انواع سيستمها در فوتسال

براي کسب موفقيت و پيروزي در يک مسابقه فوتسال مي‌بايست تكنيك‌ و ‌تاكتيك را توأم ان با هـم اجرا نمود كـه البته پيش زمينه تثبيت موفقيت، آشنايي صحيح با قوانين موجود در فوتسال مي‌باشد که قصد داريم با ذكر اين قوانين مهارت‌ها و فنون اين ‌رشته، علاقمندان ‌را به ‌يادگيري صحيح مهارتهاي فوتسال ترغيب نمائيم .

قانون اول : زمين بازي در فضاي سرپوشيده يا همان سالن برگزار مي‌شود. طول زمين حداقل 38 و حداكثر42 متر و عرض آن حداقل 18 و حداكثر 22 متر مي‌باشد.
تذکر: ورود و خروج بازيکنان در موقع تعويض بايستي از محدوده مشخص شده انجام گيرد.
قانون دوم : توپ كه محيط آن حداقل 62 و حداکثر 64 سانتيمتر و وزن آن 390 الي 430 گرم (توپ نمره 4) است. روش شناسايي توپ استاندارد آن است که وقتي از ارتفاع 2 متري به زمين رها مي‌شود نبايد بيشتر از 65 و کمتر از 55 سانتيمتر از زمين مسابقه جهش کند.
قانون سوم: تعداد بازيکنان در شروع يک مسابقه بايد حداقل5 نفر باشد که يکي از آنها دروازه‌بان با لباس مشخص است . در صورت اخراج بازيکن، چنانچه هر تيم کمتر از 2 نفر باشد مسابقه بايد تعطيل شود. تعداد بازيکنان ذخيره 7 نفر و تعويض ها نامحدود است.
اگر در هنگام تعويض، قبل از خروج كامل بازيكن، فرد جانشين وارد زمين شود، داور مي‌تواند با توقف بازي به بازيکن جانشين، کارت زرد داده و با اعلام يک ضربه آزاد غير مستقيم به نفع تيم مقابل بازي را به جريان بيندازد.
قانون چهارم: استفاده از کفش و محافظ پا براي بازيکن الزامي است و در صورت نقص لوازم و وسايل ورزشي، داور مي تواند بازيکن خاطي را براي تکميل وسايل به بيرون هدايت‌كند.
قانون پنجم: براي اداره بازي سر داور يا داور اصلي تعيين مي گردد . قدرت او از بدو ورود به محل بازي آغاز وبا خروج او پايان مي‌پذيرد و تصميم هر موضوع مرتبط با بازي يا اعلام نتيجه نهايي بر عهده‌اوست.
قانون ششم: بايستي براي هر مسابقه، کمک داور(داور دوم) تعيين شود كه طرف مقابل داور اصلي انجام وظيفه مي کند و همان قدرت اجرايي را دارد به جز ثبت و گزارش مواردي كه قبل، حين و بعد از بازي اتفاق مي‌افتد. محاسبه دو دقيقه اخراجي بازيکنان (در صورت نبودن وقت نگهدار)، زمان يك دقيقه‌اي استراحت و نيز كنترل نحوه صحيح تعويض سيار از ديگر وظايف اوست.
همچنين داور اصلي بايستي در صورت دخالت بي‌مورد از جانب کمک داور، او را از آن‌ وظيفه معاف نمايد.
تذکر: در صورت وجود اختلاف نظر بين داور اصلي و کمک داور، نظر داور اصلي حاکم‌خواهد بود.
قانون هفتم: وقت نگهدار بايد در خارج از بازي در امتداد خط مياني در منطقه تعويض بازيکنان قرار گيرد. وظايف او نگهداري وقت بازي، 2 دقيقه اخراجي، يادداشت تايم اوت ها و دادن علامت تايم اوت به داوران، اعلام زمان بازي با سوت به داوران و يادداشت 5 خطاي اول هر تيم در هر نيمه که توسط داوران اعلام شده و نيز ثبت شماره گلزنان و بازيکنان اخراجي و اخطاري مي باشد.

نكته مهم در فوتسال داشتن سه فاكتور قدرت تصميم گيري (توانايي)، آمادگي جسماني و سرعت است كه اين فاكتورها مي‌تواند يك تيم را تا مرز قهرماني هدايت نمايد. همچنين نوع تمرينات و اتخاذ سيستم نيز مي‌تواند به تيم كمك كند.

