به هر حال خودرویی که با نام سمند روانه بازار کرده بودیم، مشکلاتی داشت و این مشکلات در مدل LX برطرف شد. با این کار، جایگاه سمند در بازار ایران ارتقا پیدا کرد و پس از LX نیز سورن به طراحی و تولید رسید. چون خیلی‌ها ایراد می‌گرفتند که ایران خودرو فقط چراغ و سپر و اسم محصول را عوض می‌کند، تصمیم گرفتیم این بار تغییراتی اساسی در محصول ایجاد کرده و نمونه‌ای جدید (دنا) را عرضه کنیم( cariran : مهندسین شما با توجه به تجربیات خودروسازان جهانی محصول طراحی می کنند یا حرف مردم ؟ ). به نظرم چون پروژه خوبی بود، روند آن نیز خوب پیش رفت. این پروژه در اواخر مدیریت آقای منطقی کلید خورد، اما با آمدن آقای نجم‌الدین، روند کار تسریع شد.

هزینه طراحی «دنا» چقدر شد؟

حدود 60 میلیارد تومان.

حتما در جریان هستید که پس از رونمایی «دنا»، بحث‌های مختلفی در مورد پلت فرم این محصول و هویت آن پیش آمد. در حال حاضر نیز برخی معتقدند «دنا» خودرو ملی جدیدی نیست و مدلی ارتقا یافته از سمند است. نظر شما در واکنش به این اظهارنظرها چیست؟ اصلا پلت فرم این خودرو از کجا آمده است؟

ببینید، پلت فرم به آن قسمت از خودرو گفته می‌شود که از چشم مشتری پنهان است. به عنوان مثال، سیستم تعلیق و سوخت‌رسانی جزو پلت فرم به حساب می‌آیند. حال در مورد پلت فرم «دنا» باید بگویم که اجزای آن همان اجزای سمند محسوب می‌شود، ولی بدنه و شاسی آن ارتقا پیدا کرده است. در واقع ما از سیستم‌های تعلیق، سوخت رسانی و تجهیزات الکتریکی سمند بهره برده و با طراحی بدنه‌ای جدید( cariran : بهتر است بگویید پلت فرم 405 نه سمند )، «دنا» را تولید کرده‌ایم.

پس چرا نام آن را خودرو ملی گذاشته‌اید؟

چه اسمی باید می‌گذاشتیم؟

شما خودتان می‌گویید از پلت فرم سمند استفاده کرده‌اید، خوب با این حساب «دنا» ملی محسوب می‌شود، اما نه چهارمین خودرو ملی، بلکه مدلی جدید از سمند است.

این کار را تویوتا هم که بزرگ‌ترین خودروساز دنیاست، انجام می‌دهد. مثلا همین لکسوس و کمری از لحاظ پلت فرم فرقی با هم ندارند ( cariran : لکسس نام یک کمپانی است ! از شما بعید است که میگویید لکسس با کمری فرقی ندارد ! حال اگه دو مدل مشابه رو بررسی می کردید یه چیزی . در ضمن لکسس که برند زیر مجموعه تویوتاست از استخوان بندی مشابه محصولات تویوتا بهره می برد اما در همه بخش ها من جمله پلت فرم تغییرات اساسی کیفیو طراحی با محصولات مشابه تویوتا دارد به طوری که تفاوت حتی توسط مشتری معمولی نیز احساس می شود )، اما دو محصول متفاوت هستند و تویوتا هم به خاطر آنکه مشتری احساس نکند این دو، یکی هستند، یکی را تحت برند اصلی و دیگری را تحت برند لکسوس به بازار می‌دهد. این اصلا کار بدی نیست و اتفاقا تولید محصولی مثل «دنا» هوش ایرانی‌ها را می‌رساند، زیرا ما توانسته‌ایم با طراحی آن، منافع ملی را در نظر بگیریم. از نظر من وقتی همه فرآیندهای تولید یک خودرو در کشور انجام می‌شود، باید آن را ملی بدانیم.

شما اگر «دنا» را به عنوان مدل ارتقا یافته سمند رونمایی می‌کردید، کسی بحثی روی آن نداشت، اما اینکه آن را چهارمین خودرو ملی می‌دانید، به نوعی محل ایراد است.

