آکوامارین . بیکسبیت .هلیودور .مروارید . مروارید آکویا . مروارید تاهیتی
هلیودور
بیشتر خریداران جواهرات به خوبی با معروف ترین گوهرهای خانوادۀ بریل یعنی زمرد سبز و آکوامارین آشنا هستند. برخی هم با بریل صورتی که به مورگانیت معروف است نیز آشنا می باشند اما افراد بسیار کمی با دیگر عضو خانوادۀ بریل که در واقع در دسترس تر و ارزان قیمت تر هم می باشد آشنا هستند. این عضو بریل طلائی نام دارد.
اولین و بزرگ ترین ذخیرۀ بریل طلائی زرد در سال ١۹١٣ توسط یک کمپانی معدن کاری آلمانی در نامیبیا کشف شد. آنها آن را هلیودور نامیدند که بر گرفته از واژه ای یونانی به معنای " هدیه ای از خورشید " است و آنها گوهرهای بدست آمده را به یک طراح معروف یعنی آقای Lucas Von Cranach سپردند تا یک مجموعه ی بی نظیر از جواهرات را با آن برای کایسر ویلهم دوم آلمانی و همسرش بسازد. در نتیجه هلیودور شهرتی جهانی بدست آورد. اما این شهرت به خاطر رخ دادن جنگ جهانی اول عمر کوتاهی داشت و هلیدور خیلی زود فراموش شد.
ذخائر دیگری از بریل طلائی هم در برزیل، ماداگاسکار کشف شده اند و این جواهر هم اکنون به شکل وسیعی در دسترس است. هلیودور وضوح و روشنی بسیار خوبی دارد و اغلب می توان آن را در اندازه های بزرگ تر هم یافت کرد. به نظر می آید که امروزه استفاده از واژۀ هلیودور مقداری کاهش یافته و برای استفاده از واژه های " هلیودور " یا " بریل طلائی" در حقیقت قدری اختلاف وجود دارد.
همان طور که در یکی از منابع شناخته شدۀ جواهر شناسی (سنگ های جواهری جهان نوشته Walter Schumann) آمده است بجای هلیودور ازواژۀ بریل دارای رنگ سبز و زرد روشن استفاده کرده با این حال آقای Schumann به این نکته هم اشاره کرده است که " از آنجایی که هیچ اختلاف مشخص و قابل تشخیصی بین tone های رنگ زرد و(زرد- سبز) در بریل طلائی وجود ندارد، معمولاً هلیودورها را به عنوان نوعی بریل گران بهای مستقل نمی پذیرند، بلکه آنها را بیشتر به بریل های طلائی دارای رنگ های ضعیف به حساب می آورند .
بریل طلائی دارای سختی ۵/٧ تا ۸ در مقیاس موهس است، بنابراین جواهری با دوام است و برای استفاده در انواع جواهرات هم مناسب می باشد. محدودۀ رنگ های بریل طلائی از سبز – زرد ضعیف تا زرد – طلائی است، این سنگ به واسطه ی حضور آهن در خود رنگ دار شده است.
ذخائر بریل طلائی در برزیل، ماداگاسکار، نامیبیا، نیجریه، سری لانکا و زیمبابوه یافت شده اند. بزرگ ترین بریل طلائی برش خوردۀجهان دارای وزن ۰۵٤/٢ قیراط است و در تالار جواهرات Institution در واشنگتن دی سی در معرض نمایش قرار گرفته است.