آمادگي جسماني:

اصولاً براي انتخاب بازيكن مي‌بايست پرونده‌اي از هر بازيكن در اختيار داشت كه در آن گزارش خاص مربوط به بازيكن قيد شده باشد.
فاكتورهاي مهمي در انتخاب بازيكن وجود دارد كه عبارتند از: شخصيت كه مي‌تواند ويژگي‌هاي اخلاقي و رفتاري يا تربيت خانوادگي او باشد. ويژگي‌هاي بدني، آمادگي جسماني، قدرت تصميم گيري، اجراي مطلوب تكنيك و تاكتيك و كارهاي با توپ و بدون توپ.
از آنجائي‌كه تمرينات فوتسال بيشتر از نوع تمرينات هوازي و غيرهوازي مي‌باشد،بايد روي اين سيستم‌ها تمرين نمود. اما بايد اذعان داشت شرايط بدني به خصوص دارا بودن توانايي‌هاي فيزيكي و رواني در قابليت بازدهي ورزشكار مؤثر مي‌باشد

موزش سيستم ( 3ـ1)

همانطور كه در شكل مقابل نمايش داده شده سه نـفر در زمين خـودي و يك نفر كه ويژگي حفظ توپ و ارسال پاس دقيق را دارد، در زمين حريف مي‌ايستد. سه نفري كه در زمين خودي هستند سعي مي‌كـنند با پاس‌هاي متوالي و چرخش سريع بازيكنان در عـرض زمين شـبيه به 8 انگليسي موقعيتي از قبل تمرين شده بوجود آورند تا با صاحب توپ نمودن نفر رأس (در زمين حريف)، حـركت و حملـه خود را آغازنمايند.

آموزش سيستم (0 ـ 4 ـ 1)

در اين سيستم استقرار بازيكن‌ها در شكل مشخص شده و بايد سه نكته مهم رعايت گردد
1
ـ آمادگي جسماني خوب: بازي و دويدن
2
ـ پاس دادن زياد: استفاده از هوش وتكنيك بازيكن
3
ـ اجراي تكنيك شوت: شوت در تمام حالت‌هاي مختلف (روي پا، داخل پا، نوك پا و سر ضرب)
در اين سيستم استقرار بازيكن در پشت توپ مي‌باشد

امير عدالتخواه

سيستم در فـوتسال

سيستم از اركاني اصولي و آشنائي با تكنيك است و زير بناي اوليه تكامل تاكتيك‌هاي تيمي مي‌باشد. بر اثر پيشرفت‌هاي علمي و عملي در فوتبال امروز جهان كم كم سيستم‌هاي قديم جاي خود را به روش‌هاي جديدتري از تاكتيك‌هاي تيمي داده است. اصولا سيستم‌ها ركني از تاكتيك‌هاي تيمي به حساب مي‌آيند و بازيكنان، اجراي تاكتيك‌هاي فردي و شروع مجدد خود را بر اساس شناخت سيستم‌هاي دفاعي و حمله اي تيم و طبق نظر مربيان اجرا مي‌نمايند.
بر حسب مقررات و قوانين بازي فوتسال و به منظور ايجاد نظم بازكنان تيم‌ها قرار‌ها و يا تعهد مسئوليت‌هايي در محوطه محدودي از زمين‌ با هم مي‌گذارند.
در فوتسال سيستم‌ و شكل آرايشي تيم نقش مهمي دارد. بر اساس و شرايط بازي با تيم حريف سيستم برنامه ريزي مي‌شود. اما بايد گفت در اجرا و حركت‌هاي بوجود آمده توسط بازيكنان تغييرات زيادي حاصل مي‌شود و بازيكناني كه توانايي و شعور بالائي دارند مي‌توانند سريعاً در تغيير شكل و نحوه آرايش تيم تصميم بگيرند.

سيستم 1ـ2ـ1

در اين سيستم يك نفر به عنوان دفاع آخر و پوششي قرار گرفته و دو بازيكن ديگر در کناره‌هاي زمين به صورت كشويي از يكديگر حمايت مي‌كنند و نفر آخر هم از اين 2 نفر حمايت مي‌كند در جلوي 2 بازيكن كناري يك رأس حمله قرار دارد كه هر لحظه بر اساس شرايط بازي و توپ انجام وظيفه مي‌كند.

سيستم 2ـ1

 

دو بازيكن به صورت مدافع انجام وظيفه مي‌كنند و حركت اين دو مدافع حمايت از يكديگر مي‌باشد بدين صورت كه، اگر مدافع اول درگير شود مدافع دوم به صورت كشويي از او حمايت مي‌كند و برعكس و دو نفر به صورت مهاجم وظيفه خود را انجام مي‌دهند.

