بررسي علل موفقيت سه شركت بزرگ آسيايي سانيو، سوني و سامسونگ
بنام خدا
يك نكته از هزاران................
بررسي علل موفقيت سه شركت بزرگ آسيايي سانيو، سوني و سامسونگ
پيشرفت شركتها و كارخانه هاي توليدي مرهون مديريت درست مديران آنها مي باشد بنيانگذاران شركت هاي موفق معمولا" ايده هاي بزرگي در سر دارند و بر اين باور استوارند كه بايد جهاني فكر كرد و محلي عمل كرد. تفكر جهاني باعث مي شود تا مشكلات كوچكي كه ممكن است پيش آيد به راحتي و با ديد باز مرتفع گرديده و مديران موفق را به سر منزل مقصود برساند. از لحاظ رتبه بندي از بين 500 شركت برتر جهان سه شركت موفق آسيايي را انتخاب كرده و مورد بررسي قرار مي دهيم تا با كم وكيف فعاليتهاي آنها تا حدودي آشنا شويم و از اين الگوهاي موفق در مسير حركتمان استفاده نماييم.
شركت سانيو ( Sanyo Electric )
شايد مهمترين و اصلي ترين ويژگي شخصيتي بنيانگذار شركت سانيو، توشيو ايو را بتوان اين نكته را در نظر گرفت كه با وجود اتفاق ازدواج كونوسوكي ماتسوشيتا بنيانگذار شركت ماتسوشيتا با خواهرش و اشتغال به كار در شركت آنها و همكاري و همراهي در ارتقاي جايگاه شركت ماتسوشيتا، هيچگاه استقلال شخصيت خود را از دست نداد و با وجود بحرانهاي بزرگي كه در زندگي شخصي و كاري برايش پيش آمد، شركت مستقل سانيو را تاسيس كرد. نقش و تاثير عملياتي و مديريتي او تا سال 1947 كه كارخانه هاي سانيو را تاسيس و 1950 كه آن را به شركت تبديل كرد، در در شركت ماتسوشيتا انكار ناپذير است. اين اعترافي است كه خود ماتسوشيتا كرده است. توشيوايو با داشتن آن روحيه مصمم و تنوع طلب، گرچه از توليد لامپ هاي دوچرخه آغاز كرد، به سرعت در حوزه هاي بسيار متنوع لوازم الكتريك خانگي، نيمه هاديها و بويژه حوزه فناوري انرژي نوين نظير باتريهاي مختلف وارد شد و در اين حوزه اخير جايگاه قابل اعتنايي در جهان به دست آورد. سانيو اكنون در آغازين سالهاي هزاره سوم، با انجام پروژه تحول ساختاري و ترسيم چشم انداز جديد براي شركت، اميد دارد كه در سال 2010 بتواند جايگاه مناسبي در ميان شركت هاي هم طراز كسب كند.
تاريخچه
اين موضوع قابل پيش بيني نيست كه اگر كونوسوكي ماتسوشيتا، كارآفرين بزرگ ژاپني و بنيانگذار و مديرعامل شركت ناسيونال/ پاناسونيك، با يكي از خواهران توشيوايو ازدواج نمي كرد سرنوشت بنيانگذار شركت سانيو، توشيوايو اكنون چه بود. او به حرف داماد خانواده خود گوش داد و در سال 1917 زماني كه 15 سال داشت، به همراه خواهرش و ماتسوشيتا به اوزاكا رفتو در يك خانه اجاره اي به همراه آنان سكني گزيد تا روزها كار كند و شبها به توليد سرپيچهاي لامپ و سوكت هاي الكتريك مشغول شود. پس از مدتي، با اجازه و تشويق ماتسوشيتا، تصميم گرفت براي افزايش دانش خود در زمينه الكترومكانيك درس بخواند. دو سال متوالي، عصرها پس از اتمام كار به تحصيل پرداخت. در سال 1920 با موافقت ماتسوشيتا، دفتر فروش محصولات شركت را در توكيو راه انداخت و با استفاده از روش فروش خانه به خانه به توفيق بزرگي دست يافت. توشيوايو به سرعت مراحل ترقي را در شركت ماتسوشيتا طي مي كرد. در سال 1935 پست هاي عالي را در زير مجموعه هاي شركت ماتسوشيتا به عهده داشت. با رياست او بر يكي از اين مجموعه ها در سال 1943، او شركت ساخت كشتي راه انداخت و ايده اش آن بود كه اجزا را در جا مونتاژ كند. بلافاصله پس از جنگ جهاني دوم به فكر راه انداختن كسب و كار مستقل افتاد. ماتسوشيتا در اين زمينه نيز به او كمك كرد و پيشنهاد داد كه كار توليد لامپ هاي روميزي و لامپ هاي دوچرخه و چراغ قوه هاي خانگي را در يكي از كارخانه هاي زير مجموعه شركت او پي بگيرد. اين اتفاق در سال 1947 روي داد و كارخانه هاي سانيو شروع به كار كرد. اولين محصول اين كارخانه ها، توليد انبوه لامپ دوچرخه بود كه توسط دينام دوچرخه روشن مي شد و تحت نام تجاري ناسيونال و توسط شركت ماتسوشيتا فروخته مي شد. اما مشكلات متعدد وبحرانهاي گوناگون بر سر راه او ظاهر شد. توشيوايو با ارداه اي آهنين مشكلات مربوط به ضعف نور و شكستن كاسه لامپ را به مرور مرتفع كرد. آتش گرفتن كارخانه و خاكستر شدن آن نيز تاثيري بر عزم او در تداوم راهي كه برگزيده بود، نگذاشت. در يكي دو حادثه انفجار و تصادف نيز جان سالم به در برد. سه سال بعد، در 1950 توشيوايو شركت سانيو الكتريك را تاسيس كرد و خود به عنوان مدير عامل آن كار را تداوم بخشيد. فرزندش ساتوشي ايو نيز كمكم در كنارش قرار گرفت و در مديريت كارخانه به او كمك مي كرد. در سال 1952 اولين مدل راديو از جنس پلاستيك توسط شركت سانيو عرضه شد. سال بعد اولين گام براي الكتريكي ساختن لوازم خانگي از سوي شركت برداشته و اولين مدل ماشين لباسشويي ارائه شد. قبل از آن نيز مدل صنعتي اين نوع لباسشويي ساخته شده بود. در همين سال اولين مدل تلويزيون سياه و سفيد توسط سانيو ساخته شد. ارتباط خوب سانيو و سوني در پشتيباني از نوار بتاماكس ويدئويي سوني تا اواسط دهه 1980 ادامه داشت. در سال 1956 اولين مدل راديويي ترانزيستوري توليد شد.