«دنا» که ارتقا یافته سمند نیست( cariran : ای بابا ! همین چند خط پیش خودتون گفتید ! ). این خودرو محصولی جدید به حساب می‌آید و ما هم نامی جدید را برای آن در نظر گرفته‌ایم. الان شما می‌توانید عنوان کنید چون پلت فرم سمند متعلق به پژو 405 است، این دو خودرو یکی هستند؟ ( cariran : بله ، فقط سمند سنگین تر است) قطعا نمی‌توانید، چون یکی نیستند. ممکن است هندسه و مکانیزم قطعات دنا و سمند یکی باشد، اما مشخصات فنی آنها با یکدیگر متفاوت است.

مشخصات فنی «دنا» با مشخصات فنی آخرین مدل سمند چه تفاوتی دارد؟

ممکن است مثلا سیستم تعلیق آنها یکی باشد (مکفرسون)، اما قطعا مشخصات فنی آن در «دنا» بهبود یافته است. ( cariran : چون موتور این دو خودرو متفاوت است ! می توانید در این زمینه ، دن ارا با سمند با پیشرانه ملی مقایسه کنید )ما حتی وقتی خودرو جدیدی را عرضه می‌کنیم، به قطعه‌سازان خود نیز مشخصات تازه‌ای را برای تولید قطعات مربوطه می‌دهیم و آنها مجبورند کل فرآیند تولید را ارتقا داده و قطعه باکیفیت تری تولید کنند. از طرفی ما وقتی قصد داریم محصول جدیدی را به بازار بدهیم، یک سری بازخوردها را از خودروهای قبلی اخذ کرده و آنها را در محصول جدید لحاظ می‌کنیم. مثلا سختی فنر سورن را در «دنا» تغییر داده‌ایم.( cariran : همان کاری که مردم در مراکز فنی اتومبیل روی سمند های تولیدی شما انجام می دهند ؟ )

ایران خودرو وقتی سورن را به طراحی رساند، «سمند بودن» آن را انکار نکرد، اما در مورد «دنا» این اتفاق رخ نداد. این در حالی است که سورن هم نسبت به LX، ارتقا یافته بود.

شما باید به حجم تغییرات یک خودرو توجه کنید. گاهی این حجم تغییرات تنها به به تعویض چراغ و سپر و تزئینات داخلی و خارجی منتهی می‌شود و از خودرو تغییر یافته با لقب «مدل سال» یاد می‌کنند. اما گاهی تغییرات آنقدر زیاد است که باید آن را «محصولی جدید» نامید. به عنوان مثال الان در ذهن مشتری این طور جا افتاده که ترمز سمند (سمند معمولی) خوب نیست و ایران خودرو هر کاری هم که بکند، نمی‌تواند این ذهنیت مشتری را تغییر دهد. این در حالی است که اگر آن را تحت مدلی دیگر عرضه کنیم، مشتری تفاوت را احساس خواهد کرد. این کار آثاری روانی دارد، به نحوی که برای مشتری اطمینان می‌آورد.

یعنی شما به نوعی خواسته‌اید ذهنیت مشتریان را در مورد سمند تغییر دهید؟

خب این باعث می‌شود که مشتری نسبت به تغییرات مثبت اعمال شده، اطمینان ایجاد کند. ما در طراحی «دنا» علاوه بر ارتقا و بهبود اجزای پلت فرم سمند( cariran : شما سه تا سوال قبل گفتید دنا ارتقا یافته سمند نیست ! )، بدنه را نیز تغییر داده‌ایم، همان طور که تویوتا محصول کرولای خود را با بدنه جدید و تحت عنوان لکسوس به بازار می‌دهد. حالا اینکه ما نام «ملی» را برای محصولات جدید در نظر می‌گیریم، به دلیل افتخار آن است. به هر حال ما از خودروسازی دنیا عقب هستیم ( cariran : مسئولان کشور همچین اعتقادی ندارند ! بلکه ما را یکی از سه کشور برتر حوزه خودرو و رقیب آلمان می دانند ) و وقتی می‌توانیم محصولی داخلی را تولید کنیم، این باعث افتخار است. وقتی سمند رونمایی شد، خیلی‌ها ایراد گرفتند که این کار خارجی‌هاست و ایرانی‌ها نقشی در آن نداشته اند، اما «دنا» در همین مرکز تحقیقات ایران خودرو و بدون حتی مشاوره از خارجی‌ها طراحی شده است. تمام قطعات و سیستم‌های «دنا» داخلی‌سازی شده و نیازی به خارجی‌ها در این مورد نداریم.

