پیدایش صنعت بزرگ شیشه گری و دستاوردهای جدید در صنعت بزرگ شیشه
تاریخچه
شیشه گری ، یکی از قدیمیترین حرفههایی است که بشر بدان اشتغال داشته است. مصریها سازنده اولین اشیای شیشهای بودهاند که ظروف بدست آمده از حفاریهای مصر قدمت 5000 ساله دارد. رومیان نیز در فن شیشه گری مهارت داشتهاند و در این صنعت از سایرین پیشرفتهتر بودند. رونق شیشه سازی در نخستین ادوار تاریخ اسلامی صورت گرفته است، زیرا هنری بود که در مساجد و زیارتگاهها و تزئینات مذهبی جلوه خاصی داشته و مورد استفاده قرار میگرفت.در ایران نیز ساختن شیشه قدمت چند هزار ساله دارد. و نخستین واحد ماشینی تولید شیشه ساختمانی در ایران در سال 1340 شروع بکار کرد.
ترکیبات سازنده شیشه
اجزای اصلی تشکیل دهنده شیشه
با نگاه به جدول عناصر ، کمتر عنصری را میتوان یافت که از آن شیشه بدست نیاید، ولی سه ماده کربنات دو سود ، سنگ آهک و سیلیس ، مواد اصلی تشکیل دهنده شیشه میباشند. مواد شیشه ساز مورد تایید موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران عبارتند از سیلیس (SiO2) ، دیاکسید بور (B2O3) ، پنتا اکسید فسفر (P2O5) که از هر کدام بتنهایی میتوان شیشه تهیه نمود.گدازآورها
کربنات سدیم (Na2CO3) ، کربنات پتاسیم (K2CO3) و خرده شیشه ، سیلیکات سدیم و پتاسیم (Na2SiO3 , K2SiO3) که حاصل ترکیب سیلیس با گدازآورها میباشند، در آب حل میشوند و از شفافیت شیشه به تدریج کم میکنند. به همین علت است که اغلب شیشههای مصرف شده در گلخانه پس از چند سال کدر میشوند و نور از آنها بخوبی عبور نمینماید.تثبیت کنندهها
برای آنکه مقاومت شیشه را در مقابل آب و هوا ثابت کنیم، باید اکسیدهای دو ظرفیتی باریم ، سرب ، کلسیم ، منیزیم و روی به مخلوط اضافه کنیم که به این عناصر ، ثابت کننده میگویند.تصفیه کنندهها
موجب کاستن حباب هوای موجود در شیشه میشوند و بر دو نوعند:- فیزیکی: سولفات سدیم (Na2SO4) ، کلرات سدیم (NaClO3). با ایجاد حبابهای بزرگ حبابهای کوچک را جذب و از شیشه مذاب خارج میکنند.
- شیمیایی: املاح آرسنیک و آنتیموان ترکیباتی ایجاد میکنند که حبابهای کوچک داخل شیشه را از بین میبرند.
افزودنیها
- استفاده از بوراکس به جای اکسید و کربنات سدیم (گدازآور) که در اثر حرارت به Na2O و B2O3 تجزیه میشود و در واقع بجای هر دو ماده عمل میکند.
- استفاده از نیترات سدیم NaNo3برای از بین بردن رنگ سبز شیشه (ناشی از اکسید آهن که همراه مواد دیگر وارد کوره میشود).
- استفاده از اکسید منگنز که باعث مقاومت بیشتر در مقابل عوامل جوی و شفافتر شدن شیشه میشود.
- استفاده از اکسید سرب PH3O4 , PbO به جای CaO برای ساختن شیشههای مرغوب بلور و کریستال که باعث درخشندگی شیشه میشوند.
- برای ساختن کریستال مرغوب از اکسید نقره استفاده میکنند.
- استفاده از فلدسپار که باعث مقاومت بهتر در مقابل مواد شیمیایی میشود.
- برای اینکه شیشه در برابر اسید فلوئوریدریک هم مقاوم باشد، ترکیباتی از فسفات به آن میافزایند.
- استفاده از خرده شیشه که به ذوب مواد سرعت بیشتری میدهد.
- استفاده از اکسید فلزات برای تهیه شیشههای رنگی.
- اکسید سزیم برای جذب اشعه زیر قرمز و اکسید بر برای ازدیاد مقاومت حرارتی مورد استفاده قرار میگیرند.