مروارید
نام مروارید برگرفته از نام نوعی صدف به نام پیرنا (Perna) می باشد. مروارید یک عنصر آلی (Organic) از جنس کربنات کلسیم است که در آب ها ی گرم و کم عمق استرالیا و آسیا در دل صدف های Mussel یاClam یافت می شود. مروارید به دلیل زیبایی و خواص منحصر به فردش از محبوبیت و ارزش بالایی در بین جواهرات برخوردار است.
lمروارید خلیج فارس
مرواریدهای طبیعی بسیار کم یاب هستند و نوع مرغوب آن در آب های شور خلیج فارس وجود دارد ولی امروزه ٩٩٪ مرواریدهای مورد استفاده درجواهرات به صورت پرورشی تولید می شوند. نحوه ی پیدایش مروارید به شکل ورود یک جسم خارجی به داخل صدف است. هنگامی که یک جسم خارجی وارد صدف شود صدف نیز به دلیل داشتن یک مکانیزم دفاعی مایعی را ترشح می کند تا جسم را دفع کند.مایع ترشح شده به صورت لایه لایه به روی جسم خارجی رسوب کرده و پس از مدتی یک مروارید زیبا و درخشان شکل می گیرد.
یک مروارید پرورشی همین مراحل را طی می کند با این تفاوت که آن جسم خارجی از یک تکه مروارید مادر یا یک تکه پوسته صدف به صورت تعمدی توسط انسان درون صدف گذاشته می شود. در این روش سعی می کنند از اجسام خارجی یکنواخت و بزرگتر استفاده کنند تا بتوانند مرواریدهای بزرگتر،زیباتر و یکنواخت تر تولید کنند.در طبیعت مروارید با رنگ های سفید،کرمی و صورتی از محبوبیت بالایی برخوردارند. البته رنگ های نقره ای، سیاه و طلایی نیز اخیراً مورد علاقه قرار گرفته اند اما به طور کلی مرواریدهایی با رنگ طلایی و سرخ گلی(rose) دارای بالاترین ارزش در میان مرواریدها می باشند.رنگ مرواریدها بستگی به نوع صدف،آب و رنگ لایه فوقانی ماده ترشح شده دارد.هنگامی که ماده ترشح شده به صورت نامنظم بر سطح مروارید رسوب کنند سطح مروارید به صورت لکه لکه دیده می شود.مروارید صورتی
مرواریدها را می توان به سه دسته تقسیم کرد:١- مرواریدهای طبیعی ۲-مرواریدهای پرورشی ۳- مرواریدهای مصنوعی
١- مرواریدهای طبیعی:
این دسته از مرواریدها به ندرت یافت می شوند و در چرخه ی طبیعی به وجود می آیند و انسان در تولید آنها هیچگونه دخالتی ندارد.نوع مرغوب این مروارید در آبهای خلیج فارس یافت می شود و بسیار گرانبها می باشد.مروارید به دست آمده کاملاً از جنس(ماده) مادر اولیه Nacre می باشد اما امروزه به دلیل مشکلات زیست محیطی و صید بیش از اندازه ی صدف ها،این نوع بسیار کم یاب می باشد.
۲- مرواریدهای پرورشی:ا
ین دسته از مرواریدها به وفور یافت می شوند. تقریباً ٩٩٪مروارید های مورد استفاده در جواهرات مروارید های پرورشی هستند. در تولید این نوع مروارید ها انسان به گونه ای دخالت دارد. هسته ی داخل مروارید ها توسط انسان درون صدف گذاشته می شود. تنها دو تا سه لایه ی نازک از ماده ی اولیه ی(Nacre) بر روی هسته رسوب می کند. این فرایند زمان کوتاه تری نسبت به نوع طبیعی طی می کند و در نتیجه از تولید بالاتری برخوردار است و قیمت پایینی دارد. این دسته از مروارید ها نسبت به محل زیستشان به دو دسته ی مروارید های پرورشی آب شور و آب شیرین مجزا می شوند.
۲-١- مروارید های پرورشی آب شور:
به آن دسته از مروارید هایی گفته می شود که در دریاها و اقیانوس ها به وجود می آیند که نسبت به محل پرورش آن ها به سه قسمت تقسیم می شوند.
