بررسی سؤالات کنکور سراسری 89

نقد و بررسی سئوالات كنكور سراسري89 درس ادبيات رشته هاي مختلف در سال تحصيلي 90- 1389 

گروه اموزشي زبان و ادبيات فارسي استان گيلان

با سلام و احترام

طرّاحي سؤالات كنكور، حاصل تلاش یک مجموعه ی طرّاحان عزیزی است که زمان زیادی را به  آن اختصاص داده اند و در طرح سئوالات ،  همه ی نکات و موارد دقیق مربوط به آن را رعایت کرده اند . سؤالات از پختگی و دقت فراوان برخوردار است و پاسخ گویی به آن ها نیاز به تأمل دارد . نقد و بررسی زیر، جهت پیشنهاد برای کیفی نمودن  سؤالات کنکور مطرح شده است و بس .

باتوجه به سطوح ششگانه درامر امتحانات اعم از امتحانات دوره ي متوسطه وكنكور تغيير نحوه انتخاب سوالات از حيطه ي دانش به حيطه ي درك مطلب ومفهوم در آزمون امسال همچون سال گذشته كاملا محسوس مي باشد و از  بررسي 25 سؤال   8 سؤال به حيطه ي مفهوم ودرك مطلب تعلق مي گيرد .

با توجه به مدت پاسخ گويي به 25 سؤال ادبيات فارسي در هر رشته كه 18 دقيقه مي باشد ؛ داوطلبان براي پاسخ گويي به هر سئوال 43/2  زمان دارند . در اين مدت كوتاه به يقين نمي توانند به تعدادی از سئوالات با آرامش جواب دهند . به ويژه كه بخش ارتباط معنايي قسمت اعظم سئوالات را به خود اختصاص مي دهد . از آن جايي كه تقارن معنايي اغلب خارج از متن كتاب ها ی درسي است . داوطلبان برای خواندن و تطابق معنايي آن ها با ساير ابيات ، نياز به  زمان بيشتري دارند .مشكل بزرگ ، عدم تناسب زمان پيشنهادی برای هر درس و حجم سئوال است كه اين امر در داوطلب  اضطراب مضاعفي ايجاد مي كند و از قدرت تجزيه و تحليل ذهن او برای پاسخ گویی به سئوالات مي كاهد .

سؤال هشت از رشته علوم تجربی ، علوم ریاضی و هنر و سؤال نه از رشته علوم انسانی و سؤال ده از رشته ی زبان ، مربوط به شمارش تکواژ ها و واژه هااست . که داوطلبان باید در زمانی کمتر از یک دقیقه ، تعداد کثیری از تک واژ و واژه ها را بشمرند که اغلب هم در شمارش اشتباه می کنند و این شمارش گاه به چندین دقیقه کشیده می شود . اغلب دانش آموزان در شمارش تكواژها ،واژه ها و واج ها  در اين زمان كوتاه ،از اين كار منصرف شده و به سئوالات ديگر مي پردازند . كه در سال هاي اخير ، تعيين تركيب هاي وصفي و اضافي به آن اضافه شده است . آزمون ادبيّات فارسى اولين آزمون گروه هاي مختلف است اگر داوطلب نتواند در آزمون ابتدايى به پرسش ها پاسخ دهد، روحيّه ی خود را از دست مي دهد و استرس ناشی از عدم موفقيت او را فرا مي گيرد .

با این اوصاف آیا به نظر نمی رسد که سؤالات کنکور سراسری یک نوع مسابقه هوش است نه آزمون ادبیات فارسی در کنکور سراسری. با وجود این همه مطالب مهم، که در کتاب های درسی چهار ساله وجود دارد چه ضرورتی دارد که طراحان ، مصّر به دادن سؤالاتی خارج از کتاب درسی باشند.

خوب است طراحان کنکور لحظه ای خود را در جایگاه دانش آموزان قرار دهند ؛ آن وقت معضل کمبود وقت ، هر ساله در آزمون ادبیات تکرار نمی شود.

چند سالی است که انتخاب متون برای غلط های املایی ، از کتاب کلیله و دمنه ، مرزبان نامه و یا دیگر متون سخت خارج از کتاب های درسی است که مشخص کردن غلط های املایی در میان متون نا آشنا ، قدری برای داوطلبان دشوار است.

ازمجموع سؤالات 5 مورد به دستورزبان فارسي اختصاص يافته است كه ازاين 5 مورد يك مورد به نگارش ويك مورد به زبان شناسي وسه مورد به دستور اختصاص دارد .

