طریقه کاشت و نگهداری تراریوم
طریقه کاشت و نگهداری تراریوم
تاریخچه پیدایش تراریوم
در اثر یک اتفاق ساده که آن را نقطه عطفی در تاریخ باغبانی به حساب می آورند،در یک لحظه شادی بخش در سال 1827،دکتر ناتاتیل وارد سرگرم مطالعه بر روی کرم ابریشم بود.این پزشک لندنی برای برای اینکه حالت خروج کرم ها را از حالت بادامی و مرحله شفیرگی بتواند بهتر مشاهده کند،آن ها را درون کوزه های شیشه ای نگهداری می کرد.یک روز مشاهده کرد که در ته یکی از شیشه ها،که او قبلا مورد استفاده قرار داده و پس از بستن در آن با چوب پنبه در روی یکی از قفسه ها گذاشته بود،چیزی در حال روییدن است.خوب که دقت کرد متوجه شد که آن کرم ابریشم نیست.بلکه سرخس کوچکی است.تخم سرخس به طریقی به داخل شیشه راه پیدا کرده و در لابه لای تکه قارچی که در ته آنیافته بود جوانه زده و روییده بود.دکتر وارد آن قدر از این کشف به هیجان آمد که تصمیم گرفت مطالعاتش را بر روی کرم ابریشم ناتمام گذاشته و به این تجربه جدید بپردازد وبرای آزمایشات بیشتر او جعبه های شیشه ای با روکش های متحرک تعبیه کرد و درون این جعبه ها موفق شد که سرخس ها و گیاهان گرمسیری را در داخل خاک تا 15 سال نگهداری نماید.دکتر وارد این جعبه های شیشه ای را تراریوم نامید و طولی نکشید که توجه تولیدکنندگان و تجار گیاهان آپارتمانی را به خود جلب کرد و آن ها به کمک تراریوم ها موفق شدند که گیاهان حساس گرمسیری را به هر کجا که می خواستند حمل نمایند،بدون اینکه تغییرات شرایط آب وهوا و هوای نمک آلود دریا در طول سفر دریایی طولانی به آن ها آسیب برساند و از این به بعد بود که تراریوم های دکتر وارد به اکثر خانه ها و آپارتمان ها راه پیدا کرد.
امروزه استفاده از تراریوم ها دوباره متداول شده و به اشکال گوناگون ساخته می شوند. از گالن های شیشه ای مخصوص ترشیجات گرفته تا شیشه های چند گالنی که برای نگهداری آب آشامیدنی استفاده می نمایند.در ساختن تراریوم به گرفته شده اند.ولی شبیه ترین آن ها به تراریوم اصلی دکتر وارد که معمول ترین و مشهورترین آن ها نیز می باشد تراریومی است که به شکل مکعب مستطیل از شیشه ساخته می شود و در گل فروشی ها و نیز آکواریوم فروشی ها عرضه می گردند.
طریقه آماده سازی بستر کشت تراریوم(بطری)
اولین قدم در ساختن و یا کاشتن تراریوم انتخاب گیاهانی می باشد که با زیست در درون شیشه سازش دارند.نمونه هایی از این گیاهان عبارتند از:گیاهان کوتاه مانند فیتونیا و ساکسیفراژ و بنفشه آفریقایی و گیاهان نسبتا بلند نظیر کالاتئا،انواع سرخس ها،پرسیاوش،انواع دراسینا،انواع کروتن و شامادورا وچندین گونه دیگر.
ابتدا شیشه مورد نظر را کاملا با آب و صابون تمیز نموده و آن را با الکل ضدعفونی می نماییم و مرحله بعدی کاشتن گیاهان در درون بطری هایی است که دهانه تنگ دارند که ظاهرا کاشتن در درون آن ها مشکل به نظر می آید.
موادی را که ما به عنوان بستر کشت در درون این شیشه نیاز داریم عبارتند از:مقداری پوکه صنعتی و یا مقداری سفال شکسته و یا ماسه درشت بادامی،مقداری خزه،ذغال و خاک برگ ضدعفونی شده یا پیت موس می باشد که این مقادیر مواد ذکرشده بستگی به حجم شیشه منتخب ما دارد.
وسایل مورد نیاز:
قیف،پنس بلند یا انبرک،قاشق فلزی و یک قطعه چوب باریک از نی یا حصیر با یک تکه اسفنج یا ابر،خط کش به طول 60 تا 80 سانتیمتر و یک قیچی.
روش آماده نمودن بستر کشت در درون شیشه
خاک،خزه،ماسه و پوکه را کمی مرطوب می نماییم(نه خیس).این کار برای جلوگیری از غبار حاصله از این مواد هنگام ریختن در درون شیشه می باشد.