با تمام صحبت‌های شما، من باز هم به این نتیجه می‌رسم که ایران خودرو به خاطر دید نه چندان مثبت مشتریان روی سمند، تمایلی نداشت «دنا» را سمندی جدید بنامد.( cariran : احسنت)

من این را قبول ندارم. مدل ابتدایی سمند به دلیل اینکه محصولی ایرانی بود، دیر در بازار جا افتاد، اما با ورود مدل LX، سمند جای خود را پیدا کرد و آمار فروش ما نیز از استقبال مشتریان حکایت دارد.

اگر اینطور است چرا نام این محصول جدید را «سمند دنا» نگذاشتید؟

ما چون قبلا پیشوند «ایران خودرو» را به محصولات خود نمی‌چسباندیم و مثلا نمی‌گفتیم «ایران خودرو سمند»، همواره از پیشوند سمند استفاده کرده‌ایم، اما نمی‌خواستیم در مورد «دنا» نیز این کار را انجام دهیم، چون «دنا» را محصولی جدید می‌دانیم. در واقع ایران خودرو قصد دارد روند نامگذاری محصولات خود را تغییر داده و کلمه «ایکو» (تلفظ خارجی ایران خودرو) را کنار نام محصولات جدید خود قرار دهد و مثلا بگوید، «ایکو دنا». ( cariran : مثلا ؟ یعنی ایران خودرو انقدر بی در و پیکر است که نمیدانید چطور باید خودرو های این شرکت را نام ببرید ؟ )

در اینکه «دنا» خودرویی جدید به حساب می‌آید، شکی نیست، اما وقتی خود شما و همکارانتان عنوان می‌کنید پلت فرم آن متعلق به سمند است، نباید «سمند بودن» آن را انکار کرد.

ما که نمی‌خواهیم سر مشتری را کلاه بگذاریم. وقتی داخل و خارج خودرو کلا جدید است و طراحی‌اش عوض شده، ما باید آن را محصولی جدید بدانیم و نامی جدید انتخاب کنیم. در همه جای دنیا هم خودروسازان روی پلت فرم‌های خود، محصولات جدید طراحی و تولید می‌کنند و نام جدید برای آنها در نظر می‌گیرند. ( cariran : این حرف شما را قبول دارم اما اگر به پروفایل این خودرو ها و مطالب منتشر شده توسط شرکت ها سری بزنید همه اعتراف کرده اند که این خودرو بر روی پلت فرم فلان خودرو طراحی و تولید شده نه مثل شما که روز بودن روز را هم انکار می کنید )

خب ما که یک پلت فرم بیشتر نداریم و آن هم «سمند» است. ایران خودرو محصولی جدید روی پلت فرم سمند طراحی کرده، اما نمی‌خواهد آن را سمند بنامد. در واقع مثل این می‌ماند که بچه‌ای را پس از تولد به خانواده‌ای دیگر بدهند و نام خانوادگی جدیدی برای آن در نظر بگیرند.

مثال شما را قبول ندارم. به هر حال ما محصولی جدید طراحی کرده‌ایم و اجزای پلت فرم آن نیز ارتقا یافته است. الان همین «پژو 207 آی» خودرویی است که روی پلت فرم 206 طراحی شده، اما پژو آن را محصولی جدید می‌داند ( cariran : خیر پژو این محصول را با نام 206+ آن هم با تغییراتی قابل قبول در خارج خودرو به عنوان فیس لیفت پژو 206 و مختص بازار هایی طراحی کرده که کشش فروش پژو 207 اصلی را ندارند ، بحث فیس لیفت با محصول جدید کاملا متفاوت است ، ضمنا 27 آی شما تفاوت های اساسی با پژو 206 پلاس دارد ) و هیچ اشکالی هم ندارد. فرق 206 با 207 این است که تزئینات داخلی و ظاهر خارجی 207 تغییر کرده است. در واقع پژو هم به نوعی از ما یاد گرفته ( cariran : از ایران خودرو ؟ از کی ؟ ها ؟ ) و فهمیده است که این جور کارها نیز اشکالی ندارد.

