قیروان نماد تمدن اسلامی در شمال آفریقا
با سلام خدمت همه شما دوستان عزیز
انشالله که تعطیلات آخر هفته خوبی رو سپری کنید
در این پست تصمیم دارم شما رو با یکی از مکان های تاریخی کشور تونس آشنا کنم امیدوارم از این پست لذت ببرید مخصوصا علاقمندان به تاریخ
******************************************************************************
در «بحارالانوار» حدیثی از پیامبر اسلام(ص) نقل شده كه در آن از «قیروان» به عنوان منبری از منبرهای بهشت نام برده شده است؛ شهری كه، نامش را از واژه فارسی «كاروان» گرفته و در اشعار حافظ و مولانا و دیگر شعرای بزرگ ایرانی وارد شده است.
قیروان (Qayrawan) در تونس قرار دارد و به زعم مسلمانان سنی، بعد از مكه، مدینه و بیتالمقدس، چهارمین شهر مقدس اسلام است؛ گرچه شیعیان، شهر نجف اشرف در عراق را شایسته این مقام میدانند، اما صرف نظر از این موضوع، اهمیت قیروان در جهان اسلام به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخیاش و عالمان و محدثانی كه در این شهر پرورش یافتهاند، چنان پررنگ است كه آشنایی با آن را اجتنابناپذیر میكند
قیروان، بیشك نماد تمدن اسلام در آفریقا است، نخستین شهری كه اعراب مسلمان پس از ورودشان به آفریقا در این قاره بنا نهادند و بعد از توسعه آن مسلمانان بیشتری در آن سكونت پیدا كردند و كمكم شهرت علمی و دینی آن در سراسر عالم اسلام پراكنده شد.
این شهر تاریخی تقریبا 200 کیلومتر با پایتخت فاصله دارد.
شهر قیروان كه اكنون جزو میراث جهان اسلام به شمار میآید و سال 2009 به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد، در دوران فتوحات اسلامی نقش استراتژیك ویژهای داشت. عقبه بن نافع سردار سپاه اسلام، آفریقای شمالی را در سال 50 هجری (670 میلادی) كه آغاز فتوحات اسلامی در آفریقا بود، فتح كرد و شهر قیروان در تونس را بنا كرد.
او این شهر را به منظور استقرار مسلمانان ساخت تا بتواند اسلام را در آفریقا اشاعه دهد. از این رو این شهر آغازگر تاریخ تمدن اسلام در مغرب عربی است. او زمانی كه وارد این شهر شد اهالی قیروان را جمع كرد و گفت: «خداوند این شهر را سرشار از علما و فقها گرداند و با اسلام عزت یابد. پروردگارا، این شهر را از هتك حرمت و آتش برحذر دار!»
از آن دوران به بعد قیروان به شهری مترقی شهرت یافت بویژه در دوران اغالبیها (سلسله اغالبی) كه مركز علم و فرهنگ بود و بیشتر اندیشمندان و علما از شهرهایی چون بغداد، كوفه، بصره و حتی یونان به این شهر میآمدند تا علوم مختلف را در آن فراگیرند. اغالبیها قیروان را به عنوان پایتخت برگزیدند و تمام تلاش خود را برای آبادانی آن به كار بردند و قیروان مركز تمدن و فرهنگ طی عصرهای مختلف شد.
از ویژگیهای این شهر میتوان به ساخت بیتالحكمه به عنوان نخستین دانشگاه اسلامی كه مركز تجمع اندیشمندان و علمای بزرگ جهان بود اشاره كرد، كه فعالیتهای علمی و فكری بسیاری در آن شكل میگرفت. به طوری كه شیخ سحنون و مالك بن انس علمای بسیاری را پرورش و رشد دادند.
همانطور كه كوردوبا (قرطبه) در اندلس و فاس در مراكش مراكز علمی مسلمانان بودند، قیروان نیز از نخستین مراكز علمی در آفریقا بود و نقش كلیدی در تدریس و پرورش و اشاعه علوم دینی داشت. معماری این شهر در دوران فاطمیها به اوج خود رسید به طوری كه بناهای تاریخی به منظور ارائه ابعاد معنوی علمی و معرفتی این شهر ساخته شد و به شهری دینی تبدیل شد
ما هم سفری با دوستان به این شهر تاریخی داشتیم. با توجه به تابلوهای راهنمای گردشگران و براساس صحبت های افراد، این شهر به دارای 430 مسجد که 230 تا ازآنها در بافت قدیمی و تاریخی شهر ساخته شده اند.
اولین مسجد آفریقا *******************************
هر چیزی در قیروان با عظمت و بزرگی اسلام ساخته شد. بویژه مسجد عقبه بن نافع به عنوان بزرگترین آثار اسلامی در آفریقا به شمار میرود.
این مسجد در بافت تاریخی شهر قرار دارد. و ما شاهد گردشگران زیادی بودیم که از این مسجد تاریخی دیدن میکردند. ورود گردشگران مسلمان مجانی ولی گردشگران غیرمسلمان باید مبلغی پرداخت میکردند.
این مسجد با برخورداری از تزئینات زیبا و برجسته یكی از آثار باستانی و مفاخر مهم جهان اسلام است كه نهتنها الگویی برای ساخت مساجد آفریقایی بود، بلكه بسیاری از معماران غربی نیز از آن الهام میگرفتند. به عنوان نمونه بزرگترین مسجد مسلمانان در پاریس نیز بر اساس معماری این مسجد ساخته شده است.