1. قیف را در دهانه شیشه قرار داده،ابتدا مقداری در حدود 2 الی 3 سانتیمتر،بستگی به ارتفاع و حجم شیشه،پوکه صنعتی یا شن بادامی در کف شیشه می ریزیم.این مواد کار زهکشی تراریوم را انجام می دهند واستفاده از قیف برای پاکیزه ماندن جدار بطری است.
2. پس از آن لایه نازک ذغال خرد شده در حدود 2 الی 3 سانتیمتر بر روی شن بادامی می افزاییم.این کار برای خنثی سازی از بخار بدبویی که در اثر فسادی که در شرایط رطوبتی ایجاد می نماید ونیز نگهداری رطوبت و تبخیر آب به داخل خاک تراریوم می باشد.
3. مقداری خزه خرد شده مرطوب حدود یک سانتیمتر را درون شیشه،روی ذغال ریخته به طوری که کاملا روی ذغال را بپوشاند.این لایه خزه باعث جلوگیری از ریزش خاک به درون بستر کشت می شود که بعدا بر روی ذغال اضافه می نماییم.
4. آخرین مرحله این است که مقداری خاک برگ استریل شده یا پیت موس حدود 2 الی 3 سانتیمتر از طریق قیف به درون شیشه می ریزیم،با تکه ابری که به سر چوبی بسته ایم سطح خاک را صاف می نماییم.
طریقه کاشت تراریوم
1. مجددا یادآور می شود که برای تمیز ماندن جداره بطری بهتر است از قیف برای ریختن مواد لازم در داخل تراریوم استفاده نمایییم.ابتدا شن درشت یا پوکه صنعتی،سپس ذغال خرد شده،مقدار کمی خزه خرد شده و بالاخره خاک برگ استریل شده یا ترجیحا پیت موس را به داخل بطری می ریزیم و آن را کمی تکان می دهیم تا خاک کاملا روی خزه گسترده و صاف شود.تراریوم آماده کشت می باشد.توجه داشته باشید که کلیه مراحل کاشت ترایوم بایستی در محیطی سربسته و بدون جریان هوا انجام گیردکه ریشه ها در معرض هوای باز قرار نگیرند.
2. از گیاهانی که برای کاشتن در بطری آماده نموده ایم.ابتدا گیاهان کوچک تر و سپس بزرگ ترین گیاه را از گلدان درآورده و خاک اطراف ریشه آن را تکانده و با برس نرمی خاک های چسبیده به اطراف ریشه ها را نیز کاملا از آن جدا می نماییم و بزرگ ترین گیاهی را که دارید،اگر از ریشه آن چند ساقه روییده است آن ها را از هم جدا می کنیم.
3. اگرتاج گیاهی برای جا گرفتن برای جا گرفتن در درون بطری خیلی بلندباشد،نوک آن را با قیچی هرس کرده و همچنینبرگ های زرد ونیز نوک برگ هایی که قهوه ای یا زرد هستند آن ها را با قیچی خیاطی هرس می نماییم.
4. برای اینکه به ریشه های افشان گیاه و نیز برگ های آن صدمه ای وارد نشود،ریشه ها به آرامی به هم پیچیده که به صورت یک توپ کوچک درآید و برگ های آن را نیز به حالت عمودی به طوری که با ساقه موازی باشد جمع نموده و اطراف آن را با روزنامه می پوشانیم تا به آسانی بتواند از دهانه بطری عبور نماید و گیاه زخمی نشود.
5. ریشه را با ابزاری مانند پنسی بلند یا قطعه چوب بلندی گرفته در حالی که ساقه گیاه با دسته پنس حالت موازی دارد،گیاه را به درون بطری سرازیر می نماییم.
6. گیاه را در جایی که قرار است کاشته شود خوابانیده و در حالی که ریشه را به آرامی با همان قاشقی که سر چوب بلندی بسته ایم در خاک می نشانیم اطراف آن را نیز تا حدی سفت می نماییم و گیاه را به حالت ایستاده در می آوریم وباید به همان اندازه ریشه را در خاک تراریوم فرو بریم که در گلدان اصلی بوده است.
