بی‌کاری باورنکردنی در لرستان!

شهرام شرفی: شنیده‌اید می‌گویند: «از آخر، اول شده است!» مصداق نرخ بی‌کاری در لرستان است که بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، در کشور، اول شده؛ یعنی در بین آن‌هایی که شغل ایجاد کرده‌اند و بی‌کاری کمتری دارند، از آخر، اول شده‌ایم! این مرکز، اعلام کرده که لرستان، بالاترین نرخ بی‌کاری را در کشور دارد؛ به عبارتی، کمترین اشتغال را داریم و بیش‌ترین بی‌کار را!
نرخ بی‌کاری لرستان، ۶/۲۰ درصد اعلام شده و بعد از لرستان، کرمانشاه با نرخ بی‌کاری ۸/۱۸ درصد و کردستان با نرخ‌ بی‌کاری ۶/۱۵ درصد، دوم و سوم هستند. البته سه جایگاهی که زنگ خطری است برای این سه استان و به ویژه استان لرستان که همیشه و به ویژه در این سالیان اخیر، جزء سه‌تای اول کشور بوده است!
سال ۸۹، نرخ بی‌کاری در لرستان ۳/۱۷ درصد و سال ۹۰ ۲/۱۹ درصد بود و حالا به ۶/ ۲۰ درصد رسیده‌ایم که نشان از وخامت پدیده‌ی بی‌کاری در استان لرستان دارد.
در جامعه‌شناسی و اقتصاد، گفته می‌شود بی‌کاری، ریشه‌ی بسیاری از نابه‌هنجاری‌هاست؛ بی‌کاری است که مانع ازدواج می‌شود؛ بی‌کاری است که افسردگی را دامن می‌زند؛ بی‌کاری است که اعتیاد را رواج می‌دهد؛ بی‌کاری است که فقر در سطح خانوارها را بیش‌تر می‌کند و حتا ممکن است «کانون گرم خانواده‌ها» را متلاشی کند.
همین بی‌کاری است که نمی‌گذارد جمعیت متولد شده، بیش‌تر شود. وقتی فرد، بی‌کار است و شغلی ندارد، چگونه می‌تواند تشکیل خانواده بدهد؟ چگونه می‌تواند نیازهای اساسی‌اش را برطرف کند؟ چگونه می‌تواند حتا مخارج ادامه‌ی تحصیلش را فراهم کند؟
آیا دولت عدالت‌محور، توانسته است مشکل بی‌کاری در لرستان را حل کند؟ دولتی که سه سفر به لرستان داشته و بیش از ۵۰۰ مُصَوبه برای پیشرفت و توسعه‌ی این استان تصویب نمود و حتا کارگروهی به نام «کارگروه توسعه و اشتغال» نیز برای رفع معضل بی‌کاری در این استان تشکیل داد و نتیجه‌اش همین شده که لرستان، بالاترین نرخ بی‌کاری را در کشور، از آن خود کرده است! جالب این‌جاست که نرخ بی‌کاری در بین جوانان فارغ‌التحصیل دانشگاهی، روز به روز بیش‌تر می‌شود؛ چندی پیش بود که یکی از نمایندگان خرم‌آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی، به رسانه‌ها گفت که ۷۰ درصد مراجعات به دفتر نمایندگی‌اش در خرم‌آباد، مربوط به تقاضای کار و شغل و رفع مشکل بی‌کاری جوانانی است که تحصیلات دانشگاهی‌شان را تمام کرده و دنبال کار می‌گردند.
گفته می‌شود بی‌کاری و در پی شغل مناسب بودن، باعث شده که از اوایل دهه‌ی ۸۰ تا پایانش، نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر از اهالی لرستان، مهاجرت کرده‌اند تا در سایر شهرهای کشور، شغلی برای امرار معاش پیدا کنند! این، واقعاً جای تأمل و البته تأسف دارد.
چرا استانی که این همه استعداد کشاورزی و دام‌پروری و گردش‌گری دارد باید بی‌کارترین استان کشور باشد و هر دوره، جزء سه استان اول بی‌کار قرار بگیرد؟! چرا این همه مصوبه‌های سفرهای استانی هیئت دولت، نتوانست «درد عمیق بی‌کاری» را در لرستان حل کند؟
جوانان لرستان، انتظاری جزء بهره‌مندی از شغل مناسب و شرافتمندانه ندارند. مگر در خبرها نیامده بود که به گفته‌ی رئیس پلیس استان لرستان، دو سوم دستگیرشدگان جرائم مختلف، بی‌کار هستند؟! آیا این مسئله و بحران اجتماعی را نباید به گونه‌ای اورژانسی، بررسی نمود؟
بی‌کاری را می‌توان مادر بسیاری از جرائم و مشکلات اجتماعی دانست؛ بنابراین بر مسئولان ارشد لرستان و نمایندگان این دیار، واجب است که به صورتی فوری و البته بر اساس آموزه‌های کارشناسی شده، راه‌حلی بنیادین برای رفع این «معضل بزرگ اجتماعی» پیدا کنند. این‌که طرح‌ها یا پروژه‌هایی عمرانی در استان لرستان، راه‌اندازی شود، جای قدردانی دارد و کسی، منکر خوب‌بودنشان، نیست؛ اما اولویت اول لرستان را باید «بی‌کاری» دانست و برای رفع آن، تلاش گسترده کرد. برای نمونه، نمی‌شود دنبال مبارزه با مکان‌هایی آلوده مثل برخی قهوه‌خانه‌ها (نه همه‌شان) رفت بدون این‌که، بحران بزرگ بی‌کاری را برطرف نمود.
این، غول سیاه بی‌کاری است که بسیاری از جوانان ناامید و افسرده را به مکان‌های آلوده می‌کشاند؛ اگر جوانان لرستان، شغل (اشتغال پایدار) داشته باشند، آیا فرصت «ول‌گردی» در خیابان یا حتا مجالی برای افتادن در دام‌های گوناگونی مثل «اعتیاد و سرقت» پیدا می‌کنند؟ این، «بی‌کاری» است که حتا خشونت‌های خیابانی را افزایش می‌دهد؛ این، بی‌کاری است که پرخاش‌گری جوانان در محیط خانواده و «درگیری‌های درون خانواده» را گسترش داده است.
جالب این‌جاست که برخی از مسئولان و نمایندگان استان نیز درباره‌ی این درد اجتماعی در لرستان، سخن می‌گویند و قبول دارند که لرستان، اکنون، بی‌کارترین استان کشور است؛ اما وقتی قرار است این مشکل حل شود، در عمل، «راه‌حلی جامع و مناسب»، وجود ندارد!
انگار، مسئولان و نمایندگان استان، در برابر این «غول اجتماعی»، تسلیم و منفعل شده‌اند و انگار، دیگر، نمی‌توانیم این مشکل را حل کنیم و فقط بالانشینی استان لرستان را در بین استان‌های بی‌کار کشور، تماشا می‌کنیم و اراده‌ای و برنامه‌ای علمی و عملی برای مبارزه با یکی از مهم‌ترین بحران‌های اجتماعی (بی‌کاری)، نداریم!
باز هم لرستان در بین بی‌کارترین استان‌های بی‌کار کشور، اول شد؛ اول شدنی که از آن اول شدن‌هایی است که زنگ هشدار «فروپاشی اجتماعیِ تدریجی» را به صدا درآورده است.

