روابط کار - تاریخچه درایران و جهان

تاریــخچــه روابط کار درجهان


در حدود پنج هزار سال قبل اولین مفهوم روابط کار بصورت ابتدایی و در رابطه با تهیه طرحهای اجرایی برای رفع مشکلات مرتبط با روابط بین کارگران و کارفرمایان ( کارکنان و مدیریت ) مشاهده میگردد .


روابط کار قبل از انقلاب صنعتی

* حدود 3700 سال قبل از میلاد مسیح در زمان حکومت حمورابی پادشاه بابل اقداماتی در زمینه تعیین حداقل دستمزد و تعیین فهرست دستمزدها بعمل آمد .

* در دورۀ هخامنشیان در ایران نوعی نظام دستمزد وجود داشت که در آن طبقه بندی مشاغل پرداخت حقوق مساوی برای کار مســاوی ، عدم تفاوت بین کارگر زن و مرد، حداقل سن برای کار ( 15 سال ) و پرداخت پاداش و عیدی پیش بینی شده بود .



* اسلام با بیان مطالبی فلسفی و ارائه حقوق کار ، چگونگی تنظیم روابط کار را تشریح می کند . بطور کلی حقوق اسلامی در مورد « کارانسانی » دیدی وسیع تر از « حقوق کار » داشته و احکام آن فقط منحصر به کارگران نمیشود بلکه تمامی طبقات جامعه را شامل میشود .


* در اسلام نکتۀ مهم ارزش مادی و معنوی کار است زیرا احکام اسلامی تنها مالکیتی را مشروع میداند که نتیجه کار و فعالیت انسان باشد .

روابط کار بعداز انقلاب صنعتی
انقلاب صنعتی که منشأ تحولات بزرگی در زمینه های اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و فن آوری بود ، اساس روابط کار ( روابط صنعتی ) امروز را شکل داده است .
روابط کار ( روابط صنعتی ) در این دوره تحت تأثیر دو پدیدۀ « تحول فکری » و « تحول صنعتی » قرار گرفته است :

الف تحول فکری
* با وقوع انقلاب کبیر فرانسه وپیدایش نظریه های اصالت فرد و اقتصاد آزاد ، مباحث مرتبط با حوزه روابط کار ، حقوق کار و کارکنان شکل گرفتند.

ب – تحول صنعتی :
شروع انقلاب صنعتی و افزایش واحدهای تولیدی موجبات مهاجرت از روستا به مراکز صنعتی وشهرها ، افزایش تعداد کارگران در واحدهای صنعتی ، تنوع مشاغل ، کاهش امنیت شغلی و... را فراهم آورد و در نتیجه زمینه پیدایش واحدهای روابط کار ( روابط صنعتی ) ایجاد گردید .