7. زوایه دید این باغ شیشه ای که در چه محلی از آپارتمان قرار می گیرد کمال اهمیت را دارد.اگر قرار است در مکانی قرار بگیرد که از همه طرف دیده شود خاک را در وسط تراریوم باید به صورت تپه ای کوچکی درآورده و اگر از یک طرف دیده می شود خاک را به طرف مورد نظر شیب می دهیم.سپس با قاشق فلزی که به قطعه چوبی بسته ایم سوراخ هایی روی تپه ایجاد می نماییم ابتدا گیاهان کوچک و سپس گیاهان با ارتفاع متوسط و در آخر گیاه بلند را در بستر کشت می کاریم و آن را به طریقی آبیاری می نماییم که آب پاش را به طرف جداره لبه داخل شیشه گرفته و پس از تمیز شدن جدار داخلی و بعد به طرف گیاهان کاشته شده گرفته تا گیاهان نیز شسته شوند.توجه داشته باشید مقدار آب بایستی به اندازه ای باشد که در ضمن خروج هوای داخل بستر کشت و گذشت 2 الی 3 ساعت فقط مقداری آب در ته تراریوم در داخل شن درشت یا پوکه دیده شود.<<دقت نمایید آب جمع شده در داخل شن نبایستی با ذغال روی شن تماس داشته باشد که تمام زحمات شما بی نتیجه خواهد ماند.مهم ترین نکته در نگهداری تراریوم همین است وبس.>>
آبیاری مجدد تراریوم هنگامی است که دیگر آبی در داخل شن یا پوکه باقی نمانده و آب کاملا تبخیر شده باشد.ممکن است فاصله این آبیاری حتی یک سال نیز طول بکشد.پس از آبیاری از بستن در تراریوم تا خشک شدن برگ های گیاهان خودداری می نماییم و بعد از قرار دادن در ترایوم چنانچه مشاهده کردیم که در جدار محفظه بیش از حد رطوبت انباشته شده وقطرات روی جداره داخلی به اندازه قطرات باران می باشد،دریچه را برمی داریم.چند ساعتی صبر می کنیم.پس از اینکه تنها قطرات بسیار ریزی در جدار آن باقی ماند،درپوش را روی آن قرار می دهیم.مراعات این نکات شرایط هوا ومحیط را در فضایی بسته براساس سیستم درستی مهیا می سازد.بنابراین در این سیستم،آب ازدرون شن یا پوکه تبخیر و توسط ریشه ها جذب شده و بعد از طریق برگ ها به صورت بخار در فضای شیشه منتشر می شود.این بخار در درون و جدارهای شیشه انباشته شده و به درون خاک آن نفوذ پیدا کرده ودوباره توسط ریشه ها جذب می شود.چنانچه با مراقبت های لازم ودر نظر گرفتن کلیه نکات ذکر شده این سیستم برقرار باشد،ماه ها و حتی سال ها نیازی به آبیاری نمی باشد.منتهی هر زمان که مشاهده کردید که حاشیه برگ ها چروک برداشته و یا خزه فواصل خاک وزغال رنگ قهوه ای به خود گرفته آبیاری ملایمی لازم است.
نور مورد نیاز تراریوم بستگی به مقدار نوری است که گیاهان درون آن لازم دارند.کاکتوس ها و گیاهان گوشتی و نیز گیاهان ابلق و رنگی به نور بیشتر و گیاهان سبز به نور کمتری نیاز دارند.سعی کنید که هیچ گاه تراریوم ها را در معرض نور شدید آفتاب قرار ندهید،چون نور خورشید از دیواره های شفاف آن عبور کرده و درجه حرارت درون آن را به سرعت بالا برده و سبب پخته شدن گیاه می گردد.نور مورد استفاده تراریوم،نور غیرمستقیم می باشد.محل های خالی فواصل گیاهان را با سنگ قلوه و یا شن رنگی پرمی نمایییم. حال چنانچه محلی که برای استقرار تراریوم با توجه به دکوراسیون آپارتمان در نظر گرفته ایم فاقد نور کافی باشد،می توانید با نصب دو عدد لامپ فلورسنت40وات بر روی دریچه آن و یا نصب یک پروژکتور در فاصله چند متری آن منوط به اینکه در 24 ساعت بین 10 تا 12 ساعت روشن بماند،نور لازم را تامین کرد.گیاهان داخل تراریوم با شادابی و طراوت خاصی به زندگی خود ادامه می دهند و به خصوص در شب از زیبایی خاصی برخوردار می گردد.
لازم به یادآوری است که این گونه باغ های شیشه ای دائمی نبوده و هر چند سال یک بار بایستی بازسازی شوند.