۲-١-١- مروارید پرورشی آکویا(Akoya):
دارای رنگ های کرمی ، سرخ گلی(rose) و نقره ای هستند و اغلب در اندازه های (قطر) ۲تا ١١میلی متری تولید می شوند.
۲-١-۲- مروارید های پرورشی تاهیتی:
غلب دارای رنگ های تیره (خاکستری، بادمجانی یا سیاه) می باشند و در اندازه های (قطر) ۸تا ١۶میلی متر تولید می شوند.
۲-١-۳- مروارید های پرورشی دریای جنوب:که اغلب در اندازه های (قطر) ۲تا ١۸میلی متر تولید می شوند.
۲-۲- مروارید های پرورشی آب شیرین:
این مرواررید ها نیز همانند آب شور به سه دسته تقسیم می شوند و اغلب در اندازه های (قطر) ۴تا ١١میلی متر تولید می شوند. ولی معمولاً دارای اشکال بی قاعده هستند و ظاهری شبیه به برنج پف کرده دارند.
۲-۲-١- مروارید های پرورشی آب شیرین چین
۲-۲-۲- مروارید های پرورشی آب شیری ژاپن
۲-۲-۳- مروارید های پرورشی آب شیرین آمریکا و کشورهای دیگر
۳- مروارید های مصنوعی:
در این دسته کل مراحل تولید توسط انسان با مواد مصنوعی صورت می گیرد. تولید آن ها به گونه ای است که مهره یا دانه گرد شیشه ای را درون یک محلول خاصی غوطه ور می کنند، بعد از مدتی آن ها را خارج و خشک کرده و طی این فرایند مروارید مصنوعی تولید می شود. مروارید های تولید شده خیلی شبیه مروارید های طبیعی و پرورشی هستند. البته این پوشش خیلی نازک است و بعد از مدتی از بین می رود. جزیره Mallorcaمرکز تولید این گونه مروارید می باشد.sمروارید به دلیل زیبایی خاص خودش جزء ۵ گوهر با ارزش و محبوب به شمار می آید (الماس، یاقوت سرخ، یاقوت کبود، زمرد و مروارید). از این رو نسبت به شرایط خاص این گوهر با دیگر گوهر ها از فاکتورهای خاصی (اندازه، شکل ظاهری، رنگ، کیفیت سطح و جلا) برای ارزش گذاری مروارید استفاده می کنند.
١- اندازه: اندازه ی مروارید در قیمت مروارید نقش بسزایی دارد زیرا هر چه اندازه مروارید بزرگ تر باشد نشان دهنده ی رسوب تعداد بیشتری از لایه های (Nacre) در مروارید می باشد.
۲- شکل ظاهری: در صورتی که مروارید ها به شکل گرد و کروی باشند از ارزش بالایی برخوردارند. البته امروزه در مروارید های پرورشی اجسام خارجی که وارد صدف می کنند به صورت قلب، ستاره و ...نیز می باشند که در نتیجه مروارید هایی به همان شکل تولید می کنند.
۳- رنگ: از ملاک های مهم در ارزش گذاری مروارید محسوب می شود. زیرا برخی از رنگ های مروارید بسیار کمیاب هستند.
۴- کیفیت سطح مروارید: سطح مروارید در صورتی که صاف و صیقلی باشد موجب بالا رفتن جلا و درخشندگی مروارید می شود. در صورتی که دارای ناصافی و به شکل لکه لکه ای باشد از جلای مروارید کاسته و بر ارزش آن تأثیری منفی می گذارد.
۵- جلاء: میزان جلاء در مروارید نسبت به ماده اولیه (Nacre) و میزان ضخامت آن بستگی دارد. همچنین کیفیت سطح نیز بر کیفیت جلاء تأثیر می گذارد.
۶- بهینه سازی: برای تغییر رنگ یا رنگ کردن مروارید ها بر روی آن ها فرایندی صورت می گیرد که منجر به کاهش قیمت این دسته ازمروارید ها در مقایسه با مروارید های بدون بهینه سازی می شود.