در صحبت‌هایتان گفتید که از مشاوران خارجی کمک نگرفتید و این موضوع برای ایران خودرو و مجموعه صنعت کشور خوشحال‌کننده است. به نظر شما مشاوره نگرفتن از خارجی‌ها، برای مشتریان ایرانی نیز خوشحال‌کننده خواهد بود؟

مشاوره نگرفتن با استفاده نکردن از تکنولوژی فرق دارد ( cariran : بازی با کلمات میدونید چیه ؟ در ضمن شما گفتید برای اولین بار این اتفاق در خودروسازی افتاده ، بنده شخصا در رونمایی رانا و مرحوم مینیاتور هم این جمله رو شنیدم ). این بدان معنی نیست که ما از تکنولوژی روز ( cariran : دقیقا چه روزی ؟ ) دنیا در طراحی «دنا» استفاده نکرده‌ایم.

شما سمند را در نظر بگیرید، این خودرو در حد سی، چهل سال ایران خودرو را به روز کرد و زیرساخت‌های زیادی را در بخش‌های مختلف ایران خودرو به وجود آورد. سمند باعث شد ترس ما در طراحی خودرو بریزد و به نوعی با تکنولوژی روز آشنا شویم. الان خط تولید بدنه و نرم افزارهای طراحی ایران خودرو از تکنولوژی روز عقب نیست. اتفاقا چون در ایران قانون کپی رایت وجود ندارد، خودروسازان می‌توانند به راحتی و بدون آنکه پول زیادی بدهند، نرم افزارهای پیشرفته طراحی را تهیه کنند. به نظر من در حال حاضر همه چیز در صنعت خودرو کشور به روز و پیشرفته است.

حتی خودرو؟

خود خودروها هم مشکل خاصی ندارند، اگر مشکلی هم هست، به خاطر نوع دید و فرهنگ مشتریان ایرانی است. الان اگر کسی بخواهد تلویزیون بخرد، قبل از هر برندی به سراغ «سونی» می‌رود، چون در ذهن‌اش این‌گونه جا افتاده که «سونی» از بقیه برندها بهتر است. در بازار خودرو هم همین دید وجود دارد، به نحوی که مشتری وقتی می‌خواهد خودرو بخرد، شاید اول به سراغ تندر برود و بعد سمند. در حالی که تفاوت چندانی میان تندر و سمند نیست ( cariran : تفاوت بسیاری بین دنا و سمند است آنوقت تفاوت زیادی بین تندر و سمند نیست ؟ پس احتمالا دنا یک محصول کاملا جدید است و تندر فیس لیفت سمند ! )، اما مشتریان گمان می‌کنند چون تندر مال رنوی فرانسه است، اول باید به سراغ خرید آن بروند. ( cariran : خیر ، تجربه این موضوع را ثابت کرده ! )

اگر موافق باشید از این بحث بگذریم و در مورد برخی دیگر از حواشی «دنا» صحبت کنیم، مانند قیمت.

قیمت «دنا» 18 تا 25 میلیون تومان است و این رقم به نظر من اصلا عجیب و زیاد نیست. شما باید کیفیت «دنا» را در نظر بگیرید. وقتی ایران خودرو قرار است این محصول را با استفاده از قطعات پیشرفته تر و با کیفیتی بهتر عرضه کند، خب قیمت آن بالاتر خواهد بود. به هر حال باید بپذیریم کیفیت برابر است با قیمت.

آیا در خودروسازی ایران هم کیفیت برابر است با قیمت؟!

خب باید شرایط بازار خودرو کشور را در نظر گرفت. در حال حاضر قیمت خودروهای داخلی در محدوده قیمت‌های جهانی است. مثلا خودرویی مثل سمند هم‌اکنون پانزده شانزده هزار دلار قیمت دارد. البته منظورم قیمت واقعی دلار است.

با توجه به اینکه عنوان شده «دنا» بین 18 تا 25 میلیون تومان قیمت دارد، می‌خواهم بدانم دنای 25 میلیونی چه تفاوتی با مدل 18 میلیونی خود خواهد داشت؟

قیمت 25 میلیون تومان به مدل لوکس دنا مربوط می‌شود و تفاوت بزرگ آن، اتوماتیک بودن گیربکس است. همچنین کل تزئینات داخلی جدید و صندلی‌های آن نیز چرم خواهد بود. آینه‌های تاشو هم البته دارد. ( cariran : تکنولوژی های روزی که در 4 سوال قبل فرمودید ؟ )

خب این تغییرات که حدود پنج میلیون تومان تاثیر دارد، آن دو میلیون اضافه برای چیست؟