- ترکیبات(1): اکسید سیلیسیم (SiO2) در حدود 74 تا 80 درصد و بقیه شامل پراکسید سدیم (NaO2) تا 15 درصد و اکسید کلسیم 7 تا 12 درصد اکسید منیزیم 2 تا 4 درصد و 2 درصد هم عناصر دیگر مانند Fe2O3 - MnO - Al2O3 - TiP2 - SiO3.
- ترکیبات (2): اکسید سیلیسیم (SiO2) در حدود 73 درصد ، اکسید سدیم 15 درصد ، اکسید کلسیم 5.55 درصد ، اکسید منیزیم 3.6 درصد ، اکسید آلومینیوم 1.5 درصد ، اکسید بور (B2O3) و اکسید پتاسیم( K2O) هر کدام 0.4 درصد ، اکسید آهن (Fe2O3) و اکسید سیلیسیم 6 ظرفیتی SiO3 هر کدام 0.3 درصد.
علاوه بر مواد فوق همیشه مقداری خرده شیشه نیز با این مواد وارد کوره میگردد.
انواع شیشه و کاربرد آنها
شیشه به اشکال مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در ساخت لوازم تزیینی مانند گل ، تابلو و غیره در ساختن ظروف آزمایشگاهی و یا ظروف آشپزخانه مانند لیوان ، بطری و غیره و بالاخره در ساختن شیشههای مسطح که در دو نوع ساده و مشجر عرضه میگردد و مصارف مختلفی دارد که عمده ترین کاربرد آن به عنوان در و پنجره در کارهای ساختمانی است که به شکلهای مختلف اعم از شیشههای شفاف ، نیمه شفاف و رنگی ، جاذب حرارت ، ایمنی ، دوجداره ، سکوریت و... وجود دارد.همچنین در آینه سازی ، صنایع نشکن ، صنایع یخچال سازی ، میزهای شیشهای ، انواع شیشه رومیزی و تیغه کاری ساختمان کاربرد دارد.
اصطلاح خودکشی شیشه چیست؟
خودکشی شیشه به معنای شکستن خودبخودی شیشه است . برخی از دلائل مرتبط به آن عبارتست از: 1) وجود ناخالصی های مولکولی درداخل شیشه . 2) خرابی و یاعیوبی در سطح شیشه 3) خرابی ، ناصافی و یا عیوب در جريان تولید در لبه های شیشه . 4) تماس شیشه با فلز
شیشه رنگی
به دو طریق میتوان شیشه رنگی بدست آورد.- با افزودن و کم کردن بعضی مواد شیمیایی در مصالح اولیه تهیه شیشه. برای نمونه اکسیدهای مسی به شیشه رنگهای مختلف قرمز میدهد و رنگ آبی پر رنگ بوسیله اکسید کبالت بدست میآید. رنگ زرد با افزودن مقداری اکسید اورانیوم و کادمیوم حاصل می گردد.
- شیشه سفید را در شیشه مذاب رنگی فرو میکنند تا دو روی آن رنگی شود. شیشههای رنگی در ویترین مغازهها ، نمایشگاهها ، آزمایشگاهها و ساختمانهای صنعتی بکار میروند.
شیشه ضد آتش (پیرکس)
همراه مواد اولیه این شیشهها در مقابل حرارت ، مقاومت زیادی دارند، مقدار زیادی اکسید بوریک بکار میرود و سیلیس آنها از انواع شیشههای معمولی بیشتر است. معمولا از آنها به عنوان ظروف آزمایشگاه و آشپزخانه و یا در جلوی بخاریهای دیواری و اجاقها استفاده مینماید. شیشه های چاپدار و رفلکتیو (Printed Screen - Reflective Glass )
شیشه های چاپدار که در انواع سخت سازی شده و معمولی ارائه می گردند شامل طرح های مختلف از جمله به شکل سنگهای گرانیتی تولید می شوند و برای نمای ساختمانها ، پارتیشنها ، نمای داخلی ساختمانها ، نورگیرها ، شیشه های لوازم خانگی مانند (اجاق گازی ، بخاری و ... ) و دربهای ورودی شیشه ای استفاده می شوند. شیشه های رفلکس که در رنگهای متنوعی ارائه می شوند به منظور زیبا سازی ساختمانها به کار می روند.به علاوه این نوع شیشه ها اشعه های خورشید را به نحو قابل ملاحظه ای منعکس نموده و مانع از ورود آن به داخل ساختمان می شود. از این رو برای ساختمانهایی که بیشتر در معرض اشعه های زیان آور خورشید قرار دارند مناسب است.