سال بعد يخچال و سال پس از آن، تهويه مطبوع و جاروبرقي به محدوده توليدات شركت افزوده شد. در سال سانيو، 1960 اولين مدل ضبط صوت و فريزر و تلويزيون رنگي را به بازار عرضه و در 1961 اولين مركز تحقيق و توسعه شركت را راه اندازي كرد و اولين مدل سيستم تهويه مطبوع جدا شونده خانگي را ارائه كرد. در سالهاي بعد، سير توليدات شركت ادامه يافت و سپس اولين مدل آب سرد كن، لامپ اضطراري، ريش تراش قابل شارژ، باتري قابل شارژ نيكل- كادميم، اولين مدل مايكروويو تجاري و جاروبرقي با مخزن جدا شونده گرد و غبار روانه بازار شد. در دهه 1970، شركت، فناوري فراوري ضايعات پلاستيك را توسعه داد. در اين دهه اولين مدل تلويزيون رنگي با كنترل از راه دور، اولين مدل فريزر از نوع جذبي، اولين ماشين بسته بندي اتوماتيك، سيستم رايانه اي براي پذيرش هتل ها ماشين حساب نازك با باتري ليتيم و اولين باتري هاي سيليسي خورشيدي توسط شركت عرضه شد و سانيو سرمايه گذاري زيادي در طرح توسعه فناوري هاي انرژي خورشيدي و هيدروژني انجام داد. در دهه 1980، اولين لامپ LED كاملا" رنگي، دستگاه پخت الكترومغناطيسي، اولين سلول سوختگي اسيد فسفريك، اولين باتريهاي نيكل- كادميمي براي ماهواره ها و اولين سيستم فريزر از نوع شيميايي توسط شركت به بازار آمد. در 1989 شعار شركت چنين تعيين شد: ما مراقب انسانها و زمين هستيم. در دهه پاياني قرن پيش نيز سانيو اولين سلول سوختگي اسيد فسفريكي قابل حمل را ساخت. همچنين ساخت فريزر با كمترين دماي ممكن در جهان ( 152C- )، اولين دوچرخه الكتريك، دوربين ديجيتال، منبع قدرت 26 هزار كيلو واتي، ماشين لباسشويي فراصوتي، اولين اجاق فولادي ضد زنگ خانگي را نيز انجام داد و به بازار كسب و كار تلفن ماهواره اي نيز وارد شد. در سال 2000 همزمان با پنجاهمين سالگرد تاسيس شركت، سانيو با پنج ميليارد باتري نيكل- كادميم برترين توليد كننده اين محصول در جهان محسوب مي شد.
در آغاز قرن جديد، سانيو براي تامين سيستم باتريهاي هيبريدي نيكل- فلزي خودروهاي هيبريدي با شركت فورد قراردادي منعقد كرد. در همين سال علاوه بر افتتاح موزه ياد بود سانيو، اولين ماشين لباسشويي بدون نياز به شوينده عرضه شد. در سال 2003، سانيو يك شبكه توسعه يافته فناوري را در زمينه محصولاتي نظير ماشين لباسشويي، فريزر، يخچال، تهويه مطبوع و ساير لوازم خانگي با همكاري شركت هاي شارپ، توشيبا و ميتسوبيشي راه اندازي كرد. در سال 2004، يك ميليارد باتري ليتيمي- يوني توسط شركت توليد شد. سال 2005 نيز براي سانيو نقطه عطفي بود، زيرا در اين سال پروژه تحول سانيو اعلام و چشم انداز جديد شركت تعيين شد.
چشم انداز
با اعلام پروژه تحول شركت در سال 2005، چشم انداز جديد سانيو نيز با عنوان THINK GAIA عنوان شد: سانيو با زمين به عنوان يك موجود زنده برخورد مي كند و محصولاتي كاملا" همخوان با آن عرضه مي دارد. براي رسيدن به اين مقصود، شركت، يك رويكرد سه وجهي در حوزه هاي زيست محيطي، انرژي و سبك زندگي ارائه داده است. در هر يك از اين حوزه ها، سانيو، ايده هاي سنتي را باز تعريف كرده است و با نگاهي جديد، از منابع متمايز فناوري استفاده مي كند تا بتواند شركت را به سمتي ببرد كه زندگي و زمين را از خود راضي نگه دارد. اين چشم انداز سبب مي شود زميني زيبا براي نسل آينده وجود داشته باشد. هدف سانيو تبديل شدن به شركتي متمايز است كه در زندگي و در اجتماع انساني سهمي ايفا كند.
ارزشها و فرهنگ سازماني
اصول اخلاقي و ارزشهاي شركت سانيوعبارتند از:
1- صداقت؛ ما با صداقت كار مي كنيم:
- غرور و هيجان؛ احترام به قوانين و قواعد رقابت؛ چشم انداز جهاني.
2- مشتري مداري؛ ما مي خواهيم مشتريان خود را راضي نگه داريم:
- كاري كه انتظارات را برآورده سازد؛ كار با كيفيت بالا؛ كاري كه اعتماد مشتريان را جلب كند.