سيستم 1ـ1ـ2

دو نفر به صورت مدافع در مقابل دروازه بازي مي‌كنند ويك نفر در جلوي دو مدافع بازي مي‌كند و يك رأس حلمه در جلوي يار خودي كار خود را انجام مي‌دهد

كته مهم در فوتسال داشتن سه فاكتور قدرت تصميم گيري (توانايي)، آمادگي جسماني و سرعت است كه اين فاكتورها مي‌تواند يك تيم را تا مرز قهرماني هدايت نمايد. همچنين نوع تمرينات و اتخاذ سيستم نيز مي‌تواند به تيم كمك كند.

آمادگي جسماني:

اصولاً براي انتخاب بازيكن مي‌بايست پرونده‌اي از هر بازيكن در اختيار داشت كه در آن گزارش خاص مربوط به بازيكن قيد شده باشد.
فاكتورهاي مهمي در انتخاب بازيكن وجود دارد كه عبارتند از: شخصيت كه مي‌تواند ويژگي‌هاي اخلاقي و رفتاري يا تربيت خانوادگي او باشد. ويژگي‌هاي بدني، آمادگي جسماني، قدرت تصميم گيري، اجراي مطلوب تكنيك و تاكتيك و كارهاي با توپ و بدون توپ.
از آنجائي‌كه تمرينات فوتسال بيشتر از نوع تمرينات هوازي و غيرهوازي مي‌باشد،بايد روي اين سيستم‌ها تمرين نمود. اما بايد اذعان داشت شرايط بدني به خصوص دارا بودن توانايي‌هاي فيزيكي و رواني در قابليت بازدهي ورزشكار مؤثر مي‌باشد.

سيستم 2ـ1ـ1

در اين سيستم يك نفر در دفاع آخر و يك بازيکن که قدرت مانور دارد، در وسط زمين قرار مي‌گيرد. دو نفر هم به عنوان مهاجم انجـام وظيفه مي‌كنند که بايد از سوي نفر وسط به خوبي حمايت شوند.

سيستم 1ـ3

در اين سيستم سه بازيکن در خط دفاعي بصورت دفاع وسط، دفاع راست و چپ، قرارگرفته و كار دفاعي خود را تكميل مي‌كنند و يك نفر به عنوان رأس حمله به صورت متحرك بازي مي‌كند.

سيستم 3ـ 1

اين سيستم تيم را در حالت هجومي قرار مي‌دهد. يعني يك نفر در دفاع آخر و سه بازيكن ديگر در جلوي دفاع آخر قرار مي‌گيرند و به نوعي دفاع را از زمين حريف انجام مي‌دهن

موزش سيستم

تكنيك

منظور از تكنيك، انجام حركات مخصوص بازي فوتبال است كه موجب بازي صحيح و با هدف مي‌شود. سطح بازي يك تيم بستگي به توانايي‌هاي تكنيكي بازيكنان آن دارد. تكنيك با دو عنصر مؤثر در بازي فوتسال، يعني تاكتيك و قدرت بدني ارتباط مستقيم دارد. به عبارت ديگر فراگيري و تمرين توانايي‌هاي تكنيكي به اين منظور انجام مي‌شوند كه بازيكن قادر باشد بر موقعيت‌هاي جديد به وجود آمده مسلط شود. در هنگام تمرينات تكنيكي توجه به دو نكته مهم مي‌باشد:
1
ـ با تمرينات زياد مي‌توان انجام حركات انفرادي را در قالب كار تيمي تكميل كرد.
2
ـ مي‌توان در شرايط مختلف و با آموزش تكنيك‌هاي مهم و سپردن وظائف گوناگون به بازيكن، يك الگوي حركتي مخصوص براي او به وجود آورد تا او بتواند در موقعيت‌هاي مختلف بازي، بالاترين توان خود را به كار گيرد.
شكل‌هاي مختلف تكنيك در فوتبال را مي‌توان به صورت حركات با توپ (دريبل، پاس، كنترل توپ، شوت به دروازه، ضربه با سر) و بدون توپ (تنه زدن، سد كردن توپ، پريدن، حركات بدون توپ) تقسيم كرد.