٧- واحد وزنی: مروارید ها را بر حسب واحد وزنی به نام گرین (grain) سنجیده می شوند. هر گرین معادل ۲۵/٠ قیراط است.
بهینه سازی:
به طور کلی به فرآیندی که برای بالا بردن کیفیت ظاهر و رنگ گوهر انجام می شود را می گویند. این فرایند در مروارید ها به صورت رنگ کردن توسط مواد آلی و شیمیایی انجام می شود.
1- رنگ کردن ) (Dyeing مروارید به وسیله ی مواد شیمیایی و آلی
2-روکش کردن یا پوشاندن (Coating) مروارید به وسیله ی مواد رنگی
3- رنگ زدایی (Bleaching) هاله و لکه های مروارید توسط مواد شیمیایی
4-رنگ کردن توسط پرتو افکنی(Irradiation)
روش های شناخت مروارید:
1- یکی از راه های شناخت مروارید های طبیعی از مروارید پرورشی وزن مخصوص آن هاست، زیرا وزن مخصوص مروارید طبیعی از مروارید پرورشی کمتر است.
2- استفاده از رادیوگرافی: هنگامی که اشعه X از مروارید عبور می کند می تواند به تشخیص پرورشی بودن مروارید کمک کند.
3- مروارید های پرورشی تحت اشعه ی ماوراء بنفش پدیده لومینسانس را از خود نشان می دهند که به رنگ زرد است و در برابر اشعه X دارای درخشش سبز می باشد. ساختار مروارید های طبیعی به صورت لایه لایه می باشد( مانند پیاز) در صورتی که مروارید های پرورشی دارای ۲تا ۳لایه بیشتر نیستند. در صورتی که مروارید پرورشی باشد،هنگامی که از سوراخ مروارید نور تابیده شود هسته ی مروارید یکدست دیده می شود ولی اگر طبیعی باشد داخل آن صفحات زیادی دیده می شود.
نکاتی در مورد نگهداری و مراقبت از مروارید:
مروارید ها در برابر چربی، ادکلن، مواد آرایشی، عرق بدن، مواد اسیدی و قلیایی حساس هستند. این مواد موجب تغییر رنگ مروارید می شوند. مروارید از سختی پایینی برخوردار است، از این رو باید از آن در مقابل خراش محافظت کرد. در صورتی که تمایل به شست و شوی مروارید داشته باشید نباید از مواد شوینده و دستگاه های التراسونیک و بخار شور استفاده کنید. در صورتی که مروارید آب خود را از دست بدهد منجر به کوتاه شدن عمر و دوام آن می شود، در ابتدا مروارید بی جلا و مات شده و سپس ترک می خورد در آخر نیز پوسته پوسته می شود. برای بالا بردن جلا و درخشندگی مروارید آن را در ظرف آب قرار دهید.
منابع بزرگ مروارید :
ازجمله منابع بزرگ مروارید میتوان به خلیج فارس، اقیانوس هند، دریای سرخ، جزایر پلی نزی، استرالیا، ژاپن، چین، فرانسه، سری لانکا، ایرلند، آمریکا، ونزوئلا و پاناما اشاره کرد.
اعتقادات:
سمبل پاکی و پاکدامنی است. در برخی از کشورها سمبل ازدواج های موفقیت آمیز محسوب می شود همچنین از اضطراب و افسردگی جلوگیری می کند.