3- خلاقيت؛ ما حوزه هاي جديد را بر روي خود مي گشاييم:
- با خلق بازارهاي جديد؛ با سرآمديو هدف گذاري والا؛ با نو آوري.
4- اعتماد متقابل؛ ما محيط كاري ايجاد مي كنيم كه نقطه نظرات آزادانه طرح شوند:
- با محيط كاري با نشاط و باز؛ با محيط كاري شوق انگيز؛ با انجام درست وظيفه. 5- تعهد اجتماعي؛ ما بازده خود را در مديريت كسب و كار و توزيع سود عادلانه به حداكثر مي رسانيم:
- با حضور موثر و قوي در اجتماع؛ با گشودگي؛ هماهنگ، همخوان با محيط زيست.
تحقيق و توسعه
اولين مركز تحقيق و توسعه شركت در سال 1961 افتتاح شد. مركز توسعه محصول نيز در سال 1970 و مركز تحقيقات انرژي هاي نوين براي دستيابي به نسل جديد باتري ها در سال 2002 به فعاليت مشغول شد. زمينه هاي اصلي تحقيق و توسعه در شركت عبارت است از:
1- انرژي نرم شامل فناوري سلول هاي خورشيدي، باتري هاي شيميايي نسل جديد، مواد نوين؛
2- شبكه و ارتباطات راه دور شامل ارتباطات و توزيع مطمئن و ايمن محتواي ديجيتال؛
3- دستگاه ها شامل دستگاه هاي فركانس بالا، سيستم ها بر روي يك تراشه، دستگاه هاي فوتوني؛
4- مكاترونيك شامل فناوري هاي روبوتيك؛
5- انرژي حرارتي شامل سلول هاي سوختي، فناوري كاربرد 2CO و الكترونيك؛ 6- فناوري زيستي شامل فناوري آبرساني و فناوري هاي محيط زيست؛
7- ارتباط انساني شامل شبكه هاي خانگي، اطلاعات صوتي، فناوري پردازش عكسها؛
8- فناوري ديجيتال شامل دوربينهاي ديجيتال و تلفن هاي همراه.
منابع انساني
سانيو فلسفه مديريت خود را چنين تعريف كرده است: ما متعهد شده ايم كه به يك مؤلفه ضروري در زندگي مردم سراسر دنيا تبديل شويم. شركت سانيو مي خواهد با توسعه فناوري هاي متمايز و ممتاز و عرضه و ارائه محصولات و خدمات عالي، به شركتي قابل اعتماد و اطمينان تبديل شود و مثل خورشيد، براي همه مردم جهان ضروري جلوه كند. اين سخن برگرفته از كلام بنيانگذار سانيو، توشيو ايو است كه گفته بود: ما مي خواهيم شركتي باشيم كه مثل خورشيد، به سياه و سفيد و هر نژاد و قبيله و سرزمين بتابيم. اسمي نيز كه بنيانگذار شركت انتخاب كرده بود، سانيو به معناي سه اقيانوس است: اطلس، آتلانتيك و هند، يعني همه دنيا. منابع انساني شايسته در كنار فناوري هاي نوين و محصولات و خدماتي عالي، اصلي ترين دارايي هاي شركت محسوب مي شود. در سال 2006 تعداد كاركنان شركت به 106389 نفر رسيد كه 53 درصد آنها زن و 47 درصد مرد هستند. از اين تعداد، 60 درصد در آسيا، ( 32 درصد در ژاپن ) و بقيه در اروپا، آمريكاي شمالي و ساير نقاط هستند.
مركز آموزش شركت در سال 1978 در شهر كوبه افتتاح شد. اخيرا" شركت براي كاركنان تازه استخدام شده خود شرايط ويژه اي در نظر گرفته است. آنها در يك دوره پنج ماهه در مركزي كه شركت تدارك ديده است، در كنار هم زندگي مي كنند و همه چيز را از نيازمنديهاي اوليه شغلي تا انتظارات سازماني و راه تعالي را ياد مي گيرد. آنها همواره اين سخن بنيانگذار را فراروي خويش مي بينند كه گفته است: شما بايد قلب و روح خود را در انجام وظيفه خويش به كار گيريد. فرق نمي كند كه شما در خط توليد كار كنيد يا در فروش، شما بايد همواره با بالاترين بازده در دسترس باشيد، به روش علمي كار كنيد، دقيق باشيد و بيشترين توجه را به كوچكترين جزئيات كاري معطوف داريد.
فروش
درآمد شركت در سال 2006 به 1/21 ميليارد دلار رسيد و از اين لحاظ در رتبه 300 فهرست 500 شركت برتر جهان جاي گرفت. در حوزه صنعت الكترونيك نيز، شركت در جايگاه 13 و پس از شركتهاي زيمنس، هيتاچي، سامسونگ، ماتسوشيتا، سوني، LG، توشيبا، ميتسوبيشي و شارپ قرار گرفته است.