ازمجموع سؤالات 4مورد به آرايه ادبي اختصاص يا فته است .«توجه به انواع اضافه هاي استعاري ،متناقض نماّ ،حسن تعليل»همچون سال هاي گذشته مشهو د است.

از مجموع سؤالات 3مورد به تاريخ ادبيات اختصاص يافت كه جملگي درحيطه ي دانش قرار دارند .

3مورد به معني لغات اختصاص يافت كه مربوط به سال اول ودوم وسوم وپيش دانشگاهي است واز هر كتاب به ترتيب يك سؤال طرح شده است .

2مورد هم به غلط املايي اختصاص داده شد كه از كتب پيش دانشگاهي انتخاب شده است .

   درصد هاي صحيح  25 سؤال زبان وادبيات فارسي رشته علوم انساني به قرار ذيل مي باشد:

مفهوم ودرك مطلب :32درصد            دستور زبان فارسي :20درصد               تاريخ ادبيات :12درصد

آرايه ادبي :16درصد                  معني لغات :12درصد                 املاوغلط املايي:8درصد

سؤالات آزمون 89 باسوالات آزمون  87مورد مقایسه قرار گرفته است كه نتايج آن به قرار ذيل است :

الف : همچون گذشته درصد سؤالات مفهومي سال 87 كه 36 درصد بوده اين در صد درسال 89 نسبت به87 4درصد افزايش داشته است.

ب: درصد سؤالات آرايه در سال 87 ،12 درصد بوده كه در سال 89با 4درصد افزايش به 16درصد افزايش يافت .

ج: درصد  سؤالات املا، تاريخ ادبيات ودستور با سال هاي گذشته مشابه بوده وتغييري نكرده است .

 سؤالات ادبیات کنکور سال 89 به ترتیب در بخش های زیر تقسیم بندی شده اند :

گروه های آزمایشی ریاضی ، تجربی  و هنر  :

 لغت ( 3 نمونه ) املا ( 2 نمونه ) زبان فارسی شامل تعیین واج و تکواژ ( 1 نمونه )ساختمان اسم و صفت ( 1 نمونه )  تعیین ترکیب وصفی و اضافی ( 1 نمونه ) تعیین اجزای جمله ( 2 نمونه ) نگارشی (1 نمونه) آرایه های ادبی ( 3 نمونه ) تاریخ ادبیات ( 3 نمونه )  ارتباط معنایی و درک مفهوم  ( 8 نمونه )

 گروه آزمایشی زبان

لغت ( 3 نمونه ) املا ( 2 نمونه ) زبان فارسی شامل تعیین واج و تکواژ ( 1 نمونه )ساختمان اسم و صفت ( 1 نمونه)  نقش تبعی ( 1 نمونه ) تعیین اجزای جمله ( 2 نمونه ) نگارشی (1 نمونه) آرایه های ادبی ( 3 نمونه ) تاریخ ادبیات ( 3 نمونه )  ارتباط معنایی و درک مفهوم(7 نمونه) حفظ شعر (1 نمونه )

  گروه آزمایشی علوم انسانی ( اختصاصی ) :

ادبیات 1 پیش : عروض ، قافیه و نقد ادبی به ترتیب ( 5 ،2 و 2 سئوال )   ادبیات 2 پیش  :  (9 سئوال  ) 1 نمونه به شکل سبک شناسی و ( 8 نمونه ) ارتباط معنایی : تاریخ ادبیات : ( 7 سئوال  )آرایه های ادبی ( 5 نمونه )

گروه آزمایشی علوم انسانی (عمومی )

لغت ( 3 نمونه )  املا ( 2 نمونه ) زبان فارسی 6 نمونه شامل  تعیین واج و تکواژ( 1 نمونه )  ساختمان اسم و صفت (1نمونه ) تعیین ترکیب وصفی و اضافی (1نمونه ) تعیین اجزای جمله ( 2 نمونه )نگارشی ( 1 نمونه ) آرایه های ادبی ( 3 نمونه ) تاریخ ادبیات ( 3 نمونه )  ارتباط معنایی و درک مفهوم (8 نمونه ) 

بررسی سؤالات گروه ریاضی، تجربی ، زبان و هنر  :

در بخش لغت که در  سه سئوال ابتدایی  مطرح شده است همه در یک سطح می باشند و تنوّع در آن ها نیست .در نظام آموزش و پرورش ، معنی لغات خارج  متن از دانش آموزان خواسته نمی شود و خود مؤلفان کتب درسی بسیار بر این امر تأکید دارند . امّا متأسفانه در سئوالات کنکور به این امر هیچ توجهّی نشده است و عبارات حاوی لغات مد نظر در سئوال در هیچ کدام از سه پرسش نیامده اند .