تاریخچه روابط کاردرایران
با پیدایش صنعت نفت در زمان سلسلۀ قاجار ، تحولی در روابط کار ایجاد شد اما شیوۀ تبعیض آمیز خارجیان حاکم بر این صنعت موجب نارضایتی کارگران ایرانی گردید و زمینۀ تشکل آنان را فراهم کرد . مبارزات این تشکلهای کارگری با کمک تحولی که بعدها انقلاب مشروطه ایجاد کرده بود ، دگرگونیهایی را در روابط بین کارگران و کارفرمایان بوجود آورد .
درحدوو پنجاه سال قبل ، حرکت کلی کشور بسوی صنعتی شدن با احداث راه آهن ، کارخانه های نساجی ، قند ، سیمان ، کبریت سازی ، پالایشگاه ............ شروع شد .
در نتیجه با افزایش کارگران ، نیاز به وضع قوانین و مقرراتی جهت تعیین حقوق آنان محسوس گردید . از طرفی با ازدیاد واحدهای تولیدی و عدم توجه کارفرمایان به حقوق کارگران ، تدریجاً زمینه دخالت دولت در روابط کار فراهم شد و دولت ناگزیر شد تا بتدریج قوانین و مقرراتی را برای ساماندهی روابط کار وضع نماید .
اهم این قوانین و مقررات عبارت بود از :
1 - در این برهۀ زمانی اولین سند دخالت دولت در روابط کار ، فرمانی است که در سال 1302 توسط والی کرمان و بلوچستان در حمایت از کارگران کارگاههای قالی بافی صادر شد و پیرامون ساعات کار ، ایام تعطیل ، حداقل سن کار ، شرایط محیط کار و بازرسی از محیط کار مقرراتی را وضع کرد .
2- مقررات مربوط به قرارداد کار در قانون مدنی مصوبۀ 1307 که در آن به اجارۀ اشخاص اشاره شده است .
3- وضع و اجرای قانون تأمین اجتماعی ( در سالهای 1309 تا 1311 ) . زیرا احداث راه آهن سراسری و ساختمانهای دولتی ، با وقوع حوادث ناشی از کار توأم بود .
4- نظامنامۀ کارخانه ها و مؤسسه های صنعتی کشور ( مصوب 1315 هیئت دولت ) که در آن مواردی از قبیل حفاظت و بهداشت کار ، بازرسی کار و تأمین اجتماعی پیش بینی شده بود .


* پس از پیروی انقلاب اسلامی ، وزارت کار و امور اجتماعی ، قانون جدید کار را تدوین نمود که بتصویب دولت و مجلس شورای اسلامی رسید ولی به دلیل ایرادهای شورای نگهبان ، سرانجام پس از اصلاح در 76 ماده بتصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید و به دولت ابلاغ گردید و از سال 1369 به اجراء درآمد .

تاریخچه روابط کار ( روابط صنعتی ) در شرکت ملی نفت ایران
از بدو پیدایش صنعت نفت در کشور ، موضوعات روابط کار به اشکال مختلف مورد امعان نظر قرار داشته اند و واحد متولی آن تحت عنوان واحد “ روابط صنعتی “ انجام وظیفه می کرد این واحد در خصوص موارد ذیل فعالیت می نماید :
1) تقویت ارکان ایمنی و بهداشت محیط کار
2) حمایت از کارکنان در برابر عوارض و حوادث خاصه حوادث ناشی از کار
3) حفظ و ارتقاء سلامتی و بهداشت روانی کارکنان
4 ) بررسی و ارائه گزارشهای تحلیلی همراه با پیشنهاد برای تامین و توسعه رفاه کارکنان در محیط کار و محیط زندگی
5) مطالعه وپیشنهاد برای تعدیل حقوق / دستمزد و جبران صعوبت کار
6) شناسایی مشاغل سخت و زیان آور و توجه به شاغلین این مشاغل
7) مشارکت در تهیه و تدوین مقررات ، آیین نامه ها و دستورالعملها
8) انجام نظر سنجی ها و پروژه های مطالعاتی برای شناسایی علل و عوارض پدیده های آسیب رسان در محیطهای کاری و ارائه پیشنهادهای سازنده جهت حل و فصل این گروه مشکلات
9) جلب توجه مسئولین به اهمیت و پیگیری مسائل مرتبط با اعمال مدیریت منابع انسانی و توجه به نیروی کار در طی مراحل استخدام ، آموزش ، انتصابات و مسیر ارتقاء شغلی ، ارزشیابی و خاتمه خدمت
10) ارائه طرحهایی برای جلب مشارکت کارکنان در تصمیم گیریها
11) همکاری در مذاکره با سازمان تامین اجتماعی ، وزارت کارو امور اجتماعی ، شرکتهای بیمه و ...
وظایف روابط کار و صندوق تأمین آتیه
1- اجرای متمرکز دستور العمل طرح تامین آتیه کارکنان درسطح شرکت ملی نفت ایران
2- اجرای متمرکز دستورالعمل انتخاب و تشویق مديران وکارکنان نمونه در سطح شرکت ملی نفت ایران
3 - بررسی و رسیدگی به مسایل و مشکلات مطروحه از سوی واحدها و کارکنان مرتبط با حوزه روابط کار
4- حضور در جلسات برای بررسی ، رسیدگی ، تجدید نظر و یا تدوین مقررات و دستورالعملها و هماهنگی در روشهای اجرایی مرتبط با بهبود محیط و شرایط کار
5- نظارت در حیطه وظایف محوله و ارائه نظرات مشورتی به شرکتها / مدیریتها / واحدها مختلف برای هماهنگی و انطباق عملکرد با ضوابط و مقررات .
6- بازدید از شرکتها و مناطق عملیاتی برای انعکاس مشکلات در قالب گزارش همراه با پیشنهاد
7- انجام پروژه های مطالعاتی بمنظور آسیب شناسی و در نتیجه کمک به بهبود محیط و شرایط کار
8- تشکیل جلسات با واحدهای موازی در شرکتهای تابعه بمنظور تبادل نظر و هماهنگی در اقدامات و فعالیتهای مرتبط با حوزه کاری ، در قبال مسائل و مشکلات فراگیر .