ایران خودرو این بازه قیمتی را با توجه به نرخ تورم در نظر گرفته است. بالاخره برای قیمت‌گذاری باید تورم و قیمت مواد و شرایط تولید قطعه‌سازان را در نظر گرفت. ( cariran : درسته )

رقبای «دنا» را چه خودروهایی می‌دانید؟

کیا سراتو، مگان و کرولا. ( cariran : پس موافقید بعد از تولید دنا ، تعرفه واردات کرولا ، سراتو و مزدا 3 برداشته شوند ؟ )

«دنا» می‌تواند با اینها رقابت کند؟

حتما می‌تواند. ( cariran : خوب پس موافقید ، خدا رو شکر )

یکی دیگر از حواشی «دنا» شباهت زیاد آن با هیوندای سوناتا است. این شباهت اتفاقی بوده، یا از پیش برنامه ریزی شده؟

شما می‌توانید هر خودرویی را شبیه خودرو دیگری بدانید. ( cariran : مثلا این همسایه ما فکر می کند بوگاتی ویرون و پیکان جوانان شباهت های بسیاری به هم دارند ... اتفاقه دیگه )

اما «دنا» واقعا شبیه سوناتا است.

ما ذائقه مشتری را در نظر گرفته‌ایم. به هر حال استقبال از خودروهای کره‌ای در بازار ایران بد نبوده و کره‌ای‌ها مورد پسند مشتریان قرار گرفته‌اند. ( cariran : دقیقا استقبال از خودرو های آلمانی ، ایتالیایی ، کره ای و ژاپنی در چین هم خیلی خوب بوده که خودروسازانشان اینگونه کپی برداری می کنند ، درست می فرمایید این یک رقابت سالم است ) البته من نمی‌گویم این کار عمدی بوده ( cariran : ما هم همچین چیزی نمی گیم خوب ! )، بلکه خوشبختانه یا متاسفانه روند طراحی ما به این سمت رفته است.

می‌توانیم بگوییم که «دنا» جایگزین سمند سورن خواهد شد؟

در آینده بله. چون ما دیگر مدل جدیدی از سورن نخواهیم ساخت.

اما سورن که در کلاس Dاست!

خب «دنا» هم در کلاس D قرار دارد.

ولی بیشتر به کلاس C می‌خورد.

ممکن است در مرز C و D باشد، اما قطعا C نیست.

cariran : در این زمینه نظر شما را به کلاس بندی و شرایط قرار گرفتن خودرو ها در کلاس D و C جلب می کنیم : خودرو های کلاس C در آمریکا به عنوان خودرو های جمع و جور یا کامپکت و در اروپا به عنوان خودرو های کوچک خانوادگی شناخته می شوند .بر اساس استاندارد ها این کلاس چیزی ما بین خودرو های کوچک ( ام وی ام 110 ) و خودرو های متوسط ( اپل امگا ) قرار می گیرند . استاندارد آمریکا طولی بین 4400 تا 4750 میلیمتر را به عنوان استاندارد خودرو های کلاس C می داند . در ژاپن خودرویی با طول 3.4 تا 4.7 متر ، عرض 1.5 تا 1.7 متر و پیشرانه ای با حجم 600 تا 2000 سی سی در این کلاس قرار می گیرد . سمند با طول 4.5 متری در استاندارد های اروپا ، امریکا و ژاپن در کلاس C قرار می گیرد . دنا تنها در صورتی می تواند به کلاس D قدم بگذارد که 200 میلیمتر از سمند طویل تر باشد که این گونه نیست و ایران خودرو ابعاد این خودرو را منتشر نکرده است .

دنا و حسرت اوج

خودروی دیگری و باز هم با لقب ملی توسط ایران خودرو رو نمایی شد. البته زیاد خوشحال نباشید اینجا ایران است و سرزمین ناممکن ها، پس می شود خودرویی را رونمایی کرد و حتی برای پیش فروشش تاریخ مشخص کرد ولی هیچ گاه آن را به خط تولید نرساند. می توان خودروی فیس لیفت شده در یک کشور درحال توسعه که تا چند سال پیش به جز فوتبال و ورزش هیچ اسم و رسمی نداشت را با نام خودرویی رده بالاتر و مدرن تر اروپایی تولید کرد و صد البته گران تر فروخت. می توان در کنار تبلیغ یک خودرو لقب سال را گذاشت و بر سر ملت منت موتور پیکان را گماشت. می توان معادل فرانسوی نگارگری، شاهکار هنر های تجسمی این مرز و بوم که الهام بخش نوابغی چون رامبراند بوده را بر خودرویی کریه گذاشت، آن هم با غلط املایی.