شیشه های چند لایه ( Laminated Glass )
این نوع شیشه عموماْ از دو یا چند لایه شیشه و یک یا چند لایه PVB (طلق ) تشکیل می شوند. شیشه های چند لایه در اثر ضربه های شدید به هیچ وجه نمی ریزند و چسبیده به طلق باقی می مانند. همچنین به خاطر ایمنی بالا ، کاهش قابل توجه سر و صدا و جلوگیری از عبور حدود ۹۹٪ از اشعه مضر فرابنفش ( UV ) نور خورشید و نیز امکان تولید محصولاتی با رنگهای متنوع باعث استفاده روز افزون شیشه های چند لایه گردیده است
شیشه های ضد سرقت
شیشه در عین حال که جسمی سخت محسوب می شود بسیار شکننده است. به همین علت یکی از متداولترین شیوه های سرقت ،شکستن شیشه و ورود به داخل ساختمان است.
به منظور افزایش ضریب ایمنی شیشه در برابر سرقت می توان فرآیند های گوناگونی را بر آن اعمال نمود.
همزمان با انجام این فرآیند ها باید تست های متفاوتی به منظور کسب اطمینان از میزان مقاومت شیشه بر روی نمونه های انتخابی انجام داد. هنگام طراحی این آزمونها که به منظور همانند سازی با سرقت انجام می پذیرد، همواره باید در نظر داشت که شیوة خرابکاری با مهارت فرد ، ابزار مورد استفاده ومیزان نیروی وارده در هنگام حمله متعدد است .همانند سازی باید به گونه ای طراحی شود که در برگیرنده تمامی این عوامل و جوانب باشد. خرابکاری و شکستن شیشه می تواند با استفاده از ضربات دست، پا ، سنگ ،تیشه ، الماس شیشه بری ، چکش و حرارت و .... انجام پذیرد.
به علت تعدد شیوه های سرقت ، برآورد میزان نیروی وارد شده بسیار دشوار است. زمانی که این نیرو به صورت کمی محاسبه می شود آزمایشهای خاصی به منظور تعیین میزان استحکام شیشه و طبقه بندی آن بر این اساس انجام می پذیرد. یکی از این آزمایشها پرتاب گلوله فلزی با قطر و وزن مشخص از ارتفاع مشخص به سطح شیشه است. نیروی حاصله از این پرتاب معادل با ضربه ای است که یک شخص نیرومند با یک جسم ـــ که لبه های پهنی دارد ـــ بر شیشه وارد می کند. قطر سوراخی که در اثر این ضربه برسطح شیشه پدیدار می شود یکی از معیارهای طبقه بندی شیشه هاست.
اندازة نیرویی که در در اثر ضربه اجسامی که لبه های باریکی دارند مانند تبر وتیشه و میزان خرابی آنها نیز بیشتر است. آزمونهای مشابه سازی در این مورد نیز کاملا متفاوت هستند.
آنچه که در این آزمونها برای بررسی ضد سرقت بودن شیشه در نظر گرفته میشود ، مدت زمانی است که طول می کشد تا یک روزنه به اندازه ای که بدن فرد قادر به عبور از آن باشد در سطح شیشه به وجود آید. این مدت زمانی است که از آن زمان تاخیر در سرقت یاد میشود (در این آزمونها همواره فرض می شود که دیگر قسمت های ساختمان از ایمنی لازم در برابر سرفت برخوردارند.)
بسته به میزان مقاومتی که برای شیشه مورد نیاز است ،گستره متنوعی برای شیشه های ضد سرقت وجود دارد. این گستره از شیشه هایی با مقاومت کمتر و قیمت ارزانتر آغاز و تا شیشه های گرانقیمت و ضد گلوله تعریف می شود.
لبه های تیز و برنده شیشه های معمولی که در هنگام شکست بعضا در قالب پنجره باقی می ماند برای سارقان ایجاد خطر و مزاحمت می نماید. در شرایطی که پنجره ها سایز کوچکی دارند به طوریکه بدن فرد نمیتواند از آن رد شود ، شیشه معمولی گزینه مناسبی است. اگرچه که باید در نظر داشت که با شکست این شیشه ، ممکن است که دسترسی به دستگیره در یا پنجره بسیار آسان شود.