بنيانگذار
توشيوايو بنيانگذار سانيو در 1902 در خانواده اي فقير متولد شد. در 13 سالگي پدرش را از دست داد و در مغازه عمويش به كار مشغول شد. پس از لزدواج يكي از خواهرانش با كونوسوكي ماتسوشيتا بنيانگذار شركت ناسيونال/ پاناسونيك، به توصيه او به شركتش پيوست تا او را در كسب و كار كوچك وسايل الكتريك خانگي ياري دهد. او در كمك به ماتسوشيتا از هيچ كوششي دريغ نورزيد و پپشتكار و استحكام اراده خود را در اين راه نشان داد. زماني كه براي سربازي به شهر داليان چين رفت، عاشق دختر يك مغزه دار تنباكو فروش شد و به او پيشنهاد داد تا مغازه اش را در اختيار فروش محصولات ماتسوشيتا قرار دهد. اما او نپذيرفت و آن وصلت سرنگرفت. 70 سال بعد يكي از شعبه هاي اصلي سانيو در شهر داليان چين تاسيس شد. پس از برگشت به ژاپن ازدواج كرد، اما خيلي زود همسرش فوت كرد و بحرانهاي فردي و كاري طاقت فرسايي براي او پيش آمد كه با عزم و اراده قابل تحسين همه را پشت سر گذاشت. پس از جنگ جهاني دوم، كسب و كار خود را با صلاحديد ماتسوشيتا جدا و شركت سانيو را تاسيس كرد. وقتي در 1947 اولين كارخانه اش را در زمينه توليد لامپ هاي دنياي دوچرخه راه انداخت، خطاب به كاركنان محدودش گفت: اگر تصور كنيم كه نيمي از مردم دنيا دوچرخه سوار مي شوند، بيش از يك ميليارد مشتري خواهيم داشت. پس تقاضا براي اين محصول زياد است. رؤياي من آن است كه نيمي از تمام دوچرخه هاي جهان از لامپ هاي ما استفاده كنند. توشيوايو در 1968 در گذشت. ماتسوشيتا در جريان بزرگداشت او گفت: من بيش از هر كس ديگر با او زندگي كرده ام؛ از 14 سالگي كه مدرسه را ترك گفت و نزد من شروع به كار كرد. او يك روحيه فوق العاده قوي داشت. همه چيز شركت ماتسوشيتا نتيجه كار سخت توشيو است، زماني كه با شركت ما كار مي كرد.
آينده
سانيو در سال 2005، پروژه تحول شركت و چشم انداز جديد خود را اعلام كرد. پورتفوي كسب و كار سانيو براي سال 2010 عبارت است از:
- كسب مزيت رقابتي در بازار؛
- رشد پايدار در بازار؛
- توانايي پايدار نگهداشتن سود؛
- كسب فناوري هاي نوين؛
- كسب ظرفيتهاي بازار؛
- تجديد ساختار؛
- افزايش ظرفيتهاي حرفه اي گري؛
تحول ساختاري شركت شامل سه مرحله آماده سازي، تجديد ساختار و رشد است. مدير عامل جديد شركت سي ايشيرو سانو كه چند ماهي است به اين سمت برگزيده شده است، مي گويد: قصد دارم تمامي كاركنان را در جهت واحدي حركت دهم تا بتوانند توقعات سهامداران را برآورده سازند و ارزشهاي سازماني را ارتقا دهند. آنها را تشويق مي كنم كه هر يك مستقل عمل كنند و تحول ساختاري را به انجام رسانند.
شركت سوني ( SONY )
در اكتبر سال 1945 زماني كه دو مهندس هوشمند ژاپني در اتاق كوچكي در طبقه سوم آپارتماني در توكيو، كه تنها ساختمان سالم بر جاي مانده در ميان شاختمان هاي ويران اطراف خود بود، با هم پيمان بستند تا كارهايي را انجام ندهند كه ديگران انجام مي دهند، نهال شركت سوني كاشته شد. اين نهال نورسته با تغذيه از انديشه خلاق و نو آورانه موريتا و ايبوكا روز به روز بارورتر گشت و ميوه هاي متعدد و متنوع به همگان ارزاني داشت. شايد كمتر شركتي را در عرصه محصولات الكترونيك در دنيا بتوان سراغ گرفت كه چنين تنوع محصول نوآورانه را داشته باشد. سوني همواره پيشگام بوده و مي خواهد پيشگام باشد. سوني تنها به عرضه راديوي ترانزيستوري، تلويزيون، ويدئو، دوربين فيلمبرداري، دوربين ديجيتالي، واكمن، واچمن، ميكروفن، تلفن همراه و... اكتفا نكرده و عرصه هاي ديگري همچون سرگرمي و بازي و حتي خدمات مالي و بانكي را نيز تجربه كرده است حضور بي دليل دهها ساله در زمينه عرضه ابداعات و فناوريها و محصولات متنوع الكترونيك در سراسر جهان، نام ساده سوني را در همه جا شناسانده است. حضور موريتا در آمريكا و اروپا، سوني را در جرگه پيشروان عرصه جهاني سازي شركت ها قرار داد. امروزه بيش از 70 درصد درآمد شركت در خارج از ژاپن به دست مي آيد و بيش از 60 درصد كاركنان اين مجموعه عظيم صنعتي و اقتصادي در جايي غير از ژاپن مشغول كار هستند.
تاريخچه
در بحبوحه جنگ جهاني دوم، مهندس جوان تيز هوش ژاپني، ماسارو ايبوكا كه نايغه اختراع بود در شركت خود به نام ‹‹ ابزار دقيق ژاپن ›› كار مي كرد. همزمان آكيو موريتا كه رويايش ساخت يك گرامافون الكتريك بود و تازه از دانشگاه اوزاكا در رشته فيزيك فارغ التحصيل شده بود به عنوان افسر نيروي دريايي در دفتر فناوري مشغول به كار و با ايبوكا آشنا شد. اين دو در سال 1946 شركت مهندسي مخابرات توكيو ( TOKYO Tsashin Kogyo ) را تاسيس كردند. شركتي كه با سرمايه اوليه 500 دلار و حضور 20 نفر آغاز به كار كرد و سنگ بناي شركت عظيم سوني محسوب شد. در سال 1985 شركت نام خود را به ‹‹ سوني ›› تغيير داد كه از لغت Sound اخذ شده است، زيرا گرچه اولين محصول شركت، پلوپز برقي بود اما مهمترين محصول شركت، راديوي ترانزيستوري و سپس محصولات صوتي متنوع بود. در مدت همكاري اين دو دوست مبتكر، ايبوكا بيشتر وقت خود را بر روي انجام تحقيقات فناوري و توسعه محصول متمركز مي كرد و موريتا به گسترش سوني در مناطق مختلف دنيا، جهاني سازي شركت، توجه به مسائل مالي، توسعه منابع انساني و ورود به دنياي نرم افزار دست مي زد. در سال 1950 اولين ضبط صوت نواري كه شركت آن را مدل G نام نهاده بود به بازار عرضه و سالهاي بعد مدلهاي متنوع تري از اين محصول ارائه شد. اولين راديوي ترانزيستوري جهان با مارك 55- TR در سال 1956 با قيمت 13800 دلار و ابعاد 32*71*112 ميليمتر توسط شركت روانه بازار شد. در سال 1959 اولين تلويزيون ترنزيستوري 8 اينچي از سوي شركت به دنيا عرضه شد.سه سال بعد، سوني مدل 5TV-303 كه كوچكترين و سبك ترين تلويزيون رنگي در زمان خود بود را ابداع كرد.