و می توان خودرویی را که هنوز مراحل مدل سازیش تمام نشده بدون داشتن طراحی داخلی رو نمایی کرد.

می توان اطلاعات خودرو را با فایل Word  بدون هیچ کار گرافیکی بر روی اینترنت قرار داد.

می توان این قدر بی دقت بود که این فایل ها را حتی به صورت Read Only  در نیاورد.

می توان در لیست تجهیزات "لوکس" " پیشرفته ترین، مدرن ترین و لوکس ترین" خودروی شرکت امکاناتی چون: سامانه ورود بدون كليد، آينه هاي جانبي برقي، راديوپخش CD/MP3، زيرآرنجي جلو و عقب، سامانه ضد سرقت (immobilizer) و چراغ هاي مه شكن جلو و عقب به همراه چراغ هاي ايمني درها را قرار داده و بر سر  ملت شریف منتی دیگر نهاد.

می توان در حالی که رقبای خارجی با وجود تعرفه سرسام آور به صورت کلی بازار خودروهای لوکس کشور را در اختیار گرفته اند و هر سال فیس لیفت های جدید محصولاتشان به کشور وارد می شود، رییس شرکت در جمع خبر نگاران دلیل تغییر اسم یک فیس لیفت را بی فرهنگی مردم بداند و البته این توهین به کسی بر هم نخورد.

من منکر قدم رو به جلوی این شرکت در رونمایی دنا نیستم، حتی اعتقاد دارم پسرفت نیز از در جا زدنی که این شرکت در سال پیش بدان دچار شد بهتر است. اما کمپین تبلیغاتی این خودرو بر چه اساسی بوده است؟ نام گذاری آن؟ بین استواری ، ابهت و پایداری کوه و مشخصه های یک خودروی لوکس چه تناسبی بر قرار است؟ بین این کمپین و کمپین سمند در سال 76 با اختلاف 14 سال چقدر تفاوت وجود دارد؟ بین این رو نمایی به عنوان لوکس ترین خودروی ایران خودرو و سمند کار چه؟ اصلا دپارتمان بازاریابی و تبلیغات ایران خودرو می دانند کمپین یعنی چه؟

این همه سود و کلا 10- 12 تا عکس؟ آن هم فقط یک رنگ؟ پس پالت رنگشان کجاست؟ آیا آقایان نمی دانند نقره ای رنگی محافظه کار و اکونومی به حساب می آید و این در تضاد با روح حاکم بر این طرح است؟ همین کارها را می کنید که عکاس محترم نه زحمت خارج کردن خودرو را از آتلیه میدهد و نه حتی یک ذره خلاقیت برای پرزانته محصول. به این ضعف، کاتالوگ تک برگی خودرو را اضافه کنید که گرافیست محترم فقط زحمت Drag  کردن چند تا لایه را به خود داده اند.

چرا طراحی جلو و عقب این خودرو این قدر نا همگون است؟ آیا نمی شد در این کلاژ طراحی که هر گوشه اش عاریه از یک طرح است، طرحی بهتر را برای عقب خودرو پیدا می کردند؟ حقه عوض کردن یک چراغ و تحمیل چند میلیون ناقابل بر مصرف کننده تکراری نشده است؟ در حالی که هنوز مراحل تولید طراحی داخلی خودرو تمام نشده و در خوش بینانه ترین حالت در مرحله پروتوتایپ است، چه اصراری برای رو نمایی از این خودرو در این روز خاص وجود داشته است؟

 