شیشه های لمینیت با طلق P.V.B به علت وجود طلق و خاصیت چسبندگی طلق به شیشه در برابر به وجود آمدن سوراخ از خود مقاومت بالائی را نشان میدهند. بسته به تعداد وضخامت شیشه وطلق P.V.B که در ساختار شیشه لمینیت به کار رفته است ، این میزان مقاومت قابل کنترل است. حتی در صورت ایجاد روزنه ، تنها یک جسم کروی با ماگزیمم قطر 7cm میتواند از آن عبور کند. مطابق با استانداردهای بین المللی شیشه های ضد سرقت ، در برابر زلزله و طوفان نیز از امنیت لازم برخوردارند.
مثلا برای تامین امنیت یک منزل معمولی شیشه لمینیت باضخامتmm 10.76(دو لایه شیشه mm 5 و یک لایه P.V.B با ضخامت 0.76 mm ) کافی است .اما برای ایمن نمودن ویترین یک فروشگاه استفاده از شیشه لمینیت با ضخامت mm 11.52(دو لایه شیشه mm 5 و یک لایه P.V.B با ضخامت mm 1.52 )توصیه میشود..برای تامین مقاومت بیشتر برای شیشه ، تعداد و ضخامتهای بیشتر شیشه و طلق P.V.B پیشنهاد می شود.
شیشه مسطح
این نوع شیشه را با اضافه نمودن توری فلزی در میان شیشه میسازند و بیشتر برای درهای ورودی ، کارگاهها ، موتورخانهها ، آسانسورها و هر جایی که خطر شکستن و فروریختن شیشه وجود دارد، استفاده مینمایند.شیشه دوجداره (مضاعف)
این نوع شیشهها ، از دو لایه ساده و گاهی رنگی که به موازات یکدیگر قرار گرفتهاند و لبهها یا درزهای آنها هوابندی شده است و فضای بین آنها با مواد خشک کنندهای مانند سیلیکاژل ، پُر و یا در بعضی از موارد بین دو لایه ، خلاء ایجاد میشود. این نوع شیشه که عایق گرما ، سرما و صداست، در بسیاری از ساختمانها مانند فرودگاهها ، هتلها و بیمارستانها بکار میرود.
نماهای دو پوسته
شیشه به عنوان یکی ازمواد اولیه در صنعت ساختمان ـــ که صنعتی همواره در حال پیشرفت است ــــ هرروز قابلیت های جدیدی می یابد .صد سال پیش اجرای طرحی بر پایه یک آسمان خراش تمام شیشه ای ، بیشتر به رویا می نمود. حتی نیم قرن بعد که این رویا به واقعیت پیوست کمترکسی حدس می زد که ساختن آسمان خراشهای بلورین می تواند چه سنت بدیعی در معماری از خود به جای بگذارد.
امکان ایجاد یکنواختی در نما ،سرعت بالای ساخت ،وزن کم و حداکثر استفاده از نور خورشید از مزایای این آسمان خراشهای بلورین است.
در طراحی نماهای شیشه ای همواره راهکارهای مختلفی مانند جلوگیری از اتلاف حرارتی و اجتناب از کسب حرارت زیاد از طریق تابش خورشید مدنظر بوده است. گستره استفاده از راهکارها ، ابزارها و ترکیبات این طیف وسیع را میتوان در طبقه بندی های متعددی تقسیم بندی کرد. نخستین معیار تقسیم کننده در نماهای شیشه ای، تعداد پوسته های شیشه ای است که در نما به کار گرفته شده است. بنابراین این نماها را می توان به تک پوسته و چند پوسته تقسیم کرد.
نماهای چند پوسته در حال حاضر به یک تکنولوژی مرسوم تبدیل شده است و در دهه اخیر به سرعت در معماری اروپا فراگیر شده است.
طراحان ومعماران بر مزایای این تکنولوژی در زمینه کاهش مصرف انرژی در فصل های سرد و کاهش بار سرمایی درفصل های گرم و همچنین کنترل آلودگی صوتی و امکان تهویه طبیعی تاکید دارند.
یک نمای چند پوسته ساختاری است متشکل از دو سطح شفاف که به واسطه یک سطح خالی از یکدیگر جدا شده باشند و آن فضای خالی مانند یک کانال هوا عمل می کند. با توجه به این تعریف ، این نما ها شامل یک نمای خارجی ، یک فضای میانی و یک نمای داخلی می باشند.