مروارید آکویا
نام مروارید آکویا برگرفته از نام صدف خوراکی آکویا می باشد.صدف های آکویا در چین و ژاپن یافت می شوند و از آن ها مرواریدهای آکویای زیبا تهیه می شود. مرواریدهای آکویا از محدوده آب شور به دست می آیند و از درخشندگی و گیرایی بیشتری برخوردار هستند. مرواریدهای آکویا سفید و درخشان هستند و سطح خارجی آن ها معمولاً دارای Tone های رنگ کرمی کم رنگ، سرخ گلی (Rose)، یانقره ای می باشد. اندازه های (قطعه) مروارید آکویا بین ۲تا ١١میلی متر است، ولی اندازه ی ۸ میلی متری آن رایج تر است. در سال ١٩١٦Kokichi Mikimoto امتیاز پرورش مروارید گرد را در اختیار گرفت. ژاپن محلی امن برای صنعت تولید مروارید پرورشی بود. اما اخیراً در سال ١٩۶٠چین برای تولید مروارید پرورشی دست به اقداماتی زد و در سال ١٩۸٠موفق به تولید مروارید آکویا شد.
اکنون میزان تولید مرواریدهای آکویا در چین از ژاپن پیشی گرفته است. پرورش دهندگان مرواریدهای ژاپنی هم اکنون بر روی ساخت مرواریدهای ۸ میلی متری یا بزرگتر تمرکز کرده اند . مراکز تولیدی ژاپنی، مرواریدهای آکویا ی کوچکتر را از چین وارد می کنند، سپس تحت عملیاتی قرار می دهند و آن ها را به عنوان مروارید های آکویا عرضه می کنند. فرآیند پرورش در صدف های آکویا همراه با کاشت یک هسته کوچک از طریق عمل جراحی به درون صدف می باشد و سپس صدف ها ۲مرتبه به آب برمی گردند. در فصل زمستان نیز آن ها را به آب های گرمتر منتقل می کنند، پس از یک سال صدف ها در اندازه های میلیونی آماده بهره برداری هستند، سپس آن ها را از صدف خارج می کنند. مروارید ها رانسبت به کیفیتشان دسته بندی می کنند برای مثال: مرواریدهای آکویا با درجه A (کم کیفیت) و با درجه AAA (کیفیت بالا) دسته بندی می شوند. آن دسته از مروارید هایی که از کیفیت بالاتری نسبت به این مقیاس ها برخوردارند، به نام مروارید های آکویای Hanadama شهرت دارند.
مروارید های آکویا در مقابل عرق بدن، چربی، ادکلن، لوازم آرایشی، مواد شوینده، مواد اسیدی و قلیایی آسیب پذیر هستند.و همچنین برای تمیز کردن آن ها نباید از التراسونیک و بخارشور و مواد شوینده استفاده کرد.
مروارید تاهیتی
مروارید تاهیتی در عمل در تاهیتی ساخته نمی شود. مروارید هایتاهیتی در عمل از تالاب Polynesia در فرانسه بدست می آیند و در واقع تاهیتی یک مرکز تجاری بزرگ برای فروش مروارید های تاهیتی است.
همچنین مروارید تاهیتی را با نام مروارید سیاه تاهیتی هم می شناسند. اما در واقع همیشه رنگ این نوع مروارید سیاه نیست (رنگ سیاه آن کمیاب است). رنگ آن می تواند در محدوده ی نقره ای تا خاکستری کمرنگ، تا سیاه بامجانی باشد.Hue های مختلفی هم در بالای رنگ اصلی دیده می شوند که برخی مواقع به شکل مایل به ارغوانی، مایل به سبز یا مایل به آبی دیده می شوند. رنگ های مختلف در مروارید تاهیتی بر اثر عبور نور از میان لایه های مروارید شکل می گیرند. مروارید های سیاه طبیعی به شکل بسیار کمیاب بدست می آیند. این نوع مروارید هنگامی که در زیر امواج ماوراء بنفش بررسی می گردند، مقدار ناچیزی Hue مایل به قرمز از خود نشان می دهند که مرواریدهای سیاه تقلبی این Hue را از خود نشان نمی دهند. اغلب مروارید های مورد استفاده در جواهرات به شکل کشت شده ایی یا رشد کرده میباشند و معمولاً آن ها را به نام مروارید های پرورشی می شناسند. مروارید های تاهیتی در صدف خوراکی Pinctada Margaritifera کشت می شوند. این صدف ها لبه های سیاه رنگی دارند و کاملاً بزرگ هستند و برخی مواقع در قطر به اندازه ی یک فوت یا بیشتر هم می رسند و آن ها مروارید های بزرگتری را در مقایسه با دیگر صدف ها تولید می کنند.
