سیستمهای اعلام حریق

سیستمهای اعلام حریق

 

 آتش سوزی یکی از خطرناکترین پدیده‌هایی است که روی می‌دهد و زیانهای قابل توجه جانی و مالی به بار می‌آورد. ما همه روزه شاهد آتش سوزیهایی در نقاط مختلف جهان هستیم که موجب از بین رفتن انسانها و به بار آمدن زیانهای فراوان مالی می‌گردد. یکی از وظایف مسئولین بخشهای صنعتی ، خدماتی و ... مقابله با آتش سوزی و جلوگیری از گسترش دامنه آتش است. وظیفه طراحان ساختمانها این است که در طراحی ساختمانها خطرات ناشی از آتش سوزی را به حداقل برسانند و زمینه اقدامات ایمنی لازم را در صورت بروز آتش سوزی ، فراهم سازند.

 

 

 

سیستمهای اعلام حریق

 

از آنجا که دقایق اولیه شروع حریق دارای اهمیت زیاد و حیاتی می‌باشد، از طرفی عوامل ایجاد حریق بسیار متنوع بوده و همچنین در تمامی ساعات شبانه روز امکان بروز آن می‌رود، لذا امروزه سیستمهایی ایجاد گردیده است که می‌تواند در لحظات اولیه حریق آن را شناسایی کرده و مراتب را به یک مرکز کنترل ارسال نموده و از آن طریق بلافاصله ، توسط آژیر ، به ساکنین اعلام کند و یا با وسیله تلفن به مراکز آتش نشانی خبر دهد. بعضی از سیستمها در صورت لزوم (برای مکانهای حساس) می‌توانند بطور اتوماتیک حریق را خاموش کنند. (سیستم اطفای حریق

 

اجزای تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق

 

دتکتور

 

دتکتورها یا کاشفها وسایلی هستند که حریق را حس می‌کنند. دتکتورها انواع و اقسام خاص خود را دارند که عبارتند از:

 

دتکتور دودی :

 

وسیله‌ای است که در برابر کوچکترین اثر مقدماتی حریق (دود) حساس بوده و عکس‌العمل نشان می‌دهد. دتکتور دودی به دو نوع است:

 

دتکتور دودی یونیزاسیون :

 

دتکتور دودی یونیزاسیون دارای یک محفظه می‌باشد که با هوای بیرون در ارتباط است. فضای داخلی محفظه به وسیله یک منبع رادیواکتیو یونیزه می‌شود (یونیزاسیون مرحله‌ای است که مولکولهای هوا به یونهای مثبت و الکترونهای منفی تبدیل می‌شوند.) حال چنانچه یک ولتاژ بین این محفظه برقرار شود، یونها به طرف صفحه با قطب مخالف حرکت می‌کنند. یونهای مثبت به طرف الکترود منفی و الکترونها به سمت الکترود مثبت حرکت می‌کنند. حرکت این الکترونها و یونها یک جریان الکتریکی را بوجود می‌آورد.

مقدار جریان الکتریسیته بستگی به شکل محفظه ، منبع رادیواکتیو ، ولتاژ تغذیه ، درجه حرارت و رطوبت هوا دارد. در اثر ورود هوا به این محفظه جریان الکتریسیته کاهش می‌یابد (وجود ذرات دود باعث کاهش میزان جریان الکتریسیته می‌شود.) و باعث عملکرد دتکتور شده و دتکتور فعال می‌شود.

 

دتکتور دودی نوری :

 

دتکتور دودی نوری شامل یک منبع نوری و یک عنصر حساس در مقابل نور (فتوسل) می‌باشد. هرگونه دود در فضا موجب کاهش انحراف انرژی نوری بر روی فتوسل شده و دتکتور عمل می‌نماید.

 

دتکتور حرارتی :

 

این دتکتور نسبت به افزایش درجه حرارت حساس می‌باشد. هنگامی که بر اثر آتش سوزی ، درجه حرارت محیط تغییرات غیر عادی داشته باشد، این دتکتور فعال می‌شود. دتکتور حرارتی دارای یک محفظه می‌باشد. در داخل محفظه یک بی متال وجود دارد. هوای گرم روی بی متال اثر گذاشته و گرما باعث بسته شدن کنتاکتهای آن شده و دتکتور عمل می‌کند. این دتکتور برای مکانهایی مانند آشپزخانه‌ها ، موتورخانه‌ها و ... مناسب است.

 

دتکتور شعله‌ای :

 

این دتکتورها امواج نوری غیر قابل روئیت را که به وسیله شعله آتش منتشر می‌شوند، تشخیص می‌دهند و فعال می‌شوند. این دتکتورها دارای زاویه دید مشخصی هستند که هنگام طراحی و کاربرد باید به آن توجه نمود.

 

شستی‌های اعلام حریق

 

این شستی‌ها به دو صورت موجودند: یا به صورت شستی معمولی که با فشار به آن کنتاکتها بسته یا باز شده و پیام به مرکز کنترل ارسال می‌شود و یا به صورت شستی‌های شیشه‌دار که شامل یک جعبه کوچک است که درون آن یک میکروسویچ و جلوی آن درپوش شیشه‌ای قرار دارد. با وارد نمودن ضربه‌ای کوچک به شیشه ، شیشه شکسته شده، اهرم میکروسویچ آزاد شده و کنتاکتها عمل می‌نماید و پیام به مرکز کنترل ارسال می‌شود.