لایه خارجی که از نوع شیشه سکوریت یا لمینیت است ، وظیفه حفاظت در برابر هوا را دارد . و همچنین به عنوان یک عایق صوتی عمل می کند .لایه خارجی معمولا دارای بازشوهایی برای تهویه فضاهای میانی و اتاق های داخلی می باشد . جریان هوا در فضای میانی به وسیله جریان همرفتی یا مکش فعال تهویه می شود. در نمای داخلی از شیشه دو جداره استفاده می شود تا مانع از هدر رفتن انرژی گرمایی در زمستان میشود
در سالهای اخیر که مباحث مربوط به راندمان انرژی مورد توجه قرار گرفته و همچنینی مباحث مربوط به محدود بودن منابع طبیعی بر سر زبانهاست ، ساختمانهای دو پوسته به علت ویژگی ترکیب تهویه طبیعی مورد توجه معماران و طراحان قرار گرفته است.
نمای دو پوسته بیشتر برای مکان هایی مناسب است که ساختمان در برابر آلودگی صوتی و باد شدید قرار گرفته باشند. اگر بخواهیم دربیشتر طول سال ساختمانها به طور طبیعی ازطریق پنجره تهویه شوند ، ساختار دو پوسته درعمل نتایج بهتر وموثرتری دارد .
کاربرد دیگر این سیستم در ساختمانهایی است که می خواهند نوسازی شوند. به خصوص در جائیکه امکان ایجاد تغییرات اساسی در نمای اصلی وجود نداشته باشد. در این موارد، ایده استفاده از پوسته دومی که نقش آن محافظت نمای اولیه در برابر مشکلات باشد و بتواند امکان بهره مندی ساختمان قدیمی از امکانات نوین را فراهم آورد ، مطرح می شود.
باید اذعان نمود که ساختن نمای دوم ، درهر صورت قیمت و هزینه های خودش را به بنا اضافه می کند . اما به طور قطع چنین هزینه اضافه شده ای (در مقایسه با هزینه محدود نمای یک لایه ) به واسطه تغییرات عملکردی و کارآئی بهتر سیستم های تهویه و .... در یک بازه زمانی مشخص ، به سرعت جبران می شود. مقایسه میزان سرمایه گذاری و میزان سود نشان می دهد که ترکیب همزمان دو لایه از نما همراه با به کارگیری سیستم تهویه کمکی ،بهتر و اقتصادی تر از وجود تنها یک لایه نمای شیشه ای همراه با سیستم تهویه مطبوع مجهز است
شیشه سکوریت
در این حالت ، شیشه مجددا تا حدود 700 درجه سانتیگراد حرارت داده و بعد بطور ناگهانی و تحت شرایط خاص و کنترل شدهای سرد میشود. این عمل باعث افزایش مقاومت شیشه (حدود 3 الی 5 برابر) در مقابل ضربه و نیز شوکهای حرارتی میگردد. این شیشهها در صورت شکستن ، به ذرات ریز و مکعب شکل تقسیم میشوند که آسیب رسان نیستند. از این نوع شیشه در ویترین فروشگاهها ، درهای شیشهای و پنجرههای جانبی اتومبیلها استفاده میگردد.شیشه نشکن
این نوع شیشهها شامل دو یا چند لایه شیشهاند که بوسیله ورقههایی از نایلون شفاف تحت حرارت و فشار به هم متصل میشوند. همچنین بعضی از انواع شیشههای طلقدار به عنوان عایق صوتی ، جاذب حرارت ، کاهنده شفافیت و شیشه ایمنی بکار برده میشوند. وقتی که این شیشهها میشکنند، خاصیت کشسانی نایلون مانع از پخش و پراکندگی ذرات شیشه میگردد.از جمله کاربردهای این نوع شیشهها در خودروها و ویترین مغازههایی که اشیاء گرانقیمت میفروشند استفاده میگردد. ممکن است شیشه نشکن را از جنس شیشه سکوریت بسازند.
شیشه ضد گلوله
از چند لایه شیشه سکوریت و یا نشکن ، شیشه ضد گلوله میسازند. در هنگام وارد شدن گلوله به داخل شیشه ، از نیروی آن کاسته و در میان شیشه متوقف میگردد.شیشه انعکاسی (بازتابنده)
در این نوع شیشهها ، یک سطح شیشه با یک پوشش منعکس کننده نور و حرارت از جنس فلز یا اکسید فلزی دارای این خاصیت پوشانده میشود. این نوع شیشهها ، نور خورشید را منعکس میکنند و در کاهش حرارت و درخشندگی نور موثر هستند. اگر در روشنایی روز از بیرون به شیشه انعکاسی نگاه کنیم مشاهده میکینم که تصاویر اطراف را مانند آینه باز میتاباند و اگر از داخل به بیرون نگاه کنیم، شیشه کاملا شفاف خواهد بود. شبها پدیده مذکور برعکس است. یعنی شیشه از خارج شفاف و از داخل مانند آینه است.