در سالهاي 1936 و 1964 شركت سوني، ويدئو، ميكروفن، ماشين حساب الكترونيكي و تلويزيون كروماترون را به بازار عرضه كرد.
در سال 1968 تلويزيون رنگي ترينترون و در سال 1978 اولين نوار كاست توسط شركت ابداع و ارائه شد. در اين مدت، با تلاشهاي موريتا، شركت گامهاي مهمي در جهت جهاني شدن برداشته بود، به گونه اي كه در سال 1968 اولين مركز طراحي برون مرزي خود را در آمريكا داير كرد. سال 1981 نوار بتاماكس مخصوص ويدئو براي اولين بار توسط سوني ارائه شد. در دهه 80، محصولات متنوعي همچون دوربين فيلمبرداري، رايانه شخصي، مترجم الكترونيك و رايانه گرافيكي ابداع و ارائه شد. در ابتداي دهه 90 اولين مدير غير ژاپني در سوني منصوب شد. جعبه بازي معروف سوني ( Play Station ) در سال 1994 به بازار عرضه شد. دو سال بعد، سوني دوربين ديجيتالي و سال بعد رايانه كيفي را به بازار ارائه كرد. در واپسين سال قرن پيش، سرگرمي محبوب همگان يعني سگ ربات، نوآوري بعدي سوني بود. سوني با مشاركت شركت اريكسون به دنياي تلفن همراه وارد شد. فهرست كردن محصولات توليدي شركت به دليل تنوع آن كار مشكلي است كه در آن بايد از محصولات مهمي چون واكمن، ديسك گردان رايانه، واچمن، تلويزيون هاي دستي، پخش استريو، دوربين هاي فيلمبرداري، ولت متر و بالش برقي نام برد.
حوزه هاي كاري
شركت سوني، امروز در كسب و كارهاي متعددي وارد شده است كه عمده ترين آن كسب و كار محصولات الكترونيك است ( 3/64 درصد ). گروه نيمه هادي و محصولات مصرفي نظير تلويزيون، ويدئو، تصوير برداري ديجيتالي و صوتي در اين بخش قرار دارد. ساير كسب و كارها عبارت است از گروه ارتباطات سيار سوني اريكسون، سرگرميها، بازي، تجهيزات شخصي و خدمات مالي نظير بيمه و بانكداري. سوني مدعي است با وجود تنوع بسيار در كسب و كار خود، هويت واحد جهاني شركت را حفظ كرده است.
فرهنگ و ارزشهاي سازماني
موريتا و ايبوكا در يك بيانيه فلسفي و آينده نگرانه در آغاز كار شركت نوشتند ‹‹ اگر امكان داشت شرايطي ايجاد كنيم كه افراد بتوانند با روحيه كار گروهي متحد شوند و استعدادهاي فناوري خود را به خوبي تجربه كنند، آنگاه چنين سازماني مي تواند خوشحالي بي حد و حصر و منافع فراوان به ارمغان آورد››. شعاري كه آنها آن را باور داشتند. ‹‹ روحيه سوني ›› بود. آنها معتقد بودند سوني يك شركت پيشگام است و قصد ندارد دنباله رو ديگران باشد. شركت سوني همواره در جستجوي ناشناخته ها خواهد بود. چشم انداز سوني، ايجاد سرگرمي براي دنياي آينده است.
در سال 2003 شركت بيانيه ارزشهاي خود را منتشر كرد و در آن استانداردهاي داخلي اصلي را كه بايد توسط همه مديران و كاركنان سوني به كار گرفته شود تبيين كرد. اساس اين ارزشها كه فرهنگ سازماني شركت را تشكيل مي دهد عبارت است از:
1- تبعيت از قوانين
2- رعايت مسائل مربوط به كار
3- سلامتي و ايمني
4- مراقبت از محيط
5- سيستم مديريت شامل: تعهد شركت- پاسخگويي و مسئوليت مديريت- ارزيابي ريسك و مديريت ريسك- آموزش- ارتباطات- بازخورد مشاركت كاركنان- فرآيند اقدام اصلاحي- مستند سازي.
6- اخلاق شامل: حفاظت از سرمايه فكري سازمان- مشاركت و درگير شدن در كارهاي گروهي- كسب و كار، رقابت و تبليغات منصفانه و درست- شفاف و باز بودن اطلاعات- نفي فساد، رشوه، اختلاس و حيف و ميل اموال- نفي سود غير متعارف.
تحقيق و توسعه
نام سوني با نوآوري در محصول عجين شده است. فلسفه بخش طراحي سوني اين است: ‹‹ كاري انجام ده كه هيچگاه قبل از آن انجام نيافته است. همواره يك گام پيشتر قرار داشته باش ››.
همين فلسفه منجر به توليد محصولاتي با عملكرد عالي، سهولت در استفاده و زيبا شده است.