مسجد عقبه بن نافع سال 55 هجری ساخته شد. این مسجد در ابتدا بسیار كوچك بود و سقف آن روی ستونها به صورت مستقیم قرار داشت، اما با گذشت زمان و در مراحل مختلف تاریخ اسلام ضمن تغییرات بسیار با تزئینات زیبا آراسته شد. شكل خارجی مسجد به گونهای است كه بیننده تصور میكند، دژی مستحكم در اطرافش قرار دارد و از آن حفاظت میكند.
این مسجد دارای 6 قبّه (گنبد ) و 11 دروازه می باشد. 1- قبه محراب كه از قدیمیترین قبههای ساخته شده در كشورهای آفریقایی است، 2- قبه بابالبهو كه ورودی به صحن مسجد بوده و بسیار زیبا تزئین شده است، 3و4- قبه كه از ورودی نمازخانه در شرق و غرب ساخته شدهاند، 5- قبهای كه در جهت غربی مسجد و 6- قبهای كه بر بالای گلدسته قرار دارند، قبههای این مسجد را تشكیل میدهند.
با خادم مسجد هم صحبت شدیم و اطلاعات بسیار زیادی را در مورد مسجد به ما داد. او جای جای مسجد را به ما نشان داد. محراب مسجد را نشانمان داد که به صورت دو لایه بود و لایه اصلی و قدیمی مسجد در داخل بود و بعد لایه ای بسیار زیبا و منقش و سنگی بر روی آن کار شده بود. بر روی لایه خارجی آیاتی از قرآن به خط کوفی نیز حک شده بود.در گوشه دیگری از محراب سنگ نوشته ای بسیار زیبا که شامل چهار اسم از نامهای خداوند یود( الحمید - المبدی - الحمد - المعید ) که به صورتی نوشته شده اند که در حرف میم مشترک هستند.در بالای محراب باز سنگ های مربعی و منقش کار شده بود که خادم میگفت این سنگ ها در زمان معاویه بن ابوسفیان برای این مسجد اهدا شده بود.
در کنار محراب منبر چوبی بسیار بزرگ قرار داست که یکی از قدیمی ترین منبرهای جهان اسلام محسوب میشد طبق بر روی رو پیکره ای این منبر حدودا 200 مستطیل منبت کاری شده بود که نقوش تمام این مسطیلها با هم فرق میکرد . این منبر هم اکنون هم در روزهای جمعه مورد استفاده قرار می گیرید.
بر روی برخی از ستون های مسجد که به صورت جفتی بودن تعدادی از اسامی خداوند جک شده است.نقش ها و شکل های سر ستون ها هم با بقیه فرق داشتیند و هرکدام نقش خاص خود را داشت.
نکته جالب دیگه این بود که در بالای سر ستون ها و ما بین ستون و سقف سنگی لایه ضخیمی از جنس چوب استفاده شده است که طبق گفته خادم مسجد در صورت بروز زلزله این لایه های چوبی مقدار لرزش سقف روی ستون ها را کاهش می دهند
از میان کوچه های باریک بافت قدیمی شهر که عبور می کردیم شاهد وجود کارگاه هایی بودیم که به سبک قدیم مشغول ساخت صنایع دستی و یا بافت گلیم و پارچه و لباس های محلی و ... بودند.
در گوشه ای دیگر چاهی به نام چاه بروطه وجود دارد که به آن زمزم تونس می گویند و بر روی آن چاه شتر چشم بسته ای گذاشته بودند که به دور خود می چرخید و آب می کشید بدون اینکه ببینید چه مردم و گردشگرانی ناظر او هستند.
مطالب مشابه :
تصویر زمینه لایه باز میلاد امام رضا (علیه السلام)
و کیفیت بالا به صورت لایه باز را می توانید از فایل لایه باز تصویر محراب ها مناره ها
بنر محراب / یا ایها الذین آمنوا استعینوا بالصبر و الصلاه / ۴ تصویر
و تصویر چهارم بنر محراب است که امیدوارم از این فایل لایه باز تصویر صلی الله علیک
دانلود مجموعه پوستر شهادت، دل بریدن از عاطفه ها
۱،۳۰ مگابایت فرمت فایل دانلود : دانلود مرثیه بين محراب ازل گرم سجودي بانو
آیین نامه جشنواره هنرهای تجسمی
300dpi، به صورت لایه باز با فرمت psd و جدا زخلق به محراب یا فایل عکس های
سیستم عامل آندروید چیست ؟
می توانند برای گوشی تعیین کنند که عکس هایشان با چه برنامه ای باز فایل های مالتی لایه
دانلود مداحی گل یاس علی نیلوفری شد - سعید حدادیان
حجم : 1 مگابایت فرمت فایل دانلود : mp3 زمان: 4 دقیقه و 26 ثانیه. قیمت
قیروان نماد تمدن اسلامی در شمال آفریقا
آپلود فایل. محراب مسجد را نشانمان داد که به صورت دو لایه بود در بالای محراب باز سنگ
گچیری درست کردن .خصوصیات گچ
بطور کلی تا آخرین مراحل کار ونصب سنگ باز هم گچ لایه های گچی مثل محراب الجایتو
شیوه جالبی برای گذاشتن عکس در پروفایل فیسبوک
۳- حالا در برنامه فتوشاپ، قالب دانلود شده را باز لایه عکستان باشد. ۴- در منوی فایل، Save
کلیسای سانتا صوفیا
کناری قوسهای دیافراگمی بوسیله اتصال فضایی بین ورودی شمال غربی و محراب لایه ای از باز
برچسب :
فایل لایه باز محراب