این شیشه با منعکس نور خورشید ، حرارت ناشی از تابش نور خورشید را بطور قابل ملاحظهای کاهش میدهد و در نتیجه ، باعث صرفه جویی در هزینههای احداث ، راه اندازی و نگهداری سیستمهای تهویه و تبدیل میشود.
شیشه های ایمنی به سختی می شکنند و در مقابل نیروهای ناشی از ضربه ، انفجار ، باد و زلزله مقاومت نموده و یا در صورت شکستن به تکه های کوچکی تبدیل می شود که برندگی شیشه عادی را ندارند و خسارت جانی و مالی حادثه را به حداقل می رسانند.این شیشه ها پس از فرایند سخت سازی ۵ الی ۶ برابر نسبت به شیشه های معمولی مقاومتر می شوند.ایجاد تغییرات بعدی روی شیشه های ایمنی دشوار و در اکثر مواقع غیر ممکن است ، لذا در تهیه نقشه مورد نیاز بایستی دقت کافی به عمل آید.
در ضمن حین انجام پروسه سخت سازی این قابلیت وجود دارد تا محصول به شکل خم استوانه ای نیز باشد ، که البته در این زمینه محدودیتهایی جهت ضخامت و r وجود دارد.
شیشه های درهای ورودی مغازه ها از این نوع است.
در شکل زیر می توانید شیشه ایمنی را پس از شکسته شدن مشاهده کنید:
شیشه های چند لایه ( Laminated Glass ) امروزه در مواردی مانند سقفها ، نماهای شیشه ای ، شیشه های خودروهای حفاظت شخصیت ها ، شیشه های ضد گلوله ، ضد انفجار ، ضد عبور و اغتشاش ، سرقت و ... که امکان آسیب ناشی از شکست شیشه وجود داشته باشد ، از شیشه های چند لایه استفاده می شود.این نوع شیشه عموماْ از دو یا چند لایه شیشه و یک یا چند لایه PVB (طلق ) تشکیل می شوند. شیشه های چند لایه در اثر ضربه های شدید به هیچ وجه نمی ریزند و چسبیده به طلق باقی می مانند. همچنین به خاطر ایمنی بالا ، کاهش قابل توجه سر و صدا و جلوگیری از عبور حدود ۹۹٪ از اشعه مضر فرابنفش ( UV ) نور خورشید و نیز امکان تولید محصولاتی با رنگهای متنوع باعث استفاده روز افزون شیشه های چند لایه گردیده است.
شیشه های خم ( Bend Glass ) شیشه های خم بیشتر به منظور تحقق ایده های مهندسین معمار و طراحان نمای ساختمانها تولید می گردد و باعث افزایش فضا ، زیبایی ، جذابیت و نیز مقاومت بیشتر می شوند.ایجاد تنوع در فضا ،استفاده از فضای بدون استفاده و ایجاد هارمونی وهماهنگی در دید از ویژگی های منحصر به فرد این نوع شیشه ها می باشد.
شیشه های سندبلاست و لبه دار (Sandblast and edge Glass )
سند بلاست (مات کردن ) شیشه برای جلوگیری از دید یا ایجاد طرح ، نقش و نوشته بر روی شیشه مورد استفاده قرار می گیرد.
ایجاد پخ توسط دستگاه گرند CNC و یا دستگاه لبه زنی صورت می گیرد. . ایجاد ژخ با زاویه های مختلف و پخ تزیینی ، کاربرد شیشه را در زمینه ساخت پرژکتورها ،شیشه های رو میزی ، شیشه های دکوری و ... بسیار چشمگیر کرده است.
شیشه های دو جداره ( Insulating Glass )
استفاده از شیشه های دو جداره به دلیل حفظ انرژی حرارتی و برودتی و کاهش آلودگی صوتی در پنجره ساختمان بیمارستانها ، کتابخانه ها ، موزه ها و ساختمانهای حاشیه خیابانهای پر تردد کاربرد وسیع دارند.اخیراْ برای ایمنی و آسایش بیشتر پنجره وسایل نقلیه عمومی مانند واگنهای قطار و اتوبوسهای بین شهری نیز به شیشه های دو جداره مجهز شده اند.