منابع انساني
شركت سوني براي ارتباط بين مديريت و كاركنان بسيار ارزش قائل است زيرا اين امر در جهت انتقال سياست هاي مديريت به كاركنان و تشويق آنها به ارائه نظراتشان حياتي است. فلسفه اساسي سوني در اين مورد تنوع جهاني و دادن فرست هاي برابر به همه است. براساس منشور اخلاقي سال 2003 شركت، موارد زير به عنوان حقوق بنياني كاركنان كه با فعاليتها و قواعد كاري سوني منطبق است در نظر گرفته شده است:
- در اختيار گذاشتن فرصتهاي برابر كاركنان
- منع كار اجباري و كار كودكان
- شرايط استخدامي و كاري سالم
- محيط كاري ايمن، سالم و تميز
از آن سال، شركت جايزه MVP را براي كليه كاركنان خود كه فناوري و ارزشي افزوده خلق كند در نظر گرفت. اين جايزه به منظور انگيزه دادن به كاركنان براي تلاش و تحرك بيشتر است. در سال 2005، تعداد 37 نفر از كاركنان به اين جايزه دست يافتند. در زمينه كاركنان، سوني سيستم خود ارزيابي براي اهداف فردي و خط مشي پرداخت براساس عملكرد را به كار گرفته است. سال 2000 نيز دانشگاه سوني تاسيس شد. در سال 2005 تعداد كاركنان سوني در سراسر جهان 158500 نفر بود كه 8/38 درصد در ژاپن، 6/18 در آمريكاي شمالي، 3/9 در اروپا، 8/11 در آسيا، 4/19 در آسياي شرقي و 1/2 در آمريكاي لاتين مشغول به كار بودن. 5/82 درصد كاركنان در كسب و كار الكترونيك فعاليت مي كنند. نسبت كاركنان زن شركت در ژاپن 29 درصد، در آمريكا 38 درصد و در اروپا نيز 38 درصد است. نسبت تعداد مديران زن شركت در ژاپن 1/3 درصد، در آمريكا 5/32 درصد و در اروپا 17 درصد است.
فروش
در سال 2005، فروش شركت بيش از 66 ميليارد دلار و سود خالص آن 5/1 ميليارد بود. درصد فروش شركت در ژاپن، آمريكا، اروپا به ترتيب 29، 2/26 و 23 بوده است. در حوزه هاي مختلف كسب و كار، ميزان درصد فروش 3/64 درصد مربوط به حوزه الكترونيك، 12 درصد بازي، 3/9 دردص تصوير برداري، 3/9 درصد خدمات مالي و 1/5 درصد ساير موارد بوده است.
مدير عامل
ايبوكا مهندس جوان و نابغه اي كه دوست نداشت همان كاري را انجام دهد كه ديگران انجام مي دهند به همراه موريتا كه روياي ساخت يك گرامافون الكتريك را در سر داشت شركت سوني را تاسيس كردند. ايبوكا در 21 سالگي در زمينه روشنايي نئون اختراعي را به نام خود ثبت كرده بود. او در زمينه دانش فني، مديريت و به ويژه بازاريابي بسيار قوي بود. همواره تمايل داشت تا بازار را به سمت فناوري هاي نوين سوق دهد. موريتا نيز در گسترش جهاني سوني نقش بسيار عمده داشت به گونه اي كه شركت را بسيار سريع تر و بيشتر از ساير شركت هاي مشابه به سمت جهاني شدن سوق داد. همين حركت نهادينه شده سبب شد كه امروز، مدير عامل شركت فردي غير ژاپني باشد: هوارد استرينگر.او معتقد است رشد و غناي سوني جز با تنوع جاذبه هاي كاري و درك تجربه هاي متعدد ممكن نيست. او برنامه ‹‹ ايده هاي سوني ›› را براي بازنگري سياست هاي شركت و ارزيابي و اخذ نظرات كاركنان، مشتريان، فروشندگان، تامين كنندگان و سهامداران مطرح كرده است. استرينگر برنامه ‹‹ سوني يكپارچه و متمايز ›› را براي توانمند سازي كاركنان وبهبود عملكردها در جهت پاسخگويي به نيازهاي ذي نفعان در نظر گرفته است.
مدير عامل سوني معتقد است كه اين برنامه شركت را در جهت دستيابي به چشم انداز خود كمك خواهد كرد.
آينده
مدير عامل سوني بر اين باور است كه بايد براي نسل بعد، جامعه اي پايدار خلق كرد. او مي گويد: معتقدم كه سوني بايد نقش مهمي در كمك به توسعه و پيشرفت يك جامعه اي پايدار جهاني ايفا كند. شركت برنامه ‹‹ مديريت سبز 2010 ›› براي خلق اين جامعه طراحي كرده است تا بتوان براساس آن صدمات زيست محيطي كسب و كار را كاهش داد. كاستن هفت درصد از ميزان شاخص گازهاي گلخانه اي نسبت به سطح سال 2000 در جهت جلوگيري از گرم شدن زمين از جمله اين برنامه هاست. استرينگر، مدير عامل شركت، اساس حركت سوني را جهاني فكر كردن و محلي عمل كردن مي داند.
شركت سامسونگ الكترونيك ( SAMSUNG ELECTRONIC )
ممكن است كار لي بيونگ چول بنيانگذار گروه سامسونگ در سال 1938 براي تاسيس شركت را دشوار به حساب بياوريم، اما هيچ ترديد نمي توان روا داشت كه 20 سال پيش كه رهبري شركت به دست فرزند او، ‹‹ لي كان هي ›› افتاد و او مسئوليت عبور و تبديل يك شركت خانوادگي و بازرگاني را به يك شركت مبتني بر فناوري الكترونيك برعهده گرفت، دشواري كار بسيار بيشتر از دوران تاسيس بوده است. اما آنچه مهم است آن است كه ‹‹ لي ›› به خوبي از عهده اين مسئوليت برآمد و اين شركت سه ستاره ( معناي سامسونگ در زبان كره اي ) را ستاره هاي بيشتري بخشيد و جايگاه آن را نه تنها در كره كه در جهان و در مقايسه با شركت هاي حوزه الكترونيك تثبيت كرد. سامسونگ اكنون در حوزه هاي مختلفي همچون صنايع سنگين ، صنايع كشتي سازي، نساجي، پتروشيمي، خودرو سازي و به ويژه صنايع الكترونيك فعال است و عظيم ترين و محبوب ترين شركت زير مجموعه آن يعني سامسونگ الكترونيك به گونه اي حركت كرده كه امروز در برخي محصولات نظير نمايش گرهاي مختلف مقام اول را در دنيا كسب كرده است. در عرضه گوشي هاي تلفن همراه به مقام سوم جهاني دست يافته است و در مجموع فعاليتهاي حوزه الكترونيك به رقابت با سوني و پاناسونيك مي انديشد. انديشه هاي تحول گرايانه رهبر كنوني شركت يعني لي كان هي در تغيير جهت سامسونگ بسيار موثر بوده است.