رییس تیم طراحی کیست؟ در برهه ای که فارق التحصیلان و حتی دانشجویان طراحی صنعتی کشور هر ساله در مسابقات طراحی معتبر جهانی مانند Red Dot  و IF کسب افتخار می کنند و در مسابقات جهانی طراحی خودرو خوش می درخشند، چرا هیچ کدامشان در این تیم های طراحی شرکت ندارند؟ چرا شرکت از همکاری با این افراد واهمه دارد یا به عبارت بهتر این افراد همکاری با این دو شرکت را کثر شان و اتلاف وقت می دانند؟ آیا دلیل این مطلب نقاش پنداشتن طراحان صنعتی نیست؟ ایا بی ارزش بودن جایگاه این افراد در مقیاس با مدیران و مهندسان شرکت نیست؟ آیا دلیلش پیرو بودن و گوش به فرمان بودن تیم طراحی از مدیران و عدم استقلال و قدرت دپارتمان طراحی در ایستادگی و حفظ وحدت اولیه طرح نیست؟ چرا شرکت از ارایه اسکچ های اولیه بدنه خودرو اباء دارد؟ مگر اسکچ های داخلی خودرو منتشر نشده ؟ ایا دلیل این امر تفاوت فاحش محصول نهایی با طراحی اولیه نیست؟ آیا دلیل این امر، کتمان این واقعیت نیست که بسیاری از ضعف هایی که به طراحی این خودرو بر میگردد از تلفیق نا میمون طراحی مکعبی دهه 90 اتاق و ارتفاع زیاد سقف مدل اولیه سمند با طراحی یک خوروی دهه اول قرن 21 است؟ آیا دلیل ایجاد حجمی SUV  مانند در جلوی خودرو وجود یک کاپوت صاف و بدون زاویه که مولود این عدم تناسبات می باشد نیست؟ آیا پر سود ده ترین کارخانه کشور این قدر ذلیل است که بعد از 10 سال توان تغییر قالب های بدنه خودروی خود راندارد؟ تا کی قرار است خودرو های ایران خودرو ضعف های پلت فرم 405 را با خود یدک بکشند؟

باور کنید که فرق ما با خودرو سازان جهانی همین چرا هاست که البته بسیاری از آنها بسیار کوچک هستند. تا زمانی که بازار داخلی بدون رقابت باشد، نه این مدیران و نه هیچ مدیر دیگری ریسک تغییرات بنیادی و انجام یک کار پر هزینه را به خود نمی دهد. تا زمانی که دایناسورهایی مانند 405 با حاشیه سود بالا در این بازار بدون رقابت فروش می روند هیچ مدیری به خود زحمت رویارویی با سهامداران و صرف هزینه های هنگفت R&D  را نمی دهد، و به طریق اولا این عدم هزینه و ریسک باعث عقب ماندگی بیشتر خودروساز و الزام به مخفی شدن در پشت دیوار تعرفه می شود .

به قولی : ترسوها به بهشت نمی روند.

منبع

www.cariran.ir


مطالب مشابه :


معرفی کامل دنا ، محصول جدید ایران خودرو

یکی دیگر از اصلی ترین بخش های تغییرات پلت فرم سمند در دنا به بخش ایمنی این محصول مربوط می




مقایسه خودروی سورن با دنا به همراه تصاویر

یا مُنیل - مقایسه خودروی سورن با دنا به همراه تصاویر - ( یکی از نام های خداوند به معنای نعمت




دنا همان سمند است.

آزمایش رانندگی - تست جاده خودرو - دنا همان سمند است. - مسایل مربوط به خودرو های روز - آزمایش




مشخصات فني خودرو دنا

قیمت خودرو - مشخصات فني خودرو دنا - قیمت جدید خودرو در صفحه نخست www.dayprice.ir - قیمت خودرو




مشخصات خودروی دنا

مشخصات فنی خودرو و قیمت خودرو در ایران - مشخصات خودروی دنا - مشخصات انواع خودروهای داخل کشور




مدیر پروژه دنا : دنا ، ارتقاء یافته سمند نیست ، یک محصول جدید است!

Car - مدیر پروژه دنا : دنا ، ارتقاء یافته سمند نیست ، یک محصول جدید است! - مرجع تخصصی خودرو های




"دنا " خودروي ملي يا جديدترين مدل سمند

اخبار - "دنا " خودروي ملي يا جديدترين مدل سمند - تفسیر و تحلیل اخبار و اوضاع سیاسی و ایران و




مدیر پروژه دنا : دنا ، ارتقاء یافته سمند نیست ، یک محصول جدید است!

smz - مدیر پروژه دنا : دنا ، ارتقاء یافته سمند نیست ، یک محصول جدید است! - - smz




خودروی "دنا"، ملی یا همان سمند؟ +عکس

نمایشگاه اتومبیل پرشین بیجار - خودروی "دنا"، ملی یا همان سمند؟ +عکس - نمایشگاه اتومبیل




برچسب :