در بخش املا  برای مدیریت و استفاده بهینه از زمان  منطقی به نظر می رسد که غلط های  املایی به صورت گروه های کلمات مندرج در زبان فارسی 3و2 و یا از نمونه های متون ادبیات فارسی 3و2  انتخا ب شوند . نقل عبارات طولانی و چند خطی از متن های سنگین چون کلیله و دمنه  زمان بیش تری را برای پاسخ گویی  می طلبد .

سؤال 8 از رشته ی علوم تجربی « گزارشگر ، مانند مهندسی است که می خواهد بنایی را بسازد. ابتدا وضع زمین و تناسب ساختمان را در ذهن خود مجسم می کند، سپس به طرح ریزی  می پردازد»

جواب درست این سؤال را گزینه یک در نظر گرفتند که دارای چهل و پنج تکواژ و بیست و هشت واژه است . گزینه ها به این نحو است.

1ـ چهل و پنج ـ بیست و هشت           2ـ چهل و پنج ـ بیست و نه

3ـ چهل و شش ـ بیست و هشت                    4ـ چهل و شش ـ سی

حال آن که گزینه ی دو باید درست باشد.

تکواژ ها : گزار ، ـِ ش، گر ، مانند ، ـِ ، مهندس ، ی ، است ، ، که ، می ، خواه ، ـَ د ، بنا، یی ، را ، ب ، ساز، ـَ د ، ابتدا ، وضع ، ـِ ، زمین ، و ، تناسب ، ـِ ،  ساخت ، مان ، را ، در ، ذهن ، ـِ ، خود ، مجسم ، می ، کن، ـَ ، د ، سپس ، به ، طرح ، ریز، ری ، می ، پر داز، ـَ د ( 45تکوژ)

واژه ها : گزارشگر ، مانند ، ـِ ، مهندسی ، است ، که، می خواهد، بنایی، را ، بسازد، ابتدا ، وضع ، ـِ ، زمین ، و ، تناسب ، ـِ ، ساختمان ، را ، در ، ذهن ، ـِ ، خود ، مجسم ، می کند ، سپس ، به ،  طرح ریزی ، می پردازد.( 29 واژه )

اگر نظر طراح ، این است که « مانند ِ » یک واژه است و کسره ، جز کلمه است مثل : « برایِ » یا « بهرِ » که کسره یک تکواژ مستقل نیست ، پس باید « مانندِ » یک تکواژ هم باشد که در این صورت نمی تواند این عبارت 45 تکواژ باشد.

این حالت در گزینه ی « 8 » رشته هنر هم مشاهده می شود.

عبارت « پیام یک داستان ، همان روح حاکم بر داستان و درون مایه ی آن است. نتیجه ای کلی در مورد زندگی است که داستان آشکارا ، آن را بیان کرده است »

به ترتیب چند تکواژ و واژه است؟

1ـ سی و هفت ، بیست و هفت                            2ـ سی و هشت ، بیست و نه

3ـ سی و نه ـ بیست هشت                      3ـ سی و نه ، بیست و نه

گزینه ی درست را شماره 3 دانسته اند. اما نمی تواند درست باشد.

تکواژه ها : پیام ، ـِ ، یک ، داستان ، هم ، آن ، روح ، ـِ ، حاکم ، بر ، داستان ، و ، درون ، مایه ، ی ، آن ، است ، ، نتیجه ، ای ، کل، ی ، در ، موردِ، زنده ، ی، است، ، که ، داستان ، آشکار ،ا، آن ، را ، بیان ، کرد ، ـِ ، است ، . که « 39» تکواژ دارد.

واژ ه ها: پیام، ـِ ، یک ، داستان ، همان ، روح ، ـِ ، حاکم ، بر ، داستان ، و ، درون مایه ، ی ، آن ، است ، نتیجه ای، کلی، در ، موردِ ، زندگی ، است ، که ، داستان ، آشکارا، آن ، را، بیان  کرده است.

که 27 واژه است و با گزینه مورد نظر همخوانی ندارد، نمی دانم طراح کدام مورد را ، جور دیگری به عنوان واژه در نظر گرفت ، بهر حال « در موردِ » به معنی « درباره » است و حرف اضافه است و کسره جزء کلمه است.