پروژه های مطالعاتی واجرایی انجام پذیرفته در روابط کار و صندوق تامین آتیه کارکنان


* پروژه مطالعاتی “ اصلاح طرح تامین آتیه کارکنان “
* پروژه مطالعاتی “ بررسی چگونگی گذران اوقات فراغت کارکنان در مناطق عملیاتی ( اجرا در شرکت ملی حفاری ایران)
* پروژه مطالعاتی “ بررسی چگونگی گذران اوقات فراغت کارکنان درمناطق عملیاتی “ (اجرا در شرکت عملیات اکتشاف ، شرکت پایانه های صادرات مواد نفتی ، شرکت نفت فلات قاره )
* پروژه مطالعاتی “ بررسی علل شیوع اعتیاد و راهکارهای پیشگیری و درمان با توجه به علت شناسی آن و مقایسه اثر بخشی راهکارهای درمانی و پیشگیرانه صورت پذیرفته در سطح شرکت ملی نفت ایران “
* پروژه اجرائی “ طراحی و استقرار سیستم مکانیزه در واحد روابط کار و مددکاری اجتماعی “
* پروژه مطالعاتی “ بررسی علل و شناسایی نوع فرسودگی شغلی کارکنان مناطق عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران و ارائه راهکارهای عملیاتی متناسب “

 

منبع: اینترنت


مطالب مشابه :


روابط کار قبل از انقلاب صنعتی

تا قبل از انقلاب صنعتی ، به علت سادگی و کم حجم بودن تولیدات صنعتی و کشاورزی، روابط حقوق




روابط کار - تاریخچه درایران و جهان

مرتبط با حوزه روابط کار ، حقوق کار و روابط کار ( روابط صنعتی ) در وزارت کارو امور




حقوق ثبت شرکتهاومالکیت صنعتی

حقوق ثبت شرکتهاومالکیت صنعتی کرد.حقوق تجارت که روابط تجاری کارو




نمونه سوالات تشریحی کلی درس قانون كار

7-حقوق عمومي 14-روابط ميان 170- اولین مسئله مهم مورد توجه پس از انقلاب صنعتی




نمونه طرح درس حسابداری

گروه حسابداری صنعتی (حقوق ودستمزد مهارت حسابداری صنعتی شاخه کارو دانش به شرح زیر می




حقوق کاروتعاون

همانگونه که قبلا درمقدمه ی حقوق اساسی به بودن روابط صنعتی حداقل




دانشگاه صنعتی کرمانشاه استخدام می کند

استان پنجم - مدیر روابط عمومی دانشگاه صنعتی کرمانشاه از انتشار آگهی استخدام کارو نیوز




برچسب :