مروارید های تاهیتی در آب هایPolynesian در فرانسه کشت می شوند. اولین تجربه ی کشت در این آب ها در سال ١٩۶١در آب های مردابBora Bora انجام شد.
مروارید های تاهیتی بزرگتر از مروارید های پرورش یافته ی چینی و ژاپنی هستند. مروارید های تاهیتی معمولاً در محدوده اندازه ی ۸تا ١۶میلی متر می باشند. مروارید های بزرگ تر هم گران تر هستند. در نتیجه می توان گفت که مروارید های تاهیتی گران تر از مروارید های پرورشی چینی و ژاپنی هستند.
چند روش برای تشخیص مروارید تقلبی از مروارید واقعی وجود دارد. مروارید تقلبی رندگی کمرنگ و کدر دارد. مروارید های طبیعی یا مروارید های پرورش یافته ی تاهیتی علاوه بر دارا بودن یک ته رنگ دارایHue هم می باشند که اینHue می تواند مایل به آبی، مایل به ارغوانی یا مایل به سبز باشد. همچنین هر دو مروارید به نظر می آیند که با مته سوراخ شده اند. اگر ظاهر سوراخ ها گرد و غیر هموار باشند، احتمالاً مروارید از نوع تقلبی است که به شکل گروهی سوراخ شده اند. مروارید های واقعی به شکل تک به تک با مته سوراخ می شوند. در اضافه می توان گفت که وزن مروارید های تاهیتی از مروارید های تقلبی بیشتر است.
مروارید های تاهیتی نرم هستند و بنابراین می توانند به آسانی خراش یا ترک بردارند.
مطالب مشابه :
آکوامارین . بیکسبیت .هلیودور .مروارید . مروارید آکویا . مروارید تاهیتی
بیشتر خریداران جواهرات به خوبی با معروف فرآیند پرورش در صدف های آکویا همراه با کاشت یک
عکاسی از جواهرات (1)
عکاسی از جواهرات با اسکنر . چوب های بامبو، صدف و اسفنج های دریایی کوچک می توانند کمک زیادی
گوشوارهای فشن
جواهرات سنگ ماه تولد سنگ » گوشواره صدف گوشواره ای بسیار زیبا از نقره با روکش رادیوم
چند ایده برای تزئین خانه با صدف
حلقه صدفی. با استفاده از تور و صدف و طناب می توان درست کرد. جا شمعی صدفی. قاب یا قاب آینه صدفی
جواهرات
انگشتر مروارید سیاه نقره طرح صدف: انواع انگشتر نقره با نگین های جواهرات سنگ ماه
شناخت سنگهای قیمتی
خریدوفروش سنگ های قیمتی,جواهرات و فقط با گرده های بین صدف و جبه او قرار می گیرد
مروارید، قدیمی ترین گوهر دنیا
خریدوفروش سنگ های قیمتی,جواهرات این مرواریدها توسط یك صدف كوچك با نام علمی Pinctada fucata كه
تزئین تخم مرغ با نخ ,گل رز , صدف , رنگ , برگ
زیبا ساده ایرانی-تزئين تزئينات دكوراسيون - تزئین تخم مرغ با نخ ,گل رز , صدف , رنگ , جواهرات
ترئین صندل و دمپاپی با جواهرات قدیمی
صدف ریز. دستگاه تزیین صندل خلاقانه, تزیین دمپایی رو فرشی, ترئین صندل و دمپاپی با جواهرات
برچسب :
جواهرات با صدف