سيستم 1ـ1ـ2 (جاگيري مناسب، استفاده از فضا، پاس‌كاري خوب)
حالت اول

در اين سيستم A به C وC به B پاس مي‌دهد. در زمان ارسال پاس،
D
به كنار زمين آمده توپ را از B دريافت مي‌كند. B با حركت بدون توپ به او نزديك مي‌شود و توپ برگشتي را با يك پاس دقيق به C كه بدون توپ حركت كرده مي‌دهد. در اين لحظه A به مركز خط دفاع مي‌آيد.

حالت دوم

بازيكنA به C و او به B پاس ‌داده و طبق شكل حركت مي‌كند. بازيكن D به جاي C مي‌آيد و B با يك پاس بلند C را صاحب توپ مي‌نمايد، در زمان ارسال پاس توسط بازيكن A او هم مي‌تواند در طول زمين حركت كرده، آماده دريافت توپ باشد.

سيستم 3ـ1

بازيكن A به B پاس داده و به او نزديك مي‌شود. در اين زمان C به جاي A و D به جاي C مي‌رود. بازيكن B با يك پاس به عقب A را صاحب توپ كرده و خود به قسمت ديگر زمين مي‌رود. در اين حالت A به D پاس مي‌دهد تا او به دروازه نزديك شود يا به B پاس‌ دهد

سرعت

سرعت به دو بخش سرعت اصلي يا پايداري و سرعت حركتي تقسيم مي‌شود.
بايد اذعان داشت، سرعت، هم وراثتي است و هم اكتسابي و در حقيقت، پديده‌اي ناشي از هماهنگي عصب و عضله بوده كه به مقدار قدرت عضله بستگي دارد.
داشتن عضلات قوي چهار سر ران و ماهيچه ساق پا، از مهم‌ترين دلايل سرعت بازيكنان مي‌باشد. سرعت را مي‌توان در سه حالت مختلف، مورد ارزيابي قرار داد:
سرعت انفجاري، سرعت در مسافت متوسط و سرعت در مسافت‌هاي طولاني.

انعطاف پذيري

توانايي به حركت در آوردن مفاصل در يك دامنه وسيع حركتي را انعطاف پذيري مي‌گويند. (امكان حركتي‌مفاصل) انعطاف پذير بودن در دو بخش فعال (اختياري) و غير فعال بررسي مي‌شود كه هر دو نوع انعطاف پذيري به صورت حركتي يا ثابت انجام مي‌شوند.

سيستم 1ـ2ـ1

امروزه اين سيستم در فوتسال، كاربرد زيادي ندارد چرا كه تحرك در اين سيستم كم بوده و نفرات بيشتر از خلاقيت فردي خود استفاده مي‌كنند تا به هدفشان برسند. اين سيستم زماني مورد استفاده قرار مي‌گيرد كه تيم مقابل به لحاظ تكنيكي، تاكتيكي و بدني ضعيف باشد.

سيستم 2ـ2

اين سيستم در زماني كه يك تيم فضاي عمق را بسته باشد و به تيم مهاجم اجازه نفوذ به عمق را ندهد مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در اين حالت تيم مهاجم مجبور است از سيستم 2ـ2 استفاده نمايد تا از اين طريق بتواند به دروازه حريف نزديك شود و از كناره‌ها به تيم مدافع ضربه زند.

سيستم 2ـ2ـ1

اين سيستم زماني مورد استفاده قرار مي‌گيرد كه يك تيم نتيجه را به حريف خود واگذار نموده و مربي قصد دارد با استفاده از يك بازيكن آزاد تيم را در حالت هجومي قرار دهد. به اين منظور مربي مي‌تواند در حالت حمله، از يك بازيكن به جاي دروازه‌بان استفاده نمايد، و زماني كه حريف صاحب توپ شد‌ دوباره دروازه‌بان را به جاي خود برگرداند.