میانگین سر و صدا در شهرهای بزرگ در حدود ۶۵ تا ۷۰ دسیبل است این در حالی است شدت صوت مجاز برای بیمارستانها و محیط هایی از این نوع حداکثر ۳۹ دسیبل است .شیشه های دو جداره می توانند شدت صوت را حدود ۵۰ دسیبل کاهش دهند و آن را به مرز ۲۰ تا ۳۰ دسیبل برسانند. به علاوه شیشه های دو جداره انتقال گرما را به شیوه های گوناگون و با رعایت نمودن اصول مهندسی تا حد زیادی کاهش می دهند. لایه های هوای خشک که خود عایق طبیعی محسوب می شوند بین دو جداره شیشخ محبوس می شود که قابل مقایسه با یک پوشش فایبر گلاس است.
شیشه های ضد ضربه . ضد عبور . ضد اغتشاش . ضد گلوله . ضد انفجار
این نوع شیشه ها ،همان شیشه های چند لایه هستند که مطابق با نیاز خاص و بر پایه محاسبات مهندسی طراحی و تولید می شوند.بسته به نیاز این نوع شیشه ها را می توان در ابعاد ، رنگها و اشکال متنوع (خم - تخت ) و ... تولید کرد. کاربرد آنها در ساختمانهای تجاری ، اداری بانکها ، ساختمانهای مسکونی ، فرودگاهها ، ویترین طلافروشی ها ، فروشگاههای بزرگ و به طور کلی اماکنی که نیازمند امنیت و حفاظت در برابر سرقت مسلحانه ، اغتشاش ، انفجار ، زلزله و ... می باشد.
شیشه های چاپدار و رفلکتیو (Printed Screen - Reflective Glass )شیشه های چاپدار که در انواع سخت سازی شده و معمولی ارائه می گردند شامل طرح های مختلف از جمله به شکل سنگهای گرانیتی تولید می شوند و برای نمای ساختمانها ، پارتیشنها ، نمای داخلی ساختمانها ، نورگیرها ، شیشه های لوازم خانگی مانند (اجاق گازی ، بخاری و ... ) و دربهای ورودی شیشه ای استفاده می شوند.
شیشه های رفلکس که در رنگهای متنوعی ارائه می شوند به منظور زیبا سازی ساختمانها به کار می روند.به علاوه این نوع شیشه ها اشعه های خورشید را به نحو قابل ملاحظه ای منعکس نموده و مانع از ورود آن به داخل ساختمان می شود. از این رو برای ساختمانهایی که بیشتر در معرض اشعه های زیان آور خورشید قرار دارند مناسب است.
پیشرفت های اخیر در صنعت شیشه موجب شده است تا معماران وطراحان انتظارات ویژه ای از شیشه به عنوان سقف ، کف ، پله و نما داشته باشند. به جرات می توان گفت که در مدرنیته کردن صنعت ساختمان ، شیشه بالاترین سهم را دارد.
در سالهای اخیر به علت گوناگونی در مزایای شیشه های لمینیت ، استفاده از این نوع شیشه با افزایش چشمگیری مواجه شده است . ایمنی ، زیبائی ، امنیت و آسایش تنها قسمتی از نیازهای مصرف کننده است که میتوان همه را یکجا از شیشه لمینیت طلب نمود. شیشه لمینیت و نوع پیشرفته تر آن شیشه لمینیت ایمنی در فرآیند طولانی وپیچیده ای تولید می شود که درطی آن دو یا چند لایه شیشه که ممکن است ساده ، رنگی ، پوشش دار ، Low-E و یا چاپدار باشند با یک یا چند لایه طلق P.V.B با ضخامتهای گوناگون ترکیب شده ، در اثر فشار و حرارت به صورت یکپارچه اما با خواص ترکیبی از انواع شیشة استفاده شده ، تولید می شود. فرآیند لمینیت کردن در اتاق پاک (clean room ) انجام میگیرد تا از ورود هر گونه ناخالصی ، گرد وغبار در میان لایه ها جلوگیری شود. مهمترین ویژگی این شیشه ها ، توانائی طلق P.V.B در نگه داشتن شیشه در قالب فریم بعد از شکست می باشد. به این صورت که وقتی شیشه لمینیت بشکند، چسبندگی بین شیشه وطلق مانع از ایجاد سوراخ در سطح شیشه و یا افتادن تکه های شکسته شیشه می شود. توانایی طلق در جلوگیری از ایجاد سوراخ در سطح شیشه به ضخامت طلق بستگی دارد. هرچه این طلق ضخیمتر باشد مقاومت آن بالاتر خواهد بود. به این علت شیشه لمینیت قادر است تا الزامات ایمنی مربوط به استاندارد را برآورده سازد. از این شیشه ها می توان به عنوان سقف شیشه ای به صورت تک جداره یا یا به عنوان لایه داخلی یک شیشه دو جداره استفاده کرد. این شیشه ها به عنوان شیشه های ضد زلزله ،شیشه های مقاوم در برابر باد وطوفان ونیز ضد سرقت شناخته شده اند. ساختار پیچیده تر این نوع شیشه ها ، شیشه های ضد گلوله و ضد انفجارند. این شیشه ها عایق صوتی بسیار خوبی هستند . این ویژگی به علت وجود طلق P.V.B در ساختار این شیشه ها ست .این طلق خاصیت Damping داشته وباعث تضعیف امواج صوت می شود .