تاريخچه
گروه سامسونگ در سال 1938 توسط لي بيونگ چول به عنوان يك شركت بازرگاني تاسيس شد و بيشترين حجم كاري خود را بر صادرات ماهي و ميوه و سبزي به چين قرار داد. طي يك دهه، با رشدي بسيار سريع، سامسونگ به يكي از 10 شركت بزرگ كره تبديل شد. در سال 1969 شركت سامسونگ الكترونيك در گروه سامسونگ متولد شد. در دهه 1970، شركت با سرمايه گذاري در صنايع سنگين، صنايع شيميايي و پتروشيمي و ساخت كشتي، راه صنعتي شدن را در پيش گرفت. در 1973 دومين برنامه پنجساله مديريت اعلام شد و گذار از مرحله ساخت مواد اوليه به محصول نهايي هدف گيري شد. در اين دهه شركتهاي صنايع سنگين، پتروشيمي، كشتي سازي و صنايع دقيق سامسونگ تاسيس شد و اولين صادرات صنايع الكترونيك از سوي سامسونگ الكترونيك صورت گرفت. دهه 1980، دهه ورود سامسونگ به بازار فناوري جهاني بود. در سال 1987 با مرگ بنيانگذار گروه، پسرش لي كان هي جانشين اوشد و يك سال بعد برنامه انقلاب دوم را در شركت به راه انداخت. اين برنامه مشتمل بر تجديد ساختار كسب و كار قديمي و تبديل شدن شركت به يكي از پنج شركت برتر الكترونيك و يكي از شركتهاي كلاس جهاني در قرن بيستم و يكم بود.
اوايل دهه 1990 دوران مديريت نوين در سامسونگ بود. شعار ‹‹ اول كيفيت ›› انتخاب و تبليغ شد. در اين دوره، 17 محصول مختلف نظير نيمه هادي، نمايشگرهاي رايانه و تجهيزات تصوير رنگي در بازار جهاني توليد شد و در برخي از آنها، نظير LCD به مقام اول جهاني دست يافت. همزمان، علاوه بر جهت گيري به سمت به كار گيري شش سيگما و توليد محصول كيفي، كيفيت كاركنان نيز مورد توجه قرار گرفت. از ابتداي قرن جديد، حركت به سمت دوران ديجيتال براي شركت تشديد شد، به گونه اي كه به سرعت در حوزه هاي مختلف فناوري اطلاعات و ارتباطات، محصولات متنوعي عرضه شد.
حوزه هاي فعاليت
پنج حوزه اصلي كسب و كار شركت سامسونگ الكترونيك عبارت است از: كسب و كار لوازم خانگي ديجيتال، رسانه ديجيتال، LCD و نيمه هادي ها و ارتباطات راه دور اين شركت معروفترين و مهمترين زير مجموعه گروه سامسونگ است كه به عنوان برترين شركت كره جنوبي به تنهايي بيش از 10 درصد كل صادرات اين كشور را انجام مي دهد. در سال 2004، سامسونگ الكترونيك از سوي مجله فورچون به عنوان چهارمين شركت تحسين برانگيز جهان در حوزه الكترونيك انتخاب شد. هم اكنون تعداد شركت هاي گروه سامسونگ به 14 رسيده كه با 337 دفتر در 58 كشور جهان پراكنده است. جايگاه سامسونگ در فروش گوشي تلفن همراه در جهان با 103 ميليون عدد در سال 2005، بعد از نوكيا و موتورولا قرار دارد كه حدود 13 درصد فروش جهاني را شامل مي شود.
چشم انداز
چشم انداز ترسيم شده از سوي شركت عبارت است از: تبديل شدن به رهبر انقلاب ديجيتال. شعار سامسونگ براي تحقق اين چشم انداز، ‹‹ شركت ديجيتال ›› بودن است.
ارزشها و فرهنگ سازماني
شعارهاي سامسونگ از ابتداي تاسيس، توجه به منابع انساني، كمك اقتصادي به جامعه و خردورزي بوده است. مدير عامل شركت معتقد است، موقعيت سامسونگ متكي به پنج ارزش است: كيفيت، خلاقيت، رقابت، فرهنگ و وحدت، در سال 1993، مدير عامل شركت برنامه هويت بخشي جديد را در پنجاه و پنجمين سالگرد تاسيس شركت معرفي كرد. او اعلام نمود كه شركت نيازمند آن است كه بازتابهاي اخلاقي خود را ببيند. شركتهايي كه پايبند اصول اخلاقي نيستند، قادر به توليد محصولات با كيفيت نخواهند بود زيرا از مشتريان و خواسته هاي آنان درك روشني ندارند. در سامسونگ هر تغيير به عنوان يك فرصت ديده مي شود و به افراد امكان و اجازه اشتباه كردن داده مي شود به شرط آنكه آن اشتباه مستند و مكتوب شده و ديگر تكرار نشود. اصول جديد مديريت سامسونگ مبتني است بر اخلاق و قانون، احترام به ذي نفعان و مشتريان و پذيرش مسئوليت اجتماعي.