هماهنگي

هماهنگي به همكاري متقابل بين سيستم‌هاي عصبي و عضلات و عملكرد بهينه در انجام فعاليت‌هاي حركتي مختلف گويند. يعني نوعي عملكرد مناسب و تأثير توأم ايستگاه‌هاي عصبي و عضلاني در انجام حركات است. هر اندازه هماهنگي بهتر باشد بازيكن مي‌تواند حركات را دقيق‌تر و بهتر انجام دهد. هماهنگي به دو بخش چابكي و مهارت تقسيم مي‌شود:
چابكي عبارت است از پرش‌ها، چرخش‌ها، دنبال‌كردن، بازي‌هاي گرفتني، دوهاي با مانع، دريبل به هنگامي كه محوطه كاملاً تنگ و مزاحمت زياد است.
مهارت عبارت است از‌ دريبل كردن،‌ كنترل توپ، نگهداري توپ در هوا، روپايي، روزانو، روي سر و سينه و شوت به هدف در شرايط مختلف.
تمريناتي براي هماهنگي وجود دارد مانند:
1
ـ در حال دو آرام، به طور متناوب با دست چپ و راست زمين را لمس كردن.
2
ـ دويدن به پهلو با نيم دور چرخش، به طور متناوب به چپ و راست رفتن.
3
ـ در حال راه رفتن گام‌هاي بلند برداشته (پا كاملاً كشيده به جلو گذاشته شود) و بر روي آن پا فشار آورده مي‌شود.
4
ـ دويدن به جلو و عقب چند بار به طور متناوب و با نيم چرخش در يك مسير رفت و برگشت.
5
ـ سايه زني: يك نفر با دويدن مسير را مشخص مي‌كند و نفر دوم او را تعقيب مي‌كند.
6
ـ استارت‌هاي كوتاه

سيستم 0-4

در اين سيستم نفرات به صورت يك دسته‌ي عينك در زمين قرار مي‌گيرند. اين سيستم زماني استفاده مي‌شود كه تيم مدافع ما را تحت فشار قرار داده و ما بخواهيم فضاهاي خالي و بهتري براي خود ايجاد كنيم و تيم حريف را بدون پوشش قرار دهيم تا بتوانيم از فضاهاي خالي به نحو احسن براي رسيدن به هدف خود استفاده كنيم.

نقش تمرينات و حركات كششي در فوتسال

در فوتسال، تنوع تمرينات زياد مي‌باشد و يك مربي مي‌بايست، بر اساس دانسته‌هاي خود، برنامه‌ تمريني بازيكنان را انتخاب و به مرحله اجراء گذارد.
در تمرينات مي‌توان از سيستم‌هاي موجود در فوتسال نيز استفاده كرده و درباره اجراي دقيق آنها به بازيكنان، تذكرات لازم، داده شود.
تكرار تمرينات مي‌تواند بازيكنان يك تيم را به مرز آمادگي رسانده و موجب هماهنگي و انسجام تيمي گردد. معمولاً براي انجام هر جلسه تمرين، 15 دقيقه گرم كردن در دستور كار قرار مي‌گيرد.
حركات كششي، نوع مخصوصي از نرمش است كه با توجه به نوع ورزش، عضلات و شرايط ورزشكار انتخاب مي‌شود و بر اثر انجام اين حركات، عضلات و تاندون‌ها نرم‌تر و انعطاف پذيرتر شده و عملكرد مفاصل بهتر مي‌شود. حركات كششي بايد آهسته و با احتياط انجام شود و قبل از اينكه باعث آسيب عضلات و احياناً بروز درد شود، به پايان برسد.
ورزشكاران نبايد در مواقع خستگي، حركات كششي شديد انجام دهند، زيرا احتمال صدمه ديدگي زياد است.

نكته

كم كشش دادن از كشش‌هاي زياد بهتر است و حركات كششي نرم، كمك فراواني براي بازگشت عضلات به حالت اوليه و تجديد قوا مي‌نمايد.
كشش صحيح، كششي است كه در اندازه‌هاي مشخص، با آسودگي كامل و بدون رقابت با ديگران انجام مي‌شود. در واقع، كشش در پيشرفت كيفي و لذت بردن از فعاليت‌هاي بدني، تأثير بسزايي دارد و بدن را براي حركات ورزشي آماده مي‌سازد

 

 


مطالب مشابه :


فوتسال

های رشته ورزشی فوتسال، سبک‌ها و از ارتفاع ۲ متری به سالن اوت اعلام




سومين دوره بازيهاي آسيايي داخل سالن

هم مواد پرش طول ، ارتفاع ، با نيزه كه ۵ مدل رقص استاندارد و ۵ فوتبال و فوتسال




تاریخچه فوتسال

احداث سالن‌های فوتسال فوتسال ورزشی شناسایی استاندارد هنگامی که توپ از ارتفاع ۲




تحقيق درباره ي فوتسال

های رشته ورزشی فوتسال، سبک‌ها و استاندارد هنگامی که توپ از ارتفاع ۲ متری به




قانون زمين فوتسال

قانون زمين فوتسال فاصله بین دو تیر دروازه 3 متر و ارتفاع مرتکب رفتار غیر ورزشی ۲




انواع سيستمها در فوتسال

گروه فرهنگی ورزشی انواع سيستمها در فوتسال زمين بازي در فضاي سرپوشيده يا همان سالن




برچسب :