AS = Air Space
دیگرموارد کاربرد این شیشه کف ، سقف ،نرده ، پله ، آکواریوم ،قفس حیوانات ، استادیوم های ورزشی و بیمارستانها است. به منظور افزایش مقاومت وایمنی شیشه لمینیت مانند مقاومت بیشتر در برابر باد ، ضربه و شوکهای حرارتی می توان از شیشه سکوریت و نیمه سکوریت در ساختار این شیشه استفاده کرد. یکی از مهمترین مزایای این شیشه ها بازتابش 99% اشعه UV در طیف خورشیدی است. این اشعه بر پیگمنت های رنگی تاثیر گذاشته و باعث رنگ پریدگی فرش ، پرده و مبلمان و تابلو های نقاشی میشود. استفاده از این نوع شیشه در موزه ها ،گالری ها و فرش فروشی ها توصیه می شود |
سایر محصولات
- شیشه های گرم شونده الکتریکی ( Electrically Heated Glass )
- شیشه های ضد امواج الکترومغناطیسی ( EMI Glass )
- شیشه های با قابلیت عدم تجمع بارهای الکتریکی ( Anti - Static Glass )
- شیشه های با خاصیت باز تابش امواج( IR ( Low - E Glass جهت استفاده در مناطق سردسیر
- آیینه های EC با کیفیت بالا در اتومبیل که باعث کاهش درخشندگی ، روشنایی زننده و تابش خیره کننده نور ماشین عقبی می شود.
- شیشه های هوشمند (Smart Glass ) با قابلیت کنترل نور و گرما
- شیشه های ترابری خاص
- شیشه های ضد آتش
مباحث مرتبط با عنوان
- تاریخچه شیشه
- جریان تولید شیشه تخت
- شیشه و انواع آن
- شیشه ایمنی
- شیشه بور و سلیکات
- مطالب مشابه :
نمای دو پوسته ، هوشمندی و پایداری ، مدیریت انرژی
memary emroooz - نمای دو پوسته ، هوشمندی و پایداری ، مدیریت انرژی معایب نماهای دو پوسته :
پوسته های هوشمند
پوسته های هوشمند: (نماهای دو پوست ) نماهای دو پوست که در دهه اخیر به سرعت در معماری اروپا
نماهای دو جداره Double skin façades
معماری - نماهای دو جداره Double skin façades - Architecture. نمای دو جدار ( پوسته هوشمند)
پیدایش صنعت بزرگ شیشه گری و دستاوردهای جدید در صنعت بزرگ شیشه
نماهای چند پوسته در حال حاضر به یک تکنولوژی نمای دو پوسته بیشتر برای مکان هایی مناسب
جزئیات اجرائی نمای دو پوسته ساختمان
معماری و شهرسازی برای دانشجویان - جزئیات اجرائی نمای دو پوسته ساختمان - هنر -معماری و شهرسازی
جزئیات اجرایی نمای دو پوسته
جزئیات اجرایی نمای دو پوسته ساختمان Potsdamer Platz. مدتهاست معماران ومهندسان این آرزو را در سر می
پوستههای سبز
پوستههای سبز. 1-2-1 بام سبز یک بام سبز، بامی است که مقدار یا تمامی آن با پوشش گیاهی و خاک، یا
آموزش طراحی نماهای آلمینیوم کامپوزیت :
معماران جوان - آموزش طراحی نماهای آلمینیوم کامپوزیت : - farhad & farzad varvani farahani - معماران جوان
نماهاي شيشه اي
مالكين، سرمايه گذاری در نماهای دو جداره را با ارزش می دانند. نمای دو جدار ( پوسته هوشمند)
نمای ساختمان ، آنچه باید در مورد نماسازی و طراحی نما بدانید.
نماهای با جنس سنگ های نشکن، دو یا چند لکه دارشدن، پوسته پوسته شدن، کنده
برچسب :
نماهای دو پوسته