 

مراکز کنترل

 

در این مراکز که امروزه به صورت الکترونیکی وجود دارند، تمام وظایف توسط میکروپروسسورها انجام می‌شود و سیم کشی کلیه دتکتورها ، شستی‌ها ، لامپهای اعلام خبر ، وسایل صوتی خبر دهنده ، منابع تغذیه و غیره به مرکز کنترل وصل می‌شود. مراکز کنترل دارای مدارهای عیب یاب بوده و هنگام ایجاد عیوبی ناشی از قطع مدارها ، قطع برق شهر ، ضعیف بودن باتریها ، سوختگی فیوزها ، خرابی دتکتورها عمل نموده و سیگنال به مراکز کنترل ارسال شده و منطقه آتش گرفته ، شناسایی می‌شود.

در بعضی از مراکز کنترل به نام مراکز کنترل آدرس پذیر شماره دتیکوری که فعال شده است، توسط صفحه دیجیتالی نمایش دهنده ، نشان داه می‌شود و بدین ترتیب می‌توان سریعا محل وقوع حریق را شناسایی و اقدامات لازم را برای پیشگیری از توسعه حریق به عمل آورد. بعضی از مراکز کنترل اعلام حریق دارای یک ترمینال تلفن هستند که از طریق کابل کشی به مرکز آتش نشانی ارتباط پیدا می‌کنند و در صورت لزوم وقوع حریق بطور اتوماتیک به مرکز آتش نشانی اطلاع داده می‌شود.

 

وسایل خبر دهنده

 

وسایل خبر دهنده در سیستم اعلام حریق مانند آژیرها ، زنگها ، بوقها ، لامپها و ... می‌باشند که در صورت بروز حریق و شناسایی آن توسط مرکز کنترل ، فرمان گرفته و ساکنین یا افراد داخل ساختمان را مطلع می‌سازند.

 

 

سیستم های اعلام حریق اتوماتیک

 سیستم های اعلام و اطفاء حریق اتوماتیک، سرمایه و اطلاعات با ارزش و جان پرسنل را از گزند صدمات آتش سوزی دور خواهد داشت این سیستم ها مبتنی بر تشخیص دود، حرارت، نشت گاز، شعله و توسط دتکتورهای متناسب با آن و اعلام خطر اتوماتیک توسط دستگاه مرکزی است.

 سیستم های اعلام حریق اتوماتیک

 برای ایمن سازی یک محیط در برابر حریق، مهمترین مسئله اطلاع یافتن سریع و به موقع از وقوع حریق و سپس تلاش جهت خنثی کردن آن است. هنگامی که آتش سوزی اتفاق می افتد، نشانه هایی از آتش (دود، حرارت یا شعله) پدیدار میگردد که این نشانه ها توسط عناصر حساس کشف می گردند. هر چه این عناصر حساسیتشان نسبت به دود، حرارت یا شعله بیشتر باشد، سریعتر اعلام حریق می نمایند و احتمال خطرات جانبی پایین تر می آید.

اجزاء تشکیل دهنده سیستم های کشف و اعلام حریق خودکار

 کاشف های حریق

 کاشف ها به گونه ای طراحی شده اند که نسبت به دود، حرارت، شعله و یا ترکیبی از آنها عکس العمل نشان دهند. انتخاب نوع کاشف حریق به شرایط محیط و کالا بستگی دارد و روش های مختلف طراحی را می طلبد.

 


مطالب مشابه :


دتکتور دود چیست؟

سیستم اعلام حریق - دتکتور دود چیست؟ - سیستمهای اعلان حریق - طراحی - فروش - نصب و راه اندازی




دتکتور اعلام حریق

پارديك سيستم - دتکتور اعلام حریق - طراح و تولید کننده سیستم های جامع اتوماسیون صنعتی و خانگی




دتکتور شعاعی Beam Smoke Detector

وبلاگ تخصصی سیستم های اعلام حریق - دتکتور شعاعی Beam Smoke Detector - The Professional Blog Of Fire Alarm System




سیستمهای اعلام حریق

صنعت برق - سیستمهای اعلام حریق - - صنعت اجزای تشکیل دهنده سیستم اعلام حریق دتکتور




سیستم اعلام حریق

کابل­کشی سیستم اعلام حریق. این دتکتور در حریق با پایه­ی هپتان (tf ­6) دچار ضعف پاسخگویی




اعلام حریق

مهندسی برق - اعلام حریق - مهندسی برق قدرت الکترونیک مخابرات کنترل کتاب و نرم افزار تازه های




استاندارد های سیستم اعلام حریق

- فاصله دتکتور دودی 10.6 متر تا 15 متر بر حسب مکان و - شستی اعلام حریق در حالت معمولی در




سیستم اعلان حریق

سیستم های اعلام حریق در صورت وجود دود اشعه مادون قرمز دچار نقصان و کاستی شده و دتکتور




سیستم اعلام حریق

بهداشت حرفه ای - سیستم اعلام حریق - بهداشت حرفه ای 3- دتکتور (آشکار کننده اتوماتیک)




سیستمهای اعلام حریق

سیستم اعلام حریق 1- دتکتور دودی 2- دتکتور حرارتی 3- دتکتور شعله ای




برچسب :