سیمره


مطالب مشابه :


سفرنامه سلیمانیه

زیادی در باره اقلیم کردستان و نقاط دیدنی شهر ها بخصوص سلیمانیه و اربیل و و شغل اش سوال




استخدام کاریابی بین المللی کارپیرا در آلمان،سوییس و اربیل عراق

استخدام فوری داغ داغ - استخدام کاریابی بین المللی کارپیرا در آلمان،سوییس و اربیل عراق -




استخدام شرکت فرانسوی از سوی عراق برای ساخت نیروگاه های برق

وی افزود که این شرکت ها برای جوانان عراقی هزاران شغل ایجاد می کنند.




دیدار از شهر اربیل یا هه ولیر مرکز اقلیم کردستان عراق

دکتر جعفر صابری - دیدار از شهر اربیل یا هه ولیر مرکز اقلیم کردستان عراق - بیوگرافی .معرفی آثار .




گسل های موجود دراستا ن اردبیل

شغل اهالی روستا : اکثر اهالی روستا کشاورز بوده و در کنار کشت و زرع به حوزه چهار اربیل




روستای اسلمرز

شغل اکثر مردم روستا دامداری و کشاورزی می باشد . اربیل(هه ولیر) سلیمانیه(سلیمانی)




اردبیل

شغل اهالی روستا : اکثر اهالی روستا کشاورز بوده و در کنار کشت و زرع به حوزه چهار اربیل




بی‌کاری باورنکردنی در لرستان!

اعلام مرکز آمار ایران، در کشور، اول شده؛ یعنی در بین آن‌هایی که شغل ایجاد کرده‌اند و بی




شهرستان سردشت

کشاورزی و دام داری اصلی ترین شغل ساکنان منطقه ی سردشت را تشکیل می دهد در این اربیل (هولیر




برچسب :