تحقيق و توسعه
پيشرفت سريع سامسونگ در سه دهه اخير و ورود آن به صحنه فناوري ديجيتال جهاني متكي بر فعاليتهاي گسترده بخش تحقيق و توسعه بوده است. سامسونگ در دهه 1980 دو موسسه تحقيق و توسعه داير كرد كه شركت را در زمينه هاي الكترونيك، نيمه هادي، پليمر، مهندسي ژنتيك، ارتباطات راه دور، هوا- فضا و حوزه هاي جديد فناوري نانو كمك مي كند.
منابع انساني
تعداد كاركنان شركت سامسونگ الكتريك بيش از 80 هزار نفر است كه در سراسر جهان گسترده هستند. اين در حالي است كه كل كاركنان گروه سامسونگ به 299 هزار نفر مي رسد. منابع انساني از همان ابتداي تاسيس، در اولويت شركت بوده اند. مدير عامل شركت معتقد است بدون وجود انسان كيفي، دستيابي به محصول كيفي ميسر نيست و ريشه نامرغوب بودن محصولات و بروز خطا در آنها را بايد در نرسيدن نيروي انساني به جايگاه مطلوب كيفي جستجو كرد. سامسونگ پيشرفت خود را تا كنون و در آينده نيز مديون قابليتها و شور و اشتياق كاركنان خود و فناوري مي داند. سامسونگ منابع انساني و فناوري خود را وقف خلق محصولات و ارائه خدمات برتر كرده است تا سهم خود را در ايجاد جامعه جهاني بهتر ادا كرده باشد.
فروش
در سال 2005، سامسونگ الكتريك به تنهايي با فروش 5/71 ميليارد دلار در صدر شركتهاي برتر كره قرار گرفت و بيش از 10 درصد صادرات اين كشور را به خود اختصاص داد. اين در حالي است كه درآمد كل گروه سامسونگ در اين سال حدود 141 ميليارد دلار بوده كه منجر به كسب حدود 10 ميليارد دلار سود خالص شده است.
مدير عامل
مدير عامل فعلي سامسونگ الكتريك، لي كان هي، سومين فرزند پسر مؤسس گروه، لي بيونگ چول بود.
او كه مدرك دكتراي خود را از دانشگاه سئول در سال 2000 اخذ كرده است، در سال 1978 نايب رئيس سامسونگ بود و بعد از مرگ پدرش در سال 1987 رهبري سامسونگ را بدست گرفت و به خوبي شركت را در عصر ديجيتال به پيش برد. او بيش از هر مدير ارشد ديگري به فناوري و كسب دانش فني دست اول تاكيد دارد. رهبري موثر لي در 20 سال گذشته توانسته است سامسونگ را كه به عنوان يك فروشگاه بازرگاني تاسيس شده بود به رقيب جدي معتبر ترين و مطرح ترين پيشتازان فناوري ديجيتال و توليد كنندگان وسايل صوتي و تصويري الكترونيك نظير سوني و پاناسونيك تبديل كند. او در سال 1993 در شهر فرانكفورت، بيانيه معروف سامسونگ را صادر كرد و همه كاركنان را به يك انقلاب فرهنگي فراخواند. او گفت كه تغيير را از خود آغاز خواهد كرد زيرا تنها حرف زدن كافي نيست. لي معتقد است در هزاره جديد قدرت آتش يك كشور به وسيله سطح فناوري آن مشخص مي شود.
آينده
اهداف لي كان هي رهبر سامسونگ، براي دهه آينده بسيار جامع و متنوع است. او اعلام كرده كه هدف او دستيابي به جايگاه يكي از بزرگترين سازندگان خودرو جهان تا سال 2010 ميلادي خواهد بود. او براي اين كار، سرمايه گذاري 13 ميليارد دلاري را در نظر گرفته است. او معتقد است سامسونگ براي بقا راهي ندارد جز آنكه به يك شركت درجه اول تبديل شود. او سامسونگ را متعهد كرده است كه براي توسعه نسل جديد فناوري مانند سخت افزارها و نرم افزارهاي چند رسانه اي و مهندسي زيستي، 75 ميليارد دلار سرمايه گذاري كند.
لي بر اين باور است كه تغييرات در 5 تا 10 سال آينده بي ترديد بيش از تغييرات 100 سال گذشته خواهد بود، همانگونه كه تغييرات 100 سال گذشته بيش از تغييرات 500 سال پيش تاكنون بوده است.
او معتقد است در قرن بيست و يكم هيچكس به تنهايي نمي تواند رشد يابد، سرعت تغييرات بيشتر خواهد شد و تلاطم انتقال و حركت ادامه خواهد داشت. لي دوران آينده را دوران فرا نيمه هادي مي نامد و روند تغييرات باور نكردني را براي دنيا پيش بيني مي كند.
مطالب مشابه :
بررسي علل موفقيت سه شركت بزرگ آسيايي سانيو، سوني و سامسونگ
بررسي علل موفقيت سه شركت بزرگ آسيايي سانيو، سوني خودرو سازي و به صوتي و تصويري
آشنايي با رشته طراحي و نقشه كشي صنعتي
طراحي بدنه و نماي داخلي خودرو. هايي همچون سوني، بي.ام.و صوتي و تصويري 4
راهنماي خريد پخشکننده بلوري
خودرو علمی سینما و bd-c6500 و سوني bdp-s570 از اين علاوه انواع فرمتهاي صوتي
چرا دختران جوان دوست دارند آرایش کنند؟
,5610749,سایپا,تصويري خودرو زیبایی,مذهبي,صوتي,365126 نگین,سنگ شکن,نمايندگي فروش سوني,
طراحي صنعتي
طراحي بدنه و نماي داخلي خودرو. هايي همچون سوني، بي.ام.و صوتي و تصويري . 4
برچسب :
صوتي تصويري سوني خودرو