آماده سازی تراریوم(تانک شیشه ای)
مناسب ترین محفظه برای ساختن تراریوم،تانک های مکعبی شیشه ای به ابعاد 40 در 50 سانتیمتر و ارتفاع 20 سانتیمتر است.در داخل چنین محفظه ای به راحتی می توان با هر دو دست کار کرد و گیاهان را جابه جا نمود.این محفظه باید درپوش متحرکی داشته باشد.این درپوش را یا از شیشه یا از پلاستیک شفاف می سازند.خاصیت این درپوش این است که در عین حالی که نور را به درون تراریوم راه می دهد،رطوبت موجود در آن را هم حفظ می نماید وعلاوه بر آن چنانچه رطوبت درون شیشه بالا برود می توانید با کنار زدن آن روزنه ای برای خروج رطوبت اضافی درست کرد.هر نوع ظرفی که برای تراریوم در نظر می گیرید باید وسواسانه و با دقت آن راتمیز و ضدعفونی نمایید.زیرا میکروب ها مانند گیاهان در محیطی مسدود با درجه حرارت و رطوبتی بالا سریعا رشد می کنند و گیاهان را از بین می برند.از این جهت خاک تراریوم باید از خاک های بسته بندی شده و استرلیزه باشد که احتمال رشد باکتری های مضر وجود نداشته باشد و به علاوه گیاهان نیز پس از کاشتن در تراریوم بایدمورد بازرسی قرار گیرند تا علائم حشره زدگی یا سایر امراض را نداشته باشند.بدیهی است که آلودگی به سرعت به همه گیاهانی که در کنار هم کاشته شده اند سرایت پیدا کرده وموجب مرگ آنان می گردد.
طریقه کاشتن گیاه در تراریوم(تانک شیشه ای)
گیاهانی را برای کاشتن در تراریوم انتخاب نمایید که از نظر نیاز به نور،طوبت و نوع خاک(قلیایی،اسیدی)هماهنگی داشته اند.خوب واضح است کاکتوس ها وگیاهان گوشتی با سرخس و فیتونیا از نظر نیازهای متفاوتی که دارند نمی توانند در کنار هم به زندگی خود ادامه دهند.مواد مورد استفاده جهت کاشت گیاه در تراریوم(بستر کشت)همان موادی می باشد که در تراریوم بطری گونه بدان اشاره کردیم.نکته ای که در کاشتن تراریوم هاحائز اهمیت فراوان دارد لایه ای است که به عنوان زهکش در ته شیشه ایجاد می شود.ضخامت این لایه که سنگریزه یا پوکه صنعتی می باشد بایستی حداقل 3 سانتیمتر و حداکثر 5/7 سانتیمتر باشد این ضخامت بستگی به حجم ظرف منتخب ما دارد.
بر روی این سنگ ریزه ها لایه نازکی از خزه خرد شده جهت جلوگیری از شسته شدن و ته نشین شدن خاک به داخل لایه زهکش می باشد.بدیهی است در تراریوم هایی که دهانه گشادی دارند،نیازی به ابزارهای مختلف نمی باشد ومی توانید از دست هایتان کمک بگیرید.هیچ گاه به خاک استرلیزه تراریوم نباید کود اضافه کرد زیرا خاک های بسته بندی شده آن قدر مواد غذایی دارند که نیاز به گیاهان را از نظر مواد غذایی تا یک سال تامین نمایند.بعد از این مدت نیز کمتر از شش ماه یک بار اقدام به کود دادن کرد و حتی در این هنگام نیز استفاده از کودهای قوی درست نیست.زیرا سبب تسریع در رشد گیاهان می شود.
مطالب مشابه :
پتینه - تزیین شیشه با گلهای لاله عباسی
گلها و فضای شیشه ای گلدان را به تناوب با قلم مو رنگ بزرگ با لبه های نامنظم
شیشه
در آن دوره مهرههای شیشهای ایران ها و گلدانهایی با فرمها شیشه را با دمیدن
مقله ای در مورد کارگاه شیشه گری/ همه چیز در مورد شیشه
فرآوردههای شیشهای این • شیشه های با خرده شیشه . این ماده از خرد کردن
مزیت شکسته شدن
مرد با تردید گلدان را بر زمین کوبید و با سنگی بزرگ تکه های آن را خرد با این بر سر خاک شیشه
9 ایده برای ساخت کاردستی با دور ریختنی ها
شیشه غذای پرنده ها یا Bird Feeder . ساخت چنین وسیله ای های قدیمی. با این گلدان های
باغ شیشه ای ...
از تنگهای کریستالی گرفته تا شیشه های شیشه ای که تو بازار با گلدان باشه.حالا
تزیین شمع و گل برای میز نامزدی
سپس گل خشک خرد شده یا خزه ۶ امروزه گلدان های شیشه ای ساده با ابعاد داخل گلدان شیشه ای یا
انواع شیشه و کاربرد انها:
نماهای شیشه ای ، شیشه های خودروهای شیشه های با خاصیت شیشه این ماده از خرد کردن
طریقه کاشت و نگهداری تراریوم
جعبه های شیشه ای با روکش های متحرک خرد شده در را از گلدان درآورده
برچسب :
گلدان شیشه ای با شیشه های خرد