« نتیجه ای» هم داری » ی » نکره است که جزء ونده های تصریفی است و وابسته است و به تنهایی نمی تواند یک واژه باشد.

سؤالات 15، 16، 17، در تمام رشته ها مربوط به تشخیص آرایه های ادبی است .

داوطلب باید دربین چهار وگاه پنج بیت به دنبال آرایه هایی چون تشخیص ،ایهام ، متناقض نما ، حس آمیزی ، جناس و... باشد که مطمئناً چند دقیقه از وقت داوطلب را اشغال می کند.

البته گاهی هم داوطب باید به دنبال نخود سیاه باشد چون آرایه ی مورد نظر را نمی تواند پیدا کند.                               مانند : گزینه 17 در رشته ی زبان

در کدام گزینه ، همه ی آرایه های « استعاره ، مراعات النظیر ، تضاد و جناس» به کاررفته است.

1ـ کلید صبح به دست و سرود عشق به لب             زانتهای شبان شهسوار می آید

2ـ صدای اوست به حلقوم باد می شنوید                 خروش اوست که از آبشار می آید

3ـ جهان برای تماشا به پای می خیزد                    به پای بوسی او روزگار می آید

 4ـ به سوگواری گل ها به غمگساری عشق              قرار هستی ما بی قرار می آید

جواب درست را گزینه 1 دانسته اند .در حالی که این گزینه آرایه ی « جناس» ندارد.

از گزینه ی 18 تا 25 هم، مربوط به تقارن معنایی ها و مفاهیم در همه ی رشته ها است که این تعداد نسبت به آزمون سال قبل ( 88) یک یا دو سؤال کمتر شده است. تقارن معنایی ها ، اغلب در کتاب های درسی وجود ندارد. حقیقتاً تشخیص معنایی ابیات نا آشنا و ارتباط آن با بیت مورد نظر در زمان محدود برای داوطلب سخت است ، داوطلبان در دوره ی چهار ساله ی دبیرستان ، خیلی کم و محدود با تقارن معنایی ها آشنا شده اند مواجه شدن با این

گونه سؤالات در محیط استرس زای آزمون کنکور ، برای داوطلب چندان هم آسان نیست. چه خوب می شود اگر تقارن ها از همین مطالب موجود در کتاب های درسی انتخاب شود یا لااقل وقت موجود برای آزمون ادبیات بیش تر باشد یا تعداد سؤالات در این زمینه ، کمتر شود.

 در گرد همایی بین دبیران برای بررسی سئوالات کنکور ، در بخش ارتباط معنایی هریک از آن ها  1 الی 2 دقیقه و گاه چند نفر به بیش از این زمان نیاز داشتند . دانش آموز جای خود دارد .در  بخش ارتباط معنایی باید زمان بیش تری اختصاص یابد .


مطالب مشابه :


سوالات کنکور 79 تا 91 داخل کشور با پاسخنامه ی تشریحی

عنوان: پاسخ کنکور 89 زبان حجم: 384 عنوان: پاسخ کنکور 91 زبان حجم: 473




پاسخ تشریحی سوالات زبان کنکور سراسری- رشته ریاضی87

پاسخ تشریحی سوالات زبان کنکور سراسری- رشته ریاضی87 پاسخ تشریحی سوالات زبان کنکور 89




پاسخ تشریحی سوالات کنکور 87 درس زبان -انسانی

پاسخ تشریحی سوالات کنکور 87 درس زبان پاسخ تشریحی سوالات زبان کنکور (زبان پیش) 89




دانلود سوالات و پاسخ کنکور سال 1389 رشته زبان های خارجه

dljp - دانلود سوالات و پاسخ کنکور سال 1389 رشته زبان های خارجه - برترین مرکز تخصصی کنکور




سوالات کنکور 79 تا 91 داخل کشور با پاسخنامه تشریحی

عنوان: پاسخ کنکور 89 زبان حجم: 384 عنوان: پاسخ کنکور 91 زبان حجم: 473




پاسخ رتبه يک کنکور تجربي 92 به سوال هاي متداول

پاسخ رتبه يک کنکور تجربي 92 به سوال هاي تخمین رتبه کنکور سراسری 89 منابع زبان و




بررسی سؤالات کنکور سراسری 89

بررسی سؤالات کنکور سراسری 89 زبان و ادبيات برخوردار است و پاسخ گویی به آن ها




شیوه مطالعه رتبه 5 کنکور سراسری 89

تخمین رتبه کنکور سراسری 89 تخمین رتبه منابع زبان و ادبیات




برچسب :